招聘中
最高可達 $19,000
月薪
2024-02-13 676 瀏覽
今次黎會展睇show 睇show前附近搵下有冇新野食。搵到一間不錯嘅拉麵 食完時間岩岩好。 拉麵比想像中好食 想係灣仔食拉麵 或者想快速食一個晚餐都係一個不錯選擇。🍜蝦味噌拉麵 $90 (套餐配小食$120)今次叫套餐 會有一隻塘心蛋。蝦湯底非常濃厚 配料非常足料 重點係有滿滿嘅櫻花蝦 同粟米。差吾多每啖都會食到櫻花蝦 🦐。拉麵嘅硬度適中彈牙 ,叉燒都香又吾肥膩 加上塘心蛋 整個拉麵味道一流 又滿足。👍🏻👍🏻🥟煎餃子 (跟餐小食3選1)跟餐小食有3款 今次揀左餃子。餃子都吾錯。皮非常簿又脆 煎得好香 餡料味道就正正常常 。 下次可以再試吓其他小食。🫙最後值得一提係佢地枱上有一樽蒜泥 同 特別醃製過嘅辣豆芽。 可以按個人選擇加入拉麵中。我覺得豆芽幾好味 加入拉麵中絕對可以增加一點風味 同湯底非常夾 而且吾會太辣 辣到影響湯底味道。

🍜蝦味噌拉麵 $90 (套餐配小食$120)

🥟煎餃子 (跟餐小食3選1)

2024-02-11 324 瀏覽
I have always been a sucker for a bowl of good ramen and stumbled upon this with my friend in Wan Chai. We went there early at around 6pm so did not have to queue as there are only a few seats available. We both ordered the ramen combo with shrimp soup and pan fried dumplings. The shrimp soup was made just fine with an umami aftertaste, not too salty and not too fishy. Ramen is just the right amount of springy and chewy. Dumplings are great as well with a thin and crispy skirt. Definitely worth

We both ordered the ramen combo with shrimp soup and pan fried dumplings. The shrimp soup was made just fine with an umami aftertaste, not too salty and not too fishy. Ramen is just the right amount of springy and chewy. Dumplings are great as well with a thin and crispy skirt. Definitely worth revisiting if one is around the area and craving some good quality noodles. 🤌🏻
2024-01-21 386 瀏覽
係灣仔想食拉麵,即刻諗起風龍風龍有兩款拉麵,強烈推薦蝦味噌湯底拉麵!套餐仲有一個小食,可以揀日式煎餃/芥辣蝦沙律/小龍蝦沙律,小龍蝦沙律係不二之選小龍蝦沙律配紫菜,個人認為呢個擺法係幾有心思,可以順住紫菜一塊一塊咁簡單捲起包住沙律一齊入口等左一陣拉麵就做好喇香濃既蝦湯底,配有溏心蛋、粟米、櫻花蝦、香蔥、竹筍同叉燒湯底真係濃而不膩,每次食都幾乎飲晒d湯!麵身彈牙,軟硬度剛剛好,另外檯上仲有必食既辣芽菜!每次食完都好滿足風龍係間唔中就要回訪既拉麵店之一,呢次來都相隔左一段長時間,水準仍然keep到
係灣仔想食拉麵,即刻諗起風龍

等左一陣拉麵就做好喇
香濃既蝦湯底,配有溏心蛋、粟米、櫻花蝦、香蔥、竹筍同叉燒

每次食完都好滿足

2024-01-08
  • 蝦味噌拉麵套餐
2024-01-12 370 瀏覽
中午12點到步,已經要排隊入場。幸好只係等了約15分鐘就可以進去。套餐有2個拉麵選擇,一是豬骨湯,二是蝦湯,然後3款小食中擇其一:有餃子,芥末蝦沙律及龍蝦沙律(好像是這個)。我選了蝦湯拉麵和餃子。餃子很飽滿。有選擇困難症的人可以選套餐。
中午12點到步,已經要排隊入場。

幸好只係等了約15分鐘就可以進去。
蝦湯拉麵套餐

我選了蝦湯拉麵和餃子。餃子很飽滿。

有選擇困難症的人可以選套餐。
蝦湯拉麵套餐
2023-12-15 521 瀏覽
因為好少去港島區,之前試過想食呢間又排晒長龍🙈 今次週末同朋友去灣仔睇show,預早時間嚟排隊,終於唔使排好耐 第一次食到!我揀咗豚骨湯拉麵配餃子~一嚟到見到拉麵上面有好多木耳絲!係我最鍾意嘅配菜😍 而叉燒係另上嘅,原汁原味~ 豚骨湯香濃而不膩!朋友話佢隻蛋唔切開 presentation無咁靚,但我反而覺得唔切開,一啖咬落去仲感受到溏心蛋嘅滿足,又唔會俾啲湯浸住個黃~ 餃子都唔錯!不過好遲先上菜,等我食到碗麵最尾一啖先上餃子….. 如果快啲會多樣餸食😂
我揀咗豚骨湯拉麵配餃子~
2023-11-18
2023-11-14 659 瀏覽
同事今天想吃拉麵,於是我們決定去我喜歡的麵匠風龍。這家麵店特別的地方是他們只賣兩款麵,分別是蝦味僧湯底和豚骨湯底。我自己去惠顧很多次,所以兩款麵我也試過,個人偏愛蝦味僧湯底拉麵,因為它的蝦湯非常濃郁美味。所以今次我也是再次點了蝦味僧底湯麵,而小食我就點了小龍蝦籽沙律,我也是次次都點回同一款,因為太好味。同事不想吃蝦湯底,所以點了豚骨湯底拉麵,至於小食則點了餃子,她第一次來這小店都覺得好味,之前沒有惠顧是因為每次都太多人所以沒有排隊等候。而今天我們運氣不錯,我們只等了大約五分鐘就能入座了。我非常推薦這家麵店,是我最喜歡的拉麵之一。
同事今天想吃拉麵,於是我們決定去我喜歡的麵匠風龍。
2023-11-13
  • 蝦味僧湯麵
2023-11-12 349 瀏覽
每次獨樂樂都好自然去搵拉麵食但其實我果兩件小朋友都係鍾意食拉麵不過成家食嘅時候又好少會諗起真奇怪🤣呢間好啱愛蝦人仕倜蝦湯濃味到不得了嫌太勁可以飲返啖凍麥茶一流,有下次🫶🏻
每次獨樂樂都好自然去搵拉麵食

倜蝦湯濃味到不得了
嫌太勁可以飲返啖凍麥茶
一流,有下次🫶🏻
2023-10-28 445 瀏覽
【豚骨湯拉麵】今天有事在灣仔處理,星期六,下午 1:45,到達時店有一兩個空位,不用排隊。點了豚肉湯拉麵,套餐配小食,我選了餃子。點餐後人開始散去。等了幾分鐘,拉麵先到。湯很濃。义燒有咬口。麵軟硬適中(對我來說)。玉子是流心蛋,超滑,好味。我覺得有驚喜。差不多食完麵,餃子才到。很熱,好味。我猜想應該是自家包的。而且即煎,所以等得比較耐。價錢不算平,但物有所值。期待下次再有機會到灣仔工作。下次會試蝦味噌麵。
【豚骨湯拉麵】

點了豚肉湯拉麵,套餐配小食,我選了餃子。

2023-10-28
2023-10-02 621 瀏覽
今天2/10周圍去,想起大島、龍威介紹灣仔一間拉麵,所以入去試吓先。蝦味噌拉麵湯底濃郁,加入蒜泥及芽菜味道更昇華;芽菜有少許辣,但是也容易入口,本身我很喜歡食蒜蓉,所以加了很多在湯內;麵硬軟度適中,美中不足是不夠熱,再熱一點相信更加好食!兩片叉燒另上,可能我比較喜歡放在湯麵上的叉燒,所以覺得口感沒有那麼鬆化,但其實不是硬,只不過是個人喜歡,冷盤小食蝦沙律味道也OK;餃子也皮薄但沒有驚喜,味道也OK,整體我比80分
2023-10-02
2023-09-20 679 瀏覽
2023.7.31今日係香港漫節evnet第4日,我玩到夜晚8點先去揾野食,咁啱朋友提起灣仔站附近有間叫風龍既拉麵店,所以今次決定去哩間食麵。我點左一份蝦味噌拉麵套餐,套餐並冇包飲品,小食揀左小龍蝦蟹籽沙律。🥗🥗沙律食落啖啖都係蝦肉,蝦肉彈牙而且肉質鮮甜冇腥味,沙律醬有少少芥末味以及蟹籽增加鮮味,表面放左櫻花蝦係面,鹹香十足。沙律仲有幾塊紫菜跟埋,可以同紫菜夾埋食,我覺得配搭啤酒都唔錯🤤🤤🍲🍲湯底好濃郁,有濃濃既蝦湯味,但唔漿口,口感好似飲牛奶,好滑😌😌🍜🍜麵係細麵,因為落單個陣唔記得叫硬麵,食落順滑,不過煮耐左少少影響左口感😗😗🍥🍥拉麵既配菜有青蔥,櫻花蝦乾,粟米粒,味玉,叉燒同紫菜。叉燒用另一只碟裝,表面有炙燒過,食落有焦香味,但肉質有少許乾。櫻花蝦乾鹹香脆口,冇腥味,同湯底好夾。味玉流晒心,鹹味適中,非常好味😋😋我到達時已經有6位係我前面😯😯等左約10分鐘左右就入得😃😃店內係長形店,只有排‘’L‘’形既吧檯,約10-15個座位左右🪑🪑走廊位的牆上有好多掛勾,方便客人掛起衣物,係吧檯下面都有掛勾,好有日本拉麵店既風格😃枱面有提供餐紙,蒜泥,辣芽菜比客人🧄🌶️而且有水及茶選擇,真貼心😊
2023.7.31

今日係香港漫節evnet第4日,
我玩到夜晚8點先去揾野食,

沙律仲有幾塊紫菜跟埋,可以同紫菜夾埋食,
我覺得配搭啤酒都唔錯🤤🤤

🍲🍲湯底好濃郁,有濃濃既蝦湯味,但唔漿口,
口感好似飲牛奶,好滑😌😌

🍜🍜麵係細麵,因為落單個陣唔記得叫硬麵,
食落順滑,不過煮耐左少少影響左口感😗😗

🍥🍥拉麵既配菜有青蔥,櫻花蝦乾,粟米粒,
味玉,叉燒同紫菜。
叉燒用另一只碟裝,表面有炙燒過,
食落有焦香味,但肉質有少許乾。
櫻花蝦乾鹹香脆口,冇腥味,同湯底好夾。
味玉流晒心,鹹味適中,非常好味😋😋

我到達時已經有6位係我前面😯😯
等左約10分鐘左右就入得😃😃
店內係長形店,只有排‘’L‘’形既吧檯,
約10-15個座位左右🪑🪑

枱面有提供餐紙,蒜泥,辣芽菜比客人🧄🌶️
而且有水及茶選擇,真貼心😊😊
店員只會係拉麵位內,落單埋單都係直接同拉麵位店員講😃😃

價錢方面,一份套餐埋單120蚊,人圴消費約最低40-120左右,我自己覺得幾抵食😃😃
店內暫時只收現金要注意哦!
再次event完左會再黎食😁😁
蝦味噌拉麵套餐
蝦味噌拉麵 味玉
蝦味噌拉麵套餐
蝦味噌拉麵 味玉
蝦味噌拉麵 火炙叉燒
麵匠風龍嘅拉麵一向都好評如潮,憑住兩款湯底就已經做到大排長龍,試過就知真係堅!餐廳裝潢還原日本傳統拉麵店嘅吧枱格局,可以睇晒成個廚房嘅環境同運作,食物即叫即整,坐喺枱邊仲可以欣賞整個製作過程😋▸ 豚骨湯拉麵 | $80豚骨湯底呈奶白色,質地偏杰但唔算厚,不過味道就比起平時其他拉麵店食到嘅更為濃郁,湯頭飲埋都唔會話好漏👾麵底係幼麵底軟硬適中仲好彈牙,份量相當充足🍜配料仲有青蔥同木耳絲,木耳絲偏爽脆都係啲普通嘢啦,蔥花就夠青夠香,收貨👅 每款拉麵仲跟咗兩塊叉燒,叉燒係半肥瘦、偏薄,經過炙燒之後油脂感滿滿,肉質偏實偏嚡唔算軟嫩,醃得剛好唔會太鹹,唔算好標青但都真係有進步空間呢🐷▸ 蝦味噌拉麵 | $90 (半熟玉子 + $10)今次一次過試勻晒兩款拉麵,味噌湯底比豚骨湯味道更濃更厚,但唔會過咸亦唔會好唔油膩之餘,仲食到好香嘅蝦味!蝦蝦蝦🦐因為湯底更稠嘅關係,令到麵底更易掛湯,加埋面頭堆到座山咁嘅櫻花蝦同極香嘅蔥花、粟米真係perfect池🍤每一啖麵配上酥脆嘅蝦乾都食到濃濃嘅蝦味,難怪個個都讚不絕口😛另外加多咗隻半熟溏心蛋,玉子滷得好入味好流心,蛋黃係半膏半流心而且有蛋香,大讚!🍳不過咁樣加埋

▸ 豚骨湯拉麵 | $80

叉燒
▸ 蝦味噌拉麵 | $90 (半熟玉子 + $10)
蝦味噌拉麵

不過咁樣加埋個價錢再加多$15已經有得升做套餐,如果食得落又想食蛋直接跟餐會抵玩好多💸

✦ 食物 4 / 5 ✦
✦ 環境 3.5 / 5 ✦
✦ 服務 4 / 5 ✦
2023-07-24
2023-09-01 354 瀏覽
店名: 麵匠風龍 地址: 灣仔軒尼詩道184號地舖灣仔站A5出口,行2分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5灣仔一向都好多拉麵店🍜,尤其係近利東街個邊,唔止拉麵店,其他菜式嘅食肆都林立😝今次就去左係軒尼詩道嘅麵匠風龍,就算平日lunch都要排隊,人氣旺盛🙈蝦味增拉麵套餐❤️❤️❤️❤️$120套餐除有拉麵🍜外,仲額外有半熟玉子同小食三選一,我地揀左餃子🥟,煎完十分之香脆,但略嫌食餡嘅份量唔算太多,可能另外2款小食更有特式🤫拉麵軟硬適中,面頭嘅蝦更能帶出鮮味,湯底濃而不咸,配上半熟玉子就一流😉蝦味增拉麵❤️❤️❤️❤️❤️$90相比之下,覺得單點會更抵,拉麵嘅份量一樣,加上3大片叉燒,仲可以跟個人口味加入辣芽菜,而且小食未去到好特別,個人更推薦單點拉麵🤩
店名: 麵匠風龍

味道: 4.5/5

蝦味增拉麵套餐❤️❤️❤️❤️

蝦味增拉麵❤️❤️❤️❤️❤️
2023-08-25 371 瀏覽
晚上7點多到店,親眼目睹煮麵個師傅手帶藍色手套,在切差燒…跟手帶住同一對手套去開洗碗機將污糟嘅碗碟放洗碗機內洗碗…完成後再帶同一對手套入倉拿左一支豉油出黎,直接用剛才接觸完污糟碗的手套開鼓油及切叉燒…都重係同一對手套,繼續煮麵…,感覺十分不衛生。收銀帶位的女店員,沒有帶手套,收完錢後,又是她負責整餃子,剛接觸完紙幣,又直接拿冰凍餃子放入爐煮,好不衛生…整體食物味道一般,沒有什麼特色。差燒好鞋,湯底較淡。不值得試,這個價錢有更好的選擇。差評,看了師傅的衛生意識十分擔心
晚上7點多到店,親眼目睹煮麵個師傅手帶藍色手套,在切差燒…
跟手帶住同一對手套去開洗碗機將污糟嘅碗碟放洗碗機內洗碗…

都重係同一對手套,繼續煮麵…,感覺十分不衛生。

好不衛生…

整體食物味道一般,沒有什麼特色。差燒好鞋,湯底較淡。

不值得試,這個價錢有更好的選擇。

差評,看了師傅的衛生意識十分擔心
灣仔出晒名多拉麵店 ~今次趁住午市人流未出現之前立即手刀衝去試試麵匠風龍💨💨佢地既拉麵最出名係用蝦味噌湯底🦐岩晒我呢啲愛食蝦既人啦😋🧡-♪ 蝦味噌拉麵師傅一拎個拉麵去我面前我已經聞到好濃郁既蝦香味最鍾意係佢面頭滿滿既櫻花蝦 甜甜地好好味 !!蝦味噌湯頭飲落味道濃郁鮮甜 唔會死鹹 (*ノ∀`*)兩片豚肉同拉面分開上 豚肉面頭用火槍炙燒過炙燒味令到豚肉更加香 令人胃口大開🥰麵底你細麵 掛湯力強 唔會太硬或太軟絕對推介大家黎食 (* ≧ ω ≦ *)-麵匠風龍 (灣仔)灣仔軒尼詩道184號地舖
灣仔出晒名多拉麵店 ~
今次趁住午市人流未出現之前
立即手刀衝去試試麵匠風龍💨💨
佢地既拉麵最出名係用蝦味噌湯底🦐
岩晒我呢啲愛食蝦既人啦😋🧡
♪ 蝦味噌拉麵
師傅一拎個拉麵去我面前我已經聞到好濃郁既蝦香味
最鍾意係佢面頭滿滿既櫻花蝦 甜甜地好好味 !!
蝦味噌湯頭飲落味道濃郁鮮甜 唔會死鹹 (*ノ∀`*)
兩片豚肉同拉面分開上 豚肉面頭用火槍炙燒過
炙燒味令到豚肉更加香 令人胃口大開🥰
麵底你細麵 掛湯力強 唔會太硬或太軟
絕對推介大家黎食 (* ≧ ω ≦ *)
麵匠風龍 (灣仔)
灣仔軒尼詩道184號地舖
2023-05-04
蝦味噌拉麵
📍麵匠風龍 𝑴𝒆𝒏𝒔𝒉𝒐 𝑭𝒖𝒓𝒚𝒖🧭灣仔軒尼詩道184號地下💰人均消費: HKD115早啲食 #麵匠風龍 唔洗排隊😎 一共兩款麵: 豚骨同蝦味噌,一於食晒兩款套餐🆗豚骨湯拉麵套餐 $110個湯有啲淡,好勁奶味,比豬骨味濃拉麵口感唔錯,叉燒兩大塊味道唔錯!⭐️蝦味噌拉麵套餐 $120同豚骨完全唔一樣,湯底幾香濃,唔太厚拉麵同蝦味噌湯夾啲!溏心蛋勁流心好香好好味⭐️小龍蝦蟹籽沙律 初初以為係龍蝦😂 不過個沙律好味好香口,可惜紫菜淋晒🆗餃子聞落比食落香,皮薄但有啲油,個餡都唔係好香不過不失#MFJ灣仔 #MFJ日本菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog #japanesefood #japanesecuisine #wanchaifood #ramen #noodle #相機食先 #灣仔美食 #日本菜 #拉麵

📍麵匠風龍 𝑴𝒆𝒏𝒔𝒉𝒐 𝑭𝒖𝒓𝒚𝒖
🧭灣仔軒尼詩道184號地下

💰人均消費: HKD115

🆗豚骨湯拉麵套餐 $110
個湯有啲淡,好勁奶味,比豬骨味濃
拉麵口感唔錯,叉燒兩大塊味道唔錯!

⭐️蝦味噌拉麵套餐 $120
同豚骨完全唔一樣,湯底幾香濃,唔太厚
拉麵同蝦味噌湯夾啲!溏心蛋勁流心好香好好味

⭐️小龍蝦蟹籽沙律
初初以為係龍蝦😂 不過個沙律好味好香口,可惜紫菜淋晒

🆗餃子
聞落比食落香,皮薄但有啲油,個餡都唔係好香

不過不失

#MFJ灣仔 #MFJ日本菜