超厚切吉列豬🐷🐽 仲有少見嘅吉列三文魚柳,去荃灣真係不能錯過‼️環境好大間,荃灣友帶我嚟搵食先知原來有間咁正嘅吉列店!餐牌 吉列厚切豬扒定食 $115 一上枱即刻心心眼😍 厚切係真係勁大份!最重要係皮超薄脆身,食落有驚喜,肉質一啲都唔老,仲帶少許肉汁,厚切令口感實在豐富,配以醬汁,送飯食一流。定食仲有湯、茶碗蒸、牛蒡絲及椰菜絲,呢個價錢真係抵食😬 吉列三文魚柳定食 $125 另一份吉列三文魚柳定食同樣有驚喜,厚度適中,重點係外脆內軟,三文魚柳無筋柔軟,配脆炸口感勁啱我口味😈 加咗個抹茶紅豆大福(+$18))做飯後菓,唔會太甜。 Asahi生啤 贈送唐揚炸雞(兩件) $58 嗌Asahi送炸雞2件都好抵😂 飲啤酒嘅一定要嗌。

好大間,荃灣友帶我嚟搵食先知原來有間咁正嘅吉列店!

餐牌

吉列厚切豬扒定食 $115

茶碗蒸

抹茶紅豆大福

Asahi生啤 贈送唐揚炸雞(兩件) $58
Asahi生啤 贈送唐揚炸雞(兩件)

嗌Asahi送炸雞2件都好抵😂 飲啤酒嘅一定要嗌。
抹茶紅豆大福
2023-12-01 21 瀏覽
🥠極上炸物🥠-同同事出勤去荃灣 做完嘢 已經到晚飯時間 近近地 我哋喺荃灣港鐵站附近食嘢-🥠吉列海鮮定食 $125🍑水蜜桃冷泡烏龍茶 $22套餐平靚正而且幾豐富 有湯有前菜有茶碗蒸 主角梗係吉列炸物啦😉 糾結咗一輪 決定食海鮮 一次食勻蝦/蠔/帶子😜 眼前嘅吉列炸蝦🍤 屬於巨無霸級數 蝦肉爽口彈牙 吉列做得出色 金黃色炸麵包糠 酥脆可口 油膩油益味拜拜👋 吉列蠔🦪亦唔錯 適量嘅乾爽 適度嘅嚼勁😍 下次再嚟 我會食吉列斧頭扒🥩-🍲美國極上牛小排豆乳鍋 $138除咗吉列菜式 餐牌上面有刺身/燒肉/鍋物 選擇幾多 薄切牛小排肥瘦均勻 入口暖烘烘 牛味濃有油脂甘香 食到咁上下 加蛋🥚加菜🥬加稻庭烏冬🍜 嚟一個暖胃又窩心嘅一品鍋-🍍沖繩菠蘿乳酸梳打 $22沖繩菠蘿嘅甜度高酸度低 乳酸梳打口感清爽 有濃郁菠蘿香氣-📍䐁本家荃灣青山公路荃灣段210號富華中心2樓B號舖
🥠極上炸物🥠
🥠吉列海鮮定食 $125
🍑水蜜桃冷泡烏龍茶 $22

🍲美國極上牛小排豆乳鍋 $138

🍍沖繩菠蘿乳酸梳打 $22
沖繩菠蘿嘅甜度高酸度低 乳酸梳打口感清爽 有濃郁菠蘿香氣
📍䐁本家
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心2樓B號舖
好耐無合體既熊熊姊妹最近真係被工作淹沒🥲 所以今次就去左荃灣食啲肥仔野為自己打打氣😤 餐廳位於荃灣站隔離 一出站就見到 真係超方便👍🏻 內部裝修就係日式定食店既感覺 座位都闊落 幾岩朋友聚餐同埋吹下水😉 不過留意返要QR code落單啊~-🌟-▪️吉列厚切豬扒定食 $115(+$15 轉熱湯蕎麥麵)一上黎見到咁大塊豬扒真係震驚左🤯 豬扒舊舊都厚切 同埋足足有5舊🤩 仲要入面超嫩滑多汁 外皮酥脆 唯一挑剔就係邊邊位稍微有啲太多脂肪 有少少膩🤫 好彩個蕎麥麵夠清爽 令到成個定食balance番👍🏻▪️吉列三文魚柳定食 $125我哋都係第一次食吉列三文魚 有驚喜😆 三文魚炸到半熟 超級嫩滑 點埋秘制嘅沙律醬 配上白飯好特別🥰 大推!▪️芝士年糕 $26外脆內軟 仲有流心芝士 可以話係邪惡之選🥹 煙韌控必食👍🏻-🌟-呢間既炸物整得好有水準 性價比高 又樣樣都大大份 不枉我哋山長水遠走入荃灣😂 推薦哦🥰建議指數:🐻🐻‍❄️🐻🐻‍❄️.5/5

-🌟-
▪️吉列厚切豬扒定食 $115(+$15 轉熱湯蕎麥麵)

▪️吉列三文魚柳定食 $125

▪️芝士年糕 $26
外脆內軟 仲有流心芝士 可以話係邪惡之選🥹 煙韌控必食👍🏻

-🌟-

建議指數:🐻🐻‍❄️🐻🐻‍❄️.5/5
之前見到朋友介紹荃灣 呢間吉列定食好吸引已經bookmark 今日就去咗食😊呢度位置真係超方便,荃灣站B2 出口一出來就見到,簡潔日式木系裝修很光猛坐位又坐得舒服。豚本家最出名吉列系列,我好掙扎究竟要吉列豬扒定係吉列三文魚柳好,最後揀咗比較少有的吉列三文魚柳☺️每份定食包左 麵豉湯、前菜小食、茶碗蒸、米飯🍚(或者有D set可以加錢 飯轉蕎麥麵/ 烏冬)特別喜歡茶碗蒸滑嘟嘟好好味。🧡吉列三文魚柳定食🧡吉列外層炸得金黃色好香脆,火喉控制得非常好,咬落肉質嫩滑,而中間係保留到刺身嘅口感,每件都厚厚的又肥美好有三文魚油香,配埋佢哋自家製嘅沙律醬真係冇得輸👍🏻🧡鹽燒牛舌定食🧡我超鍾意食牛舌忍唔住叫埋呢款定食,牛舌好大塊份量都多,放上火爐燒可以自己控制想要的熟度,燒完嘅牛舌仲保持到好濕潤,口感食起嚟又有少少爽口又唔會韌,好鍾意呢個質地。呢個定食我哋加錢轉咗蕎麥冷麵,蕎麥麵爽滑冷吃好清新。小食:🧡一口炸豆腐 🧡 🧡南瓜餅 🧡豆腐炸得脆脆,上面灑上七味粉食落去帶有少少微辣。南瓜餅炸到金黃色,滿滿的南瓜蓉。飲品:🤎冷泡炭燒烏龍茶🤎🤎熱情果冷泡烏龍茶🤎除咗吉列系列、燒肉定食,佢哋menus 仲有剌身定食

🧡吉列三文魚柳定食🧡

🧡鹽燒牛舌定食🧡

小食:
🧡一口炸豆腐 🧡 🧡南瓜餅 🧡

飲品:
🤎冷泡炭燒烏龍茶🤎
🤎熱情果冷泡烏龍茶🤎

除咗吉列系列、燒肉定食,佢哋menus 仲有剌身定食、燒煮物定食好多選擇。

2023-11-29
2023-11-29 22 瀏覽
三款定食,有招牌嘅吉列豬扒,有魚,仲有魚生,質素未話係最Top,不過百幾蛟一份,仲想點?收晒貨啦。三款入面個魚略略睇高一線,其中唔係話佢個招牌吉列豬扒唔好食,不過可能因為太有期待所以返而有少少落差。佢個吉列豬扒厚係厚,不過個肉質就實咗少少,所以食落比想像之中無咁Juicy,於是令到個魚定食無啦啦跑咗出黎。個魚定食同埋個吞拿魚蓉都好新鲜,特別係個魚,無魚鯹味,雖然知道係雪藏野不過味道都算唔錯。
2023-11-25 16 瀏覽
假日經常會去荃灣行街 今次發現呢間開業不久主打日式定食既餐廳🇯🇵位置方便 價錢親民 好值得一嚐💖 每款定食均配有主菜、茶碗蒸、味噌湯、配菜同珍珠米飯🍚 ♡ 吉列三文魚柳定食 $125平時成日見吉列豬扒 好少見吉列三文魚🐟係呢度嘅招牌菜之一炸完既三文魚更突出魚油香味🧡炸皮好薄 亦保持到外脆內軟醬料係最配合炸魚既他他醬 減低油膩感 ♡ 燒牛小排(120g)定食 $108牛肉即燒即食 唔會怕凍左影響肉質 薄薄一塊好快食得✨欣賞佢同出邊啲燒肉一樣會有埋鹽同醬油提供 調味充足🫶🏻份量都好多又大塊 好抵食!滿滿嘅蛋白質🥩 ♡ 一口炸豆腐 $28豆腐滑身 炸皮不乾 保持到微溫 加上七味粉更滋味✨ ♡ 沖繩菠蘿乳酸梳打 $22飲落唔算好甜 有淡淡菠蘿清新味道 配搭幾好
假日經常會去荃灣行街 今次發現呢間開業不久
主打日式定食既餐廳🇯🇵
位置方便 價錢親民 好值得一嚐💖

每款定食均配有主菜、茶碗蒸、味噌湯、配菜同珍珠米飯🍚

♡ 吉列三文魚柳定食 $125

豆腐滑身 炸皮不乾 保持到微溫
加上七味粉更滋味✨

♡ 沖繩菠蘿乳酸梳打 $22
飲落唔算好甜 有淡淡菠蘿清新味道 配搭幾好
這家也太方便了吧 !!MY GOD 就真的在地鐵🚇  的對面1分鐘的路程(好可怕😱吉列厚切豬扒定食 $115這個也真的太好拍了吧(而且和餐單上 還真的長得一模一樣豬扒們也真的好厚好厚 薄薄的脆皮 1/9、2/8比例的脂肪和豬肉紮實咬好咬滿 沾上豬扒汁 再一口飯~ 下飯(他們的米也真有越光米 概有的米香味 粒粒分明還另加了$10 咖哩 馬上憶起日本🇯🇵 放題的咖哩醬 偏甜 小孩🧒的愛吉列竹莢魚+$18他們都是認認真真的 吉列外皮包實實 每口都一定再以吃到他們的脆皮魚🐟 肉紮紮實實 整隻都沒有骨頭 ’小孩也可以吃,燒花魚一夜千定食$108想不到在這裡也能吃到 日式烤魚感(居酒屋🏮燒烤但又不是乾柴的 反而還有點油在上面的~~軟軟 皮脆(旁邊大部分客人 要不吉列厚切豬扒;就是燒魚們😋唐揚魷魚鬚 $58這個要送酒~~薄脆皮 醃漬魷魚🦑 味鹹香、香濃~(應該要再點個大杯 Asahi (還送個唐揚炸雞🍗))豚本屋 真的很適合🈴️一家人👨‍👩‍👧‍👧 去~他們的食物都非常溫和 不辣 魚🐟 又沒什麽骨頭而且從地鐵 站走過對面就是了 地理位置真的太方便了~下次和家人👨‍👩‍👧‍👧在荃灣逛累了 也可以試試看
1分鐘的路程(好可怕😱
吉列竹莢魚
吉列竹莢魚+$18

他們都是認認真真的 吉列外皮包實實 每口都
一定再以吃到他們的脆皮
魚🐟 肉紮紮實實 整隻都沒有骨頭 ’小孩也可以吃,
燒花魚一夜干定食
燒花魚一夜千定食$108
想不到在這裡也能吃到 日式烤魚感(居酒屋🏮燒烤
但又不是乾柴的 反而還有點油在上面的~~軟軟 皮脆
(旁邊大部分客人 要不吉列厚切豬扒;就是燒魚們😋
唐揚魷魚鬚
唐揚魷魚鬚 $58
這個要送酒~~薄脆皮 醃漬魷魚🦑 味鹹香、香濃~
(應該要再點個大杯 Asahi (還送個唐揚炸雞🍗))

豚本屋 真的很適合🈴️一家人👨‍👩‍👧‍👧 去~
他們的食物都非常溫和 不辣 魚🐟 又沒什麽骨頭
而且從地鐵 站走過對面就是了 地理位置真的太方便了~

下次和家人👨‍👩‍👧‍👧在荃灣逛累了 也可以試試看
2023-11-21
吉列竹莢魚
燒花魚一夜干定食
唐揚魷魚鬚
  • 燒花魚一夜千定食
2023-11-23 330 瀏覽
😍最近終於去咗依間開咗幾個月嘅日本餐廳位置好近荃灣地鐵站🚉 佢哋主打價錢親民又夠高質素嘅日式吉列定食✨仲有香港好少見到嘅吉列三文魚柳吸引到我要去朝聖一下🤤🤤🌟定食包飯、茶碗蒸、前菜、椰菜絲、同麵豉湯份量好豐富,肯定夠飽肚( ᵕ́ૢ‧̮ᵕ̀ૢ)‧̊·*茶碗蒸好滑嫩,入面仲有香菇同雞肉,好暖胃~❖ 吉列厚切豬扒定食($𝟗𝟓)豬扒好厚實又香脆,一啖咬落去外脆內嫩嘅口感好滿足🐖另外點埋燒汁,酸酸甜甜嘅味道好開胃❣️🥗 配上椰菜絲,可以解膩❖ 吉列三文魚柳定食($𝟏𝟐𝟓)🎣 期待已久嘅吉列三文魚柳上枱嘅賣相已經超級誘人💖三文魚柳炸得好酥脆,外層嘅炸漿好薄內部嘅三文魚肉質超粉嫩,入口滑嫩滿滿嘅魚油香味,每塊都好夠厚🥹🥹超級肥美,每啖都係大滿足(๑・ω-)~♥”❖ 三文魚刺身($𝟑𝟖) 🍣另外白飯仲可以加(+$𝟏𝟖)轉做烏冬或蕎麥麵🍜大量款式嘅定食同小食選擇,一定有款啱食😚總括嚟講,呢間餐廳以親民嘅價錢提供豐富嘅日本定食食物質素同份量絕對令人滿足🥰🥰有興趣嘅都可以去試吓(๑́•∀•๑̀)ฅ📍 豚本家 (荃灣)🐰: 𝟒.𝟐/𝟓#eatwithkeikei #豚本家#sweetiedaily_tsuenwan

😍最近終於去咗依間開咗幾個月嘅日本餐廳
位置好近荃灣地鐵站🚉
佢哋主打價錢親民又夠高質素嘅日式吉列定食✨
仲有香港好少見到嘅吉列三文魚柳
吸引到我要去朝聖一下🤤🤤

🌟定食包飯、茶碗蒸、前菜、椰菜絲、同麵豉湯
份量好豐富,肯定夠飽肚( ᵕ́ૢ‧̮ᵕ̀ૢ)‧̊·*
茶碗蒸好滑嫩,入面仲有香菇同雞肉,好暖胃~

❖ 吉列厚切豬扒定食($𝟗𝟓)

豬扒好厚實又香脆,一啖咬落去
外脆內嫩嘅口感好滿足🐖
另外點埋燒汁,酸酸甜甜嘅味道好開胃❣️
🥗 配上椰菜絲,可以解膩

❖ 吉列三文魚柳定食($𝟏𝟐𝟓)

🎣 期待已久嘅吉列三文魚柳
上枱嘅賣相已經超級誘人💖
三文魚柳炸得好酥脆,外層嘅炸漿好薄
內部嘅三文魚肉質超粉嫩,入口滑嫩
滿滿嘅魚油香味,每塊都好夠厚🥹🥹
超級肥美,每啖都係大滿足(๑・ω-)~♥”

❖ 三文魚刺身($𝟑𝟖) 🍣

另外白飯仲可以加(+$𝟏𝟖)轉做烏冬或蕎麥麵🍜
大量款式嘅定食同小食選擇,一定有款啱食😚

總括嚟講,呢間餐廳以親民嘅價錢提供豐富嘅日本定食
食物質素同份量絕對令人滿足🥰🥰
有興趣嘅都可以去試吓(๑́•∀•๑̀)ฅ

📍 豚本家 (荃灣)
🐰: 𝟒.𝟐/𝟓

#eatwithkeikei #豚本家
#sweetiedaily_tsuenwan
  • 吉列三文魚柳定食
  • 吉列厚切豬扒定食
之前係社交平台見人post 呢間有吉列三文魚食就一早已經bookmark 定😝前幾日咁啱老公早收工而我又放假所以去左荃灣行街同食我想試好耐既吉列三文魚🤗😝吉列三文魚柳定食 $125呢個係豚本家人氣大熱🤗出面未見過吉列三文魚,所以呢個我係會必點既😝外層金黃酥脆,咬落鬆化又唔油膩!炸皮好薄,三文魚好厚身肥美嫩滑,有吉列既口感,亦有刺身既口感,配埋自家製作的沙律醬🤤真係令我食唔停口😋沙律生菜絲仲可以無限添加 ,配芝麻醬食好開胃三色刺身丼定食 $118刺身分別有三文魚、牡丹蝦、北海道帶子!三文魚新鮮肥美,牡丹蝦好大隻彈牙,北海道帶子鮮甜玉子、帶子同三文魚子仲砌到成朵花咁,幾有心思👍🏻定食會搭配茶碗蒸、麵豉湯及白飯,或 +$15可轉烏冬/蕎麥麵(熱/冷)一口炸豆腐 $28炸粉好薄身,外脆內軟,豆腐軟軟滑滑,灑上七味粉,辣辣地好惹味吉列竹筴魚 $28主打吉列真係主打吉列😂 個炸粉真係好薄好鬆化🤤金黄酥脆既吉列竹筴魚,肉質紮實,帶少少鹹味,yummy😋
之前係社交平台見人post 呢間有吉列三文魚食
就一早已經bookmark 定😝
前幾日咁啱老公早收工而我又放假
所以去左荃灣行街同食我想試好耐既吉列三文魚🤗😝

三色刺身丼定食 $118
刺身分別有三文魚、牡丹蝦、北海道帶子!
三文魚新鮮肥美,牡丹蝦好大隻彈牙,北海道帶子鮮甜
玉子、帶子同三文魚子仲砌到成朵花咁,幾有心思👍🏻

一口炸豆腐 $28

吉列竹筴魚 $28
2023-11-14
2023-11-18 70 瀏覽
✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍荃灣 豚本家🥳🥳🥳✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽 吉列厚切豬扒定食 轉冷蕎麥麵 $133唔係講笑豬扒真係厚切勁大塊🥰🤍🤍,吉列豬扒入口鬆脆🐷,肉質鬆化,配凍蕎麥麵喺炎炎夏日食就最涼快🧊😝😝🍽 雜錦刺身丼定食 $138啱晒心大心細,唔知食咩刺身好嘅你😋‼️重點甜蝦咬口夠膠🦐,三文魚子份量亦都啱啱好配飯🍣🍣🫶🏻🍽 一口炸豆腐 $28分量合理🥹啱啱新鮮炸出,配七味粉味道可以🤌🏻🤌🏻🤪✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️📍豚本家 (荃灣)店舖地址:荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖營業時間:星期一至日 1100-2200查詢/預約電話:28188862服務費:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰✨✨✨✨✨✨✨✨✨

📍荃灣 豚本家🥳🥳🥳

🍽 吉列厚切豬扒定食 轉冷蕎麥麵 $133
🍽 雜錦刺身丼定食 $138
🍽 一口炸豆腐 $28
分量合理🥹啱啱新鮮炸出,配七味粉味道可以🤌🏻🤌🏻🤪
🍽 一口炸豆腐

食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍豚本家 (荃灣)
店舖地址:荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
營業時間:星期一至日 1100-2200
查詢/預約電話:28188862
服務費:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

題外話/補充資料: 這些是原圖
2023-08-31
🍽 一口炸豆腐
  • 吉列厚切豬扒定食
𓃟𓎖豚本家位於荃灣一個幾就腳嘅小商場內一間日式定食專門店-豚本家,主打吉列定食系列,另外仲有刺身、燒肉、天婦羅定食等等,選擇好豐富,性價比仲好高呢!𓃟吉列厚切豬扒定食睇相都見到豬扒超厚切!肉質軟腍唔會韌,扣列皮做得輕營,唔會有油膩感,本身調味較輕,需要沾附上嘅燒烤醬先夠味道,但個人覺得燒肉醬可能會更夾同唔會搶走豬扒本身嘅肉香味,如果醬汁上可以多個選擇就更加分!前菜、麵豉湯同茶碗蒸都係合乎水準,特別係茶碗蒸嘅蛋都幾滑𓃒鹽燒牛舌定食估唔到係可以有埋個爐自己燒,即燒即食,咁就可以確保熱辣辣入口啦!牛舌份量以呢個價格黎講都算多!而質素都係水平以上嘅,薄切燒完仲keep到好彈牙,保持到肉汁同帶香烤味,生熟同脆邊程度都可以按自己喜好,滿足!𓂅小食一口豆腐外脆内軟,七味粉夠惹味,可以一試𓂅飲品方面試左乳酸爆珠粒粒梳打,乳酸味道好濃,入面嘅爆珠粒粒都係乳酸味,口感好特別!而另一杯沖繩菠蘿梳打味道好清甜解渴,整體黎講兩杯梳打都幾好飲!𓂅值得一讚嘅係店員對每枱客人都好細心講解menu同對客人有關出餐查詢都跟進得好好,係好大嘅加分位!𓄢豚本家荃灣青山公路荃灣段210號富華中心2樓B號舖

𓃟𓎖豚本家

𓃟吉列厚切豬扒定食
前菜、麵豉湯同茶碗蒸都係合乎水準,特別係茶碗蒸嘅蛋都幾滑

𓃒鹽燒牛舌定食

𓂅小食一口豆腐外脆内軟,七味粉夠惹味,可以一試

𓄢豚本家
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心2樓B號舖
2023-11-14 38 瀏覽
今天試食第3款食嘅材料係: 鰻魚定食, 鰻魚質地厚身,配蕎麥麵彈牙, 配日式燉蛋及麵豉湯好飲味。小食炸魷魚鬆脆, 凍酸奶波波好好飲好醒胃。上餐快, 不需要等久耐。另外員工服務質素好, 有禮貌, 可以不妨嚟試一試荃灣, 綠楊新村地鐵出口對面富華中心這間豚木家。
2023-11-14
大部分餐牌,出嘅食物相同, 今天我叫了一個魚餐及炸豆腐,樣貌及食物都新鮮, 希望下次再試下其他款式,會更有驚喜。 員工服務態度好 員工會仔細講畀客人聽怎樣落單。,總括嚟講,一出地鐵綠楊出口,而望到對面豚本家店舖, ,希望大家上去試一試。
2023-11-11 35 瀏覽
❀┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈水準不錯的日式定食餐廳✨星期日既晚上到左荃灣豚本家用餐~位置好方便地鐵站B出口對面的小商場😆餐廳主打日式定食都有刺身丼飯或燒牛套餐選擇┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜吉列厚切豬扒定食 $115 (8/10)餐廳的人氣推介 定食包括味噌湯 茶碗蒸和涼拌 金黃焦香的炸豬排相當吸引🤩每塊都厚薄均勻!炸層酥脆而不膩入口咔滋作響 肉質紮實保留少許油脂😋跟清爽的高麗菜絲是絕配 另外的醬汁酸酸甜甜幾開胃𐂐 ⠜吉列三文魚柳定食 $125 (8.5/10)初嚐吉列三文魚柳 炸過的三文魚呈半熟狀態 口感嫩滑不乾比單吃更加香口🤍可以配沙律醬汁享用~味道比想像中更加出色而且好有新鮮感 中意三文魚值得一試🤤我們還加購了可樂餅小食 餡料很飽滿能吃到牛肉粒粒✨𐂐 ⠜蜜桃梳打 $22 (7.5/10)最後點了2款飲品~味道中規中矩配定食不錯┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈Ig @cheri_foodiary

水準不錯的日式定食餐廳✨

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜吉列厚切豬扒定食 $115 (8/10)
餐廳的人氣推介 定食包括味噌湯
茶碗蒸和涼拌 金黃焦香的炸豬排相當吸引🤩

𐂐 ⠜吉列三文魚柳定食 $125 (8.5/10)

𐂐 ⠜蜜桃梳打 $22 (7.5/10)
最後點了2款飲品~味道中規中矩配定食不錯

Ig @cheri_foodiary
2023-11-07 72 瀏覽
周末經常來到荃灣、大窩口一帶,縱然已吃過不少地方的美食但這裡仍然一直有新店進駐;之前在網上看到荃灣就有一間新店主打親民價格的日式定食,款式更是少見!當然要帶男友來試試新款 鹽燒牛舌定食 $108吉列三文魚柳定食 $125午市主打4種類型的定食:天婦羅、吉列、海鮮丼跟燒物,細分各款食材組合也不少,價錢只是由$75-$138,絕對豐儉由人啊!愛吃牛舌的男友早已選好這個鹽燒牛舌定食,由客人自行燒製的這個定食,店員會先為客人送上一人燒爐再奉上生牛舌片跟其他定食內的食材,份量比想像中還要豐富,牛舌切得厚薄適中,肉質軟腍好吃,灑上鹽花味道更精彩~ 順帶一提,引火用的火鍋膏的可燃時間不長,不足以應付燒製整碟牛舌的,跟店員說聲就可以了會很迅速的為客人更換呢~而我就來吃不少朋友分享的吉列三文魚柳定食,這種做法還是第一次嘗試,也是外邊較少吃到的款式!三文魚柳以吉列方法處理,吉列的部份處理得很好,炸衣薄薄的,而炸的時間也拿捏得很好,內裡的三文魚柳切開顏色完全是漸變的粉橙到鮮橙色,口感介乎在半生熟之間帶層次感,有熟魚的肉嫩跟魚油香也有如刺身般的柔軟,再配蛋黃醬,意想不到這個味道是不錯啊!主食以外還有前菜、茶碗
鹽燒牛舌定食 $108
吉列三文魚柳定食 $125

主食以外還有前菜、茶碗蒸、味噌湯跟白飯,茶碗蒸口感滑溜,中間食材以豬肉末跟香菇片,味道少了海鮮跟高湯的味道反之以雞蛋為主,偏淡口;而味噌湯就有海帶跟豆腐粒,味道就相反會偏濃郁,這兩款一凹一凸互補長短
一口炸豆腐 $28
唐揚魷魚鬚 $58

男友想再多點兩份小食,無問題!選了一口炸豆腐跟唐揚魷魚鬚~ 兩款份量作為餐前小吃實在不錯,用上百頁豆腐切丁成一口size,再炸成金黃色後以七味粉調味,表面香辣內裡嫩嫩的,男友很喜歡這個啊!
自己就比較喜歡吃唐揚魷魚鬚,炸衣不會厚炸得酥香味美,帶鹹香,魷魚鬚偏向均粗身,肉質新鮮爽口彈牙~ 要留意這個小食沒有搭配任何醬料,自己感覺還好但未必人人喜歡
先說地理位置可說是非常便利得宜,由地鐵站到店家也只是兩三分鐘路程;全層面積非常大,不過來光顧的也是非常多,由家庭客人、情侶或朋友間,甚至一人獨樂樂也有,周末中午時段到來也接近滿座還差點要在門外等候啊!裝潢採用簡約的和式風格,採用淺木色傢具加上佔半邊鋪面的半身大窗,陽光透射令空間感更強環境更光亮,予人一種舒適感~ 員工數量多服務到位這個很加分,加上定價親民午市更不用加一,難怪開業時間不算長已經有不少客人到來,周末想來訪的話要有心理準備等候入座啊
2023-10-15
$159.5