慶祝生日嘅一餐飯🍽️環境幾好,可能當日唔多人嘅關係,餐廳都比較安靜,傾計都比較舒服。唔記得咗影餐牌,有三個set可以揀,另外仲有 A la carte,揀左$2388 per head 個set, 另外開咗兩支Stillwater,印象中$120一支 2388 set ⬆️⬆️⬆️每樣嘢份量都好細,我女仔黎講都唔係大食,但真心食完係冇飽嘅感覺😂😂😂 男仔食量就更加唔洗講 😐😐好彩食飯當日都天清氣朗,如果唔係乜都睇唔到嘅話都幾灰,話晒都係俾錢睇個景😮‍💨😮‍💨😮‍💨Service 方面,的確麻麻地,大廳得2個樓面。問我地開唔開水嘅時候比較積極😂😂 叫埋單都等得比較耐,但員工都有主動提出幫我地影相,而且好專業咁拎埋反光板。總結黎講,試過一次打個卡就算,冇咩特別都唔會覆桌,要靚景嘅餐廳都有好多選擇。2個人連加一,埋單$5639
慶祝生日嘅一餐飯🍽️

2388 set ⬆️⬆️⬆️

2個人連加一,埋單$5639
2024-02-05
2024-04-29 143 瀏覽
今日朋友帶過嚟圓方嘅麒天餐廳環境可以直接望到維多利亞港裝修 服務 都幾好今日食咗好多嘢每樣點心都OK最主要都係最靚呢個金魚餃鮑魚燒賣都好食,可惜唔記得影相📸下次會繼續過嚟 試下其他晚餐
今日朋友帶過嚟圓方嘅麒天餐廳

環境可以直接望到維多利亞港

裝修 服務 都幾好

今日食咗好多嘢
每樣點心都OK

最主要都係最靚呢個金魚餃

鮑魚燒賣都好食,可惜唔記得影相📸
下次會繼續過嚟 試下其他晚餐
燕窩金魚餃
燕窩金魚餃
2024-04-26 121 瀏覽
Located on 101F at the ICC building, the view is no doubt unbeatable and we were lucky to be able to sit by the window for the night. We were first greeted with some snacks and their sweet walnuts tasted really good. There’re both a la carte and set menus but we didn’t want to think so we just went for the 9-course dinner set at $1888/person that we got really full after. For starters, we got Hokkaido scallop and marinated abalone which were both seasoned well. Then the fish maw soup in coconut

For starters, we got Hokkaido scallop and marinated abalone which were both seasoned well. Then the fish maw soup in coconut was really flavourful and aromatic which I enjoyed a lot. For mains, I really liked the hidden spice in the steamed grouper fillet whereas the crispy chicken fillet was also very soft and juicy. On the other hand, the baked crab fillet was very creamy and appetising. Even the poached vegetables in fish broth was a delight as the soup was really flavourful that I finished every sip of it and of course, the wagyu beef fried rice had enough ‘wok hei’ that I still managed to finish the whole bowl of rice even though I was very full.
Last but not least, they’ve prepared some delicious birthday buns for me and a red bean soup to wrap up the dinner.

Overall the ambience, the food quality and service were all great which I believe I will come again and hopefully, with a bigger group of friends or families to try out more dishes. The only thing is that their serving speed was a bit too fast.

🥂Hokkaido Scallop with Scallion Sauce

🥂Marinated Abalone with Assorted Onion

🥂Double Boiled Fish Maw and Sea Snail Soup in Coconut

🥂Steamed Grouped Fillet w/ Chilli Pepper

🥂Crispy Chicken Fillet w/ Chives & Scallion Sauce

🥂Baked Coral Crab Fillet w/ Cream Sauce

🥂Poached Seasonal Vegetables in Fish Broth

🥂Wagyu Beef Fried Rice w/ Supreme Soya Sauce

🥂35Yr Tangerine Peel Red Bean Soup
Overall rating: 9/10
jsv_foodie
2024-04-25 160 瀏覽
呢間d服務都算幾差下,呢個價為唔應該係咁嘅服務。佢地竟然會係上一道菜都未食完嘅情況之下就上咗下一道,放咗係隔離都得。。。唔知係唔係趕收工呢?不過我地8:15 食,離9:30 last order 都有一段時間啦... 而且上菜時完全無介紹菜式嘅特色及烹調方式,我地完全靠估佢係d 咩汁嚟但佢個椰皇螺頭花膠湯係唔錯嘅,幾鮮甜又夠熱,椰肉都起好咗俾你方便食。最後尾嘅紅豆沙都唔錯,陳皮味香,唔會太甜,幾好味。但係!!頭盤嘅帶子係有急凍味嘅,好難食!!和牛炒飯亦都好油又無味,身為招牌菜嘅雞都好油,食完呢餐即刻cancel 咗之後嘅booking
但係!!頭盤嘅帶子係有急凍味嘅,好難食
!!

2024-04-24
大年初二當然不可錯過維港煙花如果不想在露天場所人擠人不妨來Sky Dining 101可以一邊嘆粵菜,一邊欣賞煙花每一道菜擺盤都很精緻簡直就是一件件藝術品餐廳裝潢也很精美!更重要是能俯瞰整個維港!!✅蔥油富貴蝦烹飪火喉剛剛好~綠色湯汁有濃郁蔥香味摗尿蝦搭配蔥湯口感很特別蝦肉吃起來很Q彈!✅海螺烏雞燉青片翅海螺、烏雞、青片翅三種high class食材組合一起沒想到喝起來很有滋味!!真是暖心又暖胃~✅紅燒20頭南非吉品鮑魚鮑魚真是絕絕子!!太上頭了!油潤鮮香~一盤簡直不夠我吃✅蟹粉生煎星斑柳這個一定要試!!口感特棒~新鮮的星斑柳帶有淡淡蟹味好有創意的搭配!一口很滿足!!✅唐生子花生苗炒花膠花膠除了燉,還能炒著吃絲條狀花椒有花生苗香味花膠分量感人!!✅湖水黑蒜浸菜苗黑蒜口感比較特別菜苗清香,很解膩!✅頭抽鹿兒島A4和牛炒飯誰能想到王炸是一碗和牛炒飯?米粒巨香!!和牛嫩嫩很入味這碗飯很值得!✅雲海杏仁官燕最後上桌的一道甜品杏仁味燕窩很滋潤口感清甜Q彈,撈絲晶瑩剔透記住這個位置!!港鐵九龍站D出口直達商場步行2分鐘到大堂乘坐專屬電梯直接到達101樓層共有5家不同菜式高品質餐廳親臨感受香港奢華氛
大年初二當然不可錯過維港煙花
如果不想在露天場所人擠人
不妨來Sky Dining 101
可以一邊嘆粵菜,一邊欣賞煙花

每一道菜擺盤都很精緻
簡直就是一件件藝術品
餐廳裝潢也很精美!
更重要是能俯瞰整個維港!!

✅蔥油富貴蝦
烹飪火喉剛剛好~
綠色湯汁有濃郁蔥香味
摗尿蝦搭配蔥湯口感很特別
蝦肉吃起來很Q彈!

✅海螺烏雞燉青片翅
海螺、烏雞、青片翅
三種high class食材組合一起
沒想到喝起來很有滋味!!
真是暖心又暖胃~
✅紅燒20頭南非吉品鮑魚
鮑魚真是絕絕子!!太上頭了!
油潤鮮香~一盤簡直不夠我吃

✅蟹粉生煎星斑柳
這個一定要試!!口感特棒~
新鮮的星斑柳帶有淡淡蟹味
好有創意的搭配!一口很滿足!!

✅唐生子花生苗炒花膠
花膠除了燉,還能炒著吃
絲條狀花椒有花生苗香味
花膠分量感人!!
✅湖水黑蒜浸菜苗
黑蒜口感比較特別
菜苗清香,很解膩!
✅頭抽鹿兒島A4和牛炒飯
誰能想到王炸是一碗和牛炒飯?
米粒巨香!!和牛嫩嫩很入味
這碗飯很值得!
✅雲海杏仁官燕
最後上桌的一道甜品
杏仁味燕窩很滋潤
口感清甜Q彈,撈絲晶瑩剔透

記住這個位置!!
港鐵九龍站D出口直達商場
步行2分鐘到大堂乘坐專屬電梯
直接到達101樓層
共有5家不同菜式高品質餐廳
親臨感受香港奢華氛圍

麒天罔顧食客食物敏感、服務不合格節日到麒天用餐,點菜時,見餐牌有標示「素」、「辣」、「招牌」菜式。長髮女待應推介辣子烏雞,我表示家人不能吃辣,揀脆皮太安雞。最後,經考慮各人喜好,為求每道菜式也合全枱人口味,沒有揀套餐。經過嚴選,順利完成點菜,當中沒有揀任何辣菜式,期待一同品嘗每道美食。第一道菜,發揮正常,的確美味。可惜,第二道菜「金湯仿遼參餃」已出事,上菜時待應表示金黃色嘅湯底係南瓜湯。但南瓜湯異常辣,對於一般人可能是小事。但對於一個舌頭動過手術、對辣特別敏感的人,這就是千般受罪!由於當天是一家人慶祝,家人不忍破壞氣氛,強忍痛楚。我即時向另一位短頭髮女待應查詢為何這道菜有辣味,她表示不明白為何南瓜湯是辣,並會入廚房查詢跟進及確認其他菜式不辣。可惜,35分鐘後上第七道菜「黑金和牛酥」又出事。家人再次受到辣味衝激,再向那位短頭髮女待應查詢,竟然敷衍回覆,餡料預先奄好,完全沒有歉意!自此,那位短頭髮女待應失去蹤影,「金湯仿遼參餃」為何異常辣依然是一個謎。而為何35分鐘前保證已下單菜式沒有辣味,最終又上有辣味嘅「黑金和牛酥」呢?究竟那職員係無記性、無交帶,還是漠視查詢、沒有跟進、敷衍了事、罔顧
麒天罔顧食客食物敏感、服務不合格

究竟那職員係無記性、無交帶,還是漠視查詢、沒有跟進、敷衍了事、罔顧食客敏感嘅嚴重性。無論如何,此職員服務不合格,令人懷疑麒天整體質素。
原本希望全枱人一同品嘗每道美食,最後卻有人無法吃兩道菜式。對於麒天這級數的餐廳,服務如此,真的很失望。
同級數嘅中菜館,大多細心查問食客敏感程度及喜好。而職員沒有留意添茶,亦係麒天另一扣分位。即使地利位置優越、裝修高雅,食物賣相精緻;如此服務,亦即時被比下去。

事後,向麒天查問此事。自稱經理的負責人透過WhatsApp文字表示內部已經做左相應措施,實質有無行動、餐廳會否改善、「金湯仿遼參餃」為何異常辣、及保證已下單菜式沒有辣味,最終卻又上有辣味嘅「黑金和牛酥」,依然是一個謎。

此用餐給我印象就是麒天口頭表示跟進,實貨敷衍。如此服務,認真考慮先否值得!
2024-02-03 347 瀏覽
這是與朋友的生日飯點了一款招牌叉燒,又硬又乾仲話推介,另外其他食物也一般般,普遍過油最差嘅情況出現了,我哋仲食緊呢個炒飯,突然送上預先訂準備嘅慶生壽包,生日牌點蠟燭嘅,但問題係我哋未食完飯,未清枱面就送咗上嚟,非常尷尬,這樣嘅餐廳質素,都未通知就上生日特別節目有冇搞錯?仲要蠟燭插唔實,蠟燭冧咗,仲要燒生日牌,老實講,這是生日飯慶,真係非常唔好意思🤬唔會再食離晒譜
這是與朋友的生日飯
點了一款招牌叉燒,又硬又乾
仲話推介,

另外其他食物也一般般,普遍過油

唔會再食
離晒譜
叉燒
2024-01-26 231 瀏覽
🪼義大利黑醋桂花海蜇花海蜇口感爽脆,配上意大利黑醋味道酸酸甜甜,作為前菜挺開胃。份量雖較少,但擺碟漂亮,還有青瓜片🥒作配菜,味道幾清新。🍲松茸螺頭烏雞燉花膠高湯味道很濃郁,感覺每一啖都是整煲湯熬出來的精華,評語可以用一個字概括「鮮」👍。湯用上矜貴的材料去熬製,包括花膠筒、螺頭等,非常滋補。如果真是要數一個缺點,就是份量太少,略嫌不夠滿足🤣。🦐櫻花花竹甜蝦浸菜苗這道菜比起前兩道菜相對失色,味道同樣好好,可是太普通了,沒有太驚艷的感覺🫢。菜苗非常嫩口,加上湯底很鮮甜,菜苗基本上吸收了全部湯汁,不錯!🥢沙茶醬和牛河起初以為干炒牛河沒有什麼特別,應該與平時在茶餐廳吃的味道不會差太遠。果然,我的想法是錯的😂!和牛肉味濃郁,油脂感豐富,嫩滑多汁,立即可以把簡單的河粉昇華不少🔝。沙茶醬偏辣,對於不吃得辣的人要留意❗️
🪼義大利黑醋桂花海蜇花

松茸螺頭烏雞燉花膠
櫻花花竹甜蝦浸菜苗
沙茶醬和牛河
2024-01-19 185 瀏覽
男朋友生日早半個月已經係WhatsApp book咗麒天。收到3個tasting menu($1888/$2388/$3188)同a la carte ,最後決定兩個人都食中價位$2388 per head既tasting menu。由於唔食魚翅,問咗燉湯可唔可以轉,好快都得到回覆可以轉,之後我選擇轉咗做松茸螺頭烏雞燉花膠同椰皇螺頭燉海參各一。亦都pre order咗壽桃$38隻,對話中餐廳通知最少要order3隻,我表明得兩個人,佢地堅持:小小一只 可share。所以都接受咗最少3隻呢個提案。到咗用餐當日。去到餐廳都聽到好多房間都被包咗,但大廳可能因為係閒日只有4/5枱客人,最多人既一枱都係得一枱4個人,而眼見既員工都有6個左右。坐低既時候被問到係咪可以開始上菜?答咗ok後無諗到連座枱menu都無?-?由於無share到menu比男朋友,佢唔知道有咩食,所以一直就開住WhatsApp同餐廳conversation入邊張menu同佢講。之後每一碟餸過到嚟連簡單介紹個餸名都無!唔講以為佢地好忙炒緊場所以忽略咗。其實我唔知道係唔係本身餐廳唔需要員工介紹食物?其實就算普通嘅茶餐廳放低你嘅沙嗲

之後每一碟餸過到嚟連簡單介紹個餸名都無!唔講以為佢地好忙炒緊場所以忽略咗。其實我唔知道係唔係本身餐廳唔需要員工介紹食物?其實就算普通嘅茶餐廳放低你嘅沙嗲牛肉麵都會講一聲:沙嗲牛麵。。而當我比緊一位客人二千幾蚊頭嘅時候我無諗過會係無咁既服務 。

當中蟹黃脆皮花膠係無咗,俾咗第二款花膠嘅菜式,但係由坐低到食完都冇人同我哋pre order咗既野唔同咗。好似有少少離譜。

去到荷塘月色(菜)既時候,當個身穿西裝嘅男員工放碟菜喺我男朋友位置嘅時候,我男朋友隻腳突然之間好大反應郁咗下,我問佢咩事,佢話原來啲湯汁倒瀉咗出嚟,唔係佢講出聲個身穿西裝嘅男員工都唔知道。。。之後我男朋友用紙巾抹緊條褲同張枱嘅時候佢先慢慢地幫手,同拎多張紙巾過嚟,say咗幾句sorry,都明白意外無人想既,佢都say咗sorry啦,件事就完咗😂 成晚嘅餸都好精緻好小一份,本身我哋仲討論緊會有幾多條菜,2棵?3棵?最後係得一棵,當我見到個菜既時候我都笑咗出聲。

之後食埋個飯,我男朋友起身去咗洗手間。有個女員工走埋嚟問我:係小姐你生日定先生生日? 個下我有啲尷尬,雖然其實都係過嚟食生日飯,唔係啲咩驚喜,但係冇諗過我book枱嘅時候講到甜品寫xxxx happy birthday (而xxxx係一個都好普遍嘅男仔名) 佢都仲會同我再confirm 邊個生日。

Ok,都算😂 到佢哋上壽桃嘅時候,原來可以兩隻,明明當初講一定要三隻。最頂癮係員工真係放低完講咗句生日快樂就走,完全無主動問我地要唔要影相。到最後我哋自己影完相,開聲叫其中一個員工嚟幫手影相(再提一提,佢哋當晚得4/5枱客)呢啲真係要開聲問?就算出去食個生日邊爐,上蛋糕都未必需要開聲要求員工幫手影相,因為大家都身同感受,覺得嗰一刻需要被記錄會主動offer幫客人影相。

比得呢個價錢都其實有啲期望,只可以講野食好唔好食就見人見智,老實講好細份,食完亦都唔飽。好彩天氣好好能見度好高,風景有令我地心情好啲,服務唔係差因為係接近0服務,到埋單嘅時候隻手舉咗接近20秒,叫咗幾聲唔該,自己一個企係中間忙緊(?)既西裝男員工先見到(唔係倒瀉湯汁嗰個),最後趕住走,無為意到佢地無比到餐廳單我,只係比咗碌卡單我。真係樓下代客泊車嘅員工同餐廳洗手間嘅清潔姐姐都好服務好笑容同敏銳過佢哋。

只能說唔會有下次😂 兩個人埋單$5500,我相信有好多更好既選擇。救命!希望 貴公司見到會好好改善一下員工既服務質素,客人已經唔算多,咁既服務質素點幫政府手夜繽紛呢?

由始至終無被通知過無脆皮花膠嘅代替品。

由3隻變咗做2隻嘅壽桃。
2024-01-18
2023-12-15 154 瀏覽
十月十四日, 星期六, 炎熱上ICC 101樓, 五大一小, 食左~~~蝦餃 傳統點心, 摺得好好, 餡料充足, 有筍尖好重要蟹肉石榴餃  新派點心, 香檳顏色夠迷人, 蟹肉餡豐足麻婆豆腐餃  靚得唔捨得食, 都幾辣松露羊肚菌餃  外皮晶瑩剔透, 口感豐富, 香噴噴, 感覺健康雪山叉燒包 越黎越小地方食到, 鬆脆外層, 香甜內餡金魚餃  栩栩如生, 色彩繽紛, 入邊是龍蝦肉, 矜貴, 好味道環境清靜  空間寬落  無敵海景  高居臨下  大部分點心都好食.

十月十四日, 星期六, 炎熱

上ICC 101樓, 五大一小, 食左~~~
蝦餃
 傳統點心, 摺得好好, 餡料充足, 有筍尖好重要
蟹肉石榴餃
 新派點心, 香檳顏色夠迷人, 蟹肉餡豐足
麻婆豆腐餃
 靚得唔捨得食, 都幾辣
松露羊肚菌餃
 外皮晶瑩剔透, 口感豐富, 香噴噴, 感覺健康
雪山叉燒包
越黎越小地方食到, 鬆脆外層, 香甜內餡
金魚餃
 栩栩如生, 色彩繽紛, 入邊是龍蝦肉, 矜貴, 好味道
環境清靜
 空間寬落
 無敵海景
 高居臨下
 大部分點心都好食.
於2023年12月2日飲茶。一個坐於101樓高空的生日慶祝飯局,一望無際的維港,可是天公不作美,天暗帶霧。鱈魚窩夫卷🧇外形生得像個迷你雪糕筒,外脆的窩夫包着軟軟的鱈魚肉滑,帶點點蟹籽,醬汁有微微日式芥辣味,如果調味鹹一點更佳。燕窩龍蝦金魚餃🦞 賣相十分可愛,一個用燕窩打造的小池塘,配上小荷葉和菊花花瓣,池塘中央有一條小小的金魚餃。燕窩帶着淡淡桂花味,蝦肉彈牙爽口,一個色香味俱全的點心。松露豚肉鍋貼🥟朋友一口咬,汁就噴了出來。鍋貼色澤很好,煎得剛好,但完全沒有松露味,就是普通的鍋貼。磯煮鮑魚燒賣💚穿了綠色衣裳的燒賣,頂上一隻小鮑魚帽子。鮑魚收汁一流,而且爽口,燒賣肉質都很不錯。佛跳牆湯餃🥟 對於灌湯餃要求較高,這道菜達標。雞魚翅湯濃稠,魚翅算粗大,餃皮薄薄,入面足料配上冬菇粒粒,有咬口。黑金和牛酥🥩暗黑是帶着神秘的一口酥,酥皮酥鬆,內含着日西式風味的和牛,是一道心思小點心。越式蝦網卷🦐一道成功的fushion菜,是越南春卷和中式點心的腸粉結合。除了有鮮蝦,入面有生菜,吃上來好清新,配上麻油豉油,很香,挺喜歡。-以高級餐廳作標準,茶選擇很少,而且茶味不濃-餐廳碟碗有水漬有崩壞的情況-餐廳窗
於2023年12月2日飲茶。

鱈魚窩夫卷🧇

燕窩龍蝦金魚餃🦞 [必點]
燕窩帶着淡淡桂花味,蝦肉彈牙爽口,一個色香味俱全的點心。

松露豚肉鍋貼🥟

磯煮鮑魚燒賣💚

佛跳牆湯餃🥟 [必點]

黑金和牛酥🥩

越式蝦網卷🦐

-以高級餐廳作標準,茶選擇很少,而且茶味不濃
-餐廳碟碗有水漬有崩壞的情況
-餐廳窗邊位要低消2千元,但免費替我們安排了
預早幫媽媽慶祝生日,挑選了一間高級中菜同她慶生位於尖沙咀環球貿易廣場101樓的麒天一入眼簾的無敵大海景·媽咪未食已經非常滿意♡點心荀尖鮮蝦餃|松露羊肚菌餃蝦餃飽滿·蝦肉彈牙鮮美羊肚菌餃黑松露味香濃,外皮軟糯而口感豐富♡黃橋燒餅 |馬介休蘿蔔酥燒餅皮薄酥脆·餡料香濃蘿蔔酥造型精緻· 外脆內軟♡燉湯|菜膽螺頭燉湯足料燉湯·入口舒服♡主食乾燒川汁蝦球|上湯時蔬蝦球配上惹味川汁·下面搭配脆餅·擺盤同味道同樣出色♡飯食|豬油渣香蔥炒飯豬油渣炸得乾身·油香蔥香令人回味♡甜品|楊枝甘露清生解膩·剛好平衡一下炒飯的膩感

預早幫媽媽慶祝生日,挑選了一間高級中菜同她慶生
位於尖沙咀環球貿易廣場101樓的麒天
一入眼簾的無敵大海景·媽咪未食已經非常滿意

♡點心
荀尖鮮蝦餃|松露羊肚菌餃
蝦餃飽滿·蝦肉彈牙鮮美
羊肚菌餃黑松露味香濃,外皮軟糯而口感豐富

♡黃橋燒餅 |馬介休蘿蔔酥

♡飯食|豬油渣香蔥炒飯
豬油渣炸得乾身·油香蔥香令人回味

甜品|楊枝甘露
清生解膩·剛好平衡一下炒飯的膩感
餐廳座落於環球貿易廣場101樓,餐廳居高臨下,飽覽維港景色☀️ 夜晚更能體會到維港一岸的星光璀璨,美景盡收眼底🌟✨▫️當天午市時間到訪,跟同行友人每人點了一份午市套餐,有點心、主食、甜品,很有飽足感❤️▫️中午套餐🥢~~~~~~~~~~~~~~~~𓇬 點心︎ 𓇬ᐝ 筍尖鮮蝦餃:◂ ◂ 爽口的筍尖加上彈牙的大蝦,一口吃下很滿足🦐▫️ᐝ 松露羊肚菌餃:◂ ◂ 充斥著黑松露及羊肚菌的香氣,味道濃郁🥟▫️ᐝ 黃橋燒餅:◂ ◂ 外層酥香,跟中間濕潤的餡料形成對比▫️ᐝ 馬介休蘿蔔絲酥:◂ ◂ 外形是一根很可愛的小蘿蔔🥕◂ ◂ 一圈圈的酥紋整齊排列,包著一絲絲的蘿蔔,是一道工序繁複的點心👍🏻◂ ◂ 又香又脆清新多汁,很美味🩵~~~~~~~~~~~~~~~~𓇬 燉湯 𓇬ᐝ 菜膽螺頭燉湯:◂ ◂ 熱乎乎的燉湯相當清甜,令人喝完還想再來一碗🥣~~~~~~~~~~~~~~~~𓇬 主食 𓇬ᐝ 乾燒川汁蝦球:◂ ◂ 蝦球爽口彈牙◂ ◂ 底部的鍋巴沾滿了酸酸甜甜的醬汁,很惹味🍤▫️ᐝ 上湯時蔬:◂ ◂ 當天是幼嫩的上湯菠菜🥬~~~~~~~~~~~~~~~~𓇬 飯食 𓇬ᐝ 豬油渣香蔥炒飯:◂ ◂ 粒粒分明、香氣撲鼻🫶🏻◂ ◂ 米飯

中午套餐🥢
𓇬 點心︎ 𓇬
ᐝ 筍尖鮮蝦餃:
◂ ◂ 爽口的筍尖加上彈牙的大蝦,一口吃下很滿足🦐

ᐝ 松露羊肚菌餃:
◂ ◂ 充斥著黑松露及羊肚菌的香氣,味道濃郁🥟
ᐝ 黃橋燒餅:
◂ ◂ 外層酥香,跟中間濕潤的餡料形成對比
ᐝ 馬介休蘿蔔絲酥:
◂ ◂ 外形是一根很可愛的小蘿蔔🥕
◂ ◂ 又香又脆清新多汁,很美味🩵

𓇬 燉湯 𓇬
ᐝ 菜膽螺頭燉湯:
◂ ◂ 熱乎乎的燉湯相當清甜,令人喝完還想再來一碗🥣

𓇬 主食 𓇬
ᐝ 乾燒川汁蝦球:
◂ ◂ 蝦球爽口彈牙
◂ ◂ 底部的鍋巴沾滿了酸酸甜甜的醬汁,很惹味🍤

ᐝ 上湯時蔬:
◂ ◂ 當天是幼嫩的上湯菠菜🥬

𓇬 飯食 𓇬
ᐝ 豬油渣香蔥炒飯:
◂ ◂ 粒粒分明、香氣撲鼻🫶🏻
◂ ◂ 米飯中夾雜著豬油渣,滲出濃郁的豬油香味,好不邪惡🤤

𓇬 甜品 𓇬
ᐝ 楊枝甘露:
◂ ◂ 芒果、柚子給得很足,酸酸甜甜清新解膩🥭

晚上和好朋友麒天食飯,餐廳裝橫高級,環境幽靜,可以非常舒適地享用美食和聚會。身處香港最高建築物用膳,美景盡收眼底。餐廳服務殷勤有禮,招呼週到,隔離枱有情侶慶祝生日,經理幫忙拍照時,仲會特別準備好輔助燈, 非常細心。餐廳非常適合生日或週年慶祝!
餐廳非常適合生日或週年慶祝!
法式xo醬蒜蓉牛角包
黃金焗蟹蓋
海膽天使麵
  • 24K黃金焗蟹蓋
2023-10-20 163 瀏覽
我哋叫咗個XO醬蒜牛角包配芝士脆味($1488 set)同十二摺蟹粉牛角酥 ($1888) set 佢偷偷偷地上咗兩個一樣嘅XO醬牛角包配芝士脆片魚目混珠到我查返菜單先死死氣地承認自己出錯嘢即係如果我唔篤穿佢佢就會唔會承認自己出錯上錯嘢而且上菜速度極度奇怪上菜節奏係亂晒大籠一時上好多,一時又半個鐘都冇嘢上超級失望
佢偷偷偷地上咗兩個一樣嘅XO醬牛角包配芝士脆片魚目混珠

到我查返菜單先死死氣地承認自己出錯嘢
即係如果我唔篤穿佢
佢就會唔會承認自己出錯上錯嘢

而且上菜速度極度奇怪
上菜節奏係亂晒大籠
一時上好多,一時又半個鐘都冇嘢上

超級失望
2023-10-20