Abbraccio

餐廳:Abbraccio (中環)地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓嚟緊六月將會去意大利展開美食朝聖之旅🇮🇹,未去之前趁機會喺中環呢間新開咗兩個月嘅意大利餐廳——Abbraccio @abbracciohk 先睹為快,而講到意大利菜🍽,Pizza同Pasta喺一定走唔甩😎Abbraccio喺意大利文解作「擁抱」,餐廳希望每個嚟到嘅人都可以感受到一份熱情同享受🥰。精緻華麗嘅室內裝修設計✨,加上悠閒舒適嘅室外茶座空間,仲可以望到對面充滿藝術同古蹟感嘅大館,加上為人熟悉嘅背景音樂🎶,喺度真喺可以好好咁relax一番巴西籍主廚Chef Agnes Lessa精通巴西、拉丁美洲、意大利、西餐同中東菜式,喺香港廚藝學院畢業亦喺學院第一個女烹飪導師👩🏼‍🍳,餐廳每道菜式都經佢做最後把關做Quality Check,希望確保每樣送上枱比客人嘅食物都可以保持一定嘅賣相、水準同質素👍平日中午有唔少打工仔過嚟食晏🍴,12noon-3pm有一個lunch Menu提供,聽講嚟緊仲會不定時更新菜式,比大家有多啲唔同選擇同驚喜🎉。$228再加一,包一道前菜🥗、一份Pizza或意粉🍝,同一款甜品或飲品☕️。
餐廳:Abbraccio (中環)
地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓

是日餐湯喺忌廉甘筍湯,
卡布里沙律就用咗新鮮蔬菜、紫洋蔥同車厘茄,輕輕加上鹽同橄欖油調味,Chef親自挑選最靚最新鮮嘅蔬菜,變黃或者爛咗小小嘅都一律唔用,相當有心❤️

✝️Margherita DOP Pizza
獲得意大利DOP認證嘅瑪格麗特Pizza🍕,意思即喺餐廳選用意大利原產地Mozzarella芝士去整呢個Pizza 🧀。餐廳所有Pizza都喺即叫即搓即整即烘烤,
仲可以透過玻璃櫥窗見到師傅由頭到尾嘅整pizza表演,保證食嘅每一件Pizza都喺熱辣辣最新鮮嘅😋。
濃郁嘅拉絲芝士配上蕃茄同特級初榨橄欖油,簡單得嚟先品嚐到Pizza餅底嘅香烤滋味🔥

✝️Penne Arrabiata
用咗甜度高而風味濃郁嘅Datterino蕃茄🍅,加上新鮮辣椒整成開胃長通粉🌶️,當中加入白酒同巴馬臣芝士去提鮮調味,鮮香十足🤤

✝️Pesto Genovese
用咗自家製意大利羅勒松子青醬、特級初榨橄欖油同巴馬臣芝士去烹調呢個青醬意粉🫒,
雖然用料簡單但喺味道出眾🤩,鹹香得嚟唔會好油膩,成為午市餐牌獨有而且大受歡迎嘅意粉

甜品叫咗個Caffe Affogato同Mini Tiramisu(+$20),
前者由店員喺綿滑帶有粒粒雲呢拿籽嘅雲呢拿雪糕上面淋上Espresso☕️,嗰種冷熱交替嘅感覺加上咖啡香真喺難以抵擋😌;
呢度嘅Tiramisu喺Chef Agnes嘅招牌之一,層次分明嘅Mascarpone cheese配上微微濕潤浸咗Espresso嘅手指餅,再加上可可粉,嚟度不妨一試🤓
2024-02-06
2024-02-05 166 瀏覽
諗住食個pizza同意粉就走,網上見到呢間餐廳comment 幾好,就喺openrice訂位了。好方便👍🏻進入餐飯,嘩😱!露台鏡望到大館,好靚😍但當晚好凍,所以選擇室內座,卡位寬鬆👍🏻坐下準備睇餐牌時,職員重覆咗兩次,每人最低消費$350 ! 😱🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ 我真係無諗快食要比呢個價錢😮‍💨好彩每碟份量不多😂,可以多兩款埋甜品都唔太飽,不用浪費食物😅最後不用一小時食完,埋單九百蚊😅🙈食環境大於食物,意粉普通,pizza ok ,Tiramisu 好味,另一款甜品no good😌,打卡ok 😂
進入餐飯,嘩😱!露台鏡望到大館,好靚😍
但當晚好凍,所以選擇室內座,卡位寬鬆👍🏻
我真係無諗快食要比呢個價錢😮‍💨
最後不用一小時食完,埋單九百蚊😅🙈

2024-02-04 111 瀏覽
中環嘅呢間西餐廳真係好有氣氛,餐廳令人感受到浪漫嘅氛圍。餐廳嘅職員全都係外國人,所以一踏入去,就彷彿身處喺外國嘅感覺。餐廳內有露台同室內座位供選擇,而露台位置又可以欣賞到大館嘅美景,真係好靚!餐廳入面有一個酒櫃,裝飾得好漂亮,令人目不暇給。而且餐廳周圍都擺滿咗好多香香嘅鮮花,營造出一種浪漫嘅氛圍,真係好啱情侶嚟嘅地方。餐廳嘅職員都好友善,服務態度一流。當你點咗Pizza之後,只需要等一陣,佢哋就會叮一聲,表示你嘅Pizza已經做好。呢個感覺真係好似喺外國即食手工Pizza嘅時刻,好有幸福感!而且佢哋嘅Pizza真係超好味,全部都係手工即做嘅。我特別推介咗佢哋嘅Caprese,新鮮嘅蕃茄同新鮮嘅Mozzarella,一齊食真係好開胃。仲有佢哋嘅Tonno Pizza,上面有滿滿嘅美味吞拿魚,味道鮮美又多汁。如果你鍾意辣嘅味道,可以試下佢哋嘅Sugo all' Arrabiata,辣辣嘅醬汁配上長通粉,絕對係一個刺激嘅口味享受。呢間中環嘅西餐廳真係一個浪漫又特別嘅地方。露台位置、漂亮嘅酒櫃同埋香香嘅鮮花,加上友善嘅職員同美味嘅手工Pizza,絕對可以帶嚟一種置身於外國嘅感覺。

2024-02-02 158 瀏覽
好耐冇食義大利嘢🧡今日同朋友嚟咗中環呢間樓上餐廳 佢哋有戶外座外 吹住風食dinner真係好chill~今次我同朋友都嗌咗佢哋嘅3 courses dinner,好正!-Vitello Tomnato 呢隻前菜非常特別~切薄咗嘅小牛肉配上芝士調味,令味道十分豐富-Polpetoni採用安格斯牛肉製造嘅義大利肉丸🍡配上義大利茄汁同parmensan cheese風味十足💕前菜嚟講一絕-Tonno佢哋嘅pizza好大份呀!芝士拉絲超級吸引,再加上番茄汁實在太優秀了- Alla Bolognese 呢隻意粉嘅肉醬係慢煮beef ragu~好香-Gelatto (choco & vanilla)朱古力gelatto好濃味-Tiramisu Classico 嚟義大利餐廳點可以唔試XD好高質💰$876

-Vitello Tomnato

-Polpetoni

-Tonno

- Alla Bolognese
呢隻意粉嘅肉醬係慢煮beef ragu~好香

-Gelatto (choco & vanilla)
朱古力gelatto好濃味

-Tiramisu Classico
嚟義大利餐廳點可以唔試XD好高質

💰$876
這家餐廳位置中環半山,有戶外用餐空間,讓客人欣賞到大館的燈光表演。點了一份3 courses和點了飲品和主菜。🌟House-made Angus Beef meatballs餐廳自製的安格斯牛肉丸,搭配意式番茄醬和芝士。口感不錯,配料間的搭配非常協調,帶來了一種濃郁的美味。🌟Salmone e Panna這道菜以忌廉、白酒和煙燻三文魚為主要材料,與意粉搭配。這道菜的忌廉汁濃郁滑順,煙燻三文魚的口感嫩滑。🌟Tiramisu Classico提拉米蘇濃郁香滑,咖啡的苦甜與乳酪的柔滑完美結合,令人回味無窮。🌟Marinara以純正手工製作的番茄醬為基礎,加入大蒜片、牛至、新鮮橄欖油和腌製白鯷魚的菜餚。餅底香脆,味道挺正宗的。🌟Mango Rush以芒果糖漿、青檸汁和汽水調製而成的飲品,帶有清新的口感和果香。

點了一份3 courses和點了飲品和主菜。

🌟Salmone e Panna

🌟Tiramisu Classico

🌟Marinara

🌟Mango Rush

2024-01-28 240 瀏覽
呢間之前食過,但係又好似改咗名見到OpenRice話New所以試吓環境格局冇乜點變都可以出去outdoor不過因為凍,所以就揀咗室內Menu方面轉左,而且價錢貴過以前好多有得選擇pasta或者Pizza$2XX包湯嘢飲同埋甜品兩款意粉都好食,蕃茄長通粉有少少辣辣地青醬意粉就不過不失,不過食得出係新鮮blend嘅不過分量好似有啲細Pizza七吋長,有埋沙律最鍾意係佢嘅燶邊,好脆甜品方面有咖啡雪糕同tiramisu揀(加錢)本身麻麻哋咖啡不過呢一個雪糕加埋Espresso好好食,因為完全唔甜,仲有啲一粒一粒沙沙地嘅口感整體唔錯,雖然價錢偏貴,但係同朋友聚一聚食飯吹下水都係一個幾好嘅地方Saw this new restaurant popped out on OpenRice so I decided to try it with my friendsLike before they provide seats for both outdoor and indoor, this time I chose indoor due to the weatherThe menu is differ
呢間之前食過,但係又好似改咗名
見到OpenRice話New所以試吓
環境格局冇乜點變都可以出去outdoor
不過因為凍,所以就揀咗室內
Menu方面轉左,而且價錢貴過以前好多
有得選擇pasta或者Pizza
$2XX包湯嘢飲同埋甜品
兩款意粉都好食,蕃茄長通粉有少少辣辣地
青醬意粉就不過不失,不過食得出係新鮮blend嘅
不過分量好似有啲細
Pizza七吋長,有埋沙律
最鍾意係佢嘅燶邊,好脆
甜品方面有咖啡雪糕同tiramisu揀(加錢)
The menu is different from the previous one as they only offer set lunch
The set comes with salad/ soup plus entree and dessert
We ordered 2 pastas and a 7-inch margarita
The pasta tasted great although I think they’re a bit small in portion
The tomato one had some spice to it, the pesto sauce tasted fresh and delicious
Margarita pizza was very crunchy and I like the salad as well
Not a coffeeholic but I think the dessert was surprisingly good, the espresso went well with the vanilla ice cream and reduced the sweetness
Overall I think this restaurant was quite nice for gathering and the food was tasty despite the price
2024-01-27 159 瀏覽
見客,見朋友的午餐好地方。在OpenRice 上見到這個環境優美的餐廳,幸運地,在這風和日麗的下午,我和客戶一起共進午餐。這𥚃的服務員態度殷勤,但可能是員工不足吧,等了很久才有空幫我們落單!午餐選擇的套餐包括有湯或沙律,薄餅或意粉,最後是馳名的咖啡雪糕😍😍😍😋😋😋全部食物的味道都非常好,加上美麗的環境,天朗氣清,這頓午餐很有驚喜。
見客,見朋友的午餐好地方。
Set  Lunch
2024-01-16
Set  Lunch
2024-01-26 136 瀏覽
早排想行大館,中午去到附近搵野食,附近有間意大利餐廳,由意大利人主理,主打各式薄餅同手工意粉,中午時段亦有lunch set,有前菜、主食同甜品/飲品。餐廳有室外同室內座位,室外直接望到大館,室內裝修整得好似酒窖咁。星期六日都有lunch set menu, $228 包了湯/沙律,主食,甜品/飲品,同朋友分別點了Pizza 及意粉Share.Soup of the Day是日蕃茄湯有粒粒蕃茄肉,飲落雖然好酸但開胃,加入咗忌廉,口感順滑但唔會太重味。Mixed Green Salad沙律菜新鮮,加上橄欖油,味道不錯PastaPenne Arrabiata 蕃茄及芝士味香濃,意粉掛汁👍🏻賣相同味道都一流,係我鐘意既口味。Pizza ContadinaPizza 食得出係手工pizza 味道,芝士味香濃,食落都幾鮮甜品Tiramisu 食落不算太甜,口感濕潤,沒有酒味,芝士香而細滑。

Soup of the Day

Mixed Green Salad
沙律菜新鮮,加上橄欖油,味道不錯

Pasta

Pizza Contadina

甜品

2024-01-26 63 瀏覽
雖然天氣寒冷,但我同朋友仲係決定去中環Abbraccio食意大利菜,因為聽聞佢地嘅食物好正,仲可以坐喺室外,欣賞大館嘅美景。一入到餐廳,就覺得好溫暖,服務員都好有禮貌,主動幫我哋拎外套,安排好位,仲送咗我哋一杯餐前酒,好貼心!我哋點咗四款菜式,分別係Piovra、Tonno、Instalata di pollo同Cannolli。Piovra係一個八爪魚刺身沙律,八爪魚切得好薄,鮮嫩爽口,配上火箭菜、檸檬、芝士絲、蘿蔔、松子同柑橘醬,好有層次感,酸甜清新,開胃之餘,仲可以補充維生素C,好適合冬天食。Tonno係一個意大利式吞拿魚薄餅,薄餅底酥脆,上面鋪滿水牛芝士、蕃茄醬、吞拿魚、洋蔥同牛至,芝士濃郁,吞拿魚鮮甜,洋蔥增加香氣,牛至帶出意大利風味,一啖一啖都好滿足。Instalata di pollo係一個雞胸沙律,雞胸煎得香嫩多汁,沙律醬酸甜適中,仲有芝士粒增加香氣,沙律菜都好新鮮,份量足夠,可以做主菜。Cannolli係一個玉桂甜品,係酥皮卷包住忌廉芝士、橙脯同黑朱古力,灑上糖粉同開心果,好香甜,但又唔會太膩,係一個完美嘅結尾。我哋食得好滿足,Abbraccio真係一間值得推介嘅餐廳

我哋食得好滿足,Abbraccio真係一間值得推介嘅餐廳,有機會一定會再去!服務員都好細心,每一道菜都會詳細咁介紹,仲會問我哋食得點,有冇需要,好有禮貌,令我哋覺得好舒服。如果你鍾意意大利菜,又想欣賞大館嘅美景,就一定要去Abbraccio試試啦!
2024-01-25 77 瀏覽
我地兩個都係喜歡欣賞食物既人,始終食落肚既野,真係要揀有質素,好耐冇黎中環,搵左呢間意大利菜,chill下先。上到黎,真係有個靚露台。好,睇下呢個A la carte有咩好食先。Caprese,呢個沙律主角都係bafala Mozzarella,柔軟半彈性既texture,微酸,伴菜有車厘茄。Contadina,法式白醬,三款芝士,雞絲,洋蔥,sauteed leek餡料非常豐富,餅底有煙韌感,軟身食落唔dry但又有少許燶邊,好味味。Pesto Genovese,青醬意粉,有啲好奇咩係genovese style,侍應話就係green style。雖然個pasta顏色好青下,但個味道又唔錯,一啲都唔會青味。Caffe Affogato,真係有杯espresso 掛落去,濃濃咖啡香,配雲呢拿味雪糕,超夾!

上到黎,真係有個靚露台。

好,睇下呢個A la carte有咩好食先。

位於中環的上樓意大利餐廳,室內的酒櫃牆壁很吸睛,而外面露台位置佔整間餐廳一半位置,所以客人主要都被安排坐在室外的,環境舒適、非常昏暗,只有每一枱上的蠟燭及佈置燈飾的燈光,眺望著對面大館的景色。Antipasti: Piovra 前菜八爪魚切成薄片,肉質軟腍,微微帶嚼勁;調味恰好,味道清新,有檸檬及柚子醬汁,酸酸的,蠻開胃。Pasta: Pesto Genovese青醬汁沾滿了每條意粉,質地濃厚,加了芝士及羅勒,沒有其他配料,味道清新,濃而不膩。Creazioni: Salmone Nero手工薄餅,批邊位有如剛出爐麵包的鬆軟口感。竹炭餅皮,味道跟平日差不多。中間則是薄餅底,用上番茄醬,上面鋪滿芝士,另外還有車厘茄、煙三文魚、火箭菜及魚籽,切開薄餅,有拉絲效果,鹹鹹香香。
位於中環的上樓意大利餐廳,
室內的酒櫃牆壁很吸睛,

Antipasti: Piovra

Pasta: Pesto Genovese

青醬汁沾滿了每條意粉,質地濃厚,
加了芝士及羅勒,沒有其他配料,味道清新,濃而不膩。

Creazioni: Salmone Nero

2024-01-20 197 瀏覽
Abbraccio呢間意大利餐廳主打pizza, 平日都差唔多full house, 而家天氣咁涼爽,坐戶外位最好!前菜✅vitello tonnato($198)係意大利經典菜式之一,主打小牛肉veal, Veal 係指出生22周以内的小牛犢,肉質特別嫩滑,餐廳揀咗個冇乜油脂嘅部位,切薄片,味道好清新😍 加左鮪魚醬、刺山柑、同24個月巴馬臣芝士刨絲調味,令到味道更加特別同豐富😋✅Latturga e Tartufo($158)新鮮既生菜搭配bluecheese、烤杏仁片和松露醬,每一啖都好fresh同開胃既沙律🥰✅Salmone Nero(charcoal black dough)($228)第一次食到黑色嘅Pizza,餅底散發淡淡嘅炭香味,好特別,上面仲有櫻桃番茄、煙燻大西洋鮭魚、新鮮火箭菜和煙燻黑魚子醬,配搭相當豐富,每一啖都好惹味,最欣賞係個餅底,夠鬆軟煙靭,又唔會令人覺得太滯,我居然食食吓都食咗半個pizza🙈🙈✅Cranberry juice
Abbraccio

前菜✅vitello tonnato($198)

✅Latturga e Tartufo($158)

✅Cranberry juice
2024-01-18 199 瀏覽
📍 Abbraccio (中環)中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓今日放假就搵間餐廳慢活一下,過黎呢邊做gym就令我諗起呢間咁舒服嘅餐廳,天氣太好,我揀咗坐室外,望住熙來攘往嘅街道黎食嘢,感覺好寫意⭐️⭐️⭐️⭐️✨Set Lunch $228👉Zuppa del Giorno😋😋😋😋.3/5呢個蔬菜蕃茄湯好香濃,煮到好綿滑,酸酸甜甜好開胃🤤👉Insalatina😋😋😋😋.2/5新鮮脆嫩沙律菜,伴有小許鹽同油,更提升個口感👉Penne Arrabiata😋😋😋😋.5/5用上鮮茄醬煮長通粉,帶點微酸,更加開胃。通粉爽口彈牙,好有咬口👉Tonno😋😋😋😋.8/5即叫即製,新鮮熱辣,特別好味,第一次食吞拿魚餡薄餅,都可以咁好味,加埋芝士仲不得了👉Soda water😋😋😋😋.5/5一杯梳打水,加上少許青檸,清新又解膩👉Caffe Affogato😋😋😋😋.7/5雲呢拿雪糕配上特濃咖啡,有種冰火感覺,入口即溶回頭: YESYES,呢度室外環境真係超級舒服,絕對值得一來再來!!
📍 Abbraccio (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈5樓

✨Set Lunch $228

👉Zuppa del Giorno
😋😋😋😋.3/5
呢個蔬菜蕃茄湯好香濃,煮到好綿滑,酸酸甜甜好開胃🤤

👉Insalatina
😋😋😋😋.2/5
新鮮脆嫩沙律菜,伴有小許鹽同油,更提升個口感

👉Penne Arrabiata
😋😋😋😋.5/5

👉Tonno
😋😋😋😋.8/5

👉Soda water
😋😋😋😋.5/5
一杯梳打水,加上少許青檸,清新又解膩

👉Caffe Affogato
😋😋😋😋.7/5
雲呢拿雪糕配上特濃咖啡,有種冰火感覺,入口即溶

2024-01-17 111 瀏覽
Yes it’s a nice restaurant, nice decor, nice view. BUT no service at all! We sat ourselves and no server bothered to serve us. After placing order, no water was served. The set lunch comes with either soup or salad, but we waited for half an hour and no sign of serving. We left with nothing being served on the table. If don’t wanna do lunch business. Please don’t open for lunch. Waste of our time!

Waste of our time!
2024-01-17
2024-01-17 90 瀏覽
上到黎很喜歡室外環境, 夜晚比起日間有情調, 係到食晚飯都好浪漫, 環境又開揚, 可以望住室外靚景, 食得開心!*Caprese 頭盤我揀選了傳統又經典的意大利沙律, 由蕃茄仔和意大利芝士Mozzarella cheese組合, 灑點黑胡椒和橄欖油, 小小冰凍, 加埋一齊食落很香芝士味和creamy, 好味~*Pizza: Cacio e Pepe 聽聞呢度手工Pizza出名, 的確係好食, 做到前面薄和邊邊位厚厚的口感, 配上醬汁, 芝士, 香脆可口, 我和朋友都喜歡~*Pasta: Salmone e Panna 三文魚芝士義大利粉, 意粉硬度適中, 我本人就不喜歡意粉太硬, 三文魚很嫩滑, 店員再額外加上碎芝士, 增加了香味, 味道非常香濃 ~*Tiramisu Classico甜品Tiramisu, 分了幾層, 筆到最底可以食到微微的咖啡橙酒味, 忌廉打得香滑, 唔錯~*Aqua Panna, 今晚唔太想飲酒, 只叫了枝Mineral water~總括呢度好適合朋友/情侶黎飲下酒或者節日慶祝都係不二之選~
*Caprese

*Pizza: Cacio e Pepe

*Pasta: Salmone e Panna

*Tiramisu Classico

總括呢度好適合朋友/情侶黎飲下酒或者節日慶祝都係不二之選~
2024-01-13