螢火

Hotaru
2024-01-13 46 瀏覽
#螢火 🇯🇵 放假對自己好啲,來了這間在尖東的鐵板燒餐廳試試。一入門口就被一個特大櫻花投影螢幕吸引了,當日有人生日,螢幕可以投影具生日字句的天燈,又幾特別。點了午餐一人前 $540,裡面包括:🔸沙律🔸拖羅刺身🔸南非鮑魚👍🏻👍🏻🔸 清酒煮蜆👍🏻🔸鵝肝多士👍🏻🔸美國牛肉薄厚燒👍🏻🔸櫻花蝦炒飯、漬物、味噌湯🔸焙茶雪糕- 南非鮑魚很新鮮,鐵板燒後肉質依然軟嫩,配松露醬和三文魚籽點綴。師父說這是繼龍蝦後第二招牌。- 匈牙利鵝肝多士配焦糖醬,厚切鵝肝加了紅酒烹煮,食落仲好Juicy!- 牛柳粒以炒羽衣甘藍及芥末醬提味,又出奇地幾夾,清酒煮蜆的大蜆新鮮鮮甜,不錯。餐廳除了鐵板燒,還有Omakase 選擇,晚市仲做緊買一送一呢。另外餐廳有兩間細房及一間大房,可以讓人包場慶祝。人均$600📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

#螢火 🇯🇵

🔸南非鮑魚👍🏻👍🏻
🔸 清酒煮蜆👍🏻
🔸鵝肝多士👍🏻
🔸美國牛肉薄厚燒👍🏻
🔸櫻花蝦炒飯、漬物、味噌湯
🔸焙茶雪糕

人均$600
📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
  • 清酒煮蜆
  • 美國牛肉厚燒
  • 鵝肝多士
  • 南非鮑魚
🍱午市套餐(月)一人前 $380/位一開始將所有食物放在枱上,再每項烹調,但不是按照餐牌次序上菜,整體食物正常發揮。🥗沙律上有隻細細生蝦,沙律醋醬汁多味道不錯。🍞好厚身既鵝肝配上柚子蜜糖,旁邊有柚子果醋啫喱解膩,配搭比較特別。缺點係煎得唔夠脆口。🐟汁煮白鱈魚帆船般設計,白鱈魚無骨鮮甜,缺點係洋蔥麵豉湯偏鹹味,魚皮重燶味。🦪廣島蠔配上脆口櫻花蝦,廣島蠔味濃每人有二隻添。🐄美國牛肉厚燒肉味比較濃,薄切就口感比較豐富。再配上Wasabi忌廉汁同羽衣甘蘭。🍚櫻花蝦炒飯食落好普通,荷包蛋好搶眼,但無網上講到咁好食。🍨甜品當日是焙茶雪糕不錯,比較快溶建議盡快食用。🏮環境適合慶祝生日/節日等,可以在平板上寫祝福語,之後就會係投射牆出現。如果6-12位可以包房,低消係每人一個餐。
🍱午市套餐(月)一人前 $380/位

沙律

🥗沙律上有隻細細生蝦,沙律醋醬汁多味道不錯。

汁煮白鱈魚

廣島蠔

🦪廣島蠔配上脆口櫻花蝦,廣島蠔味濃每人有二隻添。
美國牛肉

櫻花蝦炒飯

🍚櫻花蝦炒飯食落好普通,荷包蛋好搶眼,但無網上講到咁好食。
甜品

🍨甜品當日是焙茶雪糕不錯,比較快溶建議盡快食用。
漬物同吸物

🏮環境
如果6-12位可以包房,低消係每人一個餐。
2024-01-08
甜品
餐廳設有投影互動天燈打卡牆,可以自己寫上祝福或慶祝字句。除左鐵板燒及Omakase,午市亦有定食套餐,只需$118起。餐廳仲左緊以下優惠:🈹全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)🈹凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻。🈹廚師發辦十六品晚餐(原價$1380/位),現推出優惠「二人同行,一人免費」。🈹凡惠顧任何鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐可獲贈二份日本生蠔,如此類推。龍蝦鐵板燒 ($1190)🥢沙律新鮮嘅沙律菜🥗加上蕃茄🍅粟米🌽蝦🦐食落口感清爽,十分開胃🥢蒸蛋蒸蛋口感柔軟滑嫩,蛋液的質地細膩🥚加入鮮香的黑魚子及細膩的鵝肝🪿令味道更加豐富,面頭加上食用花💐增添了視覺上的美感。🥢澳洲龍蝦澳洲龍蝦肉質鮮甜,緊密又脆嫩,食落肉質彈牙🦞用上龍蝦頭的膏,製成龍蝦醬一齊炒,味道更加濃郁。🥢清酒煮蜆清酒煮蜆的湯汁鮮甜,源自蜆肉的鮮味。蜆肉大大隻,口感鮮嫩,帶有輕微的咬勁🍶清酒的加入為湯汁帶來清爽的口感,同時提升了蜆肉的鮮味。🥢鵝肝多士匈牙利鵝肝的口感豐潤🪿帶有濃厚的奶油和肉香,配上意大利焦糖醬,增添了甜蜜的口感和香氣。🥢日本 A5 和牛薄燒 A
餐廳仲左緊以下優惠:

🈹全日指定清酒免費任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)

龍蝦鐵板燒 ($1190)

🥢沙律
新鮮嘅沙律菜🥗加上蕃茄🍅粟米🌽蝦🦐食落口感清爽,十分開胃

🥢蒸蛋

🥢澳洲龍蝦

🥢清酒煮蜆

🥢鵝肝多士

🥢日本 A5 和牛薄燒
A5 和牛薄燒口感非常嫩滑且多汁,肉質細軟,脂肪在肉中均勻分佈🐮加入蒜蓉🧄和葱花令味道更濃郁。配上羽衣金蘭,提供了解膩的作用。

🥢櫻花蝦炒飯
炒飯粒粒分明🍚櫻花蝦的香氣和鮮味能夠為炒飯增添豐富的口感🍳蘭王蛋的加入為炒飯帶來了柔軟和濕潤的質地。

🥢吸物
龍蝦蝦頭嘅膏亦沒有浪費🦞用來熬湯,令湯頭味道更加鮮甜

🥢甜品
甜品可選咖啡☕️或雪糕🍦十分滿足

2024-01-08 40 瀏覽
新年開年飯去咗螢火食teppanyaki最近最正嘅😍當然係預約有得free flow飲清酒普通至商務lunch set 都超級吸引我哋分別嗌咗三個唔同set前菜係沙律 冇乜特別商務有拖羅刺身😚之後分別有大蝦 廣島蠔 🦪同埋原隻南非鮑魚個人認為蝦同鮑魚比較好食蠔就有啲失色🥲而酒煮蜆同埋洋蔥湯鱈魚之間各有千秋 都好味的之後下一個菜式就係鵝肝同埋帆立貝鵝肝超級大份 好邪惡😭帆立貝配上魚子醬都好好食最後當然有燒牛😍厚切同薄切我哋都有試薄切比較惹味😆之後就係麵豉湯同埋炒飯流心太陽蛋 巧巧食☀️甜品係開心果雪糕本身偷望到隔籬枱有綠色雪糕以為係抹茶😹點知係開心果有啲特別 小驚喜總括嚟講都唔錯呢個價位係抵食的😝
新年開年飯去咗螢火食teppanyaki
總括嚟講都唔錯
呢個價位係抵食的😝
2024-01-01
2024-01-04 58 瀏覽
位於尖東商場地庫 有一間專做鐵板燒& omakase嘅日式餐廳 餐廳裝潢簡約有格調 分區清晰整齊 設有包廂服務可以同三五知己一家人一齊聚會都冇問題 餐廳仲做緊12月螢火清酒祭優惠 可以免費清酒任飲🤤🤤 凡惠顧午市套餐 均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻✌🏼我同朋友一齊食鐵板燒午市套餐 飲住清酒 睇住廚師悉心為我哋炮製美食 簡直係多重享受🥳🥳 廚師細心提醒我們每品嚐一道料理前可用抹茶漱口🤗 保持口腔味道乾爽 這樣可以品嚐每一道美食嘅味道😋😋😆開餐啦😄🌟午市套餐(星)一人前 💰$380@ +1 🥗沙律🥗前菜是開胃的沙律菜味道清新 🐚黑魚子伴北海道帆立貝充滿牛油香味 鮮味十足🐟汁煮白鱈魚用洋蔥湯配搭白鱈魚湯滲入白鱈魚嘅鮮甜香味 味道倍增 🦐大蝦用牛油煎香蝦頭 去蝦殼上 大蝦肉質爽口鮮甜 連同蝦頭內蝦膏蝦肉 味道更加鮮美🤤🤤🐮美國牛肉厚燒揀選後燒美國牛肉廚師簡單為牛肉調味,然後煎香 揀咗五成熟嘅牛肉 內裏仍色澤粉嫩 由香四溢 肉汁鎖緊🤗👍🏻👍🏻🍚樱花蝦炒飯配料豐富,份量十足,有櫻花蝦蔥花蛋汁等 廚師細心烹調 每粒飯粒都沾上蛋汁 味道調配合適 最後加上荷包蛋 賣相一流🤩🫕漬物 湯品店員送
餐廳裝潢簡約有格調 分區清晰整齊

味道更加鮮美🤤🤤

🐮美國牛肉厚燒
由香四溢 肉汁鎖緊🤗👍🏻👍🏻

🍚樱花蝦炒飯
配料豐富,份量十足,有櫻花蝦蔥花蛋汁等
廚師細心烹調 每粒飯粒都沾上蛋汁
味道調配合適 最後加上荷包蛋 賣相一流🤩

🫕漬物 湯品
店員送上日式漬物及麵豉湯
涼拌牛牛蒡 青瓜 味道帶鹹香
飽足度加倍😆😁

🍨牛乳雪糕
食到淡淡嘅牛乳香味 為今餐嘅邪惡度作平衡😆

📍 螢火 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
————————————————————————螢火地址:尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖超浪漫螢火天燈許願鐵板燒,晚市2個鐘免費任飲sake🍶!同場加影omakase 晚市買一送一活動🥳🟠推薦食物 Recommended 🔹螢火廚師特選二人前($1490/位):螢火的招牌之一,它結合了多種精選食材,呈現出精緻而美味的料理饗宴,每一道菜都展現了廚師的巧思和烹飪技巧👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳🔸魚子醬燉蛋🐣:燉蛋口感滑嫩,以魚子醬作為調味,帶來豐富的風味,稍微有點偏油🔹龍蝦🦞:螢火的招牌菜之一,龍蝦肉質鮮嫩,搭配蝦膏作為醬汁,味道濃郁迷人,而且隨後還巧妙地將蝦頭用來煲湯,讓整道菜更加豐富🥣🔸鮑魚松露醬綴三文魚籽:以鮑魚為主角,口感鮮嫩,搭配松露醬和三文魚籽點綴,松露醬的香氣和三文魚籽的爽脆口感相互輝映,帶來豪華的味覺享受🔹海膽魚🐟:這道菜以海膽魚為主角,將魚鱗炸得脆身,海膽的鮮甜和魚肉的嫩滑相得益彰,令人愛不釋口🔸匈牙利鵝肝多士🦆:將匈牙利鵝肝多士搭配柚子jelly,既解油膩又豐富口感,鵝肝的香濃與柚子的清新相互融合,帶來獨特的味道享受😋🔹日本A5和牛🥩:頂級的日本A5和牛為主角伴以芥末
————————————————————————

魚子醬燉蛋

龍蝦

鮑魚松露醬綴三文魚籽

匈牙利鵝肝多士

🔹日本A5和牛🥩:頂級的日本A5和牛為主角伴以芥末醬提味,和牛的肉質鮮嫩多汁,搭配芥末醬的微辣香氣,絕佳搭配
🔸蘭王蛋🐣櫻花蝦炒飯:蘭王蛋的豐富口感和櫻花蝦的鮮甜相互融合,讓這道炒飯成為一道令人回味的主食
蘭王蛋櫻花蝦炒飯
蘭王蛋🐣櫻花蝦炒飯

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
廚師👩🏻‍🍳 卓越的溝通交流,感受到對料理的熱情和專業,員工友善和專業的態度迎接客人

🟡環境 Environment
浪漫天燈可以許願☺️🫶🏻有vip房間更有privacy

🟠總評分Overall (8.5/10)

💰$1500/person
  • 日本A5和牛厚燒
  • 鵝肝
  • 鮑魚
  • 蘭王蛋炒飯
🌸《螢火 · 鐵板燒 · 尖沙咀》-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍽️螢火廚師特選 (二人前) $1590🌼沙律🌼蒸蛋🌼刺身三點🌼鵝肝多士🌼澳洲龍蝦🌼南非鮑魚🌼和牛薄燒/厚燒🌼蝦花蝦炒飯🌼漬物&吸物🌼甜品同朋友慶祝生日去螢火真係無得輸,餐廳裝修以天燈為主題,可以係螢幕上同朋友寫上祝賀字句,又可以同天燈打卡合照,推薦🙆🏻‍♀️食物安排既次序由淡味既前菜刺身至主菜龍蝦同和牛,可以睇住廚師細心咁烹調☺️ 印象最深刻就係非常之生猛既澳洲龍蝦🥹新鮮到不得之了,食落肉質好彈牙爽口,加上廚師高超既拆殼技巧,食得又睇得🫢 另有厚燒既A5和牛都非常之正👍🏻 雪花分佈好靚,食落唔會太油膩,又食落淡淡既牛味,唔錯‼️仲有蝦花蝦炒飯都唔惹小,用左蘭王蛋鋪係炒飯面,粒粒炒飯加埋香濃蛋王汁,無得輸🙆🏻‍♀️-📍 螢火@hotaru_teppanyaki_omakase 尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖-環境:🌸🌸🌸🌸🌸味道:🌸🌸🌸🌸🌸服務:🌸🌸🌸🌸🌸衛生:🌸🌸🌸🌸🌸性價比:🌸🌸🌸🌸🌸Revisit: 🧡-#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfo
🌸

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

Revisit: 🧡
#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_tst #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #hkrestaurant #englishreview #luxuryfoodstyle #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港打卡 #餐廳推介#假日好去處 #香港必吃 #香港美食 #香港好去處 #香港探店 #香港旅遊攻略 #尖沙咀美食 #鐵板燒🍴 #teppanyaki
📍螢火(尖沙咀)一個人的浪漫💕自己一個都可以食豪啲~生活係自己的😉2024年第一餐食廚師發板🧑‍🍳豪氣滿滿🫵🏻另外餐廳仲有一個放天燈既活動~岩哂2024年想求婚/製造驚喜比另一半既您🫣揀左*午市鐵板燒teppanyaki*餐廳最近推岀不同優惠🗒️✨螢火清酒祭優惠全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)✨凡顧客惠顧任何鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐可獲贈二份日本生蠔,如此類推。(每日限量供應,送完即止)✨凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻。迎新優惠特別吸引,快啲係午市過黎享受美食🫰🏻美食配佳餚🦐✨帆立貝配黑魚子醬由於岀自新鮮大隻既帶子,肉質爽嫩,味道鮮甜、即刻煎香,廚師自己調既汁,好香牛油味再配黑魚子醬,更帶岀鮮味🥰✨ 大蝦脆口彈牙,肉厚索汁,加上蝦膏的精華,蝦味相當濃郁,變得更惹味,味道口感一流~✨ 汁煮白鱈魚魚皮先係重點,廚房會另外煎脆首要食魚皮~再食魚肉白鱈魚煎至金黃焦香,兩邊脆身香口入口牛油味香濃,油份適中口感結實有咬口~底層用洋蔥湯搭配,好夠洋蔥味,鹹味得宜,好飲😋✨ 厚燒美國牛肉七成熟既厚切牛肉,熟度岩岩好!有芥末醬作

📍螢火(尖沙咀)

一個人的浪漫💕自己一個都可以食豪啲~
生活係自己的😉
2024年第一餐食廚師發板🧑‍🍳
豪氣滿滿🫵🏻

另外餐廳仲有一個放天燈既活動~
岩哂2024年想求婚/製造驚喜比另一半既您🫣

揀左*午市鐵板燒teppanyaki*
餐廳最近推岀不同優惠🗒️
✨螢火清酒祭優惠
全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)

迎新優惠特別吸引,快啲係午市過黎享受美食🫰🏻美食配佳餚🦐

✨帆立貝配黑魚子醬
味再配黑魚子醬,更帶岀鮮味🥰

✨ 大蝦

✨ 汁煮白鱈魚
魚皮先係重點,廚房會另外煎脆
首要食魚皮~再食魚肉
白鱈魚煎至金黃焦香,兩邊脆身香口
入口牛油味香濃,油份適中
口感結實有咬口~
底層用洋蔥湯搭配,好夠洋蔥味,鹹味得宜,好飲😋

✨ 厚燒美國牛肉
七成熟既厚切牛肉,熟度岩岩好!有芥末醬作調味,旁邊有炸蒜,夾埋牛肉一齊食就無得頂,份量非常慷慨,一咬落去油脂爆發,正👍

✨ 櫻花蝦炒飯
最特別係廚房炒完飯再煎半熟雞蛋🥚
蛋漿滲透每粒炒飯再配、
櫻花蝦脆脆香香的口感
搭配粒粒分明的炒飯,根本絕配呀~
滿滿的櫻花蝦,就足夠令人吸睛🤩
而且鹹度不會太重口味的~

呢個午市套餐仲包括沙律🥗漬物+甜品🍧
CP值都算高,可以再回頭😍

晚餐我就會推薦廚師發辦omakase
廚師發辦十六品晚餐(原價$1380/位)
呢家做緊優惠「二人同行,一人免費」
到時廚師發板,會係最時令同當季新鮮既海鮮🦞做十六品,真係好豐富😍

2024-01-01 33 瀏覽
1/1/2024訂了12:00和親人一起到螢火食午餐🍚!媽媽行動不便需要坐輪椅!致電管理處要求開升降機!但管理員說同事去了食飯無人來開!要等到1:00才有人來開!最後選擇4個人枱媽媽落樓梯!想像唔到商場祇有一個職員工作!😤
2024-01-01
  • 汁煮白鱈魚
  • 甜品
見到佢有個清酒祭好似幾抵,全日指定清酒任飲之餘我媽卡些萬事做緊二人同行一人免費今次食咗嘅晚餐set盛惠每位1380即刻同朋友book咗四位Omakase ,不過唔知我哋係咪太遲book嘅關係,佢唔俾吧枱我哋,不過都間咗間細房比我哋呢個set包括刺身五點- 刺身,總括嚟講都幾新鮮壽司五點漬物- 牛蒡同蘿蔔手卷- 個海膽手卷都幾出色,餡料多到爆咗出嚟魚湯- 奶白色嘅魚湯好鮮甜,充滿魚油嘅香味開心果雪糕- 好少日本餐廳有開心果雪糕食而且裏面有果仁碎口感好豐富 總括來說,呢度嘅Omakase都幾抵嘅不過唔知我哋係咪飲咗飲得太耐,臨尾我哋想開多一支侍應都唔俾我哋開哈哈哈,可能驚我哋呢班酒鬼賴死唔走阻住佢哋收工掛
見到佢有個清酒祭好似幾抵,全日指定清酒任飲之餘
我媽卡些萬事做緊二人同行一人免費
今次食咗嘅晚餐set盛惠每位1380

即刻同朋友book咗四位Omakase ,

呢個set包括
刺身五點- 刺身,總括嚟講都幾新鮮
壽司五點
漬物- 牛蒡同蘿蔔
手卷- 個海膽手卷都幾出色,餡料多到爆咗出嚟
魚湯- 奶白色嘅魚湯好鮮甜,充滿魚油嘅香味
開心果雪糕- 好少日本餐廳有開心果雪糕食
而且裏面有果仁碎口感好豐富

總括來說,呢度嘅Omakase都幾抵嘅

2023-12-24 1899 瀏覽
廚師發辦十六品晚餐🍱 前菜:關東煮賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧關東煮湯底帶有鰹魚和昆布的鮮味,獅子狗吸納了當中的精華,食落彈牙又鮮甜,非常清新開胃。刺身五品(油甘魚、拖羅、海膽、寄貝、火炙銀鱈魚)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧刺身擺盤精美用心,色澤鮮嫩明亮,件件厚切非常足料。🐧 最喜歡拖羅刺身,食落魚脂油香滿溢,口感嫩滑豐富,入口即化,非常高質。🐧❣️師傅特意提醒刺身由淡至濃排列食用,保證客人能享受最佳滋味,非常貼心。煮物:辣汁煮黑目貝黑目貝口感爽彈煙韌,嚼感十足,煮得非常入味,辣中帶鮮,非常惹味。壽司五品(金鯛、甘海老、赤貝、鰹魚、銀鱈魚BB加黑松露醬)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧壽司同樣非常新鮮,晶瑩剔透,壽司握飯一口大小,味道溫和中帶有微妙的刺感,令魚材深藏的旨味更出眾。🐧 最欣賞甘海老壽司,甘海老口感爽滑彈牙,味道鮮甜甘美,再淋上特配的青檸汁,微微的酸味誘出甘海老的鮮味,滋味滿分。跟壽司附有牛蒡、生薑等小菜,可以在壽司之間食用,清清喉嚨解解膩。海膽手卷賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧手卷內含大量的鮮黃色的海膽,入口軟滑即溶,質感細膩,帶有海水的鹹鮮滋味,食落甘甜可口,非
廚師發辦十六品晚餐🍱

關東煮
前菜:關東煮

刺身五品

刺身五品(油甘魚、拖羅、海膽、寄貝、火炙銀鱈魚)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

刺身擺盤精美用心,色澤鮮嫩明亮,件件厚切非常足料。

辣汁煮黑目貝

煮物:辣汁煮黑目貝

壽司五品

壽司五品(金鯛、甘海老、赤貝、鰹魚、銀鱈魚BB加黑松露醬)

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

手卷內含大量的鮮黃色的海膽,入口軟滑即溶,質感細膩,帶有海水的鹹鮮滋味,食落甘甜可口,非常高質。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

鮮魚湯底鮮香清甜,入口潤滑順喉,不會太油太膩,配搭彈牙煙韌的烏冬,非常出色。

燒銀鱈魚外皮燒得特別香脆,內裡魚肉非常嫩滑,味道既有魚肉的鮮又有燒汁的甜,未加點一旁附上的蛋黃沙律醬已經非常美味。

綠茶雪糕

🐧❣️最後會送上一球冰涼香滑的綠茶雪糕,為豐富美味的一餐畫上完美的句號🌟

🐧❣️以上套餐原價$1380 一位,現推出「二人同行,一人免費」優惠,超級抵食👍

🐧❣️12月螢火正推廣清酒祭優惠,全日指定清酒可免費任飲🍶 (午市90分鐘,晚市120分鐘)

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳設有大型營幕,客人可寫下祝福字句,投影到天燈上許願,浪漫又夢幻。

餐廳亦設有獨立鐵板燒房可以預約,私人聚會一流推薦。

🐧❤️結語:刺身壽司款款新鮮又出色,誠意推薦❣️
關東煮
刺身五品
辣汁煮黑目貝
壽司五品
綠茶雪糕
2023-12-20 1248 瀏覽
食我最鍾意嘅鐵板燒😋 提早慶祝聖誕節🎄因為今次係主要食嘢🤪全晚都好滿意 心情靚🥰龍蝦勁彈牙非常生猛,仲喺度彈吓彈吓 生蠔 鮑魚 象拔蚌 A5和牛全部好正 飽到我們不行今日是日,海鮮係象拔蚌 我覺得我好好彩,因為我好鍾意食象拔蚌問咗師傅,佢話有陣時會係食蟹 我哋簡食($1390 每位嘅鐵板燒 )我同男朋友揀咗薄燒牛肉同埋厚燒牛肉兩樣都諗住試吓我自己就偏向鍾意薄燒牛肉多啲,因為捲着好多香蒜非常可口 ,但係厚燒牛肉份量就牛肉多啲!另外值得一題就係荷包蛋櫻花蝦炒飯非常好食師傅,好細心 係男仔大碗啲飯,女仔就細碗啲,的確分配得好好,因為去到食飯嘅時候我哋兩個都非常飽我哋book咗6:00但係遲到大概6:30左右先至到6:30人流唔係好多,但係食嘢期間不知不覺餐廳已經滿座 估唔到平日都咁多人不過好彩地方寬敞,而且座位唔係好近,所以都仲有私隱度 亦都唔會好嘈 睇嚟好彩,我有book枱有得用iPad畫畫或寫祝福嘅說話天燈會喺螢幕出現🤩好得意✨一開始我哋搵唔到個門口喺邊度哈哈 原來喺另一邊__________________________晚市任飲指定清酒120分鐘🍶🎎仲送兩隻生蠔🦪午市嘅話就係飲任90
食我最鍾意嘅鐵板燒😋 提早慶祝聖誕節🎄

因為今次係主要食嘢🤪
全晚都好滿意 心情靚🥰龍蝦勁彈牙
非常生猛,仲喺度彈吓彈吓

生蠔 鮑魚 象拔蚌 A5和牛全部好正
飽到我們不行
問咗師傅,佢話有陣時會係食蟹

我哋簡食($1390 每位嘅鐵板燒 )
我同男朋友揀咗薄燒牛肉同埋厚燒牛肉兩樣都諗住試吓

另外值得一題就係荷包蛋櫻花蝦炒飯非常好食
師傅,好細心 係男仔大碗啲飯,
女仔就細碗啲,
的確分配得好好,因為去到食飯嘅時候我哋兩個都非常飽

我哋book咗6:00但係遲到大概6:30左右先至到
睇嚟好彩,我有book枱

有得用iPad畫畫或寫祝福嘅說話
天燈會喺螢幕出現🤩好得意✨

一開始我哋搵唔到個門口喺邊度哈哈
原來喺另一邊

__________________________
晚市任飲指定清酒120分鐘🍶🎎
仲送兩隻生蠔🦪
午市嘅話就係飲任90分鐘
🔺鐵板燒 午餐$380起~
🔺預訂聖誕除夕鐵板燒或omakase晚餐有八折

• 澳洲龍蝦
  • 南非鮑魚
  • 日本A5和牛薄燒
餐廳推出限定「12月螢火清酒祭優惠」😍全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)2. 凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻🦪🦪今次和朋友分別嗌咗各鐵板燒午市套餐(星)(月)一人前😋沙律上菜快👍🏻一坐低有碗沙律,蔬菜新鮮,口感清爽,配搭黑醋和細車厘茄,十分開胃🫶🏻帆立貝帆立貝大大粒,有海鮮嘅鮮味,口感順滑,肉質鮮甜,搭配魚子醬食,味道昇華廣島蠔脹卜卜😍非常新鮮又肥美,燒得剛好,配搭埋預先燒香的櫻花蝦和蔥花👍🏻鵝肝多士擺盤精美💖口感外脆內軟,入口即溶🤤配搭柚子啫喱和多士一齊食,中和油膩感汁煮白鱈魚賣相靚📸 師傅燒香左魚皮,叫我哋食先再食白鱈魚,魚皮又脆又香口,魚肉質結實,配搭埋洋蔥湯😋洋蔥好香甜,好味大蝦🍤虎蝦肉質爽口,大大隻,好細心切開3件,容易同朋友分享一齊食😌櫻花蝦炒飯脆口帶香的櫻花蝦,外皮香脆😌炒飯粒粒分明,配搭蔥花和太陽蛋,好美味😋美國牛肉薄燒/ 厚燒薄燒牛肉外皮煎得焦香,內保持到軟嫩多汁😋包住蔥花,蒜頭粒,味道好正漬物牛蒡口感爽脆,配搭酸瓜,酸酸甜甜,十分清新甜品甜品款式經常變,好有神秘感,今次食到豆腐味嘅雪糕,口感滑順,質地綿密🍨📍螢火尖沙咀加
今次和朋友分別嗌咗各鐵板燒午市套餐(星)(月)一人前😋

帆立貝

汁煮白鱈魚

大蝦🍤

櫻花蝦炒飯

美國牛肉薄燒/ 厚燒

漬物
牛蒡口感爽脆,配搭酸瓜,酸酸甜甜,十分清新

📍螢火
尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈
LG樓1號舗
2023-12-17 40 瀏覽
Probably because of the cold, ❄️Tummy became a big fan of teppanyaki recently ❤️‍🔥 heard of this new shop located in Tsim Sha Tsui, offering set at HK$380 😍 They also offer free free flow sake in lunch 🍶Such a good deal ‼️Tummy and friend picked 2 sets to try out different food 😋🌙Moon set HK$380🔸starterSalad 🥗 with fresh prawns are served soaked in yuzu sauce 💖🔸Foie gras toastNever got enough of foie gras 🤤probably the most memorable dish. 😍👍🏼The caramel with the crumbly toast, together with the cr

🌙Moon set HK$380
🔸starter

🔸Foie gras toast
Never got enough of foie gras 🤤probably the most memorable dish. 😍👍🏼The caramel with the crumbly toast, together with the creamy foie gras, is a dreamy combination 🤩🌈 Not to mention the yuzu jelly 🍋 very refreshing 😋

🔸Boiled Cod
Never imagined soup can be cooked on a sizzling pan but the chef made it 👩🏻‍🍳🥹 the onion soup is so good and the cod fish is very fresh 😋🧅the peel is fried such that it is as crispy as chip 🍟🐟

🔸Hiroshima oyster
Two extremely fatty oyster covered in Sakura shrimp 🦐 🤤 Satisfied 💕 You would observe that the plating is very delicate 🌸

🔸Grilled thin cut steak
Really like that the chef put Kale beneath the steak such that the Kale can absorb the juice and oil of the steak. 🥩💚The garlic and green onion is embroiled by the thin steak and tastes savoury🫰🏻the wasabi mayo is a plus 🧩😻

🔸Fried rice with Sakura shrimp
Really enjoyed the fried rice but we were too full🥹🥹the sunny side up is perfect 💯 the egg white is crispy and the egg york melts into the rice 🍚 🌅

🔸soup and dessert
The dessert is tofu ice cream 🍨 the soup is served with some tsukemono 😋

Before we left, we also made a wish on the romantic wishing wall 🌺✨

🍭Hotaru 螢火
🍭 Shop 1, LG/F, Hilton Towers Tsim Sha Tsui East, Tsim Sha Tsui
外賣自取
💯推薦指數:6.5/10≡※≡※≡※≡※≡※ 🍑店員推薦午市Menu🍑 ≡※≡※≡※≡※≡▪️午餐廚師發辦 $488.前菜:羅宋湯蒸蛋:魚籽蟹肉蒸蛋壽司十二貫:真鯛、鮮帶子、深海池魚、甘蝦、油甘魚、左口魚、北寄貝、中拖羅、銀鱈魚、赤鯥、大拖羅、北海道海膽手卷:北海道海膽+吞拿魚+魚籽+蟹肉手卷烏冬:鮮魚湯烏冬甜品:海鹽味雪糕.小編欣賞廚師將壽司發配的次序由淡至濃排列,讓客人能感受到每款魚最真實的味道。.食物方面,這幾款確實讓我驚喜不已。▪️蒸蛋口感滑嫩,內裡藏著多款海鮮食材,層層遞進,口感豐富。▪️北海道海膽最為驚喜,足夠冰涼,入口遇熱即溶,冷熱交融的感覺突出,鮮甜香味亦隨即在口中四溢;緊貼其後的是銀鱈魚,其魚油味甘香,與表面的鹹蛋黃醬和黑松露醬相當合襯;赤鯥和大拖羅的油脂分佈平均度相當出眾,入口即化。▪️鮮魚湯烏冬的湯底柔滑,味道香甜,口感味道猶如豆漿。.正直清酒祭,全日指定清酒任飲,餐廳亦會準備多個日式小酒杯供客人品酒,加上所選的清酒味道較淡,不容易醉。.用餐後,店員會讓客人在Ipad上寫祝福字句,其後會顯示在螢幕的天燈上,用作許願。. 餐廳面積較大,除了壽司Omakase和鐵板燒Omak
💯推薦指數:6.5/10

▪️午餐廚師發辦 $488
前菜:羅宋湯
蒸蛋:魚籽蟹肉蒸蛋
手卷:北海道海膽+吞拿魚+魚籽+蟹肉手卷
烏冬:鮮魚湯烏冬
甜品:海鹽味雪糕
小編欣賞廚師壽司發配的次序由淡至濃排列,讓客人能感受到每款魚最真實的味道。
食物方面,這幾款確實讓我驚喜不已。
▪️鮮魚湯烏冬的湯底柔滑,味道香甜,口感味道猶如豆漿。
餐廳面積較大,除了壽司Omakase和鐵板燒Omakase兩個大範圍外,亦設有獨立小型房間供客人舉行私人活動。
亦因為面積大,員工數量少,所以廚師未必能貼身照顧每一位客人,若果餐廳能聘請多幾位廚師,用餐體驗會更好。

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

😍整體評分
味道:🌟🌟🌟🌟🌟