2022-06-29 436 瀏覽
❒ 原粒鮑魚雞粒酥 ❙ $55/件大大隻鮑魚幾搶fo 😳同我想像既味道有啲出入,撻皮偏粉同硬脆,雞粒幾多調味怪怪,兩者幾唔夾,但鮑魚質地唔錯,試一次就夠皮。❒ 黑蒜日本帶子餃 ❙ $18/件少見點心有黑蒜份,大大片黑蒜唔吝嗇,面頭帶子鮮味十足,原來裡面都係包蝦,彈牙爽口,最可惜係餃皮厚,扣分😕❒ 金魚餃 ❙ $18/件純粹貪佢個樣,同帶子餃一樣都係包蝦,敗筆處亦係皮厚偏硬,餡料賣相幾正都冇用😒❒ 三蔥香煎比目魚扒 ❙ $112Lunch set跟個菜、白飯或白粥。熱辣辣一定係即炸,炸漿薄又香脆🤩兩大片比目魚好juicy勁香口,調味恰當打埋個芡汁好好餸飯,清碟so easy 🤗

❒ 原粒鮑魚雞粒酥 ❙ $55/件

❒ 黑蒜日本帶子餃 ❙ $18/件

❒ 金魚餃 ❙ $18/件

❒ 三蔥香煎比目魚扒 ❙ $112

2022-06-11 486 瀏覽
第二次幫襯,帶了四個回流朋友,大家都很滿足。叫了兩個客飯。朋友對鮑魚黑豚肉餅讚不絕口。叫了三籠包,叉燒包一般,麻蓉包及豆沙包較甜。欣賞呢碟免費的調味料。雖然比較貴,但係人也比較少,方便跟朋友們傾偈。
第二次幫襯,帶了四個回流朋友,大家都很滿足。

叫了兩個客飯。朋友對鮑魚黑豚肉餅讚不絕口。

叫了三籠包,叉燒包一般,麻蓉包及豆沙包較甜。

欣賞呢碟免費的調味料。

雖然比較貴,但係人也比較少,方便跟朋友們傾偈。
2022-06-08 383 瀏覽
中式造型可愛點心,最吸引胃口。熊貓造型奶黃流心包,可愛龍貓不捨得吃下。內裏奶黃不算太甜正合心意。還有一口叉燒酥,十分鬆脆,一口一件不多不少。傳統點心蝦餃和燒賣味道中規中矩。

2022-06-01
2022-05-31 2545 瀏覽
同朋友諗住傾吓計,因為身體有啲唔舒服,加上唔可以亂食嘢,望見呢間中菜好似比較養生,就決定過嚟試吓。.嚟到之後佢嘅座位尚算闊落,我哋兩個人都可以安排到四人座位,加上枱同枱之間唔會太近,坐得都幾舒服。.我哋兩個人就嗌左:1. 脆皮咕嚕西班牙黑豚 💲188 跟餐蘿蔔糕+甜品2. 雲腿扒雙蔬 💲1183. 老醬油炒和牛脊粉 💲100 4. 熊貓流沙包 💲36.首先又不得不講吓個脆皮咕嚕肉,一咬嘅時候外皮超脆🥹,啲肉都好林好好食,加上唔會全部都係肥肉,喺外面食有時半肥瘦我個人就麻麻哋,所以呢個咕嚕肉真係唔錯。.佢今餐仲有個蘿蔔糕,感覺上都幾足料,有雲腿同埋蝦米仔,但係因為兩個女仔實在食唔晒,佢份量都幾夠。.雲腿扒雙蔬,佢嘅雲腿係超級鹹嘅,我就冇乜點食過,另外蔬菜方面就有西蘭花同埋菇,兩樣都整得好好食,又唔會太鹹。.老醬油炒和牛脊河,又係大大碟,色香味都合格,只係實在太飽啦,最後變咗Takeaway🤣。.佢個熊貓流沙包,正常發揮,用嚟打卡就一流啦。仲諗住拍片喺佢個口度,吱啲流沙出嚟,點知失敗吱爆咗落隻手度,錯誤示範大家唔好學~哈哈哈.整體評價都唔錯,大家有興趣就嚟試吓啦!
我哋兩個人就嗌左:
1. 脆皮咕嚕西班牙黑豚 💲188
跟餐蘿蔔糕+甜品
2. 雲腿扒雙蔬 💲118
3. 老醬油炒和牛脊粉 💲100
4. 熊貓流沙包 💲36
整體評價都唔錯,大家有興趣就嚟試吓啦!
2022-05-30
而家食晚飯,要找一個地方,價錢可以,又要好味,食得健康,一家人聚會真係比較選擇不太多經朋友介紹下今日8位家人和自己就到左呢間私房菜品嚐下值得提,因為私房菜,就安排左龍蝦給家人,因為補祝母親節,更何況mun鐘意食,龍蝦約3到4斤,都好大隻,配合上湯伊麫,一流,個龍蝦好新鮮,(本人本身吾太鐘意食)但真係一試後食左五到六舊。個湯及伊面配搭十分合拍,完全没有外面飯店結身,食落口,伊面夠哂彈牙,完全味道一流。最重要真係少鹽,食完後,不用不停飲開水或飲品。另外我們點左黄金蝦。白肉藏珍。鮑魚四食。。。。等等另外白肉藏珍,個配搭真係好絕,最底的冬瓜,配會上面的材料一同咬下,仲有,有少許汁,完全吾會感到咸,或者結身,材料有帶子,蝦,腎,豬肉,雞肉。。。。真係令我喜出望外的一個小菜,材料係樣樣都新鮮,食完每一樣,都有衝動您會食埋全碟,我們一家人,本身都不太酷冬瓜,但最後全碟放到肚中。。另外的幾味小菜,都十分好味,平時爸媽外出食得好少,今一次,他們都拍案叫絕,下一次一定再幫襯。朋友,多謝您的熱情招待,就連舖頭大師父都會行一圈做下介紹,聽下食物評語,再作出進步,改善,鑽研出新食之味道及款式。見到每位都落力服務
經朋友介紹下今日8位家人和自己就到左呢間私房菜品嚐下
另外我們點左黄金蝦。白肉藏珍。鮑魚四食。。。。等等
。。

見到每位都落力服務,食物悉心烹調
我相信呢間飯店,大家會尋找到呢番味道,呢份感覺
值得推介。

2022-05-15
母親節
  • 白肉藏珍
  • 鮑魚四吃
🦜😌慢活K11。環境舒適點心私房菜 🕊🤗🍴阿不📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓310-311號舖疫情下計劃有變,週末活動臨時改左做飲茶🤪🤪幸好K11呢間點心私房菜即日都可以book位,單點食物仲有8️⃣折,一於試下啦🤗🤗由於餐廳12點先開門,我哋又早左少少🤏到,唯有喺餐廳門外行逛一陣, 等12點準時入座🙃🙃🙃🙃餐廳店面寬敞,有空間感,天花有多盞吊燈同埋雀籠🦜做裝飾,環境都幾舒適,可以漫活一下😌🔅鹽麴百合炒日本帶子和牛牛小排 配絲苗白飯🐮牛小排好嫩滑,有牛香😋😋😋帶子好彈牙,百合爽口、西芹嫩,好食👍🏻餐廳仲用左鹽麴作調味,更健康🌞🌞估唔到Set lunch都會咁好食喎❗️可憾白飯🍚偏瘦削,飯粒不夠飽滿,扣左少少🤏分🤭🤭🔅翠綠小碟🔅原隻鮮大號蝦餃蝦餃好大粒❗️蝦肉塞得滿滿的,好彈牙😋 但係蝦餃皮好厚🤭🤭🔅黑蒜日本帶子餃餐廳用蝦餃🦐去做餃底,之後放上輕煎帶子同黑蒜🐚🧄黑蒜酸酸甜甜,配埋帶子、蝦一齊食,味道幾特別,🆗🔅蟹肉鳳眼餃蟹肉🦀有鮮味,個底又係厚皮蝦餃。。。😅🤣🤣🤣🤣🔅叉燒酥平時叉燒酥的mini版,細細粒👶🏻熱辣辣🔥,非常鬆脆,食到油皮層層疊疊,好食😋😋🐷🐷整體評價: 餐廳用餐環境是意想
🦜😌慢活K11。環境舒適點心私房菜 🕊🤗

🍴阿不
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓310-311號舖

疫情下計劃有變,週末活動臨時改左做飲茶🤪🤪

鹽麴百合炒日本帶子和牛牛小排 配絲苗白飯

🔅鹽麴百合炒日本帶子和牛牛小排 配絲苗白飯

🐮牛小排好嫩滑,有牛香😋😋😋
帶子好彈牙,百合爽口、西芹嫩,好食👍🏻

餐廳仲用左鹽麴作調味,更健康🌞🌞
估唔到Set lunch都會咁好食喎❗️

可憾白飯🍚偏瘦削,飯粒不夠飽滿,扣左少少🤏分🤭🤭

翠綠小碟

🔅翠綠小碟

原隻鮮大號蝦餃

🔅原隻鮮大號蝦餃

蝦餃好大粒❗️
蝦肉塞得滿滿的,好彈牙😋 但係蝦餃皮好厚🤭🤭

黑蒜日本帶子餃

🔅黑蒜日本帶子餃

餐廳用蝦餃🦐去做餃底,之後放上輕煎帶子同黑蒜🐚🧄

黑蒜酸酸甜甜,配埋帶子、蝦一齊食,味道幾特別,🆗

蟹肉鳳眼餃

🔅蟹肉鳳眼餃

蟹肉🦀有鮮味,個底又係厚皮蝦餃。。。😅🤣🤣🤣🤣

叉燒酥
🔅叉燒酥

平時叉燒酥的mini版,細細粒👶🏻
熱辣辣🔥,非常鬆脆,食到油皮層層疊疊,好食😋😋

🐷🐷整體評價:
餐廳用餐環境是意想不到嘅清靜,成間舖頭得4️⃣檯客人,其中兩檯更只係一人用餐。

在如此舒適嘅環境,令人不自覺地放慢節奏,享受慢生活😌

食物質素合格,Set lunch抵食,點心更可2️⃣件起叫,十分適合少數人飲茶聚會、或在二人限聚令之下,一過點心癮🤪

但留意到店員人手不足,似乎只有兩個店面員工,食客較多的話恐怕應付不了呢🤔

鹽麴百合炒日本帶子和牛牛小排 配絲苗白飯
原隻鮮大號蝦餃
蟹肉鳳眼餃
叉燒酥
2022-01-11 709 瀏覽
阿不尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓310-311號舖星期六約咗朋友去尖沙咀食飯,中午一點仲驚要排隊等位,點知去到K11竟然好多間都唔洗等位!於是就逐層行睇吓有咩食,由於最近食得多西餐,想食返中菜,見到衣間《阿不》個menu有小菜又有點心,種類都幾多,就鎖定佢la!兩個人叫咗一個set lunch同幾款點心開心share《松草花蒸粟米雞》雞嘅分量都多,好嫩滑唔太油,松草花都好入味,仲配埋大大片厚肉冬菇,送飯好正!Set lunch包一碗白飯同一碟菜,個白菜加咗d乾蔥同豉油好好味,連平時唔鍾意食菜嘅朋友都大讚!《燒賣三重奏(鮑魚/帶子/蝦仁)》燒賣幾大粒,但係個鮑魚蝦仁同帶子就好似同粒燒賣冇乜交集,就係鋪上去粒燒賣度囉~蝦仁係幾爽口嘅,不過就冇乜味。帶子就冇乜特別,薄咗d。至於鮑魚,都好林好入味《XO炒手工有料蘿蔔糕》蘿蔔糕本身好夠味,軟林林好好味,美中不足係個皮炸得硬咗d同厚咗d《原隻鮮大號蝦餃》個名冇改錯係幾大粒嘅!蝦都好爽口同好多份量,但係同蘿蔔糕一樣,個皮厚咗d..《蔴蓉包》衣個有驚喜!本身以為係黑芝麻餡,但原來係白芝麻!好香芝麻味又唔太甜,正!總括黎講,環境都幾舒服唔太迫
阿不
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓310-311號舖

兩個人叫咗一個set lunch同幾款點心開心share

《松草花蒸粟米雞》

《燒賣三重奏(鮑魚/帶子/蝦仁)》

《XO炒手工有料蘿蔔糕》

《原隻鮮大號蝦餃》

《蔴蓉包》

總括黎講,環境都幾舒服唔太迫,食物質素係中上嘅,最值得一讚就係服務員態度非常好!
2021-12-31 542 瀏覽
中午與閨蜜到商場覓食,中午時分周圍都爆滿,看見這家餐廳不用等位,決定一試。洋甘菊花果茶茶每位加$12,濃郁的洋甘菊味,清新為之一振麻辣炒石斑 套餐$128 (跟一碟菜 + 飯 / 粥)做不到麻辣效果,辣味夠但沒有麻,可能爆鑊的香料不夠;幸好有很多青紅椒/洋蔥搭夠,不至於單調龍蝦湯炸腐皮卷$68這個很香口,腐皮炸到脆卜卜,不覺油膩,而且很新穎,配上龍蝦湯為醬汁,與裏面的蝦肉很相襯,值得一讚蝦餃 (套餐追加$36 兩件)非常大粒,落足料,蝦肉很大,爽口彈牙,皮薄餡靚
洋甘菊花果茶
茶每位加$12,濃郁的洋甘菊味,清新為之一振
麻辣炒石斑
麻辣炒石斑 套餐$128 (跟一碟菜 + 飯 / 粥)
龍蝦湯炸腐皮卷
龍蝦湯炸腐皮卷$68
蝦餃
蝦餃 (套餐追加$36 兩件)
非常大粒,落足料,蝦肉很大,爽口彈牙,皮薄餡靚

2021-12-23
龍蝦湯炸腐皮卷
蝦餃
2021-12-28 418 瀏覽
点了一个晚餐套餐208元,主菜黑松露日本蛋炒虎虾,味道很淡,量偏少,前菜点了养生汤,这个汤还不错。套餐含米饭一碗 ,赠送两件小甜品。另点烧卖三重奏,带子,鲍鱼,都好小。烧卖淡而无味,羊肝菌鸡肉煎粉果也很一般,鸡扎肥膘多,熊猫包太甜。两个人总共买了四百多,性价比不高。
2021-11-08 771 瀏覽
去左尖沙咀阿不飲茶 叫左個XO 炒有料蘿蔔糕 大蝦流沙撻同埋獨子蒜尖椒牛頸脊 蘿蔔糕配埋上面啲蒜呀脆脆地幾好食 大蝦流沙撻超漏超邪惡 用咸蛋黃炸但好好味 個撻都好鬆化 個獨子蒜尖椒牛頸脊啲牛好滑 唔鞋 啲蒜頭都好香 總結所有野都好食👍午餐人均$100-200味道❤️❤️❤️❤️價錢❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️❤️環境❤️❤️❤️❤️
午餐人均$100-200
味道❤️❤️❤️❤️
價錢❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️❤️
環境❤️❤️❤️❤️
2021-06-13
2021-11-07 701 瀏覽
見網上很多好評,於是今日約咗朋友去試一下,我坐低後,叫了桂花白牡丹,侍應對我說因為熱水機突然壞了,要遲一些才可給我。等15分鐘後,侍應上了茶,然後我們點了幾款點心,包括傳統燒賣、叉燒酥、潮州粉果及素菜餃。等了一會,點心慢慢送上,以下是我對點心的評價:燒賣 - 爽口彈牙叉燒酥 - 熱辣辣,鬆脆素菜餃 - 完全冇味及餃皮極厚潮州粉果 - 除了餃皮極厚外,餡料也沒有味道,遲一些食,跟本成隻粉果都變硬我們本應想向店員提及某些點心不妥當,怎料其中一位相信比較高級嘅侍應回應我們,啲貨嚟到嘅時候已經係咁,我哋都冇辦法,這一刻我才知道點心是由其他地方交嚟,不是自家製,既然味道一般而待應服務態度也是這樣,應該不會再來幫襯。
燒賣 - 爽口彈牙
叉燒酥 - 熱辣辣,鬆脆
素菜餃 - 完全冇味及餃皮極厚
2021-11-07
2021-10-23 782 瀏覽
見到openrice book位九折優惠就一於去試一試,以餐廳標價的價錢食私房菜都可以接受嘅。由於中午時段飲茶🫖,就嗌左慢煮鮮鮑魚伴瑤柱蛋香炒飯$132,鮑魚有炆煮過,所以鮮甜的,但個炒飯底就無咩特別,同出面酒樓食無咩差別輪到點心,分別嗌左流沙大蝦撻$38,粟米海鮮餃$38,焗雞粒酥$48,同埋唔可以唔嗌的阿不點心拼盤$78(我估係鎮店之寶)賣相好靚的蝦撻,原來係普通的咸蛋炸蝦球加個撻,但兩者係唔痴埋,兩個獨立的食材擺埋一齊,有點失望,味道係ok的粟米海鮮餃,食落無咩味,亦感覺唔到食到咩餡,皮唔算薄,都係有點失望🙍🏼拼盤唔錯,都係個賣相最靚的鮑魚燒賣,鮑魚係最好食,隔離的係蝦餃,大大粒,再隔離的係黑蒜日本帶子餃,最尾的係金魚餃,賣相亦未至於整得好精緻,好難食,唔知個餡係啲咩,唔知自己食緊咩最尾呢個先係最離譜,我覺得自己根本淨係食緊一舊酥,入面的餡咬開係見到的,一堆醬的物體,食唔到肉,酥皮厚到一個點…食食下見到張枱有蟻的蟲

阿不點心拼盤

焗雞粒酥

食食下見到張枱有蟻的蟲

2021-10-19 629 瀏覽
上次攪錯,去咗K11 muse,找不到佢,今次在openrice,尋找此處中菜才再發現佢,時間已是1時有多,在openrice網上只有3時可訂,唯有打電話訂枱。 來到已230,只有3,4枱客,所以不嘈雜, 挺舒服,裝飾有點簡約西化,無枱布,走年青人路線,但也有高品質貴茶可以享用,因太晏不敢選茶,恐夜晚睡不着,選洋甘菊,好少點心店有花茶揀。 午市套餐都吸引,揀青炒萵笋百合西班牙黑豚肉$92,即炒夠鑊氣~估唔到,肉爽腍香,荀帶黄但腍甜,而百合卻少,但喜無咸味白粥且有小米,好舒服,稀稠適中,質若磨爛米㷛,此餐可選白飯,還包一小碟豉油浸菜,白菜仔。 焗雞粒酥$48,似翻焗,皮不鬆也不脆,雞肉碎無汁亦無芡,失敗之作。 麻蓉包$45,皮彈軟,似咕,白白淨淨一點紅,似唐朝仕女花装,有麻香兼有沙先至正!外面好少有得食!

,好少點心店有花茶揀。

焗雞粒酥$48
,似翻焗,皮不鬆也不脆,雞肉碎無汁亦無芡,失敗之作。

麻蓉包$45

2021-10-10
2021-10-11 412 瀏覽
平均每個月會去一至兩次,鍾意去係因為餸菜健康,蒸餸味道唔會太鹹或者太濃,個湯飲完唔會口渴! 估唔到今日唔想飲湯又唔想食蒸餸即刻出事!!今日個蘿蔔糕和菠蘿咕嚕肉完全係敗筆!蘿蔔糕:一般蘿蔔糕係原條蘿蔔肉或者蘿蔔蓉狀態,但今日嘅蘿蔔糕係充滿「粉漿」。咕嚕肉,歺牌係西班牙黑豚肉,但我食到嘅係一條條又乾又硬的「硬件」,係完全搵唔到一件有肉汁的脆黑豚肉!菠蘿有一兩舊仲要係噏左。洋蔥亦都入唔到味!難得搵到一間清淡健康嘅晚餐食肆,又要再搵過!

今日個蘿蔔糕和菠蘿咕嚕肉完全係敗筆!

菠蘿有一兩舊仲要係噏左。洋蔥亦都入唔到味!

難得搵到一間清淡健康嘅晚餐食肆,又要再搵過!
2021-10-11
2021-10-03 465 瀏覽
Long weekend 出嚟晚飯,食開嘅中菜酒樓已經食到悶悶哋,想試吓搵新舖試吓,又有得訂位嘅,於是試咗呢間。最初見到menu除咗點心同set後唔係好多 a-la-carte, 以為中咗伏。點知經店員解釋後原來只要點一個餐後,其他餐裏面嘅菜式大部份都可以$100加點 - 咁即係唔係迫人一定要叫set。再細心啲睇,個餐仲可以揀燉湯(出邊都要$70-80一碗),再有埋白飯同甜品,其實都合理,於是四個人叫咗3個餐+小食都有驚喜。碟頭都幾大下,結果食唔晒要拎走。掛住食,唔記得影相:肝爆茶樹菇 - 好惹味,帶微微辣,全枱👍👍义燒酥 - 熱辣辣咁上,唔錯,不過覺得可以酥D沙參玉竹燉雞 - 燉出嚟嘅湯底好清但又好有鮮味風味碌汕頭鵝 - 比起潮州蒸鵝入味好多,唔洗點醋食黑松露日本蛋炒虎蝦 - 真材實料,大大隻蝦。老媽買慣餸煮飯飯嘅都話好嘢嚟。蜜椒甘薯和牛粒 - 我唔食牛嘅,呢個反而老公話啲牛肉唔夠腍乾煸鮮筍肉四季豆 - 呢啲加咗我最愛嘅茭筍,唔太咸。感覺到D食物係有心機做嘅,唔係其他酒樓咁咸咁重口味。會再試。

掛住食,唔記得影相:

肝爆茶樹菇 - 好惹味,帶微微辣,全枱👍👍
义燒酥 - 熱辣辣咁上,唔錯,不過覺得可以酥D
沙參玉竹燉雞 - 燉出嚟嘅湯底好清但又好有鮮味
風味碌汕頭鵝 - 比起潮州蒸鵝入味好多,唔洗點醋食
蜜椒甘薯和牛粒 - 我唔食牛嘅,呢個反而老公話啲牛肉唔夠腍
乾煸鮮筍肉四季豆 - 呢啲加咗我最愛嘅茭筍,唔太咸。

2021-10-02
  • 肝醬爆茶樹菇