2015-01-11 649 瀏覽
三點三,下午茶!豆咖漿啡 = 豆漿 x 咖啡一入口有好濃厚的豆漿味,感覺溫和!慢慢細味之下,咖啡餘香不斷湧現~味道好特別!魚蛋當中的咖哩汁辣味層次比較單一,魚蛋亦不算彈牙!燒賣味道正常!值得一讚,食物夠熱~

三點三,下午茶!

豆咖漿啡

豆咖漿啡 = 豆漿 x 咖啡
咖哩魚蛋

魚蛋當中的咖哩汁辣味層次比較單一,魚蛋亦不算彈牙!
燒賣

燒賣味道正常!值得一讚,食物夠熱~
2015-01-10
  • 豆咖漿啡
2014-05-18 1072 瀏覽
間唔中都會經過呢間舖頭,但係都未試過佢d野~今日早餐諗唔到買咩食,決定買黎試買左一支低糖豆漿 ,味道都ok,唔會太甜買左一份芝士火腿三文治,有得揀白麵包或者係麥包,我就揀左麥包,同出面既差唔多,都唔會太乾身既加埋都係$23下次會試下佢其他野
間唔中都會經過呢間舖頭,但係都未試過

佢d野~

今日早餐諗唔到買咩食,決定買黎試

買左一支低糖豆漿 ,味道都ok,唔會太甜

買左一份芝士火腿三文治,有得揀白麵包

或者係麥包,我就揀左麥包,同出面既差

唔多,都唔會太乾身既

加埋都係$23

下次會試下佢其他野
2014-05-17
外賣自取
$23 (早餐)
在一片單品咖啡熱潮中, 這裡也賣起單品咖啡來, 儘管地處偏遠地區, 其實在之前的鋪位的時候她們有否單品咖啡已經唔記得了, 今次路經此地又再試飲一次,叫了一杯:經典版荳奶咖啡, 男店員一開噴咀第一聲 – 比較刺耳的一聲, 但跟住的也好不了多少, 果然隻杯一拿上手, 立即感覺到杯內的溫度必定高於95度,這麼熱的奶如果即飲必定會焯傷, 我走到地鐵站銀行枱前放低個紙杯, 等了一陣才開始飲, Expresso咖啡的質地不錯夠深沉, 但荳奶太熱飲不到任何荳味, 到飲至一半以上之後荳奶溫度稍降稍稍感覺到兩種荳類的液體的混合體又幾夾喎,最後的一口回甘, 為自己下次再來留出一條尾巴
2014-03-22
2013-11-26 571 瀏覽
來到豆咖漿啡當然要品嚐他們的自製無糖豆漿。豆漿口感順滑,豆味濃郁,沒有臭青味。因為沒有加糖,更能嚐到黃豆本身的甘甜。豆漿沒有加入防腐劑,天天新鮮製造,比起在便利店買的無糖豆漿更加健康。

因為沒有加糖,更能嚐到黃豆本身的甘甜。
無糖豆漿

2013-10-27
無糖豆漿
2013-06-12 452 瀏覽
五月上旬•有雨每天都要飲咖啡,但我並不是什麼咖啡達人,只是需要提神。早上在附近有活動,來這裡喝一杯咖啡。是日萬特靈特價,14oz裝只$20一柄,比平日便宜幾蚊。即磨,夠香。用上豆奶,夠滑身。微微苦,夠提神。這已是區內多年品牌,值得支持。
五月上旬•有雨

每天都要飲咖啡,但我並不是什麼咖啡達人,只是需要提神。

即磨,夠香。用上豆奶,夠滑身。微微苦,夠提神。

這已是區內多年品牌,值得支持。
2012-10-12 382 瀏覽
我到柴灣機會不多.難得來到當然要一試柴灣第一名的豆咖漿啡,地點就在人來人往的天橋,是往新翠商場,和離開商場必經之路.但原來新舖位是剛剛搬入的.當日有不少客人投訴.誤會豆咖漿啡結業,至於店員十分有禮.笑容可掬,難得來到當然要一試,招牌貸豆漿咖啡,凍飲更貴要26元.豆漿咖啡26元:味道二邊也不突出.咖啡味不香,因為材料不是奶.是豆漿.質地也不滑身.咖啡味有點濃而帶很重的苦澀味.豆漿味更被咖啡完全蓋過,只可以說豆漿應該是杰身.飲完感覺好飽,坦白我不懂欣賞.但我覺得熱飲味道更佳.飲完才拿傳單看.原來荃灣有分店..突然心中覺得自己有點傻.哈

10 分鐘 (外賣自取)
原來今日7月14,我去到好夜先知,今日去吾成狗狗cafe,比雨淋親頭疼所以去買杯熱既green tea latte。。um...吾知係咪之前有人話淡。。今日我個杯咖啡味濃到吾見左抹茶味^_^其實個咖啡就幾滑下既,不過我中意星巴克既味道多d。。下次試下其他味!加4蚊左大,都好細杯,不過女仔人家夠飲啦!個老闆好好笑容,值得一讚!
2012-06-26 190 瀏覽
以前上班經常光顧,因轉換新工沒有光顧一段曰子,諗住去懷念一翻,誰不知一見所有舊員工老神子全部冇做!!!!!點會咁Ga??眼見剩返辛D新員工同應該係老細既高男人,叫左杯ice coffee飲,一飲味道完全吾同曬,咖啡冇咖啡味!完全吾知飲緊咩,好似奶水咁,失曬水準,杯咖啡底部仲勁多粉,老細比D誠意啦!伸要係老1細沖既杯野!!!搞咩吖?以前D靚女沖不知幾好飲!!我以後都吾會再光顧!

2012-06-25
3 分鐘 (外賣自取)
2012-06-23 32 瀏覽
五月上旬‧陰天這裡搬了新舖位,就在同一個商場內的另一邊。作為幾十年的柴灣人,有機會當然要來支持一下。店子以前是賣報紙的,門前人流旺反而不利客人等候,就要了一杯豆乳咖啡。咖啡香也有豆乳香,質地幼滑也夠熱,仍有水準。說到底又是另一個十幾年的字號了。
五月上旬‧陰天

咖啡香也有豆乳香,質地幼滑也夠熱,仍有水準。

說到底又是另一個十幾年的字號了。
當然要第一時間支持
下午茶
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
當然要第一時間支持
2012-06-22 142 瀏覽
來這邊行山,山長水遠,又要預時間早餐,所以簡簡單單吃件三交治,一杯馳名的豆咖啡漿,另賣了一支芝麻黑豆漿帶去行山。豆咖啡漿,名符其實是豆漿與咖啡的合體,感覺咖啡味道強過豆漿,這次初嚐,感覺味道都OK。芝士蘑菇三文治,餡料就是芝士及蘑菇,麥包有點乾身,三者結合在一起時,又算幾好。芝麻黑豆漿,不太甜,輕輕的芝麻味散出點點豆青味,味道都不俗。
來這邊行山,山長水遠,又要預時間早餐,

豆咖啡漿
芝士蘑菇三文治
芝麻黑豆漿
2012-06-03 95 瀏覽
一直支持豆漿咖啡,經過必買,不知不覺已是幫襯多年。咖啡味道很好,可能已上了癮。 本來很愛此店,唯獨一點,不吐不快,就是店內總是有一位黑面的收銀員,雖然不知是老板定員工,總是很有性格的。新店也是。 不是要員工對僱客賣笑或怎樣怎樣,不過,基本表情/微笑/禮貌總要吧?! 每次過來買好喝的咖啡本來好開心,但買的過程中,總有一點不快因為態度問題。 店裡可能有很忙的時候,不過,這也不是對街坊僱客態度不好的原因。不竟大家都是支持你們的人吧?!!

2012-04-29 70 瀏覽
月前去了東區醫院看病,幸好檢查後證實無大礙,乘車回到港鐵站,想尋找每到柴灣都要喝的豆咖漿啡。原來的位置已經人去樓空,失落之際,無意中走到去對面的出口,一推開玻璃門,就見到一個小小的店面,原來是搬了過來啊。新裝修的店以白色為主,感覺較為光猛,風格也較為清新跳脫。久別重逢,也是要回老好的豆咖漿啡好了(那時賣 $16 正常的杯裝,不知現在有沒有加價!)豆奶底沒有牛奶那麼甜,幼滑度也沒有牛奶般好,不過感覺上也比較健康,咖啡本身也是蠻香濃的。若來到柴灣的話也會再來喝咖啡的,但希望不是因為要看病來才來吧!

題外話/補充資料: 在貴網的 iPhone App 上先行上載的照片來到桌面版竟然消失了,唯有再補上啦。
2012-01-06 64 瀏覽
柴灣位於環頭環尾區 一向給人感覺冇咩好野食好野飲但呢間豆咖漿啡真係為柴灣區飲品界打響名堂本身我都唔係一個愛啡之人但每天經過店門 被那種咖啡香吸引了 慢慢習慣經常去買一杯朱古力咖啡 香濃既咖啡味加上朱古力特別而家冬天 呢個凍冰冰日子 真係有味覺同觸覺的享受~
柴灣位於環頭環尾區 一向給人感覺冇咩好野食好野飲

但呢間豆咖漿啡真係為柴灣區飲品界打響名堂

本身我都唔係一個愛啡之人

但每天經過店門 被那種咖啡香吸引了

慢慢習慣經常去買一杯朱古力咖啡

香濃既咖啡味加上朱古力

特別而家冬天 呢個凍冰冰日子 真係有味覺同觸覺的享受~
2011-01-05
5 分鐘 (外賣自取)
$16 (其他)
  • 朱古力咖啡 (細)
2011-07-31 33 瀏覽
我對coffee 係有敏感...so 我平時經過都唔會留意。只係有時買份三文治e 一掛經過 見天氣熱就幫襯佢一杯ice mike tea我初初以為以為一般台灣珍珠奶茶台o甘係d 奶精野點知見佢係真係用紅茶葉即沖 之後加奶係沖製時間長d 但真係好飲過一般街邊台灣珍珠奶茶我係習慣先唔攪飲一啖先 可以試d奶味 口感好creamly 之後攪拌 茶味真係比較果d 濃不過20蚊16 oz 真係貴左d 但有次豪爽一下又無妨三文治比較長時冇買襯 但見佢價錢都係10蚊份 幾抵食 一杯奶茶加份三文治 但light lunch 真係唔錯
e 一掛經過 見天氣熱就幫襯佢一杯ice mike tea
我初初以為以為一般台灣珍珠奶茶台o甘係d 奶精野
點知見佢係真係用紅茶葉即沖 之後加奶
係沖製時間長d 但真係好飲過一般街邊台灣珍珠奶茶
我係習慣先唔攪飲一啖先 可以試d奶味 口感好creamly
之後攪拌 茶味真係比較果d 濃
不過20蚊16 oz 真係貴左d 但有次豪爽一下又無妨
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
  • ICE MIKE TEA
2011-04-21 37 瀏覽
柴灣唔知點解一路都冇咖啡店, 今次嚟見到係地鐡站出口有間, 就買杯試試; 見到呢度最出名係豆漿咖啡, 冇試, 因為以前係外國試過覺得好難飲, 所以就點咗杯最簡單不過的CAFE LATTE。 見到小姐調配的整個過程就心知不妙~~~ 點解冇打奶嘅聲音? 可能周圍太嘈我聽唔到 點解佢最後會加奶精嘅? WELL, 可能係此店特色?... 打開杯蓋一睇, CAFE LATTE點解冇奶泡嘅??? HK STYLE? 好懷疑之心情下飲一口, 真係中伏~~~ 好難飲, 好似咖啡水加奶, 根本唔係LATTE應有的味道; 其實我冇預期會有星XX的質素, 但都唔好差過快餐廳呀! 老闆, 你到底知唔知CAFE LATTE係點架? 可能你認為做獨市生意可以求其D, 但係都唔好咁呀! 其實你係咪想主打豆槳呀?

2011-04-20
2 分鐘 (外賣自取)
$14 (其他)