Abbraccio

Friday night想搵間餐廳坐低慢慢食,同朋友傾吓偈,chill吓relax吓,上網就搵到呢間充滿浪漫情調又有靚景欣賞嘅意大利餐廳🇮🇹 Abbraccio✨Dinner set可於A la Carte menu任揀開胃小食/前菜➕Pizza/意粉➕甜品,一個價錢有齊三款選擇,好抵食👍🏻👍🏻🔹CapreseCherry Tomatoes, Buffala mozzarella, basil大大球新鮮Buffala mozzarella,口感細膩,散發淡淡乳香,佐以橄欖油、羅勒葉,簡單味美、甘甜又輕香,每啖都好fresh!伴碟仲有香甜爆汁車厘茄🍅🔹 TonnoMozzarella di buffala Campana DOP, Artisan Tomato sauce, tuna, onion, fresh oregano薄餅餅底鬆軟可口,批邊鬆脆帶有炭香~鋪滿大量綿密吞拿魚、蕃茄、香草、洋蔥等,口感豐富🍕🔹Tiramisu ClassicoMascarpone, Cacao, Savoiardi, espresso 香甜幼滑嘅Tiramisu 層次分明,咖啡味及酒味相當平衡,加入香

🔹Caprese

🔹 Tonno

🔹Tiramisu Classico

香甜幼滑嘅Tiramisu 層次分明,咖啡味及酒味相當平衡,加入香甜味突出嘅Mascarpone cheese,啖啖醇厚綿密😋

🔹Bolognese
Spaguetti, Slow-cooked beef ragu, Grana Padano

另外單點咗個Bolognese,意粉煮得岩岩好,口感彈牙滑溜,好al dente~牛肉經慢煮後特別軟滑juicy,再加入Grana Padano就更滋味🍝

Abbraccio✨
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓
2024-03-18
2024-03-15 1243 瀏覽
行完PQM,行完大館,行過來方便。此意大利餐廳浪漫醉人之處,有露台可欣賞大館美景。室內用餐對住金光璨爛的酒櫃,不難營造浪漫感覺。美食方面如果想食埋甜品的話,3-Course Dinner Set 比散叫較合適,再加個main份量就剛剛好,人均消費最低要$350的,味道方面正常發揮,主要食環境~3-Course Dinner Set $398 (1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci)(即係頭盤/沙律 + 披薩/意粉 + 甜品)Antipasti: Piovra +$58薄切八爪魚口感軟腍,配火箭菜和巴馬臣芝士,淋上檸檬柑橘醬汁,酸酸地幾開胃。Margherita DOP Pizza7吋薄餅以蕃茄醬底加上厚厚的Mozzarella水牛芝士,有拉絲效果,非常美味,素食者之選。Tiramisu Classico以杯裝呈上,層次分明,面層Mascarpone芝士軟滑細膩,口感creamy,手指餅濕潤有咖啡酒香,以此甜品作結甚為滿足。Sugo all'Arrabiata $188同樣以蕃茄醬煮的長通粉,加點白酒少許黑椒粉,酸辣美味
行完PQM,行完大館,行過來方便。

此意大利餐廳浪漫醉人之處,有露台可欣賞大館美景。

室內用餐對住金光璨爛的酒櫃,不難營造浪漫感覺。

3-Course Dinner Set $398
(即係頭盤/沙律 + 披薩/意粉 + 甜品)

Antipasti: Piovra +$58
Antipasti: Piovra

Sugo all'Arrabiata $188
同樣以蕃茄醬煮的長通粉,加點白酒少許黑椒粉,酸辣美味微微酒香,味道唔錯。
Sugo all'Arrabiata
2024-03-10
Antipasti: Piovra
Sugo all'Arrabiata
2024-03-14 841 瀏覽
餐廳有露台位置可以望到大館,配合埋不同顏色的燈光同多種植物,有種好relax的感覺。可惜今日冇book枱,露台座位已經full booking。我地兩個人叫左一個4 course dinner set $498同兩杯飲品,已經飽到食吾晒,因為份量超大。🧆Polpetoni自家制安格斯牛肉丸,juicy 多汁,有濃濃的番茄醬同巴馬臣芝士的香氣,幾開胃。🍕salmone Nero一上枱已經好吸睛,黑色餅底,有淡淡的炭烤味,煙韌有口感。用料都好豐富,有煙三文魚同黑魚子,滿滿的芝士,仲有拉絲效果😋🥩punta dance叫左medium rare, 上枱係嫩滑的粉末色。比較特別係用鐵板上,所以肉質外面香口,裡面juicy。🥠Cannoli傳統西班牙甜點,卷形的香脆酥皮入面包住香甜奶油,外面仲有朱古力碎同乾果。🍹Mango rush🍹Pineapple juice🌟🌟餐廳環境真係好好,原來星期四至六的十點後仲有live music 。另外dinner set 性價比真係超高,好適合慶生聚會。

🧆Polpetoni

🍕salmone Nero

🥩punta dance

🥠Cannoli

🍹Mango rush
🍹Pineapple juice

2024-03-14
今次真係要高度讚揚男朋友搵到呢間咁浪漫既餐廳慶祝紀念日天氣仲要咁配合唔落雨兼有微風, 坐係露台簡直係一種享受望住周圍既高樓大廈同對面既有歷史氣息既大館, 係浪漫既逢星期4-6 晚上9點開始仲有現場樂隊表演, 個氣氛更加之正!!!我地星期4去客人唔多, 慢慢食慢慢聽下歌, 過左一個好愉悅既晚上雖然係中環, 有景有音樂有美食但唔係離地價錢每人叫左個3 course既dinner set, 慳慳地唔叫酒都係800幾蚊兩個人最重要係食物質素真心唔差前菜Vitello TonnatoVeal, tuna sauce, capers, Parmigiano Reggiano 24M shaves小牛肉裡面包住刺山柑同埋芝士片Parmigiano Reggiano同平時既Parmesan Cheese唔同, 呢款係義大利芝士之王, 使用當地符合規定製程既牛奶, 而且熟成至少12 個月, 奶香味非常rich, 較厚身但易碎前菜 PolpetoniHouse-made Angus beef meatballs, Italian tomato sauce, Parmesan cheese牛肉波波既肉味好突
今次真係要高度讚揚男朋友搵到呢間咁浪漫既餐廳慶祝紀念日
天氣仲要咁配合唔落雨兼有微風, 坐係露台簡直係一種享受
望住周圍既高樓大廈同對面既有歷史氣息既大館, 係浪漫既

雖然係中環, 有景有音樂有美食但唔係離地價錢
最重要係食物質素真心唔差

前菜Vitello Tonnato
小牛肉裡面包住刺山柑同埋芝士片

前菜 Polpetoni
牛肉波波既肉味好突出, 蕃茄醬帶微酸甜
令肉球唔會太膩, 平衡得唔錯

Tonno Pizza
Mozzarella di bufala Campana DOP, Artisan tomato sauce, tuna, onion, fresh oregano
DOP即係意大利產物原產地保護制度, 保證產品係源自某些地區, 非常講究
pizza上面既topping好豐富多汁, 如果香料味再添多少少就不得了
不得不提佢既餅底好好食, 輕微既crust邊香脆但批邊內裡仍然帶嚼勁
係會令人想再回頭食既pizza!

Alla Bolognese
Spaguetti slow-cooked beef ragu, Grana Padano
經典既菜式, 意粉既掛汁部份都做得出色, 整碟意粉都保持到應有既濕潤感
調味唔會過重, 仍然可以食到牛既原味

Tiramisu Classico
非常大一杯既甜品, 濃咖啡中和芝士既甜膩, 再有陣陣酒香既加持

Cannolli
脆桶入面裝左甜既 ricotta, 表面有橙皮, 黑朱古力, 開心果
全份甜品都唔會過甜
2024-03-07
同朋友👱🏻‍♀️嚟咗呢間專門食意大利菜🇮🇹嘅餐廳🍽️開餐🤣叫咗一個 $398 嘅 3-Course Dinner Set ~ 1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci,即係 自己揀 1個頭盤/沙律+1個披薩/意粉+1個甜品;另外我哋再加多1個沙律🥗😋ANTIPASTO Vitello Tonnato 材料包括 veal, tuna sauce, capers, Parmigiano Reggiano 24M shaves;小牛肉肉質幾柔軟;最特別嘅應該係個醬汁,係加咗打到溶咗嘅吞拿魚,又滑又有吞拿魚味😋;Parmigiano Reggiano 我不嬲都鍾意食,呢個24個月嘅 味道夠濃郁😋SALAD $198 Frisella (呢個係另外加嘅)材料有呢啲:dough crust, burrata, tuna, tomatoes, olives, anchovies, oregano, lemon zest, basil, extra virgin olive oil;首先賣相靚靚🤩,又紅又綠🤣;跟住就係材料好新鮮,無論吞拿魚、
同朋友👱🏻‍♀️嚟咗呢間專門食意大利菜🇮🇹嘅餐廳🍽️開餐🤣

ANTIPASTO
Vitello Tonnato

SALAD
$198 Frisella (呢個係另外加嘅)
材料有呢啲:dough crust, burrata, tuna, tomatoes, olives, anchovies, oregano, lemon zest, basil, extra virgin olive oil;首先賣相靚靚🤩,又紅又綠🤣;跟住就係材料好新鮮,無論吞拿魚、蕃茄、橄欖等都好新鮮😋;再跟住就係主角 Frisella 意大利🇮🇹麵包,硬硬哋又脆脆哋又有少少似餅乾要嚟做墊底👍;仲有我好鍾意食嘅 burrata cheese 🧀 ,Burrata 係意大利🇮🇹 cow milk cheese,原料有 mozzarella,外層少少煙靭,裏邊有 Stracciatella di bufala 同埋 忌廉,好香滑😋;呢間餐廳用大大粒原粒嘅 Burrata,加上其他所有新鮮食材配埋 Frisella 麵包一齊,真係食得好暢快🤣

PIZZA
Salmone Nero
材料有 back pizza dough, Artisan tomato sauce, mozzarella di buffala Campana DOP, cherry tomatoes, smoked Atlantic salmon, fresh rocket, smoked black caviar 😋;最欣賞就係佢嘅 charcoal dough,有焦炭香味,真係幾smoky,大廚👩‍🍳話係用高質素 edible charcoal 加入 24小時發酵嘅生麵糰做出嚟,所以外邊脆脆哋裏邊少少煙靭,黑鼆鼆有焦炭味,真係好味😋;mozzarella di buffala Campana DOP 應該係意大利🇮🇹水牛芝士🧀,好香濃(DOP 全寫係 “Denominazione di Origine Protetta”, 即係 Protected Designation of Origin,通常係指保證由意大利🇮🇹某地區出產)😋;另外又加咗啲魚子醬🤩,呢個係超高質素pizza 👍

DOLCI
Cannolli
餐牌咁樣形容:Pastry tubes filled with sweet ricotta, candied orange and dark chocolate, pistachio 🤣,外邊脆脆哋,裏邊軟軟哋,夠晒甜,食得人好開心🤣

呢度除咗室內仲有室外部份,坐喺出邊可以望到大館😁
🍴DINNER SET3 courses - $398 per person 任揀1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci🍴Vitello Tonnato 牛肉配吞拿魚醬,牛肉係比較厚切有口感嘅,但係冇乜味啦點解吞拿魚醬會有少少吞拿魚嘅香味,不過整體嚟講我就覺得唔係好啱我口味!🍴Polpetoni有六粒都幾大粒嘅,食得出係自己搓嘅肉丸,因為比較嚡口淡味,好彩有個蕃茄汁🥫🍕TannoPizza真係比較失望,食落去有少少似手抓餅嘅油膩質感, Pizza餡料比較較少,食到少少乾身嘅吞拿魚,整體嚟講唔係好食。🍝Frutti di Mare白酒海鮮炒意粉,食弋少少鹹味,白酒嘅香味,整體嚟講都係冇乜特別?🍰Tiramisu ClassicoTell Me you嘅奶香味幾香,都有少少酒味,略嫌蛋糕嘅部份比較乾身! 🍴Cannolli餅香脆得來比較乾身,入邊個檸檬cream酸酸地,個人覺得唔太好食!推薦指數: 6/10$400有三個course都唔算好貴,不過個質素就普通,唔算太好食,不過環境舒適侍應都有禮貌嘅。
🍴DINNER SET

🍰Tiramisu Classico

🍴Cannolli

推薦指數: 6/10
5天前 0 瀏覽
今日我同朋友去咗中環西餐廳食飯,真係好開心同滿足!餐廳環境真係好正,佢有好大個戶外位,仲可以欣賞到大館博物館同埋五光十色嘅中環景色!我哋係度點咗頂級嘅牛扒,真係好嗰!牛扒煎得剛剛好,肉質好鮮嫩,每一口都帶出嚟嘅牛肉汁都好濃郁。佢仲配埋好多種醬汁,可以自己揀擇。食完之後真係有種滿足嘅感覺!除咗牛扒之外,我地仲食左佢哋嘅pizza,真係超正!pizza底薄脆,配上番茄醬同芝士,味道好香濃。上面仲有好多新鮮嘅配料,包括蔬菜同埋肉類,好豐富。每一口食落去都好有層次感,令人回味無窮。最後,我哋仲點咗雞尾酒,真係好開心!酒保師傅係度即席調製,每一杯酒都有佢獨特嘅風味同口感。係清新嘅水果味,好好飲。

2024-05-04 0 瀏覽
Caprese $178非常傳統嘅一個意大利沙律, 新鮮酸甜嘅車厘茄仔,配上品質十分高的水牛芝士,臨上帶有油膩感的青醬,只要食材新鮮簡單的煮法,味道亦令人非常回味,作為前菜必選瑪格麗特披薩 Margherita DOP $198從朋友口中得知原來DOP是意大利法定原產地標識,這個瑪格麗特披薩的用料來源不容置疑,口感軟熟嘅餅底,上面鋪滿手工壓碎新鮮車厘茄蓉、mozzarella芝士、新鮮羅勒葉同特級橄欖油,上枱已經聞到陣陣香味,味道相當吸引。Alla Bolognese $208外貌看上來很像一般餐廳食的肉醬意粉,但一食落口就發現慢煮過的和牛肉真的和一般的肉醬很不同,肉醬中的淡淡香草味襯托出濃郁的牛肉香味,配上軟硬度適中的意粉和濃郁的Grana Padano芝士碎,令人一試難忘。Tiramisu Classico $118面層鋪門可可粉,中間係Mascurpone 芝士,味道口感非常Creamy,下一層蛋糕浸滿意大利酒,入口酒味香濃,口感軟綿綿,整體味道香濃而且甜度適中,算係喺香港食過最正宗嘅Tiramisu!
Caprese $178

瑪格麗特披薩 Margherita DOP $198

Alla Bolognese $208

Tiramisu Classico $118

2024-05-03 0 瀏覽
☺️今日不用上班,行下中環大館,再同家人食個意大利午餐。🍴🥄對正大館的意大利餐廳 Abbraccio ,有午市套餐幾抵食。🌞☀️今日天氣好好,坐系露台位置,特別放鬆。❤️ 🍅是日餐湯:番茄濃湯酸酸辣辣好開胃。田園沙律清新健康。主菜:🍕吞拿魚pizza加芝士,洋蔥絲,番茄,足料,餅底鬆脆。朋友的🍝芝士牛肉醬意粉試了一點,味道也不錯。甜品:affogato雪糕上淋上espresso ,香濃美味😍😋

🌞☀️今日天氣好好,坐系露台位置,特別放鬆。❤️

🍅是日餐湯:番茄濃湯酸酸辣辣好開胃。

田園沙律清新健康。

主菜:

🍕吞拿魚pizza加芝士,洋蔥絲,番茄,足料,餅底鬆脆。

朋友的🍝芝士牛肉醬意粉試了一點,味道也不錯。

甜品:affogato

雪糕上淋上espresso ,香濃美味😍😋

2024-04-30
上網搵到呢間係中環有露台既餐廳,就book 左Saturday night 去試下意大利pizza🍕餐廳有分室外同室內用餐區,室外有 live 音樂表演,氣氛一流🎹🪗🎤我哋點了他們的招牌菜Caprese,牛扒、大蝦披薩和經典既提拉米蘇。前菜點了Caprese🥯呢道菜以新鮮的mozzarella芝士搭配車厘茄和羅勒葉,簡單卻美味。芝士的質地柔軟,淡淡乳香,口感順滑,與甜脆的車厘茄完美融合,羅勒葉則為整道菜增添了香氣,每一啖都好fresh, 亦充滿了清新的意大利風味🍃Main點了牛扒和大蝦披薩。牛扒烤得剛好,有炭燒味,而且肉質鮮嫩多汁,配上濃郁的醬汁,口感豐富🥩大蝦披薩上的大蝦鮮美彈牙🍤加上薄脆的餅底和豐富的配料,味道非常出色😋最後甜品的部分,我點了餐廳經典的Tiramisu Classico 🍮這款Tiramisu 濕潤鬆軟,濃郁的咖啡和可可味道與柔滑的奶油芝士完美融合,仲有少少酒香味,每一啖都帶來濃厚的滿足感🩷

• Tiramisu Classico
2024-05-02 0 瀏覽
平時好鍾意去大館行下~亦好鍾意搵啲有live music 嘅餐廳或酒吧!今次就去咗依間可以一覽大館嘅靚景意大利餐廳~餐牌入面可以單點,亦可選套餐。分別有3 Courses $398 & 4 courses $498。我地就點咗 2份 3 Courses 。可以喺餐牌上自選: 1 Antipasti or Insalate + 1 Pizza or Pasta + 1 Dolci而部分食品需要加錢轉配~Borgo Alla Terra Chianti $480黎到一間咁有情調嘅餐廳,當然要飲返杯~我個人都幾鍾意意大利嘅紅酒,Chianti 好易入口,唔會太dry ,比較fruity. Cheese Breadstick $ 98[分數:7/10]簡簡單單嘅芝士麵包條,一共有四條,有少量巴馬臣芝士,麵包好鬆軟,配埋羅勒醬就更加惹味~Vitello Tonnato $198[分數:7.5/10]小牛肉配上吞拿魚醬,另外再加咗幾片芝士~小牛肉有啲似火腿,同吞拿魚醬味道都幾夾,對我黎講加埋巴馬臣芝士一齊食,絕對加分!Quattro Formaggi $218 (+$38 with Dinner

可以喺餐牌上自選:
而部分食品需要加錢轉配~

Borgo Alla Terra Chianti $480

Cheese Breadstick $ 98
[分數:7/10]

Vitello Tonnato $198
[分數:7.5/10]

Quattro Formaggi $218 (+$38 with Dinner Set)
[分數:8/10]
雖然平時鍾意食肉,但Pizza對我嚟講,芝士絕對緊要過啲餡!所以就揀咗衣款加入咗幾款唔同芝士嘅Quattro Formaggi !批邊好夠鬆軟,而芝士味當然濃郁非常,但鹹度相對比較高~不過配埋紅酒邊食邊飲都唔錯!

Salmone e Panna $218
[分數:7.5/10]
另一道主菜就揀咗煙三文魚長通粉,同樣加咗芝士去提味,另外仲白酒、白蘭地同忌廉做個醬汁,好香好creamy~

Tiramisu Classico $118
[分數:8.5/10]
喺意大利餐廳,當然要試佢地嘅Tiramisu~芝士入口香滑,再配上層滿滿嘅可可粉,同中間2層加入咗espresso 嘅蛋糕,各方面嘅味道都好平衡。

Cannolli $128
[分數:8/10]
第一次試呢款甜品~ 一份有3個,酥脆嘅脆筒入面係香滑嘅忌簾芝士,另外再有乾果、開心果同朱古力碎。有啲似港式嘅甜奶油脆筒,但衣款嘅忌簾就比較傑身同有感覺更豐富。

1K
2024-04-26 5 瀏覽
呢間喺中環嘅意大利餐廳環境非常好,去分別有室內同室外嘅空間,室內空間設計好Modern,打卡一流。室外嘅平台望住大館,配埋燭光晚餐,感覺好chill。你呢間餐廳一定要試佢嘅handmade pizza,今次點左呢個叫Gamberi既pizza,上面有大蝦、水牛芝士、蕃茄醬等等,香脆嘅Pizza配上拉絲嘅芝士,勁正。另外仲點咗三文魚忌廉直通粉,意粉除咗落咗忌廉,仲加入咗白酒同白蘭地,令到醬汁嘅味道更加層次豐富。雞肉沙律亦都唔錯,夠晒健康,沙律菜好新鮮,冇草青味。
室外嘅平台望住大館,配埋燭光晚餐,感覺好chill。

雞肉沙律亦都唔錯,夠晒健康,沙律菜好新鮮,冇草青味。
2024-04-26 0 瀏覽
🐽 車里茄水牛芝士沙律新鮮的車里茄搭配軟綿的水牛芝士,口感豐富多層次。車里茄的酸甜味道和芝士的濃郁口感完美融合,帶來一股濃郁的奶香味;店家好特別用左粗粒既胡椒令到整道菜食落去更加有層次⁡🐽 自家制安格斯牛肉丸用新鮮的安格斯牛肉製成,每一淡牛肉丸都充滿了肉汁同濃濃肉味,肉質鮮嫩多汁。外層酥脆,內裡卻保持了肉質的軟嫩,吃起來非常有口感。搭配上濃郁的番茄醬,為這道菜增添了一份酸甜的滋味⁡🐽 Margaritas披薩披薩以薄脆的餅皮為底,上面鋪滿了豐富的配料。新鮮的番茄醬為整個披薩帶來了酸甜的口感,融合了起司的濃郁味道。雖然材料簡單,但每一口披薩都充滿了層層的風味
🐽 車里茄水牛芝士沙律

🐽 自家制安格斯牛肉丸

🐽 Margaritas披薩
2024-04-26 0 瀏覽
遊完大館,朋友帶我到附近的Abbraccio,因為可以坐下遠眺大館風光,加上星期四至六有Live Band表演,十分熱鬧,極具氣氛!這夜我們亦點了三樣美食,菜式豐富!Nduja di Manzo薄餅($228)由店內特製的辣味牛肉製成。這款Nduja散發濃郁的辣味,結合多汁的牛肉口感,給整個菜品帶來豐富風味。薄餅上的蕃茄醬經過工匠式的製作,味道鮮美而濃郁,與辣味牛肉完美融合,帶來了一種甜中帶酸的滋味。在薄餅上放置的Burrata芝士增添濕潤的質感和豐富的奶香味,而新鮮的歐芹則增添了清新氣息,平衡了辣味和濃郁的口感。Frutti di Mare($218)是一道以海鮮為主的意大利粉,這款菜品使用了新鮮的海鮮,包括蝦子、青口和帶子等。麵條煮得剛好有嚼勁,能夠完美吸附住醬汁和海鮮的味道,海鮮與麵條完美結合,創造出一道豐富而美味的菜品。Insalata di Pollo($158)是一道以雞肉為主要成分的沙律。沙律使用新鮮的雞胸肉,它經過烹調後保持了肉質的嫩滑和多汁度。沙律中的雞肉與混合的田園葉菜完美結合,為整道菜帶來了豐富的口感和營養。田園葉菜的清脆和蔬菜的鮮甜平衡了雞肉的口感,同時也為整道

Insalata di Pollo($158)是一道以雞肉為主要成分的沙律。沙律使用新鮮的雞胸肉,它經過烹調後保持了肉質的嫩滑和多汁度。沙律中的雞肉與混合的田園葉菜完美結合,為整道菜帶來了豐富的口感和營養。田園葉菜的清脆和蔬菜的鮮甜平衡了雞肉的口感,同時也為整道菜增加了一份清新的氣息。Gruna Padano芝士則為這道沙律增添了豐富的奶香味和質地。

Abbraccio (中環)
地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥坐落於中環大館附近的餐廳,平台備有室外座位供客人用膳,讓客人可以邊欣賞室外的景色,令整個用餐的過程更加有趣。餐廳已提供西式的食物為主,午市主要有薄餅及意粉,食物不論是擺盤及味道,也非常具有水準。Located near Tai Kwun in Central, this restaurant boasts a terrace with outdoor seating for diners to enjoy the surrounding scenery, enhancing the dining experience. Specializing in Western cuisine, the lunch menu mainly features pizzas and pasta dishes, impeccably presented with flavors exceeding expectations.午市套餐 - Set Lunch ($228)Soup of the day這個湯的顏色非常搶眼,一看便知道充滿濃濃的

午市套餐 - Set Lunch ($228)
Soup of the day

這個湯的顏色非常搶眼,一看便知道充滿濃濃的蕃茄味,雖然如此味道到亦不會太酸,而且也能做到非常幼滑,可以看得出廚師的功架

The vibrant color of the soup indicates a rich tomato essence, striking a perfect balance of acidity without being overly tart, and possessing a velvety smooth texture, showcasing the chef's expertise.
Margherita DOP

這種薄餅製作方法看來普通而且味道亦不算太過特別,但要做到令人留下深刻印象,卻不是十分容易,這裏的廚師便做到了這點。因為這個薄餅的蕃茄味非常香濃,甜酸的比例亦做到恰到好處,而且餅皮煙韌之餘,亦十分香脆

While the preparation method and taste of this pizza may seem ordinary and not particularly unique, achieving a lasting impression is no easy feat, yet the chefs here excel at this task. The tomato flavor in this pizza is robust, the sweet-sour ratio perfectly balanced, and the crust, while both chewy and crispy, is delectable.
Contadina

雖然這個薄餅以白汁作為醬汁的基調,但吃下去並沒有太膩的感覺。廚師將雞肉切成小塊,零食客吃起上來更加方便,此舉十分細心

Although this pizza features a white sauce base, it manages to avoid feeling heavy. The chicken is diced into small pieces for easy consumption, demonstrating attentiveness to detail by the chef.
Contadina
Caffe Affogato

這個甜品賣相非常吸引,而且可以給客人親自將咖啡倒進雪糕內,令吃的過程更加有趣。至於味道方面,雲呢拿雪糕非常幼滑,而且又非常濃烈的雲呢拿味,至於咖啡則非常香濃,兩者混合起來,中和了咖啡的苦澀味,做到恰到好處

The dessert's presentation is visually enticing, allowing guests to pour coffee into the ice cream themselves, adding a fun element to the dining experience. The vanilla ice cream is luxuriously smooth with a pronounced vanilla flavor, while the coffee is rich and aromatic, blending to perfection to offset the bitterness of the coffee.
Caffe Affogato
😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅不論是薄餅或意粉的味道及賣相,都做得十分出色,而且亦適合注重健康的人士
Both the pizzas and pasta excel in taste and presentation, catering to health-conscious individuals.

❌午市套餐的選擇不算太多,建議可以增加一點菜式給客人選擇
With limited options in the lunch set menu, adding more variety in dishes is recommended to provide customers with additional choices.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥🔥

✅餐廳的裝修非常具有特色,而且室外的空間面對著大館,很適合客人拍照留念
The restaurant's unique decor, coupled with an outdoor space facing Tai Kwun, provides a picturesque backdrop for capturing memories in photos.

❌無NIL

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

侍應生的服務態度非常親切,而且會主動詢問客人的需要,亦會查詢客人對食物的滿意程度
The service staff exhibit a warm and proactive attitude, inquiring about guests' needs and satisfaction with the food.

❌無Nil

💰價格Price:🔥🔥🔥

✅設有午市套餐,內容包括前菜,主菜及甜品,價錢相對單點菜單較為優惠
Offering lunch set menus comprising appetizers, main courses, and desserts at a reasonable price compared to a la carte dishes.

❌與同區其他同類型的餐廳相比,定價看起來相對貴一點
Although slightly pricier compared to similar restaurants in the area, the overall dining experience justifies the cost.
題外話/補充資料: 沒有參加試食或享用其他優惠
2024-04-18