2020-02-24 84 瀏覽
上海婆婆不見了,搖身一變成為「謝謝儂」。名字變了,但味道依舊不變😉。•1️⃣ 鎮江小排骨 $65 每次必點前菜。味道酸酸甜甜,肉質頗嫩,是非常開胃的小菜😋。-2️⃣ 蒜泥白肉卷 $68 白肉包著小青瓜🥒,上面放滿了爽滑粉皮、新鮮蒜蓉和醬汁,不錯不錯😌。-3️⃣ 川辣小籠包 $36 小籠包皮薄多汁,味道偏辣🌶,但可以接受😗。-4️⃣ 爆汁煎小包 $38 小包的皮較小籠包的厚一點點🤏,但內𥚃的湯汁卻不相伯仲😋。

1️⃣ 鎮江小排骨 $65
每次必點前菜。味道酸酸甜甜,肉質頗嫩,是非常開胃的小菜😋。
2️⃣ 蒜泥白肉卷 $68
3️⃣ 川辣小籠包 $36
小籠包皮薄多汁,味道偏辣🌶,但可以接受😗。
4️⃣ 爆汁煎小包 $38
小包的皮較小籠包的厚一點點🤏,但內𥚃的湯汁卻不相伯仲😋。
2020-02-24 102 瀏覽
呢晚過左九龍灣等男友收工,我同佢都偏愛上海菜。所以就選左謝謝儂!不知是否時間尚早,店內客人並不多。被安排的訴位都非常闊落。除主菜單外,另有一張蟹粉menu~謝謝儂小籠包 $36/4隻即原味小籠包肉餡紮實有湯汁,皮略嫌厚了少少。蟹粉炒年糕 $118年糕非常入味,食落陣陣蟹粉濃郁味道~感覺似紅蟳米膏的輕量版本。大推~三小拼 $88完全滿足兩個人叫唔到甘多碟的慾望。水晶肴肉:用多種香料製成的開胃冷盤,燻蹄的變奏版。鎮江小排骨:脆脆外層,內裏肉質爽滑。蒜泥白肉卷 $68除蒜泥白肉卷還有粉皮,味道偏甜,口感卻不錯。
呢晚過左九龍灣等男友收工,我同佢都偏愛上海菜。

所以就選左謝謝儂!

不知是否時間尚早,店內客人並不多。被
安排的訴位都非常闊落。

除主菜單外,另有一張蟹粉menu~

謝謝儂小籠包 $36/4隻
即原味小籠包

肉餡紮實有湯汁,皮略嫌厚了少少。

蟹粉炒年糕 $118

年糕非常入味,食落陣陣蟹粉濃郁味道~
感覺似紅蟳米膏的輕量版本。大推~

三小拼 $88
完全滿足兩個人叫唔到甘多碟的慾望。

水晶肴肉:用多種香料製成的開胃冷盤,燻蹄的變奏版。

鎮江小排骨:脆脆外層,內裏肉質爽滑。

蒜泥白肉卷 $68

除蒜泥白肉卷還有粉皮,味道偏甜,口感卻不錯。
2020-02-17
  • 蟹粉炒年糕
情人節唔想俾高級餐廳据到一頸血 所以揀左去食謝謝儂!原來謝謝儂即係上海婆婆 即刻覺得有信心保證👍🏻三色拼盆 好多野都想食 咁岩見到呢個三色拼盆 完全fit晒我貪心既要求🤣再上加份量兩個人食係十分之足夠 很好很好!中間類似京都骨既味道較酸 唔食開濃味既未必鍾意😝肴肉比較凍 所以口感係相對硬身~最左既麵根係甜甜既口味!五味當中食左三味 完全開晒味蕾 準備好入主食!小籠包 皮既厚度均勻 入面都有豐富既湯😍very good肉碎配叉子 每次食呢個都會奇怪肉碎既份量係遠比叉子既份量多好多🤣所以最好嗌埋白飯黎一齊食haha上海炒年糕 食上海野點可以唔食年糕😋chewy既口感我最鍾意!

小籠包 皮既厚度均勻 入面都有豐富既湯😍very good

今次食上海菜價錢合理,水準唔錯,可以一戰招牌小籠包(4隻)$36,有機燕麥炸饅頭蘆筍炒牛柳粒,酸辣湯,炸醬麵,擂沙湯丸埋單都係$344份量超豐富,水準都唔錯 招牌小籠包上菜時仍然熱出煙,咬開有肉汁,夠鮮味皮算薄,味道濃而不膩  一位上酸辣湯,辣勁強,料足,食材切成絲拌入口感豐富,酸中帶辣,只係辣度有D勁但係幾好飲既招牌炸醬麵,肉碎多,麵身夠彈牙將2者拌勻食即可,加點辣就更加滋味炸饅頭,脆身,咬開軟綿,加練奶食係一絕蘆筍炒牛柳粒將蘆筍切成粒,濃醬炒香,加碗白飯食最好食牛肉夠嫩,不過蘆筍切得太細~有D難夾擂沙大湯丸花生粉沾滿湯丸,湯圓夠甜,完美作結
今次食上海菜
價錢合理,水準唔錯,可以一戰
招牌小籠包(4隻)$36,有機燕麥炸饅頭
蘆筍炒牛柳粒,酸辣湯,炸醬麵,擂沙湯丸
埋單都係$344
份量超豐富,水準都唔錯

招牌小籠包
上菜時仍然熱出煙,咬開有肉汁,夠鮮味
皮算薄,味道濃而不膩

一位上酸辣湯,辣勁強,料足,食材切成絲拌入
口感豐富,酸中帶辣,只係辣度有D勁
但係幾好飲既
招牌炸醬麵,肉碎多,麵身夠彈牙
將2者拌勻食即可,加點辣就更加滋味
炸饅頭,脆身,咬開軟綿,加練奶食係一絕

蘆筍炒牛柳粒
將蘆筍切成粒,濃醬炒香,加碗白飯食最好食
牛肉夠嫩,不過蘆筍切得太細~有D難夾

擂沙大湯丸
花生粉沾滿湯丸,湯圓夠甜,完美作結
2020-02-20 46 瀏覽
今日嚟到九龍灣,見到呢間我喺將軍澳分店都有食過嘅餐館,一向都覺得唔錯,於是就揀佢開餐啦,呢度有午市小菜套餐提供, 價錢都好相宜,於是我哋就一人一個小菜套餐蒜香雞湯麵 + 謝謝籠小籠包四隻蒜香雞湯麵,顧名思義有濃濃的蒜香味,配埋雞絲,麵條彈牙有咬口,4隻小籠包內有滿滿嘅湯汁,冇令我失望蘆筍炒安格斯牛柳粒蘆筍爽脆而鮮嫩,配優質嘅安格斯牛柳粒,肉質軟稔紅燒獅子頭食上海菜一定要食獅子頭,大大粒肉丸吸收左汁料嘅精華,下飯一流,而白菜亦都好鮮甜小黃魚👍🏻👍🏻小黃魚炸得酥脆, 又香又可口,可以連骨都食埋三小拼(小排骨、烤麩、肴肉)呢款小食特別喜愛,因為可以食多幾款,而最鍾意食嘅就係肴肉,配埋鎮江醋,香而不膩魚籽煙燻蛋香香嘅煙熏味道,蛋黃半熟,加埋魚籽更能提升蛋黃嘅蛋香

蒜香雞湯麵 + 謝謝籠小籠包四隻

蘆筍炒安格斯牛柳粒
蘆筍爽脆而鮮嫩,配優質嘅安格斯牛柳粒,肉質軟稔

紅燒獅子頭

小黃魚👍🏻👍🏻
小黃魚炸得酥脆, 又香又可口,可以連骨都食埋

三小拼(小排骨、烤麩、肴肉)

魚籽煙燻蛋
香香嘅煙熏味道,蛋黃半熟,加埋魚籽更能提升蛋黃嘅蛋香
2020-02-17 40 瀏覽
到淘大搜羅物資經過呢間上海菜,腦海也萌起吃小籠包之念頭。內在環境寬躺,大部分是梳化位。睇睇menu,好多菜式想試奈何倆口子只能略點數款。三小拼 人少但想試下D特色涼伴小吃?有個拼盤選擇內含小排骨、烤麩、肴肉三款,幾適合我地倆口子點,咁就每樣少少地吃多點滋味。鎮江小排骨一口小排骨鮮嫩且肉脂平衡,經鎮江醋煮過添上一叢酸酸甜甜的味覺感,咬下去剛好骨肉分離。四喜烤麩麵筋落鑊全吸收爆香後既調味佐料,口感軟軟綿綿有張力,端起時烤麩的氣孔呈打開狀態,輕嚼時會擠壓出濃稠醬汁香,甜咸鮮一次過出晒黎。肴肉晶瑩如啫喱般狀既透亮肴肉凍外層,把紅粉菲菲既豬手肉牢牢地抓緊在其中。夾起整件感覺帶點彈性,沾點少許鎮江醋一啖入口,肉質來得清爽微酸而不腻。松子大黃魚造型活生動感既大黃魚,昂首地追噬著小蝦碌。整條魚身入鍋炸到乾身酥脆,薄薄的炸漿 外皮之下是嫰白滑溜的魚肉。淋上色澤金黄既酸甜醬汁,加入大量洋蔥、菠蘿、甜椒、果肉等配料佐味非常醒胃,當然還有松子啦。謝謝儂小籠包 外皮厚薄適中有韌力,唔會一夾就穿。沾上醋汁,一啖入口爆出肉汁又唔會覺得油膩。
睇睇menu,好多菜式想試奈何倆口子只能略點數款。

三小拼

鎮江小排骨

四喜烤麩

肴肉

松子大黃魚

謝謝儂小籠包
外皮厚薄適中有韌力,唔會一夾就穿。
沾上醋汁,一啖入口爆出肉汁又唔會覺得油膩。

2020-02-17 41 瀏覽
💕今年情人節,同男友簡簡單單地慶祝。 我地同上年一樣,都係選擇食最愛既上海菜。黎左九龍灣淘大依間新開的「謝謝儂」。環境裝潢相當唔錯,地方十分寬敞冇逼狹感,有很多大大小小的卡位。加上餐牌選擇多又價錢實惠,不乏棒場客。-❤️爆汁煎小包 這份煎小包真的值得推薦。它有著小籠包的湯汁精粹,一口咬下有爆汁的滋味。最特別的是底部煎至金黃漂亮香口,但肉質卻保持鮮嫩多汁。-❤️三小拼 (肴肉、小排骨、烤麩)排骨酸酸甜甜炸得酥香;肴肉晶瑩透亮像啫喱般口感,伴著咸香的肉;烤麩質感像海綿味道甜甜的很開胃。-❤️川味麻辣抄手 抄手即係餛飩,粒粒皮薄柔滑餡料飽滿,最正是那充滿微辣麻香的湯汁。-❤️四季養生氣鍋雞湯 用上鮮雞、木耳、苟杞、紅棗等落足料餚製,喝得出的鮮甜非味精,雞肉亦很嫩口。天氣凍冰冰,每人喝2-3 碗暖身又補身確實不錯。-❤️肉末茄段 茄子厚切鮮甜香口不膩,淋上肉碎增口感,甚有風味。

❤️爆汁煎小包

❤️三小拼 (肴肉、小排骨、烤麩)

❤️川味麻辣抄手

❤️四季養生氣鍋雞湯

❤️肉末茄段

茄子厚切鮮甜香口不膩,淋上肉碎增口感,甚有風味。

2020-02-16 33 瀏覽
最近大家都減少外出,雖說無能政府呼籲市民盡量留家,但既然要如常上班,偶爾外出用膳也無不可吧,說到底個人抵抗力最重要。是晚去了新開不久的謝謝儂, happy Friday 一下。桂花糖蓮藕中 - 蓮藕中間釀了糯米,煮得夠腍,上面鋪滿了桂花,香甜中滲出淡淡桂花清香。謝謝儂小籠包 - 食上海菜少不了小籠包,皮厚薄適中,包著熱騰騰的餡料和肉汁,滋味。芹香牛肉水餃 - 牛肉水餃味道濃郁,而且肉汁之多不比小籠包遜色。肉末茄段 - 燒茄子上鋪上肉碎,有點魚香茄子煲的影子,惹味又精美的菜式。蟹肉扒西蘭花 - 鋪在西蘭花上的並不是蛋白,而全是蟹肉!十分足料。薑母茶湯圓 - 想起是元宵前夕,今年周遭氣氛不太好,但跟家人食份湯圓還是蠻有意思的。薑母茶微甜薑味香濃,配煙韌的芝麻湯圓,溫暖甜入心。

桂花糖蓮藕中 -

謝謝儂小籠包 -

芹香牛肉水餃 -
牛肉水餃味道濃郁,而且肉汁之多不比小籠包遜色。

肉末茄段 -
燒茄子上鋪上肉碎,有點魚香茄子煲的影子,惹味又精美的菜式。

蟹肉扒西蘭花 -
鋪在西蘭花上的並不是蛋白,而全是蟹肉!十分足料。

薑母茶湯圓 -

放工後約了朋友到淘大商場健身,跳了一堂健康舞,沖完涼很舒服。出完一身汗,有點兒餓了,商場樓下有很多食肆,同伴想吃上海菜,見到新開既謝謝儂上海菜,同伴嚷著想食,坐下來叫了幾道菜:蟹籽炒粉皮$98: 蟹籽脆卜卜混合半透明,用左江蘇大閘蟹既蟹肉,撈埋粉皮一齊食更富Q彈,口感爽滑彈牙的粉皮。糖醋魚塊$78: 魚柳炸得香脆,又夠熱,伴菜有番茄🍅,洋蔥🧅,青椒,鳳梨,酸甜味適中,很開胃的一道菜。松子菜粒炒飯$75: 這個飯,香味很夠,材料的份量跟比例剛剛好,真的很喜歡在吃飯的時候吃到松子那種粒粒的感覺,不多油,不油膩夠健康。炒飯加入松子即成為高級又美味的主食。謝謝儂小籠包(4隻)$36: 上海店必吃的美點,一上菜就令人垂涎欲滴,皮簿餡靚,小籠包皮做得好,皮薄而夾起時又唔會穿,肉味鮮甜多汁,讓人回味無窮。而員工非常勤奮,一有時間更會自動自覺為客人斟茶,態度極佳,衞生意識亦高,增添客人信心,倒是令人安心的選擇。👍☺😋✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨如果大家喜愛我寫既食評📝,麻煩幫幫手比個愛的鼓勵❤,我會寫更多豐富既食評比大家!🤤✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
坐下來叫了幾道菜:

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
2020-02-12 51 瀏覽
謝謝儂是一間上海餐廳, 香港人比較少接觸到這個「儂」字, 餐廳都掛了以這個字為主題的裝飾, 望下研究下都幾得意。 上海話「儂飯吃過伐?」 的意思是你吃過飯了嗎? 又學到新嘢啦。爆汁煎小包($38), 跟之前吃過的一樣, 包底脆,入面充滿湯汁, 咬一口, 完全符合爆汁的形容。椒鹽小黃魚($48), 新鮮即炸,入口香脆, 一直都是我們喜歡的菜式 。上海湯粗麵($55)是把傳統上海粗炒做成湯, 保留了粗炒的濃口味道之餘, 亦都多了一種濕潤。排骨擔擔麵($62), 豬扒鬆脆, 擔擔面亦都夠香辣。蒜蓉炒白菜仔($65) 不過不失薑母茶丸子($30) 有很多粒煙韌的小丸子, 薑母茶甜味比較淡卻有很強勁的薑辣味, 冬天喝很驅風。

爆汁煎小包

椒鹽小黃魚

上海湯粗麵

排骨擔擔麵($62), 豬扒鬆脆, 擔擔面亦都夠香辣。

排骨擔擔麵

蒜蓉炒白菜仔($65) 不過不失

薑母茶丸子
  • 椒鹽小黃魚
  • 爆汁煎小包
2020-02-12 33 瀏覽
現在出街食嘢都要帶口罩😷,疫境期間都要食野,間中都要出去食一餐,我們點左幾款小菜食,夥計常常幫我們斟水,招呼非常好,地方又很清潔 ,我們很放心食晚餐 。三小併(肴肉、小排骨、烤麩)$88 :三小拼可以一次過食三樣食物, 嚟嘅時候買上相當唔錯 一碟餐前冷盤食物,小排骨是一粒粒炸到好香甜味道偏甜少少脆脆地,烤麩濕濕地冷盤食咗都比較開胃,肴肉是豬手去骨定型再冷凍,味道剛好而且有些啫喱,爽口滑嘟嘟!雪菜炒年糕 $75: 年糕互相黐住, 但非常彈牙煙煙靭靭不會太鹹 ,鋪滿咗上海雪菜碎,味道相當不錯,食得飽肚清清地唔會太油。露筍炒百合 $85: 蘆筍切得好幼細,非常之幼嫩和爽口,同百合炒在一起好夾 ,味道都好清甜。香蕉🍌高力豆沙(4粒)$48: 到上海舖食嘢多數喜歡餐後食高力豆沙,內有一片香蕉和豆沙, 豆沙不是太甜而且好有豆味,個皮又很軟綿綿,外軟內香甜,是我最愛嘅甜品之一, 今晚食得好飽非常之大滿足。😋😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2020-02-11 428 瀏覽
今晚黎到淘大呢間新開中菜館食上海菜餐廳牆身掛上特色方言作裝飾今期特色 Menu 係以蟹粉為主題蔥花家鄉薄餅即叫即煎, 外皮香脆, 夾雜濃濃嘅青蔥味道, 正 !!謝謝儂小籠包皮薄餡靚, 夾起時要好快手, 因為入面實在太多湯汁, 小籠包嘅皮好容易被湯汁嘅重量而整穿, 而且記得一定要趁熱食雞絲伴粉皮份量唔少, 雞絲唔會好 “鞋” 口, 粉皮冰涼爽軟, 配埋麻醬 & 青瓜絲, 夠晒清新蒜泥白肉卷有別於平時食開嘅蒜泥白肉, 呢度佢會將 D 白肉卷住青瓜, 令食白肉嘅同時, 又可以食到青瓜嘅清爽口感, 不過如果可以再加多 D 蒜泥就更惹味砂鍋雲吞雞雖然係 Order 一人份量, 但材料絕對冇減少, 無論係雞肉、雲吞定係紹菜, 份量依然十足 !! 奶白色嘅雞湯, 加入左金華火腿一齊煲, 令湯頭清甜得黎又帶點咸香, 非常好飲紅糖炸糍餅糯米炸到外脆內軟, 口感煙韌, 表面再灑上大量紅糖, 味道唔會好甜
今晚黎到淘大呢間新開中菜館食上海菜

餐廳牆身掛上特色方言作裝飾

今期特色 Menu 係以蟹粉為主題

蔥花家鄉薄餅
即叫即煎, 外皮香脆, 夾雜濃濃嘅青蔥味道, 正 !!

謝謝儂小籠包

雞絲伴粉皮

蒜泥白肉卷

砂鍋雲吞雞

紅糖炸糍餅
2020-02-10
2020-02-10 69 瀏覽
淘中商場食店好多見到謝謝儂是新開張的即刻要試一試店內裝修古色古香 座位闊 坐得舒服食物款色多 今期推薦是蟹黃系列菜式喜歡蟹黃的朋友可試一試今次和朋友同行一行二人點了4款菜式食上海菜當然一定要點上海小籠包小籠包的包夠薄 有肉汁 質素高 而川味紅油抄手就比較麻味重和辣 唔係個個都食到咁辣如果唔食得辣既朋友要點蒜香紅油抄手 安格斯肥牛炒麵個麵炒得唔錯 味道很好略嫌個牛肉過熟 變得有得硬了最後點了鱔糊呢個鱔糊係配有包的鱔糊煮得很好 味道又夠濃 大家要一試
淘中商場食店好多
見到謝謝儂是新開張的即刻要試一試