2021-11-11 70 瀏覽
白沙灣有間酒店本來諗住同朋友去staycation,諗住去踩下線先,見到海景開陽,仲有一間日式omakase,既然嚟到就試吓啦咁。今次揀左Set A 廚師發板,$1580加一,有前菜3點,刺身5點,炸物,時令壽司7點,湯,甜品。首先前菜3件,攞盤非常精緻,員工都好有心機,整整齊齊。前菜帶有少少酸味,清新開胃,有松葉蟹肉豆腐、酒煮鮑魚配海苔汁、紫蘇花沙律。刺身有5件,有深海池魚、令和魚、左口魚、中拖羅、牡丹蝦。食材新鮮,魚生光澤,油脂甘香,新鮮爽口。優質特上食材令鮮味更突出,一級捧~最期待嘅壽司有7件,有金目鯛、真鯛、根室海膽、熟成中拖羅、左口魚、北海道鮮帶子等等。根室海膽冇苦澀味而且好甜滑,拖羅肥美爽口,可惜可能掛住影相,時間放耐左,中海膽有少少出水。拖羅就完全PREFECT,超級肥美而且非常香甜,入口即溶。炸物有兩款,梳子魚包冬菇,同埋竹炭鹽深炸日式番薯,天婦羅香脆可口唔會覺得好油膩。熱湯有羽太魚湯,魚肉口感結實,湯底加上柚子皮吊味癖腥,鮮甜清新。最後嘅係甜品有三款,主要包括有日式黑糖豆乳,靜岡縣蜜瓜。豆乳口感綿密,解膩清新,蜜瓜香甜多汁。今日大滿足,只可惜晚上天色比較黑,附近影照差

今日大滿足,只可惜晚上天色比較黑,附近影照差咁D。下次去係西貢玩完都可以試下呀!地點係白沙灣附近,係西貢碼頭30蚊的士可以到。提提大家,如果想坐吧枱,記住要提前打電話留位啊
2021-11-11 85 瀏覽
好耐冇去西貢chill 下,今次我哋就冇直入西貢市中心,而係喺中途嘅白沙灣酒店享受一個豐富嘅午餐。😎酒店臨近白沙灣,坐喺窗邊位,望住美麗嘅海景及眾多嘅遊艇,真係好舒適,好放鬆~😚🌟精選午市廚師發板套餐($780)🔸沙律沙律菜十分新鮮爽口,黑醋汁足夠,好開胃。😜🔸前菜3點旨煮蝦十分鮮味彈牙,沾上蛋黃醋,味就更香啦。😌三文魚南蠻漬醃得十分入味,煮得十分軟腍,醃上洋蔥及紅蘿蔔,味道更鮮味,層次亦更豐富。😉最鐘意係第三款核桃小女子,原來小女子係一款魚類,醃得好好,味道鹹中帶甜,完全唔腥,炸過後,咬落十分有嚼勁,加上核桃一咬即可既口感,好酥脆爽口,就好似食緊零食!🤤🔸旬の刺身2點第一次試鮟鱇魚肝,好特別既體會,魚肝十分細滑軟腍,入口即化,味道酸酸地,完全唔腥。而我地最愛既拖羅就更正啦,質感非常軟身滑嫩,油脂味香,入口即溶,好幸福!🥰🔸燒き物燒金雕魚淨係外貌已經好加分!燒過後,魚鱗能形造出立鱗既效果,好啱打卡。放入口中,能食出魚既鮮味之餘,仲食到魚鱗香脆既口感,每一下咀嚼,都聽到咬魚鱗既「索索」聲,好特別😙而附上的多款漬物亦好出色,最鐘意係極鮮甜既日本蕃茄!😉🔸壽司6貫有劍魚、深海池魚、金目鯛、昆

🌟精選午市廚師發板套餐($780)
🔸沙律
沙律菜十分新鮮爽口,黑醋汁足夠,好開胃。😜

🔸前菜3點

🔸旬の刺身2點

🔸燒き物

🔸壽司6貫
有劍魚、深海池魚、金目鯛、昆布海膽、白蝦及草漬青魚6款,有啲配搭都幾新穎,真係第一次見。劍魚鮮味出,深海池魚油脂味香,金目鯛有嚼勁、昆布海膽味道鹹香,而草漬青魚就味道較清。😋

🔸湯
味噌湯味道濃郁,鹹中帶甘。😆

🔸甜品
最後奉上柚子雪葩甜品,酸酸甜甜,好正!😙

🌟A4和牛壽喜鍋($450)
呢個Set 包前菜、野菜沙律、溫泉蛋、A4和牛壽喜鍋、白飯、味噌湯、漬物及甜品。溫泉蛋蛋味濃郁,口感滑嫩。而壽喜燒鍋就係成個lunch set既精粹!😍A4和牛十分高質,煮得半熟,質感剛剛好,極之嫩滑,配上日本廣島蛋汁,濕嫩濃郁既蛋味配上鮮甜既壽喜燒牛,超正!🤩鍋內仲有多款索昆鮮甜壽喜燒湯汁既配菜,包括蛙蛙菜、金菇、豆腐及粉絲等,好豐富!🤓

🌟大塚園特上煎茶($58/人)
呢間餐廳堅持用白神山地之水作為製作料理用既水,能帶出食物原有既鮮味。而呢個煎茶亦唔例外,比起平日飲開既煎茶味道更清香更鮮甜。店員仲會主動走來幫特地加水添~🥰
2021-11-08 81 瀏覽
同高太去西貢流浪反晚酒店staycation package 包埋早餐平時同我高太都好少食早餐一食就多數已經食晏不過見日式早餐,好似無咩試過,同埋可以送埋上房食,就試一試距先有三個早餐set,我同高太揀左a同b 間房個海景甘靚,點會浪費左距梗係留反係房歎早餐啦早餐主要分燒雞扒,燒三文魚有個麵豉湯個燒三文魚同炸紫薯餅幾好食燒三文魚個燒汁調較得好好三文魚又燒得幾嫩滑不過個橋麥麵俾個汁俾得太少,搞到個麵乾淨淨同埋個蕃茄唔多甜,無咩味食物都ok加埋個靚靚海景,同高太歎反個醒神早餐先
同高太去西貢流浪反晚
酒店staycation
package 包埋早餐
平時同我高太都好少食早餐
一食就多數已經食晏

有三個早餐set,我同高太揀左a同b

間房個海景甘靚,點會浪費左距
梗係留反係房歎早餐啦

早餐主要分燒雞扒,燒三文魚
有個麵豉湯
個燒三文魚同炸紫薯餅幾好食
燒三文魚個燒汁調較得好好
三文魚又燒得幾嫩滑
不過個橋麥麵俾個汁俾得太少,搞到個麵乾淨淨
同埋個蕃茄唔多甜,無咩味

食物都ok
加埋個靚靚海景,同高太歎反個醒神早餐先

2021-11-06 68 瀏覽
食之劇場西貢隱世的Omakase,今次要為大家介紹鬼是食之劇場餐廳。他是位於西貢白沙灣碼頭酒店。店內的環境都好優雅舒服,十分適合情侶和朋友聚會。他們的剌身很新鮮,而且壽司的創意度也很高。最令我驚喜的是燒物𥚃的燒海膽龍蝦。龍蝦本身而經很香濃及鮮甜,再配上海膽,令到整碟菜式層次感大大提高。食下去,除了有香濃的龍蝦鮮甜味之外,還有海膽的甘香。靚人靚環,真心可以再約下三五知已,一大班人一適係到食飯chill chill下。
食之劇場
他是位於西貢白沙灣碼頭酒店。
店內的環境都好優雅舒服,十分適合情侶和朋友聚會。

他們的剌身很新鮮,而且壽司的創意度也很高。
最令我驚喜的是燒物𥚃的燒海膽龍蝦。
食下去,除了有香濃的龍蝦鮮甜味之外,還有海膽的甘香。

2021-11-05 2340 瀏覽
鍾意食海鮮嘅我, 去西貢除左去海鮮酒樓食之外當然有另一個選擇, 就係去食日本野。一入到去餐廳, Waitress 就介紹左我地食 廚師發辦。裡面有前菜, 刺身, 壽司, 湯和甜品。 認真豐富。首先試試個前菜, 一見到好似一副日本畫咁靚, 色彩繽紛。 裡面有海老, 新鮮番茄, 南蠻醋浸三文魚配木魚絲,仲有炸過嘅穀物, 炸完後好似炮谷, 好食又好玩。之後就到刺身5點。分別有墨魚+墨魚嘴,秋刀魚刺身, 海老刺身, 北海道生蠔和打拖羅。 首先由最清淡嘅墨魚+墨魚嘴開始食起, 味道鮮甜, 之後到海老, 味道清淡, 加上大量嘅膏。至於北海道生蠔就好Creamy, 入口即溶。 秋刀魚本身容易有腥味, 但處理得非常好。 完全無腥嘅感覺。 最後當然唔少得大拖羅, 師傅把大拖羅嘅筋切斷, 加上濃濃嘅油香, 認真好食。食完刺身, 飲了一杯由白神山地水沖出來嘅熱茶, 就到天婦羅。 天婦羅當然唔係普通嘅食材。今次試左梭子魚天婦羅和薩摩番薯天婦羅。梭子魚係一條好長嘅魚, 雪白清香、幼嫩鮮甜,加上肉質清爽、油脂不會太濃。用來做天婦羅就好鬆脆。另外就係薩摩番薯天婦羅, 薩摩番薯就係鹿兒島縣出產嘅番薯, 那邊氣候溫和,

一入到去餐廳, Waitress 就介紹左我地食 廚師發辦。裡面有前菜, 刺身壽司, 湯和甜品。 認真豐富。

食完刺身, 飲了一杯由白神山地水沖出來嘅熱茶, 就到天婦羅。 天婦羅當然唔係普通嘅食材。今次試左梭子魚天婦羅和薩摩番薯天婦羅。梭子魚係一條好長嘅魚, 雪白清香、幼嫩鮮甜,加上肉質清爽、油脂不會太濃。用來做天婦羅就好鬆脆。另外就係薩摩番薯天婦羅, 薩摩番薯就係鹿兒島縣出產嘅番薯, 那邊氣候溫和, 做出來嘅番薯甜甜的, 好有幸福嘅感覺。

至於壽司方法, 係有七種。分別係深海池魚壽司 ,凡立貝壽司,鰤魚壽司配蘿蔔蓉,野生劍魚壽司配柚子胡椒,石垣貝壽司 ,車海佬壽司和昆布海膽壽司

最值得推介係鰤魚壽司配蘿蔔蓉,野生劍魚壽司配柚子胡椒和石垣貝壽司
鰤魚肉質甜美, 入口即溶嘅感覺配上蘿蔔蓉令它唔會有油膩感。野生劍魚亦都係一種油份比較重嘅壽司, 配上柚子胡椒, 有一種清新嘅感覺。至於石垣貝就係日本沖繩島旁邊嘅石垣出產嘅貝類 , 味道鮮甜爽脆。

整體來講, 全部食物都係時令食材, 每次去Omagase都係唔同體驗。 好期待其他季節再去體驗。
2021-10-13
1K
2021-11-04 64 瀏覽
所謂食過番尋味,嚟過讚不絕口後,今次知道食之劇場轉了秋季菜式後,都約好時間再來一戰。和食晚市套餐有:廚師發板、天、星、雲,不論刺身、燒物、壽喜鍋等...都可以自行選擇。前菜3點 - 合核豆腐、炸蓮藕饅頭、海鮮柿杯先由合核豆腐開始,入口像啫喱般,口感煙韌,陣陣合核味,還有菊花芡汁,顯得更順滑美味。再來炸蓮藕饅頭,他們在上層加上松葉蟹肉,食到鮮味蟹肉外,更食到炸蓮藕的香脆口感。最後就是海鮮柿杯,以柿作杯,再放入不少鮮味海鮮食材:帶子、鮮蝦、鮑魚...等,再加上豆腐胡麻汁,鮮味之餘,更顯層次。旬之刺身3點 - 金線鯛、吞拿魚背、北海道生蠔先食金線鯛魚有著淡淡魚肉鮮甜味,食完後,仍有淡淡餘韻未散。再食吞拿魚背質感較腍身,但魚味濃郁,味道甘香。最後北海道生蠔口感肥美鮮嫩,入口Creamy且散發著陣陣海水味。A5 鹿兒島牛肉鹿兒島牛肉油花豐富,口感軟腍,入口即化,更有精美伴碟,更顯細緻。鮟鱇魚湯+白飯他們細心地去除了鮟鱇魚魚骨,再把魚骨與麵豉湯熬製成這煲精華魚湯,再加回鮟鱇魚、豆腐、雜菌而成,鮟鱇魚肉質較結實,不易散開,而且味道鮮味,油份充足,令口感更滑溜更美味。魚太湯魚太湯清澈而帶有陣陣魚香味,

前菜3點 - 合核豆腐、炸蓮藕饅頭、海鮮柿杯

旬之刺身3點 - 金線鯛、吞拿魚背、北海道生蠔

先食金線鯛魚有著淡淡魚肉鮮甜味,食完後,仍有淡淡餘韻未散。

再食吞拿魚背質感較腍身,但魚味濃郁,味道甘香。

A5 鹿兒島牛肉

鮟鱇魚湯+白飯

魚太湯
魚太湯清澈而帶有陣陣魚香味,輕輕加上柚子皮,一解膩口感。

甜品 - 靜崗蜜瓜 / 京都豆腐乳布甸
靜崗蜜瓜香甜多汁,果肉滑溜;京都豆腐乳布甸添上焦糖漿,口感軟滑,豆香味濃,兩款甜品都令人回味。
2021-11-03 58 瀏覽
白沙灣呢度,環境清靜,出面有個海,有一種慢活感覺😌 夜景好靚,打卡影相後可以慢慢嘆過返個Omakase 💕揀咗好豐富嘅廚師發板$1,580前菜3點、旬之刺身5點、炸物、精選時令壽司7貫、湯、甜品▫️前菜3點🔹合桃豆腐:豆腐好香合桃味,面上有菊花汁點綴更香。🔹炸蓮藕饅頭,好特別,面上配蟹肉好鮮味🔹用柿裝住嘅海鮮杯,內有酒漬鮑魚、網燒帶子、知煮蝦🦐 配芝麻汁。鮑魚切成一片片,帶有微微酒香;帶子則有火炙香;蝦爽口~另有兩粒小銀杏。▫️旬之刺身5點刺身好新鮮🤤蠔超creamy 鮮甜、松子鰈魚質鮮爽、中吞拿魚幾肥美、八爪魚吸盤好爽口、牡丹蝦超甜。▫️炸物:梳子魚、冬菇梳子魚先蒸後炸,唔會腥。配上竹炭鹽。▫️壽司🍣🔹深海池魚夠鮮味🔹野生劍魚有柚子胡椒,口感爽口🔹石桓貝超鮮味爽口🔹帆立貝鮮甜,配有竹炭鹽 🔹野生獅魚好肥美,油份有入口即溶之感🔹車海老夠大隻爽口🔹昆布海膽,呢個超好味!海膽夾著昆布,海膽味濃,口感滿足🤤🤤🤤師傳仲送咗栗子🌰比我哋試,竹炭鹽咸咸地。▫️湯:魚太清湯魚爽口,湯帶帶魚鮮味,有豆腐、海帶,好鮮甜好好飲😋▫️甜品🍮京都豆乳配上黑糖,豆香濃郁,好滑富良野哈密瓜🍈 甜甜💜

揀咗好豐富嘅廚師發板$1,580
前菜3點、旬之刺身5點、炸物、精選時令壽司7貫、湯、甜品

▫️前菜3點
🔹合桃豆腐:豆腐好香合桃味,面上有菊花汁點綴更香。
🔹炸蓮藕饅頭,好特別,面上配蟹肉好鮮味

▫️旬之刺身5點

▫️炸物:梳子魚、冬菇
梳子魚先蒸後炸,唔會腥。配上竹炭鹽。

▫️壽司🍣
🔹深海池魚夠鮮味
🔹野生劍魚有柚子胡椒,口感爽口
🔹石桓貝超鮮味爽口
🔹帆立貝鮮甜,配有竹炭鹽
🔹野生獅魚好肥美,油份有入口即溶之感
🔹車海老夠大隻爽口

師傳仲送咗栗子🌰比我哋試,竹炭鹽咸咸地。

▫️湯:魚太清湯
魚爽口,湯帶帶魚鮮味,有豆腐、海帶,好鮮甜好好飲😋

▫️甜品🍮
京都豆乳配上黑糖,豆香濃郁,好滑
富良野哈密瓜🍈 甜甜💜
2021-11-01 55 瀏覽
通常入西貢都係食海鮮同埋去Cafe😌大家都可能唔知其實西貢有間超好食嘅隱世Omakase🤫咁我個人又好鬼喜歡周圍食日本野🇯🇵咁冇得唔試啦😎間餐廳非常之日系就基本啦,重點係仲可以望住個海食飯,Chill到呢😎真心,食刺身除咗最緊要新鮮之外最重要嘅就係師傅嘅刀工🔪呢度嘅大廚絕對唔會令你失望😌每一刀都乾淨俐落,功架十足😙再配合上絕對新鮮嘅食材加上師傅嘅創意,呢度真係冇得輸,而且餐廳絕對唔會用香港嘅水喉水煮食,餐廳嘅所有食用水都係選用來自日本白神山地嘅水,你話勁唔勁😌我好想重點講講壽司🍣真係CS的,師傅手握力度剛剛好,加上新鮮嘅刺身同適當嘅Wasabi,真係每粒都係藝術品,好完美😋

2021-11-01 49 瀏覽
今日放假嚟到西貢白沙灣碼頭,搭船附近嘅魚排釣魚。回程嘅時候覺得好肚餓,咁就周圍搵嘢食啦,我哋見到呢一間好有特色嘅日本餐廳,於是就入去食個飯,抖一抖。呢間餐廳位置非常之好,位於碼頭隔離,可以望到成個海景,所以我哋都立即揀坐喺戶外,望住個海邊食飯。疫情之下唔可以去日本旅行,但係可以喺香港食日本餐廳,而且佢哋嘅裝修,服務嘅流程亦都同日本非常之接近,好有返咗日本嘅感覺。就連洗手間,都係用咗日本嘅設備,有自動系統。我哋坐低咗之後,就叫咗兩個餐,試一試究竟好唔好食。我哋叫咗壽司套餐,同埋一個銀雪魚嘅套餐。首先就係壽司套餐,原來佢係可以坐喺師父面前,師父一件一件整俾你食,再同你介紹一下。不過我哋為咗可以影靚相,所以就選擇咗去戶外坐,所以師父就一次過整好晒,等我哋可以成碟拎出去食。壽司嘅選擇係由師父去做發板,佢會揀當日最靚嘅食材,係整壽司比客人食。我哋當日就有帶子,海膽,甜蝦,深海池魚,鯖魚等等。每一件壽司都好新鮮,而且佢哋嘅配搭都係好特別,唔會好似其他出邊嘅餐廳咁樣,剩係得一件魚生俾你。佢哋會有好多嘅配搭,例如唔同嘅醬汁,同埋唔同嘅裝飾放喺上面,每一件都好似藝術品咁樣,如果唔影張相嘅話,唔會想捨得食

每一件壽司都好新鮮,而且佢哋嘅配搭都係好特別,唔會好似其他出邊嘅餐廳咁樣,剩係得一件魚生俾你。佢哋會有好多嘅配搭,例如唔同嘅醬汁,同埋唔同嘅裝飾放喺上面,每一件都好似藝術品咁樣,如果唔影張相嘅話,唔會想捨得食佢。當中我最鍾意食嘅就係帶子壽司,因為佢哋放咗啲竹炭喺壽司上面,易啲竹炭有少少鹹味,就好似海鹽咁樣,令到帶子散發住陣陣嘅海洋氣味。

跟住就係銀雪魚定食套餐,銀雪魚平時我哋整,一係就會煎燶,一係就會好多油,但係師傅整到完全油膩,而且佢係燒之餘,唔會燒到燶晒,溫度調節得啱啱好。
再加上上面加咗海膽粉,真係好滿足嘅食法,亦都好豪華,好奢侈。

到咗最後甜品係芝麻雪糕,芝麻嘅味道好濃厚,可以見得係真材實料,非常之好味。

無論係裝修,食物,定係服務方面,成間餐廳都達到好高水準,所以誠意推薦俾大家,可以去試一試。
2021-10-31 43 瀏覽
食之劇場餐廳 (西貢).西貢推薦比大家嘅餐廳,環境真係十分舒適,平日中午都相當爆場。天氣風和日麗嘅我地,揀左坐户外位置.Set C 壽司定食 .店員表示下排食到上面,柚子胡椒銀皮魚,黑松露劍魚腩,肥美紫蘇花牡丹蝦。厚身新鮮帆立貝,拖羅以及山咁高的海膽,連埋底部紫蘇葉,最後係拖羅蓉蘿蔔卷壽司set主食烏冬,另有七味粉調味Set H 石野白味噌燒定食.腸胃仍然唔太舒服,叫番個定食。 前菜都係有蟹肉可樂餅以及茶碗蒸,石野白味噌用日本雞肉,完全唔肥膩又唔粗糙,有沙律醬沾,配上珍珠米白飯,看似簡單但係都非常可口.甜品部份係有子雪葩,食完之後柚子香氣仍然喺口腔回味無窮!—————————————————————-.食之劇場餐廳 (西貢)西貢白沙灣碼頭酒店地下

Set C 壽司定食

壽司set主食烏冬,另有七味粉調味

Set H 石野白味噌燒定食
腸胃仍然唔太舒服,叫番個定食。

甜品部份係有子雪葩,食完之後柚子香氣仍然喺口腔回味無窮!
—————————————————————-
西貢白沙灣碼頭酒店地下
2021-10-31 41 瀏覽
裝潢優雅舒適,加上餐廳對正海景,感覺溫馨愜意,令人身心舒暢。坐吧枱可以看到師傅的工作情況及炮製菜式的過程,帶來多一份視覺享受。前菜3點合核豆腐配菊花芡汁入口帶有淡淡合核味,口感煙韌特別。炸蓮藕饅頭上面配上松葉蟹肉,鮮味十足。柿海鮮杯,用柿作器皿裝著鮑魚、蝦、網燒帶子和柿肉再淋上豆腐胡麻汁。鮑魚彈牙、蝦緊實、網燒帶子鮮甜,柿香甜,鮮味盎然,味道豐富。旬之刺身5點八爪魚嫩滑爽脆,富有嚼勁;吸盤彈牙爽口,口感讓人慾罷不能。鮫鰈魚肉質豐潤嫩滑,入口爽脆彈牙;魚邊經火炙後油香發揮得淋漓盡致,分外甘香。牡丹蝦肉質鮮美肥厚,味道鮮甜。中吞拿魚顏色粉紅,油分恰到好處而無筋,魚味濃厚,口感滑潤甘香。北海道蠔肥大肉厚 ,口感Creamy,配上味道酸香富鮮果芳香的柚子汁,清新鮮香。炸物 - 竹籤魚卷和蕃薯天婦羅竹籤魚卷是將竹籤魚包裹著香菇用來油炸作成天婦羅,炸漿透薄酥脆,內裡卻是柔嫩鮮軟的魚肉,菌味香濃,味道鮮美。蕃薯天婦羅是將蕃薯先蒸後炸,營造糖心效果,肉質綿密,味道香甜。野生劍魚壽司劍魚撒上柚子胡椒,味道清新。赤貝壽司灑上青檸汁提升鮮味,入口鮮爽,有嚼勁。金目鯛壽司金目鯛魚肉柔嫩香滑,具有甜香濃郁的味道

前菜3點

合核豆腐配菊花芡汁
入口帶有淡淡合核味,口感煙韌特別。

炸蓮藕饅頭上面配上松葉蟹肉,鮮味十足。

旬之刺身5點

八爪魚嫩滑爽脆,富有嚼勁;吸盤彈牙爽口,口感讓人慾罷不能。

牡丹蝦肉質鮮美肥厚,味道鮮甜。

炸物 - 竹籤魚卷和蕃薯天婦羅

野生劍魚壽司
劍魚撒上柚子胡椒,味道清新。

赤貝壽司灑上青檸汁提升鮮味,入口鮮爽,有嚼勁。

金目鯛壽司
金目鯛魚肉柔嫩香滑,具有甜香濃郁的味道。

白蝦BB壽司
白蝦BB肉質彈牙,爽口滋味,鮮味十足。

北寄貝壽司
北寄貝肉質肥厚,爽脆無比,簡單配以青檸汁,以清新酸味引發鮮甜甘香,清新怡人。

車海老壽司
車海老肉質緊緻彈牙,爽口鮮味,味道清甜。

海膽壽司
海膽份量十足,色澤橙黃,味道濃郁,口感嫩滑,令人如痴如醉。

湯頭鮮甜清澈,散發濃郁魚香味,再加上青柚子皮點綴份外清新。

最後當然要以甜品作結才算美滿。京都豆腐乳布甸滑溜帶有豆香,焦糖漿甜度恰好,兩者配合得天衣無縫。靜崗蜜瓜果肉軟滑,果汁多,味道香甜。
菜式精緻得像藝術品,味道及賣相俱佳,適合打卡,讓味蕾和視覺同時得到滿足。
食之劇場餐廳 (西貢).對呢間餐廳念念不忘,環境服務好,仲要食材都好新鮮。特別疫情下,staycation個個都想離開市區chill下,呢到絕對係好地方😋今個黎食個lunch,好難得呢個天氣可以坐出面,望住個海太陽暖暖地間中有海風吹過(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).到來店員就會推薦大家飲山地之水,係軟水有豐富礦物質係無嗰陣味,食新鮮嘅食材飲水係最好🥰.前菜茶碗茶及蟹肉可樂餅▪️Set C 壽司定食 $420/ head▪️.壽司set由下而上開始進食,首先係銀皮魚,魚質入口爽口又實,上面有少少柚子胡椒香,到劍魚腩上有黑松露。到牡丹蝦,賣相精緻上面有粒粒紫蘇花,入口creamy肥美又黏口帆立貝好厚好肥,拖羅正常發揮,海膽好高,要食左面嘅少少再連埋紫蘇葉一口進食🥰。最後有一條6件拖羅蓉蘿蔔小卷,香得來咬落脆脆原來個壽司set仲包個主食烏冬,加入七味粉後好好食!.▪️Set H 石野白味噌燒定食 $320/ head▪️.男朋友自從食錯野後對刺身蠔有卻步🥲店員推薦呢個白味噌燒,選用日本產雞肉白味噌,微煎過外皮有少少脆,配上沙律醬同珍珠米白飯,味噌湯等.甜品柚子雪葩,非常好食!——————————————————

前菜茶碗茶及蟹肉可樂餅

▪️Set C 壽司定食 $420/ head▪️

原來個壽司set仲包個主食烏冬,加入七味粉後好好食!

▪️Set H 石野白味噌燒定食 $320/ head▪️

甜品柚子雪葩,非常好食!
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 食之劇場餐廳 (西貢) @watheaterrestaurant
西貢白沙灣碼頭酒店地下
2021-10-28 68 瀏覽
呢排心郁郁又想食Omakase咁岩搵到西貢一間隱世既Omakase 叫 食之劇場餐廳佢係位於白沙灣碼頭酒店個邊成個環境都好優雅今次分別點左 廚師發板 同 天廚師發板包左:- 前菜3點- 旬之剌身5點- 炸物- 精選時令壽司7貫- 湯- 甜品天包左:- 前菜3點- 旬之剌身3點- 燒物- 煮物- 食事- 湯- 甜品Overall黎講食物質素幾好剌身都好新鮮我自已就比較喜歡天入面個燒物佢係燒海膽龍蝦本身龍蝦個而經佢好香濃鮮甜但廚師撞左海膽食落除左有龍蝦個鮮甜味之外After taste仲有海膽既甘香@watheaterrestaurantLocation: Sai KungPrice (10 is expensive): 7.5/10Environment (10 is chill): 8/10Yummy (10 is delisicou): 7/10
呢排心郁郁又想食Omakase

@watheaterrestaurant
Location: Sai Kung
Yummy (10 is delisicou): 7/10
2021-10-28 56 瀏覽
🌟好久沒去過西貢啦,之前就同朋友去咗位於西貢白沙灣嘅食之劇場食日本菜🤗餐廳係the pier hotel地下,我地坐近窗邊位置可以對住海景感覺都幾relax ☺️可惜當日天氣不太好,有微微雨,否則景色會更靚!而餐廳所用嘅水亦好講究,全都係用來自日本白神山嘅水呢!我地就叫左2個精選午市定食套餐🐮A4 和牛壽喜鍋 $450套餐包括有前菜、野菜沙律、溫泉蛋A4 和牛壽喜鍋、白飯、味噌湯、漬物同甜品,都幾豐富,A4 和牛肉質都幾靚,點上蛋漿食更嫩滑,而壽喜鍋湯底香甜,伴上各式蔬菜、豆腐、粉絲都不錯呀!🍣壽司定食 $420除左有精選壽司6貫同卷物,定食亦有前菜、野菜沙律、烏冬同甜品呢!每款壽司賣相都好吸引,包括有牡丹蝦、海膽、左口魚、北海道活帶子、魚子醬赤身拖羅、金目鯛,最愛一定係魚子醬赤身拖羅,油脂好肥美,加上魚子醬點綴,味道更鮮甜!🍮甜品:2個set嘅甜品都係豆乳布甸,豆味都幾香濃又不太甜,仲好滑溜溜呢!
🌟好久沒去過西貢啦,
之前就同朋友去咗位於
西貢白沙灣嘅食之劇場食日本菜🤗

餐廳係the pier hotel地下,
我地坐近窗邊位置可以對住
海景感覺都幾relax ☺️
可惜當日天氣不太好,有微微雨,
否則景色會更靚!
而餐廳所用嘅水亦好講究,
全都係用來自日本白神山嘅水呢!

我地就叫左2個精選午市定食套餐

🐮A4 和牛壽喜鍋 $450
套餐包括有前菜、野菜沙律、溫泉蛋
A4 和牛壽喜鍋、白飯、味噌湯、漬物
甜品,都幾豐富,A4 和牛肉質都幾靚,
點上蛋漿食更嫩滑,而壽喜鍋湯底香甜,
伴上各式蔬菜、豆腐、粉絲都不錯呀!

🍣壽司定食 $420
除左有精選壽司6貫同卷物,定食亦有前菜、
野菜沙律、烏冬同甜品呢!
每款壽司賣相都好吸引,包括有牡丹蝦、

🍮甜品:
2個set嘅甜品都係豆乳布甸,
豆味都幾香濃又不太甜,
仲好滑溜溜呢!
2021-10-25 56 瀏覽
預先book咗位食返餐好!走到西貢嘆個Omakase! 今次揀咗:雲 $980/每位 ~前菜3點、旬之刺身2點、燒物、煮物、湯、甜品。前菜三款,用一個木盒裝住,有合桃豆腐。第一次食合桃豆腐,混合了合桃香及豆香。炸饅頭配蟹肉 ,炸饅頭原來係有蓮藕,揸咗有少少脆脆地嘅口感。配上獻汁及蟹肉。另有海鮮杯,入邊好豐富,有蝦、酒漬鮑魚及網燒帶子。全部都好食!刺身就有吞拿魚及帶子。吞拿魚幾肥美,帶子又好鮮甜。每款刺身有兩件。之後就到燒物:金鯛。魚鱗炸到卜卜脆,肉質鮮味。配菜配有有唐辛子、海膽粉。擺盤配上秋日嘅楓葉🍁充滿秋日氣息,好靚。煮物係Sukiyaki 鴨胸。估唔到鴨胸都相當好食,仲有紅蘿蔔、南瓜、菇及菜。最後有魚湯鮮甜濃郁。哈密瓜🍈及豆乳布丁。

前菜3點、旬之刺身2點、燒物、煮物、湯
甜品

最後有魚湯鮮甜濃郁。
哈密瓜🍈及豆乳布丁。