岩岩上星期老公生日特意挑選左中菜Fine dining慶生~ICC 嘅101樓,將整個維港海景映入眼簾,望住一覽無遺海景高空食中菜,真係勁浪漫超溫馨選了10道菜每位$1488前菜法式XO醬蒜茸牛角包筆角包熱辣酥脆,配上微辛xo 醬及一塊超香口芝士片頭盤時令白露筍清酒伴蟶子清爽鮮甜嘅涼盤&金沙日本南瓜零死角金沙包住南瓜超出色燉湯松茸螺頭燉海参湯頭清徹、味道豐富主食香酥花膠伴香檳魚子醬炸花膠真係第一次食,口感非常特別麒麟星斑球星斑肉質嫩滑非常壹零壹風沙乳鴿大隻juicy, 避風塘口味夠地道!飯 菜雲腿上湯浸菜遠&砂窩豬肉渣香蔥飯豬油渣好酥脆,咬開粒粒油香加埋香蔥秘制豉油拌飯甜 品松露朱古力鐵觀音奶凍手工松露朱古力配茶香奶凍劃上完美句點~~
岩岩上星期老公生日特意挑選左
中菜Fine dining慶生~
選了10道菜
每位$1488

前菜
法式XO醬蒜茸牛角包
筆角包熱辣酥脆,配上微辛xo 醬及一塊超香口芝士片

頭盤

松茸螺頭燉海参
湯頭清徹、味道豐富

主食
香酥花膠伴香檳魚子醬
炸花膠真係第一次食,口感非常特別
星斑肉質嫩滑非常
壹零壹風沙乳鴿
大隻juicy, 避風塘口味夠地道!

飯 菜
&
砂窩豬肉渣香蔥飯
豬油渣好酥脆,咬開粒粒油香加埋香蔥秘制豉油拌飯
甜 品
松露朱古力鐵觀音奶凍
手工松露朱古力配茶香奶凍劃上完美句點~~
2023-08-20
生日
  • 壹零壹風沙乳鴿
  • 法式XO醬蒜蓉牛角包
  • 金沙日本南瓜
2023-09-08 51 瀏覽
第一次上ICC Sky Dining 101,400米高空飽覽維港景色,再慢慢品嚐賣相精緻嘅中式fine dining,雖然天氣不太穩定,時而清晰時而有霧,不過就係咁有種騰雲駕霧嘅感覺,好特別!👉🏻前菜 $78有蕎頭、合桃同醃蒜,好開胃!套餐$1488,包哂前菜、頭盤、燉湯、主食、飯菜同甜品!👉🏻法式XO醬蒜茸牛角包外皮酥脆,內餡飽滿,XO醬夠惹味!👉🏻時令白露筍清酒伴聖子白露筍好爽口,清酒味幾重,聖子好鮮甜!👉🏻金沙日本南瓜鹹蛋黃好岀色,好入味,南瓜香甜可口!👉🏻松茸螺頭燉海參個湯真材實料,清澈清甜,松茸、螺頭同海參好足料!👉🏻香酥花膠伴香檳魚子醬滿滿嘅膠原,花膠經過炸製變得酥脆,口感香脆,配上香檳魚子醬好夾!👉🏻麒麟星斑球兩大塊,一d都唔腥,魚肉夠厚,啖啖肉!👉🏻壹零壹風沙乳鴿幾香脆,特別一讚係備有手套、濕紙巾同牙線,好方便可以盡情食!👉🏻雲腿上湯浸菜遠簡單得黎又唔會太清淡,雲腿唔會太咸!👉🏻砂窩豬肉渣香蔥飯散發豬肉渣嘅肉香,色澤金黃,炒飯粒粒分明!👉🏻松露巧克力鐵觀音奶凍最期待,真係好好味,松露嘅香氣同朱古力嘅醇厚,仲有淡淡茶香,口感柔軟順滑,讚!另外再點左兩道菜👉🏻24K黃金焗

👉🏻前菜 $78
有蕎頭、合桃同醃蒜,好開胃!

套餐$1488,包哂前菜、頭盤、燉湯、主食、飯菜同甜品

👉🏻法式XO醬蒜茸牛角包
外皮酥脆,內餡飽滿,XO醬夠惹味!

👉🏻時令白露筍清酒伴聖子
白露筍好爽口,清酒味幾重,聖子好鮮甜!

👉🏻金沙日本南瓜
鹹蛋黃好岀色,好入味,南瓜香甜可口!

👉🏻松茸螺頭燉海參
個湯真材實料,清澈清甜,松茸、螺頭同海參好足料!

👉🏻香酥花膠伴香檳魚子醬

👉🏻麒麟星斑球
兩大塊,一d都唔腥,魚肉夠厚,啖啖肉!

👉🏻壹零壹風沙乳鴿

👉🏻雲腿上湯浸菜遠
簡單得黎又唔會太清淡,雲腿唔會太咸!

👉🏻砂窩豬肉渣香蔥飯
散發豬肉渣嘅肉香,色澤金黃,炒飯粒粒分明!

👉🏻松露巧克力鐵觀音奶凍

另外再點左兩道菜

👉🏻24K黃金焗蟹蓋 $388
蟹蓋焗得金黃酥脆,每啖都係蟹肉,而且好鮮嫩,配意大利15年陳醋!

👉🏻酥炸華漣生蠔 $268
共兩隻,擺盤有心思,生蠔外皮酥脆,入口creamy!
2023-09-07 47 瀏覽
Dinner. Seated by the window. Ordered the set menu ($1488 pp.) Here’s what we had. Appetizers- walnuts etc.Croissant with Xo sauce on a bed of uncooked green beans. Very filling. Green beans obviously were for decoration purpose; PickyEater was very wary of not taking up any by mistake for fear of cracking a tooth.Was still halfway through my croissant when server came with the next course; saw that I wasn’t done and put it down anyway on the table. Were we really in such a hurry???White Asparag
Dinner. Seated by the window.

Appetizers- walnuts etc.

White Asparagus and Razor Claims Marinated with sake. Very bitter, prob cos of the alcohol.

Deep fried Pumpkin with salty egg yolk.

Double Boiled Soup with a big piece of Sea Cucumber, Matsutake Mushrooms etc. Good. PickyEater complained it wasn’t hot enough but I it just the right temperature for me.

Deep-Fried Fish Maw with ikura and cauliflower bits in a creamy “Caviar Champagne” Sauce. Quite a lot of deep fried dishes….

Steamed Groupe Fillet sandwiched with slices of mushrooms and ham. Mushrooms were much too sweet- too much sugar.

Deep fried Crispy Pigeon, cut into 3 pieces, on a bed of garlic.

Poached choy sum in Chicken Broth, topped with Yunnan Ham which again, was too sweet.

Fried Rice with Pork Lard. Loved it- so crispy. But too oily to finish all.

Tea Pudding. Topped with pistachio bits and Chocolate Truffle.

In summary: nice deco but alas didn’t have the service to match: servers didn’t replace cutlery and dirty plates in between courses; didn’t bother to explain what was being served etc.
2023-09-03 60 瀏覽
最近在股票市場獲利不少,今日好好慶祝享受吓美麗的維港海景,餐廳交通十分之便利,經過大商場乘坐101層的電梯經已到達,真是又驚喜又開心.餐廳環境佈置十分之有氣氛,加上枱與枱之間的距離十分之寬闊,私隱度十足,加上一個美麗的維港海景,真是一件賞心悅目的事.意大利黑醋配上爽口的海蜇,特別的是海蜇頭十分之爽口,味道控制得宜,海蜇頭是一種常見的中國菜肴,通常以涼拌的方式呈現,並以其爽脆的口感和清新的味道受到人們的喜愛。松茸螺頭燉花膠湯是一道精緻的中國菜肴,結合了松茸、螺頭和花膠等高級食材。這道菜以其豪華的口感和濃郁的味道而聞名,常常在宴會和特殊場合上供應。松茸是一種珍貴的野生菇類,擁有獨特的香味和鮮美的口感。它的價值很高,是許多人夢寐以求的美食之一。螺頭指的是海螺的頭部,是一種鮮美的海鮮食材。螺頭肉質鮮嫩,口感豐富,富有彈性。花膠是一種由魚類的膠原蛋白經過處理而成的食材,被認為具有滋補和美容的功效。它的質地柔軟,口感滑嫩。魚雲羹是一道以魚肉為主要材料製作的湯羹菜肴。它是一道傳統的中國菜,常見於宴會或節慶等特殊場合中。魚雲羹的特點在於質地細膩、口感滑嫩,並且具有鮮美的魚香味道。三蔥爆炒和牛是一道口感

三蔥爆炒和牛是一道口感豐富、香氣四溢的中式菜肴,結合了嫩滑的和牛肉和香氣濃郁的蔥段。這道菜以其簡單而美味的烹調方式和豐富的口味而受到人們的喜愛,入口充滿了幸福的感覺.

柚子咕嚕肉,結合了咕嚕肉和柚子的香氣。它以咕嚕肉的酸甜口感和柚子的清新風味為特色,是一道美味可口的菜肴,入口充滿了鬆化的感覺.

花竹蝦以鮮嫩的花竹蝦為主要食材,搭配少量的調味料和香料進行煎炒而成。這道菜的特點在於花竹蝦的鮮美口感和酥脆的外皮,以及微妙的調味,蝦肉十分之爽口.

蒸星斑球是一道精緻的中國菜肴,以星斑魚為主要食材,利用蒸的方式進行烹調。這道菜的特點在於魚肉鮮嫩、口感豐富,並搭配著清淡的調味料,保留了星斑魚的原汁原味,配上甘香的金華火腿令鮮味更加之突出.

最後的和牛炒飯,廚師控制火候得宜為這一餐畫上一個完美的句號!
2023-09-03 77 瀏覽
喜歡優質中菜的你,一定要試試~非常美味,好有驚喜💋晚餐有兩個set可以揀,由前菜,頭盤,燉湯,主食,飯菜,甜品,共十道菜第一個餐$1488另一個餐$2388通常餐都會抵食d,而且可以試多啲野~所以我哋叫左一個set 同散叫左一些餸菜💋前菜 XO 醬蒜蓉牛角包中西合璧,XO醬辣辣地炒得香口,好開胃打開你味蕾🤙🏻🤙🏻金沙日本南瓜,鹹蛋香配上薄脆嘅南瓜脆皮好波揸得10分好,而且南瓜10分鮮甜❤️一試難忘松茸螺頭燉海參海參燉到非常淋身又滑,入口即溶嘅感覺~香酥花膠伴香檳魚子醬估唔到花膠炸起上嚟係可以咁好味,最緊要係炸粉做得好好,呢個配搭好好🩷壹零壹風沙乳鴿惹味非常,蒜香帶出乳鴿嘅甜味,而且乳鴿皮幾乾脆🫶🏼本幫蜜汁鱈魚$178非常美味,蜜汁薄薄包住鱈魚,而家魚身有點脆~24k 黃金焗蟹蓋 $388上枱食物同擺碟都好好,蟹蓋比想像中大,而家蟹肉份量爆多😆
喜歡優質中菜的你,一定要試試~非常美味,好有驚喜💋
第一個餐$1488
另一個餐$2388
通常餐都會抵食d,而且可以試多啲野~
所以我哋叫左一個set 同散叫左一些餸菜💋

松茸螺頭燉海參

海參燉到非常淋身又滑,入口即溶嘅感覺~

壹零壹風沙乳鴿
惹味非常,蒜香帶出乳鴿嘅甜味,而且乳鴿皮幾乾脆🫶🏼

本幫蜜汁鱈魚$178
非常美味,蜜汁薄薄包住鱈魚,而家魚身有點脆~

24k 黃金焗蟹蓋 $388
上枱食物同擺碟都好好,蟹蓋比想像中大,而家蟹肉份量爆多😆
2023-09-01 111 瀏覽
同阿女dating,去咗間位於全球第13高的環球貿易廣場(ICC)101樓的高級粵菜Fine dining,下一層就是天際100,心情既興奮又開心!第一次去到咁高樓層食嘢,個lift快到好似火箭好快就上到101樓。餐廳外已顯氣派十足,餐廳內更加裝潢典雅,寬敞而舒適,近窗位置更可以俯瞰維港夜景, 還看見遊客在下一層天際100觀景台打卡,未食嘢已經覺得好享受!侍應們像接受過五星級酒店訓練一樣每個都有親切嘅笑容,而且服務周到,態度甚佳。食物方面,選材矜貴,每碟都精心製作,擺盤也很講究,盡顯廚師對食物嘅用心和熱誠。這一餐真的食到心心眼😍前菜三小碟:紅酒蕎頭、麵豉醬蒜子和蜜糖琥珀合桃。用紅酒醃製蕎頭好有新意,非常醒胃。麵豉醬蒜子雖然係生蒜,一點兒也沒嗱喉,而且非常爽脆兼惹味。蜜糖琥珀合桃香脆可口。法式XO醬蒜蓉牛角包這道菜以法式XO醬和香蒜蓉搭配酥脆的牛角包,味道豐富,伴以兩片又香又脆嘅芝士片,給人留下深刻的印象。時令白蘆筍清酒伴蟶子賣相清新吸睛,清酒打成泡泡散發淡淡酒香,伴着爽口白蘆筍和鮮甜的聖子肉,還有幾粒飽滿魚子襯托,又睇得又好吃。金沙日本南瓜日本南瓜又香又甜又軟糯,被薄薄一層脆皮和鹹蛋黃

金沙日本南瓜
日本南瓜又香又甜又軟糯,被薄薄一層脆皮和鹹蛋黃蓉包裹着,每一口雖然充滿邪惡,但仍難抗拒!
松茸螺頭燉海蔘
海蔘又軟又淋、螺頭有咀嚼感,還有淡淡松茸香。成碗湯沒有一滴油,清甜美味,滋陰養顏,頓時幸福感滿載!
香酥花膠伴香檳魚子醬
第一次食炸花膠,口感和燉湯的完全兩樣,感覺充滿骨膠原,黏黏笠笠,挺新奇!可沾上香檳醬汁一齊食。花膠已經係名貴食材,再伴上魚子醬,更顯高檔。伴菜小椰菜花一點也不馬虎,使整碟餸加添色彩。
麒麟星斑球
荷葉上厚厚的鮮甜星班片夾著火腿片和香菇片,汁液濃郁,豐富味蕾,多重口感。

壹零壹風沙乳鴿
乳鴿看似體型細小都幾厚肉,皮脆肉嫩。除了附有即棄手套方便食用之外還附上牙線叉,非常貼心!
雲腿上湯浸菜遠
菜遠清脆碧綠,雲腿片鹹香味濃。
砂鍋豬肉渣香蔥飯
熱騰騰,飯粒顆顆分明,最特別就是每口都能嚐到粒粒豬油渣,但不覺膩,童年回憶頓時返來了!
 24K黃金焗蟹蓋
大大隻蟹蓋內塞滿了蟹肉碎,焗到金黃色,再在蟹肉面放上24 K金泊作點綴,打完卡都唔捨得食,是一道十分名貴的佳餚。
松露巧克力鐵觀音奶凍
奶凍幼滑,味道濃郁得來又有少少茶香。奶凍面放了一粒特濃朱古力和開心果人碎,令這道甜品冇咁單調。
無論是環境、食物和服務都是星級,雖然人均消費是中上價錢,但真心覺得物超所值!

2023-08-26
2023-09-01 56 瀏覽
The KitinPan-Fried Wagyu Beef with Pepper Foam四季竹笙卷Marinated Beetroot Pigeon甜菜根滷乳鴿Soup招牌老火湯Whole Abalone and Pork ‘Siu Mai’磯煮鮑魚燒賣Bacalhau Radish Pastry馬介休蘿蔔絲酥Lobster Dumpling with Cubilose燕窩金魚餃Dried aged Red Scallop with Caviar魚子熟成赤玉貝White Asparagus in Plum Wine梅酒泡沫白蘆筍Mullet Roe Dried Tangerine Peel Capellini烏魚子陳皮天使麵
The Kitin

燕窩金魚餃

魚子熟成赤玉貝

White Asparagus in Plum Wine
梅酒泡沫白蘆筍
White Asparagus in Plum Wine 梅酒泡沫白蘆筍

烏魚子陳皮天使麵
2023-08-27 89 瀏覽
第一次到ICC用膳,多謝KOL雪姨介紹,為我地起左呢個「雪兒」套餐,「雪兒」其實係呢個套餐嘅甜品菜式名。同屋企人嚟食下點心、睇下城市靚景,簡直係人生一大享受!唯一嫌侍應趕頭趕命咁上菜,我寧願個餐少啲菜式,慢慢食🥹好鐘意佢個魚子赤玉貝,好入味嘅生帶子。另外,鮑魚燒賣、金魚蝦餃、蘿蔔卷都好精緻,好好食,等兩老食下非一般嘅點心,佢地都食得好開心。餐廳星期六有好多一家大細,但餐廳內嘅環境好寬敞,就算小朋友行嚟行去都唔會騷擾到✌🏼🤭不過睇得出商場好受一家人歡迎😂

2023-08-24 2027 瀏覽
環球貿易廣場 ICC101 是全香港樓層最高吃中菜的地方,如在空中夜宴,一面欣賞遠眺維港之景緻,一面享受美食,感受很不一様! 裝修非常有氣派。晚上供應兩款套餐,每位$1488 的更富創意,中西合璧的菜式,令人大開眼界。 小吃收費的小吃.法式XO醬蒜蓉牛角包最欣賞第一道前菜「牛角包」,盡顯中西菜餚融合的精粹,很有深度的創意,味道討好。 酥脆富牛油香的牛角包著瑤柱蝦米XO醬,竟然沒有違和感,口感豐盈,十分滋味。 芝士脆皮及脆紫菜片相伴。時令白蘆筍清酒伴蟶子蘆筍與蟶子有着不同的爽脆鮮美,清酒相配,清新添層次。金沙日本南瓜健康的南瓜沒有被魔鬼化,一層薄衣酥香味佳,效果唔錯。 松茸螺頭燉海參醇厚味濃,足料清潤。 香酥花膠伴香檳魚子醬完全軟化的花膠藏在酥脆的炸漿皮內,唔講唔覺。 麒麟星斑球我喜歡金華火腿帶點甜味。 雲腿上湯浸菜遠火腿同樣是甜甜地的,正合我意! 101風沙乳鴿風沙香惹如期望,乳鴿皮脆肉嫩。 砂鍋豬肉渣香蔥飯組合冇得輸,吃到粒粒豬油渣,如果炸得再香脆些更好。 松露巧克力鐵觀音奶球口感幼滑,朱古力香濃,是哥倫比亞朱古力及台灣鐵觀音組合的奶凍。套餐之外,我們加了兩款前菜: 赤玉帆立貝魚凍
小吃
收費的小吃.
小吃
法式XO醬蒜蓉牛角包
芝士脆皮及脆紫菜片相伴。
芝士脆皮及脆紫菜片
時令白蘆筍清酒伴蟶子
蘆筍與蟶子有着不同的爽脆鮮美,清酒相配,清新添層次。
金沙日本南瓜
健康的南瓜沒有被魔鬼化,一層薄衣酥香味佳,效果唔錯。

松茸螺頭燉海參
醇厚味濃,足料清潤。
香酥花膠伴香檳魚子醬
完全軟化的花膠藏在酥脆的炸漿皮內,唔講唔覺。

麒麟星斑球
我喜歡金華火腿帶點甜味。
雲腿上湯浸菜遠
火腿同樣是甜甜地的,正合我意!

101風沙乳鴿
風沙香惹如期望,乳鴿皮脆肉嫩。

砂鍋豬肉渣香蔥飯
組合冇得輸,吃到粒粒豬油渣,如果炸得再香脆些更好。
松露巧克力鐵觀音奶球
套餐之外,我們加了兩款前菜:

赤玉帆立貝魚凍 $180
赤玉帆立貝魚凍
特式在赤玉帆立貝,據說罕有,我亦是第一次食,吃到清酒浸過的味道。
赤玉帆立貝魚凍
配魚子醬,充滿海洋的味道;伴以芫茜及九層塔混合的青汁很特別,輕輕提味。
蔥酥鮑魚 $208
蔥酥鮑魚
鮑魚有以日式醬汁餵醃的海洋鮮味,慢煮至軟柔入味。
蔥酥鮑魚
當日是週五晚上,大廳亦間了房,生意不俗。

2023-08-18
$2000 (晚餐)
蔥酥鮑魚
其實幫襯過兩次,第一次去係食午餐set ,食物係主要係偏淡不過不失,但點心係好食的!主要失望位係服務質素。第一,無諗過一間定位係高級餐廳,但上菜節奏可以咁差,未食完一道菜又即刻上埋下一道,完全令到你覺得想chur 你快d 食完,趕下一道菜咁。 第二 ,訂位個時問過可唔可以留窗口位置,但餐廳回覆無得預留窗邊位,要先到先得! ok ,咁就自己同d 朋友提早小小到,點知去到其實只係坐滿左三成枱, 仲有好多吉嘅窗口位,問左職員可唔可以坐,佢地話已經安排左個d 位比其他人。咁即係唔係先到先得。可能我地買左set 就無得坐。問左佢話唔得咁就算了。第三 , 甜品一上就直接比埋張單要你埋左先,真係好趕客。第二次幫襯係食dinner .. 其實係參加左活動係麒天包場。本身無打算幫襯第二次。呢d 價錢真係去食返酒店級靚餐廳好過。anyway, 今次食嘅野都係差唔多。 但係唔知點解d 食物極咸,唔知係咪之前d 野食味道太淡佢地"改善"左。 咸就飲多兩啖水,但服務真係嚇你一跳。 做得餐飲斟茶上菜呢d 好基本😂 水杯吉左成個鐘, 一次主動fill 水都無。 要次次自己搵職員幫手加水。 最離譜係第2次叫個部長斟水
第三 , 甜品一上就直接比埋張單要你埋左先,真係好趕客。

anyway, 今次食嘅野都係差唔多。 但係唔知點解d 食物極咸,唔知係咪之前d 野食味道太淡佢地"改善"左。 咸就飲多兩啖水,但服務真係嚇你一跳。 做得餐飲斟茶上菜呢d 好基本😂 水杯吉左成個鐘, 一次主動fill 水都無。 要次次自己搵職員幫手加水。 最離譜係第2次叫個部長斟水,佢竟然話 " 你可唔可以唔好淨係叫我斟水?叫我做下其他野得唔得?" 我地成枱人呆左😀。。。
第二,都係同一個部長上菜,上枱一樣係無train 過咁。我地張枱7個人 .佢可以淨係幫你上6份 ,明明望到少左一份,直接ship 左一個客就走左。 要我地自己舉手搵第二個職員上返一份。
真心唔推薦呢間所謂高級餐廳,如果你想淨係食個環境 對service 無咩要求嘅,可以去試下。
2023-08-23 1234 瀏覽
好一段時間無去食Fine Dining🍴喇!適逢Anniversary去食返餐好先😊,麒天為處於ICC 101樓,全港最高嘅餐廳盡顯矜貴,中菜廳落地大玻璃可以讓人🌌🌉俯瞰維港兩岸璀璨夜色。當晚嚟到可能因為落完雨有啲大霧,所以唔係幾睇到景色🧐;‼️要留意中菜fine dining上菜要比少少耐性,嗰晚不知不覺間就食咗三個鐘😆😂🍽️Kitin Tasting Menu HKD$1488✨法式XO醬蒜蓉牛角包配巴馬臣芝士脆片中西合璧,好有驚喜🤩!XO醬配上蒜蓉嘅餡料好惹味,加埋巴馬臣芝士🧀,芝味滿滿~✨時令白蘆筍清酒伴聖子白蘆筍口感好清新😚,冇渣之餘仲好爽脆👍🏻;清酒伴聖子散發陣陣清酒香氣🍶,好新穎嘅配搭。✨金沙日本南瓜個人超愛呢個頭盤😍,金沙鹹蛋黃味道超級濃郁!! 口感真係食到起沙感覺🤩;而日本南瓜🎃香甜軟綿,十分推薦!✨松茸螺頭燉海參湯頭集合精華所在,清甜清澈,係清到一啲油分到無,好犀利‼️ 無論海參定螺頭都煲度勁軟腍,足料又滋補🤩。✨香酥花膠伴香檳魚子醬非一般花膠嘅做法😲,將花膠拎去炸嘅食法都係第一次🤓。外皮薄薄一層且炸得酥脆,伴香檳魚子醬食都幾有趣,就好似食緊脆炸魚柳伴沙律醬咁,哈哈😆!

🍽️Kitin Tasting Menu HKD$1488

✨法式XO醬蒜蓉牛角包配巴馬臣芝士脆片

✨時令白蘆筍清酒伴聖子

✨金沙日本南瓜

✨松茸螺頭燉海參

✨香酥花膠伴香檳魚子醬

✨麒麟星斑球

非斑球而係一片片嘅星斑魚片🐠,口感幾軟嫩,仲配上冬菇同金華火腿🍖,金華火腿甘甜富肉香😍,很不錯。

✨壹零壹風沙雞

雞皮炸得超香脆😚,雞肉質感滑嫩🐥,鹹香惹味。

✨雲腿上湯浸菜遠

菜心浸在清甜上湯裡🥣,並配上三片甘甜味美嘅金華火腿🍖作點綴。

✨砂窩豬肉渣香蔥飯

熱辣辣砂鍋上,店員漆上豬油及豉油撈勻🤩,即時香氣撲鼻!豬油令飯粒質地更油潤😋,粒粒分明,超級惹味,好好食呀‼️

✨楊枝甘露

味道香甜,口感豐富,為整道Menu畫上完美句號💕。

📍麒天
尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)101樓C號舖
2023-05-24
  • 金沙日本南瓜
  • 砂窩豬肉渣香蔥飯
2023-08-22 409 瀏覽
Happy Friday收早同老公二人世界, 去左IFC睇海景食中菜, 一去到餐廳店員就帶我地去左窗口位二人座, 飽覽維港夜景好浪漫店員介紹有套餐或散叫餸菜, 我地唔想諗所以簡單直接就揀左套餐, 套餐分別有前菜、頭盤、燉湯、主菜、飯菜同甜品落完單就送上前菜小碟, 有味噌蒜頭漬、紅酒蕎頭漬同琥珀合桃等左陣前菜就送到黎啦, 第一道係法式XO醬蒜茸牛角包, 未食已經聞到好香XO醬既味道, 牛角包口感好酥脆, 非常有層次, 食落好香濃牛油味, 配搭面層既XO醬蒜茸更增加整體香味, 咸香味突出同出奇地夾之後就到頭盤, 時令白露筍清酒伴聖子頂層既三文魚籽好鮮甜, 白露筍爽脆可口, 食嗰時有陣陣清酒既香味跟住就到金沙日本南瓜, 南瓜外層沾滿金沙咸旦黃, 咸旦香味好出眾, 南瓜食落帶少許絲之餘仲有甜味, 好味!燉湯係松茸螺頭燉海參, 松茸味道香氣四溢, 聞落好濃郁但飲落好清香, 海參炆得好冧, 食落好仲有彈牙口感飲完個就到主菜, 香酥花膠伴香檳魚子醬個花膠用左炸粉漿炸過, 外層好酥脆, 花膠保持彈牙口感另一道係麒麟星斑球, 星斑底層放左荷葉一齊蒸, 中間夾住左蜜汁金華火腿同冬菇片, 星斑食落幾嫩滑,
落完單就送上前菜小碟, 有味噌蒜頭漬、紅酒蕎頭漬同琥珀合桃
另一道係麒麟星斑球, 星斑底層放左荷葉一齊蒸, 中間夾住左蜜汁金華火腿同冬菇片, 星斑食落幾嫩滑, 金華火腿同冬菇甜味好突出, 咀嚼嗰時有陣陣荷葉香滲出黎

之後就係壹零壹風沙乳鴿, 面頭係金不換同炸蒜粒, 未食已經聞到好香, 乳鴿炸得非常出色, 外皮食落好香脆, 估唔到炸完個肉質一啲都唔會乾, 食嗰時依然肉質嫩滑, 油香味十足, 同平時食到既炸乳鴿一啲都唔同, 依個真係好好食!

食完個主菜, 已經有7成飽了, 努力食埋個飯菜, 店員送上雲腿上湯浸菜遠, 上湯菜芯食落好甜, 食得出好新鮮, 夾住金華火腿一齊食好正!

未食都已經聞到好香既砂窩豬肉渣香蔥飯, 豬肉渣粒粒都好酥脆, 配埋個砂窩香蔥飯食得出有穫氣, 夠哂惹味, 口感層次提升!

最後甜品轉左檸檬奶凍, 面頭撒滿脆片同開心果碎, 入口好Creamy, 帶酸酸味道, 解左膩同增加左脆脆口感層次, 我幾鍾意呢!
2023-08-20 89 瀏覽
今天與好友慶祝生日,想吃得好少少,這間中菜廳有氣派坐得舒服,又可高空看到180度維港夜景,當晚更有煙花欣賞,店員服務非常貼心周到👍🏻先來三小碟:紅酒喬頭、韓國醬蒜頭及合桃,開胃美味。頭盤:松菜蟹雲丹魚籽他他,賣相已氣派不凡,矜貴又新鮮,松菜蟹起肉方便進食,廚師非常貼心。三色番茄伴花椒加拿大象拔蚌,配搭很特別,椒香味爆發出來,象拔蚌新鮮爽口。燉湯:萊膽燉鮑翅,用料十足,湯非常清甜,上枱時還有蠟燭坐熱。主食:蟹皇脆皮花膠,蟹皇咸鮮入味,與花膠互相輝映,面層還加了魚籽醬更覺精彩。紅燒南非26頭吉品乾鮑扣得入味,切開時還是黏刀的😋吉品鮑果真出色。胡椒泡沫煎鹿兒島A4和牛,牛味特別濃郁,脂肪比例較重,入口立即溶化。飯菜:雲腿上湯浸露荀,選用了靚雲腿,咸香味鮮配爽脆露荀,又是一道飲宴的菜式。大澳蝦籽海苔撈面,面質彈牙,與蝦籽海苔撈勻,口感豐富。甜品:椰汁燉官燕,滋潤養顏女士至愛,還有一口紅棗皇糕。朋友都非常滿意整晚的食材及用餐體驗。
主食:
大澳蝦籽海苔撈面,面質彈牙,與蝦籽海苔撈勻,口感豐富。
甜品
  • 松菜蟹雲丹魚籽他他
  • 蟹皇脆皮花膠
2023-08-16 62 瀏覽
跟友人到了ICC101樓的麒天慶祝生日、走過華麗閃爍的門口、進入餐廳同樣是金碧輝煌的感覺。坐在窗邊位置居高臨下、可遠眺維港、用餐當晚更看到煙花!晚市提供多款矜貴食材製作的佳餚、另外亦有dinner set $1,488/位。先品嘗法式XO醬蒜蓉牛角包、賣相精緻、牛角包表面金黃酥脆,有濃郁的牛油香氣、加入蒜蓉和XO醬、鹹香惹味、上面的芝士薄脆也超好吃。時令白露筍清酒伴聖子展現了餐廳對於季節食材的嚴選與巧妙運用。白露筍爽脆軟嫩、搭配清酒的淡淡酒香和聖子的鮮甜,帶來一道清爽宜人的菜式。金沙日本南瓜外層炸至金黃酥脆,內裡卻保留了濕潤的口感,搭配上香濃的鹹蛋黃更加滋味。松茸螺頭燉海參堪稱是麒天中菜的招牌菜之一。湯頭清澈透亮、海參螺頭燉得軟稔、松茸的香氣與螺頭的鮮美令燉湯鮮味倍增、必定要點這個!香酥花膠伴香檳魚子醬這配搭非常新鮮!攞盤奢華精緻、花膠外層炸至酥脆,內裡是厚身而軟滑的花膠、搭配上香檳魚子醬的鮮美,帶來了豐富的口感。麒麟星斑亦為我們帶來驚喜。星斑片蒸得剛好、魚肉軟嫩爽滑、中間夾著金黃火腿和冬菇、無論賣相和味道都非常出色。壹零壹風沙乳鴿是這頓菜中我最喜愛的菜式之一。風沙乳鴿皮薄酥脆,肉質鮮

壹零壹風沙乳鴿是這頓菜中我最喜愛的菜式之一。風沙乳鴿皮薄酥脆,肉質鮮嫩多汁,搭配上特製的調味料,很有風味。

雲腿上湯浸菜遠 — 雲腿的鮮香滲入了湯汁和菜遠,清淡味美。

砂窩豬肉渣香蔥飯飯粒炒得粒粒分明、用上傳統豬油渣、味道特別濃郁且香氣四溢。

最後,松露巧克力奶凍有濃郁的巧克力香氣、與奶凍的滑順口感相得益彰,加入開心果碎口感更豐富。

多款菜式以中西糅合手法處理、而且食材配搭頗有創意、整頓晚餐很有驚喜!
2023-08-16 417 瀏覽
朋友生日為此慶祝一番,選擇了位於ICC 101樓層的中菜廳,享受著在四百米高處的奢華感受。中菜廳氣氛高雅,南向位置可欣賞到維港美景,美食、美景和美女交織在一起,人生如此夫復何求。套餐價格為每位$1488。前菜三小碟(糖醋漬蕎頭、琥珀合桃、醃製蒜子)作為前菜,這三道小菜非常開胃,每一道都經過精心設計。法式XO醬蒜茸牛角包小巧可愛的牛角包拎上手食,口感酥脆,搭配香辣惹味的XO醬,伴有炸芝士好有鹹香。時令白露筍清酒伴聖子白蘆筍鮮嫩爽脆,搭配軟滑的聖子和泡沫狀的清酒,散發出仙氣十足的味道。金沙日本南瓜甜美的南瓜脆炸,撒上咸蛋黃,鹹香美味。松茸螺頭燉海參燉湯味道清甜,還有小蠟燭保溫,裡面有軟滑的海參、小量的松茸和螺頭,滋陰養生,非常美味。香酥花膠伴香檳魚子醬外層酥脆的花膠,雖然不厚,但口感軟彈,搭配上香檳和魚子醬,帶來極致奢華的享受。麒麟星斑球魚肉鮮嫩,味道鮮美,中間夾著金華火腿和松茸片,提升了鮮味,非常好的搭配。壹零壹風沙乳鴿乳鴿肉質鮮嫩且入味,搭配香蒜的風沙佈面,增添了豐富的風味。雲腿上湯浸菜遠清清地的一道菜,味蕾可喘息一陣子。清甜的上湯浸泡著翠綠爽脆的菜心,再加上幾塊金華火腿,簡單而美味。

套餐價格為每位$1488。

前菜三小碟(糖醋漬蕎頭、琥珀合桃、醃製蒜子)
作為前菜,這三道小菜非常開胃,每一道都經過精心設計。
前菜三小碟

金沙日本南瓜
甜美的南瓜脆炸,撒上咸蛋黃,鹹香美味。

壹零壹風沙乳鴿
乳鴿肉質鮮嫩且入味,搭配香蒜的風沙佈面,增添了豐富的風味。

砂窩豬肉渣香蔥飯
飯炒至乾身呈現粒粒分明,而且好有鑊氣,沒有半點油膩感,豬油渣和蔥花的混合,味道非常不錯。

松露巧克力鐵觀音奶凍
甜品賣相精緻,奶凍口感順滑,帶著鐵觀音茶的清香,甜度剛好,再搭配一顆濃郁的朱古力,為此餐留下了美好的回憶。
2023-08-12
前菜三小碟