位於深水埗鴨寮街嘅Minimal位置好易搵, 地鐵站出口行幾分鐘就到店內裝修以淺木及白色打造簡約風為主, 佈置充滿文青風格,去到嘅時候唔多人 , 座位寬敞,空間感十足意大利雲吞配軟殼蟹冬蔭功泡沫意大利雲吞配埋軟殼蟹融合在一起,有冬蔭功泡沫的酸辣風味,感覺唔油膩芫荽苗香辣大蝦扁意粉意粉彈牙唔淋身,唔會好辣,味道做得好好牛油果芒果醬雞胸夾餅配薯角雞胸肉比想像中軟腍配上牛油果蓉配芒果酸甜醬都幾清新,我覺得好好食😋,薯角好香脆,唔乾, 咬落外脆內軟👍慢煮牛板腱配阿根廷青醬慢煮牛板腱熟度剛好,口感好軟嫩, 配著阿根廷青醬的濃郁香氣和酸甜風味,加埋少少沙律菜,味道岩岩好椰子奶蓋芒果蛋白脆甜品既貌相好靚好精緻結合咗幼滑嘅𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲同鬆化嘅蛋香脆椰子奶蓋有好濃郁既椰子香味, 奶蓋好滑好濃稠, 芒果蛋白脆口感好特別 , 又脆又鬆化中間好多新鮮芒果肉, 口感層次分明,勁有心思絕對必食‼️Minimal 迷你毛📍深水埗鴨寮街121-123號地舖星期一至日11:00-21:00
去到嘅時候唔多人 , 座位寬敞,空間感十足
意大利雲吞配軟殼蟹冬蔭功泡沫
芫荽苗香辣大蝦扁意粉
意粉彈牙唔淋身,唔會好辣,味道做得好好
牛油果芒果醬雞胸夾餅配薯角
慢煮牛板腱配阿根廷青醬
椰子奶蓋芒果蛋白脆
甜品既貌相好靚好精緻
結合咗幼滑嘅𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲同鬆化嘅蛋香脆
中間好多新鮮芒果肉, 口感層次分明,勁有心思
絕對必食‼️
Minimal 迷你毛
📍深水埗鴨寮街121-123號地舖
星期一至日11:00-21:00
經典希臘沙律🥗由Feta Cheese 配上新鮮蕃茄同青瓜做主菜同前菜都得成個感覺好fresh 幾開胃🥒 不過價錢偏貴………………………………………………………溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉🍝 牛肝菌汁香氣撲鼻令呢個素食啲貓耳朵粉好令人好難抗拒😋溫泉蛋好流心意粉撈住蛋漿口感一流!………………………………………………………聽講佢哋嘅甜品waffle都好出色✨希望下次有機會試吓啦不過當日去有好幾隻烏蠅🙁衛生就真係要改善下
經典希臘沙律🥗
由Feta Cheese 配上新鮮蕃茄同青瓜
做主菜同前菜都得
成個感覺好fresh 幾開胃🥒
不過價錢偏貴
………………………………………………………
溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉🍝
牛肝菌汁香氣撲鼻
令呢個素食啲貓耳朵粉
好令人好難抗拒😋
溫泉蛋好流心
意粉撈住蛋漿
口感一流!
………………………………………………………
聽講佢哋嘅甜品waffle都好出色✨
希望下次有機會試吓啦
不過當日去有好幾隻烏蠅🙁
衛生就真係要改善下

6天前 0 瀏覽
不同的侍應態度都很差我們有一個餐點很久都沒上旁桌比我們晚點 也已經來了(是同一份餐點)我們就詢問侍應結果女侍應就黑臉地說 嚟緊這時看到另一位女侍應捧著餐點來原來又捧到旁桌她看到旁桌已經上了就打算捧走我們就跟她說 我們的還沒來結果她什麼也沒說 放下就走了一句不好意思也沒有吃著吃著發現餐點裡竟然有條毛髮以後不會來了
不同的侍應態度都很差
我們有一個餐點很久都沒上
旁桌比我們晚點 也已經來了(是同一份餐點)
我們就詢問侍應
結果她什麼也沒說 放下就走了
一句不好意思也沒有

吃著吃著發現餐點裡竟然有條毛髮
以後不會來了
上網見這間的甜品好吸引就決定來試試𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝟑點半左右到達,很多人等位人手派籌的,記得先問店員拿籌再排隊見人龍太長不想呆等就去在深水圳逛街整個過程約一個小時左右回去就有位了但眼見其實內裡一直有位置不過沒叫號不知道是否人手不足才沒安排客人進內入座時店員有兩款招牌甜品已𝐬𝐨𝐥𝐝 𝐨𝐮𝐭建議想吃甜品的朋友記得要早點去了~▸ 朱古力鮮奶 $𝟒𝟎▸ 𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨炸雞窩夫 $𝟏𝟎𝟔是一道沒有令人失望的人氣𝐎𝐑𝐃𝐄𝐑呢😍熱騰騰的炸雞外層脆卜卜,內裡鮮嫩多汁太陽蛋煎得好漂亮還帶燶邊,賣相好吸引配上烘得脆口的窩夫跟楓糖漿,好好味.ᐟ▸ 焙茶鮮奶 $𝟒𝟒▸ 生煎鴨胸配煙花女汁辣肉腸燴飯 $𝟏𝟏𝟔醬汁好濃郁,鴨胸肉質軟嫩整體感覺不錯,份量都足夠▸ 薄脆拿破崙配軟雪糕 $𝟖𝟎賣相很美,好適合相機食先拿破崙夠脆配雪糕都幾夾👍🏻

上網見這間的甜品好吸引就決定來試試
𝐖𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝 𝟑點半左右到達,很多人等位
人手派籌的,記得先問店員拿籌再排隊

見人龍太長不想呆等就去在深水圳逛街
整個過程約一個小時左右回去就有位了
但眼見其實內裡一直有位置不過沒叫號
不知道是否人手不足才沒安排客人進內
入座時店員有兩款招牌甜品已𝐬𝐨𝐥𝐝 𝐨𝐮𝐭
建議想吃甜品的朋友記得要早點去了~

▸ 朱古力鮮奶 $𝟒𝟎
▸ 𝐉𝐮𝐦𝐛𝐨炸雞窩夫 $𝟏𝟎𝟔
是一道沒有令人失望的人氣𝐎𝐑𝐃𝐄𝐑呢😍
熱騰騰的炸雞外層脆卜卜,內裡鮮嫩多汁
太陽蛋煎得好漂亮還帶燶邊,賣相好吸引
配上烘得脆口的窩夫跟楓糖漿,好好味.ᐟ
生煎鴨胸配煙花女汁辣肉腸燴飯

▸ 焙茶鮮奶 $𝟒𝟒
▸ 生煎鴨胸配煙花女汁辣肉腸燴飯 $𝟏𝟏𝟔
醬汁好濃郁,鴨胸肉質軟嫩
整體感覺不錯,份量都足夠
薄脆拿破崙配軟雪糕

▸ 薄脆拿破崙配軟雪糕 $𝟖𝟎
賣相很美,好適合相機食先
拿破崙夠脆配雪糕都幾夾👍🏻

生煎鴨胸配煙花女汁辣肉腸燴飯
薄脆拿破崙配軟雪糕
2024-05-02 0 瀏覽
早幾日睇完電視介紹一間深水埗甜品店,先醒起我都有去過,即時搵番啲片出黎分享吓先🥰之前見過人介紹深水埗有酒店級嘅甜品,啲擺盤的確幾吸睛架,幾款甜品都想試尤其是個蘋果酥盒,但個胃只可食一件,最後都揀番我至愛嘅拿破崙😉 每層波浪形嘅薄脆,薄到好似薯片咁又薄又脆,內層夾有原味同榛子吉士,以焗香過嘅榛子同 crumble 作點綴 。加上表面灑上爆炸糖嘅雙色雪糕,入口幾有層次👍I came here for their mille-feuille. It's super flaky and crunchy given the puff pastry is just as thin as potato chips🤏 It features hazelnut and vanilla custard, 2 flavours of ice cream, topped with hazelnut and crumbles. Everything comes together to form complementary textures and create a dish with a variety of

I came here for their mille-feuille. It's super flaky and crunchy given the puff pastry is just as thin as potato chips🤏 It features hazelnut and vanilla custard, 2 flavours of ice cream, topped with hazelnut and crumbles. Everything comes together to form complementary textures and create a dish with a variety of mouthfeel.

2024-04-25 161 瀏覽
好耐無去深水埗行街,嗰日剛好約了姐姐去嗰頭,上網搵下有咩好食😁😁呢間餐廳最先吸引我㗎係甜品🍮🍰,當日去到唔多客,佢地有大約8個set lunch同時可以order散餐,我地2人order了2個set lunch同埋加了2個甜品再加2杯飲品(因為全部都有加購優惠😜😜)我們order了主菜有“洋蔥壽喜燒牛肉🐂🐂夾餅🌮🌮配薯角🥔🥔”“羌茜苗香辣大蝦🦐🦐扁意粉🍝🍝”還有甜品“非傳統提拉米蘇””原隻蘋🍎🍎果酥盒”飲品就有”caramel latte ”“草莓🍓🍓朱古力🍫🍫雪山脆脆”食品賣相非常吸引,味道都好食,份量剛好不太大,因為唔多人所以可以慢慢食唔會比人趕走,今次用餐🍽🍽愉快,可以再去食過😋😋
2024-03-27
  • 蘋果酥盒
  • 芫荽苗香辣大蝦扁意粉
2024-04-24 119 瀏覽
係深水埗搵到一間又大又靚嘅cafe🩶間餐廳入面都幾full 都好多人排隊等位 所以真係要訂咗位穩陣啲水係自助形式 有暖水同室溫水食物:洋蔥壽喜燒牛肉配薯角🥙牛肉好有肉汁 好夠味🍟薯角厚身 好有薯仔味 會食唔停口焗加拿大龍蝦芝士扁意粉🍝意粉幾有口感 每啖都有芝士醬 好creamy🦞都幾有咬口 半隻龍蝦肉大細正常意大利芝士蛋糕☕️好有咖啡同酒味 口感都唔錯 portion唔少但其實見到好多甜品都售罊 試唔到其他火龍果乳酪🥛好少見火龍果飲品 所以即叫 除咗靚之外 都真係好好飲 口感好rich 有乳酪厚厚嘅感覺仲有火龍果籽 都幾清新
係深水埗搵到一間又大又靚嘅cafe🩶

☕️好有咖啡同酒味 口感都唔錯 portion唔少
但其實見到好多甜品都售罊 試唔到其他

🥛好少見火龍果飲品 所以即叫
2024-04-23 84 瀏覽
星期六晚的鴨寮街全漆黑一片。附近的舖頭,幾乎全都打烊,唯獨一處依然洋溢微黃的暖光。如此良景吸引我們,越過馬路上前一看究竟。其實以前已吃過迷你毛數次,只是貪心嘅人類永不會滿足於同一間餐廳。不過這間應該要例外了。芫荽苗大蝦扁意粉大半年未訪,來客穩妥的扁意粉。上桌時看到意粉其貌不揚,心頭略微一沉。誰知捲上一口意粉,香氣四散。放口一咬,原來用上龍蝦汁,難怪如此惹味!意粉質素不俗,另外,要讚的係大蝦爽身,有蝦味,好食!如果意粉汁可以再濃少少、黏稠少少,意粉會更掛到汁。西班牙豬扒配蜜糖芥末豬扒嫩口,切入去仍可見嫩粉紅色。除了蜜糖芥末,黑醋亦畫龍點睛,令整體更清新舒服。豬扒當然不能與動輒數百上千的黑毛豬相比,味道不算很香口,但相當嫩滑,應該是慢煮而成。以百多元而言,已算超額完成。士多啤梨乳酪乳酪濃郁,士多啤梨味道突出。雖然完全不甜,但因為太稠身,似甜品多於飲品。😂很合我脾胃。Iced Cappuccino 多說無益,我朋友很喜歡飲咖啡都大讚。咖啡與奶平衡細膩,飲到底仍然與開始時的味道相若。非傳統提拉米蘇去食飯見到「非傳統」這三字,都有些怕怕。不過之前幾道菜都出色,所以就姑且一試。誰知就成為我們這餐最

芫荽苗大蝦扁意粉

Iced Cappuccino

非傳統提拉米蘇
去食飯見到「非傳統」這三字,都有些怕怕。不過之前幾道菜都出色,所以就姑且一試。誰知就成為我們這餐最好食的餐點。Tiramisu底部略帶Bailey酒味,難得又可以保留咖啡香,內裏夾有焦糖脆塊,再配合上面軟滑的Mozella芝士,有驚喜!令已非常飽肚的我仍想再叫多份!😂😂

這次晚餐,整體都好好食,以後應該會常常來😁。
非傳統提拉米
非傳統提拉米
2024-04-18 125 瀏覽
朋友同我慶祝生日揀左呢間餐廳本身上網都見到佢哋嘅甜品好精緻亦好多人讚所以決定去試吓我哋叫左兩個鹹食,一個係雞胸牛油果Taco另一個係西班牙豬扒味道方面都唔錯,係豬扒有少少難咬有少少韌,不過薯角幾好食炸得好脆最後當然唔少得主角我哋叫左西多士同蘋果酥盒,西多士加左好多裝飾睇落好吸引蘋果酥盒更加唔使講,打卡一流西多士浸滿蛋漿食落好似食緊麵包布甸加埋朱古力雪糕同上面嘅脆片食好味。蘋果酥盒整得靚之餘味道都好好蘋果有好香嘅肉桂味,酥盒入面有雲尼拿吉士,唔會好甜,配埋蘋果食一流用呢個價錢食到甘高質甘用心製作嘅甜品真係好抵呀,下次會再試埋佢其他甜品
朋友同我慶祝生日揀左呢間餐廳
本身上網都見到佢哋嘅甜品好精緻亦好多人讚
所以決定去試吓

最後當然唔少得主角
我哋叫左西多士同蘋果酥盒,西多士加左好多裝飾睇落好吸引
蘋果酥盒更加唔使講,打卡一流
西多士浸滿蛋漿食落好似食緊麵包布甸
加埋朱古力雪糕同上面嘅脆片食
好味。蘋果酥盒整得靚之餘味道都好好
法式西多士
蘋果酥盒

用呢個價錢食到甘高質甘用心製作嘅甜品
真係好抵呀,下次會再試埋佢其他甜品
2024-04-12
法式西多士
蘋果酥盒
環境唔錯價錢都相宜嘅cafe~✧ Jumbo炸雞煎蛋窩夫($106)雖然本豬唔認同呢幾樣嘢加埋係一個好好嘅combo但單獨食落都幾正蘭王蛋好黃好打卡able而且一路切waffle 個蛋黃就一路震 相當誘人🍳Waffle個漿食落就係M記熱香餅個味不過質地偏硬少少🤏🏻甜度就自行決定落幾多糖漿炸雞反而有驚喜!炸漿食完咸味同胡椒味而雞肉都腌得好入味好夠咸好食過KFC十倍haha✧ 非傳統提拉米蘇($80)外表好特別已經係大賣點圓菇碌波波仲要要騰騰冇諗過質地味道都咁正!首先一cut落去Cheese勁foamy所以一啲都唔膩另外topping同啲醬都用咗榛子平時冇試過 但都幾夾同埋rum酒味都幾出🍷✧ Chocolate Latte($40)雖然拉花拉得靚但唔建議朱古力好普通用粉沖之餘仲要溝勁多奶( ´◔ ‸◔`)所以朱古力味唔出好淡
環境唔錯價錢都相宜嘅cafe~
✧ Jumbo炸雞煎蛋窩夫($106)
雖然本豬唔認同呢幾樣嘢加埋係一個好好嘅combo
但單獨食落都幾正
蘭王蛋好黃好打卡able
而且一路切waffle
個蛋黃就一路震 相當誘人🍳
Waffle個漿食落就係M記熱香餅個味
不過質地偏硬少少🤏🏻
甜度就自行決定落幾多糖漿
炸雞反而有驚喜!
炸漿食完咸味同胡椒味
而雞肉都腌得好入味好夠咸
好食過KFC十倍haha
Jumbo炸雞煎蛋窩夫
✧ 非傳統提拉米蘇($80)
外表好特別已經係大賣點
圓菇碌波波仲要要騰騰
冇諗過質地味道都咁正!
首先一cut落去
Cheese勁foamy所以一啲都唔膩
另外topping同啲醬都用咗榛子
平時冇試過 但都幾夾
同埋rum酒味都幾出🍷
非傳統提拉米蘇
✧ Chocolate Latte($40)
雖然拉花拉得靚但唔建議
朱古力好普通用粉沖之餘
仲要溝勁多奶( ´◔ ‸◔`)
所以朱古力味唔出好淡
Chocolate Latte
2024-03-27 391 瀏覽
嚟到深水埗,順便去呢間好多人都話tiramisu 好食嘅迷你毛試吓。鋪面唔算大,坐位有啲密,座無虛席,整間餐廳以白色為主,感覺乾淨利落。咁出名嘅Tiramisu 梗係要叫啦!Mascarpone cheese好厚, 加上表面少少苦嘅朱古力粉,balance番,底係有啲朱古力脆脆,比起普通嘅tiramisu 係有少少特別,味道好食,但未去到好驚艷,$80呢個價錢有少少overpriced。另外有叫到一杯熱cappuccino同火龍果汁,正常發揮!整體嚟講都可一試!

Tiramisu

另外有叫到一杯熱cappuccino同火龍果汁,正常發揮!

整體嚟講都可一試!
2024-02-03
  • Tiramisu
2024-03-21 517 瀏覽
網上看到食品相片,覺得擺盤幾靚有心思,似係有Heart,所以去試下。蘋果酥盒,好靚,蘋果去深後讓入一些蘋果細粒,有心思,個盒好好味,好香脆!側邊有啲類似crumble 嘅餅碎,整體都好夾好味!薄脆配軟雪糕,其實啲薄脆都係整得好好味,不過我覺得薄咗啲,食起上嚟唔夠有口感,入邊嘅餡料都好食,軟雪糕就正常發揮,但店主加咗啲爆炸糖喺入邊,食落幾得意。貓耳朵粉同埋墨魚汁意大利飯兩個鹹食都整得好好,慢煮牛肉相對就比較普通,冇咩味。整體嚟講我滿意嘅,睇得出店主對整食物係有心思,下次我想試芒果椰子甜品!

2024-03-18 435 瀏覽
🤗Jumbo 雞扒窩夫🐔🐔雞扒炸得比較乾少少,但係都好味而且好脆👍🏻個窩夫非常之出色,外脆內軟。如果有得就咁叫窩夫一定會叫🤤🤤🤤整體來講每樣都好食,但係佢哋就唔係好夾埋😂推薦指數:🩷🩷🩷🍰🍰意大利芝士蛋糕出面嘅cream好soft,真係有Tiramisu嘅味👍🏻而裏面係有脆脆蛋糕🤤好正。如果大個啲就好啦🫢🫢推薦指數:🩷🩷🩷🩷🍎🍎蘋果脆盒呢個真係有一個蘋果喺上面,但就正常蘋果味道。而下面嘅脆盒就真係好出色,好驚奇🤤🤤出邊個層脆皮係超鬆脆,裏面嘅蛋糕又好有層次感。而且個味道好香。👍🏻推薦指數:🩷🩷🩷🩷
🤗Jumbo 雞扒窩夫🐔🐔
雞扒炸得比較乾少少,但係都好味而且好脆👍🏻
個窩夫非常之出色,外脆內軟。
如果有得就咁叫窩夫一定會叫🤤🤤🤤
整體來講每樣都好食,但係佢哋就唔係好夾埋😂
推薦指數:🩷🩷🩷

🍰🍰意大利芝士蛋糕
出面嘅cream好soft,真係有Tiramisu嘅味👍🏻
而裏面係有脆脆蛋糕🤤好正。如果大個啲就好啦🫢🫢
推薦指數:🩷🩷🩷🩷

🍎🍎蘋果脆盒
呢個真係有一個蘋果喺上面,但就正常蘋果味道。
而下面嘅脆盒就真係好出色,好驚奇🤤🤤
推薦指數:🩷🩷🩷🩷

2024-03-17 379 瀏覽
室內佈置充滿文青風格,門口仲有靚靚打卡位,啱晒各位週末想搵地方或者靚食物影相打卡。😍必食推介1️⃣ Jumbo炸雞waffle香脆既炸雞搭配鬆軟Waffle,絕對係一個勁正組合。😋😋😋😋2️⃣ 芫茜香辣大蝦扁意粉呢款扁意粉以新鮮既大蝦同辣椒搭配芫茜,味道獨特豐富。辣椒的辣度和芫茜的清新組合埋一齊,非常特別。😋😋😋3️⃣ 牛油果雞肉TacoTaco包裹住多汁既雞肉同牛油果醬,口感豐富。😋😋😋😋😋4️⃣ 帶子墨魚汁燴飯呢個燴飯用左我最鍾意嘅帶子和墨魚汁,不過可以再濃味啲。😋😋5️⃣ Tiramisu呢個Tiramisu絕對不能錯過。佢既咖啡和奶油味超濃厚,食完正餐再甜一甜,勁正。😋😋😋😋6️⃣ 蘋果酥盒蘋果酥盒結合左脆卜卜酥皮同溫暖既蘋果內餡,啖啖都帶有滿滿既蘋果香。😋😋😋😋

😍必食推介
1️⃣ Jumbo炸雞waffle
香脆既炸雞搭配鬆軟Waffle,絕對係一個勁正組合。

2️⃣ 芫茜香辣大蝦扁意粉
😋😋😋

3️⃣ 牛油果雞肉Taco
Taco包裹住多汁既雞肉同牛油果醬,口感豐富。
😋😋😋😋😋

4️⃣ 帶子墨魚汁燴飯
呢個燴飯用左我最鍾意嘅帶子和墨魚汁,不過可以再濃味啲。
😋😋

5️⃣ Tiramisu

6️⃣ 蘋果酥盒
2024-03-16 231 瀏覽
今次叫咗燉飯,炸雞窩夫,同埋兩杯咖啡:燉飯-我叫蕃茄鴨胸味,份量啱啱好,有蕃茄味,或者加咗啲茄膏,喜歡食蕃茄嘅朋友一定要試炸雞窩夫-個炸雞有 Juicy 非常好食,窩夫內裏煙靭嘅口感,外層脆口,呢個一定要試有一杯latte,個咖啡底非常順口,飲落口咖啡香味跑出嚟,而係有層次感。牛奶中和咖啡嘅酸度,成個口感好順滑仲有一杯薄荷朱古力咖啡,咖啡底跟latte 係一樣,多咗薄荷味同埋有啲朱古力味亦都係一個唔錯嘅選擇。
今次叫咗燉飯,炸雞窩夫,同埋兩杯咖啡:
2024-03-16
  • 炸雞煎蛋窩夫