2024-03-17 387 瀏覽
室內佈置充滿文青風格,門口仲有靚靚打卡位,啱晒各位週末想搵地方或者靚食物影相打卡。😍必食推介1️⃣ Jumbo炸雞waffle香脆既炸雞搭配鬆軟Waffle,絕對係一個勁正組合。😋😋😋😋2️⃣ 芫茜香辣大蝦扁意粉呢款扁意粉以新鮮既大蝦同辣椒搭配芫茜,味道獨特豐富。辣椒的辣度和芫茜的清新組合埋一齊,非常特別。😋😋😋3️⃣ 牛油果雞肉TacoTaco包裹住多汁既雞肉同牛油果醬,口感豐富。😋😋😋😋😋4️⃣ 帶子墨魚汁燴飯呢個燴飯用左我最鍾意嘅帶子和墨魚汁,不過可以再濃味啲。😋😋5️⃣ Tiramisu呢個Tiramisu絕對不能錯過。佢既咖啡和奶油味超濃厚,食完正餐再甜一甜,勁正。😋😋😋😋6️⃣ 蘋果酥盒蘋果酥盒結合左脆卜卜酥皮同溫暖既蘋果內餡,啖啖都帶有滿滿既蘋果香。😋😋😋😋

😍必食推介
1️⃣ Jumbo炸雞waffle
香脆既炸雞搭配鬆軟Waffle,絕對係一個勁正組合。

2️⃣ 芫茜香辣大蝦扁意粉
😋😋😋

3️⃣ 牛油果雞肉Taco
Taco包裹住多汁既雞肉同牛油果醬,口感豐富。
😋😋😋😋😋

4️⃣ 帶子墨魚汁燴飯
呢個燴飯用左我最鍾意嘅帶子和墨魚汁,不過可以再濃味啲。
😋😋

5️⃣ Tiramisu

6️⃣ 蘋果酥盒
2024-03-16 245 瀏覽
今次叫咗燉飯,炸雞窩夫,同埋兩杯咖啡:燉飯-我叫蕃茄鴨胸味,份量啱啱好,有蕃茄味,或者加咗啲茄膏,喜歡食蕃茄嘅朋友一定要試炸雞窩夫-個炸雞有 Juicy 非常好食,窩夫內裏煙靭嘅口感,外層脆口,呢個一定要試有一杯latte,個咖啡底非常順口,飲落口咖啡香味跑出嚟,而係有層次感。牛奶中和咖啡嘅酸度,成個口感好順滑仲有一杯薄荷朱古力咖啡,咖啡底跟latte 係一樣,多咗薄荷味同埋有啲朱古力味亦都係一個唔錯嘅選擇。
今次叫咗燉飯,炸雞窩夫,同埋兩杯咖啡:
2024-03-16
  • 炸雞煎蛋窩夫
  • 蕃茄鴨胸燉飯
  • Latte
  • 薄荷朱古力咖啡
2024-03-16 271 瀏覽
上星期六難得和爸爸走到深水埗區(說真的平時沒什麼特別,作為女生,我絕少踏入此區),諗住帶他 "見識" 下此區的新面貌,所以找了迷你毛。一轉入食店所屬的街道,已知道就是這裡無疑,因為長長一條龍。。。排隊,從來都是香港特色,當然,尤其係咁出名的食店。所以我地亦好甘心,好耐心地排隊,等呀等,等呀等。。。就這樣,快半小時過去了。開始見到前方有一兩 pair 人(當時我地前面約有七至八 pair),離開了?咦,咁咪更好,我地可以快些排到。但奇怪的是,見到一兩張枱的客人都走了,但五分鐘,十分鐘,才有食店職員(清一式後生到不得了的職員)行出來,但又好似是不是帶人入去,真的很奇怪。突然,前面五,六 pair人都走了,哦,是放棄排隊了?我和老豆還滿心期待,就快入得了!現在前面只剩一位女士。他男友人的車就泊在路旁,還細心地問她,要唔要她坐車上等,換他來排隊(因為該女士是有腳傷正用拐杖)。而我後面排隊的人龍,是剛來時的兩倍了。又過了一會,一個好年輕的waitress 走了出來,雖然其實根本再無人從餐廳埋單,我們仍抱住希望,可能還有些 "吉位" 我們看不到。點知,waitress 問我地,你地有冇攞飛??冇哦
點知,waitress 問我地,你地有冇攞飛??
冇哦,有邊個同我地講呢?我地已排左半個幾鐘。。。
要攞飛先,攞左飛都要再排過的。。。
吓,小姐,你唔好早 d 講
Sorry 呀,餐廳太多人,未得閒講到,咁你地仲要唔要攞飛 (好似話你聽,唔攞飛就過主啦)

在咁嘅對話後,我同老豆(其實佢 over 70啦,肯陪我癲在街上排左咁耐隊)決定放棄!
前面的女士這時也勁嬲,問那位 waitress點解唔一早講,什麼什麼," 淡定無比" 的小女孩,回答佢:Sorry 呀,我地冇估到今日咁多人的。。。

吓,今日星期六喎,唔會多人?你地開鋪唔係想多人㗎。。。

之後佢地爭論結果如何,我已不得而知,也不知道我們後面那二十多位等待中的人去向如何,唯有說句,祝佢好運。餐廳如果繼續出呢個 "排隊唔話你知要攞飛(仲要係傳統人手派飛), 攞咗飛都仲係要排隊" 嘅招式,恐怕都會係淪為趕客之選。

之後,我和老豆去了吃康端甜品,店舖雖小,但起碼踏踏實實,又平又好味。

補充一句:當日所見,迷你毛有個L 型大坐位,起碼可以坐5-6人,就那日只見兩個文青打扮的女生坐著。由我開始排隊到離開時,佢地都未落過 order, 只見佢地不停前後翻動餐牌,一係去自己斟水 (係,係要自己 serve 的),望住 menu好似追緊本長篇小說咁。。。其實,她們前面的落地玻璃窗所望見的,就係我地呢班望住入面,望住佢地,排隊排到懷疑人生的人,請問咁樣的坐法,作為客人,真的會 enjoy 嗎?

2024-03-09
2024-03-12 290 瀏覽
環境干淨,闊落,明亮,又坐得舒服😌食物擺盤靚,又好食,不過就偏貴咗少少(話晒深水埗區哦),因為飲品需另加錢。牛油果雞胸肉配芒果汁配薯角(4/5),雞胸肉唔鞋,加埋芒果汁,好清新,而且Taco又脆,唔錯!!洋蔥壽喜燒牛肉配薯角(5/5),相對牛油果雞胸肉更出色,所有配搭都岩岩好,就算有牛肉汁,但Taco唔會變軟,推薦!Tiramisu蛋糕(3/5),餅底酒味較朱古力味更出,雖然奶油好滑好味,但易濟,建議3-4人分享。焙茶latte (3/5),味道好香,熱飲解濟,唔錯!
環境干淨,闊落,明亮,又坐得舒服😌

牛油果雞胸肉配芒果汁配薯角

洋蔥壽喜燒牛肉配薯角

Tiramisu蛋糕

焙茶latte (3/5),味道好香,熱飲解濟,唔錯!
焙茶latte
洋蔥壽喜燒牛肉配薯角
焙茶latte
2024-03-08 313 瀏覽
安格斯牛板腱配阿根廷青醬牛扒烤得啱啱好,好嫩滑好Juice,肉味香濃,配埋青醬好解膩!🌮牛油果芒果醬雞胸夾餅配薯角:雞胸肉好軟腍配上新鮮芒果醬好fresh好夾,我覺得好好食😋,薯角好香脆,超正呀👍!🥟自家製意式雜菜湯配青醬芝士雲吞:雲吞香濃芝士味,青醬好濃厚,好香嘅香草味🌿,雲吞配埋青醬食好好味😋!🍮甜品:椰子奶蓋芒果蛋白脆:上層奶蓋鹹鹹地椰子🥥奶香味,中間及碟邊好多新鮮芒果肉🥭,低層係香脆蛋白脆,香甜美味,好多層次😋!飲品:🍹草莓朱古力雪山脆脆:外型好吸引,上層係士多啤梨味打嘅奶泡,加上粉紅色脆脆粒裝飾食落脆卜卜嘅感覺,底層係香濃朱古力,好好飲😋!🍵凍抹茶鮮奶抹茶味幾香,唔會太甜,幾好飲。

安格斯牛板腱配阿根廷青醬

🍮甜品

飲品:

🍵凍抹茶鮮奶
抹茶味幾香,唔會太甜,幾好飲。
2024-02-14
情人節
2024-03-06 253 瀏覽
最近因為工作關係多左去深水埗,留意到呢間餐廳好耐,今日終於有機會去試下🤩🥰 入面環境好靚,打卡一流,岩晒幾個姊妹黎傾計食野❤️當日我地試左 Brunch Set同甜品:✨洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角夾餅好好食😋牛肉好嫩,但最正係啲汁,幾樣野夾埋一齊真係好好食!薯角又夠熱同脆,強烈推介!✨西班牙豬扒配松露乾蔥忌廉汁豬扒煮得啱啱好,夠晒入味,又唔會太韌,松露忌廉汁亦好好味🤩✨薄脆拿破崙同姊妹食野點少得甜品~拿破崙個賣相好靚呀,咬落又夠晒脆,雪糕都好好味😋 食完我地又係門口打左陣卡先捨得走,真心覺得佢裝修好靚😆整體黎講都好高質,推薦比大家試吓❤️

當日我地試左 Brunch Set同甜品

✨洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角

✨西班牙豬扒配松露乾蔥忌廉汁
豬扒煮得啱啱好,夠晒入味,又唔會太韌,松露忌廉汁亦好好味🤩

✨薄脆拿破崙

2024-01-31
  • 薄脆拿破崙
2024-03-05 456 瀏覽
今日試左深水埗打卡able嘅coffee shop,裝修都幾小清新,不過價錢我覺得略貴!lunch set另加飲品都加30幾蚊,不太化算!而且主食份量偏少,但係甜品出色!總括嚟講,試左一次就夠了!
2024-03-05
西班牙豬扒配松露乾蔥忌廉汁
芫茜苗香辣大蝦扁意粉
🍽️食物方面:🦑香煎帶子墨汁飯💲146重蟹味 啲飯好硬 食唔落🧇全日窩夫💲136腸仔好食 其他正常發揮🦞龍蝦配芝士扁意粉💲146個汁濃味幾好食 🍨法式多士配雪糕💲42重蛋味 好甜 雪糕無得揀味🥛乳酪-火龍果💲48/草莓💲52可以稀啲 唔似嘢飲📷打卡方面:木系簡約裝修 空間感大 夠光🔈環境方面:平晚無乜客 Staff 8:20就清場可借叉電同風扇 廁所有neway味💬其他資訊:迷你毛📍深水埗鴨寮街121-123號地舖⏰11am-9pm (8pm last order)💰Dinner人均💲170
🍽️食物方面:

可借叉電同風扇 廁所有neway味

💬其他資訊:
迷你毛
📍深水埗鴨寮街121-123號地舖
⏰11am-9pm (8pm last order)
💰Dinner人均💲170
2024-03-04 165 瀏覽
牛油果雞胸肉Taco配薯角,味道十分清新, Taco又不會因為醬汁變得軟, 仍然保持脆口。生煎鴨胸配煙花女汁辣肉腸燴飯,飯都十分入味, 鴨胸juicy,但有點咸, 個人覺得淡一點較好。安格斯牛肉質嫰滑, 份量多點再更好。蘋果酥盒有陣陣的肉桂味配上蘋果肉,甜道適中,很有驚喜。沙律味道不錯, 可惜粟米芯太硬。

安格斯牛肉質嫰滑, 份量多點再更好。

蘋果酥盒有陣陣的肉桂味配上蘋果肉,甜道適中,很有驚喜。

沙律味道不錯, 可惜粟米芯太硬。

• 蘋果酥盒
  • 安格斯牛腰扒配阿根廷青醬
2024-03-01 361 瀏覽
難得一至五放假,想喺深水埗搵一間Cafe想食吓深水埗有好多好餐廳,今日揀咗呢一間你入去之前就覺得個價錢已經偏貴Lunch set唔包嘢飲仲要收$86以上最後尾我哋叫咗一個全日早餐,加墨汁意大利飯全日早餐就正正常常發揮啦,蛋係炒得幾好嘅但係都係一堆極之普通睇落去亦都唔係好貴嘅材料炒埋一堆烚熟,跟住放咗喺隻碟上面然之後收咗我$130冇嘢飲,水要自己斟墨汁意大利飯軟硬度係適中嘅但係完全冇墨汁嘅香味感覺好似食緊一堆用(書法用)墨汁溝嘅意大利飯墨魚仲冇味就好似普通烚完加咗幾粒鹽放喺上面咁更加唔好同我講擺盤我就用咗$86佢食咗一個黑色嘅糊仔
難得一至五放假,想喺深水埗搵一間Cafe想食吓
深水埗有好多好餐廳,今日揀咗呢一間
你入去之前就覺得個價錢已經偏貴
Lunch set唔包嘢飲仲要收$86以上

最後尾我哋叫咗一個全日早餐,加墨汁意大利飯

全日早餐就正正常常發揮啦,蛋係炒得幾好嘅
然之後收咗我$130冇嘢飲,水要自己斟

我就用咗$86佢食咗一個黑色嘅糊仔
墨魚汁意大利飯
  • 食其他餐廳
2024-02-29 406 瀏覽
想試好耐 , 今日黎開呢邊一於試下 ! ▫️Jumbo炸雞煎蛋窩夫炸雞好大塊 , 雞肉嫩滑多汁 ! 🧇窩夫烘得金黃香脆、充滿蛋香 , 好味 !▫️香煎北海道刺身帶子配鮮蟹粉墨魚汁燴飯Risotto 口感煙韌 , 墨汁+ 蟹粉 + 帶子鮮味十足👍🏼▫️溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉貓耳朵粉比較有咬口 , 🍄牛肝菌醬汁香濃 , 加埋溫泉蛋撈埋一齊好creamy▫️椰子奶蓋芒果蛋白脆🥥椰子奶蓋咸咸甜甜 , 好香椰子味 , 配埋芒果醬同蛋白脆口感豐富 , 做飯後甜品一啲都唔怕膩 ▫️法國士多啤梨乳酪▫️芒果乳酪兩杯乳酪都好靚❤️ 而且係用100%新鮮生果打制🥭🍓 , 味道酸甜可口 , 特別推薦士多啤梨口味🍓順帶一提 , 餐廳最近做緊一個小型相展 “Nights and Lights” , 霓虹燈下既香港真係好靚❤️
想試好耐 , 今日黎開呢邊一於試下 !

▫️Jumbo炸雞煎蛋窩夫

溫泉蛋什菌牛肝菌汁貓耳朵粉
椰子奶蓋芒果蛋白脆
法國士多啤梨乳酪
2024-02-28 202 瀏覽
今次我哋嗌咗一個主食🍝一個輕食🧇一個甜品🍰芫荽苗香辣大蝦扁意粉🦐🍝因為小芊唔食辣嘅關係,我哋叫左走辣😋 芫荽苗🌿加上意粉好Fresh🤍 扁意粉都掛滿汁幾好味👍🏻仲有大大四隻蝦🦐好彈牙爽口😋全日窩夫早餐🧇🥓當中最特別炸海膽🍴上面仲鋪咗魚子醬食落非常之Creamy好味😋而主角窩夫都幾脆口🆕 棉花糖士多啤梨芝士餅 🍓🍰呢個一上枱就比佢架飛機✈️吸引住😍呢道甜品賣相真係好靚🥰好似雲霄上嘅客機咁☁️ 棉花糖下面係夾心士多啤梨芝士餅🍓好重芝士味好香加上士多啤梨醬真係好夾😍唔會太甜🤍
今次我哋嗌咗一個主食🍝一個輕食🧇一個甜品🍰

試食活動
  • 芫茜苗香辣大蝦扁意粉
  • 全日窩夫早餐
2024-02-06 434 瀏覽
上星期想出深水埗買下賀年野, 行到攰攰地就去左minimal到食野🥰 餐廳門口同環境都好靚啊~ 一入到去就覺得好舒適! 仲有好幾個靚靚打卡位, 岩晒!三五知己黎傾下計食下野🥰果日我地就叫左 Brunch Set + 甜品, 味道同賣相都唔錯啊👍🏻 ✨洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角平時食開夾餅🌮好多時都配雞肉, 今次餐廳用洋蔥🧅+ 壽喜燒牛肉配夾餅就一定要試吓🤞🏻 味道非常之好~ 牛肉味好出! 再加埋熱辣辣嘅薯角! 呢個係必點首選✨西班牙豬扒配松露乾蔥忌廉汁厚身豬扒好入味, 尤其喜歡佢配松露忌廉汁! 將個沖用黎點豬扒特別好食~ 加埋配菜薯餅仔都好好食呀✨薄脆拿破崙叫埋甜品先完滿~ 賣相非常靚! 食慾大增! 雖然我哋擺咗一陣先食, 但係都非常脆口😋 好Yummy 呀嘢飲係薄荷朱古力食完之後又再shopping了

✨洋蔥壽喜燒牛肉夾餅配薯角

✨西班牙豬扒配松露乾蔥忌廉汁

✨薄脆拿破崙

嘢飲係薄荷朱古力

食完之後又再shopping了
  • 薄脆拿破崙
2024-02-06 239 瀏覽
迷你毛 @minimal_cafehk (深水埗).事隔兩年!再翻炒!感覺如何?.牛油果雞胸肉Taco & 薯角 $105.平時套餐menu 都係差唔多價錢有嘢飲..呢個係齋點嘅menu價錢💰.新意度👌🏻 牛油果雞胸嘅配搭 完全就係健人首選!mix埋芒果醬 餡嘅口感 味道都幾舒服!!有埋唔多Cafe有嘅Taco!!!.佢嘅Taco處理得幾脆口 包住餡又唔會好messy 唔會因為濕潤就裂開!!同埋Taco都無乜油膩感!所以成件事係舒服 同埋Macro friendly的!😙.薯角味道正常 但如果控制diet 呢到最可以儘量少攝取啲啲!價錢我覺得尚算合理!!.2.慢煮牛板腱配阿根廷青醬 $178.雖然比菜蓋住.. 一開始以為好少..但牛嘅份量其實都唔算少.. 咁當然未去到多啦😂味道好ok wor!牛味出 塊頭厚身 但都易切易嚼..部位good😗記得上次食都覺得嗰牛ok!!但唯一係價錢!雖然Cafe食一份牛都係要咁上下價錢但呢個整個份量比較唔抵.再次食!味道質素我都覺得唔錯!鍾意!雖然係深水埗Cafe 定價真係唔算低..但!其實Cafe真係唔易做!市道又唔係好!🥹但menu方面其實都可以調整
迷你毛 @minimal_cafehk (深水埗)
事隔兩年!再翻炒!
感覺如何?
牛油果雞胸肉Taco & 薯角 $105
平時套餐menu 都係差唔多價錢有嘢飲..
呢個係齋點嘅menu價錢💰
新意度👌🏻 牛油果雞胸嘅配搭 完全就係健人首選!
mix埋芒果醬 餡嘅口感 味道都幾舒服!!
有埋唔多Cafe有嘅Taco!!!
所以成件事係舒服 同埋Macro friendly的!😙
價錢我覺得尚算合理!!
2.慢煮牛板腱配阿根廷青醬 $178
雖然比菜蓋住.. 一開始以為好少..
但牛嘅份量其實都唔算少.. 咁當然未去到多啦😂
味道好ok wor!
牛味出 塊頭厚身 但都易切易嚼..部位good😗
記得上次食都覺得嗰牛ok!!
但唯一係價錢!
雖然Cafe食一份牛都係要咁上下價錢
但呢個整個份量比較唔抵
再次食!味道質素我都覺得唔錯!
鍾意!雖然係深水埗Cafe 定價真係唔算低..
但!其實Cafe真係唔易做!市道又唔係好!🥹
但menu方面其實都可以調整下..
eg 牛板腱嗰餐都有塊酸種包 / 薯蓉 等等..
會令嗰「貴」感resolve唔少!!
阿門🤓🤓🤓
2024-02-03 294 瀏覽
是日同小朋友行完玩具街買下新年裝置,經過鴨寮街見到木系簡約設計,座位又闊落😊🥩安格斯牛腰扒配青醬牛扒烤得啱啱好,外脆內嫩肉質非常Juice,有牛味👍配上少許青醬極速清晒🍝溫泉蛋牛肝菌汁貓耳朵粉 好香濃牛肝菌汁,咬落每一粒粉都好香。但耳朵粉如果俾小朋友食略嫌偏硬!🍓草莓朱古力雪山脆脆雙層係士多啤梨味打嘅奶泡,食落嘴有爆炸糖嘅感覺,底層係香濃朱古力🍫鍾意飲甜嘢就啱晒啦。🍎蘋果酥盒 金蘋果🍎造型上碟外層係糖漬蘋果,切開裏面有肉桂果肉粒,味道酸酸甜甜!而酥盒就配上吉士醬,香酥可口😋👍👍大推!

🥩安格斯牛腰扒配青醬

🍝溫泉蛋牛肝菌汁貓耳朵粉