2019-12-06 605 瀏覽
今日收工後同好姊妹一齊去旺角行街,行完之後一齊食飯,路過見到一間好有特色嘅順德私房菜,一於入去試一試😋係菜單上見到有燉湯,我哋急不及待叫咗個淮杞豬展燉花膠筒燉湯養一養顔先🥰果然冇令到我哋失望😻燉湯入面材料十分多,絕對係足料之作,湯嘅份量都唔少,夠晒兩個人一齊分享👍🏻另外叫咗個蜆介炸鯪魚球,入面嘅鯪魚肉十分之彈牙,外層炸得趣卜卜😻仲要熱辣辣,出面好少食咁高質嘅炸鯪魚球😋當然唔少得另一位主角<蜆介醬>,既有鮮味又唔係好鹹,配上炸鯪魚球真係一絕👍🏻拍蒜豉汁蒸魚嘴🐟用咗蒜蓉加上豆豉去蒸,個汁送飯一流🤤食到我哋兩個舔舔脷😋魚嘴好滑,都幾多肉,超級好味👍🏻最後仲送咗2碗紅豆沙糖水比我哋,唔算好甜,都幾好味😻呢到啲食物好大碟,2個人叫2個餸再加個燉湯,已經超級飽😎餐牌上還有好多順德特色菜,下次要帶埋老公嚟試吓🤤環境都幾舒適,座位寬躺,一家大細嚟食又得,三五知己嚟食又得😆呢間餐廳性價比好高,餸菜份量好大碟,燉湯又足料,仲可以食到正宗順德菜,大家有機會都嚟食飯😘😘

最後仲送咗2碗紅豆沙糖水比我哋,唔算好甜,都幾好味😻

呢到啲食物好大碟,2個人叫2個餸再加個燉湯,已經超級飽😎

餐牌上還有好多順德特色菜,下次要帶埋老公嚟試吓🤤

2019-11-10
  • 拍蒜豉汁蒸魚嘴
  • 蜆介炸鯪魚球
  • 淮杞豬展燉花膠筒
2019-11-27 118 瀏覽
約了朋友去旺角shopping, 唔經唔覺就行到油麻地嗰邊lego商場 ,買完嘢之後突然間想食惹味小炒。 但係如果行返去深水埗有啲遠, 搭車過去有啲麻煩, 彌敦道塞車塞到爆。唯有喺附近, 周圍睇下有乜嘢食, 畀我哋發現到一間食小菜嘅舖頭。見到店外介紹咗唔少特色小菜, 所以一於試下先。川芎白芷天麻燉魚頭湯 個湯真係好足料, 好重藥材味, 而且魚頭滑捋捋好好味。啫啫芥蘭豬爽肉煲好夠鑊氣, 一上枱就咋咋聲, 芥蘭爽脆冇渣, 豬爽肉嫩滑, 鹹香味充足, 啱曬配白飯。菠蘿鬆脆咕嚕肉咕嚕肉酸酸甜甜, 配埋菠蘿同埋三色椒, 非常惹味。埋單都係二百幾蚊 ,餸菜份量充足 ,算係好抵食。

川芎白芷天麻燉魚頭湯
個湯真係好足料, 好重藥材味, 而且魚頭滑捋捋好好味。

啫啫芥蘭豬爽肉煲

菠蘿鬆脆咕嚕肉
咕嚕肉酸酸甜甜, 配埋菠蘿同埋三色椒, 非常惹味。

埋單都係二百幾蚊 ,餸菜份量充足 ,算係好抵食。

• 芥蘭豬爽肉煲
2019-11-11 137 瀏覽
今日同男朋友行開旺角,諗住食附近都幾出名嘅X爺爺,但係太多人排隊,我哋又肚餓,所以就轉戰其他,行行吓就見到呢間順德私房菜,由於我哋兩個都幾鍾意食順德菜,所以就一於試吓呢間。餐牌都幾多選擇同靈活,仲有幾款套餐,價錢都唔貴。《天麻燉魚頭湯》$50好好飲,天麻味好出好香,同埋料都好足,飲得出係老火湯,推薦!《炸鯪魚球》$88呢個鯪魚球好特別,店員話係佢哋自家製手打,同出面食到嘅好唔同,外面好酥脆,口感亦都唔會係好膠質嘅感覺,真材實料冇混合其他野,又唔會好腥👍🏻👍🏻👍🏻《冰鎮咕嚕肉》$108咕嚕肉食得多,但第一次食冰鎮咕嚕肉。啱啱上枱嘅時候,咕嚕肉嘅口感仍然係保持彈性,而冷卻左之後,口感就變到好爽口,冷熱交融好特別。《撚手小炒王》$98呢個小炒王好夠穫氣!份量又多又足料,好抵食。 整體來講,雖然呢間私房菜名係唔係好大,但估唔到水準都幾高,真係滄海遺珠,大家經過都可以試一試啊。

餐牌都幾多選擇同靈活,仲有幾款套餐,價錢都唔貴。

《天麻燉魚頭湯》$50

《炸鯪魚球》$88

《冰鎮咕嚕肉》$108

《撚手小炒王》$98
呢個小炒王好夠穫氣!份量又多又足料,好抵食。

2019-11-05 75 瀏覽
今日收左工要去旺角買d野,咁就順便約埋d fd收工一齊食個飯,佢地介紹左一間中菜館試下,話坐得舒服可以慢慢吹下水我地叫左3個餸一個湯尖中有椒個名其特別,其實係辣既尖椒釀鯪魚肉,魚肉好多整到好飽滿,唔係好似街邊求其整出黎咁甜梅菜籠仔蒸菜心未食過咁樣整既菜心,原來又幾配,仲可以帶出多d菜心既鮮甜未欖角骨甜甜地咸咸地幾惹味,d肉好鬆軟,唔會好肥淮山杞子豬展燉花膠筒個湯好好飲,又好足料,仲有埋花膠食,抵到爆

我地叫左3個餸一個湯
尖中有椒

甜梅菜籠仔蒸菜心

未食過咁樣整既菜心,原來又幾配,仲可以帶出多d菜心既鮮甜未
欖角骨

甜甜地咸咸地幾惹味,d肉好鬆軟,唔會好肥
淮山杞子豬展燉花膠筒

個湯好好飲,又好足料,仲有埋花膠食,抵到爆
2019-11-04 57 瀏覽
今日好慘臨走有會要開,搞到晏左收工,係旺角近朗豪坊附近本來搵左間龍蝦湯飯想食好耐,點知去到太多人排隊,起碼等成個鐘,咁就退而求其次係附近搵間餐廳食,望到對面有間小菜館都幾多人幫襯,價錢好似都ok, 就坐低試吓好唔好食😝😝坐低見到人地枱有燉湯,我地就叫左天麻燉魚頭湯$50(一盅),又估唔到咁平都咁足料,有雞腳魚頭豬肉淮山等配料,亦好夠味👍🏻👍🏻之後就叫左3個小菜-尖中有椒$98,甜梅菜籠仔蒸菜心$88同欖角骨$118,小菜全部都好食而且係大碟既,特別係個蒸菜心唔會太老,梅菜味夠入味,之後欖角骨夠咸送飯一流☺️☺️👍🏻👍🏻

2018-05-27 1218 瀏覽
前几天在油麻地地铁站旁边的翠华吃饭,抬头看到窗外的顺德私房菜,记得两周前去顺德,那里的美食真的好好吃,今晚不用加班,难得出来逛一逛,正好就看到这家,味道果然不错👍
2018-05-27
2018-02-21 1097 瀏覽
姐妹團拜去了油麻地一間老派順德菜館,裝潢三四十年風格,有老香港的風格。被編排門口位置,傳來陣陣煙味從外傳入,環顧四周不是爆滿但不知何解要我們受著寒風吹,嗅煙的折磨。醸鯪魚是順德菜表表者,賣相ok, 魚香滿溢有彈性,但味道偏鹹。香酥骨熱辣辣即叫即炸,外脆內軟。兩位友人食的那件末熟透,真的要檢討一下。釀辣椒,中規中矩,沒太大驚喜。蒸魚唇,面層鋪了大量紅椒,蒜粒和芫茜,理論上應該好好味,魚唇還好好滑,但真的真的太鹹,勁浪費咁新鮮的材料。瑤柱豉油皇炒麵,麵身炒得乾爽,味道總算平均,不錯。整頓晚飯我最滿意係奉送的紅豆沙,綿綿起沙好滋潤。

釀辣椒,中規中矩,沒太大驚喜。

瑤柱豉油皇炒麵,麵身炒得乾爽,味道總算平均,不錯。

整頓晚飯我最滿意係奉送的紅豆沙,綿綿起沙好滋潤。

2018-02-20