2023-11-01 35 瀏覽
呢一間日本餐廳似係新開嘅,以日本鹿兒島吉列豬扒作招來,未係最頂級,不過都算係OK而且物有所值。吉列豬柳定食︰吉列豬柳的粉漿厚薄適中,豬柳本身是厚切,所以有咬口兼入口有充實的感覺。點餐時可以加菜絲,而定食除咗碗飯同麵豉湯之外仲有蒸蛋同一小碟前菜仔。燒三文魚頭︰燒得夠火喉,少少燶邊所以夠晒香,三文魚呢D豐富魚油嘅魚用黎燒真係特別好食。炸魷魚鬚︰佢D魷魚鬚都算粗,入口煙煙韌韌爽口彈牙,係一樣幾好嘅餐前小食。魚生飯定食︰D魚生都算新鮮,解凍時間夠唔會有冰味,隻蝦幾甜。
2023-10-29 41 瀏覽
【荃灣區】【豚本家】呢晚同道歉哥去荃灣食嘢,因為我留意到地鐵站對面個商場仔開咗間主打親民價嘅日式定食餐廳「豚本家」,梗係要去試吓。入去見到店內環境都幾寬敞舒適,充滿和風嘅裝修令我哋好似置身於日本咁呀,即刻叫嘢食先。呢度係用 QR Code 落單嘅,方便我呢啲不擅辭令嘅小毒毒。我叫咗個 $143 嘅「吉列豬柳定食」嚟試,當中有 $18 係將個飯轉做「蕎麥麵(冷)」嘅費用嚟。不過事實証明我冇做錯到,個蕎麥麵係幾好食,我叫嘅係凍食嘅嗰款。而主食嘅吉列豬柳好好食,個炸粉係日本食到嗰隻嚟,唔會話食到成口都係油,而豬柳本身都好正。個餐仲有茶碗蒸同麵豉湯,成件事好完整呀。而道歉哥就試 $126 嘅「鹽燒牛舌定食」,當中亦都有 $18 係轉「烏冬(熱)」嘅錢錢。佢個牛舌係自己燒,味道幾好,我都偷咗啲嚟食,哈哈。佢仲加 $18 飲「波子汽水」,我就冇飲嘢,反而加 $28 叫咗份「一口炸豆腐」,有七粒,都幾辣,中意辣嘅朋友會好中意。呢餐唔係我畀錢,好似加一之前係 $315 嘅。。。(地址:荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖)

(地址:荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖)

2023-10-23 46 瀏覽
厚切吉列豬扒定食好食又大大件, 三文魚刺身定食刺身質素高, 生薑牛肉定食都好味 ,個汁好惹味,牛肉唔係啲cheap肥牛質素,百零蚊,質素絕對對得起個價錢, 裝修簡單四正, 坐得舒服, 人流吾算多,侍應人數足夠兼且有禮 ,黎過幾次都吾使等位, 可能因為係一樓。對比起綠楊坊新開嗰間豚屋, 豚本家性價比高d, 絕對值得一試..絕對值得一試..絕對值得一試..絕對值得一試..絕對值得一試..絕對值得一試..絕對值得一試..絕對值得一試..
2023-10-23
  • 吉列厚切豬扒定食
吉列豬扒大家就食得多啦 唔知吉列三文魚大家又試過未呢( *˙𝟘˙*)位於荃灣地鐵站附近嘅豚本家主打日式定食除咗平時見開嘅吉列豬扒,吉列廣島蠔仲有超特別嘅吉列三文魚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另外更有燒物、天婦羅同刺身丼等定食 超多選擇重點係價錢好好好平٩(๑❛ᴗ❛๑)۶基本上百零蚊就可以食到超足料嘅日式定食套餐𓈒𓂃 𓈒𓌉◯𓇋𓂃 𓈒❀ 吉列三文魚柳定食 ‣ $𝟙𝟚𝟝♡外層炸漿非常薄 入面嘅三文魚偏生口感似刺身 食落口感外脆內軟 第一次食吉列三文魚嘅我都覺得好新奇𝟜塊三文魚全部都大大件超級厚身肥美如果本身鍾意食三文魚嘅一定要試吓啦~❀ 燒牛小排定食 ‣ $𝟙𝟚𝟝♡呢度嘅燒物定食係有個小火爐俾你自己燒本身都無好期望會係好靚嘅牛肉 但點知非常有驚喜 牛小排嘅肉質非常鮮嫩一路燒一路聞到好香嘅牛味 食落入口即溶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)以咁嘅價錢食到咁高質嘅牛小排真係好抵啊每個定食套餐都會跟白飯 如果唔想食飯可以加$𝟙𝟠轉烏冬或者蕎麥麵另外仲包咗味噌湯同茶碗蒸 性價比極高

吉列豬扒大家就食得多啦
唔知吉列三文魚大家又試過未呢( *˙𝟘˙*)
位於荃灣地鐵站附近嘅豚本家主打日式定食
除咗平時見開嘅吉列豬扒,吉列廣島蠔
仲有超特別嘅吉列三文魚(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
另外更有燒物、天婦羅同刺身丼等定食 超多選擇
重點係價錢好好好平٩(๑❛ᴗ❛๑)۶

外層炸漿非常薄 入面嘅三文魚偏生口感似刺身
食落口感外脆內軟
第一次食吉列三文魚嘅我都覺得好新奇
𝟜塊三文魚全部都大大件超級厚身肥美
如果本身鍾意食三文魚嘅一定要試吓啦~
燒牛小排定食

如果唔想食飯可以加$𝟙𝟠轉烏冬或者蕎麥麵
另外仲包咗味噌湯同茶碗蒸 性價比極高
吉列三文魚柳定食
燒牛小排定食
早前同家姐去咗荃灣行街街,喺荃灣站一出就見到呢間「豚本家」嘅招牌,即刻去試吓先😋😋呢度有好多唔同系列嘅定食! 例如天婦羅🍤、吉列🍖、燒物🥩、煮物🍲等等~ 定食會包咗白飯、茶碗蒸、麵豉湯等等😚🐷 吉列厚切豬扒定食 ($98)之前去日本冇食到嘅超厚豬扒,原來香港都有😆😆!真係超厚又超大塊呀😍 仲要係厚肉,而個炸皮唔會太厚,感覺啱啱好😋 而且食落啲肉又唔會太實,沾埋吉列豬扒醬或者麻醬都好好味呀🤤🐮 燒牛小排定食 ($128)燒物超正! 牛小排份量都好多,店員會點鞻個爐比我哋自己慢慢燒,一啖燒肉一啖白飯,真係絕配呀🥳🥳 牛小排仲好香添~ 仲有燒肉醬同鹽可以沾🙆🏻‍♀️🥯 可樂餅($18)可樂餅係牛肉餡,餡嘅份量勁多!個皮仲好香好鬆脆㗎~🍵 冷泡炭燒烏龍茶 (+$18)🍏 青森蘋果冷泡烏龍茶 ($22)餐廳本身已經免費提供熱茶,想飲凍飲嘅我哋就試咗呢兩杯超香嘅烏龍茶! 原味係無糖嘅,天然頂香烏龍☺️ 加咗青森蘋果又係另一種芳香!

🐷 吉列厚切豬扒定食 ($98)

🐮 燒牛小排定食 ($128)

🥯 可樂餅($18)
可樂餅係牛肉餡,餡嘅份量勁多!個皮仲好香好鬆脆㗎~

🍵 冷泡炭燒烏龍茶 (+$18)
🍏 青森蘋果冷泡烏龍茶 ($22)
❀ 豚本家 #荃灣 ❀❗️荃灣新開超厚切炸豬扒 仲有創意炸三文魚扒及海鮮❗️——————————————————最近荃灣地鐵站附近開咗間新嘅吉列豬扒店🐷價錢平民,份量充足,係上班一族午飯嘅不二之選👌🏻除咗炸吉列豬扒之外,仲有特色炸三文魚扒、炸海鮮等等,甚至仲有燒肉,包有一款啱你!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 吉列厚切豬扒定食 $115 (3.7/5)豬扒有成寸厚😍外層夠晒鬆脆,肉質稍為結實,不過就冇咁肥膩,食多幾舊都唔膩。可以點燒汁或者日式芝麻醬,更香濃。定食會配日本米飯、香滑蘑菇豬肉茶碗蒸、麵豉湯、椰菜,份量非常慷慨👌🏻.☞ 鹽燒牛舌定食 $108 (3.8/5)唔鍾意炸物嘅亦有燒肉選擇,今次揀咗鹽燒牛舌,薄切牛舌非常快熟,同時保留肉質軟腍,送飯食唔錯😆.☞ 燒日本年糕 $26 (3.5/5)☞ 醋番茄 $25 (3.5/5)另外仲有幾款日式小食選擇,年糕口感煙靭,米味香濃,如果有醬汁點就更好啦🙈略嫌醋蕃茄較酸,而且蕃茄雪得比較實🥺——————————————————✨整體味道: 3.6/5 ✨環境裝修: 3.7/5✨服務態度: 3.8/5✨性價比: 4/5✨再訪興趣: 3.5/5 .💞整體來講味道
❀ 豚本家 #荃灣 ❀
❗️荃灣新開超厚切炸豬扒 仲有創意炸三文魚扒及海鮮❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 吉列厚切豬扒定食 $115 (3.7/5)
可以點燒汁或者日式芝麻醬,更香濃。

☞ 鹽燒牛舌定食 $108 (3.8/5)

☞ 燒日本年糕 $26 (3.5/5)

☞ 醋番茄 $25 (3.5/5)

略嫌醋蕃茄較酸,而且蕃茄雪得比較實🥺
——————————————————
✨整體味道: 3.6/5
✨環境裝修: 3.7/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
味道不過不失,性價比唔錯,放飯放工食就啱晒。

2023-10-11 50 瀏覽
荃灣新開吉列三文魚定今日幕名而來終於試到🍣餐廳裝修整潔光猛寬闊,座位與座位距離甚闊!座位算多所以等侯時間唔算長價錢經濟係情侣間的小浪漫日本餐廳!🇯🇵👘🏣🎎吉列三文魚定食 ($125) 係比較少有的菜式三文魚份量有保障,每一碟都有相當的厚度外脆內軟也不會外熱內凍,味道不濃,係三文魚原本的鮮味!🐠值得一試!每個定食都會飯或烏冬,前菜,茶碗蒸及湯$125的價錢並不算貴🍳🥗🥘鹽燒牛舌定食 ($108)🐮鹽燒系列定食每個餐都會有燒爐附上比你自己燒火種夠加比你食完個餐🥩火種時間不長但都不用急,即向店員更換🔥牛舌尺寸算大,肉質油花分佈平衡,燒的時不用太耐,過長會韌茶碗蒸雖味道不夠濃,蛋偏滑看個人口味店舖未知是否日本店的關係,店員都超有禮貌照顧周到!📍荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
荃灣新開吉列三文魚定今日幕名而來終於試到🍣
餐廳裝修整潔光猛寬闊,座位與座位距離甚闊!
座位算多所以等侯時間唔算長
價錢經濟係情侣間的小浪漫日本餐廳!🇯🇵👘🏣🎎

吉列三文魚定食 ($125) 係比較少有的菜式
三文魚份量有保障,每一碟都有相當的厚度
外脆內軟也不會外熱內凍,
味道不濃,係三文魚原本的鮮味!🐠
值得一試!
每個定食都會飯或烏冬,前菜,茶碗蒸及湯
$125的價錢並不算貴🍳🥗🥘
吉列三文魚

鹽燒牛舌定食 ($108)🐮
鹽燒系列定食每個餐都會有燒爐附上比你自己燒
火種夠加比你食完個餐🥩
火種時間不長但都不用急,即向店員更換🔥
牛舌尺寸算大,肉質油花分佈平衡,
燒的時不用太耐,過長會韌
鹽燒牛舌

茶碗蒸雖味道不夠濃,蛋偏滑
看個人口味
鹽燒牛舌

店舖未知是否日本店的關係,
店員都超有禮貌照顧周到!

📍荃灣青山公路荃灣段210號富華中心商場2樓B號舖
2023-10-07
吉列三文魚
  • 吉列三文魚定食
2023-10-07 50 瀏覽
下班時同事有推薦來這家吃,看到餐廳有吉列三文魚就直接下單這家的吉列三文魚是入口即化的魚肉三文魚的油脂香氣更是齒頰留香太棒了外層酥脆內層滑嫩,太完美麵份量不算多但因為定食可以續要椰菜絲,所以也不會有不夠飽的情況。蕎麥麵口感不軟爛但也不爽彈正正常常的還不錯吧那清冷的味道用作解膩是真的蠻好的唐揚魷魚鬚,外皮炸得很脆也不油,肉質新鮮,很彈牙有咬口就是沒有附任何的醬或檸檬角,吃多了會有點膩整體很不錯,性價比也可以,下次再來試試其他的
下班時同事有推薦來這家吃,看到餐廳有吉列三文魚就直接下單

這家的吉列三文魚是入口即化的魚肉
三文魚的油脂香氣更是齒頰留香
太棒了
外層酥脆內層滑嫩,太完美

吉利三文魚定食

蕎麥麵口感不軟爛但也不爽彈
正正常常的還不錯吧
那清冷的味道用作解膩是真的蠻好的

唐揚魷魚鬚,外皮炸得很脆也不油,肉質新鮮,很彈牙有咬口
就是沒有附任何的醬或檸檬角,吃多了會有點膩

整體很不錯,性價比也可以,下次再來試試其他的
2023-10-07
吉利三文魚定食
  • 吉列三文魚柳定食
2023-10-03 47 瀏覽
放工係地鐵站行過見到呢間店新開就入黎試吓,佢地主打日式定食,所以我地就叫左兩個定食試一試佢😋😋😋燒牛小排定食 $128茶碗蒸唔夠熱但就好夠滑,麵豉湯味道岩岩好唔會過鹹,而牛小排有9塊都正常,個配菜唔知咩黎超難食🥶呢個價錢好多平價地方都食到。吉列厚切豬扒定食 $115厚切豬排肉質紮實但就無乜豬味味,所有野都係正常水準。
燒牛小排定食 $128

吉列厚切豬扒定食 $115
厚切豬排肉質紮實但就無乜豬味味,所有野都係正常水準。

之前已經留意到呢一間新開嘅吉列三文魚定食,今日就同朋友到訪,當日客人都幾多,不過樓面夠大,12:30到訪都唔需要排隊,個場差唔多八成滿~吉列三文魚定食 ($125) 係出面好少見,今次就係慕名到訪🤙🏻 原本都擔心會唔會唔夾,但係三文魚好滑嫩,入面唔會乾,加埋出面幾香口,呢個配搭比我想像中更加出色😛吉列厚切豬扒定食($98) 份量都幾慷慨,豬扒外面炸到香口,肉質偏結實,加埋味噌醬汁調味就啱晒~食到膩可以食啲椰菜絲,整體都幾新鮮🤪 另外定食已經包括茶碗蒸、味噌湯同白飯,白飯仲可以加$18轉烏冬或者蕎麥麵🍜 茶碗蒸都算滑,但係高湯味就唔算好突出🫢定食仲可以加配唔同嘅小食,一口炸豆腐($18)用咗七味粉調味,本身係百葉豆腐,出面比較少係用呢款豆腐😂醋蕃茄都幾入味,食落酸酸甜甜幾解膩🍅抹茶蕨餅 ($12)呢個幾有驚喜,抹茶味好夠,而且幾軟糯💚呢度環境都幾闊落,服務算係唔錯,加埋佢午市定食嘅價錢係星期一至日都適用,如果係附近街坊都可以一試佢哋嘅吉列三文魚🧡

抹茶蕨餅 ($12)呢個幾有驚喜,抹茶味好夠,而且幾軟糯💚

• 吉列三文魚柳定食
  • 抹茶蕨餅
之前見人講哩間好似唔錯👀所以就夜晚黎咗食🤣埋單先知唔洗加一2個人各叫1個餐加左野飲同小食都唔洗300都真係幾抵😎🥢吉列三文魚定食 $125我係因為哩款先黎🤣見到中間好粉嫩好似刺身咁樣好吸引🤩食落外層炸皮薄脆中間嘅質地係好鮮嫩👀咬落有三文魚油香味道黎講都係熟三文魚嘅味咁但唔會話好實嘅口感亦冇腥味配埋個他他醬都唔錯😉👍🏻推薦指數4/5🥢南蠻炸雞定食 $75喱個真係幾大份😳上到黎個下係有驚歎到外層炸得好香脆 比三文魚個款厚身少少🤏🏻但入面嘅肉係好juicy同嫩 完全唔會乾🥹而且仲有啲雞皮係到所以食落會更加香口😋加埋個醬食真係幾唔錯😋另一款會特別啲但我同男小編都鐘意哩款多啲🤭哩個價錢黎講哩個份量同質素CP值真係幾高😎👍🏻推薦指數4.2/5以上套餐都會包左飯 湯 同茶碗蒸所以整體分量都好足👍🏻不過飯方面如果有多啲飯素就好暫時個味略嫌單調🧐另外叫左啲小食(日本年糕、油醋番茄、梳打)表現中規中矩 唔及主食有驚喜🤣但整體而言都唔錯 都真係大份又抵食 以cp值為主😎
之前見人講哩間好似唔錯👀

以上套餐都會包左飯 湯 同茶碗蒸
所以整體分量都好足👍🏻
不過飯方面如果有多啲飯素就好
暫時個味略嫌單調🧐

另外叫左啲小食(日本年糕、油醋番茄、梳打)
表現中規中矩 唔及主食有驚喜🤣
但整體而言都唔錯
都真係大份又抵食 以cp值為主😎
返工成日都要諗lunch 食咩~ 最近公司附近開咗呢間 @butahonke ,最印象深刻係佢地單張上的大大份吉列豬扒😍 但原來佢地嘅吉列三文魚更有特色!餐廳走和風路線,乾淨明亮,幾舒服!🍭吉列三文魚柳定食($125)成份定食包括茶碗蒸、麵豉湯、漬物,飯(可改選蕎麥麵)及主角吉列三文魚~ 喺香港真係比較少見!選用挪威三文魚,三文魚係半生熟,非常鮮嫩!夾埋吉列外皮形成外脆內軟口感,真心好食!佢地嘅椰菜仲可以免費添!🍭抹茶蕨餅($22)本身想食黑糖蕨餅但賣晒😞 好彩都仲有抹茶呢款!抹茶粉有回甘味道,少少甜,好好食!我好快就食晒😂🍭柚子蜜(熱)($18)

🍭吉列三文魚柳定食($125)

🍭抹茶蕨餅($22)

🍭柚子蜜(熱)($18)
2023-09-28 42 瀏覽
雖然話樣樣食物都唔錯,不過我都未試晒佢全部野嘅,第一次幫襯只試咗4樣野,都OK嘅。吉列豬扒係佢地嘅招牌野,揀咗豬柳因為貪佢林D,味道唔錯,呢個定食$125係OK嘅,D豬柳嘅質素有返咁上下,炸粉唔會好厚,炸完出黎嘅豬柳又唔會好油。定食仲有一碗飯,一碗日式蒸蛋同埋一碗麵豉湯,都OK嘅,係碗飯唔係好似用日本米。雜錦刺身飯D刺身都幾新鮮,特別係隻蝦,難得吞拿魚都OK,$138定食收晒貨啦。另外叫了個魷魚鬚同埋燒三文魚頭,兩樣都唔係求其野,特別係個三文魚頭,比平時食到嘅新鮮,嗰日食嘅時候,叫三文魚頭仲送飲品。
2023-09-25 41 瀏覽
「日式和風料理🇯🇵」最近在荃灣新開了一家日式料理小店,主打各式定食,炸物和丼飯🍣,價格親民,餐廳空間超級寬敞舒適,比想像中大很多,服務態度很好超級有耐心~🥩燒牛腹協定食 $118這個份量真的足夠,牛腹肉肥瘦相間,吃起來不會太過油膩,自己燒烤可以控制肉的生熟程度,搭配了醬汁和烤好的牛肉一起吃。這裡的店員真的很貼心,看見我們的火熄了,立刻很有耐心的又幫我們點火🫣🍱蒲燒鰻魚定食 $108每一份定食都搭配了茶碗蒸,麵豉湯,涼拌菜,我們選擇了最經典的鰻魚😆,魚肉肥美多汁,特別是鰻魚醬汁的味道超級濃郁~🍵抹茶蕨餅 $22冰冰涼涼的感覺超級適合夏天,吃起來軟軟糯糯的口感搭配上抹茶粉的清香味真的有一種很清爽的滋味🍘燒日本年糕 $26超級經典常見的日式烤年糕,口感更加柔軟,😆吃起來就是熟悉的味道
「日式和風料理🇯🇵」

🥩燒牛腹協定食 $118

🍱蒲燒鰻魚定食 $108

🍵抹茶蕨餅 $22

🍘燒日本年糕 $26
2023-09-25 40 瀏覽
豚本家價錢💲: $115/ $125+$18好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 3.7/5-荃灣真係好多野食…係B出口一出過對面有一間呢排好多人去的主打吉列食物的餐廳🍴除左吉列炸野,仲有天婦羅、燒肉、魚生飯等,午餐價錢親民d,夜晚都OK既,但份量十足,女仔有可能食唔晒🤣 如果唔食飯,仲可以加錢換烏冬/蕎麥麵!-✅✅吉列厚切豬扒定食。定食有茶碗蒸、麵豉湯同小小醃菜。茶碗蒸正正常常都係壽司郎的好食🤪 豬扒真係超厚切,每舊目測有2cm厚,一上枱都嚇左一驚🤩外層鬆脆,肉質說不上嫩,但都唔乾,容易咬開。側邊位置有小小肥膏,油脂的甘香突出👅 呢個份量厚度其他餐廳都應該可以賣過$200了。飯係加左好多飯素的,好下飯!-✅吉列三文魚定食。吉列皮同豬扒的一樣有小小厚,同埋都好容易分離🤔 入面的三文魚邊位熟,入面生生的,大概7成生3成熟😬三文魚魚油非常多,入口真係比較油膩,但魚肉好軟滑,令到食左幾舊都唔會好膩。同埋配他他醬就好似經典炸魚配搭,都唔錯。如果溫度可以更熱就好,而家有小小凍🤐 蕎麥麵份量少但質感ok,唔會好黏腍🤓 可惜!蕎麥麵汁好淡,
豚本家
價錢💲: $115/ $125+$18
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅吉列三文魚定食。吉列皮同豬扒的一樣有小小厚,同埋都好容易分離🤔 入面的三文魚邊位熟,入面生生的,大概7成生3成熟😬三文魚魚油非常多,入口真係比較油膩,但魚肉好軟滑,令到食左幾舊都唔會好膩。同埋配他他醬就好似經典炸魚配搭,都唔錯。如果溫度可以更熱就好,而家有小小凍🤐 蕎麥麵份量少但質感ok,唔會好黏腍🤓 可惜!蕎麥麵汁好淡,食落好似無味咁🥺

三文魚特別係特別,但個人都係鍾意豚肉多D😆 同埋覺得唔好叫蕎麥麵,份量少得來汁都唔係好夠味。不過質素都ok既,呢個價錢有呢個質素,晚餐都可以吧!
#piggyfoodiein荃灣