2020-05-06 157 瀏覽
平時喺街度食上海野,好多時都係去一啲比較大嘅連鎖店,好多都已經食到好悶,所以要搵一啲細間而且有地道嘅上海嘢食係好困難,今日嚟到淘大花園呢度,就比我發現到一間整得幾好食嘅上海餐廳。見到個門口好光鮮,應該係新開無耐嘅餐廳。由於今日係平日啦咁間餐廳都比較少人。上海餐廳梗係要食呢個小籠包,佢有好豐富肉汁,而且个皮唔會太厚。呢個蟹粉菜心,蟹粉味非常濃郁,值得一試。呢個係小食拼盤,將所有上海菜最經典嘅前菜放埋一齊。呢個都整得非常出色,好入味。呢個蟹粉炒飯都整得非常出色,而且佢顏色非常豐富。之後個夥計見到仲送我哋個甜品。所以都對呢間餐廳嘅食物非常滿意

呢個蟹粉菜心,蟹粉味非常濃郁,值得一試。

呢個係小食拼盤,將所有上海菜最經典嘅前菜放埋一齊。

呢個都整得非常出色,好入味。

呢個蟹粉炒飯都整得非常出色,而且佢顏色非常豐富。

之後個夥計見到仲送我哋個甜品

所以都對呢間餐廳嘅食物非常滿意
2020-05-06 128 瀏覽
平時同男朋友諗唔到食咩就會去食上海野,之前食過謝謝儂嘅其他分店知道佢哋食物一向都有水準,今次就試咗佢哋九龍灣嘅分店。九龍灣分店比較大,位置都好寬,就算呢個敏感時期食大家枱與枱距離都枱得好開,安全感十足。每次黎都必食佢哋呢個系列,今次就叫咗食上海野必食嘅蟹粉小籠包。咬開一啖俾大家睇吓幾足料,食到淡淡蟹肉,皮夠薄,湯汁亦好juicy,推薦大家一定要試吓。上海四川野入邊我都好鍾意食酸菜魚,所以今次叫咗呢一個酸菜桂花魚。魚肉食落好滑嫩,亦都煮得入味,湯底夠酸,對我呢個食得辣之人來講就覺得未算太辣,但男朋友就覺得啱啱好,酸酸辣辣好送飯。仲配有好煙韌嘅薯粉,食完超級飽。食完濃味嘅嘢就叫咗一碟清淡啲嘅干貝賽螃蟹,蛋白炒得好滑唔會過熟,雖然係材料好簡單嘅菜式但好考廚師功夫。總括嚟講食上海野我都好推薦謝謝儂,價錢公道,食物質素有保證。

蟹粉小籠包

酸菜煮桂花魚

仲配有好煙韌嘅薯粉,食完超級飽。
干貝賽螃蟹

蟹粉小籠包
酸菜煮桂花魚
干貝賽螃蟹
2020-05-05 124 瀏覽
抗疫同時不忘滿足肚子無需要,是晚來到淘大謝謝儂。名字以為台灣,實際上是中菜。六點半就到了餐廳,空間好大喔,座位寬敞舒適,見餐廳職員忙外賣服務。我地叫了三樣野,黃金四季豆,招牌酸菜魚和小籠包。黃金四季豆賣相吸引,份量足,蛋香味濃,黃金蛋碎碎鋪滿豆豆,豆肉飽滿,我同朋友一致讚好。招牌酸菜魚肉嫩滑,風味有別於川菜,調味食材也豐富,沒有川菜的辣,或者是因應港人的口味。小籠包賣相都靚,皮內的肉嫩,汁剛好。整體而言,環境和食物都不錯。

我地叫了三樣野,黃金四季豆,招牌酸菜魚
和小籠包。

黃金四季豆

招牌酸菜魚

小籠包

賣相都靚,皮內的肉嫩,汁剛好。

整體而言,環境和食物都不錯。
  • 黃金四季豆
2020-03-26 192 瀏覽
腰果雞丁 $62腰果份量大方!炒完後腰果香氣十足💯口感仍帶微脆 雞丁🐥切得比較細粒,無咩口感但食得出肉質都稱得上嫩🐣 整體味道唔差👌🏻係白飯殺手🍙不過食到最尾略嫌鹹左少少🤭 白飯🍚好大碗雖然飯香欠缺,但好夠熱♨️  野生椒牛肉拌麵 +謝謝儂小籠包 $63牛肉🥩切得大塊,起碼有八、九片,牛味欠奉☹️但肉質軟淋👌🏻麵麵底無煮過龍,唔會過淋、變糊麵條筋道,帶咬口✅唔錯👍🏻 牛肉拌麵味道偏辣🌶我食得辣覺得好過癮、夠曬惹味🤤不過食到最尾,碟底都係油🍾😥 謝謝儂小籠包小籠包湯汁清甜、唔油膩肉餡份量多,外皮較厚、有韌勁🤩屬於清爽型既小籠包,質素中上 順帶一提,味道惹味,但食完之後會口渴🥴

腰果雞丁 $62
腰果份量大方!
炒完後腰果香氣十足💯
口感仍帶微脆

雞丁🐥切得比較細粒,無咩口感
但食得出肉質都稱得上嫩🐣

整體味道唔差👌🏻
係白飯殺手🍙
不過食到最尾略嫌鹹左少少🤭

白飯🍚
好大碗
雖然飯香欠缺,但好夠熱♨️

野生椒牛肉拌麵 +謝謝儂小籠包 $63

牛肉🥩
切得大塊,起碼有八、九片,
牛味欠奉☹️但肉質軟淋👌🏻

麵底無煮過龍,唔會過淋、變糊
麵條筋道,帶咬口✅
唔錯👍🏻

牛肉拌麵味道偏辣🌶
我食得辣覺得好過癮、夠曬惹味🤤
不過食到最尾,碟底都係油🍾😥

謝謝儂小籠包
小籠包湯汁清甜、唔油膩
肉餡份量多,
外皮較厚、有韌勁🤩
屬於清爽型既小籠包,質素中上

順帶一提,味道惹味,但食完之後會口渴🥴

2020-03-16 147 瀏覽
第一次嚟哩間,點左酸辣麵+小籠包— $63。酸辣麵啱食,辣度比附近間豆漿大王稍辣,但都接受到,食完仲辣住個咀, 麵質無咩特別,同平時食開果啲差唔多。小籠包味稍淡,湯汁亦唔係好夠。 總結,有啲驚喜,但價錢稍貴。
第一次嚟哩間,點左酸辣麵+小籠包— $63。

2020-03-09 152 瀏覽
淘大廣場多好野食就係人都知,但唔熟淘大既人喺到搵餐廳就真係好易蕩失路😶 前幾日諗住帶媽咪去食新開嘅中式餐廳謝謝儂,點知行左勁耐先至搵得到,好在餐廳既食物一啲都冇令我失望🤣因為我哋全家人都係食肉獸,所以叫左幾味”重肉”既小菜🐷 紅燒獅子頭($75) 媽媽其中一樣最愛既小菜,因為醬汁夠惹味,獅子頭又索晒入去好入味,所以媽媽勁鐘意用黎撈飯食。而且小白菜煮得好軟淋,就算係帶埋婆婆黎食,牙無乜力既老人家都easy handle!第二樣係板栗紅燒肉,半肥瘦最啱我依啲肥味口味!肉質軟淋,但有一樣缺點就係,食第一啖好似升仙咁,食得多真係濟到食唔落🤣 每次都食唔晒但每次都會點,無辦法未濟既時候真係好滋味😶京蔥五香牛肉包($38) 作為北方人,晚餐有包或餃子都係根本吧!入面既餡料比我想像中多,而且的確幾香,點醋食真係唔錯😆最後,又點少得最啱我地口味既椰菜肉末炒紅薯粉🥴 重口味都基本,最重要既有種愈辣愈惹味,愈惹味愈想繼續食既感覺,無難道一碟清曬🙋🏻‍♀️
因為我哋全家人都係食肉獸,所以叫左幾味”重肉”既小菜🐷

2020-03-07 2007 瀏覽
好耐冇食上海菜,今次走到去九龍灣淘大花園呢間「謝謝儂」,係一間主打上海滬菜館。店內面積廣闊,座位寬敞,設有大量卡座,適合朋友或一家人到來聚餐菜單上有各式各樣上海菜選擇,也有創意蟹粉系列蟹粉扒豆苗豆苗好翠綠,口感爽脆,唔會太油膩,夠晒健康!蟹粉份量十足,鮮甜又香濃,物有所值豆粒蝦仁煮豆腐蝦仁爽口彈牙,豆腐超嫩滑的!仲有甘筍,毛豆粒等等配菜,清淡又美味謝謝儂擔擔麵湯底散發着陣陣麻醬香,麵上有菜莆碎及花生肉碎,鹹香滋味,豐富左味道同口感。麵條則比較滑溜且軟身香煎韭菜雲吞底部微微香脆,外皮頗有嚼勁的。內裏係飽滿的韭菜豬肉餡,菜肉比例均勻,韭菜味好突出,正啊謝謝儂小籠包小籠包外皮厚薄適中,豬肉內餡香軟腍滑有肉香。熱辣辣的湯汁豐盈滿瀉,清甜而不油膩

菜單上有各式各樣上海菜選擇,也有創意蟹粉系列

蟹粉扒豆苗

豆粒蝦仁煮豆腐

謝謝儂擔擔麵

香煎韭菜雲吞

2020-03-02 109 瀏覽
謝謝儂我又嚟啦!原來謝謝儂係淘太開左分店,離我工作地方好近。淘太分店超大,面積起碼係將軍澳分店嘅一倍。餐廳有一個創意蟹粉系列,款款都想食🤤- 蟹粉小籠包外皮厚度適中,夾起時侯唔會輕易破掉,咬開上層外皮已經聞到蟹黃鮮味,湯汁如瀑布一湧而出,齒夾留香。- 賽螃蟹雖然賽螃蟹係著名北京菜,但我同女友都係第一次試,真係井底之蛙。口感嫩滑幾似蟹肉,點埋醋食真係送飯一流。- 酸菜煮桂花魚魚肉非常原整,完全無骨。湯底酸,麻集於一身,底部更加內有乾坤,有大量水晶粉,索曬汁非常惹味。蟹粉小籠包真係好出色,等我試埋其餘蟹粉系列嘅菜式!

餐廳有一個創意蟹粉系列,款款都想食🤤

- 蟹粉小籠包

- 賽螃蟹

- 酸菜煮桂花魚

蟹粉小籠包真係好出色,等我試埋其餘蟹粉系列嘅菜式!
2020-02-28
2020-02-28 139 瀏覽
謝謝儂在淘大開了新的分店,店內地方特大,估計有超過100個座位!生磨豆漿 $15有清幽的豆味,不會死甜,Less is more!謝謝儂小籠包 $36一籠4隻的招牌菜,即叫即蒸,價錢實惠!小籠包外皮夠薄而且富彈性,唔用牙咬都唔會爆開,一咬啲湯汁多到成隻匙滿晒,又香又好味,不愧為招牌菜!蒜泥白肉卷 $68除了豬肉和青瓜之外,仲有大量粉皮,粉皮又爽又滑,同醬汁好夾!白肉卷著青瓜條,一口一舊啱啱好!蘆筍炒百合 $85蘆筍去皮無渣,味道清甜,用料新鮮!黃金炒飯 $75超大碟,夠分5-6碗,勁抵食!飯粒炒到粒粒乾身金黃,除左有大蝦仁之外,仲有啲牛肉碎做點綴,更見香口!擂沙大湯丸 $38都真係幾大粒下,名副其實!湯丸皮薄得黎仲幾煙靭,芝麻餡又香又甜,唔錯唔錯!

生磨豆漿

生磨豆漿 $15
有清幽的豆味,不會死甜,Less is more!

謝謝儂小籠包 $36
一籠4隻的招牌菜,即叫即蒸,價錢實惠!

蒜泥白肉卷 $68

蒜泥白肉卷

白肉卷著青瓜條,一口一舊啱啱好!
蘆筍炒百合

蘆筍炒百合 $85
蘆筍去皮無渣,味道清甜,用料新鮮!

黃金炒飯

黃金炒飯 $75

擂沙大湯丸 $38
都真係幾大粒下,名副其實!
擂沙大湯丸

湯丸皮薄得黎仲幾煙靭,芝麻餡又香又甜,唔錯唔錯!
生磨豆漿
蘆筍炒百合
黃金炒飯
2020-02-28 62 瀏覽
淘大商場的餐廳種類繁多,這夜就選了新開的謝謝儂吃上海菜~裝潢明亮精緻,用餐位置寬闊,客人與客人之間不會太親近哈哈,可以吃得安心一點,當然也有不少客人選擇外賣吶。菜單的選擇蠻多的,前菜小食主菜甜品一應俱全,最近還有創意蟹粉系列的菜式。爆汁煎小包,一如其名,確實飽滿多汁。將小籠包煎香,輕輕咬開熱騰騰的湯汁便傾瀉而出。另一小食點了江蘇名菜之一的鎮江小排骨,口感彈脆,濃稠醬汁味道酸酸甜甜,非常開胃安格斯肥牛炒粗麵的份量大方,麵很有嚼勁,炒很蠻有鑊氣,上菜時香氣四溢,挺惹味的擔擔麵配了上海口味的酥炸排骨,外皮炸到金黃色,已切成一份份方便入口,口感外脆內嫩,而且吃起來不會有油膩感擔擔麵湯底香濃,充滿花生麻醬香味,帶一點點辣勁,經典美味~甜點是薑母茶湯圓, 內餡是綿密的芝麻,吃完很暖身呢

擔擔麵湯底香濃,充滿花生麻醬香味,帶一點點辣勁,經典美味~

甜點是薑母茶湯圓, 內餡是綿密的芝麻,吃完很暖身呢

• 爆汁煎小包
  • 鎮江小排骨
  • 安格斯肥牛炒粗麵
2020-02-27 781 瀏覽
(相片=原圖)上海話謝謝儂就係謝謝你既意思,今晚睇MENU先知原來謝謝儂都係上海婆婆黎。ANYWAY, 元宵節唔知點解好想食上海菜 (本身都有諗過打邊爐,但係睇左最近既新聞真係唔夠膽)前菜先點一隻魚籽煙燻蛋$20 非常到味,煙燻味道極重,未咬,用鼻一聞,就知落足功夫!!!另外, 推薦!!!一定要叫蒜泥白肉卷,好食到決定每次都都要點!!!講到上海菜點會唔叫小籠包。『謝謝儂小籠包』$36 一上檯一定要熱辣辣咁食,用筷子夾住個頂,點一點醋,用匙更盛住,先咬開個頂,吸啖肉汁再咬落去。完美!!!我地比MENU張圖吸引,忍唔住叫埋『爆汁煎小包』$38其實就係一個係蒸食,一個係蒸食! 但我個人比較鍾意蒸果一款, 因為個皮好脆,內裡充滿勁熱肉汁,一脆一嫩口感好好。老公就同我相反,比較鍾意蒸。點都係,質素係高既~香薯辣子鮮雞$82勁重鍋氣,一上檯就聞到! 望下個色水, 炒得勁靚,雞既表面脆脆,內既肉係嫩滑,薯仔吸晒D辣味,好正。今晚我地唔係配飯食, 配安格斯肥牛炒粗麵$88。炒粗麵就不過不失啦。 下次同多D屋企人/朋友黎食,就可以叫多D送~店員服務好好,時不時留意你杯茶水,見你個杯差唔多無,就自動幫你斟
(相片=原圖)

另外, 推薦!!!
一定要叫蒜泥白肉卷,好食到決定每次都都要點!!!

講到上海菜點會唔叫小籠包。『謝謝儂小籠包』$36
我地比MENU張圖吸引,忍唔住叫埋『爆汁煎小包』$38

老公就同我相反,比較鍾意蒸。點都係,質素係高既~
香薯辣子鮮雞$82

店員服務好好,時不時留意你杯茶水,見你個杯差唔多無,就自動幫你斟,又有禮貌。
謝謝儂
地址:牛頭角牛頭角道77號淘大商場地下G143-162號舖
營業時間:星期一至日 11:00 - 23:00
2020-02-08
2020-02-26 82 瀏覽
依家都係自己煮飯多, 但係一啲複雜嘅菜式自己真係 唔識煮, 冇呢個功夫亦都冇呢個爐具, 特別係上海菜 。 所以今次就去咗我屋企附近的 謝謝儂 食上海菜, 解相思之苦。 淘大花園的謝謝儂, 餐廳寬敞可以容納很多人。 唔會背脊貼背脊,而且設計頗有特色, 喺食上海菜之餘也可以學返一兩句上海話。 松子大黃魚176 這碟松子黃魚一端出來就勁奪目! 松子黃魚 大大條 ,用新鮮黃魚製作, 在炸之前 把魚肉切開起骨, 功夫之高又不會切斷魚皮,炸香後淋上糖醋。酸甜香脆, 而魚肉嫩,挺開胃。 黃金炒飯 75 黃金炒飯顧名思義是以鹹蛋黃去製作。 鹹蛋伴以牛肉碎, 色相金黃。 最欣賞是炒飯飯粒炒得乾身, 鹹蛋鹹香, 而且份量也頗多。 松子雞末配叉子85 松子跟雞末碎一齊炒過, 炒得香口 ,把松子雞末滿滿的塞入燒餅內同吃,很美味。

松子大黃魚176

黃金炒飯 75

松子雞末配叉子85

2020-02-26 586 瀏覽
今日跟朋友去淘大花園探朋友,想不到淘大花園商場原來是這麼大,商店餐廳非常多,近來的餐廳大多都不用排隊,見到有間謝謝儂,是吃上海菜,見店內環境相當大,而且食物種類非常多,價錢又相當吸引,就決定吃個晚餐。餐牌款式之多真是款款都想點,最後我們點了雞絲粉皮 $68、小籠包 $36、蔥爆羊肉 $78、松子雞米配叉子$85、謝謝儂擔擔面 $52。雞絲粉皮 – 吃上海菜我都一定會點,超喜歡吃這道菜,粉皮、雞絲、青瓜絲,淋上醬汁及白芝麻,不但清新好味,而且混和花生醬,冰涼味道簡直一流啊!小籠包 - 吃小籠包都知道要熱吃,侍應都很細心上檯時才開蓋,保留熱度,而且份量比外間的小籠包還要大,咬開更是汁濃肉香蔥爆羊肉 – 沒有羊肉羶氣味。抄得非常香口,又不會太咸,不錯!松子雞米配叉子 – 有鹹香鬆脆的松子雞米,口感爽脆獨特,鮮嫩多汁,菜味偏淡,略帶鹹味,必點。謝謝儂擔擔面 – 非常惹味,略帶點辣,麵不會太硬太軟,醫肚一流!總評:食物多元化,坐得舒適!

總評:食物多元化,坐得舒適!
2020-02-24
2020-02-25 60 瀏覽
最近大家都在吃川菜,好久沒有吃上海菜,找來在淘大的謝謝儂。店面環境寬敞,中式裝修也不錯。茶位$5有不少經典上海菜,都很吸引,其中我的最愛是蟹粉,估唔到呢個時候仲有得食。蟹粉小籠包($78),蟹味出色,湯汁都充滿蟹膏油香,十分鮮味,皮也夠薄,推薦!蟹粉扒豆腐($108),蟹粉入口鮮甜甘香,豆腐細滑軟嫩,送飯或拌麵一流。蟹粉炒年糕 ($118),年糕軟糯又有嚼勁,蟹粉醬汁帶咸鮮味,加了毛豆炒,食唔停口。
最近大家都在吃川菜,好久沒有吃上海菜,找來在淘大的謝謝儂。

店面環境寬敞,中式裝修也不錯。

茶位$5

2020-02-24 506 瀏覽
男朋友是上海人,這些年來不多不少也會學懂了一些上海話,這間店的店名叫「謝謝儂」,其實在上海菜就是「謝謝你」的意思。不曉得為何會用這句話做店名,不過聽起來也頗有親切感的「謝謝儂」這間分店是第3分店,其餘兩間在將軍澳和屯門,感覺上這間店的地理位置會比較好吧,吃完還能逛逛淘大商場。牆上還有很多句上海話,大家能看懂嗎?座位都很舒服,即是我和男朋友兩個人,店員也給予了卡位我們,很多座位都是軟綿綿的呢。大家知道,上海菜的種類也有不少,比較常見的有松子黃魚和糖醋魚塊,清河蝦仁也是不錯的選擇。個人來說,很喜歡燉雞煨麵和上海粗炒,喜歡燉雞滑溜溜的口感,上海粗炒的味道也很香口。小籠包在上海菜來說可說是必吃的,這裡的小籠包有4隻,看樣子也好像有點遜色了😅吃進口也感覺是這樣。小籠包的外皮應該是軟稔的,它的外皮較煙韌⋯裡面的豬肉偏向軟身,正常應該結實一點。不過值得一讚的是,裡面的肉汁挺多。三小拼有烤麩、小排骨和鎮江肴肉,這道菜式是挺值得推介的,烤麩雖然是小食,但向來是上海菜中不可或缺的部分,它的豆味濃郁,還有點清甜的味道。小排骨非常好吃甜甜酸酸的醬汁配以排骨很容易入口!鎮江肴肉是冷盤,透明的膏狀是肥膏,我多數不

謝謝儂小籠包

甜甜酸酸的醬汁配以排骨很容易入口!鎮江肴肉是冷盤,透明的膏狀是肥膏,我多數不要的,中間的豬肉軟軟的也好吃。
三小拼

接著是上海炒年糕,炒年糕的精髓最重要是年糕要夠煙韌,這裡的年糕有著頗高的質素。首先裡面有足夠的椰菜,吃起來甜甜的很滋味。另外可以很容易看見年糕上覆蓋了滿滿的醬油,雖然是這樣,年糕也不至於會太鹹,口感也煙韌。
上海炒年糕

作為海鮮迷的我,當然不忘點一份清河蝦仁,清河蝦仁通常是比較昂貴的菜式,在這裡也不例外,要$125。份量是挺多的,蝦仁大大隻,也夠爽口彈牙,很正宗,只是味道稍微鹹了一點,淡一點就完美了。
清河蝦仁

最後是糖醋魚塊,說是糖醋魚塊,味道比較像咕嚕魚塊🤣不過也是甜甜酸酸的醬汁,分別不大,甜酸汁很開胃的,相信沒有多少人會不喜歡吧?魚塊都很軟稔,沒有腥味,魚的味道也明顯。
糖醋魚塊

2020-02-21