2023-03-20 472 瀏覽
晚上經過呢度就入去試吓結果總體來講都係比較失望環境方面:座位比較寬闊,而且坐得舒服,碗同埋碟都比較乾淨服務:等候上菜時間都算比較快,服務員一叫即到,唔會慢慢行食物:總體來講食物都唔值呢個價錢,大排檔都俾佢好食,炒飯茶樓都好食過佢,唯獨是得咕嚕肉,肉質算係對得起佢價錢肉質不錯,味道偏甜,不過可以再濃味少少酥皮鬆脆,叉燒味道不錯,就是可以多一點叉燒😂普通到不能普通嘅炒飯,味道偏淡,沒有什麼瑤柱,蟹肉口感不新鮮
晚上經過呢度就入去試吓
結果總體來講都係比較失望

環境方面:座位比較寬闊,而且坐得舒服,碗同埋碟都比較乾淨
服務:等候上菜時間都算比較快,服務員一叫即到,唔會慢慢行
脆皮咕嚕黑豚肉

肉質不錯,味道偏甜,不過可以再濃味少少

酥皮鬆脆,叉燒味道不錯,就是可以多一點叉燒😂

玉蘭瑤柱蟹肉蛋香炒飯
2023-03-20
1K
2023-02-26 1648 瀏覽
lunch set好多小菜選擇 仲包一碟菜同飯亦都有炒粉麵 同埋點心黑椒金薯炒和牛牛小排 $112(aka 薯仔牛柳粒薯仔好脆好好食牛肉好軟腍 而且炒得好惹味 幾好味阿不三杯玉米雞 $112雞肉大大舊 都幾嫩滑 用嚟送飯都幾正黑松露日本蛋炒虎蝦 $112好大隻嘅蝦 炒蛋好香好滑但對我嚟講 就有啲略嫌清淡🫣 如果落少少xo醬 惹味啲就perfectXO炒手工有料蘿蔔糕 $62覺得今年新年食得唔夠多 所以依家一見到蘿蔔糕就會嗌😂外層包咗一層粉 似炸多過炒咁又香又脆加埋XO醬辣辣地 好好食耶~叉燒酥 $30/3件即叫即整 所以酥皮好脆 叉燒就正常發揮啦金沙熊貓包 $15/件Ho cute cute 賣相比味道好🤫傳統燒賣 $14/件可以一粒粒咁嗌 又幾sweet醬皇蒸鳳爪 $36有啲乾身🧐幾個人share小菜同點心 好豐盛嘅一餐
lunch set好多小菜選擇 仲包一碟菜同飯

XO炒手工有料蘿蔔糕 $62
覺得今年新年食得唔夠多 所以依家一見到蘿蔔糕
就會嗌😂外層包咗一層粉 似炸多過炒咁
又香又脆
加埋XO醬辣辣地 好好食耶~
叉燒酥 $30/3件

有啲乾身🧐
幾個人share小菜同點心 好豐盛嘅一餐
2023-02-06
2023-02-18 293 瀏覽
服務、環境、衛生同埋食物都完全唔掂服務落單之後,等咗好耐都唔上茶,唔追都唔上茶過咗15分鐘,先同我哋講話廚房唔夠材料,整唔到燒汁茄粒炒雞丁,要轉其他餸。唔夠材料就早啲講啦,樣樣野都慢半拍食物啲野食味道係唔錯嘅,百合黑豚肉同埋欖角骨都好食嘅,點知——我食食下個欖角骨就咬到張紙,天呀,佢啲豬肉係連埋張紙一齊炸架,真係太、有、驚喜啦。唔講我仲以為自己食緊幸運曲奇,裡面竟然有張紙衛生食物唔衛生(啲肉裡面有紙喺度)我仲見到有隻活生生嘅小強喺地下,即刻頂唔住埋單走人環境張枱唔穩陣,成程食飯係咁搖由頭唔滿意到尾,非常失望嘅一餐我向來懶得寫食評,但今次嬲都到呢難怪唔洗排隊,可以walk-in啦絕對唔會再幫襯依間鋪頭
服務、環境、衛生同埋食物都完全唔掂

落單之後,等咗好耐都唔上茶,唔追都唔上茶

食物
啲野食味道係唔錯嘅,百合黑豚肉同埋欖角骨都好食嘅,點知——

食物唔衛生(啲肉裡面有紙喺度)
我仲見到有隻活生生嘅小強喺地下,即刻頂唔住埋單走人

張枱唔穩陣,成程食飯係咁搖

由頭唔滿意到尾,非常失望嘅一餐
我向來懶得寫食評,但今次嬲都到呢
難怪唔洗排隊,可以walk-in啦
絕對唔會再幫襯依間鋪頭
2023-02-18
2023-02-09 300 瀏覽
今天来隔壁办新加坡签证,正好看见在open rice上订位有15%优惠,于是来试下点心。香片不错,水温合适,端起来香气扑鼻。总体点心说得过去,但是几乎所有的皮都太厚。不管是虾饺烧麦还是叉烧酥,咬起来有些费力。不过海鲜都新鲜弹牙,风味十足。服务都很周到,虽然是中午高峰时间也照顾到位。总体来说比较值得路过时一试,但不必专程前来。羊肉饺从外观上看更馄饨,但是味道足够鲜美。葱有甜味,去腥提鲜,不会过于辛辣抢掉味道;羊肉细嫩鲜甜,肥瘦搭档合适。味道不错,值得一试。没在餐牌上找到,但是看见其他人相片询问后加上。一共四件点心:虾饺、带子烧麦、金鱼饺、鲍鱼烧麦;共同的问题是皮太厚,稍有放凉就咬起来费力。虾饺个大饱满,里面有好几个整只虾仁,味道不错,不过外皮太厚,咬起来费力。带子烧麦上面放了一片菌菇,味道鲜甜,内馅是虾泥,还是外皮过厚。鲍鱼烧麦用的是罐头,不过还是烟韧鲜甜,外皮老问题。单独讲一下金鱼饺,外形了了,味道平平无奇,内馅也是虾泥,外皮过分厚。不推荐尝试。点心拼盘除了这件,其余三件可以给到不错的评价,但他过于糟糕😰。合格叉烧酥,外观漂亮,内馅调味我也很喜欢,微甜有肉香。但外皮开酥不太好,面感十足
香片不错,水温合适,端起来香气扑鼻。
服务都很周到,虽然是中午高峰时间也照顾到位。
总体来说比较值得路过时一试,但不必专程前来。
羊肉饺

点心拼盘

鲍鱼烧麦用的是罐头,不过还是烟韧鲜甜,外皮老问题。
金鱼饺

叉烧酥

合格叉烧酥,外观漂亮,内馅调味我也很喜欢,微甜有肉香。但外皮开酥不太好,面感十足,非常影响口味。
不一样手工鱼肚鸡扎

今天最满意的一道。鱼肚、香菇、蟹腿完美的与鸡翅融合,香气交融鲜甜无比,个人十分推介,确实如菜名所言“不一样”
羊肉饺
不一样手工鱼肚鸡扎
  • 鱼肚鸡扎
2023-02-06 1259 瀏覽
和朋友在新春假期到這家中菜館品茗,它位於K11 Art Mall內,地理位置方便,裝修採年輕新派風格。 餐牌有數頁紙,印刷簡單。 我們享用了以下食物: 原隻鮑魚雞粒酥($55/件)表面放了大大顆鮑魚,入口煙韌有嚼勁,底下雞肉粒切得很細小,沾滿鮑魚汁,鹹香動人,酥皮可口鬆脆。 原隻鮮大號蝦餃($18/件)比傳統的蝦餃稍為大一點,雖然表皮有點厚,但內裡填滿了蝦肉,爽口彈牙。 魚肚雞扎($44)一客兩件,把魚肚和蟹柳釀在雞中翼裡,做法較特別。魚肚本身充滿鮮味,亦吸收了雞肉的味道。 金沙熊貓包 ($15/件)賣相是可愛趣緻的熊貓造型,吸引眼球。內裡是流沙奶黃,口感幼滑,味道適中,不算太甜,亦不肥膩。 玉蘭炒牛頸脊($112)這是小菜套餐,配一小碟娃娃菜、主菜及白飯,娃娃菜甜美爽口,主菜份量很多,牛頸脊肉嫰口,牛肉味濃郁,而玉蘭相當爽脆,每咀嚼一下都像聽到清脆的聲音。 服務方面,店員們效率高,親切有禮。價錢亦算合理。

餐牌有數頁紙,印刷簡單。

我們享用了以下食物:

原隻鮑魚雞粒酥($55/件)

原隻鮮大號蝦餃($18/件)

魚肚雞扎($44)

金沙熊貓包 ($15/件)

玉蘭炒牛頸脊($112)

服務方面,店員們效率高,親切有禮。價錢亦算合理。
2023-02-05
2023-01-18 357 瀏覽
我地今日 兩個人叫左兩個套餐,一碟三沖炒爆石班,系真石班不過偏油,一碟羊肉餃,但係偏咸,一碟麻香椒鹽骨,都幾好味,不過有少少肥,如果冇咁咸會更好,地方系寛敞嘅,舒服嘅
2022-12-25 1323 瀏覽
約朋友食晏,地點要喺尖沙咀,又想搵間之前未幫襯過,揀了「阿不」。貪其位於 K11商場內,地理位置方便。裝修風格簡約中帶點中式亭台樓閣風味,同坊間其他普通點心專門店沒有大分別。以為位於尖沙咀商場內,價錢會較貴;出乎意料之外相當合理,綜合地點因素,甚至可以用抵食去形容。小點秉承了近年大部份點心專門店的點餐模式,熱門點心例如蝦餃、燒賣、帶子餃等等,可以逐件落單(2 件起),方便客人按喜好及用餐人數揀點心。點心款式唔算太多,反而有多款午市小炒套餐,也只是$100左右,非常適合附近上班一族幾個人來開餐。蟹肉鳳眼餃($18 / 件)除了鮮蝦肉及蝦膠之外,亦加上了一小撮蟹肉及蟹籽;賣相吸引,味道亦很好。本來以為點心出品非常出色,原來鳳眼餃已是今日點了的五款點心中最好味。傳統燒賣($14 / 件)賣相稍差,及不上蟹肉鳳眼餃。餡料肥豬肉比例太高,吃不出豬肉鮮甜及蝦膠美味;亦欠缺了冬菇粒。蜜汁叉燒包($38)餡料味道麻麻,叉燒醬偏甜,叉燒肉亦唔夠香。叉燒酥($30)的餡料基本上同叉燒包差不多,味道同樣偏甜,叉燒肉份量更加少;酥皮唔夠熱辣辣,入口未夠酥香。追加的羊肉餃($34)味道較好。羊肉羶香而不臊,餡料
蟹肉鳳眼餃(每件)
傳統燒賣(每件)
蜜汁叉燒包
叉燒酥
追加的羊肉餃($34)味道較好。羊肉羶香而不臊,餡料肉汁豐富。
羊肉餃
炒粉麵飯一律百多元一碟,叫了一碟 $168 的 XO 醬和牛炒麵,味道較點心好吃。冇期望,就冇失望;整體出品質素同一間普通點心專門店沒有分別。
2022-12-03
2022-11-07 862 瀏覽
I love the idea that we could order some dim sum as 2 pcs instead of 4 as we were dining as 2 people. Some of the dim sums were very cute looking and I had the urge to take a picture before chowing them down. My personal favorite is the soupy mutton dumplings. The minced mutton has a distinctive savory umami, which leaves me wanting more. Best to go with the balsamic sauce.Not that we should eat pandas, but you know what I mean. These almost-too-cute-to-eat panda buns are filled with custard and

Not that we should eat pandas, but you know what I mean. These almost-too-cute-to-eat panda buns are filled with custard and are so instagramable.

Everything else is yummy. Not off the chart yummy, per se, but are sufficiently tasty enough. They serve coffee which is a great plus for coffee junkies like myself!

2022-08-31 1183 瀏覽
雖然好多人食小菜套餐,因為都幾抵食,不過我每次都係飲茶。點心有最準,而又唔洗排長龍嘅食肆少之又少,阿不簡直係綠洲。每樣點心都做得好,特別鍾意上湯炸粉果、雞札、龍蝦汁腐皮卷,生炒牛肉飯。
龍蝦湯腐皮卷
2022-08-27
龍蝦湯腐皮卷
K11內,經過這間「阿不」,記得以前這個位置是食西餐,原來轉了食中餐,佢哋話10分鐘有位,即管一試,食完絕對有驚喜,驚喜是一定再幫襯,晚上除了有中菜,原來有點心叫,但今次我哋只係叫了小菜,下次再試小菜+點心。我哋5個人,叫了西施蝦球煎米粉、脆皮咕嚕黑豚、蜜棧欖角骨、豉椒炒大竹聖子和金沙蝦球伴蘿蔔糕,全部食晒。西施蝦球煎米粉:煎米粉唔太乾,煎完連汁令米粉好入味。脆皮咕嚕黑豚:即咕嚕肉,但佢哋依個黑豚肉咬落好淋好鬆軟。蜜棧欖角骨:紫菜連蜜汁一起炒,連紫菜都有蜜汁味。豉椒炒大竹聖子:估唔到佢哋這個聖子咁大隻,下次想叫佢哋用蒜蓉粉絲蒸,我諗要用勁大隻蝶上枱。金沙蝦球伴蘿蔔糕:蝦夠大隻,蝦和蘿蔔糕都被鹹蛋黃包住,好香鹹蛋黃味。離開時,同我哋講下次來之前可以訂位,咁就唔使等
西施蝦球煎米粉:煎米粉唔太乾,煎完連汁令米粉好入味。
脆皮咕嚕黑豚:即咕嚕肉,但佢哋依個黑豚肉咬落好淋好鬆軟。
蜜棧欖角骨:紫菜連蜜汁一起炒,連紫菜都有蜜汁味。
離開時,同我哋講下次來之前可以訂位,咁就唔使等

西施蝦球煎米粉
豉椒炒大竹聖子
金沙蝦球伴蘿蔔糕
  • 脆皮咕嚕黑豚
2022-07-25 1206 瀏覽
高質既中菜,仲可以食到海鮮餐,鮑魚四併好好食👍🏻值得推介,豉油皇炒蝦,西蘭花斑塊,清酒煮蜆,豉叔炒蟶子,鴨,都好好食😋好滿足既一餐晚餐,環境舒適,較為新式既中菜館
2022-07-25
2022-07-23 972 瀏覽
話說上個月幫襯午市點心,興奮到嗱嗱聲寫個食評點讚。今日老爸生日,帶佢食好嘢!奈何大失所望⋯⋯(可能期望太高)。從入座可以講講,明顯加多咗枱,所以座位間比起午市較為逼少少;員工服務方面係可以的;食物方面從食材及烹調都頗失望,唯一味道仍有水準的係海鮮炒麵,但⋯材料中既海鮮,鮮味已失色。尖椒炒牛頸脊,絕對醃製過度,肉質變「霉」,完全無牛肉味。金沙蝦球蘿蔔糕,蘿蔔糕仲有雪味,真的太有驚而無喜!不過其中一款三杯雞,比較出色,色香味都不錯。結論:會再幫襯嘅,不過都係午飯食點心比較穩陣
結論:會再幫襯嘅,不過都係午飯食點心比較穩陣

差不多7點去到都有空位,到離開都沒有試過滿。優點- openrice 訂位有大部分菜有8折- 食完睇社交平台至知道原來”阿不”意思系不時不食,豐衣足食,每個月有合時食物餐單- 所有食物上臺都非常熱辣辣。- 不油膩。改善點- 中間位置檯同檯基本系背貼背又無擋板,如果旁邊的客人打個噴嚏就中曬招。- 可能系叫私房菜,所以價錢比一般酒樓貴,但裝修或者其它又無特別吸引的賣點,亦可能系星期日都吾滿的原因脆皮咕嚕黑豚肉($128)4分- 皮又真系算幾脆同幾薄- 肉吾靱同有肉味手切牛頸脊和粉($128)4分- 每件牛肉都好似用火燒過有焦黑,幾特別同埋幾香- 肉可能無乜落鬆肉粉,所以吾系好滑,但有牛肉味- 河粉難得彈口而且吾油。羊肉餃($38)4分- 餃子有4隻都幾大隻- 皮薄但吾系好滑,可能無乜落油,- 喜歡食羊的應該很喜歡,因為幾重羊肉味。金沙熊貓包($36)3分- 包皮不算鬆軟- 流沙又真系幾流咖,雖然味道吾似其他酒樓咁濃。

差不多7點去到都有空位,到離開都沒有試過滿。

優點
- openrice 訂位有大部分菜有8折
- 所有食物上臺都非常熱辣辣。
- 不油膩。

改善點

脆皮咕嚕黑豚肉($128)4分
- 皮又真系算幾脆同幾薄
- 肉吾靱同有肉味

手切牛頸脊和粉($128)4分
- 每件牛肉都好似用火燒過有焦黑,幾特別同埋幾香
- 肉可能無乜落鬆肉粉,所以吾系好滑,但有牛肉味
- 河粉難得彈口而且吾油。

羊肉餃($38)4分
- 餃子有4隻都幾大隻
- 皮薄但吾系好滑,可能無乜落油,
- 喜歡食羊的應該很喜歡,因為幾重羊肉味。

金沙熊貓包($36)3分
- 包皮不算鬆軟
- 流沙又真系幾流咖,雖然味道吾似其他酒樓咁濃。

金沙熊貓包
金沙熊貓包
河粉難得彈口而且吾油
手切牛頸脊和粉
2022-07-17
河粉難得彈口而且吾油
手切牛頸脊和粉
2022-07-09 416 瀏覽
食市環境舒適,食物質素高,員工服務不錯,價錢合理,值得推介食店。餐牌款式雖然不多,見到幾款都係以標榜頭抽既菜式,相信係廚師推介。午餐時間,選了幾款點心加炒麵,每款都有驚喜,而且不是一般酒樓點心,單從賣相已經好吸引,睇得出廚師對出品相當有要求;點心配以創意既醬汁,不只有新意,味道更上一層樓,期待再試其他點心。食品質素整體係高水準,反而覺得茶水稍微失望,茶沒有茶香,味道偏淡,要飲到最後,才浸出有茶味,如果可以揀選更佳茶葉,就完美了。
豉油王海鮮炒麵
龍蝦汁腐皮卷
豉油王海鮮炒麵
龍蝦汁腐皮卷
2022-07-02 539 瀏覽
尋日落大雨冇乜地方去揸車去咗K11購物館食個晏晝,嚟咗呢間「阿不」,四個人叫咗四碟小菜set,埋單6百蚊左右,整體算滿意既。🤔黑椒金薯牛肉粒:牛肉切得太碎,其實可以分量一樣,但寧願切得大舊啲但無咁多粒咪得囉。因為煮嘅方式係用油炸既,所以大舊啲落獲炸至少食落無咁乾身。🤔西蘭花帶子:中規中矩冇乜特別。😋黑松露虎蝦仁炒蛋:呢個不錯,黑松露味道好濃,蝦仁亦都好爽口,夠大隻,要讚!😋蜜棧欖角骨:呢個就幾出色啦,好少食咁嘅味道配搭,骨炸得香口但唔會油膩,蜜汁做到有啲拉絲。值得一試!今餐最推介!環境服務:乾淨,職員有禮貌,招呼不錯!

🤔西蘭花帶子:中規中矩冇乜特別。

環境服務:乾淨,職員有禮貌,招呼不錯!
2022-06-30