招聘中
7天前
7天前
8天前
10天前
更多筍工 (7)
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2024-04-11 4 瀏覽
Lunch外賣,米線轉左生菜底,不過生菜份量是非常少,大約只有5-6片生菜,不明白比選生菜餸的份量更為少,感覺是偷工減料,餐廳備餐的標準很粗疏,十分失望,無下次。
外賣自取
2023-10-29 174 瀏覽
和家人去食屋企附近的譚仔三哥堂食,貪佢近,大家又喜歡食米線。這間鋪座位多,但一定要坐滿近門口位置,才會開裏面的座位,有時因為人手不足,都唔開裏面的位置。上菜的速度正常,番茄湯底味道濃郁,米線的軟硬度適中。
好耐冇食譚仔三哥, 就去門市外賣自取, 有注意到門口話留意,外賣時間可能要10至20分鐘, 覺得20分鐘都接受到, 但我估唔到居然要去超過40分鐘, 雙倍時間。 我成日中午時間冇哂, 仲要號碼後過我都有得攞外賣, 現場都有客人投訴, 我過左25分鐘已經通知店員跟進, 到35分鐘我話退錢我唔要, 店員才話我再幫你睇睇, 我估係我投訴完先煮。 最後43分鐘後才取到外賣。 我話味道都係正常。 大家要有心理準備先好去。
2023-04-10 239 瀏覽
🌶️三哥酸菜鯛魚米線配魚片頭$52(加配$17尖椒皮蛋+凍檸茶)鍾意食酸菜魚既我終於試到三哥酸菜魚米線,叫左四小辣🌶️,配料有小量蘿蔔乾,湯底失望..味道同譚仔酸辣相若只係多幾粒鮮辣椒粒同酸菜,唔鍾意蘿蔔既我真係好失望叫左走蘿蔔乾都仲見到佢,而且湯底有好多蘿蔔乾渣😟鯛魚片無骨有三片係好食既不過份量太少,魚片頭都有三舊無咩特別😅米線軟硬適中加配優惠$17連飲品尖椒皮蛋份量好多抵食👍🏻必點
🌶️三哥酸菜鯛魚米線配魚片頭$52
(加配$17尖椒皮蛋+凍檸茶)

三哥酸菜鯛魚米線配魚片頭

尖椒皮蛋
加配優惠$17連飲品
尖椒皮蛋份量好多抵食👍🏻必點

I haven't been to Sam Gor for months since they changed the stuffing of vegan dumplings to celery😥🤮 which I hate😂.Finally, chinese chives vegan dumplings are back!! O!M!G! I couldn't wait and tried it tonight😍We ordered Potato starch noodle mixed in San Suan sauce topped with pork&mushroom balls and pork belly (1/10 spice) and Omnipork & Chives Dumplings with Blaze mushrooms in mushroom soup noodle (Mild). We also ordered roasted eggplant with garlic.Potato starch noodle was spiced. Love the che

Potato starch noodle was spiced. Love the chewy jello texture. Mixed with loads of coriander, intense and herby. Pork & mushroom balls were so tender and tasted umami. Pork belly was alright, nothing special. When approaching finishing the noodle, noodle was soaked in the spicy sauce made it extra spicy. What a struggle to continue eating the deliciousness but end up teary and runny nose😂
[For coriander haters, please remember to ask for omitting, otherwise it's a nightmare.]

Omnipork & Chives dumplings are finally back! Tasted literally 100 times better than the celery stuffing! 😂 Despite the wrapping was thick, chinese chives were still so flavourful! I love it! They served 6 dumplings. Starting from the 4th one, the wrapping started falling apart as soaking in soup for long. Mushroom soup tasted earthy and woodsy which was always my favourite! Pairing my all time spice level, mild, it's just speechlessly good 😌 simple but satisfying.

Eggplant was so soft. Felt like melting in your mouth. It was topped with huge amount of roasted garlic. Some were slight burnt which was exceptionally pungent. As a garlic lover, it's never too much of garlic.

Thank you Sam Gor from bringing back my all time favourite! 🤩🤣
Potato  starch  noodle  mixed  in  San  Suan  sauce  topped  with  pork&mushroom  balls  and  pork  belly
Omnipork  &  chives  dumplings  noodle
Roated  eggplant  with  garlic
2022-10-07 442 瀏覽
又係懷念譚仔既時候基本上每次去譚仔三哥,都係叫依個例牌過橋米線,糊辣中/小辣細土匪,凍檸茶點解叫過橋米線,因為抵因為你散叫3個餸以上,同過橋米線都係差幾蚊,但係過橋米米線咩都有仲幫你加底,所以佢係抵叫既而且佢仲有我最鐘意既竹笙,佢吸哂湯既味,直頭係精華,點解佢係高級食材,係有原因既湯底方面,三哥獨有既糊辣就最出眾,佢用左多種香料炒完,再加落個湯到淆製,香濃辛辣,多種層次,食完仲有暖胃既感覺未試過就要試下啦
又係懷念譚仔既時候
基本上每次去譚仔三哥,都係叫依個例牌
過橋米線,糊辣中/小辣
細土匪,凍檸茶

點解叫過橋米線,因為抵

仲幫你加底,所以佢係抵叫既

未試過就要試下啦
細土匪
細土匪
有時食譚仔三哥食一大碗米線之後個人總會飽飽滯滯但係個湯底真係好吸引又會搞到我成日都買來食依家加$3可以轉菜底覺得真係好好嘅策略等我呢啲唔太鍾意食碳水嘅人都可以食到譚仔熟悉嘅味道。但依排去三哥經常都冇腩肉期待快啲返貨~~~平時最鍾意食麻辣三小再加個尖椒皮蛋飲杯凍檸茶簡直係完美lunch平時依間舖頭好多人排隊所以要叫外賣嘅話最好就打電話先~有時鍾意食蕃茄湯底辣得來又有濃郁嘅茄湯味茄湯麻辣小辣絕對係超好食
有時食譚仔三哥

食一大碗米線之後個人總會飽飽滯滯
但係個湯底真係好吸引
又會搞到我成日都買來食

依家加$3可以轉菜底
覺得真係好好嘅策略
等我呢啲唔太鍾意食碳水嘅人都可以食到譚仔熟悉嘅味道。
但依排去三哥經常都冇腩肉
期待快啲返貨~~~
平時最鍾意食麻辣三小再加個尖椒皮蛋

飲杯凍檸茶
簡直係完美lunch
平時依間舖頭好多人排隊
所以要叫外賣嘅話
最好就打電話先~
有時鍾意食蕃茄湯底
辣得來又有濃郁嘅茄湯味

茄湯麻辣小辣絕對係超好食

2022-06-17
餐廳:譚仔三哥米線 (北角)地址:北角英皇道560號健威坊地下低層L5及L32號舖最近成日聽Tyson Yoshi @tysonyoshi 首新歌《I Don't Smoke & I Don't Drink》🎶,跟風緊喺要跟到佢去譚仔三哥米線 @tamjai_samgor 食全新嘅米線、小食同飲品啦😎,今次三哥除咗 #還你鴨血 ,仲同你一齊慶祝日本譚仔三哥東京分店開幕🇯🇵,期間限定同步推出多款日式食材同小食😋✝️三哥水煮湯老油條鴨血米線 $42三哥水煮湯由5小辣起跳,用咗15種香料同醬料提味,加入咗花椒、八角、辣椒🌶️,令水煮湯底香濃得嚟仲夠晒辛辣,配上台灣直送嘅鴨血同老油條,老油條浸落湯底2-3秒即刻食,香脆之中完美咁吸收晒水煮香辣嘅濃湯精華;鴨血爽口唔腥仲入口即溶,愈食愈上癮🤤✝️蒜香/蒜辣雞翼尖 $15雞翼尖用咗涼拌方式去整,配合埋譚仔三哥秘製嘅醬汁同雙重香蒜:蒜泥同炸蒜,無論味道同口感都大大提升👍,食落惹味仲食唔停口🤪。蒜香雞翼尖有香濃嘅芝麻油;而蒜辣雞翼尖就加咗三哥嘅秘製紅油,各有千秋🤩✝️香醋芝士鮮原茄 $16由經典嘅日式涼伴小食炮製成呢個香醋芝士鮮原茄,用原個去皮嘅番茄🍅,一開四
餐廳:譚仔三哥米線 (北角)
地址:北角英皇道560號健威坊地下低層L5及L32號舖

✝️三哥水煮湯老油條鴨血米線 $42
三哥水煮湯由5小辣起跳,用咗15種香料同醬料提味,

✝️蒜香/蒜辣雞翼尖 $15

✝️香醋芝士鮮原茄 $16
由經典嘅日式涼伴小食炮製成呢個香醋芝士鮮原茄,用原個去皮嘅番茄🍅,一開四後再加上芝士粉同撈埋三哥秘製紅油嘅香醋醬汁,番茄嘅甜、香醋嘅酸、芝士嘅濃,又幾fresh幾開胃

✝️鴛鴦哈蜜瓜爆珠梳打 $16 (加配價$12)
香甜嘅哈蜜瓜汁🍈 ,加上帶有檸檬香嘅香茅汁同清新檸檬汁調配而成🍋,當中點少得喺口入面一咬即爆、帶有赤肉哈密瓜味道嘅爆珠,睇得飲得又有趣😆

✝️油揚、京白菜、鵪鶉蛋三哥酸辣米線(5小辣) $55
呢三款都喺日本三哥分店先有嘅食材:日本油揚吸湯能力高,
要試真三哥啲湯底一定唔可以少咗佢😏;鵪鶉蛋蛋白彈牙、蛋黃軟綿,一啖一粒夠晒過癮🤣;京白菜爽甜多汁,啱晒我呢啲鍾意健康嘅人

聽講上面呢啲食物都喺期間限定,錯過咗就無㗎喇✨
2022-04-25
2022-01-14 599 瀏覽
假日經過北角健威坊,見到譚仔三哥,於是我哋就入去食米線,睇完餐牌,都係覺得過橋米線咩都有,唔使諗咁多,價錢就$56,另外叫咗豬膶米線$34+$2蕃茄湯底,仲有個魚腐米線$34+$2蕃茄湯底,最快到嘅竟然係麻辣湯底過橋米線,有魚蛋、豆卜、豬膶、牛肉、豬肉、雞肉、牛丸、墨丸...等等,乍醬及酸菜分開上,真係好足料,份量都幾多,兩個人食都得。而等得最耐嘅係魚腐米線。總結:三碗米線嘅份量都好多,麻辣湯底揀咗5小辣,都已經好辣,至於蕃茄湯底都好濃,好好味,都幾開胃,亦有蕃茄係度,豬膶都都煮得啱啱好,唔會太實,魚腐都好味。職員服務態度都唔錯,見到廚房嘅職員都有戴好個口罩,亦有網套套住頭髮,職員都有戴手套,感覺都幾乾淨。
假日經過北角健威坊,見到譚仔三哥
,於是我哋就入去食米線,睇完餐牌

乍醬及酸菜

2022-01-01
豬膶米線+蕃茄湯底
魚腐米線+蕃茄湯底
2022-01-06 305 瀏覽
最近每星期都要抽一日黎到北角上堂公司附近冇三哥 難得上堂附近有 就過黎食晏三哥喺7月份推出左個期間限定請有Mirror成員做marketing所以諗都唔諗 就叫左個麵黎食1. 胡麻湯魚爽肚米線呢個麵材料有:胡辣麻辣湯底、魚爽肚、魚滑豆卜 同 米線湯底唔算辣 連我呢個唔太食得辣嘅人都食到魚爽肚有魚鮮味 亦好爽同彈牙魚滑豆卜就普普通通 有魚滑喺豆卜入面2. 香烤芝脆豆腐餅食以上個期間限定麵 可以以優惠價加呢個餅呢個豆腐餅就比較麻麻個底煎到燶晒 芝士味唔多
最近每星期都要抽一日黎到北角上堂
公司附近冇三哥 難得上堂附近有 就過黎食晏
三哥喺7月份推出左個期間限定
請有Mirror成員做marketing
所以諗都唔諗 就叫左個麵黎食

1. 胡麻湯魚爽肚米線
胡麻湯魚爽肚米線

呢個麵材料有:胡辣麻辣湯底、魚爽肚、魚滑豆卜 同 米線
湯底唔算辣 連我呢個唔太食得辣嘅人都食到

呢個豆腐餅就比較麻麻

個底煎到燶晒 芝士味唔多

2021-07-15
胡麻湯魚爽肚米線
一向都有鋪米線引【譚仔三哥】就係我嘅熱門蒲點之一貪佢食物質素有保證 夠曬🌟快🌟靚🌟正今次我嘅一人浪漫🌹包括:❣️香辣回鍋肉蝦仁炆米線❣️麻辣醬銀耳鹿茸菇❣️露絲瑪莉蘋果梳打❣️香辣回鍋肉蝦仁炆米線 :有別於傳統湯米線,今次嘅米線🍜 以全新「炆煮」方式製作,估唔到味道好有驚喜🎉。熱辣辣嘅米線口感同往常一樣煙韌彈牙,夠曬滑溜。吸收咗秘製醬汁後嘅米線沾滿香辣🌶醒胃嘅醬料,香味更為濃郁,令人食指大動🤤以腩肉炮製嘅回鍋肉,吸收🧽咗秘製回鍋肉汁後,味道香濃,啖啖惹味醒胃,口感清爽,唔會有油膩感覺。再配上爽滑彈牙蝦仁及紹菜一同進食,香辣之中不失爽甜嘅味道,令口感更為豐富,真係越食越過癮!另外炆米線還可額外加配其他配料❗❣️麻辣醬銀耳鹿茸菇:全「辛」小食既爽又辣😋銀耳口感爽脆,鹿茸菇味道鮮甜獨特,沾滿三哥秘製、辛香麻辣嘅麻辣汁及帶有粒粒肉碎嘅乍醬之後,香濃惹味,令我食到無停口😋❣️露絲瑪莉蘋果梳打:擁有淡淡玫瑰🌹清香、微微薄荷味道,青檸蘋果梳打味道出奇地夾,酸酸甜甜、夠晒清新,用佢嚟解辣🌶️就最適合不過👍【譚仔三哥】呢個全新香辣回鍋肉蝦仁炆米線絕對屬於米線控必食之選
一向都有鋪米線引

❣️麻辣醬銀耳鹿茸菇:

全「辛」小食既爽又辣😋

❣️露絲瑪莉蘋果梳打:

2021-12-30
  • 香辣回鍋肉蝦仁炆米線,
  • 麻辣醬銀耳鹿茸菇,
  • 露絲瑪莉蘋果梳打
前幾日見譚仔三哥出咗炆米,今日特登去試,點咗一個香辣回鍋肉蝦仁炆米,揀大辣,怕太辣加咗杯凍檸檬走甜。呢間譚仔三哥好多人,落完單堂食都要等15分鐘,個炆米上枱後,未食已見到好多辣醬,試一啖已覺得舌頭麻痺,香辣得嚟惹味,但比起平時三哥酸辣米線既大辣係要再辣啲,應該似特辣level,好彩叫埋杯凍檸茶解辣。米線份量太多,腩肉片得好薄既4片,蝦仁好似有4隻,仲有啲辣椒同大量椰菜,碗米線太多,食到一半已想放棄,但唔想浪費食物,抖咗陣繼續食埋佢,下次應該叫中辣同少米線,太辣食唔到咩味,只覺條脷好熱好痺痛。

,好彩叫埋杯凍檸茶解辣。

2021-12-16
  • 香辣回鍋肉蝦仁炆米線
2021-08-12 629 瀏覽
來到譚仔三哥,叫了食物後,抬頭一望就望到近期人氣爆燈的mirror成員的Ivan為譚仔三哥做代言。♥️不久後,食物到了。自選米線配一款菜$34。我點了三款菜配清湯米線。今次我就點了湯底雖然是清湯,但充滿着淡淡的胡椒味,所以味道一點都不清寡。而且上面佈滿了芽菜。配菜方面,我點了魚片頭,豆卜,炸醬。魚片頭很彈力,豆卜亦吸收了湯底的精華。最值得讚的炸醬,十分惹味,配上米線完美,而且份量很大。跟餐的凍檸檬茶(圖左)少甜,帶點澀味,有點酸,所以叫了杯凍菜蜜😅。圖右就是凍菜蜜,還是喜歡甜甜的❤️冰涼的感覺,最適合夏天解熱。這是餐牌。人均消費都只是$40,這個一個飽而實際的下午茶。譚仔三哥地址: 北角英皇道560號健威坊地下低層L5及L32號舖

最值得讚的炸醬,十分惹味,配上米線完美,而且份量很大。

冰涼的感覺,最適合夏天解熱。

這是餐牌。

人均消費都只是$40,這個一個飽而實際的下午茶。

譚仔三哥
地址: 北角英皇道560號健威坊地下低層L5及L32號舖
2021-07-19 354 瀏覽
Lunch外賣拎返公司,門外好多人等,等候時間有點耐。叫了一份清清地的雞肉清湯薯粉。無食米線,想試試薯粉。外賣碗會將湯與薯粉隔開,以免薯粉過份浸軟。薯粉是呈扭紋,易夾起,不易斷,口感爽彈。湯底清甜,有腐皮、蔥和很多芽菜。配料雞肉算嫩滑,不太柴,雞肉切得有大有小,份量適中,味道不錯。如果叫辣味湯底,薯粉和雞肉應該會更突出。

外賣自取
2021-06-25 463 瀏覽
13:30 打電話叫外賣13:45 落去落去俾錢, 見到外面都好多人等嘅, 俾左錢佢就俾張單我 - 204號 ; 佢話未有得拎, 所以就去行下先, 轉頭返嚟14:15 返去, 出面已經無乜人, 但係都仲未有... 我叫外賣自取, 但係45分鐘都未有 都覺得奇怪架啦 , 但係我都繼續等14:25 見到有人拎飛堂食, 即刻入得 (?) , 我就問係咪未有, 幾時先有, 無就算. 佢先話已經整好然後我先見到佢放係枱面嘅單係寫234號, 即係漏左單啦, 但係我問左幾次, 即係個阿姐都無睇過我等左成個鐘都無嘢食 有冇搞錯

我等左成個鐘都無嘢食 有冇搞錯
2021-06-25
60 分鐘 (外賣自取)