2022-06-13 237 瀏覽
之前喺荃灣讀書嘅時候 都成日嚟呢間小店食佢哋嘅漢堡包🍔必食佢哋個經典牛堡!呢到嘅漢堡牛扒 係用咗新鮮牛肉嚟整 所以食落嫩滑多汁 牛味仲好濃郁 加埋啲蕃茄、芝士、酸青瓜、炒洋蔥同沙律菜 真係好惹味
2022-05-23 335 瀏覽
以前喺荃灣返學嘅時候 都成日嚟呢間荃灣小店度食漢堡包🍔嗰日就同媽咪嚟咗食型男漢堡真係超足料!有一塊勁厚嘅漢堡扒 仲有煙肉,太陽蛋,芝士,蕃茄,沙律菜同紅菜頭 麵包烘都好脆 再加埋入面嘅流心蛋漿同漢堡扒 食落去更加Juicy!!!
2022-05-16 319 瀏覽
.📍轉角.見📍 #饅頭去荃灣 #饅頭食西餐 #饅頭與cafe培養感情系列 #饅頭食麵包------------------------------1️⃣經典雞堡 ($50)今次嘅包底烘得唔錯,乾度適中又保留到鬆軟口感同麵香🍞。但內餡相對就有啲失望,雞扒味道上其實冇問題,醃得入味,煎完之後肉質不嚡不韌,仲有少量肉汁;唯一嘅缺點係size偏細,蔬菜雖然fresh但份量唔夠多,食完之後係會唔夠飽😢。◾包體:3.8/5◾內在餡料:3.3/5◾評分:7.1/10------------------------------2️⃣奧利奧奶昔 ($38)呢到嘅奶昔一向都好出名,冰感十足❄,香滑濃郁,非常適合喺夏天飲。不過今次嘅Oreo就唔算好突出,奶味比例較重,而且我覺得佢哋將Oreo餅乾磨得太細碎,個人比較鐘意crunchy嘅口感,下次都係嗌翻花生奶昔。◾評分:7.0/10------------------------------3️⃣薯條 (跟餐)今次嘅薯條感覺上冇之前嘅咁出色,外層脆硬口感較明顯,但勝在仲保留到薯仔香味🙈,唔會好油膩。◾評分:7.4/10--------------------------
1️⃣經典雞堡 ($50)
◾包體:3.8/5
◾內在餡料:3.3/5
◾評分:7.1/10
2️⃣奧利奧奶昔 ($38)
◾評分:7.0/10
3️⃣薯條 (跟餐)
◾評分:7.4/10
🔸整體評分:7.2/10
🔸小編回頭率:6.5/10
呢間舖頭雖然座落喺荃灣一個唔太起眼嘅商場仔,但係都有唔少捧場客😚星期六日最好早啲嚟,唔係就要等位架喇~因為座位唔算好多咋🤔呢度主打burger,亦有all day breakfast, fish and chips嗰啲啦~我就最支持佢嘅burger😽芝士蘑菇漢堡 ($58)咬落都好有肉汁,而且牛味濃,最鍾意佢蔬菜都好多,啖啖都好清爽,平衡返個油膩感😋另一個都係同一個burger,不過加咗$10轉做素肉,佢嘅口感係極度似漢堡肉!不過當然肉味都係爭啲,但都係唔食/唔食得牛人士嘅好選擇👍🏻單點飲品會送薯條或沙律,我哋都係叫薯條~係偏粗嘅薯條,正正常常~我就叫咗杯特濃花生奶昔 ($38)🥜呢杯飲咗咁多次都仲係覺得好好味,佢唔會好杰,反而入口有奶香,同埋超濃花生味,好好飲👍🏻另一杯就叫咗奧利奧奶昔 ($38),呢杯都係飲過嘅同類飲品最濃嘅一杯,有曲奇粒粒添~漢堡好食~不過我覺得佢飲品更為出色,真係好值得去飲吓佢啲奶昔😌

芝士蘑菇漢堡

奧利奧奶昔

2022-05-01
芝士蘑菇漢堡
奧利奧奶昔
2022-05-01 3217 瀏覽
對上一次食都5-6 年前, 估唔到佢仲存在😝😝因為對上一次食都唔係特別覺得好食。😅今次舊地重遊, 唔知佢有無進步左?型男漢堡 $64好豐富好厚嘅一個漢堡📏中間有紅菜頭,但 無草青味👍🏽不過都因為太多餡多料,令到個包好濕💦, 軟淋淋咁雖然個包有烘過, 但都唔係好脆,包中間唔係咁鬆軟牛肉漢堡雖然有肉味,有肉汁, 但唔算特別出色。整體來講,個漢堡好一般加原價$38配抺茶奶昔,抺茶味夠, 唔係好甜, 也有奶🥛味漢堡加購原價飲品,可配沙律/薯條,揀左沙律🥗, 沙律菜清新鮮蒜香藍鱈魚意粉🍝$60意粉有啲驚喜意粉🍝係用幼細個隻意粉,煮到恰到好處,口感偏硬身個隻,炒得好夠香。鱈魚🐟就好嚡, 無雪味,無腥味。蜜椒薯條🍟$38當中嘅蜜唔係蜜糖🍯, 應該係糖漿,係陣死甜味而且「蜜」比例太高,黑胡椒比例太少,唔係咁食到咸味, 後期直情要問店員拎黑胡椒嚟平衡返陣甜味。不過係炸得夠香脆👍🏽整體來講, 環境唔係太舒服, 食物水準又唔係咁高, 唔洗等位都可以試下

今次舊地重遊, 唔知佢有無進步左?

型男漢堡 $64

好豐富好厚嘅一個漢堡📏
中間有紅菜頭,但 無草青味👍🏽
不過都因為太多餡多料,令到個包好濕💦, 軟淋淋咁
型男漢堡

雖然個包有烘過, 但都唔係好脆,包中間唔係咁鬆軟
牛肉漢堡雖然有肉味,有肉汁, 但唔算特別出色。
整體來講,個漢堡好一般

加原價$38配抺茶奶昔,
抺茶味夠, 唔係好甜, 也有奶🥛味
抺茶奶昔

沙律

蒜香藍鱈魚意粉🍝$60
蒜香鱈魚意粉

意粉有啲驚喜
鱈魚🐟就好嚡, 無雪味,無腥味。

蜜椒薯條🍟$38
蜜椒薯條

當中嘅蜜唔係蜜糖🍯, 應該係糖漿,係陣死甜味
不過係炸得夠香脆👍🏽

2022-04-30
「型男漢堡」裡面嘅肉扒及配料,媲美出面其他好食嘅漢堡店,所以都唔使多講了!反而要提嘅係,佢嘅親民價,喺出面同級食材及味道,一定唔只呢個價錢!「特濃花生奶昔」原本有啲猶豫,心怕奶昔會唔會好(杰)又甜唔解渴,但結果出奇地好飲!奶濃度及甜度適中,花生味真係好足,再加上粒粒花生碎,極有口感,而且呢個組合好特別,$38值得試吓。「薄荷朱古力咖啡」飲得出係用新鮮薄荷葉打汁,真材實料好清新,但如果咖啡/朱古力比例再多噃啲就更完美了。
薄荷朱古力咖啡
2022-04-25
特濃花生奶昔
其實已經食過呢間荃灣小店「轉角·見」 好幾次,今次終於要介紹下~ $50-70有一個大漢堡,都幾抵食;而薯條/沙律可以當小食另加或者叫正價飲品送~ 除咗漢堡,仲有意粉同all day breakfast😌•🥢 型男漢堡 $64呢個漢堡應該係招牌菜,見到好多人都叫咗!麵包用咗芝麻包,焗到微脆,而且好足料!除咗基本嘅漢堡扒、沙律菜、芝士同蕃茄,仲有煙肉、紅菜頭同流心蛋😋 漢堡扒加埋流心蛋係加倍嘅juicy🤤 雖然唔似其他漢堡店會強調用咗某一種牛肉整,但呢個價錢食到咁豐富嘅burger係幾抵食!•🥢 沙嗲雞堡 $52沙嗲雞堡好少見,而且仲要係原塊長型雞扒!沙嗲嘅花生味好濃,仲食到啲花生粒粒,好彩有蕃茄同沙律菜嘅fresh,令到個沙嗲無咁膩,都幾夾~•🥢 特濃花生奶昔 $38呢個奶昔嘅花生味超級濃厚,而且都幾滑,唔會太竭,飲落好滿足😍 杯奶昔幾大杯,而且正價飲品送細薯條/沙律,所以都值得叫!•🥢 拿鐵咖啡 $28咖啡味幾濃,但比飲開嘅拿鐵偏苦,個人不太喜歡🙊

🥢 型男漢堡 $64

🥢 沙嗲雞堡 $52

🥢 特濃花生奶昔 $38

🥢 拿鐵咖啡 $28
咖啡味幾濃,但比飲開嘅拿鐵偏苦,個人不太喜歡🙊
2022-03-18 409 瀏覽
呢間小店位於荃昌中心入面,價錢夠哂貼地💛今次order呢兩款嘅漢堡包🍔都超厚身又爆多料,要壓扁先放到入口,啖啖肉好滋味🤤加上粗切連薯皮嘅薯條🍟熱辣辣,脆卜卜😍♡ 型男漢堡 $64配料有漢堡牛扒、紅菜頭、蕃茄、芝士、煙肉、流心蛋同沙律菜漢堡扒肉質都算嫩滑,無筋但未去到好juicy個種,不過勝在夠哂厚身,啖啖肉~當中煎到酥脆煙肉🥓亦唔會太鹹,啖啖油脂香😋食落增添口感~加上一咬即爆嘅流心蛋🍳同半溶芝士一齊食,超juicy又滿足🤤♡ 芝士蘑菇漢堡 $58配料有漢堡牛扒、蕃茄、芝士、蘑菇、炒洋蔥同沙律菜雖然唔係夾著大蘑菇,不過炒香咗蘑菇掛著少少汁,一齊食都幾juicy😋當中比較特別嘅係炒洋蔥🧅洋蔥炒到焦香帶甜味色,幫個包加唔少分🤓
呢間小店位於荃昌中心入面,價錢夠哂貼地💛
加上粗切連薯皮嘅薯條🍟熱辣辣,脆卜卜😍

♡ 型男漢堡 $64
配料有漢堡牛扒、紅菜頭、蕃茄、芝士、煙肉、流心蛋同沙律菜
當中煎到酥脆煙肉🥓亦唔會太鹹,啖啖油脂香😋食落增添口感~

♡ 芝士蘑菇漢堡 $58
配料有漢堡牛扒、蕃茄、芝士、蘑菇、炒洋蔥同沙律菜
Rocky Burger $60煙肉漢堡包括漢堡牛扒🥩、蕃茄🍅、芝士🧀、美國煙肉🥓、炒洋蔥🧅同沙律菜🥬 配料豐富得黎又有肉香 啱哂鐘意煙肉既朋友😋Rocky burger was composed of Grilled Meat Patty, Tomato Slices, Cheddar Cheese, American Bacon, Onion and Mesciun greens, it was meaty & flavourful🍔評分: 8/10🌟Alpine Burger $58芝士磨菇漠堡賣相唔錯✨ 厚身漢堡牛扒煎得好香口 加埋蕃茄、芝士、磨菇、炒洋蔥、沙律菜平衡返個油膩感 以呢個價錢真係好抵食🤤Grilled meat patty was super meaty & thick, with a hints of freshness from the Onion, Mushrooms, Tomato Slices, Cheddar Cheese and Mesclun Greens were not heavy yet🥰 Highly recommended for th
Rocky Burger $60

Alpine Burger $58
Grilled meat patty was super meaty & thick, with a hints of freshness from the Onion, Mushrooms, Tomato Slices, Cheddar Cheese and Mesclun Greens were not heavy yet🥰 Highly recommended for the high food quality with such a friendly price, nice🤎
評分: 9/10🌟

Satay Chicken $52
沙嗲雞扒配蕃茄同沙律菜既配合非常新穎😆 食落好香香料味 漢堡包整得好鬆軟同有牛油香 加埋香口得黎又脆身既薯條真係非常推介🔥
Grilled satay chicken thigh fillet with lettuce and tomato slices was a creative combo🤪 Satay Chicken was flavourful, and the soft & buttery bun🧈 with the crispy fries🍟 was strongly recommended for all of you😎

OREO Milkshake $38
朋友叫奥利奧奶昔望落雖然唔算太吸引😛但味道都唔差架 飲落濃郁得黎唔算太甜 仲要大大杯 正😍
Oreo milkshake was super rich & not sweet yet, and the generous portion size was super friendly😚

Matcha Milkshake $38
抹茶奶昔飲落幾重抹茶味 仲有少少回甘 而且甜度適中😌 不過奶昔係偏冰感 個人鐘意軟滑個種多啲😎
It had a sweet aftertaste with an accurate sweetness level🍵 Milkshake was quite iced but not smooth enough, personally loved the creamy texture more than that🤣
評分: 7.5/10🌟

Peanut Butter Milkshake $38
特濃花生奶昔比較少係cafe/burger店見到 所以朋友就叫咗黎試💛 呢款奶昔算係三款之中最出色既一款 飲落好滑身好creamy 而且有花生醬既甜度得黎又唔會好膩 值得一試🥳
Seldom saw peanut butter milkshake in cafes or even burger shops😳 that’s why my fd chose this😈 It’s so smooth & creamy, with a hints of sweetness from the peanut butter but not heavy yet🥜 I’ll say worth a try!🤩
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
轉角‧見 (荃灣)
荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66號舖
Rocky Burger
Satay Chicken
Peanut Butter Milkshake(left), Matcha Milkshake(right)
OREO Milkshake
  • 抹茶奶昔
  • Oreo奶昔
  • 型男漢堡
2022-02-05 341 瀏覽
尋日就去左食荃灣隱世美食轉角見,見係年初四舖頭都開返,諗住食下好嘢。雖然冇人等位,但個場都係滿嘅,環境麻麻地,燈光有啲暗。叫咗煙肉漢堡同芝士蘑菇漢堡,味道幾好,感覺到係即叫即整。煙肉漢堡都重料,比唔少煙肉,抵讚嘅,一路都幾中意食粗薯條,哩到嘅粗薯條都幾好食。不過飲品味道麻麻地,嗌咗花生奶昔同Oreo奶昔,冇想像中咁好,可能食評寫得佢太好,我期望又太高,朋友話似金拱門雪糕融咗。個場都幾忙,唔知平時係咪都一個人返,今日得一個小店員,又要執枱比人入又要搬枱出去個啲,所以我舉手落單個陣都等左陣但可以諒解。
雖然冇人等位,但個場都係滿嘅,環境麻麻地,燈光有啲暗。

但可以諒解。
  • 煙肉漢堡
2022-01-28 371 瀏覽
煙肉漢堡 ($60),漢堡肉有肉汁,但味道就中規中矩,反而兩大片煙肉仲吸引。芝士磨菇漢堡($58),磨菇份量比較少。漢堡加配正價飲品會附送薯條/沙律,薯條表面撲咗粉,所以食落口感較脆卜卜。飲品要咗朱古力奶昔($38)及特濃花生奶昔($38),兩杯都十分出色,推薦。花生那杯真的是極濃花生醬味,還有少許花生碎。朱古力那杯同樣濃郁,亦有朱古力碎(係我鐘意嘅微苦那種,估計是72~76% dark chocolate)。
芝士磨菇漢堡($58),磨菇份量比較少。

花生那杯真的是極濃花生醬味,還有少許花生碎。
煙肉漢堡
芝士磨菇漢堡
朱古力奶昔,特濃花生奶昔
朱古力奶昔,特濃花生奶昔
2022-01-24 192 瀏覽
轉角見經典牛堡煙肉漢堡特濃花生奶昔價錢💲: $58/ $60/$38好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.2/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 3.7/5-來到荃灣隱世小店推介,今次係漢堡包🍔 係荃昌中心入面的呢間小店冇咩環境,不過都見幾多人食過,而當日平日午市去都有幾枱客人。呢到的漢堡包價錢好抵食,絕對係平民之選。-✅經典牛堡。中意佢地的包係有芝麻的包,因為會香好多😚😚烘過的包,加番茄、生菜、酸青瓜同芝士,係個經典的配搭😋 令到個包生色的係有炒洋蔥,焦香帶甜味🤩 漢堡扒正常厚度,冇筋,juicy但未至於漏汁個啲🤫 我覺得係個正常的包但贏在性價比。-✅煙肉漢堡。同經典個個一樣。不過多左美國煙肉同無左酸瓜,所以個人更愛呢個🤪 煙肉唔會煎得過硬,食落仍然易咬,同埋呢隻煙肉唔太鹹😗食到油脂香,仲有2大片!半溶的芝士,一啖咬落去好正。-✅細薯條。粗切連薯皮的薯條,熱辣辣,一定無得輸🥰-✅✅特濃花生奶昔。最愛!❤️❤️唔係好同five guys,呢個比較奶味重,似奶醬多D!不過一樣好creamy,帶啲花生粒。好中意佢似skippy咁,花生🥜味濃得來亦同個奶味好balance🥰飲完好
轉角見
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.2/5
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅細薯條。粗切連薯皮的薯條,熱辣辣,一定無得輸🥰
✅✅特濃花生奶昔。最愛!❤️❤️唔係好同five guys,呢個比較奶味重,似奶醬多D!不過一樣好creamy,帶啲花生粒。好中意佢似skippy咁,花生🥜味濃得來亦同個奶味好balance🥰飲完好飽好肥仔🤣

個人都係比較愛嘉寶,呢間都ok既,呢個價錢好收貨,去荃灣想食burger一定揀呢間。性價比取勝,仲可以有milkshake飲😌
2022-01-20 118 瀏覽
上網搵睇下邊間鋪可以帶埋狗狗一齊食野就搵到呢間鋪💛當日去室內就滿人反而室外就得一枱客,可能因為室外環境唔係咁好,似係坐走廊食野咁,但當日我帶左狗狗出去就坐室外!餐廳係無狗狗食物嘅,所以要自己帶定啦轉角特選早餐$79-即叫即整,蒜蓉包好脆,番茄好新鮮,煙肉煎得啱啱好唔會太鹹,整體好食😋煙肉漢堡$60- 勁厚嘅包😍漢堡牛扒好Juice😋薯條炸到好香脆,唔錯嘅😋Flat white$28 - 飲落味道淡左少少,正正常常唔會難飲,但又唔算好好飲整體黎講好性價比👍🏻👍🏻
餐廳係無狗狗食物嘅,所以要自己帶定啦

整體黎講好性價比👍🏻👍🏻
2022-01-13
  • 轉角特選早餐
2022-01-20 134 瀏覽
今次去咗荃灣呢間隱世小店,真係開着Google Maps都好難搵得到。店舖位於昌寧大廈最入邊,主要都係西餐為主。今次就試左佢地啲burgers,一個叫型男漢堡,裏面有紅菜頭同埋流心蛋。另一個就係傳統嘅芝士蘑菇漢堡。餐牌上面講到正價飲品可以送薯條。薯條炸得好趣,飲品就試左rose latte 同埋特濃花生奶昔,味道中規中矩。價錢來講C/P值好高,值得再試。😍😍十分推薦佢既型男漢堡同花生奶昔👍👍👍👍

味道中規中矩。價錢來講C/P值好高,值得再試。😍😍

十分推薦佢既型男漢堡同花生奶昔👍👍👍👍
2022-01-19 112 瀏覽
轉角.見💛芝士蘑菇漢堡 配沙律 $58轉素肉 +$10大芝士薯條 $38Carmel Cappuccino $28Chocolate Milkshake $38-芝士蘑菇漢堡 (轉素肉)🍔入面有芝士 蘑菇 素漢堡同菜塊漢堡好似真嘅肉🤪食落去唔會太乾真真.沙律🥗d醬汁少咗d個🍄汁都入味.大芝士薯條🍟偏粗連少少皮芝士嘅分布可以再平均啲同埋要快啲食唔係嘅話佢就會癡住咗喺某部份薯條度.Chocolate Milkshake🥛入邊有啲朱古力碎-其實唔係好記得有乜嘢想講🤭基於太耐先寫有特別 或者我記得有咩想講 我先寫👆🏽同埋其實我好懶我食過嗰啲我唔係好想寫第二次🤣-30/11 eat我唔記得咗影Milkshake🥺唔寫得好詳細㗎啦💁🏻‍♀️-好味程度:🌕🌕🌕🌕🌑抵食程度:🌕🌕🌕🌑🌑環境靚靚:🌕🌕🌕🌑🌑服務態度:🌕🌕🌕🌑🌑會回頭率:🌕🌕🌕🌑🌑👆🏽Carmel Cappuccino
轉角.見💛
芝士蘑菇漢堡 配沙律 $58