mei__mei_10

mei__mei_10

我是 mei__mei_10
訊息
正顯示第 110 篇(共 82 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
百香果鳳爪
雜菌蒸蟹飯
蟹皇飯
NOV 23

去澳門無搵定d人氣爆燈嘅店,行到邊食到邊,去到民居附近有間蟹皇撈,天氣涼涼地又係食蟹季節,就入去試試佢,果然比到驚喜yummylove蟹皇飯要冬天季節先有,6隻蟹整成一碗,味道好鮮好濃,唔夠飯老闆仲會加比我地,我地仲好欣賞佢個花生,整得好入味又夠淋,估唔到個蟹皇飯咁夾,食剩左我地仲打包。 另外,個蒸雜菌蟹飯都超正,佢味道雖然無咁濃郁,但一樣清甜,所有蟹汁流哂落個飯到真係諗起都想食,用荷葉蒸別具風味,呢個一年4季都有! 仲有個值得推介嘅燉湯,套餐加$9.9有盅燉湯,材料好足,唔係味精湯黎嫁,如果叫飯一定要加,...
APR 23

去東薈城,順便去食海堤灣畔呢間Mint & Basil餐廳,我地好鍾意泰國菜,都幾滿意個環境,同埋戶外都好靜好舒服,我地點左幾個菜式,整睇黎講都唔錯 咖喱燴什菜配油酥餅 好香嘅咖喱味,用多種蔬菜混合加印芝士,,配合油酥餅粘着著咖喱食,係perfect match 呀!我地超鍾意呢個! 芒果糯米飯 必叫的甜品,佢個糯米飯做得好好,軟糯口感 豬頸肉 豬頸肉配了酸酸甜甜的醬汁,燒得夠乾身,但我鍾意油脂多少少,會更好 Mango Margrita 沙冰的感覺,酒味適中,咁熱的天氣,飲佢啱哂
AUG 22

喺呢區靜靜地,搵到呢間cafe, 坐下睇下書好舒服,野食又唔錯,會再黎,仲有我好愛嘅Gelatolol 自家制巴斯克芝士蛋糕 好鬆軟又滑,仲有淡淡嘅芝士未同埋用左雲尼拿籽,好香,好欣賞呢份認真嘅執著 Gelato Peach 味好清香,係夏天的味道,好fresh Dirty 質感厚身滑溜,濃郁非常,層次都唔錯 黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎意式三文治 包面酥酥香香,內裡則非常鬆軟,黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士亦絕配,而且黑松露分量剛好,唔會太搶味
NOV 21

兩年無去台灣啦,好掛住當地美食,最最最最最鍾意係芋圓,近近地,元朗呢間認真底食又唔錯,價錢好合理,同朋友叫左個山草芋圓,入面仲有爆珠,好正🤣 另外我地叫左個古早味炸雞卷,出面好似係腐皮,超脆,入面雞肉好滑,加埋佢醬汁真係無得頂! 我地仲叫左杯芝士奶蓋烏龍茶,正常,茶味都夠,奶蓋適合 過下台灣口引,又係屯元天朋友,黎開嘅朋友 介紹呢間,睇到人食個芋泥三文治都好吸引,下次一定要試下,不過應該會好飽!!!!🤣
AUG 21

環境非常好,餐廳設計用心,比我地一種好放鬆嘅感覺,同朋友坐低傾計岩哂,飲番杯野、relax 下咁就perfect la, 我地叫左個烤海鮮拼盤,有半隻波士頓龍蝦、蝦、扇貝、魷魚、三文魚、青口、蜆、香腸、粟米同蒜蓉包,開頭以為咁多種海鮮加埋d味會唔夾,但出黎效果又好唔錯Wo,最鍾意個龍蝦🦞、多肉又煮到岩岩好,而且兩個人食呢個盤就岩岩好,鍾意嘅朋友其實可以叫杯酒,見佢地都有好多唔同選擇,傾計好chill,
Seafood  Platter
路易斯安那特色蟹餅
AUG 21

海鮮係我朋友,之前已經好想試呢間,平日夜晚都幾多人,今次同朋友放隻就晏就去試下,晏就靜靜地幾好。 蟹餅 蟹餅起晒蟹肉,而且唔好睇佢好似好細個咁,份量十足,啖啖蟹肉,味道都幾解甜,好滿足。 Seafood Platter(檸檬牛油汁) 揀左蝦、蜆、青口,份量夠哂兩個人,而且鮮味,配上個檸檬牛油汁超正,仲有配菜栗米、腸仔同薯仔都好食,我鍾意呢個! 大波波肉醬意粉 果然係大波波,好大個肉丸,好入味,意份都唔錯,唔會太硬太軟。 蘋果批 最開心係見到一粒粒蘋果入,有咬口,配舍雪糕食真係好唔錯,好開心。
AUG 21

想試呢間好耐呢,今日終於試到,大滿足! 雖然地方細細,但環境都舒服😌 吉列牛定食 呢個一定要食,唔貴,石板燒到自己喜好嘅生熟程度,牛好好味,就算燒耐左都又唔韌,加埋兩個醬汁,超出想像嘅好味,不過D飯就爛左少少,可能我個人鍾意爽身少少🤣 咖哩忌廉烏冬 黎到好多忌廉,以為會好膩,但原來又唔會WO,忌廉份量剛剛好,點綴一下咖哩烏冬,好夾!🥳🥳 滋味單骨雞翼 雖然表面好多調味粉,但唔會好咸,食完唔洗狂飲水,入味,推薦!
JUL 21

朋友介紹,特登去試下,又真係好唔錯,服務好,價錢又好,最緊要野食係好食,值得再試。環境雖然唔大,但都坐得幾舒服😌 牛肉麵 個麵好多配料,湯底清甜無味精,牛筋牛肚又淋又入味,個麵又有咬口😆果然係招牌 酥炸排骨 有兩塊勁大塊,雖然咸左少少,但整體都非精唔錯,尤其是佢個酸酸地嘅醋汁,好夾,第2個層次嘅好食😋 三杯雞 雞肉嫩口又入味,如果配個飯真係一流! 手工菠蘿啤+西柚果茶 唔錯嘅啤酒,唔會帶酸,杯果茶超大杯🤣🤣🤣又幾好飲
JUL 21

趁放假,屯馬線開通,第一次去土瓜灣呢個地方行下,估唔到都搵到間異國風情中東菜試,雖然唔大,但入面嘅設裝飾舒服,面且播嘅音樂都係樂配合餐廳嘅情調,好正🥳 食物都好好嫁 Classic 經典嘅鷹嘴豆蓉,好幼滑,配合炒香左嘅羊肉,夾落去彼得包,真係好夾,超鍾意呢個前菜 白酒青口 青口淡淡鮮味,好香甜,簡單得黎配點檸檬汁,增加層次感 石板牛 趁舊可熱再放上去加熱至自己想要嘅熟度,溫馨提示,食快d,因為我地等左較耐先燒第2次,熱力已經清退🤣🤣🤣 KANAFEH 第一次食,好得意嘅甜品,食落好似濕濕...
JUN 21

灣仔放工,去試下附近呢間手工麵,店舖雖然唔係好大,但環境都唔錯,staff有禮貌,手打麵咬口係唔同d,我地好鍾意!我地叫左鎮店蟹皇拌麵、七彩雞絲拌冷麵、秘製香糟醉雞、滑溜溜香芋鮮奶 鎮店蟹皇麵:唔好見佢平平無奇,個湯濃得黎好鮮,仲有唔少蟹肉,好鮮甜,店員話加少少醋仲帶出鮮味,係同意得的,加幾滴😋😋 七彩雞絲拌冷麵:超多料,我地用左蔴醬撈,好正,不過唔好成碟撈哂落去,食幾多夾喺碗仔再撈,咁就方便調較口味,加以用辣醬撈黎試下,都非常唔錯! 秘製香糟醉雞:雞件夠滑,無雪藏味,個汁亦調較得唔錯! ...
Top