2024-04-11 38 瀏覽
十幾個人一齊食生日飯,食完之後第日全部人一齊肚柯 柯水 柯到出唔到街 食物一定有問題一話呢間野食完會柯 好多朋友都話之前食過會肚柯 柯到訓唔到覺 係咁肚痛衝去廁所,又無胃口食嘢
这家日料店同时有omakase和铁板烧😍原本预定的铁板烧来了才知道omakase这么划算,两人同行一人🆓相当于只要💰一半啊,赶紧换了厨师发办~🌟晚市omakase十六品 $1380🍶刚坐下就端上清酒,我们没有点啊?!店员说晚市2小时🆓任饮,这也太划算了!!!选了心爱的金色酒杯,那就来小酌一下😌午市也有哦,清酒🆓90mins✔️开胃前菜吃完上刺身五品:银鳕鱼/深海池鱼/象拔蚌/金枪鱼/海胆,肥美鲜甜,吃完意犹未尽✔️吃完凉的马上端上热乎乎的寿喜和牛,软糯清甜的萝卜,和牛煮到入口即化,甜丝丝的汤底都被我喝光光✔️干烧银鳕鱼配上美乃滋酱太好吃惹!嫩滑鲜香,肉质很juicy✔️寿司五品:北极贝/金目鲷/左口鱼/牡丹虾用虾膏点缀/日本带子/深海池鱼,每一款不论口味还是颜值都很出彩,吃到这里已经饱腹,接下来还有!✔️海胆鱼籽手卷料多到铺出来,一口下去太满足咯✔️热鱼汤配乌冬软糯多汁。哈密瓜雪糕结尾,清新解腻
这家日料店同时有omakase和铁板烧😍

🌟晚市omakase十六品 $1380
✔️海胆鱼籽手卷料多到铺出来,一口下去太满足咯
✔️热鱼汤配乌冬软糯多汁。哈密瓜雪糕结尾,清新解腻

2024-04-02 50 瀏覽
朋友生日到了這裏慶祝,訂了刺身的晚市。朋友對於所有刺身都非常滿意, 刺身十分新鮮!不會過分油膩,而且肉感很有彈性。 即使我不吃生的,都覺得不錯! 牛肉湯和魚湯都不錯,最喜歡他的甜品,味道好又不會太甜,因朋友生日,他們還贈送了一個生日小蛋糕!很窩心氣氛環境及食物都很好之後希望嘗試他們的鐵板套餐!

氣氛環境及食物都很好
之後希望嘗試他們的鐵板套餐!

2024-04-02 51 瀏覽
鐵板燒🔥廚師發辦好介紹:🌸螢火🌸交通方便,尖沙咀港鐵站P2 出口,5 分鐘內到。呢度地方好寛敞,分左幾個大區作為壽司吧台及鐵板燒吧台,仲有幾個好舒適既4-6人VIP 房。呢度仲有一個好大嘅螢幕,店員會提供一個iPad比你寫上某些祝福字句,螢光幕就會有一個寫上字句嘅天燈升上嚟,好靚呀🥰,真係好有心思👍🎏鐵板燒teppanyaki 🎏螢火是日推介($1390/ 位)‼️螢火清酒祭🍶多重優惠‼️1️⃣全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)2️⃣晚餐: 凡顧客惠顧任何鐵板燒晚餐,每人即送日本海膽杯乙個。(每日限量供應,送完即止)3️⃣午市 : 凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$80換購日本海膽乙個💮沙律新鮮沙律菜,加埋車厘茄,仲有蝦😍,好開胃😋💮海膽杯晚市套餐免費送海膽杯,海膽好鮮甜,份量都唔少👏🏻👏🏻👏🏻💮鵝肝魚子醬蒸蛋師傅將鵝肝燒好,而嫩滑嘅蒸蛋就即席喺個鐵板上蒸好,之後加上魚子醬,超級正😋👍💮澳洲龍蝦🦞龍蝦只燒至8、9 成熟,肉質特別彈牙,再用龍蝦嘅膏同蛋煮成汁,每口都啖啖肉大大嚿,啖啖肉😋💮活北寄貝今次食活北寄貝,(有時會係帶子或象拔蚌,看那是否當造食材),特別鮮甜爽口,師傅話用咗頭先剩餘
鐵板燒🔥廚師發辦好介紹:🌸螢火🌸

🎏鐵板燒teppanyaki 🎏

螢火是日推介($1390/ 位)

‼️螢火清酒祭🍶多重優惠‼️

💮沙律
新鮮沙律菜,加埋車厘茄,仲有蝦😍,好開胃😋

💮海膽杯
晚市套餐免費送海膽杯,海膽好鮮甜,份量都唔少👏🏻👏🏻👏🏻

💮鵝肝魚子醬蒸蛋

💮澳洲龍蝦🦞

💮活北寄貝
今次食活北寄貝,(有時會係帶子或象拔蚌,看那是否當造食材),特別鮮甜爽口,師傅話用咗頭先剩餘嘅龍蝦膏煮成汁(平時冇嘅😅)配埋蘆筍一齊食,正👍

💮南非鮑魚
鮑魚爽口彈牙,比較重海水味,用了青海草(海苔)做了汁,好食😋👍

💮A5和牛
我鍾意食比較生啲,所以揀咗五成熟😍,和牛入口即融,配有芥辣沙律醬或炸獨子蒜片嚟食,而配菜嘅日本冬菇、蕃薯、尖椒,師傅都好細心咁去燒👏🏻👏🏻👏🏻

💮櫻花蝦炒鈑
師傅首先炒櫻花蝦先,之後就用蘭王嘅蛋炒飯,最後落埋蔥粒,之後仲加上一隻煎得好靚嘅荷包蛋喺面,蛋汁撈埋D炒飯一齊食,好滿足😽

💮吸物
龍蝦麵豉湯😍

💮甜品
抹茶雪糕🍧

💮清酒
晚市套餐有120分鐘清酒免費任飲,真係好超值👏🏻👏🏻👏🏻

2024-04-01 36 瀏覽
上星期男朋友帶我去尖沙咀螢火食晚飯,一入去就被巨型銀幕嘅夜櫻吸引住,好搶眼!原來仲可以將願望寫喺iPad,之後你嘅願望就會變成天燈喺個螢幕度展現出嚟㗎啦😍呢晚食廚師發辦十六品,價錢$1380,宜家二人同行一人免費,非常期待!而且仲有120分鐘指定清酒任飲🍶啱哂我😍前菜螢光魷魚,個汁酸酸甜甜非常開胃五點刺身有象拔蚌、深海池魚、燒銀鱈魚、拖羅同海膽,當中拖羅油脂豐富,入口即溶,仲有海膽鮮甜度爆燈🤤煮物汁煮鮑魚,厚切爽脆手握壽司北海道帶子灑上柚子皮,非常清新蝦肉配上火炙蝦頭膏,震攝味蕾🤩日本大尾魷、左口魚邊、火炙喜之次魚湯稻庭烏冬稻庭烏冬彈牙,每一條都沾上魚湯嘅湯汁,份量雖少但係好滿足海膽、拖羅、三文魚子手卷,材料新鮮自然美味,重點係塊紫菜超脆,令口感更豐富最後食埋開心果雪糕,超完滿的一餐🥰呢間餐廳除咗廚師發辦,仲有鐵板燒,又有VIP房,下次約埋屋企人一齊試吓先😍

前菜
螢光魷魚,個汁酸酸甜甜非常開胃
螢光魷魚

五點刺身
有象拔蚌、深海池魚、燒銀鱈魚、拖羅
同海膽,當中拖羅油脂豐富,入口即溶,仲有海膽鮮甜度爆燈🤤

煮物
汁煮鮑魚,厚切爽脆
汁煮鮑魚

手握壽司
北海道帶子灑上柚子皮,非常清新
蝦肉配上火炙蝦頭膏,震攝味蕾🤩
日本大尾魷、左口魚邊、火炙喜之次

魚湯稻庭烏冬
稻庭烏冬彈牙,每一條都沾上魚湯嘅湯汁,份量雖少但係好滿足

海膽、拖羅、三文魚子手卷

最後食埋開心果雪糕,超完滿的一餐🥰
開心果雪糕

海膽、拖羅、三文魚子手卷
開心果雪糕
  • 刺身五品
  • 壽司五品
就係呢個清酒祭勁吸引我啊😍全日指定清酒可以免費任飲🧡午市90分鐘,晚上就120分鐘,岩哂啲鍾意飲清酒既人啊😎-🌟午市壽司定食 $328🎈沙律🎈茶碗蒸🎈北海道帶子壽司🎈真鯛魚壽司🎈深海池魚壽司🎈銀鱈魚壽司🎈北寄貝壽司🎈甜蝦壽司🎈金目鯛配海膽壽司🎈大拖羅壽司🎈鯖魚壽司🎈海膽壽司🎈魚湯烏冬🎈開心果味雪糕 茶碗蒸真係望落都覺得矜貴喔🤭面頭有三文魚籽、蟹肉及魚子醬,食落蛋味香濃滑溜。沙律酸酸溜溜般特別開胃!北海道帶子壽司好新鮮,入口軟稔鮮甜!銀鱈魚壽司配上松露醬好有驚喜💫因為輕輕燒過銀鱈魚🐟,令油脂味更香,好好味🤤北寄貝壽司食落爽口彈牙,帶有淡淡的檸檬香味。金目鯛配海膽壽司,海膽夠哂鮮甜😋大拖羅壽司真係super good!入口即融😚最後廚師用上海膽壽司作好好既收結,好creamy,唔夠候想食多幾舊啊🤪-🔸螢火📍尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
🌟午市壽司定食 $328

大拖羅壽司
鯖魚壽司
海膽壽司
2024-03-27 106 瀏覽
媽咪一向中意食日本野, 想帶佢食好d, 又唔想我破費食太貴, 上網搵到尖東「螢火」推出Omakase指定晚市套餐全日供應, 二人同行, 一人免費優惠, 仲有其他套餐都有折。預早book位今日同媽咪去嘆返餐。餐廳環境闊落, 設有鐵板燒同埋omakase日料區, 設有大型LED屏幕, 可以係餐廳平板電腦上寫上字句, 然後字句會顯示許願天燈上, 別具特色。另外仲有鐵板燒獨立房間可以book, 適合一大班朋友搞PARTY, 夠哂private。每位入座即享清酒無限任飲, 鐵板燒有90分鐘, 壽司吧就有60分鐘【Omakase 16品】HK$1380 (另加一), 買一送一 包括有前菜、燒物、煮物、刺身壽司各五品、手卷、湯、甜品。前菜: 螢光魷魚配味噌, 一咬爆膏, 味道甘甜。刺身五品: 鰤魚、銀鱈魚: 非常厚切, 有魚鮮香拖羅: 魚油澎湃白橡拔蚌: 爽脆唔腥, 具獨有鮮味海膽: 甘香鮮甜, 入口即溶慢煮牛肉面頰: 好林又入味, 肉味香甜濃郁又多汁壽司x 5款帆立貝: 口感飽滿鮮甜, 不會乾有肉汁北寄貝: 微爽嫩滑, 有貝嘅鮮甜, 仲加咗新鮮柚子皮提鮮甘目鯛: 有魚鮮香火灸左口魚邊: 火灸過有焦

包括有前菜、燒物、煮物、刺身壽司各五品、手卷、湯、甜品

前菜: 螢光魷魚配味噌, 一咬爆膏, 味道甘甜。

刺身五品:
鰤魚、銀鱈魚: 非常厚切, 有魚鮮香
拖羅: 魚油澎湃
白橡拔蚌: 爽脆唔腥, 具獨有鮮味
海膽: 甘香鮮甜, 入口即溶

慢煮牛肉面頰: 好林又入味, 肉味香甜濃郁又多汁

壽司x 5款
帆立貝: 口感飽滿鮮甜, 不會乾有肉汁
北寄貝: 微爽嫩滑, 有貝嘅鮮甜, 仲加咗新鮮柚子皮提鮮
甘目鯛: 有魚鮮香
火灸左口魚邊: 火灸過有焦香, 咀嚼時滲出豐富魚油
牧丹蝦: 加入燒過嘅蝦頭膏, 甘香味十足, creamy爽口

燒油甘魚: 表面掃咗鹹甜燒汁, 送酒一流

手卷: 材料豐富, 包括有吞拿魚蓉、海膽、三文魚籽同埋加咗黃蘿蔔粒, 脆紫菜包住食, 外脆內軟, 鮮味又有層次。

魚湯烏冬: 奶白湯底, 魚味濃郁, 有幾條好滑嘅烏冬

甜品: 自選雪糕/Coffee
2024-03-27
✨懶人包總結👼🏻 午餐價錢嚟講物超所值,水準唔錯,仲可以「放天燈」許願,適合慶祝同比驚喜對方🍾-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-🌟午市套餐(月) $380/位✨黑魚子帆立貝·大蝦生熟程度恰好,配搭黑魚子醬更添鹹香。大蝦彈牙,蝦膏味濃。✨汁煮魚日本洋蔥 🥰🥰銀鱈魚食得多,今次用小犬牙南極魚,肉質結實,唔會散修修。師傅炒香洋蔥,放落高湯熬煮。洋蔥香軟,絲毫沒有苦澀味,係香甜又順喉嘅洋蔥湯。魚皮慢工出細貨,由食緊沙律前菜時已經製作中,魚皮焦香滿溢,魚味十足,有齒頰留香嘅效果!✨美國牛肉薄燒叫左五成熟,配搭Wasabi 、蒜片一齊食,中間夾住炒香咗嘅蔥蒜,去到呢度已經飽肚感十足🐒 配菜係羽衣甘藍,營養價值豐富,不過唔係人人都鍾意😆✨櫻花蝦炒飯·湯·漬物🥰師傅嘅拿手招牌,米飯粒粒分明,太陽蛋有燶邊,流心蛋黃,煎得幾靚仔。-✨淺草拔絲地瓜🥰師傅送既自家製拔絲地瓜,切成薄薄一片,啱晒作為飯後小小既甜品。🔥螢火清酒祭多重優惠🔥1️⃣全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)2️⃣晚餐: 凡顧客惠顧任何鐵板燒晚餐,每人即送日本海膽杯乙個。(每日限量供應,送完即止)3️⃣午市 : 凡惠顧午
✨懶人包總結👼🏻
-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-:+:-

🌟午市套餐(月) $380/位

✨黑魚子帆立貝·大蝦
生熟程度恰好,配搭黑魚子醬更添鹹香。大蝦彈牙,蝦膏味濃。

✨汁煮魚日本洋蔥 🥰🥰

✨美國牛肉薄燒

✨櫻花蝦炒飯·湯·漬物🥰
✨淺草拔絲地瓜🥰

🔥螢火清酒祭多重優惠🔥
3️⃣午市 : 凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$80換購日本海膽杯乙個

🌟包廂房仔設最低消費:
細房(6人) 午餐$2000 / 晚餐$8000
大房(12人) 午餐$4000 / 晚餐$12000
螢火同傳統鐵板燒唔同 每款菜式有唔同醬汁加入西餐元素 擺盤都有特色 好靚🏮最特別係可以喺tablet度畫自己嘅天燈之後會放上螢光幕嘅夜櫻花樹下 🌸喺夜櫻花樹下放天燈真係好浪漫 💕慶祝節日又多間餐廳選擇兩個人分別點咗🦞龍蝦 🐚鮑魚餐 晚餐每位$1190惠顧任何鐵板燒晚餐 每人即送日本海膽杯乙個(每日限量供應,送完即止)餐廳而家仲有清酒祭🍶 有多重優惠‼️全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘/晚餐120分鐘)❄️白雪~味道清甜 易入口 女仔飲啱晒🥗大蝦沙律大蝦爽口彈牙 沙律酸酸甜甜好開胃✨ 日本海膽杯~新鮮鮮甜🥚黑魚籽鵝肝蒸蛋表面充滿黑魚籽 鵝肝好香口鵝肝嘅油滲哂入蒸蛋 味道更香🐚南非鮑魚 (鮑魚餐)南非鮑魚好大隻 好厚身 好新鮮味道鮮甜 肉質滑嫩彈牙配上海苔汁、三文魚籽、黑松露醬 味道豐富🦞澳洲龍蝦 (龍蝦餐)用咗龍蝦頭嘅蝦膏做蝦醬蝦醬充滿每一粒龍蝦肉 肉質彈牙 味道鮮甜之後仲會攞個龍蝦頭去煲麵豉湯🐚清酒煮蜆湯底充滿海鮮鮮甜 蜆肉脹卜卜🐟汁煮白鱈魚 (二選一)洋蔥湯好清甜 魚肉肉質比銀鱈魚較實同樣充滿油香 表面插住炸魚皮 口感香脆有魚香✨鵝肝多士 (二選一)匈牙利鵝肝味道好特別鵝肝配意大利焦
螢火同傳統鐵板燒唔同 每款菜式有唔同醬汁
加入西餐元素 擺盤都有特色 好靚
🏮最特別係可以喺tablet度畫自己嘅天燈
之後會放上螢光幕嘅夜櫻花樹下 🌸
喺夜櫻花樹下放天燈真係好浪漫 💕
慶祝節日又多間餐廳選擇
兩個人分別點咗🦞龍蝦 🐚鮑魚餐 晚餐每位$1190
惠顧任何鐵板燒晚餐 每人即送日本海膽杯乙個
(每日限量供應,送完即止)
餐廳而家仲有清酒祭🍶 有多重優惠‼️
全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘/晚餐120分鐘)
❄️白雪~味道清甜 易入口 女仔飲啱晒
🥗大蝦沙律
大蝦爽口彈牙 沙律酸酸甜甜好開胃
✨ 日本海膽杯~新鮮鮮甜
🥚黑魚籽鵝肝蒸蛋
表面充滿黑魚籽 鵝肝好香口
鵝肝嘅油滲哂入蒸蛋 味道更香
🐚南非鮑魚 (鮑魚餐)
南非鮑魚好大隻 好厚身 好新鮮
味道鮮甜 肉質滑嫩彈牙
配上海苔汁、三文魚籽、黑松露醬 味道豐富
🦞澳洲龍蝦 (龍蝦餐)
用咗龍蝦頭嘅蝦膏做蝦醬
蝦醬充滿每一粒龍蝦肉 肉質彈牙 味道鮮甜
之後仲會攞個龍蝦頭去煲麵豉湯
🐚清酒煮蜆
湯底充滿海鮮鮮甜 蜆肉脹卜卜
🐟汁煮白鱈魚 (二選一)
洋蔥湯好清甜 魚肉肉質比銀鱈魚較實
同樣充滿油香 表面插住炸魚皮 口感香脆有魚香
✨鵝肝多士 (二選一)
匈牙利鵝肝味道好特別
鵝肝配意大利焦糖醬 味道非常夾
連多士都吸晒鵝肝嘅香味
如果怕太油膩 可以咬一咬焦糖青檸
可以清咗口腔油膩感
🐮A5和牛 (薄切 / 厚切)
師傅用火燒一燒 檸和牛嘅油脂更加香口
~薄切和牛中間包住葱蒜 非常香口
~厚切和牛啖啖肉 充滿油香
碟邊有青瓜、Wasabi 醬同炸蒜 可以減低油膩感
🍚 櫻花蝦炒飯
🍨 雪糕
食完飯梗係要食埋雪糕先夠完美
雪糕入口香滑 好香奶味
2024-03-12 50 瀏覽
晚餐呢個時段 2小時任飲清酒😍 全日指定清酒免費任飲沙律前菜沙律少少地就最好不過, 因為仲有好多野食驚食唔落😂蒸蛋 Steamed Ege黑魚子蒸蛋好香而且滑溜溜, 有啲鑊氣既味道刺身三點 3pc of Sashimi有帶子, 拖羅, 每款刺身都好鮮甜, 為呢餐點開序幕鵝肝多士 Fole Gras Toast有焦糖醬做伴碟,多士超脆得黎似餅乾又唔會太硬!! 廚師建議先食鵝肝再食Jelly, 呢個柚子 Jelly好清新, 完全可以解油膩感大推!!!!🥰澳洲龍蝦 Austraia Lobster龍蝦殼先燒再擺盤,唔會生熟交差牛油混合蝦膏做醬汁, 再混落燒肥美龍蝦肉 廚師好識擺盤, 龍蝦肉質彈牙, 好有口感南非鮑魚 South Africa灑滿三文魚籽, 內藏等部位清脆利落地清理好, 再燒飽滿既鮑魚再, 最後再淋上青醬日本 A5 和牛薄燒Grle Thi Cur apanese AS Wagya Steak薄燒A5 和牛夾住炸蒜十分之惹味, 而油脂分布岩岩好, 帶少少入口即化既口感櫻花蝦炒飯 Fried Rice w/ sakara Shrimp炒過既櫻花蝦香氣撲鼻, 其實食到炒飯都幾飽啦已

晚餐呢個時段 2小時任飲清酒😍 全日指定清酒免費任飲

沙律
前菜沙律少少地就最好不過, 因為仲有好多野食驚食唔落😂

蒸蛋 Steamed Ege
黑魚子蒸蛋好香而且滑溜溜, 有啲鑊氣既味道

刺身三點 3pc of Sashimi
有帶子, 拖羅, 每款刺身都好鮮甜, 為呢餐點開序幕

鵝肝多士 Fole Gras Toast

澳洲龍蝦 Austraia Lobster
龍蝦殼先燒再擺盤,唔會生熟交差

南非鮑魚 South Africa

日本 A5 和牛薄燒

炒過既櫻花蝦香氣撲鼻, 其實食到炒飯都幾飽啦已經, 但食埋飯先夠完整😝
飯後仲有啲漬物, 減少油膩感

仲有碗用之前既龍蝦殼整返個麵豉湯, 十分出味, 最加返雪糕做甜品🥰
2024-01-24
  • 櫻花蝦炒飯
  • 蒸蛋
  • 日本A5和牛薄燒
🔸前菜~ 《青瓜八爪魚》,估唔到食落青瓜味咁出,而八爪魚質感爽脆帶鮮味,整體味道清新,令人開胃。🔹刺身五品~ 《深海池魚,燒銀雪魚,拖羅,象拔蚌,馬糞海膽》。樣樣新鮮,刺身厚切且肉質有光澤,海膽色澤金黃,飽滿又香甜。🔸煮物~ 《汁煮磯燒鮑魚》,超級大隻鮑魚,雖然只係品嚐一小部份,但大鮑魚口感就是不一樣,肉質厚實彈牙,本身鮮味十足加上汁煮及冷食,令鮑魚更倍感鮮甜。🔹燒物~ 《燒明太子釀雞翼》,食完凍嘅鮑魚,再食熱辣辣嘅燒物,特別有衝擊。雞皮香脆,雞肉多汁嫩滑,加上辛明太子,無骨啖啖肉。🔸壽司五品 ~ 《左口魚加左口魚裙邊,金鯛魚,深海赤鯥,帶子,北寄貝》,有溫度嘅壽司飯,加上新鮮魚肉,每件壽司都係精品。特別喜歡帶子及北寄貝,用上柚子皮點綴,淡淡柚子香好match。🔹手卷~ 《拖羅蓉海膽三文魚子》,爆多料,三種材料樣樣都能獨當一面,但融合一起更係提鮮另一層次,美味滿足感倍增。🔸吸物~《魚湯烏東》,奶白色香濃魚湯,加上香滑豆腐及烏冬,暖胃又滋潤。🔹甜品~ 《豆乳雪糕》,淡淡豆乳非常清香。食物無論色·香·味都俱全,仲有推廣優惠二人同行一人免費,晚夜二人同行只需$1380,另加一服務費。而且仲包

刺身五品

汁煮磯燒鮑魚

燒明太子釀雞翼

壽司五品

拖羅蓉海膽三文魚子手卷

魚湯烏東

🔹甜品~ 《豆乳雪糕》,淡淡豆乳非常清香。
豆乳雪糕

食物無論色·香·味都俱全,仲有推廣優惠二人同行一人免費,晚夜二人同行只需$1380,另加一服務費。而且仲包埋兩小時指定清酒放題!而且餐廳環境又舒適,我都非常推介俾朋友。餐廳仲有幾間獨立鐵板燒房間,一班朋友一齊慶祝更有私人空間感!
清酒任飲
魚湯烏東
豆乳雪糕
清酒任飲
2024-03-02 50 瀏覽
螢火有鐵板燒teppanyaki & 廚師發辦omakase環境寬敞 大熒幕仲可以比大家寫上祝福語另設有3間包廂 包廂午市最低消費都係$2000起我今次揀咗午市套餐(月)一人前 $380/Person 另收加一服務費用餐時間大概90分鐘🍶90分鐘免費任飲清酒今日嘅任飲清酒係白雪 清甜 幾容易入口 🍽️沙律有隻蝦嘅沙律比出面齋沙律菜嘅沙律令人感到更有誠意🍽️鵝肝多士鵝肝入口即溶 多士好脆👍🏻🍽️廣島蠔以牛油煎香 鎖住蠔汁 2隻都好肥美配上大量櫻花蝦 色香味俱全🍽️汁煮白鱈魚呢道菜前期準備功夫都算幾多先要準備定高湯 再加煎香嘅洋蔥一齊慢慢熬煮 飲落清甜呢個白鱈魚係小鱗犬牙南極魚 肉質比普通白鱈魚實淨D魚皮慢慢煎煎到好似薯片甘脆🍽️美國牛肉厚燒廚師問我想食3成定5成熟 最後建議我試3成 因為如果覺得太生佢可以再整熟D但太熟就無得返轉頭 結果3成完全無問題配Wasabi醬同炸蒜片 我覺得原汁原味已經足夠而煎炒羽衣甘藍都係第一次試 口感都幾特別好似鬼佬芥蘭咁 🍽️櫻花蝦炒飯炒飯炒得夠幹身 粒粒分明配搭櫻花蝦 又係一個色香味俱全少見個係配搭個太陽蛋tim🍽️漬物🍽️Soup漬物係青瓜&牛蒡 湯夠熱🍨Dessert
環境寬敞 大熒幕仲可以比大家寫上祝福語

漬物係青瓜&牛蒡 湯夠熱

🍨Dessert
今日係豆腐雪糕 豆腐味都幾重 幾清新

宜家有個螢火清酒祭多重優惠
全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)
晚餐: 廚師發辦十六品晚餐(原價$1380/位),現推出優惠「二人同行,一人免費」
2024-03-01 50 瀏覽
今晚朋友提早幫我慶祝生日,去了尖沙咀一間餐廳「螢火」食鐵板燒,餐廳可以用平板電腦放天燈,環保又有創意餐廳現時有清酒祭多重優惠,包括:1️⃣ 全日清酒免費任飲2️⃣ 惠顧任何鐵板燒晚餐,每人即送日本海膽杯🥢 海膽杯 濃郁鮮味的海膽,口感絲滑濃稠我們叫了鐵板餐套餐「螢火是日推介 (二人前) $1390/位」,包括:🥢 沙律沙律菜清新爽口,有蝦、車厘茄、粟米粒等食材,充滿層次感,一個開胃前菜🥢 蒸蛋魚子鵝肝蒸蛋 細膩滑嫩,魚子醬香氣和鵝肝豐滿口感完美融合🥢 是日海鮮北寄貝 鮮甜濃郁,帶有淡淡的海洋風味,質感韌勁且鮮嫩,令人回味無窮🥢 澳洲龍蝦澳洲龍蝦 超級大隻,豐滿鮮美,肉質鮮嫩彈牙,滿溢著濃郁的海洋香氣🥢 南非鮑魚南非鮑魚 鮮美豐潤,質地韌勁彈牙,帶有淡淡的海洋鮮甜🥢 日本A5和牛薄燒 / 厚燒日本A5和牛薄燒 配上蔥蒜,口感鮮嫩融化,肉質細緻多汁,擁有濃郁的脂香和獨特的牛肉味道日本A5和牛厚燒 豐盈多汁,肉質鮮嫩,脂肪層綿密,口感豐富,散發著極致濃郁的牛肉香氣,令人垂涎欲滴🥢 櫻花蝦炒飯櫻花蝦炒飯 粒粒鮮香,櫻花蝦的鮮味與炒飯完美結合,口感香脆;最後還會加上蘭王太陽蛋,正🥢 吸物龍蝦麵豉湯 鮮甜
餐廳可以用平板電腦放天燈,環保又有創意

餐廳現時有清酒祭多重優惠,包括:
1️⃣ 全日清酒免費任飲

2️⃣ 惠顧任何鐵板燒晚餐,每人即送日本海膽杯
🥢 海膽杯 濃郁鮮味的海膽,口感絲滑濃稠

🥢 沙律

🥢 蒸蛋
魚子鵝肝蒸蛋 細膩滑嫩,魚子醬香氣和鵝肝豐滿口感完美融合

🥢 是日海鮮

🥢 澳洲龍蝦

🥢 南非鮑魚
南非鮑魚 鮮美豐潤,質地韌勁彈牙,帶有淡淡的海洋鮮甜

🥢 日本A5和牛薄燒 / 厚燒

🥢 櫻花蝦炒飯

🥢 吸物
龍蝦麵豉湯 鮮甜濃郁,龍蝦的鮮味與麵豉湯的香濃完美融合,滋味十足的美味吸物

🥢 甜品
豆腐雪糕 滑嫩清爽,豆腐的細膩口感與雪糕的冰涼相融,一個健康又美味的甜品
2024-02-29 62 瀏覽
天氣又轉冷了,今天來到尖東吃鐵板燒🔥 晚餐$1390 / person 😚 餐廳現在做優惠,我吃鐵板燒晚餐,他們送了一杯日本海膽杯🥹 還有清酒免費任飲🍶 餐廳還可以點天燈許願🎋 超浪漫的🌹🍀🍽️ Australia Lobster (澳洲龍蝦) 廚師在鐵板上示範了把龍蝦的肉和殼完美分離😎 龍蝦肉很新鮮爽口,蝦肉和蝦膏一起炒,超香😋 最後再用龍蝦頭熬了個湯☺️🍀🍽️ South Africa Abalone (南非鮑魚)南非鮑魚 配黑松露汁 和 三文魚子,配料帶出了鮑魚的鮮味!燒的時間剛剛好,一點也不硬,很彈牙!平時不太喜歡鮑魚的我也覺得超讚😍 今晚最讓我驚喜的一道菜~🍀🍽️ Japnese Hokkigai Clam (北寄貝)很新鮮的北寄貝,不過比起北寄貝,我覺得下面的湯汁更出色!🍀🍽️ Grilled Thin Cut Japanese A5 Wagyu Steak (日本 A5 和牛薄燒)這個餐可以選擇 和牛薄燒或厚燒 或 日本黑豚肉!我怕我的小鳥胃吃不完😆 所以選擇了薄燒。廚師建議薄燒可以生一點,厚燒就要燒熟些。因為和牛油脂很多,厚切燒熟一點會沒有那麼膩!薄切的和牛裡面包滿了蔥粒,加上和
🍀
🍽️ Australia Lobster (澳洲龍蝦)

🍀

很新鮮的北寄貝,不過比起北寄貝,我覺得下面的湯汁更出色!
🍀

這個餐可以選擇 和牛薄燒或厚燒 或 日本黑豚肉!我怕我的小鳥胃吃不完😆 所以選擇了薄燒。廚師建議薄燒可以生一點,厚燒就要燒熟些。因為和牛油脂很多,厚切燒熟一點會沒有那麼膩!薄切的和牛裡面包滿了蔥粒,加上和牛的油香味,每一口都是幸福的感覺🥰
🍀
🍽️ Fried Rice with Sakura Shrimp (櫻花蝦炒飯)

熱辣辣的炒飯🍚 加上櫻花蝦,香!再加上煎得金黃的蘭王蛋,吃完抱著肚子回家🤣
2024-02-25 60 瀏覽
今日午餐諗住搵間好食既餐廳食下野,就去左一間omakase試下,呢到環境一流,除左omakase仲有鐵板燒,環境寬敞仲有一幅牆身係可以天燈許願祈福,如果有人係到攪party都可以係呢到攪,如果想安靜d幾個人食都可以去獨立房幾個人靜靜地一路燒一路談天說地都幾正🤭,仲可以暢飲90分鐘清酒把酒談天,近期清酒系列係白雪,純度非常清澈好易入口,啱晒攞嚟去配壽司一齊食絕配👍🏻我就點左個廚師發板16品套餐$1380刺身:池魚、拖羅、鱈魚、海膽、日本象拔蚌刺身非常之新鮮,同平時出去其他食刺身既地方好唔同,魚既鮮味出哂黎,仲配合埋日本製Wasabi帶出魚既鮮,無論邊塊刺身都係好味好鮮嫩爽口壽司:日本新鮮帶子、甘海老、金目雕、左口魚邊(左口魚)、赤鯥新鮮帶子食落有一種甘香既鮮甜,個種鮮味由入口至到成個口都充滿住鮮味真係好特別,甘海老蝦肉都好爽口,左口魚同埋赤鯥魚就比較油份重,食落去口味比較濃厚d辣煮黑梅貝:配合埋辣酒一齊食另一番風味燒雞全翼:燒雞翼都可以燒得咁精緻,燒出黎既顏色靚之餘仲好食手卷有海膽、魚子、吞拿魚蓉第一啖食落去爆哂汁口感一流好味😋,最好三啖內食哂手卷最好魚湯(立魚發魚炒完再攞黎煲湯)所以好

刺身:池魚、拖羅、鱈魚、海膽、日本象拔蚌
辣煮黑梅貝:配合埋辣酒一齊食另一番風味
燒雞全翼:燒雞翼都可以燒得咁精緻,燒出黎既顏色靚之餘仲好食
魚湯(立魚發魚炒完再攞黎煲湯)所以好入味,仲有配埋烏冬好更加好味,湯味好鮮甜,咁好味既魚湯第一次了
海鹽雪糕:好濃郁雲呢拿雪糕帶有好香的海鹽味,非常好食,雪糕亦都好滑身值得食

📍地址:螢火 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖