2011-11-10 51 瀏覽
成日經過呢間店, 都無興趣入去食, 因為好多人.呢日見無咩人, 於是入去試一試.因為只係想搵個地方坐下食少少野, 所我地兩個人, 叫左一碟韭菜餃同一碗排骨米線一齊SHARE.D 餃個皮薄, 朋友係上海人, 佢話呢間D餃不過不失, 都OK.碗排骨米線, D排骨好細粒, D湯好淡, D 米線太"淋" 食完好後悔...下次若真係再返黎食, 我只會食餃子算.食食下開始多人, 先發現呢度D位好迫, 隔離個師奶教仔教到動手打仔, 我閃都閃唔切
成日經過呢間店, 都無興趣入去食, 因為好多人.
呢日見無咩人, 於是入去試一試.
因為只係想搵個地方坐下食少少野,

碗排骨米線, D排骨好細粒, D湯好淡, D 米線太"淋"

食完好後悔...
下次若真係再返黎食, 我只會食餃子算.

食食下開始多人, 先發現呢度D位好迫,
隔離個師奶教仔教到動手打仔, 我閃都閃唔切

2011-10-31
2011-10-05 66 瀏覽
今天和好姊妹來了葵涌廣場shopping,不經不覺,我倆也花了$700多元.之前說過,如果今天出血後便吃數十元的晚飯,最終我們揀了-鄧媽媽過橋水餃 來到鄧媽媽過橋水餃,我沒有揀選鄧媽媽招牌菜-過橋水餃 ,而是揀了很少水餃米線店會出售的胡椒豬肚.1)咸菜胡椒豬肚米線-$33講真,真的不是很多米線店或車仔麵店都有豬肚作選擇配料,就算有,豬肚也是幼幼短短的,一點口感也沒有. 今晚鄧媽媽給我的,便是一碗粗粗長長尚算厚厚的豬肚,豬肚也有一點肥膏,咬落去,十分有口感,加上重重的咸菜+胡椒,特別是胡椒,真的辣辣的,還可以驅寒,真材實料,真的不錯.2) 酸菜麻辣雞米線-$28朋友也給了我幾口麻辣雞,起初咬了一口,又真的很辣喎.之後便把雞放在湯裏讓他沖走一些麻辣味道(因我真的不能吃得太辣的東西). 不過,見到朋友吃這一個麻辣雞吃到short short聲,連鼻涕也流了. 如果想向麻辣雞挑戰一下麻辣的程度,這碟酸菜麻辣雞米線,$30有找.很少到食店是先比錢後品嚐.鄧媽媽的規則就是這樣,所以在我們品嚐美食時,見到有一對情侣知道要先比錢後進食,便不滿地離開. 如想來試試鄧媽媽的小店,記得"先付款後品嚐"啦!

1)咸菜胡椒豬肚米線-$33
咸菜胡椒豬肚米線
2) 酸菜麻辣雞米線-$28
酸菜麻辣雞米線

如想來試試鄧媽媽的小店,記得"先付款後品嚐"啦!
2011-08-20
  • 咸菜胡椒豬肚米
2011-04-23 45 瀏覽
今日去葵芳行街~~11點幾, 見咁早, 就清清地去食一碗鄧媽媽水餃~又加價了嗎??? $18/5隻餃.......我們亂咁叫, 相信是以最吾抵的價錢叫了菜: 我們叫了5隻餃米線$28, 燒骨米線$32, $18/5隻餃 + 2杯飲品~~其實睇清楚.........$36/12隻餃=.= 我們笨了~~朋友們記得看清楚才叫~~會抵d!!呢間d水餃ok好食~~不過d醬燒骨就麻麻地, d肉好"唉".........飲品更加麻麻, 因為我杯豆漿吾凍吾熱吾甜......=.=好似飲"豆水"睇黎最出名都係餃子!!! 餃子會再食, 其他就.............=.=
又加價了嗎??? $18/5隻餃.......

2011-04-22
  • 餃子
2011-01-09 45 瀏覽
去了這個商場幾次, 每次經過都有好多亞姐在門口兜客, 因為是晚太夜, 所以就盡管一試! 點了排骨米線和煎餃子。先說排骨米線, 排骨味道還可以, 但肉質較硬而且少肉, 排骨上舖了幾片薑弄得好像很多料一樣。湯底可以接受。餃子是鄧媽媽最出名的東西, 叫了5件$20.... 價錢相比貴了一點吧! 本來以為煎餃子會香口一點, 但其實只是略為煎一下, 皮還很淋的, 如果可以脆口一點會比較好吃! 餃子餡料不錯, 或者下次可以嘗試湯餃子! 最後飲了一杯熱檸樂煲薑, 很多薑, 好飲!

最後飲了一杯熱檸樂煲薑, 很多薑, 好飲!
2011-01-05
2010-10-26 35 瀏覽
中午邦細佬攞部iphone 4 去葵涌廣場賣, 講真幾好赚, $4980買回來, 轉手$6200賣出去, 凈利潤$1220, 真係好過打工, 順便在葵涌廣場吃鄧媽媽水餃, 呢間鄧媽媽水餃都算賣得多廣告了, 經常係車上電台都聽到個鄧媽媽訓導做人的道理,順便當然是賣廣告, 今日一試水餃果然不錯, 舖頭雖然不大, 不過也占了兩格, 門口坐了兩個婶婶在手包水餃, 水餃有韮菜和椰菜兩種味道, 各要了4個, 再加碟菜, 水餃以菜為主, 豬肉偏少, 不過手包和外面機器包的味道確實不同, 皮很薄, 點一點不太酸加了點薑絲的醋汁, 味道確實不錯, 而且很有家里媽媽包的餃子的味道, 正.
2010-10-25
  • 鄧媽媽水餃
2010-09-14 22 瀏覽
呢間野,第一次黎,原來係自己出去叫野食,同隔離個幾間好唔一樣。海報講左要記得個餐既NUMBER及枱號,點知我講晒D NUMBER,收銀阿姐叫我講番所有餱名囉…個收銀阿姐勁黑面,講慢少少都即刻好唔耐煩咁既面口… 大佬…我叫成幾個餐喎…講得慢都正常掛…燒醬排骨米線呢個個湯好有薑味,我邊食邊諗,如果冬天食既話,應該幾暖身。我好彩個碗無乜薑,相反我朋友就滿滿既薑片,哈哈。另外,下午茶,加杯野飲係平D喎。我叫左杯「朱古力珍珠」,幾OK喎呢個~岩晒我朱古力怪。我食完個麵,先飲呢杯野,珍珠我食左幾粒,就放棄左喇………珍珠勁多,食珍珠都食到你飽…

,收銀阿姐叫我講番所有餱名囉…
個收銀阿姐勁黑面,講慢少少都即刻好唔耐煩咁既面口…
 大佬…我叫成幾個餐喎…講得慢都正常掛…
燒醬排骨米線
呢個個湯好有薑味,我邊食邊諗,如果冬天食既話,應該幾暖身。

我好彩個碗無乜薑,相反我朋友就滿滿既薑片,哈哈。
另外,下午茶,加杯野飲係平D喎。
我叫左杯「朱古力珍珠」,幾OK喎呢個~岩晒我朱古力怪。

2010-09-11
  • 朱古力珍珠
2010-06-08 32 瀏覽
第二次來e間食*上次7點前來送多杯野飲....即係20幾蚊一個晚餐^^"抵今次到來都8點~~order左兩個麵一個係水餃米線...另一個係唔記得叫咩名!!!兩個都幾好味......我覺得佢個水餃唔似出面個d我諗應該係佢自己包自己整~~~唔係到"會"我order既係韭菜~~~ 味道岩岩好!!份量都幾多.....食唔晒!!!!另一個係朋友order...見到都幾吸引^^e間好特別...好似快餐店咁order完要即刻埋單...環境迫左小小
第二次來e間食*
上次7點前來送多杯野飲....即係20幾蚊一個晚餐^^"抵

今次到來都8點~~
order左兩個麵
一個係水餃米線...另一個係唔記得叫咩名!!!

兩個都幾好味......我覺得佢個水餃唔似出面個d
我諗應該係佢自己包自己整~~~唔係到"會"
我order既係韭菜~~~ 味道岩岩好!!

份量都幾多.....食唔晒!!!!

另一個係朋友order...見到都幾吸引^^

e間好特別...好似快餐店咁
order完要即刻埋單...

環境迫左小小
唔記得映餸
2010-05-26 26 瀏覽
昨日 3:00 路經此地, 店員話下午茶送飲品, 平時經過太多人唔想等, 今次剛剛過左午餐時間, 大把座位, 每人佔一枱, 不妨入去試試, 叫了一個 "椰菜豬肉餃"及一杯凍奶茶, 原來係要先在出面收銀付款取票, 跟著自行找座位, 入去時又無人告知, 到點餸先至出聲。不過, 唔緊要,無乜人都唔使等 。不消8分鐘, 已端出一碗麵, 5粒餃子麵, 加一小碟黑醋及少薑絲, 點落去再食真係胃口大增, 杯冰凍奶茶都大杯, 足夠一個午餐份量 。下午茶價錢都算抵食 !
2010-05-25
After Soul-Mate coffee session, wanted to eat within local shopping mall. Saw "鄧媽媽" sitting outside wrapping dumplings: I'm not usually happy seeing wontons or dumplings being made at room temperature, since it's potentially hazardous in terms of food poisoning as well as making the central ingredient 霉 afterwards, as meat or prawns needs to be retained at cooler temperatures at all times. Still, wanted to give it a try nonetheless!! Sat down and wasn't sure the combination to order. On the outside, the sign mentioned the 'Dumplings' as being the signature here. On the internal sign above the kitchen however, which I didn't take a photo, it says the Tan Tan Mein is another signature dish.... OK, let's order both I suppose.

******************
4.75/5 担担麵 -
The benchmark for this dish is obvious @ 詠藜園四川擔擔麵, which to me is better than 鼎泰豐 by a lot, although 翡翠小龍包 does a pretty sophisticated one too but not raw enough! I still remember last year during 2009 when I brought one of my Japanese chef friends there to try as he visited Hong Kong to see me, and we also went to 唐閣 together amongst other places! I remembered 詠藜園 being quite good, but unfortunately it underperformed that 2009 night and friend wasn't too impressed that night. He thinks his friend makes a better version, but here's the catch - his friend is also Japanese, a take-away sushi and ramen shop owner. I happened to agree with him, as I have also eaten at his friend's shop. I am sure some of you already know, but in Japan or even within Australia (that's the country I know the best only, so pls excuse me
), many traditional Japanese Ramen shops actually simultaneously sell 担担麵, aka たんたんめん/坦々麺, sometimes with a black version which you can't even find in Hong Kong. The reason is unknown, but everywhere in Japan if you can read Japanese, you can see they sell Tan Tan noodles.

Anyway upon seeing that this noodle dish here is another Signature dish, I ordered one. It carried a bit of pork mince, which is a modified 改良 version as originally Sichuan versions don't have meat. I don't know how to describe this to be honest - but let's just say, this was very very very good in both the soup, mince, overall balance as well as the yellowish eggy noodles, which carried noodles taste as well as al dente! 詠藜園 does a pretty good version sometimes. But the one I ate here, although slightly different in style and not entirely traditional Chinese (even though owner is Mainland Chinese), was AWESOME. Let's end it at that, don't ask me to elaborate and stop picking my brain out for descriptions! Please try it yourself and call me out for being bombastic afterwards if you wish!

3.2/5 韮菜水餃 -
This was ok-good I suppose? There wasn't a lot of Chinese Chives pungent leafy taste, in fact it had a lot more irrelevant Spring Onions taste...
The pork meat wasn't overly fatty, meaning it was modified slightly but had little pork taste. The dumpling skin to me personally, was beautifully wrapped and even, the middle part was rightly thicker and joined-part at the skin edges 'corrected' to be equally thick after pressing. The internal ingredients however wasn't very good.

3.8/5 抆冬菇 -
This didn't had a lot of Chinese Mushroom taste, it wasn't a dry-aged high grade mushroom, but that's expected isn't it? Afterall, this costed only a few dollars!

***********************
OVERALL - A LITTLE DISAPPOINTED WITH THEIR NORTHERN CHINESE STYLE DUMPLINGS AS IT HAS NOTHING ON THE ONES IN BEIJING, NOR WHAT MY AUNTIES MAKE EVEN THOUGH THEY'RE NOT PROFESSIONAL CHEFS.

HOWEVER, ALTHOUGH OVERALL I GAVE HERE AN 'OK-4', I WILL DEFINITELY COME BACK FOR THE TAN TAN NOODLES AS I SIMPLY CANNOT REMEMBER HAVING THIS HIGH QUALITY ANYWHERE ELSE......! I USED TO REMEMBER SOME SHOP ON 太子花園街 SERVING A GOOD ONE BUT CAN'T REMEMBER THE NAME, PERHAPS IT HAS ALREADY CEASED OPERATIONS TOO AS I CAN'T FIND IT ON OPENRICE'S MAP!

HOWEVER, IF ANYONE KNOWS WHERE TO FIND A GREAT TAN TAN NOODLES, PLEASE SHOOT ME A MAIL SO I CAN PUT IT ON MY TO-DO-LIST AND TRY IT OUT FOR COMPARISON! IN THE MEAN TIME, FEEL FREE TO TRY HERE AND GIVE ME SOME FEEDBACK AND SEE WHAT YOU THINK.
偷拍的, 係咁嘅質素了.. 都唔知拍咗乜!
Chinese Chives Dumplings - Mediocre, too bland.
超好味改良Tan-Tan noodles! 真係唔明為何水餃做唔到同一個level.
新鮮味道 rather than Dry-Aged version.
是很有心機, 但還是一搬哎:( 看見有師奶從後偷師了十分鐘!!
2010-02-01 24 瀏覽
在收音機上不斷聽到鄧媽媽的廣告, 其有點搞笑但又發人深省的對白真的很易入腦。因此, 鄧媽媽就成為我在葵芳尋食之旅的其中一站。其實跟旁邊的一泡而紅都是同一個老闆, 在任何一店都可以叫兩邊的食物。第一次來吃, 純粹是口痕, 吃不下飯麵, 就要了紅油搶手 ($18/5 隻)。搶手呢, 就即是紅油抄手, 其實也即是變了樣子的椰菜豬肉餃。但再加了強勁蒜味的辣醬汁後, 即時生色不少! 小小的抄手 (雲吞) 尚算多汁, 抄手汁也不太辣, 只是吃罷後, 又我整排的香口膠吃光了!鄧媽媽成名的其中一個原因, 是老闆樂於招聘普通婦女 (多是家庭主婦) 為員工, 加以培訓, 讓她們多一門手藝; 在樓面不但有板有眼, 更有機會成為得獎名廚! 收銀和樓面的姨姨們密密做應付絡繹不絕的客人, 真是辛苦了。 另一次是當午飯吃的, 吃點正常的餃子吧。只是今次又點了雲吞, 是菜肉雲吞 ($20/ 5 隻)。不算便宜, 而且也要等上一陣子的。雲吞上桌熱騰騰, 每隻都包得像個小荷包, 看其摺痕已可看出女性的細心。雖然雲吞皮摺的太多層令接駁位有點硬身, 但心思仍是可嘉的。菜肉餡用上白菜, 感覺比上次用椰菜來得濃鮮。另一個驚喜位是

另一次是當午飯吃的, 吃點正常的餃子吧。只是今次又點了雲吞, 是菜肉雲吞 ($20/ 5 隻)。不算便宜, 而且也要等上一陣子的。雲吞上桌熱騰騰, 每隻都包得像個小荷包, 看其摺痕已可看出女性的細心。雖然雲吞皮摺的太多層令接駁位有點硬身, 但心思仍是可嘉的。菜肉餡用上白菜, 感覺比上次用椰菜來得濃鮮。另一個驚喜位是, 湯裡面有極多的菜 - 芽菜和生菜! 像是媽媽生怕大家在外吃飯不夠蔬菜那樣, 忽然令人有窩心的感動啊!
努力地包餃子的 C9 店員
不是很搶手嗎?
有心的菜肉雲吞
努力地包餃子的 C9 店員
有心的菜肉雲吞
  • 媽媽的心
2009-12-04 23 瀏覽
今日突然夜晚有D野做要去葵芳,晚飯都係度搞掂。同媽咪兩個人,諗左好耐食咩,但其實又唔係好肚餓。咁啱見到鄧媽媽水餃,我同媽咪對呢個名好熟悉,因為佢不停係新城電台賣廣告//// 所以我地成日都聽到呢間野....... 咁難得見到就入去食下啦。環境當然唔寬敞,幾迫下,係自助形式出去買票。價錢唔算貴,我地叫左 5 隻椰菜餃同埋一碗蠔仔肉碎飯。碗飯黎到叫佢俾兩隻碗我,兩隻碗係正常,但竟然係跟兩隻膠羹.... omg! 仲要係用即棄筷子.... 唉... 點解要咁做呀???算啦〝都要食架啦。蠔仔肉碎飯d蠔仔成日食到沙同殼,而且幾細隻,但味道係ok的,挺鮮咩。仲有其他料,如冬菇,花生,菜,肉碎等,不過冬菇超級鹹,其他正常。份量唔算細,食完都覺得剛剛好。不過佢有D飯會黏在一起,似乎做得不夠細緻。椰菜水餃 5 隻 $15,味道很淡,旁邊有黑醋提供。皮唔算好厚,肉餡算鮮甜,吃下去是很清的感覺。埋單 $ 45,偶一為之沒問題,但如果可以更環保一點就好了。

蠔仔肉碎飯
椰菜水餃
$22.5 (晚餐)
2009-10-31 10 瀏覽
黎到西九 wine and dine ,見到鄧媽媽同一泡而紅飯,個個疑似鄧媽媽著到好廚師 look 身掛羅獎的牌做 show。要了一碗 $20 的撈烏冬 actually is plain udon and 我配了餃子。有兩隻鴛鴦餃。如果唔係佢落味精同我自己加了 XO 醬及芝麻油,我諗個碗烏冬會無味。唔覺佢有咁特別到竟然可以入選做美食呢!不過算啦,也有人喜歡係度食餃子的。

2009-10-31
2009-10-16 10 瀏覽
總覺得葵涌廣場,是一個幾有趣的地方.每次來到此地,好像大約在深圳.比旺角更"地道"的時裝店,各式手電店,小食店等等.還有早前更有專搶人眼鏡的眼鏡店.雜亂無章,換個角度去看,其實此處充滿著生命力.但格局實在太"大陸".如果打個比喻,新都會是羅湖,葵涌廣場就是深圳,連接兩者的行人天橋,豈不是羅湖橋?一水果然隔天涯也.由"羅湖"步進"深圳",一看就看到路口的"一泡而紅",同"鄧媽媽"雙生兒,牌面上的口號:我們在這裏.....鄧媽媽與你共勉,所謂的勵志,其實是"娘爆".不過,又不能帶有色眼鏡去看.說不定食物好吃呢.見到店員同鄰店的店員,在路口鬥拉客,想起昔日景隆街兩間越南店,拉客拉到充滿火藥味.此處亦差不多.鄧媽媽後面幾個字是過橋水餃,心想水餃一定不錯.於是便來八隻韭菜鮮肉餃,再配上湯米線.先付款,後找個位坐下.快餐店式服務.除水餃之外,其泡飯亦是主力,可是之後要與友人晚飯,不敢吃得太多.水餃不放湯上,正常做法.外皮未算特別厚,包著的韭菜肉餡很鮮甜,餘韻猶長.點些醋同吃,差點忘記米線的存在.用上湯作湯底的米線,加$5便當豬頭骨般送上.這個米線,果然平平無奇.如果下一次再來,吃淨水餃已經夠.不然
總覺得葵涌廣場,是一個幾有趣的地方.

水餃不放湯上,正常做法.外皮未算特別厚,包著的韭菜肉餡很鮮甜,餘韻猶長.點些醋同吃,差點忘記米線的存在.用上湯作湯底的米線,加$5便當豬頭骨般送上.這個米線,果然平平無奇.如果下一次再來,吃淨水餃已經夠.不然,來多個泡飯吧.
2009-09-19 9 瀏覽
很喜歡她的水餃 皮很薄, 菜很鮮椰菜水餃 - 有一粒粒的椰菜, 味很清好食.九菜水餃 - 九菜味很出, 肉不多, 很好食. 不過30元得12粒, 有一點貴.
很喜歡她的水餃
皮很薄, 菜很鮮
椰菜水餃 - 有一粒粒的椰菜, 味很清好食.
九菜水餃 - 九菜味很出, 肉不多, 很好食.
不過30元得12粒, 有一點貴.

2009-08-25 16 瀏覽
岩岩經過鄧媽媽,同bf一齊去食下,之前聽過話里間野ok,咁入左去試下~叫左個酸菜沙爹牛肉泡飯,我覺得d酸菜唔夠多,所以唔夠酸味,不過味度都係ok既~我bf叫左個醬汁牛肉米線,我覺得d牛肉就硬左d,不過味道都係可以的,都直得試下既,不過唔好太大期望~兩碗野都有1個共通點.....就係唔夠熱,......真係唔知係咩原因,如果熱d會好味d我覺得,之後落左地下買野珍珠奶茶飲~~因為覺得果度d野飲唔係好乾淨~