2010-12-17 23 瀏覽
個人覺得柴灣區吃東西一向選擇超少不是茶餐廳就是連鎖快餐店這裡也沒有starbxxks想喝一杯好一點的咖啡都沒辨法本來這家在地鐵站出口旁邊亳不起眼的小店以為是普通的港式快餐外賣但看openrice他總是在首位(綜合評分)還有我的兩大至愛: 咖啡跟三明治就來試試看點了冰豆咖漿啡(超難讀)還有吞拿魚碎蛋三明治咖啡是現點現做的但其實味道滿普通的$24真的有點貴嚕三明治方面同意另外一編食評所講有點"古惑三文治"餡料沒有去到邊邊但味道還可以而且才10塊錢不可能跟pret x mxxger相比嘛總括來說這家店不是很差但為甚麼會在首位就有點莫名其妙...
個人覺得柴灣區吃東西一向選擇超少
不是茶餐廳就是連鎖快餐店
這裡也沒有starbxxks
想喝一杯好一點的咖啡都沒辨法

本來這家在地鐵站出口旁邊
亳不起眼的小店
以為是普通的港式快餐外賣
但看openrice他總是在首位(綜合評分)
還有我的兩大至愛: 咖啡跟三明治
就來試試看

點了冰豆咖漿啡(超難讀)
還有吞拿魚碎蛋三明治

咖啡是現點現做的
但其實味道滿普通的
$24真的有點貴嚕

三明治方面
同意另外一編食評所講
有點"古惑三文治"
餡料沒有去到邊邊
但味道還可以
而且才10塊錢
不可能跟pret x mxxger相比嘛

總括來說
這家店不是很差
但為甚麼會在首位
就有點莫名其妙...
2010-12-13
2010-11-11 18 瀏覽
今日3點幾, 因為要去柴灣做野既關係, 係地鐵站E出口出個時見到間舖頭幾特別叫豆咖漿啡.又咁喏肚餓, 所以就走左去試下啦.豆咖漿啡係咩黎呢, 佢有寫架~ 濃縮咖啡加豆漿而唔落奶佢個牌都好多CHOICES, 多到唔知點揀又唔知係點既~有祕魯咖啡, 巴西咖啡啦, 印尼萬特靈等等.我就叫左杯豆咖漿啡不愧是招牌飲品, 個味幾特別~香濃COFFEE 但又會飲得出豆漿味BOR..點講呢...你試過就知, 幾好飲架~佢仲有一枝枝俾你買走~又唔貴~大眾化價錢~

又咁喏肚餓, 所以就走左去試下啦.

豆咖漿啡係咩黎呢, 佢有寫架~ 濃縮咖啡加豆漿而唔落奶
佢個牌都好多CHOICES, 多到唔知點揀又唔知係點既~
有祕魯咖啡, 巴西咖啡啦, 印尼萬特靈等等.
我就叫左杯豆咖漿啡

佢仲有一枝枝俾你買走~又唔貴~大眾化價錢~

2010-10-17 37 瀏覽
好多年前初來柴灣時已拜訪過豆咖漿啡, 如今又有機會再回味了。就在地鐡出口旁, 很方便。多年前還有座位, 現在就只做外賣。 豆咖漿啡 ($14) 是掛頭牌的貨品, 熱的賣 $14, 豆漿的豆青味很濃烈, 喝不慣的也許不是那麼容易接受。我自己又 OK 喎。另外有些單品咖啡供應, 但我就沒試過了。反而招牌咖啡就麻麻地, 已預先下了奶精, 其怪味已把什麼咖啡味都蓋過了。反而豆漿類產品就好得多!薑汁燕麥豆漿 (熱 $15) 薑味特濃, 夠哂辛辣, 冬天喝一定很暖胃; 有點燕麥片, 有嘢咬下之餘又可增加飽肚感。只是薑汁本身已經是下了糖的, 所以我覺得幾甜, 我想一般人會覺得甜度 OK 啦, 畢竟不甜的薑味食品都幾難頂的。不喝豆漿的, 可轉喝薑汁鮮奶, 細杯 8 安士賣 $9, 更抵飲。薑汁燕麥豆漿 (凍 $17) 的燕麥質感更突出, 薑味沒有那麼霸道, 是不同的風味。除了咖啡和豆漿之外, 還有純豆漿和黑豆漿出售, 有甜有少甜有走甜, 悉隨尊便。也有點吃的, 如圖中這份蕃茄青瓜芝士火腿三文治 (還有其他款式), 價錢都是$10以內, 可選白包或麥包, 也抵吃。

另外有些單品咖啡供應, 但我就沒試過了。

反而豆漿類產品就好得多!

薑汁燕麥豆漿 (熱)

薑汁燕麥豆漿 (凍)

外賣自取
薑汁燕麥豆漿 (熱)
薑汁燕麥豆漿 (凍)
2010-09-17 13 瀏覽
平時間唔時都會係度買三文治做早餐, 有6-7款三文治揀! 今日就買左個蟹柳粟米火腿三文治當午餐! 兩大塊麥方包 (無切邊), 大大份都只係賣$10!! 麥方包裡面夾左生菜, 生菜好爽, 夠新鮮! 蟹柳同粟米好多, 栗米夠甜! 不過就唔係好覺得有火腿味!另外鐘意佢地雖然材料係有加到沙律醬, 但係麥方包唔會濕到浸腍晒個包!
平時間唔時都會係度買三文治做早餐, 有6-7款三文治揀!

2010-09-15
  • 蟹柳粟米火腿三文治
2010-08-18 15 瀏覽
試過此店的飲品,好味又有質素。今天下午再次經過,買了一杯鮮奶品嘗。榛子鮮奶($9):面層打出了一層泡沬,聞到也喝到很香的榛子味,鮮奶滑而香濃。拿上手,很燙熱,真後悔沒有要膠袋呢。 飲品太熱,過了接近廿分鐘才喝得下,似乎是熱得有點過份啊。飲品是好喝,也不貴,但太熱了,而且直接將飲管插入那麼燙熱的飲品中,會釋出有害物質。店方可注意一下飲品的溫度。

飲品太熱,過了接近廿分鐘才喝得下,似乎是熱得有點過份啊。

榛子鮮奶 (已喝了少許, 所以面層沒有了泡 :P )
2010-08-15
1 分鐘 (外賣自取)
榛子鮮奶 (已喝了少許, 所以面層沒有了泡 :P )
  • 榛子鮮奶
實在真的有很多咖啡店還要試,只不過有些地方對我來說真的很遠及不方便,所以試勻咖啡店的任務是艱鉅的,是日來了柴灣搵食,當然要找一家咖啡店喝喝,結果就找上了它,地點方便,就在地鐵站旁,但只有Take Away,沒有堂食,不能慢慢的坐下嘆了,但這一點我不太介意,對我來說,最重要的是杯咖啡要得,好像在意大利的Espresso Bar一樣,立喝更可以便宜很多,個人是Buy this concept的,但香港還未有。此店子最另類的地方就是打正旗號的說自己主打的是豆漿咖啡,即用上豆漿代替牛奶,聽起來也覺得有趣,當然要了一杯,另外也一定要喝Espresso,這是本人的習慣,一杯奶系的,一杯黑咖啡系列的,今天也不例外。豆漿咖啡的名稱其實是豆咖漿啡,相信是店家特意的,用上豆漿打奶泡而成的一杯如Café Latte之物,咖啡熱度非常之夠,奶泡就當然不會幼滑,不相信的話,不妨比較一下用全脂奶、低脂奶及脫脂奶打出來的奶泡,大家就會明白,泡真的是有點肥皂泡的感覺,咖啡味薄薄的,但果然滲出陣陣的豆香,這個真的有點意外,皆因咖啡的味道其實是挺霸道的,所以有此效果其實已經不錯,但也可能是豆漿過熱的關係,都認同食友Bab

豆漿咖啡的名稱其實是豆咖漿啡,相信是店家特意的,用上豆漿打奶泡而成的一杯如Café Latte之物,咖啡熱度非常之夠,奶泡就當然不會幼滑,不相信的話,不妨比較一下用全脂奶、低脂奶及脫脂奶打出來的奶泡,大家就會明白,泡真的是有點肥皂泡的感覺,咖啡味薄薄的,但果然滲出陣陣的豆香,這個真的有點意外,皆因咖啡的味道其實是挺霸道的,所以有此效果其實已經不錯,但也可能是豆漿過熱的關係,都認同食友Babedolphin所言,是有點點焦的感覺。

我主打的那杯濃縮咖啡是用上特級哥倫比亞豆,不知店家所謂的特級,是否達至十八號的級數了,即直徑達18/64英吋的豆了,而產區更是不得而知,說回杯咖啡,要了個Double Shot來喝,面層有十份之一厚的Crema,Espresso的熱度也是非常之夠,先嗅一下,有陣帶點果香的味道,又帶點點Smoky,之後快速的喝,先喝入口味道也挺為平衡,果然如嗅起來的一樣,帶點Smoky而又有點酸味,可是甘醇度及咖啡脂香都真的不太足,是機粹取的問題還是咖啡鮮度的問題呢,個人認為兩者也如是,其實都可說是合格的,但喝至後來,咖啡就越喝越酸,所以Espresso真的要喝得快。

豆咖漿啡的味道是有點特別的,但是真的很好喝嗎?我寧願喝回普通的Café Latte好了。
地點方便,就在地鐵站旁
咖啡豆的儲存可以再好一點,這個也是其一學問
以小店來說,其設備都算不錯
意外的有不同國家的咖啡豆
豆漿咖啡熱度非常之夠,可能也因此弄得豆漿有點焦了
用豆漿打的奶泡真的是有點肥皂泡的感覺
Espresso面層僅僅有十份之一厚的Crema
甘醇度及咖啡脂香都真的不太足,且更是越喝越酸
2010-06-26
地點方便,就在地鐵站旁
咖啡豆的儲存可以再好一點,這個也是其一學問
2010-05-11 20 瀏覽
其中一款推介口味: 紫蕃薯鮮奶蕃薯味夠, 飲落有紫蕃薯"沙", 但奶味唔夠, 似飲緊糖水, 多過似飲緊杯奶 隔住個杯都真係好熱, 佢之前問我要唔要膠袋裝, 我仲話唔使, 但淨係拎住個杯都feel到熱力, 大熱天時, 成個人都熱哂, 後悔 飲完都飽肚, 頂到兩三個鐘唔使食野住... $13, 都抵飲, 下次可以試其他口味
其中一款推介口味: 紫蕃薯鮮奶

飲完都飽肚, 頂到兩三個鐘唔使食野住...

$13, 都抵飲, 下次可以試其他口味
2010-05-11
Having spoken to a few Coffee baristas in HK, I've always been curious and asked them whether anyone actually orders Soy Latte's or the like - the answer has always been a negative response and for those who used to sell coffee overseas, it has probably shocked them a bit too. Afterall - a lot of overseas coffee drinks are Lactose Intolerant (or equally, have Nuts or Shellfish allergies, hence many Westerners who come to Hong Kong always complain at the presence of Prawns in so many Cantonese dishes as they can't eat it!)

Anyway one man's meat is another man's poison, but here in Hong Kong Soy Milk based Coffees have become a novelty rather than a necessity. (I am actually quite lactose intolerant myself, but I try to live with it. Anyway I used to drink a lot of soy coffees!) Here, they use fresh quality Soy Milk for making their signature coffees!

Unfortunately the Coffee Espresso base was a bit unfresh and very oily, making the underlying taste very burnt too. In fact I complained about my first cup as I saw something strange going on with the way it was made - before I was made a 2nd cup. The Soy Milk was way too hot and a bit burnt too, also lacking Soy bean taste which is strange considering it should be fresh rather than pre-packed.

Anyway, Not really my cup of Coffee and I haven't been back for many months either. HOPE THEY MIGHT IMPROVE NONETHELESS!
A few Blends available. Lady Making Coffee.
Menu shows Cheap Prices.
Fresh Soy Milk!
Soy Milk no soy taste, burnt. Espresso bitter.
Menu shows Cheap Prices.
Fresh Soy Milk!
2010-01-30 22 瀏覽
上次想試未試晒,今日又走來。為的是蟹柳粟米三文治、碎蛋火腿三文治,和朱古力紅茶。抵達後,看見三文治櫃.....點解蟹柳粟米三文治,上個月見,係一條條蟹柳並排,而家變左,搣成蟹柳絲撈粟米架!?仲有碎蛋亦無之前咁厚蛋!!!!哼哼!第一啖已感覺到,淨係得麵包既??打開,又係「古惑三文治」!?得橫切面/個心有薄餡,側邊就好似食齋麵包皮咁!就算係用嘉頓「歐陸麵包」系列,無餡、雪過既麵包,好dry呀!!!咩comment都唔洗俾喇!朱古力紅茶,好明顯係俾個名吸引。原來紅茶即奶茶!茶味好香!香到令朱古力味有點點被蓋過!加上夠熱,真係好好飲。今次的芝士餅係,碎朱古力芝士,及芒果芝士。上次食過芝士餅,係得既!早知三文治咁不濟,要少一份三文治,再吃cheese cake啦!如果唔係咁遠,我覺得佢D野飲&芝士蛋糕,係值得encore!(個笑哈哈for呢兩樣架咋!)

朱古力紅茶,好明顯係俾個名吸引。原來紅茶即奶茶

碎蛋火腿三文治
塊菜遮住,其實真係好少餡,周圍仲有大把水位!
蟹柳粟米三文治
朱古力紅茶
俾大家睇睇 茶色
2010-01-29
塊菜遮住,其實真係好少餡,周圍仲有大把水位!
朱古力紅茶
俾大家睇睇 茶色
  • 朱古力紅茶、芝士蛋糕
2009-12-29 20 瀏覽
山長水遠,為左杯人人話正的咖啡。其實平時在Starbucks買咖啡都會改豆漿instead of 奶,所以估計豆咖漿啡呢杯都會好味。除左咖啡,仲有加味的(榛子、焦糖、奶油霖酒等…)「推介咖啡」、「朱古力系列」、「鮮奶紅茶系列」都好想試。望到凍櫃,又有多款三文治選擇;芝士蛋糕只有美式芝士,和藍莓芝士。精心挑選了豆漿咖啡、招牌咖啡、芝士蘑菇三文治、藍莓芝士。兩杯咖啡唔加糖飲,都偏苦。尤其豆漿那杯,一定要加糖先至飲到豆漿味。招牌那杯,加左糖後,很有咖啡豆的果實香,苦中有奶中和。我兩杯都鐘意,飲真其實屬於係兩種飲品。如喜歡/愛嚐咖啡的人,應飲招牌咖啡,因為咖啡味很出;而豆漿咖啡,你會覺得係飲緊一杯飲品,一杯豆奶,只係加左咖啡味既豆奶。芝士蘑菇三文治,餡料無「蛋沙律火腿三文治」咁,澎湃,juicy。揀前者純粹它比較少見。結果係失望。蘑菇唔夠多,主要食到芝士味,這份三文治係不平凡中見平凡。藍莓芝士蛋糕,好light的芝士味,不會死實乾精,頗幼滑。餅底厚度,一帶厚一帶薄,但average厚度同件cake能取平衡。雖然唔稱得上驚喜作,但當邊吃邊飲好飲咖啡,絕對產生了一甜一甘的美味作用。
山長水遠,為左杯人人話正的咖啡
精心挑選了豆漿咖啡、招牌咖啡、芝士蘑菇三文治、藍莓芝士。
兩杯咖啡唔加糖飲,都偏苦
兩杯都鐘意

多款飲品選擇
左:豆漿咖啡 右:招牌咖啡
藍莓芝士蛋糕
2009-11-25 8 瀏覽
由於晌柴灣工作的關係,有緣試到呢度的豆漿咖啡;平時我飲開齋咖,第一次試飲時都怕唔知咩味, 都落咗2包brown sugar;後來覺得好香好特別,索性連糖都唔落loo,而家簡直係愛上咗,好得意,自己都試過晌starbxxks買咖啡叫佢加soya milk,唔知點解出黎同呢度都係差好遠,無辦法,上癮了
  • 熱豆漿咖啡
2009-05-23 13 瀏覽
路過這間小店幾次,每次媽媽都要買一杯咖啡來喝,而我不是特別喜歡喝咖啡,所以只會喝幾口。不過,每款咖啡的味道都十分香濃,喝得出用料是甚有質素的。一杯大約十五元,有時某些指定款式會有特價,抵飲!記得以前也試過這裡的三明治,用料豐富,亦很好吃的。店員態度友善,而且會提醒顧客「小心熱」,服務值得讚賞。

記得以前也試過這裡的三明治,用料豐富,亦很好吃的。

店員態度友善,而且會提醒顧客「小心熱」,服務值得讚賞。

$15 (其他)
  • 咖啡
2009-04-17 11 瀏覽
平時都有食開呢間野既三文治碎蛋吞拿魚真係好好食架今日想轉下食碎蛋番茄點知佢話冇喎咁唯有試下粟米碎蛋打開咬左啖睇一睇點解會有d黑色野係道??食真d好似係胡椒粒嚇死我以為佢發毛........不過d"胡椒粒"同成份三文治d味真係唔係幾夾=_='''碎蛋同粟米加埋幾塊生菜d口感都唔錯係好想挑走d"胡椒粒"咁解下次我都係試返碎蛋吞拿魚
平時都有食開呢間野既三文治
碎蛋吞拿魚真係好好食架
今日想轉下食碎蛋番茄
點知佢話冇喎

咁唯有試下粟米碎蛋
打開咬左啖睇一睇
點解會有d黑色野係道??
食真d好似係胡椒粒
嚇死我以為佢發毛........
不過d"胡椒粒"同成份三文治d味真係唔係幾夾=_='''
碎蛋同粟米加埋幾塊生菜d口感都唔錯
係好想挑走d"胡椒粒"咁解
下次我都係試返碎蛋吞拿魚
2009-04-17
  • 碎蛋吞拿魚三文治
2008-11-21 16 瀏覽
小弟自問日日經過呢間野...上星期心血來潮....買左杯24蚊既咖啡...係好香...但我頂唔順...用料係好....但唔係人人都岩飲...唔夠大眾化....我飲左3份1杯就唔想飲...但...咖啡用料係唔錯既..
小弟自問日日經過呢間野...
上星期心血來潮....買左杯24蚊既咖啡...
係好香...但我頂唔順...
用料係好....但唔係人人都岩飲...
唔夠大眾化....
我飲左3份1杯就唔想飲...但...咖啡用料係唔錯既..
2008-07-03 11 瀏覽
第一次買這間店的飲品,我試了涼薄荷朱古力,賣相不俗且味道可與大連鎖coffee chop媲美,十分出奇地美味!!!我挺喜歡此店, 因價錢合理, 店主有heart,helloween時會有特別裝飾,員工友善,有效率.我明白為何此店能獲如此多好評.讚!!
我明白為何此店能獲如此多好評.讚!!
薄荷朱古力
$14 (早餐)
薄荷朱古力
  • 不能盡綠