2020-01-16 2484 瀏覽
我覺得黎食得私房菜,一定要叫海鮮食!因為平時係屋企整真係好麻煩!同媽咪兩個人其實叫兩碟餸都好夠食!我地叫左正宗客家雉雞同清蒸海班仔,因為伙記話今日海班仔新鮮啊,咪就試下佢囉!我覺得個正宗客家雉雞個食物擺設幾整齊、仲有用花做點綴,整體都幾得意,令個視覺效果豐富左!啲雞肉肉質好嫩滑,真係好新鮮!個清蒸海班仔都好好食,一啲都唔腥,因為我唔仲意食有腥味既魚,所以好滿意!啲汁淋落啲魚肉到真係一流!啲汁又唔會太鹹、仲可以撈飯食喎!同媽咪超級滿足!又唔洗自己落手落腳煮又唔洗自己洗碗就可以享受到煮家飯既味道,呢個體驗真係好正👍🏼
啲雞肉肉質好嫩滑,真係好新鮮!
2020-01-13 1175 瀏覽
朋友介紹油麻地話有間私房菜好正,琴日同男朋友去左試下!店內空間尚算寬躺都坐得舒服,餐牌上有好多選擇咩都有,選擇困難症之下最後揀左3樣最想食既野😆分別係重慶雞煲,蒜蓉粉絲蒸大元貝,濃湯鮮腐竹浸菜苗。首先講下個雞煲先,啲雞好滑,份量都多,因為我地唔係食得好辣所以叫小辣個味岩岩好,好惹味!咁凍既天氣會特別想食d暖笠笠既野😍粉絲蒸大元貝都想讚一讚,好新鮮👍🏻又大隻,😍😍個底啲粉絲索哂啲汁既精華,蒜味好重,超好食,一碟有4隻每人食2隻,大滿足!😋😋最後就係浸菜苗,其實唔算太特別,另外果2道餸重口味,所以叫碟菜清清地中和返😆總結黎講呢幾樣野都好好食,朋友無介紹錯👍🏻👍🏻🥰🥰 黎緊媽咪生日,可以帶屋企人黎食飯慶祝😚
朋友介紹油麻地話有間私房菜好正,琴日同男朋友去左試下!

2020-01-09 809 瀏覽
今日我係油麻地,搵到一間好地道嘅私房菜😍 因為同朋友係油麻地會面,咁岩又知道附近好多特色私房菜,最後我地黎左呢一間‘順德私房菜‘試一試🤤店員服務態度好好,好快就安排左我地入座👍🏻 我地睇一睇餐牌發現餐廳有好選擇同款式比我地揀🥳咁我地就叫左啲小菜食飯 最首先來左個砵仔焗魚腸,魚腸味道好濃沃,用來配飯一流😋 再來就有甜梅菜籠仔蒸菜心,菜心加上甜梅👍🏻菜甜甜酸酸咁好開胃,仲有淡淡梅菜香,整得好正 😝最後仲個正宗客家大騸雞,雞肉嫩滑皮爽,雞味道都濃沃😍極力推薦呢道菜比大家🤗如果大家都想食地道啲嘅私房菜,可以來呢間‘順德私房菜’一定覺得食過翻尋味🤤
今日我係油麻地,搵到一間好地道嘅私房菜😍

咁我地就叫左啲小菜食飯

最首先來左個砵仔焗魚腸,魚腸味道好濃沃,用來配飯一流😋

2020-01-09 615 瀏覽
同朋友想搵個地方食下野傾下計,聽聞有間食私房菜既餐廳都唔錯就過黎試下🍽!我地見唔係咁肚餓、所以只係叫左炸既小食!首先,我地叫左椒鹽豆腐粒,豆腐粒外脆內軟、好香口、雙重口感好豐富😋😋!配埋酒就真係一流🍷🍷!而椒鹽鮮魷就係我既最愛!鮮魷口感好爽、好鮮甜!最後,蜆蚧鯪魚球外脆內軟、而且鯪魚肉質仲好彈牙!雖然我地只係試左小食,但其實呢到仲有好多選擇嫁!除左海鮮之外、呢到仲有小菜、煲仔飯、涼拌、粉飯類!鐘意同朋友飲酒食小菜既你,呢間餐廳真係非常推薦!👍👍

而椒鹽鮮魷就係我既最愛!鮮魷口感好爽、好鮮甜!

最後,蜆蚧鯪魚球外脆內軟、而且鯪魚肉質仲好彈牙!

鐘意同朋友飲酒食小菜既你,呢間餐廳真係非常推薦!👍👍
  • 蜆蚧鯪魚球
  • 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽豆腐
2020-01-08 484 瀏覽
今日突然間好想食海班🐟所以就同屋企人去左食順德私房菜🥳見今日天氣都幾涼就叫個熱辣辣既濃湯試下啦🍲個濃湯雞煲翅真係好香好好飲😍仲可以湯撈飯食多兩碗飯😳飲完個湯個人暖笠笠好滿足-除左濃湯之外我地仲嗌左蜆蚧炸鯪魚球同清蒸海班仔為左個清蒸海班仔黎食既我緊係要試真啲啦!海班既味道好鮮甜 而且夠大條配埋豉油汁真係好出色好美味😝炸鯪魚球都好正 外脆內軟👍🏻啲肉又好彈牙 仲夠大粒咬落去啖啖肉真係好滿足啊😋-📍 油麻地砵蘭街61號長盛中心地下
今日突然間好想食海班🐟
仲可以湯撈飯食多兩碗飯😳
飲完個湯個人暖笠笠好滿足

除左濃湯之外
我地仲嗌左蜆蚧炸鯪魚球同清蒸海班仔
為左個清蒸海班仔黎食既我緊係要試真啲啦!
海班既味道好鮮甜 而且夠大條
配埋豉油汁真係好出色好美味😝
炸鯪魚球都好正 外脆內軟👍🏻
啲肉又好彈牙 仲夠大粒
咬落去啖啖肉真係好滿足啊😋

📍 油麻地砵蘭街61號長盛中心地下
2020-01-08 136 瀏覽
聽聞順德私房菜既海鮮夠哂新鮮、今日過黎試下先啦!話明食海鮮,一定要整碟魚黎試下啦!我叫左碟拍蒜豉汁蒸魚咀同砵仔焗魚腸!哇!啲汁好出色啊!我覺得啲汁先係道餸既靈魂!個魚頭又夠曬大隻!用左香蔥、香蒜、豉油、豆豉撈埋啲汁一齊、個汁又香又濃!連啲魚肉都好入味!果然無令我失望啊!啲魚肉好鮮甜好新鮮!搞到我都叫多碗白飯撈汁黎食!食到我Lamlam脷😋仲有個焗魚腸,都一樣好香好好食!今次得我自己一個食,食得兩道餸,都唔夠喉,要下次搵多兩三個老友試真d!!
聽聞順德私房菜既海鮮夠哂新鮮、今日過黎試下先啦!

果然無令我失望啊!啲魚肉好鮮甜好新鮮!
搞到我都叫多碗白飯撈汁黎食!
食到我Lamlam脷😋仲有個焗魚腸,都一樣好香好好食!
1K
2020-01-08 114 瀏覽
香港人番完工都唔想再慢慢煮,我都唔例外,所以都會行到邊食到邊,有時都會想食下住家小炒。瑤柱肉鬆蒸水蛋蒸水蛋蒸得剛剛好,唔會太老或未熟,而且當中加入了瑤柱、肉鬆,令整體嫩滑得來,還帶點口感。豉汁蒸大鱔這道菜在家真的比較小食到,因為要整得好食絕對唔容易,而這裡的膳肉相當肥美厚肉,而且肉質爽滑彈牙,其豉汁味道又不會太濃,蓋過鱔肉的味道。薑蔥桶蠔煲薑蔥炒桶中用了薑、蔥炒,再連煲仔上枱,蠔肉大隻入味又滑口,亦唔會出現韌的情況,真係越食越惹味。

瑤柱肉鬆蒸水蛋

豉汁蒸大鱔

薑蔥桶蠔煲
2020-01-08 117 瀏覽
天氣轉涼就好想食返啲熱野平時仲意食日本野😗今晚就試下粵菜啦😎濃湯雞煲翅岩哂我啦暖下個胃!!🙂香煎蓮藕餅係必叫!🤤🤤因為我本身超仲意食蓮藕但香煎蓮藕真係第一次試!!🤣而且香煎蓮藕口感又脆又香口 好特別啊!🙂黎食得私房菜小炒王呢味小菜一定係要叫黎試下嫁啦😍我最仲意食啲腰果同魷魚🦑又香又美味!配住酒食真係一流!🤪🤪🤪最後經伙記推薦叫左道正宗客家新鮮雞🐓又真係幾鮮甜嫰口喎!😚仲可以叫碗白飯配小菜食TIM! 下次人多既時候可以叫羊腩煲🤪😳暖下個胃都好!👍🏼
天氣轉涼就好想食返啲熱野

又香又美味!
配住酒食真係一流!🤪🤪🤪

最後經伙記推薦叫左道正宗客家新鮮雞🐓
又真係幾鮮甜嫰口喎!😚
仲可以叫碗白飯配小菜食TIM!
下次人多既時候可以叫羊腩煲🤪😳暖下個胃都好!👍🏼
2020-01-07 122 瀏覽
放工喺油麻地附近拎番改好既褲,和屋企人係附近一間私房菜晚飯,家人較喜歡中餐所以細佬揀左間順德私房菜。餐廳環境簡潔,店員好快就安排我地入座了。我地點左個清蒸海斑仔 一籠甜梅菜籠仔蒸菜心同欖角骨。要贊一下個清蒸海斑仔幾新鮮且肉嫩,唔會蒸得太乾岩岩好,加埋配料非常美味!甜梅菜龍仔蒸菜心 籠底有荷葉嘅香氣配搭上梅菜加菜心,酸酸甜甜夠開胃,連小朋友都鍾意食!最後黎左欖角骨 這道菜整得相當香口,配飯很不錯,醬汁佈滿食材!呢間順德私房菜 好味、正宗又地道,下次都會同屋企人來試下其他菜式呢!

甜梅菜龍仔蒸菜心

最後黎左欖角骨
這道菜整得相當香口,配飯很不錯,醬汁佈滿食材!

2020-01-03
  • 甜梅菜龍仔蒸菜心
  • 清蒸海斑仔
2020-01-07 76 瀏覽
一間私心非常推介嘅私房菜 佢就係係油麻地嘅順德私房菜 😍我經常同朋友過來開大餐 因為呢間野啲食物 又味又正宗 我來推介比大家一啲必點嘅菜式🤤如果叫湯 我就非常推介呢個濃湯雞煲翅👍🏻 呢個湯非常濃郁 雞湯個雞味都好鮮甜好到位 好美味 再加埋個翅個口感都好順滑推薦大家叫呢個湯😋 再來我好推介呢個順德大盆魚 呢個用上湯香菜配搭已成 魚肉新鮮嘅魚味 加上嫩嫩嘅肉質😋 最後當然係呢個海鮮什菜煲 好惹味 呢個煲配料好足 啲蔬菜都好新鮮🤩 非常推薦大家來順德私房菜🙏🏻

2020-01-07 50 瀏覽
屋企老人家鐘意食清淡嘅中菜,所以今日帶佢地黎順德私房菜,第一次黎,老人家食得幾開心。點咗好多餸,其中有幾款可以推介俾大家嘅~清蒸海班仔蒸魚應該係食中菜唔少得嘅菜款啦,清蒸海班仔大人細佬都鐘意食,魚嘅肉質好細嫩,骨又比較少,雖是清蒸,但腥味唔重,好鮮美~椒鹽鮮鱿椒鹽鮮魷十分香口,是令人無法抵擋的美味,鮮魷爽口彈牙,呢款香脆可口嘅鮮魷配埋啤酒就真係一絕了!濃湯雞煲翅雞煲翅香味撲鼻,湯底非常濃郁,魚翅都不少!雞肉好嫩唔會乾柴

清蒸海班仔

椒鹽鮮鱿

濃湯雞煲
雞煲翅香味撲鼻,湯底非常濃郁,魚翅都不少!雞肉好嫩唔會乾柴

2019-12-27 88 瀏覽
又搵到間新嘅私房菜食飯,打篇文記錄下先~咕嚕肉好耐冇食過咕嚕肉,紅噹噹的咕嚕肉加埋其他顏色嘅椒,望落就已經好開胃!經典菜式百吃不厭,酸酸甜甜可以餸多碗飯~撚手小炒王小炒王炒得好香,份量都好多!成大碟!好足料!魷魚好彈牙!小炒王餸飯都係不可或缺的一味~香煎蓮藕餅蓮藕餅份量都唔少,有好多件。蓮藕餅入面夾住d魚肉,入口好爽脆,食落好香口索索聲,小朋友致愛,如果帶小朋友黎食,有呢味野應該會食得好開心!好喜歡同家人一齊搵私房菜食,有一種家的感覺。呢間是不錯的選擇,下次會再黎。
又搵到間新嘅私房菜食飯,打篇文記錄下先~
咕嚕肉
撚手小炒王
香煎蓮藕餅
2019-12-23 139 瀏覽
平時出去食野成日食西餐同其他國家嘅菜🍕🍣🍝,好少食中菜,但近排實在太熱氣啦!所以都係搵d中式私房菜食🍚🍚,清淡啲~冬瓜煮肉蟹🦀見到有呢款覺得好清,冬瓜清熱氣,而且又有我中意食嘅蟹,所以即時order!花蟹嘅肉唔係好多,但係好鮮!同冬瓜一齊煮好清新~甜梅菜籠仔蒸菜心🥗菜心好新鮮,青青綠綠,好清甜~加埋d梅菜吊味,甜甜地~菓皮蒸南非孔雀鲍鱼鮑魚洗得幾乾淨,咬落質感好好,彈牙,而且有d果皮一齊蒸,果皮嘅味道入埋去,夠曬味~欖角骨🐷揀咗一款可以送飯食嘅菜,欖角骨鹹鹹地有埋欖味,好入味,好香口,送飯好正!有碟佢已經可以送到兩碗飯!

冬瓜煮肉蟹🦀

甜梅菜籠仔蒸菜心🥗
菜心好新鮮,青青綠綠,好清甜~加埋d梅菜吊味,甜甜地~

菓皮蒸南非孔雀鲍鱼

欖角骨🐷
2019-12-17 140 瀏覽
同家人去街食晚飯!多數都係食廣東菜。今次來咗呢間順德私房菜試試先一夜情係天然生曬海倉漁干,甘香鮮味。好特別都好少地方有呢啲漁食!係漁民既特色小菜來。好食客家新鮮騸雞肉質新鮮嫩滑,老闆娘話佢地自己每日搭高鐵北上攞貨!保證新鮮!好味香煎蓮藕餅入口爽脆香口。蓮藕夾住啲魚肉。真係回味無窮上湯浸波菜健康菜式用上湯浸唔會太油膩淮山炒雲耳淮山健脾開胃雲耳有益。淮山好爽口雲耳補血岩哂口味番薯糖水最後老闆娘仲送咗碗番薯糖水比我地食真係食到捧住個肚走

一夜情

客家新鮮騸雞

香煎蓮藕餅
入口爽脆香口。蓮藕夾住啲魚肉。
真係回味無窮
上湯浸波菜
健康菜式用上湯浸唔會太油膩

淮山炒雲耳
淮山健脾開胃雲耳有益。淮山好爽口雲耳補血岩哂口味
番薯糖水
最後老闆娘仲送咗碗番薯糖水比我地食
真係食到捧住個肚走
2019-11-25
2019-12-10 137 瀏覽
油麻地有間私房菜好評如潮。為食妹👧🏻帶埋男朋友去探個究竟。🐔🐔🐔🐔🐔客家🐔半隻($320)為食妹👧🏻食🐔鍾意啖啖肉。鍾意啖啖肉但係最怕d肉鞋烚烚餐廳用上客家新鮮🐔。肉質香滑。不錯香煎蓮藕餅~一客有8 -9件。份量相當多。為食妹👧🏻對蓮藕情有獨鍾蓮藕食落索索聲。兩片蓮藕夾住一層鯪魚肉。出色見到廣告有推介「🐟」。一於試下先。🐟🐟🐟🐟🐟味道鹹鹹香香。有丁丁似鹹魚餸飯一流仲有蕃薯糖水送。暖胃一流
油麻地有間私房菜好評如潮。為食妹👧🏻帶埋男朋友去探個究竟。
🐔🐔🐔🐔🐔
客家🐔半隻($320)
為食妹👧🏻食🐔鍾意啖啖肉。鍾意啖啖肉但係最怕d肉鞋烚烚

餐廳用上客家新鮮🐔。肉質香滑。不錯
香煎蓮藕餅~
一客有8 -9件。份量相當多。
為食妹👧🏻對蓮藕情有獨鍾
蓮藕食落索索聲。兩片蓮藕夾住一層鯪魚肉。出色
見到廣告有推介「🐟」。一於試下先。
🐟🐟🐟🐟🐟
味道鹹鹹香香。有丁丁似鹹魚
餸飯一流
仲有蕃薯糖水送。暖胃一流
  • 香煎蓮藕餅