招聘中
14天前
14天前
21天前
21天前
更多筍工 (9)
餐廳: 譚仔三哥米線
資訊:

2017-05-05 550 瀏覽
十萬分感謝公司ge lunch 放得早,因為我認真覺得好多人一5知食咩,都會去食三哥,貪佢夠大碗又多餸。而呢間野,每次食完之後,都一定見到大堆人係哂出面排隊,所以真係好彩lunch放得早,5洗同人迫。每次尼三哥,都一定會同同事share一個過橋米線尼食。因為佢真係認真大碗同埋好足料好多餸,我同同事每人都食到兩碗米線,加埋d餸,就算兩個人分尼食都覺得好夠飽,實在係又經濟,又實惠。身為一個酸菜ge忠實粉絲,勁中意三哥個酸菜,撈埋個米線一齊食,正呀!
2017-04-28
2017-05-02 342 瀏覽
仍然是holiday mood 的今天, 心情極之輕鬆 :) 便決定和3位同事”食遠飯”,乘坐叮叮去北角去吃我們至愛之一 譚仔三哥米線 :) 有很多人在等入座, 等了大約20分鐘終於有位了!由於是長期擁躉, 一坐下即可以下單 XD 我們點了至愛的三哥推介-- 土匪雞翼和皮蛋share, 再各自點米線! 這兩款小食實在太無敵了, 夠惹味開胃! :) 而我自己點了魚腐,腩肉十少辣米線, 保持一貫水準, 米線彈牙; 魚腐軟滑; 腩肉肥瘦得宜! 份量剛好! :) 每人平均也只需HK$ 59, 平靚正快午餐之選!
2017-05-02
  • 皮蛋
  • 土匪雞翼
2017-02-24 673 瀏覽
今天在外工作,到午餐時間,一個人不知道去哪兒醫肚,胃口又麻麻地,所以選了這間有開味之選的過橋米 線,這辣味十分適合我。令我更有動力食其他味道的米線。有更多的良好體驗。
2016-11-21 1103 瀏覽
We have all experienced a phrase of having Tam J very often and I come here almost at least once a month. I usually order a pretty plain rice noodle some shredded pork / chicken toppings. Then with a side of either spicy and sour cucumber or the thousand egg if I am sharing my side with my friends. I am just having a quick lunch by myself therefore cucumber would be the most appropriate choice. Pretty standard and I always order small spiciness when eating out and medium spiciness if I am eating
Pretty standard and I always order small spiciness when eating out and medium spiciness if I am eating at home. Iced lemon tea is also pretty good without being too sweet to my liking. It's just a very easy go-to for Hongkongers.
2016-11-20
2016-06-03 2195 瀏覽
唔知點解lunch有時真係離唔開食碗熱辣辣嘅麵。。。就算天氣有幾熱都ok今日由公司行過去太陽勁好勁熱到左步都係12點半左右,不過已經好多人等喇,我諗係因為快靚正啦等10張飛左右就入得去唔洗問呀貴就梗係要搭枱啦。。。冷氣好夠凍,又大風。。。。吹住我個頭唔知由幾時開始 三哥唔係用手寫單我見d呀姐個個都拎住個好似電話嘅野好勁呀。。。叫野食都等左佢地好耐先見到我因為個個低頭到望住個落單機落完單好快就有野飲凍飲加8蚊上菜都夠快🤓🤓🤓我點左豬潤墨丸酸菜 三味10小辣近來都好麻呀。。。我少左米線減一蚊😂😂😂 唔知食開譚仔嘅人知唔知譚仔有分地區價元朗食又平幾蚊嘅。。。好奇怪不過呢到有得加12蚊小食就唔一定間間有我同友人叫左一個重口味木耳雖然細碟,但係好好味又爽口☺️☺️☺️下次一個人加一碟食都幾好🤓🤓🤓
今日由公司行過去太陽勁好勁熱

等10張飛左右就入得去
唔洗問呀貴就梗係要搭枱啦。。。
冷氣好夠凍,又大風。。。。
吹住我個頭

落完單好快就有野飲
凍飲加8蚊
上菜都夠快🤓🤓🤓
我點左豬潤墨丸酸菜 三味
10小辣近來都好麻呀。。。
我少左米線減一蚊😂😂😂

唔知食開譚仔嘅人知唔知譚仔有分地區價
元朗食又平幾蚊嘅。。。
好奇怪
不過呢到有得加12蚊小食就唔一定間間有
我同友人叫左一個重口味木耳
雖然細碟,但係好好味又爽口☺️☺️☺️
下次一個人加一碟食都幾好🤓🤓🤓
2016-05-31
  • 重口味木耳
2016-05-10 1319 瀏覽
譚仔真係每兩個星期左右就會食一次,原因係佢分店多、水準穩定不過無論去到邊間譚仔,我都必點魚腐,原來係佢索到湯,而且又帶點豆味同埋魚味,無骨又唔會腥,食落覺得健康D另外一個我通常都會點既餸就係雞肉,雖然D雞肉上到枱係幾碎下,仲應該因為過熟而有少少老不過都無損我對雞肉既熱情,因為佢淡淡地雞味,唔會好似牛肉、豬潤咁整到個湯底濁晒至於個酸辣湯底就直情係正啦!!越食你個覺得個湯底越辣,越食越上癮嫁加埋D爽口既芽菜一齊食仲有唔同既口感雖然坐得逼D, 但食物質素真係蓋過了一切~~~
譚仔真係每兩個星期左右就會食一次,原因係佢分店多、水準穩定
不過無論去到邊間譚仔,我都必點魚腐,
原來係佢索到湯,而且又帶點豆味同埋魚味,
無骨又唔會腥,食落覺得健康D

另外一個我通常都會點既餸就係雞肉,
雖然D雞肉上到枱係幾碎下,仲應該因為過熟而有少少老

至於個酸辣湯底就直情係正啦!!
越食你個覺得個湯底越辣,越食越上癮嫁
加埋D爽口既芽菜一齊食仲有唔同既口感
雖然坐得逼D, 但食物質素真係蓋過了一切~~~

2016-05-04
2016-02-27 1014 瀏覽
✨過橋米線 ($52 加底+$12)✨次次去三哥都會叫三哥獨有的糊辣 成日會回味😎揀唔到咩餸過橋啱曬 豬牛雞肉墨牛魚蛋應有盡有😍加底兩個人分就夠曬飽 今次仲試左新出的小吃呢👉🏻意式醋香汁雲耳 ($11)油光稍多地味道有點酸 醋味不強有少少名不符實雲耳質感爽口清脆 能掛上一定的酸醋汁 微微泛油愛三哥墨丸 6粒足料 腥味唔重之餘好有咬口深褐色的湯底沉實不泛油 入口滲出辣味非黑椒般辣米線一如以往煙韌爽牙烚得剛好 糊辣令米線深色😋食完好快又會想食 有少少口乾就點都有啲味精啦
✨過橋米線 ($52 加底+$12)✨
次次去三哥都會叫三哥獨有的糊辣 成日會回味😎

揀唔到咩餸過橋啱曬 豬牛雞肉墨牛魚蛋應有盡有😍

加底兩個人分就夠曬飽 今次仲試左新出的小吃呢
👉🏻意式醋香汁雲耳 ($11)

油光稍多地味道有點酸 醋味不強有少少名不符實

雲耳質感爽口清脆 能掛上一定的酸醋汁 微微泛油
愛三哥墨丸 6粒足料 腥味唔重之餘好有咬口
深褐色的湯底沉實不泛油 入口滲出辣味非黑椒般辣

米線一如以往煙韌爽牙烚得剛好 糊辣令米線深色😋

食完好快又會想食 有少少口乾就點都有啲味精啦
而家譚仔開到成行成市都係,一諗唔到食咩就譚仔算尋日約左個friend係樓下譚仔等之後去街,等左差唔多半個鐘都唔見人心思思又想食下小食,就咁行入去好霸氣咁只係叫左一碟蒜泥白肉(大)黎到之後真係不得了,食咁多次譚仔未見過咁大碟白肉,今日真係有食神喇!今次蒜泥既份量比平時多左一倍佢同啲醬汁一齊食,蒜泥既辣味簡直係刺激味蕾白肉依舊都係薄薄的一片,好腍,將啲蒜泥放上白肉上一齊食好夾
而家譚仔開到成行成市都係,一諗唔到食咩就譚仔算
心思思又想食下小食,就咁行入去好霸氣咁只係叫左一碟

今次蒜泥既份量比平時多左一倍
佢同啲醬汁一齊食,蒜泥既辣味簡直係刺激味蕾
白肉依舊都係薄薄的一片,好腍,將啲蒜泥放上白肉上一齊食好夾

2015-10-23
2015-08-20 437 瀏覽
再次到公司樓下搜尋美食,環境都舒適闊絡,譚仔三哥我覺得個湯几多味精,所以一般我都唔飲湯,照樣點雞肉麻辣米線小辣,佢個麻辣味好重,雞肉夠滑,份量都几多,同埋最鍾意食佢既九菜芽菜,好脆口,女仔可叫少米線,因為一般份量都几多
2015-05-14 542 瀏覽
忘了拍照。。。閨蜜來了香港,接到她時已經差不多2點,心急放下行李後開始shopping,於是選擇在家就近吃頓便飯,來到三哥門口排隊。等了不到5分鐘,就有位置了。雖然是和其他人拼桌,但店裡算是寬敞,也不會太逼。閨蜜好辣,點了三哥酸辣湯底,5小辣,就連不會吃辣的我也可以接受,菜就是牛肉,豆卜,生菜。我則點了清湯,加菜是貢丸,金針菇和魚片頭。不得不說分量非常大,絕對夠吃,清湯和酸辣湯都非常入味,但不會吃完口乾乾。兩份78元,可以說性價比夠高。其實這家店開張沒多久,因為住在附近所以幫襯多次,雖然有時排隊讓人頭疼,但這樣的性價比,難怪大家都來吃啦!
忘了拍照。。。
2015-05-08
2015-05-05 397 瀏覽
是日午餐又食三哥。豬女叫左一碗三哥酸辣湯米線(走芽菜及韭菜),4小辣,叫了酸菜。酸辣湯又酸又辣,也很香;米線煮得夠淋;酸菜爽口,酸中偏甜,更加開胃。另叫了一份大的蒜泥白肉,蒜泥好正,白肉片得很薄,排放得很漂亮,又係皮果個位粘在一起,很難夾開。WHY?
是日午餐又食三哥。
2015-05-02
2015-04-29 436 瀏覽
這陣子譚仔米線的分店愈開愈多,已經去到每一區都必有一至兩間,我非常佩服譚仔的繁殖速成!這次放工後,突然想吃米線,得知譚仔最近搬到公司樓下,想也不想便決定了吃譚仔!我叫了每次一樣的炸醬豬肉米線清湯。湯底照樣濃郁重味,米線份量很多很大碗,炸醬不辣,偏甜,豬肉有爽爽的感覺,但食完非常口渴,所以叫了凍檸茶!譚仔都是貫徹一向的作風,味道相當濃郁,很重味精...
我叫了每次一樣的炸醬豬肉米線清湯。

譚仔都是貫徹一向的作風,味道相當濃郁,很重味精...
2015-04-21
  • 炸醬豬肉米線