2021-09-26 1941 瀏覽
今日同我家老闆出嚟K11 Arts 搵食,其實商場食肆都唔算多,本來想試另外一間(台式)但已經full booking要walk in ,既然有另一選擇就當然食間可以book位而又有折啦我家老闆黎之前已經講有兩樣係佢必食:黃牛肝菌雞肉煎粉果3隻(老闆話這是兒時經常食到嘅點心,宜家已經買少見少,所以要食兩隻回憶下喎)+龍蝦湯伴腐皮卷之後我地再叫左一個套餐:主菜:風味碌汕頭鵝,前菜:手工蘿白糕,套餐還可以再加$100多一入主菜,因沒有主食,所以我哋就加多份老醬油炒和牛頸脊河,但原來套餐係跟一碗白飯或白粥嫁(餐牌從來沒有提過)先講點心,手工蘿白糕,佢用炸方法而唔係煎,咁可能會快啲,但食落都幾好食,可惜粉多過蘿白,一般。中西合璧嘅龍蝦湯伴腐皮卷,腐皮卷炸得好好,塊腐皮好有豆味,龍蝦🦞湯好足味,將炸得脆卜卜嘅腐皮卷浸落去一齊食又另一番味道黃牛肝菌雞肉煎粉果,餡料不是我哋平時食開嘅粉果餡,餡料比效清新,不油膩,脆脆嘅外皮浸左湯食,由第一口好脆,第二口濕濕仍脆脆,到第三口個外皮都唔會淋晒,幾好味(落單時侍應沒有問我地要多少,之後加番隻另上)主菜:風味碌汕頭鵝,上枱時見到份量都幾大碟,都擔心會唔會鵝下

或白粥嫁(餐牌從來沒有提過)

主菜:風味碌汕頭鵝,上枱時見到份量都幾大碟,都擔心會唔會鵝下鋪左好多豆腐,點知食到底就只見4片薄薄嘅豆腐,絕不欺場喎!鵝嘅肉質非常好食,可惜鵝肉同豆腐都過分入味,咸左啲,咸🧂到有啲似豉油唔止滷水汁,或者這就是汕頭風味

老醬油炒和牛頸脊河,簡稱:乾炒牛河。牛頸脊真心係淋,唔會銀,唔會痴牙,但佢比我感覺就是「乾炒牛河」般普通!

最後餐跟一碗是日糖水:「番薯糖水」。佢唔係用普通黃色、紫色嘅番薯🍠,佢哋用左橙色肉這款,番薯好粉好林,糖水好夠薑味

其實佢地真係有好多特色嘅點心,主食,但由於兩人胃口有限,有機會留待下次再試。我個人覺得點心比主食出色吧!

P.S 經OpenRice 定位有折,但原來折只限於正價食物
  • 黃牛肝菌雞肉煎粉果
  • 龍蝦湯伴腐皮卷
2021-09-18 403 瀏覽
剛過去的週末約了兩個好姊妹去K11食中菜,呢間餐廳係3樓,座位都幾闊落。一坐低就先揀茶,種類都算多。茶芥都是以人頭計,最後揀咗芳香花茶。朋友覺得隻茶幾出味幾好飲,我自己就覺得正常水平,沒什麼感想。set lunch 三葱香煎比目魚扒包一碟菜及飯(或白粥),兩大塊比目魚扒十分香脆,肉質細嫩,入口魚油充分。魚就一定有骨,慢慢食呀~蜜豆炒和牛西冷粒即炒和牛熱辣辣上枱,份量足,有鑊氣。和牛易咬開唔勒~yummy~阿不點心拼盤鮑魚燒賣、黑蒜日本帶子餃、金魚餃、普通蝦餃各一。只吃了鮑魚燒賣及金魚餃; 鮑魚都幾大隻,跟燒賣一樣味道一般般。金魚餃唔記得拼盤有又叫咗三隻,皮太厚,厚過我塊面皮🤦‍♀️厚到餡係點都無留意。外觀90分,魚上有壓花,只適用於打卡。金沙熊貓包熊貓包除了外觀可愛。 裏面奶黃㩒大力少少就從熊貓個鼻流出黎🤣🤣🤣🤣 味道唔錯,係食落有少少論盡。

set lunch 三葱香煎比目魚扒

蜜豆炒和牛西冷粒

阿不點心拼盤

金魚餃

金沙熊貓包

2021-09-11
2021-09-07 288 瀏覽
中式點心在尖東站K11就食到,由港島轉乘西鐵或在九龍轉成西鐵,就成了中途息的「加油站」了。如果在英國南部要乘旅遊巴往北部,中途站是極美的體驗,如果有甘靚嘅中式點心,就簡直是無法想像的。回憶加上幻想,使這個中餐體驗更顯得難能可貴。中式的60年代高掛雀籠的酒樓環境清幽雅緻,更使人有無比的思鄉之情。叉.人燒酥的價值非能用金錢去衡量,香脆而又熱騰騰,美味可口,是必然之選。其他的點心都是一般酒樓懷舊的點心風味,與60年代的環境配合得宜。下次由南區往新界(北方),要多多在這中途加油站吃這些美味中點呢!
2021-09-07
2021-08-24 348 瀏覽
而家好難得下午5點商場內有點心又有茶,K11嘅3樓就有啦。食咗叉燒兩個人食幾碟點心,埋單百多元,真心講唔係貴,環境清幽雅緻,點心精巧風味十足。蝦餃D蝦夠大又彈牙爽口,皮係有番甘上下厚,不過總算不過不失; 而鳳爪就只係一般酒樓風味吧!叉燒酥夠翠夠熱芝麻靚。值得讚係復古的仿效古時掛雀籠嘅六、七拾年代嘅酒樓環境及女侍應不時會來加加熱水,真係仲會有D食客會將D點心籠掉落樓下嘅街嘅情景出現嗎?總的來說,甘清靜怡人嘅環境,真係值得經常來坐吓,三五知己聚會最合適不過!
2021-08-24
  • 叉燒酥3件30元美味可口
2021-08-18 469 瀏覽
給要來的朋友分享下我的小故事今日去食晚餐想等朋友來先叫餐侍應每5分鐘來問一次何時下單......過左15分鐘朋友confirm 真係要遲少少咁我同另一個朋友就叫茶同一個點心食住等.....食點心的時候, 侍應就收左我地個餐牌我地心諗不如轉場la....誰不知朋友真的來不了....當我地要埋單時候 發現問題1: 茶錢 3個人.... 但我地2個人因為朋友沒來2: 點心沒有85折 discount問店員佢地回應你用openrice 訂3人 茶錢係3人改不了 (大家要汪意點)改了85折點心後 店員聲請有min charge 今次係special offer我回應請問你們在餐廳那有寫min charge? (圖中只寫明淨飲係58位....我地有叫點心....唔係淨飲)之後佢地叫一個高級員工來解釋本餐廳係有min charge (但係佢指唔到min charge 寫左係邊一頁)我好意提醒一下如果有min charge 可以食得明確一點如每人最低消費XXX元 or 每人最少叫一個食物(前菜/主菜/甜點)但係店員堅持佢地係對的 叫我睇番openrice 訂座說明...此優惠不可兌換現金或其他產品優惠
給要來的朋友分享下我的小故事

今日去食晚餐
想等朋友來先叫餐

侍應每5分鐘來問一次何時下單......

過左15分鐘朋友confirm 真係要遲少少

咁我同另一個朋友就叫茶同一個點心食住等.....

食點心的時候, 侍應就收左我地個餐牌

我地心諗不如轉場la....誰不知朋友真的來不了....

當我地要埋單時候

發現問題
1: 茶錢 3個人.... 但我地2個人因為朋友沒來
2: 點心沒有85折 discount

問店員

我回應

我好意提醒一下如果有min charge 可以食得明確一點

此優惠不可兌換現金或其他產品
優惠內容如有任何更改恕不另行通知,如有任何爭議,餐廳保留一切有關行使之最終決定
以上優惠是顧客與商戶之間的商業交易,OpenRice.com 概不負上任何責任
此優惠不可與其他折扣及優惠同時使用
優惠需要於指定有效日期前使用,逾期無效並不設退款
此優惠只限堂食
加一服務費以原價計算

那一點有寫min charge 呢? Openrice 會stat 你餐廳min charge?可笑
最重要一點: 顧客與商戶之間的商業交易,OpenRice.com 概不負上任何責任. 侍應拉open rice 落水做咩?
其實你當我沒用openrice 訂收2人茶錢+正價我ok 的.
題外話/補充資料: 逆市加價 鮑魚4吃 202010月 正價198 特價100 202108 正價298 特價198 蝦餃 202010月 正價16一隻2位起 202108 正價22一隻2位起
2021-08-17
2021-08-18 450 瀏覽
在OpenRice訂位有九折,決定試吓這間點心、私房菜。他們的點心都是手工點心,即叫即蒸,食得多雪藏點心,試返啲有質素嘅,雖然有點貴,但間中放縱一下都值得的。他們的傳統燒賣啖啖肉,夠大粒,一粒可以分幾啖慢慢食😜。我特別喜歡他們的原隻大號鮮蝦餃,蝦肉爽甜,一個字形容:正!他們的原隻鮑魚雞粒酥,最搶鏡竟然係個餅撻,超鬆化。鮑魚都爽口的,雞粒都好味。叫了一個例牌風味碌汕頭鵝。肉質嫩滑,好似在滷水中一路移動一路浸熟一般的滑。味道適中,不送飯亦不覺得太鹹。
在OpenRice訂位有九折,決定試吓這間點心、私房菜。

他們的傳統燒賣啖啖肉,夠大粒,一粒可以分幾啖慢慢食😜。
傳統燒賣

我特別喜歡他們的原隻大號鮮蝦餃,蝦肉爽甜,一個字形容:正!
原隻大號鮮蝦餃

原隻鮑魚雞粒酥
風味碌汕頭鵝
  • 手工燒賣
2021-08-08 298 瀏覽
在 Open Rice發現“阿不”,在K11 Art Mall,地鐵直達,方便!第1次,2人來吃晚餐,點了2份 set dinner:#燉湯:昆布海草生地燉瘦肉#荷香生扣花雕雞,本來點的三葱香煎比目魚,缺貨,改成花雕雞,即叫即蒸,要等25分鐘,雞肉嫩滑,味道不錯!#蝦籽海參燜豆腐,海參還很硬!豆腐不入味!不推薦!#椰汁紅豆糕,甜品本來是燉桃膠,現改成紅豆糕 (好吃的!),變相加價!第2次,4人來吃午餐,以點心為主:#阿不點心併盤:鮑魚燒賣、蝦餃、松露帶子餃、金魚餃,我們每人吃1粒,我吃松露帶子餃,好吃!#魚翅餃,這個一般!#蟹肉鳳眼餃,蝦肉彈牙!蟹肉鮮味!好吃!#韭菜盒,這個有點油膩!#叉燒酥,酥皮很香,不錯!#金沙熊貓包,微甜不膩!好吃!#頭抽炒蝦米腸,點心吃出鑊氣,讚!#西施蝦球煎米粉,這個好好吃!

第1次,2人來吃晚餐,點了2份 set dinner:
#燉湯:昆布海草生地燉瘦肉
#蝦籽海參燜豆腐,海參還很硬!豆腐不入味!不推薦!

第2次,4人來吃午餐,以點心為主:
#魚翅餃,這個一般!
#蟹肉鳳眼餃,蝦肉彈牙!蟹肉鮮味!好吃!
#韭菜盒,這個有點油膩!
#叉燒酥,酥皮很香,不錯!
#金沙熊貓包,微甜不膩!好吃!
#頭抽炒蝦米腸,點心吃出鑊氣,讚!
#西施蝦球煎米粉,這個好好吃!
2021-04-18
2021-08-02 365 瀏覽
約了朋友吃飯,朋友算是咀刁… 例牌點新去的餐廳招牌菜… 我已經嚐過不少滋味,再嚐,仍然有新鮮感。這次點咖喱安格斯牛腩+乾煸鮮荀肉菘四季豆+羊肉餃… 例牌來一客翠綠小碟(油菜),精緻好味;牛腩炆的剛好,咖哩仍有進步空間,但是伴飯不錯。四季豆跟荀伴著吃,口感豐富,菜少有又一貫的少鹽,絕對是我杯茶。服務仍然是不多不少,我特別喜歡,有點距離、卻沒有遠離,仍然是很到位,該有就有。兩百多元的商務餐,夫復何言。一定會再去的,還有許多未試。
兩百多元的商務餐,夫復何言。一定會再去的,還有許多未試。
中菜點心
2021-08-02
中菜點心
之先同朋友食過這間餐廳,食物質素可以,價錢亦合理。。所以再約朋友到這間餐廳晚餐,今次就氣憤難下,第一,當日打去餐廳book枱7點,全個booking過程,職員沒有提及當晚要何時交枱,滿以為可以當晚和好朋友暢所欲言,到達餐廳門口後,向職員已經講book了枱,職員亦很快地帶我們入座,坐低後就正常叫餐,用膳,大約到了個半鐘後,有職員行來和我們講,我們用膳時間已到,要交枱,當時我和我兩個朋友一齊望住位職員,我哋問“下”,我唔知你們有交枱時間,點解打來book枱時和到達餐廳門口時,你們都沒有向我們講有用膳時間呢?如果知有,我們就另選餐廳用膳啦!那位職員當時只同我們講因為外面有人等位,所以要我們交枱。我朋還想叫其他東西食,於是我們立即再點餐,怎知另一位職員立即行來同我們講,擔心我們不夠時間食,我們就更氣憤,我朋友於是和他理論,我們知道現在飲食生意難做,如果你哋餐廳想做多兩輪生意,應該在客人訂枱時,甚至客人到達餐廳後應該向我們講有用餐限時,但比兩次機會都沒有同我們講。。最後他們好似皇恩浩蕩比我們叫埋最後想食的食物,見我們食完仲急急取賬單過來叫我們埋單,這次真是一次很不愉快的用餐經歷。。朋友們講不會在
之先同朋友食過這間餐廳,食物質素可以,價錢亦合理。。
兩輪生意,應該在客人訂枱時,甚至客人到達餐廳後應該向我們講有用餐限時,但比兩次機會都沒有同我們講。。最後他們好似皇恩浩蕩比我們叫埋最後想食的食物,見我們食完仲急急取賬單過來叫我們埋單,這次真是一次很不愉快的用餐經歷。。朋友們講不會在有下次。
2021-05-21
2021-04-27 1155 瀏覽
點心比普通一間點心餐廳還差!蝦餃的皮超厚難吃,3色燒賣極難吃,小菜也一樣不好吃!價格貴但食物劣!不值得試,否則後悔。以為係k11的食店應該吾錯,可是唯有此店不靠譜
價格貴但食物劣!
不值得試,否則後悔。
以為係k11的食店應該吾錯,可是唯有此店不靠譜
2021-04-27 973 瀏覽
來到這餐廳當然要吃點心,這個鮑魚四吃真不錯,味道包括鮑魚雞粒鹽酥,避風塘鮑魚,譏燒鮑魚和台式五味鮑魚。當中鮑魚口味好冰凍的也有熱的每款各有特色。另外龍蝦湯伴腐皮卷,腐皮卷每一件沾上龍蝦湯吃特別美味。養生燉湯材料十足,熱騰騰的一碗湯,把胃先暖起來,蜜椒金薯和牛柳粒,金薯香脆可口豐富。牛柳夠juicy 。脆皮咕嚕肉黑豚,每一件黑豚肉也十分鬆脆,而醬汁也很精彩。最後以桃膠甜品完結整頓晚餐。桃膠甜品不太甜,而且十分健康,絕對適合我們女士享用。

2021-03-19
2021-04-20 3810 瀏覽
有時真係唔到自己唔認老,除咗個眼袋大咗、皮膚差咗之外... 就連口味都變埋😅 放假嘅時候總係鍾意一盅兩件、嘆吓茶,慢活嘅生活就最啱我😉。而家就連約朋友出嚟聚舊,我有時都會建議去試吓啲 #特色點心,試吓唔同師傅嘅手勢🤤 呢日我哋嚟到 K11 3樓一間新式 #茶館 Ah Bu 阿不,試吓佢啲食物係咪同網上食評一樣講得咁出色。餐廳以開放式設計,感覺都幾寬躺。因為嚟之前 #小秘書 透過 OpenRice Hong Kong 網上book位,呢餐會有個八折,不過服侍員話特價套餐就唔會有額外discount㗎!... 冇所謂啦,反正我最怕迫自己食啲唔鍾意食嘅嘢😅 weekend梗係要對自己好啲啦🤩 呢餐我哋叫咗 #燒賣三重奏、#金魚餃、#金沙熊貓包、#XO醬炒蘿蔔糕、#牛肝菌雞粒炸粉果,最後仲有 #黑蒜帶子餃🤤 款款嘅賣相都唔錯㗎,不過如果都味道,我會推介XO醬炒蘿蔔糕,熱辣辣嘅口感,咬落去啖啖蘿蔔絲,配埋 #XO醬、#臘味、#蔥花 落去炒,好惹味🤤 基本上佢哋嘅 #點心 可以話唔錯嘅。不過 #燒賣 上嘅 #大蝦 居然連「蝦腸」一齊放入蒸籠,望落去實在有啲嘔心😅 仲有呀... 都唔知係我嘴刁,定

不過 #燒賣 上嘅 #大蝦 居然連「蝦腸」一齊放入蒸籠,望落去實在有啲嘔心😅 仲有呀... 都唔知係我嘴刁,定係 #炸粉果 入邊嘅餡料有問題,帶點酸味嘅口感,搞到我擺入口唔夠2秒就吐返哂出嚟,好在面前有張大紙巾... 當時咁啱有個服務員企喺我隔離,搞到場面咁狼狽,真係有啲唔好意思呀👉🏻👈🏻 不過佢都好好人,見我咁樣衰,都馬上過嚟幫手...真係要俾個like佢呀🙏🏻
2021-04-17
$110.5 (午餐)
用餐優惠
優惠券
2021-04-14 553 瀏覽
最近不喜歡留在公司所以工作做好便出去走走閒逛遊蕩 在下好像很久沒這樣無目的行走間中試試 或許不賴至少發現到公司附近有些餐廳可以一試本日就先來這家吃點心的阿不有趣的名字 不知道是否有什麼特別意思坐下來還在選擇困難症ing被問了2次開什麼茶 於是便隨便叫了十年普洱茶後才發現有白茶..算吧 雖然那十年不見得有多十年在下還是點白酒好了沒有智利的 於是點了杯德國的 Albert Glas Riesling Spatlese 2015 $78果然好甜😅 但也不失優雅入口台人很圓潤 除了甜還有微微的酸因為略帶蜂蜜香咊 這讓在下沒有很喜歡獨子蒜尖椒牛頸脊 $108餐跟小碟菜 可選粥或白飯味道香濃 如果配飯的話應該會好點可惜在下選了粥大蔥 尖椒 蒜粒 配菜比牛肉更吸引當然那滑溜的頸脊位置是無得輸得雜菌上素餃 $32這素餃真的好素 沒任何調味沒任何汁醬極重口味的在下只嘗到餃子皮的味道神奇的是雜菌的鮮味一點都不強烈不過借用主食的汁醬後其實也不錯至少不用乾吞坐一下想一下要不要再加點還是算了 60歲前不要吃飽飯🤭
最近不喜歡留在公司
本日就先來這家吃點心的阿不
有趣的名字 不知道是否有什麼特別意思
坐下來還在選擇困難症ing
被問了2次開什麼茶 於是便隨便叫了十年普洱茶
後才發現有白茶..
算吧 雖然那十年不見得有多十年

坐一下想一下要不要再加點
還是算了 60歲前不要吃飽飯🤭
2021-04-13
2021-03-23 2343 瀏覽
一家幾口到尖沙咀飲茶,爸媽選擇K11的阿不嘆茶。午市做8折優惠。先點了白牡丹及鐵觀音,兩種茶香各有味道,個人喜歡白牡丹淡淡的清香,爸爸喜歡鐵觀音,各有喜好。基本傳統點心都有提供,另有幾款創意點心,也點了嚐嚐龍蝦湯配鮮蝦腐皮卷 - 龍蝦湯很濃郁,配脆口的腐皮卷,加彈口蝦肉,多重口感。招牌炒醬蘿蔔糕 - 推,用避風塘式炒至外脆內軟,每件蘿蔔糕都香脆,配上蒜茸辣椒,非常惹味。手製雞紮 - 一般雞紮用腐皮包雞件等材料,但這裡是把材料釀入雞翼中,花心機的點心。腊腸卷 - 久違的腊腸卷中的腊腸不肥,味道配上包,剛好。豉汁蒸鳳爪 - 味道偏濃,但質感剛好,不會太硬或太軟,吃出雞皮的爽口帶子餃,大大粒帶子放在釀了大量蝦的餃上,味道是可想像的配搭蝦餃 - 皮薄,蝦大隻,咬下彈牙,帶有鮮蝦汁,咸淡合適,不錯魚翅餃 - 又是久違的點心,味道適中,不錯潮州粉果 - 皮厚,餡料欠缺香菜及花生香,可以不試蟹肉鳳眼餃 - 一堆蟹肉放到釀滿蝦的餃上,跟帶子餃一樣豉汁蒸排骨 - 味道調得剛好,豬肉沒有騷味,配搭的豆卜也非常入味,好吃。阿不醬油炒黑豚肉片 - 就是廣式乾炒肉片河, 醬油香卻不咸,炒得夠火喉卻也不油膩,豬肉

基本傳統點心都有提供,另有幾款創意點心,也點了嚐嚐

腊腸卷 - 久違的腊腸卷中的腊腸不肥,味道配上包,剛好。

帶子餃,大大粒帶子放在釀了大量蝦的餃上,味道是可想像的配搭

魚翅餃 - 又是久違的點心,味道適中,不錯
潮州粉果 - 皮厚,餡料欠缺香菜及花生香,可以不試

蟹肉鳳眼餃 - 一堆蟹肉放到釀滿蝦的餃上,跟帶子餃一樣

阿不醬油炒黑豚肉片 - 就是廣式乾炒肉片河, 醬油香卻不咸,炒得夠火喉卻也不油膩,豬肉好吃,配搭辣椒醬,正。

2021-03-20
2021-02-28 879 瀏覽
開車到K11滿心想吃中式點心,但鍾情的那一家原來已撤出了K11!帶著失望之下去了阿不一試,沒有什麼期望,卻只想吃一頓中式點心小炒便算了,但是意外的給這裡的點心及海鮮豉油王炒麵所感動!煎腸粉滑中有口感,炒麵香口又爽身,帶子及魚塊雖然是急凍貨色,但係有鑊氣帶出了鮮味!埋單看看總價也算是性價比甚高!他們自製的XO醬更是意外發現哦!都可算是有姿勢又係實際的中式fusion餐廳,服務尚算可以,侍應們都十分殷勤有效率,不過細心週到還有可以改善的空間!