6天前 0 瀏覽
諗住譽為米芝連餐廳,應該喺服務同食品上有保證。點知…一個伏。食物味度普通而且配菜流到呢,主菜得幾粒番茄仔同焗蒜囉,真係多謝晒。飲品上,叫左杯凍檸茶,茶膽差到唔識形容。唉..總之唔好再食。只可以講食物同服務可以同普通既茶餐廳冇咩分別。

We visited Amelia in TST with great anticipation, having heard of its Michelin-starred counterpart and its reputation for exquisite Italian cuisine with a modern twist, the ambiance of the restaurant, and its sophisticated decor.Unfortunately, the reality did not match the expectation. We were greeted with service that could only be described as mediocre. The staff, were quite polite, but lacked the attentiveness and warmth we anticipated from a restaurant of such purported caliber.The centerpie

The centerpiece of our visit, the tea set priced close to 600, was a letdown. The skewers, which should have been a delightful savory treat, were served cold. This was not an isolated incident as the rest of our meal similarly suffered from a lack of temperature control, reducing what could have been vibrant flavors into something quite forgettable.

Even more disheartening was the presentation of the beverages. What was supposed to be a comforting pot of tea turned out to be tepid water with little to no character – a stark contrast to the rich and aromatic experience one would expect from a high-end tea service. whilst the latte tasted good, an expected latte art at a Michelin star level was completely missing.

In conclusion, our visit to Amelia was underwhelming. It is with hope that this feedback serves as constructive criticism for the establishment to elevate its dining experience to match its esteemed name and price tag.
tea set
2024-02-03
生日
2024-01-18 558 瀏覽
今日黎到呢間餐廳,真係有點意想不到嘅感動喎!首先,個Carbonara🍝真係頂級滑,芝士味超濃郁,每一啖都係滿滿嘅幸福感。佢個麵條Q彈得啱啱好,同埋埋藏喺底部嘅培根碎粒,咬落去又脆又香,正到不得了。再講講Seafood Risotto,海鮮味清新得嚟海鮮量都唔少,每一啖米飯都吸滿咗海鮮嘅精華,好夾!😋個Amelia Mille feuille真係記憶猶新,千層酥之間夾雜嘅野莓同紅莓雪芭,酸甜得黎又唔會過分,真係啖啖都令人無法忘懷。唯一不妥就係今日太凍,食物一出來好快就涼哂😞。不過,室內嘅環境就非常之舒服啦,坐咗落去傾計都冇咁易話涼。而家講講個碳烤龍蝦🦞,真係嘆為觀止,口感出乎意料地好,Q彈得嚟唔乾身,鮮味十足。至於蒜香多士🍞,呢個先係真正嘅外脆內軟,香脆加上滿滿嘅蒜香,一啖一啖都令我回味無窮。總括嚟講,今次食嘅每樣嘢都過癮,絕對值得一試。而且,景致同味覺嘅享受完美結合,一定令你有個好心情!🌅🥂

2023-12-17 579 瀏覽
今日嚟到尖沙咀「Amelia Hong Kong,呢間餐廳很多人評價很高,被譽為平價米芝蓮餐廳西餐,坐擁海運中心無敵海景,店內有現場live,氣氛很好。· 美國頂級黑安格斯紐約牛扒$398肉質鮮嫩,口感豐富,配菜有橄欖油烤蒜頭同蕃茄仔,牛肉配上蒜頭特別香。· 牛骨髓番茜薄碎配香蒜多士$208這道菜的味道非常獨特,牛骨髓鮮嫩豐潤,蕃茜薄碎的添加為整道菜增添了清新的香氣。·甘梨香蕉森林$108甘柔、香燕、朱古力金项、自家製雲呢腔雪糕這道甜點非常精美,香蕉味為主題,自家製雲呢拿雪糕的組合配搭完美。·紅爾萄酒$1102016 Chateau de Francs, Francs Cotes de Bordeaux這款紅酒口感豐富,帶有濃郁的果香和香料味道,同牛扒搭配襯托牛扒嘅美味。Amelia Hong Kong (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號

· 美國頂級黑安格斯紐約牛扒$398

· 牛骨髓番茜薄碎配香蒜多士$208

·甘梨香蕉森林$108
甘柔、香燕、朱古力金项、自家製雲呢腔雪糕

·紅爾萄酒$110

Amelia Hong Kong (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號
去過兩次,但坐低食嘢只有一次。首次去係下午四約五點,室內還未有客,可以選擇室外,被告之要最低消費$150(happy hour 時段),無所謂,飲下嘢加小食都要二百蚊。侍應態度一般,可接受嘅。啤酒正常,但個炸雞,睇顏色可知炸嘅油應該好耐嘅,所以炸成頗深色,食落係乾而無味,無調味,只係面頭有少少甜嘅汁醬,整體真係好差,可能普通小食店、連鎖快餐店都好質素過佢。第二次有外國朋友想歇歇腳去飲下啤酒,今次侍應態度就差少少,有空枱都唔畀坐,似乎要留畀熟客? 但咁嘅食物、服務質素,好懷疑會有幾多熟客。最後朋友都好詫異侍應嘅態度,所以都係走人,其實有好多選擇。呢度價錢中上價位,地點係好嘅,浪費咗個位置,米芝連嚟講真係好低廉格局同質數。
去過兩次,但坐低食嘢只有一次。

2023-10-30
1K
🇪🇸著名西班牙米芝蓮食府Amelia進軍亞洲市場 坐擁世界級維港180度景色🎑裝潢高雅舒適 為饗客製作綴以亞洲風味創意新派歐式料理🍽️星期五夜晚仲有live Band表演 一邊對住個維港一邊睇表演 Happy Friday零難度🎉==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥗Burrata Salad with tomato 靚靚擺盤 色彩繽紛嘅布拉塔沙律配新鮮蕃茄🫧女仔一定會心心眼💜
🥩USDA PRIME Black Angus New York Steak好食既牛扒兩邊煎已經好好味🫡🍝Carbonara 食得出chef既高超烹調技巧👨🏻‍🍳卡邦尼煙肉保留脆口 特式長通粉入面掛滿汁 每一啖味蕾滿足💯==============================📸集環境&live band於一身 咁特別嘅餐飲體驗 推介大家試吓💁🏻‍♀️

𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

好食既牛扒兩邊煎已經好好味🫡

呢晚同呀女係海港城行街,經過見到有live band好好feel!想試呢間米芝連餐廳好耐了,假日就係要好好享受一番💕.坐位闊落舒服😌仲有bb櫈俾呀女,呀女一邊聽歌一邊拍手跳舞好開心😂見weekend tasting menu幾豐富就點了一set,$588一位,龍蝦湯香濃高質,前菜有新派法國型馬田鮮蠔😍生蠔🦪超級正creamy鮮味😋主菜紙西蘭香草烤脆皮羊架十分出色,外脆肉質嫩滑入口juicy,勁好味🤤.呢到原來有Kids menu!四格擺盤四款菜式,薯條呀女食不停,著茄芝士長通粉食到舔舔脷,仲有牛油粟米和芒果布甸!.位於海旁望住夜景聽住live band嘆美食,真係好好feel💕

努力工作完一個星期,星期五晚一定要約埋朋友去放鬆一下! 同朋友去左海港城米芝連星級食府Amelia,餐廳主打意大利風情的新派歐陸料理。露天座位睇到海景氣氛夠晒Chill!逢星期四至六晚有Live Band, 室內氛圍情調十足,情侶約會或者約埋成班朋友聚會都好適合!🐷 西班牙橡果黑毛豬 Iberico Pork Loin $268伊比利亞黑毛豬豬肉,口感肉質非常細緻、脂肪充滿橡果香、完美的油脂與肉分佈、軟嫩多汁帶甜,非常美味,特別好食🤤🍝 特級青口意大利麵 Mussels Spaghetti $228意粉做到完美的Al dente口感,個醬汁帶少辣好惹味,加上細細粒的青口,肉質飽滿又鮮甜,口感豐富😎🐮 自家和牛漢堡 Wagyu Hamburger $208份量十足的和牛漢堡,一隻手都差D攞唔晒! 鬆軟香口嘅麵包,加埋炭燒味濃郁嘅和牛漢堡扒,咬落去爆晒香濃肉汁,滋味十足😋🍄 甘粟香蕉森林 Chestnut Banana Forest $108 賣相好可愛! 甜品係甘栗香蕉蓉組成,仲有朱古力金寶同埋自家製雲呢拿雪糕,甜度適中,打卡一流📸

🐮 自家和牛漢堡 Wagyu Hamburger $208

2023-10-21 4900 瀏覽
Amelia係西班牙聖塞巴斯提安嘅#米芝蓮一星 餐廳,香港分店就係海港城地面,飽覽維港景色~呢晚就去chill下~不過近海景位置full晒,所以想要靚位記住訂位📌今日叫咗幾款試吓《 Braised Oxtail Ragu Pasta 💲168 》燉牛尾肉醬特色意大利麵 - 牛尾肉燉到軟腍又入味,自家製扭紋意粉彈牙又掛汁,加上上芝士碎好惹味~!《 Spanish Roast Suckling Pig(1/4pcs) 💲298 》 特色西班牙香烤乳豬(1/4隻) - 豬皮薄脆但唔油膩,豬肉軟嫩有肉汁,配上香草醬汁好提味~伴碟有減膩嘅車厘茄同烤香嘅原個蒜頭,每粒蒜肉都香糯軟腍~ 《 French Fries 香脆薯條 💲68 》薯條新鮮香口,食唔停口~《 Chestnut Banana Forest 💲108 》甘栗香蕉森林 - 賣相好cute! 切開「 菇頂 」會見到甘栗香蕉蓉喺中間,味道幾新奇~另外仲有朱古力金寶同埋自家製雲呢拿雪糕~ 整體唔會好甜~《 Fresh Lemon Pie with Meringue 💲78 》意式檸檬蛋白批 - 酸酸甜甜,細細件唔會膩~平時嗌杯野飲chil

今日叫咗幾款試吓

伴碟有減膩嘅車厘茄同烤香嘅原個蒜頭,每粒蒜肉都香糯軟腍~

《 French Fries 香脆薯條 💲68 》
薯條新鮮香口,食唔停口~

意式檸檬蛋白批 - 酸酸甜甜,細細件唔會膩~

平時嗌杯野飲chill下都幾正。
2023-10-13
2023-10-20 238 瀏覽
次次嚟Harbour City都會經過成日都會見好熱鬧難得返通宵 出嚟食個late dinner2030嚟到就啱啱好 走咗一轉人 終於都可以即興食到今次嚟先發現原來係米芝連~唔怪得咁多人坐坐下原來今晚有live band添!唱啲歌仲要係我識㗎😝氣氛超好的點咗一份steak 同一份risotto 英國頂級黑安格斯紐約牛扒五成熟剛剛好 夠晒厚身又重牛味仲可以自選唔同嘅醬汁我呢個青醬怪當然要阿根廷青醬仲有一個grilled garlic🧄 Sided-dish都有五款選擇我就要咗薯條同烤花椰菜🥦薯條係幼身脆口果種 花椰菜就切到細細粒 用cream嚟烤過 好好味不過勁邪惡野菌蘑菇意大利燉飯店員好細心會預先提醒飯粒比較硬 一上檯就勁濃烈嘅菇菌味 食落好creamy又重芝士味因為太好hea 食食下連過咗last order都唔知叫唔到甜品食了
次次嚟Harbour City都會經過
成日都會見好熱鬧

難得返通宵 出嚟食個late dinner
2030嚟到就啱啱好 走咗一轉人 終於都可以即興食到

今次嚟先發現原來係米芝連~唔怪得咁多人

坐坐下原來今晚有live band添!
唱啲歌仲要係我識㗎😝

一上檯就勁濃烈嘅菇菌味 食落好creamy
又重芝士味

因為太好hea 食食下連過咗last order都唔知
叫唔到甜品食了
作為米芝蓮星級食府· Amelia位於海港城· 可以抱覽維港景色餐廳氛圍情調十足· 當晚更有Live brand 演奏令用餐體驗更完美♡自家和牛漢堡($208)和牛漢堡很巨型· 切開非常誘人脹卜卜的漢堡包· 完全沒塌下· 反而非常鬆軟和牛漢堡扒香煎到邊位香脆· 裡面粉嫩juicy肉味不算很重· 但口感完勝醬汁充當了靈魂· 同滿滿肉汁夾擊下超級大滿足!♡美國頂級黑安格斯紐約牛扒($398)這牛扒最出色是邊位的脂肪!極度建議要伴隨脂肪一齊食用感受濃厚肉香之餘· 會超感激那份牛脂香令牛扒生色不少!♡肉醬特色青口($238)青口份量幾多· Size不算多但勝在隻隻飽滿不過醬汁稍為重手♡炸薯條($68)香脆幼薯條· 食到最後都保持酥脆口感

作為米芝蓮星級食府· Amelia
位於海港城· 可以抱覽維港景色
餐廳氛圍情調十足· 當晚更有Live brand 演奏
令用餐體驗更完美

♡自家和牛漢堡($208)
和牛漢堡很巨型· 切開非常誘人
脹卜卜的漢堡包· 完全沒塌下· 反而非常鬆軟
和牛漢堡扒香煎到邊位香脆· 裡面粉嫩juicy
肉味不算很重· 但口感完勝
醬汁充當了靈魂· 同滿滿肉汁夾擊下
超級大滿足!

♡美國頂級黑安格斯紐約牛扒($398)
這牛扒最出色是邊位的脂肪!
極度建議要伴隨脂肪一齊食用
感受濃厚肉香之餘· 會超感激那份牛脂香令牛扒生色不少!

♡肉醬特色青口($238)
青口份量幾多· Size不算多
但勝在隻隻飽滿
不過醬汁稍為重手

♡炸薯條($68)
香脆幼薯條· 食到最後都保持酥脆口感

2023-10-14 280 瀏覽
美景佳餚在這裏😙😙😙出面有海景,要預約先得坐呀,不過美食補返數😝🤩特級青口意大利麵特級青口貝新鮮而多汁,口感豐富。它們被精心煮熟,帶有濃郁的海洋味道,並與意大利麵完美融合。意大利麵使用的是新鮮的意大利麵,煮熟後保持了彈性👍👍🤩牛骨髓蕃茜薄碎配香脆多士骨髓鮮嫩豐潤,口感極為滑順。蕃茜薄碎的添加為這道菜增添了清新的香氣,為整體味道帶來了平衡。而香脆多士則提供了口感的層次感,外酥內軟,與牛骨髓的鮮嫩形成了絕佳的對比🤤🤤🤩香烤脆皮三黃雞質鮮嫩多汁,經過烤製後更顯得香氣四溢。脆皮的部分非常出色,一口咬下去,能夠聽到清脆的聲音,同時感受到外皮的酥脆口感😋😋

🤩特級青口意大利麵

🤩牛骨髓蕃茜薄碎配香脆多士

🤩香烤脆皮三黃雞
海港城Amelia 逢星期四至六晚晚Live Band🎶🎵Amelia由來自西班牙San Sebastián米芝蓮國際大廚主理👨🏻‍🍳主打意大利菜,食物質素有保證之餘,餐廳位於海旁🏙️可以睇到海景氣氛夠晒Chill,餐廳好大,情侶約會或者約埋成班朋友聚會都好適合👯‍♀️呢晚仲俾我遇到有Live Band,原來逢星期四至六晚8:30-9:15同9:30-10:15都會有兩場Live Band,見都有人特登黎飲野傾下計聽下歌🍸🍹氣氛真係唔錯呀🥰野食方面叫左個Tasting Menu,有餐包、湯、前菜、主菜、飲品。前菜有法國生蠔新鮮鮮甜🦪主菜揀左海鮮意大利燉飯,好足料,有海蝦、青口、蟹肉,燉飯好入味🦐🦀有咬口帶有黏性。另外再加左個肉醬特色意大利麵🍝肉醬肉味好濃郁,簡單加啲芝士已經好好食。🔸Focaccia🔸香滑忌廉馬鈴薯濃湯🔸歐式新派法國聖馬田鮮蠔🔸海鮮意大利燉飯🔸肉醬特色意大利麵📍#AmeliaHongKong (#尖沙咀美食) #尖沙咀 廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛
海港城Amelia 逢星期四至六晚晚Live Band🎶🎵

🔸Focaccia
🔸香滑忌廉馬鈴薯濃湯
🔸歐式新派法國聖馬田鮮蠔
🔸海鮮意大利燉飯
🔸肉醬特色意大利麵

📍#AmeliaHongKong (#尖沙咀美食)
#尖沙咀 廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_尖沙咀
2023-10-10 246 瀏覽
Amelia係來自西班牙嘅米芝蓮星級餐廳☺️主打意大利風情歐陸料理,位於海港城最近天星碼頭的餐廳,可以一路食嘢一路欣賞維港美景🌟環境絕對係一流!!! 佢哋而家晚上仲有Live band 表演,可以放鬆心情!除咗有海景美食,而家仲有埋音樂😌全方位享受!牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士 $208第一次食牛骨髓,原來入面充面牛脂帶濃濃牛香,多士烘得脆脆,牛骨髓加上了香料帶咸香,味道油美帶香,食嘅時候果種咸香味好正🤩一人食少少夠2-3個人share~炭烤三文魚扒 $268三文魚大件夠厚身,食嘅時候仲聞到有少少炭香味,證明真係炭火烤,皮有少少焦脆,整體都唔錯。西班牙橡果黑毛豬$268豬扒超厚超厚,食落嫩口唔鞋,同平時食開嘅豬扒有啲唔同,感覺佢地嘅豬扒脂肪比例比較高,所以咬落去比較鬆化,容易咬。佢哋嘅伴碟好得意有成個蒜頭,估唔到又幾好食喎。📍 Amelia Hong Kong (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖#livebandhk #米芝蓮餐廳 #海景餐廳 #尖沙咀美食 #ameliahk #香港美食

牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士 $208
牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士

炭烤三文魚扒 $268

西班牙橡果黑毛豬$268

📍 Amelia Hong Kong (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OTG63號舖

牛骨髓蕃茜薄碎 配香脆多士
2023-09-25 330 瀏覽
食物沒有異常驚豔,4道菜我只想推薦「牛骨髓配香脆多士」,其他味道不過不失。🌌😝就是食海景食環境嘅,可以來一下。🎂我們是幫朋友慶生吃晚飯加拍照。🐂「牛骨髓配香脆多士」因為非常好奇,所以叫了這道菜,第一次吃,挺特別、有驚喜的,口感滑嫩好新奇,落了很多香草,所以很濃(咸),但是配上多士適中還好,雖然唔係極品佳餚但是是會回味的一道,太特別了想再食😂其他幾道菜,連名字我都不記得了,大概是黑松露意大利飯(黑松露只有上面幾塊,飯沒什麼味道就純忌廉)、牛肉類意粉、大概是牛扒記憶中是蠻好吃的。🏠室內裝修環境絕了,但是陪朋友想看海景和拍照,所以選了外面。裏面可以有氛圍的吃一餐;外面則是能拍到美照,因為餐廳是海景餐廳的最出位置,其實我們後面就是風機,大煞風景🤣😂☺️但是拍照可以避開。
🌌😝就是食海景食環境嘅,可以來一下。
🎂我們是幫朋友慶生吃晚飯加拍照。

🐂「牛骨髓配香脆多士」
牛骨髓配香脆多士

2022-11-12
生日
牛骨髓配香脆多士
  • Bone  marrow