2024-02-11 162 瀏覽
吉列厚切豬扒定食($98)真係好厚切,足足有平時坊間嗰啲嘅一倍厚。吉列炸衣薄薄一層,脆口,無油膩口感;豬扒肉質未算軟嫩,但唔會好嚡,邊位有少少肥膏,爽口彈牙唔油膩;吉列醬汁酸酸甜甜,可作中和作用。要咗加飯及加菜,所以白飯及椰菜各多一碗。前菜牛蒡絲味道幾濃。白飯好有誠意,有紫菜同芝麻。麵豉湯味道正常,但頗多昆布片。茶碗蒸夠滑有蛋味。南蠻炸雞定食($76)並不是炸雞件,係雞扒,又係勁厚勁大塊。雞扒肉質軟嫩,而且仲有少少肉汁。南蠻醬酸味偏少。呢個定食CP值高。吉列竹筴魚(+$18)加多咗一份小食,竹筴魚比預期中厚,但有少少魚腥味,要加啲檸檬汁癖一癖,試過就算了。總括嚟講,呢間餐廳會再次幫襯,食物質素可以,收費合理,服務員有禮態度好(依家好多餐廳都無),環境尚算寬敞(坐位唔會太逼)。PS:自己 scan QR code 落單。午市無加一服務費。
吉列厚切豬扒定食($98)

南蠻炸雞定食($76)

吉列竹筴魚(+$18)

吉列竹筴魚
2024-02-04 103 瀏覽
一岀荃灣地鐵站就見到呢間餐廳大大個招牌,我哋就比佢吸引咗入去😆▫️吉列豬斧頭扒定食 ($178)一上枱真係wow一聲😮斧頭扒好大塊,外面炸得金黃酥脆,入面仍然保持鮮嫩有肉汁,點埋醬令豬肉嘅風味更加突出,食落有濃郁嘅肉香。成個餐亦好豐富!定食包茶碗蒸、椰菜絲同麵豉湯,椰菜絲仲可以免費size up,完全對得起個價錢!▫️北海道豆乳鍋配美國極上牛小排 ($138)呢個天氣梗係要打邊爐!豆乳鍋有濃郁嘅豆乳香味,口感柔滑,牛小排同埋各款蔬菜吸收曬湯底濃厚嘅奶味,令味道更加豐富🤩餐廳定價唔算貴,吉列系列真係樣樣望落都好吸引,而店員都好helpful同友善,下次嚟再試其他嘢❣️

▫️吉列豬斧頭扒定食 ($178)

▫️北海道豆乳鍋配美國極上牛小排 ($138)

• 吉列豬斧頭扒定食
荃灣呢間日本餐廳竟然有少見嘅吉列三文魚柳🤩 懷疑係香港得佢先有🤩 三文魚愛好者表示一定要試下🤩星期日午市都爆哂場 見到人地啲嘢食大大份又親民價 平均$110就有份定食 有哂漬菜 茶碗蒸同味噌湯👅 又幾抵食——————————————————————🐕 吉列三文魚柳定食($128) 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯半熟三文魚粉嫩呈漸變色厚切三文魚軟嫩肥美好似食緊個勁厚嘅三文魚刺身咁魚邊微熟後迫出了魚油香加上吉列炸皮輕薄而不失脆度能和三文魚相為一體 唔會皮肉分離一口吃上了三重口感和味道 回味無窮想轉口味還可配以他他醬/醬油/檸檬👅論價錢 論特別 論味道 值得再訪!!——————————————————————🐕 四色刺身丼(Lunch $108) 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯假假日都有Lunch set喎除了三文魚 吞拿魚 油甘魚 還有一大球吞拿魚蓉刺身正常新鮮沒根油甘魚意外地肥美柔嫩拌以芥末醬油 當然好吃😝——————————————————————🐕 小吃/飲品 🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🦑 唐揚魷魚鬚幾鍾意佢有好多魷魚鬚身 特別好咬😝🍹沖繩菠蘿乳酸梳

🐕 吉列三文魚柳定食($128) 🐕
加上吉列炸皮輕薄而不失脆度
能和三文魚相為一體 唔會皮肉分離
一口吃上了三重口感和味道 回味無窮
想轉口味還可配以他他醬/醬油/檸檬👅
論價錢 論特別 論味道 值得再訪!!
🐕 四色刺身丼(Lunch $108) 🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
🦑 唐揚魷魚鬚
幾鍾意佢有好多魷魚鬚身 特別好咬😝
🍹沖繩菠蘿乳酸梳打
有點像菠蘿乳酸糖的味道~
——————————————————————
總括而言 性價比高 環境又不錯 個人會再來訪!
吉列三文魚柳定食
豚本屋鄰近荃灣地鐵站 位置方便主打日式定食 款式都好多而且價錢親民 午市定食最平只需$58!!🍴吉列三文魚柳定食 ($125)吉列三文魚柳好厚身 炸到半熟狀態顏色粉嫩之餘 仲相當juicy🥰炸粉唔會太厚 而且食落酥脆唔會有油膉味我覺得蘸埋他他醬一齊食都好正👍🏻椰菜絲好爽脆開胃 就咁食又得 加少少胡麻醬食都得🥗🍴吉列虎蝦定食 ($118) 【午市堂食優惠】三隻虎蝦都大大隻 成隻手掌咁大!食落肉質爽口彈牙 仲食到少少蝦膏呢度所有定食都會跟味噌湯、茶碗蒸、白飯我地其中一個定食加左$15轉冷蕎麥麵附有紫菜、芥末、薑蓉 可以加埋入冷麵汁一齊沾麵食🥤水蜜桃冷泡烏龍茶 ($22)🥤沖繩菠蘿乳酸梳打 (跟餐+$12)兩款飲品都大大杯我自己就比較中意沖繩菠蘿乳酸梳打😆
豚本屋鄰近荃灣地鐵站 位置方便
主打日式定食 款式都好多
而且價錢親民 午市定食最平只需$58!!

🍴吉列三文魚柳定食 ($125)
吉列三文魚柳好厚身 炸到半熟狀態
顏色粉嫩之餘 仲相當juicy🥰
炸粉唔會太厚 而且食落酥脆唔會有油膉味
我覺得蘸埋他他醬一齊食都好正👍🏻

椰菜絲好爽脆開胃 就咁食又得 加少少胡麻醬食都得🥗

🍴吉列虎蝦定食 ($118) 【午市堂食優惠】
三隻虎蝦都大大隻 成隻手掌咁大!
食落肉質爽口彈牙 仲食到少少蝦膏
吉列虎蝦定食

呢度所有定食都會跟味噌湯、茶碗蒸、白飯

我地其中一個定食加左$15轉冷蕎麥麵
附有紫菜、芥末、薑蓉 可以加埋入冷麵汁一齊沾麵食

🥤水蜜桃冷泡烏龍茶 ($22)
🥤沖繩菠蘿乳酸梳打 (跟餐+$12)
兩款飲品都大大杯
我自己就比較中意沖繩菠蘿乳酸梳打😆

2024-01-15 112 瀏覽
假日同朋友到荃灣shopping, 無意中發現鄰近荃灣地鐵站只有幾十秒步程, 有間主打吉列定食嘅餐廳, 另有刺身定食、燒肉定食、燒物定食、小食同埋飲品。每款定食包括有茶碗蒸、麵豉湯、漬物、白飯同埋椰菜絲, 其中白飯、椰菜絲可供免費追加, 而白飯更可加錢升級蕎麥麵或烏冬, 滿足不同胃口。【吉列豬斧頭扒定食】HK$178+HK$38追加三文魚腩: 很厚切, 魚質爽滑有魚油香原件吉列豬斧頭扒size果然很巨型, 有如手掌般大, 而且厚肉, 拎起手影相都感覺墜手, 炸得金黃香脆, 不會過於油膩, 肉質彈牙keep到些少肉汁, 配有鹹甜燒汁自行沾點, 味道更提升。 套餐嘅茶碗蒸口感極之香滑, 有淡淡蛋香; 將椰菜絲撈芝麻醬食, 清新配搭, 有助減膩;【吉列三文魚柳定食】HK$125炸煮時間握掌得剛剛好, 三文魚只有近吉列皮內層為熟, 香脆吉列皮鬆化, 熟三文魚嫩滑有魚香, 內層keep為刺身, 完全滿足到三重口感。

【吉列豬斧頭扒定食】HK$178

2024-01-13
三文魚腩
吉列豬斧頭扒定食
吉列三文魚柳定食
荃灣地鐵站對面有一家主打日式定食的餐廳主打多款吉列定食,包括招牌厚切吉列豬扒、吉列三文魚、吉列虎蝦、吉列廣島蠔等食物價錢親民,質素也很不錯店內環境寬敞,以和風為裝修風格,感覺舒適🥰‣ 吉列厚切豬扒定食($98)這份定食包括豬扒、茶碗蒸、麵豉湯豬扒份量很大,而且每一片都很厚!豬扒肉質夠軟,炸粉比較薄茶碗蒸也做得不錯,雞蛋口感超滑的中間還加入雞肉和冬菇為配料整體來說覺得性價比很高‣ 吉列三文魚柳定食($125)第一次吃吉列三文魚最外層的炸粉很薄三文魚的外層是熟的中間就是生的做到漸層效果🤣整體感覺挺新鮮的🫶🏻‣ 一口炸豆腐(+$18)豆腐表面灑了些辣粉,而炸粉很薄,味道正常發揮~‣ 抹茶紅豆大福 (+$18)抹茶味道表皮包裹著抹茶夾心中間還有紅豆,味道不錯😝‣ Asahi 250ml ($38)這是生啤酒🍺很夠氣,很好喝😋💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳整體食物質素不錯座位舒適,價錢親民難怪週末中午時分到訪,全場爆滿👍🏻有興趣的朋友不妨一試😙💰Total: $297 ($pp 無服務費)📍Butahonke 豚本家荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep
荃灣地鐵站對面有一家主打日式定食的餐廳
食物價錢親民,質素也很不錯
店內環境寬敞,以和風為裝修風格,感覺舒適🥰

‣ 吉列厚切豬扒定食($98)
這份定食包括豬扒、茶碗蒸、麵豉湯

豬扒份量很大,而且每一片都很厚!

豬扒肉質夠軟,炸粉比較薄

茶碗蒸也做得不錯,雞蛋口感超滑的
中間還加入雞肉和冬菇為配料

整體來說覺得性價比很高

‣ 吉列三文魚柳定食($125)
第一次吃吉列三文魚
最外層的炸粉很薄
三文魚的外層是熟的
中間就是生的
做到漸層效果🤣
整體感覺挺新鮮的🫶🏻

‣ 一口炸豆腐(+$18)
豆腐表面灑了些辣粉,
而炸粉很薄,味道正常發揮~

‣ 抹茶紅豆大福 (+$18)
抹茶味道表皮包裹著抹茶夾心
中間還有紅豆,味道不錯😝

‣ Asahi 250ml ($38)
這是生啤酒🍺
很夠氣,很好喝😋

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳整體食物質素不錯
座位舒適,價錢親民
難怪週末中午時分到訪,全場爆滿👍🏻
有興趣的朋友不妨一試😙

💰Total: $297 ($pp 無服務費)
📍Butahonke 豚本家
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_日本菜
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荃灣

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
一出地鐵站就見到大大個招牌,地點超級方便📍 午市堂食竟然有免加一服務😱 店內設計簡約舒適亦寬敞,環境乾淨衛生,店員服務好友善💜👑吉列厚切豬扒定食 $98超厚切勁juicy嘅豬扒,咬落腍滑,而且炸皮好薄,名符其實嘅皮薄餡靚,份量唔少,定食仲可以免費額外追加白飯同椰菜絲,絕對係大滿足😍 椰菜絲配芝麻醬好開胃😋 白飯粒粒分明,煙韌有咬口,茶碗蒸夠哂滑溜,再配埋必備味噌湯!✨三色刺身丼定食 $118大大片三文魚刺身,爽口滑溜帶子刺身,再加埋鮮甜大隻嘅牡丹蝦,一次過滿足哂三款口味😆 醋飯酸酸地亦好有咬口。✨芝士年糕(兩件) $26香濃芝士流心餡🧀 外層表面脆脆地,中間年糕煙韌有嚼勁,熱辣辣食香脆好味😍✨煎餃子(五隻) $38外皮透薄香脆,餡料香濃帶點肉汁,唔會乾噌噌👏🏻✨西柚梳打(定食加配) $12正常味道,不過不失,西柚味濃郁,大大杯size,性價比唔錯😆🔍整體感覺:主打親民價便當,有齊前菜、茶碗蒸、麵豉湯同白飯,有需要仲可以加飯加椰菜絲等等,就算唔加份量都唔少,味道亦有一定水準,價錢實惠但絕不馬虎,真係做到平靚正👍🏻 選擇都幾多,唔想食吉列系列亦可以揀刺身、燒肉或者煮物定食,仲有多款小食🥟🦪

👑吉列厚切豬扒定食 $98

✨三色刺身丼定食 $118

✨芝士年糕(兩件) $26

✨煎餃子(五隻) $38
外皮透薄香脆,餡料香濃帶點肉汁,唔會乾噌噌👏🏻

✨西柚梳打(定食加配) $12

🔍整體感覺:主打親民價便當,有齊前菜、茶碗蒸、麵豉湯同白飯,有需要仲可以加飯加椰菜絲等等,就算唔加份量都唔少,味道亦有一定水準,價錢實惠但絕不馬虎,真係做到平靚正👍🏻 選擇都幾多,唔想食吉列系列亦可以揀刺身、燒肉或者煮物定食,仲有多款小食🥟🦪🍤 梗有一款啱心水🤤
2024-01-05 60 瀏覽
豚本家嘅餐廳位置不起眼,如果唔係經過荃灣地鐵站都發現唔到佢,要上樓先入到去,即管試吓啦!有驚喜味噌五花腩定食五花腩調味不錯,食落惹味,肉質彈牙而且另有醬汁沾,十分好味!配埋燉蛋同麵豉湯,不錯!沙律菜配胡麻汁,我嘅至愛。仲有燒一夜干定食都係我最鍾意嘅,魚肉嫩滑,只要小心挑起中間同旁邊嘅骨,大人細路仔都啱食。當然都有燉蛋,沙律同麵豉湯配埋啦!餐廳另有提供魚生定食,同埋仲有小食。環境乾淨,地方闊落,坐得舒服,不錯!

有驚喜
味噌五花腩定食
五花腩調味不錯,食落惹味,肉質彈牙
而且另有醬汁沾,十分好味!
配埋燉蛋同麵豉湯,不錯!
沙律菜配胡麻汁,我嘅至愛。

仲有燒一夜干定食都係我最鍾意嘅,
魚肉嫩滑,只要小心挑起中間同旁邊嘅骨,
大人細路仔都啱食。
當然都有燉蛋,沙律同麵豉湯配埋啦!

餐廳另有提供魚生定食,同埋仲有小食。
環境乾淨,地方闊落,坐得舒服,不錯!
2024-01-03 58 瀏覽
早幾日係荃灣豚本家食吉列定食🤤一般去食吉列豬扒舖頭都唔難搵到🤗但有吉列斧頭扒就好少見😊見poster件扒都有一定份量$178新発場😋斧頭扒果然相當大件外脆內軟⋯⋯肉汁👍同冷炮凍烏龍茶都好配
早幾日係荃灣豚本家食吉列定食🤤

一般去食吉列豬扒舖頭都唔難搵到🤗

但有吉列斧頭扒就好少見😊
見poster件扒都有一定份量$178新発場😋

斧頭扒果然相當大件外脆內軟⋯⋯肉汁👍
同冷炮凍烏龍茶都好配
2023-12-28
2024-01-02 50 瀏覽
好日本🇯🇵嘅風格 & 不停播日本歌,(哥哥不停跟住唱😂)以為佢會點鰻魚飯,點知佢點和牛定食,真係識食😂 仲一舊都唔比我試下😎🥢吉列厚切豬扒定食🐖/ $98好厚切,肉質唔鞋,炸得好香口,好味😋🥢燒極上和牛(100g)定食🐂/ $178哥哥自己食晒,問返佢:好淋好好送飯,佢食完仲想encore!🥢湯烏冬🍜/ $24太好有淨烏冬叫比momokiu食,佢再食埋定食嘅附送蒸蛋😆全部都係大份足料價錢親民💗會再encore嚟食😋
好日本🇯🇵嘅風格 & 不停播日本歌,
(哥哥不停跟住唱😂)
以為佢會點鰻魚飯,點知佢點和牛定食,
真係識食😂 仲一舊都唔比我試下😎

🥢吉列厚切豬扒定食🐖/ $98
好厚切,肉質唔鞋,炸得好香口,好味😋

🥢燒極上和牛(100g)定食🐂/ $178

🥢湯烏冬🍜/ $24
太好有淨烏冬叫比momokiu食,
佢再食埋定食嘅附送蒸蛋😆

全部都係大份足料價錢親民💗會再encore嚟食😋
2023-12-31 63 瀏覽
佢地有超多款日式定食‼️主打吉列定食(吉列三文魚・吉列厚切豬扒等😋)亦都有刺身丼等其他選擇💕今次我哋叫咗:🐷吉列豬斧頭扒定食斧頭扒大過小朋友塊面🤣唔好以為咁大嚿就會好靭喎😎其實佢厚切得嚟嫩滑多汁,再加上用咗吉列嘅做法,口感上亦都提升咗❣️再配上靈魂醬汁,真係停唔到口🫶🏻🦐吉列虎蝦定食(三隻)虎蝦都喺大大隻,而且蝦肉爽口彈牙,炸得啱啱好👍🏻炸粉厚薄亦都啱啱好,而且蝦頭亦都有少少膏添🤤大人細路都搶着食呀🤣而且定食都有:茶碗蒸、椰菜絲、漬物、麵豉湯同白飯🍚亦都可以加錢轉烏冬麵🍜或者蕎麥麵嫁🥰另外餐廳裝修亦都充滿日式嘅感覺,座位亦都好寬敞❣️下次我哋要再嚟試埋佢哋嘅吉列三文魚柳先得

今次我哋叫咗:
🐷吉列豬斧頭扒定食

🦐吉列虎蝦定食(三隻)

下次我哋要再嚟試埋佢哋嘅吉列三文魚柳先得
  • 吉列豬斧頭扒定食
2023-12-30 39 瀏覽
荃灣快食定食,豚本家有好幾款吉列定食,最特別係有吉列三文魚,另有常見吉列蝦、鰻魚飯、炸雞等日式料理🐮燒牛小排定食$108有120g牛,約6-7塊,都好夠女仔食,肉味濃,有少少筋位反而我仲鐘意因為腍少少加咗$15轉熱烏冬,仲啱我食,另有冷熱蕎麥麵選擇唯獨用呢個爐燒要小心,一有火就可放牛肉上去,因為等爐熱咗先放牛必定痴底🐷吉列厚切豬扒定食$98先生近期好鐘意吉列豬扒,呢到嘅好厚身實淨,炸得金黃香脆,點汁更好食🥚茶碗蒸2個定食都有茶碗蒸,較清淡

🐮燒牛小排定食$108

加咗$15轉熱烏冬,仲啱我食,另有冷熱蕎麥麵選擇

🐷吉列厚切豬扒定食$98

🥚茶碗蒸
2個定食都有茶碗蒸,較清淡

2023-12-30 30 瀏覽
主打日式定食,選擇豐富,所有定食包括前菜、茶碗蒸、麵豉湯和白飯,定價親民。吉列三文魚柳定食($125)茶碗蒸非常滑溜,入口即化,味道清雅。吉列三文魚柳是全港首創,三文魚柳炸至半生熟,呈粉嫩色,外層酥香鬆化又不油膩,吃起來細嫩鮮味,再蘸點酸甜開胃的沙律醬,味道層次更為豐富,滋味可口。鹽燒牛舌定食 ($108)即燒即食,熱辣辣又香噴噴!燒至微微焦脆,入口爽口彈牙。照燒雞翼(四只) ($38)雞翼飽滿嫩滑,鹹鹹甜甜,佐飯一流。
吉列三文魚柳定食($125)
茶碗蒸非常滑溜,入口即化,味道清雅。
鹽燒牛舌定食 ($108)
即燒即食,熱辣辣又香噴噴!燒至微微焦脆,入口爽口彈牙。
照燒雞翼(四只) ($38)
雞翼飽滿嫩滑,鹹鹹甜甜,佐飯一流。
2023-12-28 31 瀏覽
苦榮與她在荃灣游走, 想起良朋推介係富華的豚本家, 一於午餐就來醫肚. 即使是假日的中午, 人客還不算太多, 苦榮仲可以坐到卡位. 價錢堅平, 南蠻炸雞定食58, 另加左15轉苦榮最喜歡的蕎麥麵. 炸雞份量好大, 香脆嫩滑, 南蠻醬汁似係普通的Mayo, 底下一埋椰菜俾你清味蕾, 又跟埋兩款醬, 苦榮覺得都可以. 蕎麥麵啱苦榮心水, 熱天嚟食個凍既仲正. 定食跟埋麵豉湯茶碗蒸, 性價比真心高. 她的鰻魚配豚肉生薑燒定食, 據說都唔錯, 只係鰻魚稍稍未夠香, 不過都好食.午市唔洗加一, 苦榮與她滿足地離開, 好多謝朋友的推介, 有料.

呢間吉列定食就係荃灣地鐵站一出對面大廈~地理位置係超~級方便❗️店內環境非常之寬敞,而且價錢親民CP值超高👍🏻非常推介呢一間嘅吉列定食😋- 🐟吉列三文魚柳定食/ $125係超厚切三文魚😍吉列三文魚都係第一次食😗極罕見❤️配三文魚嘅白色醬調味得好好😋~外層脆內裏鮮嫩Juicy!- 🐷吉列厚切豬扒定食 / $115每件豬扒都係堅厚切😍 吉列豬扒就一定要配埋呢個醬汁食🤤我要巨量醬🤚🏼豬扒係厚實嘅肉質,但又keep到唔會太乾身~*每款定食跟麵豉湯,蒸蛋同埋一碗飯🍚亦可以自行選配烏冬~- 🦑唐揚魷魚鬚 / $58 酥脆香口嘅魷魚鬚~- 🧡一口炸豆腐 / $18 (加配價)呢個豆腐就比較普通~- 🍍沖繩菠蘿乳酸梳打/ $22好飲~酸酸甜甜der- 🫚黑糖薑茶 / $18咁凍嘅天氣特別想飲番杯熱飲,竟然有黑糖薑茶~

- 🐟吉列三文魚柳定食/ $125

- 🐷吉列厚切豬扒定食 / $115
吉列厚切豬扒定食

*每款定食跟麵豉湯,蒸蛋同埋一碗飯🍚亦可以自行選配烏冬~

- 🦑唐揚魷魚鬚 / $58
酥脆香口嘅魷魚鬚~
唐揚魷魚鬚

- 🧡一口炸豆腐 / $18 (加配價)
呢個豆腐就比較普通~
一口炸豆腐

- 🍍沖繩菠蘿乳酸梳打/ $22
好飲~酸酸甜甜der
沖繩菠蘿乳酸梳打

- 🫚黑糖薑茶 / $18
咁凍嘅天氣特別想飲番杯熱飲,竟然有黑糖薑茶~

2023-12-11
唐揚魷魚鬚