招聘中
月薪
更多筍工 (6)
2022-10-22 155 瀏覽
以前在尖沙咀返工真係好多美食,依家在灣仔返工搵食難,一來超人多,二來都唔識門路,唯有上網搵下資料,今次搵到間好評既日本麵,於是我又走去試下。去到門口見好多人排隊,不過我已經有晒心理準備,由於我一個人,所以不用五分鐘就有位!店內座位唔多,所有都係bar table,店內只提供2款拉麵1)豚骨湯拉麵(2)蝦味噌拉麵另外再小食提供,三揀一:(1)餃子(2)芥末蝦沙律(3)小龍蝦蟹籽沙律我揀左蝦味噌拉麵配小龍蝦蟹籽沙律蝦味噌拉麵配上兩件叉燒,叉燒好香而且肥瘦好平均,讚!蝦湯底好香蝦味,流心蛋超好味,估唔到連粟米都好新鮮超甜小龍蝦蟹籽沙律用左紫菜墊底,上面仲有櫻花蝦,整體有層次感又好好味雖然只是一間小店,但感受到廚師認真去做好每份食物,從此我又多一個地方吃午餐

店內座位唔多,所有都係bar table,店內只提供2款拉麵:
(1)豚骨湯拉麵
(2)蝦味噌拉麵
另外再小食提供,三揀一:
(1)餃子
(2)芥末蝦沙律
(3)小龍蝦蟹籽沙律

我揀左蝦味噌拉麵配小龍蝦蟹籽沙律

蝦味噌拉麵配上兩件叉燒,叉燒好香而且肥瘦好平均,讚!
蝦湯底好香蝦味,流心蛋超好味,估唔到連粟米都好新鮮超甜
2022-10-20
  • 蝦味噌拉麵;
  • 小龍蝦蟹籽沙律
2022-10-10 243 瀏覽
店舖坐落於軒尼詩道,出面有眾多巴士站,人流和車流熙來攘往。係入面寧靜中享受拉麵,和外面形成鮮明嘅對比👀🍜豚骨湯拉麵套餐 $110覺得🐷豚骨味不算太重,反而有啲似豆乳湯底😳 十分十分順滑🌟 配有木耳、蔥粒、紫菜和🥚流心蛋,麵質也煮得剛好!🥗小龍蝦籽沙律味道調較得剛好,上面會加小許蝦干增加層次,就咁食都唔會過鹹。四周放滿紫菜,配合紫菜食又係另一種體驗🥰 個人會喜歡配合紫菜食,比起就咁食會冇咁濟~✨🍜蝦味噌拉麵套餐 $120湯底亦係十分順滑,蝦味會較豬骨湯底濃🆙配有🌽粟米、蔥粒、🦐蝦乾、紫菜和🥚流心蛋。特別一讚係配拉麵嘅✨🐷叉燒,好香!肥瘦適中(會夾雜着一點肥膏,但正正係呢啲肥膏令到個肉質淋滑和燒出油香👍🏼)🥟餃子餃子皮帶微微煙靭,雖然肉餡唔係爆汁,但都唔會話乾。配合黑醋,可以減低油膩感。環境:4/5傳統日式拉麵店嘅佈局,可以坐係位度見到廚師用心製作食物🥰服務:4.1/5店員一入門口已經遞上口罩套💕,送上食物嘅時候亦會提醒顧客小心個碗好熱♨️貼心!食物:4/5本身會提供冰水和冰茶兩種選擇👍🏼 另外亦都會有蒜蓉醬、辣芽菜、七味粉和芝麻等提供,但我都係較喜歡就咁食拉麵嘅原味!叉燒真係好好味🥹Rev

🍜豚骨湯拉麵套餐 $110

🥗小龍蝦籽沙律

✨🍜蝦味噌拉麵套餐 $120

🥟餃子

環境:4/5
傳統日式拉麵店嘅佈局,可以坐係位度見到廚師用心製作食物🥰

服務:4.1/5

食物:4/5

Revisit: Yes for 叉燒
2022-10-05 223 瀏覽
此店坐位不多,每次lunch time 黎食都必定要排半個鐘先可以入到去食。此店只賣兩款湯底拉麵,豬骨湯底同蝦味噌湯底,我個人喜好蝦味噌湯底,比較濃味。此店最特別是煎叉燒,仲會分開上。 煎餃子可以散叫(6隻)亦可以跟套餐(4隻)。沙律都好味😋。除左主角高質外,配角都好正,有辣味醃製芽菜又有蒜蓉,配搭埋拉麵,絕配,食得開胃!價錢亦算合理,單叫豬骨湯底80 蚊,蝦味噌湯底90蚊。值回票價。一定必定encore 既拉麵店!
  • 蝦味噌拉麵
2022-09-01 498 瀏覽
午餐時間要排隊,排了三對食客,等15分鐘左右。幸好這算是速食,人流多也不會等太久。豚骨湯拉麵:湯底很濃厚的豬骨湯,像是加了鮮奶油。芥辣蝦沙律:吃到一半的時候,就會開始覺得偏咸。但是蝦肉是新鮮的。
午餐時間要排隊,排了三對食客,等15分鐘左右。
幸好這算是速食,人流多也不會等太久。

豚骨湯拉麵:
湯底很濃厚的豬骨湯,像是加了鮮奶油。

芥辣蝦沙律:
吃到一半的時候,就會開始覺得偏咸。
但是蝦肉是新鮮的。

2022-09-01 350 瀏覽
店內只有兩款拉麵我就選了 蝦味噌拉麵:相比豬骨湯 濃味一點,蝦味突出,有點像加了蝦膏的味道。叉燒不是油脂很重的那種,配濃湯的拉麵吃挺搭配的。餃子:一般餃子,沒什麼特別。建議餃子一定要與餐廳特別調配的醬汁一起吃
店內只有兩款拉麵

叉燒不是油脂很重的那種,配濃湯的拉麵吃挺搭配的。

餃子:
一般餃子,沒什麼特別。
建議餃子一定要與餐廳特別調配的醬汁一起吃

2022-08-21 512 瀏覽
位於灣仔嘅一間拉麵良心小店💛店內空間雖然唔大 但環境好有日本特色🇯🇵平日午餐時間都見到人龍 所以睇得出都幾受歡迎🤩餐牌選擇唔多 專注淨係整兩款湯底嘅拉麵🍜不過味道真係唔錯 推介大家都可以去支持下高質嘅良心小店🥰🦐蝦味噌拉麵套餐💲1️⃣1️⃣5️⃣蝦味噌拉麵都係用咗豚骨湯做底❗️不過仲加左蝦味噌 所以相對就會濃味少少🤏🏻但都唔算太鹹.而且面頭仲有大量櫻花蝦 好香蝦味😆 另外配料方面仲會有香甜嘅粟米🌽跟套餐仲會有隻半熟嘅流心蛋 Jeng ahhhhhh 🤤🌟套餐可配一款小食(日式餃子/芥辣蝦沙律/小龍蝦蟹籽沙律)日式餃子一碟有四隻 即叫即煎❤️餃子皮都幾薄煎到外皮脆卜卜 入面都食到仲有肉汁 幾juicy😆點埋醋食就更加好味啦😋🐖豚骨湯拉麵💲8️⃣0️⃣因為怕食唔哂啲嘢 所以呢個就冇叫套餐❗️但其實套餐抵食好多🥲所以建議大家可以叫套餐 咁就可以試多幾款小食🥰呢個豚骨湯底都好濃郁 但冇蝦味噌個個咁鹹😚我自己飲左好多啖佢哋個湯底 好好飲😍仲要個湯底唔會好油膩 一啖湯一啖拉麵係最好味嫁😋而且仲會有啲木耳絲做配料 好爽口😆拉麵係幼身個款 軟硬適中 而且好入味☺️而叉燒就係分開另上嘅 都幾大塊 燒得都幾香~

位於灣仔嘅一間拉麵良心小店💛
店內空間雖然唔大 但環境好有日本特色🇯🇵
平日午餐時間都見到人龍 所以睇得出都幾受歡迎🤩
餐牌選擇唔多 專注淨係整兩款湯底嘅拉麵🍜
不過味道真係唔錯 推介大家都可以去支持下高質嘅良心小店🥰

🦐蝦味噌拉麵套餐💲1️⃣1️⃣5️⃣
蝦味噌拉麵都係用咗豚骨湯做底❗️
不過仲加左蝦味噌 所以相對就會濃味少少🤏🏻但都唔算太鹹.
而且面頭仲有大量櫻花蝦 好香蝦味😆
另外配料方面仲會有香甜嘅粟米🌽
跟套餐仲會有隻半熟嘅流心蛋 Jeng ahhhhhh 🤤

🌟套餐可配一款小食
(日式餃子/芥辣蝦沙律/小龍蝦蟹籽沙律)
日式餃子一碟有四隻 即叫即煎❤️餃子皮都幾薄

我自己飲左好多啖佢哋個湯底 好好飲😍
仲要個湯底唔會好油膩 一啖湯一啖拉麵係最好味嫁😋
而且仲會有啲木耳絲做配料 好爽口😆

拉麵係幼身個款 軟硬適中 而且好入味☺️
而叉燒就係分開另上嘅 都幾大塊 燒得都幾香~
麵匠風龍🇯🇵良心日式拉麵小館只有bar枱🪑有無人都好鍾意望住師傅煮麵即場炙燒叉燒🐖只賣豚骨同蝦味噌兩款湯🦐簡而精 今次就淨係試咗蝦湯底因為比較少見🫶🏻好有日本嘅感覺 有冰茶🫖同冰水提供🧊﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/蝦味噌拉麵套餐🦐 $120/ (4.4/5)蝦味噌湯底啱晒重口味人士🥰蝦膏蝦頭煲到好濃郁 好重鮮味嘅海底🌊濃稠得嚟唔會太杰身🍜麵質幼身但好掛湯🍲叉燒炙燒過特別香口 亦用醬汁醃製過🤍肥瘦均勻算厚身 唔柴又唔會太肥膩 食完原味再浸落湯會再濕潤啲💦半熟玉子🍳流心程度perfect池🫶🏻唯一挑剔就係唔係橙紅蛋黃 蛋味差少少🤏但配料好豐富有粟米🌽同櫻花蝦🌸好有口感🫶🏻🚨記住食得嚟嘅一定要加佢自助免費🆓嘅辣芽菜🌱清新又爽脆小食/餃子🥟/ (3.7/5)餃子皮薄餡juicy正常發揮🥹醋帶酸甜 點餃子🥟啱晒 可以解膩更加開胃🥰/芥辣蝦沙律🥗/ (3.9/5)wasabi味濃少少攻鼻但唔嗆喉 生蝦份量足料 大粒又彈牙🦐好特別嘅小食😚但係再食多幾粒會偏鹹🥹
麵匠風龍

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/蝦味噌拉麵套餐🦐 $120/ (4.4/5)
🚨記住食得嚟嘅一定要加佢自助免費🆓嘅辣芽菜🌱清新又爽脆

小食
/餃子🥟/ (3.7/5)

/芥辣蝦沙律🥗/ (3.9/5)

2022-08-08 519 瀏覽
去完BB展喺附近搵食,搵到呢間喺灣仔地鐵站附近的拉麵小店,全間店得14個座位,餐牌的拉麵得2款,第一次幫襯見到得2款麵有點驚訝,一定真係好吃先可以做得住~🍜 蝦味噌拉麵 個湯底幾濃郁,可能因為用紅蝦米的原因,個蝦味更出,有少少飲龍蝦湯的味道,而麵底軟硬適中👍 齋吃完麵差d忘記件叉燒,叉燒喺另上ge,有2件,都幾大塊幾厚身,但相對嚟講偏乾身d,如果半肥瘦可能會好d🍜 豬骨湯拉麵而豬骨湯想對無蝦味噌咁濃,但都好飲,睇翻個人口味,我個人會偏向重口味d😁🥟 日式餃子正正常常,合格ge,如果熱d會再好食d(重點:吃完唔口渴👍)#只收現金#支持小店

🍜 蝦味噌拉麵
🍜 豬骨湯拉麵

🥟 日式餃子
正正常常,合格ge,如果熱d會再好食d

(重點:吃完唔口渴👍)

#只收現金
#支持小店
  • 蝦味噌拉麵
2022-08-01 558 瀏覽
喺灣仔收工諗住搵拉麵食見到依家喺地鐵站附近之餘仲有套餐即刻決定食呢間去到有位直接入座全部都係吧枱位有啲似日本當地店拉麵只有兩種 豚骨湯或者蝦味噌湯淨係拉麵就$7/80套餐加埋小食就$100左右有趣嘅係餃子快過拉麵上台拉麵係幼身, 叫套餐會有埋糖心蛋叉燒唔係厚身嘅,但唔會太薄但係比起一般叉燒好食D,咬口唔韌又唔會太油,味道濃郁豚骨湯飲得多都唔會太油膩買單$200齊頭好抵食,要留意嘅係現金only值得推介同再食多次
喺灣仔收工諗住搵拉麵食
見到依家喺地鐵站附近之餘仲有套餐
即刻決定食呢間

去到有位直接入座全部都係吧枱位
有啲似日本當地店

拉麵只有兩種 豚骨湯或者蝦味噌湯
淨係拉麵就$7/80套餐加埋小食就$100左右

有趣嘅係餃子快過拉麵上台
拉麵係幼身, 叫套餐會有埋糖心蛋
叉燒唔係厚身嘅,但唔會太薄
但係比起一般叉燒好食D,咬口唔韌又唔會太油,味道濃郁

豚骨湯飲得多都唔會太油膩

買單$200齊頭好抵食,要留意嘅係現金only
值得推介同再食多次
2022-07-27
  • 蝦味噌拉麵套餐
  • 豚骨湯拉麵
2022-07-29 356 瀏覽
灣仔麵匠風龍每逢中午食飯時間,風龍都一定會大排長龍。 今日趁老細放假,提早偷走出嚟食風龍。中午十二點半過到嚟,啱啱好唔使排隊就可以入座。 呢度嘅拉麵選擇唔多,得三款。 我點咗個最普通嘅豚骨湯拉麵。拉麵上到嚟,望落冇乜特別, 得一片紫菜,少許蔥花同木耳絲。我用匙羹撈一撈咗個麵底,發現連糖心蛋都冇, 後尾先至知道原來單點拉麵係冇糖心蛋。拉麵採用幼麵,麵質偏軟, 食落去嗰時麵條索有湯汁,但又唔會過淋, 軟硬度啱啱好。 湯底較為清淡, 飲落唔會過鹹, 水準中上。不得不提既係佢嘅叉燒。佢呢度嘅叉燒係分碟另上,叉燒瘦肉為主,帶少許肥肉。整體煎得比較乾身。叉燒有一定厚度,咬落滲出少許油份,帶有醬油香味, 睇得出店家係叉燒上有下番一番功夫。拉麵埋單80蚊, 整體水準不俗。可惜灣仔區日式拉麵店林立, 呢個收費依個質素好容易畀同行比下去,cp值唔係咁高。
灣仔麵匠風龍

2022-07-15
2022-07-24 337 瀏覽
沒有得出國的日子,十分懷念家鄉,想不到在香港也吃到風味十足的日本拉麵。有選擇困難的也不用怕,全店只有兩款拉麵選擇,而且也只是湯底有點不一樣,我就點了豚骨湯拉麵,其實兩款湯膽都是一樣的,因為全店都是吧枱位,所以整個烹調過程都盡收眼底,很有在日本屋台的感覺,而且天氣炎熱,吧枱上已備有冰冷的水及茶。拉麵好像比較幼,所以每口都吸了濃濃的湯汁,必定要試試湯底,十分十分好喝,第一次香港試到這樣高質的湯底。配搭的叉燒十分香口,而且分開另上,不會被湯汁掩蓋了味道,十分推介。因店面不大,容納人數也不多,今天過了午飯時間抵達,前面只有兩組人在等,如果下次要在嚴熱天氣下在外等候,確實會再三考慮了。

• 豚骨湯拉麵
2022-07-17 442 瀏覽
約左朋友係灣仔食lunch 12:30 左右到 咁岩唔洗等就有位 餐廳比較細 叫左個豚肉拉麵餐 主菜拉面 最重要一定係湯底 略嫌個湯底太淡 整體個湯底唔油 拉麵爽口 蔥好多 木耳絲都爽口 可能湯底唔濃 反而食到蔥既香味個餐包埋一粒溏心蛋 好好味 一咬即爆 個叉燒係煎左 所以比較乾身 建議浸一浸個湯先好食 仲有得加免費芽菜 不過比較辣 唔好加太多跟餐仲有4粒餃子 皮脆多肉多汁 幾好食餐廳本身有凍水或茶提供 個餐大約$110 依家食個好味既拉麵都差不多呢個價錢 可以再黎

個餐包埋一粒溏心蛋 好好味 一咬即爆

跟餐仲有4粒餃子 皮脆多肉多汁 幾好食

餐廳本身有凍水或茶提供

2022-07-13
2022-07-03 582 瀏覽
Lunch time 時間每次經過都見到有人排緊隊🥹今次搭正12點落去都要等差唔多20分鐘先入到去,不過nevermind,為咗尋食!今次只叫左個豚骨湯拉麵😆因為驚食唔哂,如果驚唔夠食其實都可以揀套餐, 會有一個麵加玉子再配餃子🥟或者沙律🥙豚骨湯拉麵($75):豚骨湯底都算幾濃😋喺香港已經係中上水準!👍🏻拉麵硬度適中,唔會覺得特別硬,岩岩好!😆😆有爽口木耳絲配搭😚叉燒片有兩片分開上,就咁食會有啲濃味,建議浸下湯先食,會更加正😎
Lunch time 時間每次經過都見到有人排緊隊🥹

• 豚骨湯拉麵套餐
2022-07-02 438 瀏覽
真係食開有條路⋯⋯最近真係好鍾意食拉麵, 這間良心小店係我經常光顧係一間拉麵店, 除咗因為佢哋有良💛之外, 佢哋佢出品穩定係其中一個因素!此店選擇貴精不貴多, 只有豚骨拉麵同埋蝦味僧湯拉麵, 小弟基本上10次有8次都會點蝦味僧湯拉麵, 因為實在好野味, 蝦味濃, 食咗唔會口渴比一幻拉麵更出色👍👍叉燒被火燒過, 突顯油香👍糖心蛋雖然唔係用日本蛋但吸收左濃郁蝦湯嘅精華、生熟程度亦啱啱好👍👍小食小龍蝦蟹籽沙律亦非常清新美味, 抵我經常去幫襯😋😋
2022-06-26 529 瀏覽
📍麵匠風龍 @ 灣仔人氣拉麵店🍜食出日本小店味道 ʕ•ᴥ•ʔღ 蝦味噌拉麵套餐 $120 (連玉子及小龍蝦沙律)ღ 豚骨湯拉麵 $80 追加半熟玉子 $10呢間都喺灣仔屹立咗好耐㗎啦~喺競爭咁激烈嘅拉麵市場內 佢絕對可以回頭食啊價錢同味道都成正比㗎 蝦味噌味較濃同香!麵質偏幼掛湯ok 半肥瘦叉燒就屬正常發揮\(//∇//)\玉子溏心程度很讚 很入味 是值得追加的🫶🏻整體唔屬於好油膩 就係好comfort嘅拉麵店😽特別提佢個小食沙律 蟹子卜卜脆好正haha回頭指數😼3.5/5(中上水準拉麵CP值高^ω^
📍麵匠風龍 @ 灣仔
人氣拉麵店🍜食出日本小店味道 ʕ•ᴥ•ʔ

ღ 蝦味噌拉麵套餐 $120 (連玉子及小龍蝦沙律)
ღ 豚骨湯拉麵 $80 追加半熟玉子 $10

呢間都喺灣仔屹立咗好耐㗎啦~
喺競爭咁激烈嘅拉麵市場內 佢絕對可以回頭食啊
價錢同味道都成正比㗎 蝦味噌味較濃同香!
麵質偏幼掛湯ok 半肥瘦叉燒就屬正常發揮\(//∇//)\
玉子溏心程度很讚 很入味 是值得追加的🫶🏻