螢火

Hotaru
2023-12-04 71 瀏覽
雖然11月中去完日本旅行,食過sukiyaki, shabu shabu, teppanyaki, 但係真係好鍾意食日式料理,所以又search左鐵板燒,今次去尖沙咀多人推薦嘅螢火,餐廳提供鐵板燒同omakase!今次橋嘅餐單係午市(月)一人前套餐▪️ 鵝肝多士:燒完之後,鵝肝表面香脆,但咬左一咬內𥚃非常juicy 同香軟,滲出油脂,忍唔住大啖放入口中美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟 ▪️汁煮白鱈魚:非常特別煮法,師傅把魚片去掉再燒,非常脆香,而魚肉保持鮮嫩美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟▪️廣島蠔:除了燒蠔外,還加上入口脆卜卜樱花蝦,都係非常特別美味指數:★ ★ ★ ★ ☆⁣▪️黑豚肉:豚肉好滑同多汁,咬落爽口冇筋有好香既紅酒味,美味指數: 🌟🌟🌟🌟🌟—————————————環境分數:🌟🌟🌟🌟🌟美味分數:🌟🌟🌟🌟🌟服務分數:🌟🌟🌟🌟🌟價錢分數:★ ★ ★ ★ ☆—————————————

美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
美味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
美味指數:★ ★ ★ ★ ☆
⁣▪️黑豚肉:豚肉好滑同多汁,咬落爽口冇筋有好香既紅酒味,
美味指數: 🌟🌟🌟🌟🌟
  • 櫻花蝦炒飯
  • 鵝肝多士
  • 汁煮白鱈魚
  • 廣島蠔
螢火 📍尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━無意中看到一間在尖東開了很久的日式鐵板燒店最近推出「11月螢火清酒祭」便前來一試 無論午市晚市都有清酒免費任飲活動! 另外亦有送日本生蠔/以優惠價加購日本生蠔的優惠 最後幾日要把握機會啦 不過即使錯過11月活動其實也記得留意餐廳的晚市Omakase買一送一! 有興趣可以去官方社交平台看看具體細節~ 優惠無論平日週末還是公眾假期都可以使用 佛心佛心這次午餐時間到訪則選擇了午市最豐富的套餐 豐富程度媲美很多晚市套餐卻只要 $540 +10%性價比超高🥹 不過如果午餐想吃日式定食也可以來這裡 百餘元就有交易~ps 餐廳面積很大 也有獨立teppanyaki房間可以包場 最特別是有放天燈互動熒幕 好奇寶寶玩了🤣 原來可以在Ipad 畫上自己喜歡的圖案或文字 便會投影到超大屏幕上了!━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥗 沙律🐟 拖羅刺身▶︎ 拖羅極厚切而無筋 而沙律酸鹹開胃~好味指數:●●●◯◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐚 南非鮑魚▶︎ 南非

螢火
📍尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖

🥗 沙律
🐟 拖羅刺身
▶︎ 拖羅極厚切而無筋 而沙律酸鹹開胃~
好味指數:●●●◯◯

🐚 南非鮑魚
▶︎ 南非九頭鮑魚搭配了紫菜醬和鮑魚肝醬
▶︎ 鮑魚自帶鮮味 口感爽彈不難嚼
▶︎ 紫菜醬更加增添了鹹鮮感 鮑魚肝醬則是極致濃郁的海味呢

🐚 清酒煮蜆
▶︎ 師傅先點火把酒精揮發 然後加入蜆肉烹煮 還是第一次在鐵板燒吃到這樣的菜式!
▶︎ 蜆肉超級爆滿和鮮甜 搭配上自帶清甜香的湯底超級搭~ 冬天吃上這樣一碗會很滿足
好味指數:●●●●●

🍞 鵝肝多士
▶︎ 不誇張 這裡的鵝肝是我見過分量最豪爽的! 鵝肝煎香搭配脆多士和焦糖醬 另外搭配柚子啫喱吃後解膩
▶︎ 鵝肝外層微微脆 內裡則是充滿油香 搭配上微微甜的脆多士口感上也很豐富~

🥩 美國和牛厚燒
▶︎ 套餐可以選擇厚燒薄燒 亦可選擇豬肉或加錢換日本牛~
▶︎ 五成熟做得很好 搭配了炸蒜片和芥末沙律醬 另外也配有羽衣甘藍
▶︎ 牛肉本身肉質軟淋而不肥膩 是很經典的美國牛扒口感!

🍚 櫻花蝦炒飯
▶︎ 料超足的炒飯 還會蓋上一個燶邊太陽蛋 大滿足!
▶︎ 炒飯加上櫻花蝦 牛肉粒 蔥花 日本蛋等炒勻 每粒米都均勻裹滿醬汁和蛋液 口感粒粒分明而不油膩 師傅水平超讚!
▶︎ 把流心蛋戳破再撈上蛋黃更加好吃!
▶︎ 隨飯會附上漬物和味噌湯~
好味指數:●●●●●

🍨 甜品
▶︎ 焙茶雪糕濃郁順滑 是很好的結尾~

2023-11-30 58 瀏覽
已經第二次食呢間鐵板燒,再嚟嘅原因好簡單,食物質素高又好食,👨🏻‍🍳師傅好nice,邊煮邊講用咗咩食材,學到嘢👍🏻除咗Teppanyaki,呢到仲有omakase,仲有Teppanyaki Room可以一班人食每煮好一道菜擺盤都好精美吸引,又靚又好食😋Teppanyaki隔離仲有🏮天燈許願打卡牆,見人係到慶祝生日寫咗happy birthday成班影相,幾特別🍽龍蝦鐵板燒🥗沙律🥚蒸蛋平時都係廚房蒸完拿出嚟,今次係師傅即時係鐵板上炮製,蒸蛋入面有鵝肝,面頭放上黑魚子,感覺高級,蒸蛋超滑😍🍶清酒煮蜆酒精揮發晒,只有清甜味道,有4隻中size嘅蜆🦞澳洲龍蝦超正嘅龍蝦‼️超新鮮、肉質爽口,用上龍蝦膏龍蝦油作調味,鮮味十足🉐🍞鵝肝多士香煎匈牙利鵝肝,油份極重,配香脆多士間直人間美食,再有意大利焦糖醬,味道甜甜哋平時見配焦糖蘋果多,今次有焦糖青檸檬覺得好特別,原來用嚟咬一啖,食到啲檸檬汁酸酸甜甜好解油膩感🉐🐮美國牛肉薄燒或厚燒怕厚切牛肉會好肥,所以揀薄燒,牛肉中間包住炒香咗嘅蔥蒜,非常香口,鐘意佢用上wasabi醬汁,少少刺鼻感覺但好解油膩,另配菜有香菇、番薯、豆腐🉐🥢漬物🥄吸物龍蝦清湯,用返主菜嘅

每煮好一道菜擺盤都好精美吸引,又靚又好食😋

🍽龍蝦鐵板燒

🍞鵝肝多士

🐮美國牛肉薄燒或厚燒

🥢漬物

🥄吸物
龍蝦清湯,用返主菜嘅龍蝦頭熬製而成,夠鮮味

🥢櫻花蝦炒飯
金黃色炒飯加上櫻花蝦、蔥花、日本蘭王雞蛋,顏色橙黃,炒飯好香口

🍨甜品
抹茶雪糕,味道濃郁🉐

🕙食咗1.5小時
💰$1190 + 10%service charge
🚩螢火 (尖沙咀) @hotaru_teppanyaki_omakase
📍尖沙咀尖沙咀東部加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2023-11-28
2023-11-27 64 瀏覽
今晚Duck哥🦆約咗Duck嫂🦆去尖沙咀嘅螢火食OMAKASE😋,點解咁好😆?係因為餐廳而家做緊2️⃣人同行1️⃣人免費,諗起都覺得抵😂。餐廳佔地約5000平方呎,以黑色⚫️為主色,環境高級。主要分為鐵板燒區🥩同埋壽司區🍣,鐵板燒區特別設有3️⃣間獨立房間可容納5️⃣至1️⃣3️⃣人。餐廳最大特色就係有個許願天燈螢🏮幕牆,客人可以寫低願望🖋,即場就會係天燈中🏮顯示出來,就好似Duck哥🦆咁寫咗“生日快樂”俾自己。由於今日打算食OMAKASE🍣,所以我地咗坐壽司區😆。大家一定要注意,鐵板燒係冇買一送一😂。晚市廚師發辦16品 $1380🌟前菜辣汁煮黑目貝🐚,黑目貝🐚口感爽彈,配菜嘅蘿蔔完全冇渣🥰,吸收哂啲辣味🌶,非常好食😋。🌟刺身5品油甘魚 - 入口甘香,油分豐滿😋。拖羅 - 魚脂分佈恰到好處,非常甘香😍。銀鱈魚BB - 肉質肥美,火炙後🔥逼出油香,但不膩口。🥰北海道海膽 - 海膽呈淡淡橙黃色🟠,味道濃厚甘甜😋帶子刺身 - 口感爽滑軟腍,鮮甜美味🤤。🌟煮物慢煮鮑魚質感軟硬適中,有咬勁🥰,但同時又不失軟滑,味道濃郁,口感豐富😍。🌟壽司5品真鲷 - 肉質細緻柔軟,味道淡雅又帶點鮮甜滋味,非常好食😋。赤貝 - 肉質爽

晚市廚師發辦16品 $1380

🌟前菜

🌟刺身5品
油甘魚 - 入口甘香,油分豐滿😋。
拖羅 - 魚脂分佈恰到好處,非常甘香😍。
銀鱈魚BB - 肉質肥美,火炙後🔥逼出油香,但不膩口。🥰
北海道海膽 - 海膽呈淡淡橙黃色🟠,味道濃厚甘甜😋
帶子刺身 - 口感爽滑軟腍,鮮甜美味🤤。

🌟煮物
慢煮鮑魚

🌟壽司5品
赤貝 - 肉質爽甜,鮮味濃郁😍。
甘海老 - 甜蝦肉質細綿,味道清甜🥰。
秋刀 - 食落既有魚嘅油香味,也有濃濃的魚味🥰。
赤鯥 - 肉質鮮甜無比,油脂甘美,火炙後逼出油香,食落更是滿口魚香🤤。

🌟燒物
燒明太子雞翼
🐓啖啖肉完全無骨,辣辣地🌶非常惹味😋。

🌟手卷
海膽三文魚手意卷
三文魚籽配上海膽和三文魚,就係一個無得輸嘅組合😍。

🌟吸物
魚湯鳥冬
奶白色嘅魚湯🐟味道濃郁,完全冇腥味,連埋煙煙韌韌嘅烏冬一齊食,正😋。

🌟甜品
最後甜品用開心果雪糕作完結,非常滿足😍。

總括而言,餐廳地方寬敞舒適,又有得打卡📸,又可以許願,又可以食鐵板燒,又可以食刺身壽司,真係一次過可以滿足好多個願望☺️。

後記:餐廳除咗壽司區做緊買一送一優惠外,係11月螢火清酒祭(更新做到12月),仲有其他好吸引嘅優惠:

🌟全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)

🌟凡顧客惠顧任何鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐可獲贈二份日本生蠔,如此類推。(每日限量供應,送完即止)

🌟凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻。

記得以上所有優惠係唔包括12月24日同埋31日。

2023-11-21
要數性價比高既omakase,螢火一直係頭號之列,既有天燈許願作主題,價錢唔高之餘食物質素都幾好,而且地方夠大,如果朋友多仲可以book鐵板燒房, 最近仲見到呢間大推幾項優惠,馬上心動起行💓📍【11月螢火清酒祭】🍶全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)無論午市/晚市都有呢個推廣,大癲‼️鍾意飲清酒既朋友唔好錯過🍶【Lunch omakase $488/pp】前菜.蒸蛋.壽司12貫.手卷.烏冬.甜品日本黑梅貝前菜以黑梅貝為開頭,外形似翡翠螺,少許辣味刺激食慾,螺肉烹調得柔軟帶口感,非常開胃12貫壽司味道由淡至濃,循序漸進🌟象拔蚌 . 魴鮄魚 . 北海道帶子以上三款壽司味道鮮甜清新,尤其魴鮄魚先以酸汁調味,北海道帶子亦帶有柚子皮,微微酸味環繞口腔,更感受到刺身本人既鮮甜🌟油甘魚. 火炙左口魚. 赤貝. 拖羅.深海赤鯥魚味道開始轉向濃味,油甘、拖羅同赤鯥油脂本身屬豐富,魚味十分鮮味,另外左口魚配左口魚邊經火炙後逼出魚油,甘香味十足赤貝掃上少許醬油,色澤更為亮麗,入口爽甜,海水鮮味亦突出🐣中段以蒸蛋作間熱呼呼既蒸蛋入口超嫩滑,用料豐富,有三文魚籽、黑魚子、蟹肉🦀有以上既材料加上

📍【11月螢火清酒祭】🍶

【Lunch omakase $488/pp】
前菜.蒸蛋.壽司12貫.手卷.烏冬.甜品

日本黑梅貝

12貫壽司味道由淡至濃,循序漸進
🌟象拔蚌 . 魴鮄魚 . 北海道帶子

🌟油甘魚. 火炙左口魚.
赤貝. 拖羅.深海赤鯥魚
赤貝掃上少許醬油,色澤更為亮麗,入口爽甜,海水鮮味亦突出

🐣中段以蒸蛋作間
熱呼呼既蒸蛋入口超嫩滑,用料豐富,有三文魚籽、黑魚子、蟹肉🦀有以上既材料加上高湯蒸出既蛋帶濃郁鮮味

🌟甘海老. 銀鱈魚bb . 鯖魚 . 海膽
最後4款以濃味為壽司部分作結,甘海老口感黏黏,味道鮮甜,銀鱈魚bb經火炙後再加左少少黑松露作點綴,菌香加魚香非常配合,鯖魚同樣燒過表面,微微燒香既魚皮味道令人十分難忘,最後既海膽壽司好新鮮,質感細膩,入口即溶,而且外邊紫菜仍保持脆口

🌟手卷
手卷用料豐富,入口第一啖三文魚籽爆汁,海膽入口即溶,再加上吞拿魚蓉既鮮甜,非常滿足

🐟魚湯烏冬
奶白色既魚湯熱辣辣,啖啖鮮味,一啲都唔腥,烏冬索晒湯汁,滑溜溜好滋味

🍨甜品
開心果雪糕有果仁碎碎,雪糕充滿果仁香味,帶奶香,香濃細滑

📣另外仲有以下優惠
📍凡顧客惠顧任何鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐可獲贈二份日本生蠔,如此類推。(每日限量供應,送完即止)

📍凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻。

(星期一至日,所有假期適用
不可與其他優惠或折扣同時使用)

2023-11-25 59 瀏覽
第一次到訪位於尖東既螢火時食左鐵板燒套餐,今次決定再戰,試試omakase套餐🍣店內分開鐵板燒counter同壽司counter,亦有三間獨立鐵板燒房可供預約,私隱度更高🙆🏻‍♀️另一亮點係一大幅天燈牆,喺iPad寫上許願字句就可以用天燈許願喇!今次到訪剛好做緊11月螢火清酒祭,全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘),惠顧午市套餐,可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻,惠顧鐵板燒晚市套餐兩份即送日本生蠔一份二隻😍酒鬼麵自己一個已經清左二合清酒,好滿足🥴今次揀咗晚市廚師發辦十六品 ($1380),而家做緊二人同行一人免費😍🔸前菜 辣汁煮黑毛貝 - 黑毛貝口感彈牙,旁邊蘿蔔煮得入味,辣汁微微辣勁好開胃🔸刺身五品 先食魚香濃郁既深海池魚腩,然後係爽口白象拔蚌;馬糞海膽份量多而且非常鮮甜,再接住輕炙過的BB鱈魚,逼出油份後配合黑松露醬味道濃香。刺身唔少得肥美大拖羅,脂香鮮味,真係想食多幾件🤤🔸煮物汁煮澳洲鮑魚 - 口感煙韌,汁煮後提升鮑魚鮮味🔸燒物燒銀鱈魚 - 肉質超級嫩滑,魚皮就燒至香脆,雖然旁邊有七味粉沙律醬,唔使點已經好夠味!🔸壽司五品油甘魚腩 - 腩位油份好香,加上柚子

🔸前菜
🔸刺身五品
🔸煮物
汁煮澳洲鮑魚 - 口感煙韌,汁煮後提升鮑魚鮮味
🔸燒物
🔸壽司五品
油甘魚腩 - 腩位油份好香,加上柚子胡椒同少量鹽令鮮味大為提升
左口魚配左口魚裙邊 - 左口魚刺身比較lean所以魚味重,上面裙邊油份較重,兩個部位剛好
新鮮北寄貝 - 爽口帶清新柚子香
赤鯥 - 濃郁魚味之選
秋刀魚 - 呢個季節必食,新鮮而且帶有秋刀魚獨有香氣!
🔸手卷
吞拿魚腩、海膽加三文魚籽,超級足料,每一啖都食到食材鮮味
🔸吸物
奶白色魚湯烏冬,食完咁多魚生正好暖胃
🔸甜品
開心果雪糕唔怕太甜,質地幼滑
去完歐洲旅行返黎 第一餐就食鐵板燒!呢間餐廳有得揀食omakase/ 鐵板燒🥳 係家鄉既味道🤪中意有私人空間d仲可以book鐵板燒房 一班朋友黎岩晒👍🏻咁岩做緊「11月螢火清酒祭」🍶全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)!!! 唔洗加錢😜!!!今次我食既係 鐵板燒午餐(月)一人前 $380+10%🥢1. 🥗沙律2. 🍞鵝肝多士前菜已經咁吸引!沙律有黑醋同好多菜 夠晒開胃之後就整件鵝肝多士🤤 超大舊又juicy! 望住師傅用埋紅酒煮 簡直有法國x日本fusion菜既感覺 🥰3. 🐟汁煮白鱈魚4. 🦪櫻花蝦配廣島蠔有兩大粒蠔!火力掌控得剛剛好 好考功夫!蠔夠晒fresh🥡 配埋鐵板燒燒香左既櫻花蝦就好似食脆片咁🤭4. 美國牛肉厚燒 🥩肉類自選一款 美國牛肉薄燒/ 厚燒/ 日木黑豚肉我就食開厚燒🐮 永冇甩拖~真係好高質既牛肉 冇upgrade到食A5都唔差!好滿足🤠5. 🌸櫻花蝦炒飯 + 漬物呢個炒飯都真係冇得輸😆金黃色飯粒係鐵板上彈彈下😍落埋蔥花、櫻花蝦等等既材料 真係食完前面咁多野都一樣食晒成碗飯!6. 🍲麵豉湯7. 🍨甜品(雪糕)/☕咖啡去到尾聲 飲完麵豉湯就可以自選雪

去完歐洲旅行返黎 第一餐就食鐵板燒!
呢間餐廳有得揀食omakase/ 鐵板燒🥳 係家鄉既味道🤪
中意有私人空間d仲可以book鐵板燒房 一班朋友黎岩晒👍🏻
!!! 唔洗加錢😜!!!

今次我食既係 鐵板燒午餐(月)一人前 $380+10%🥢
1. 🥗沙律
2. 🍞鵝肝多士
前菜已經咁吸引!沙律有黑醋同好多菜 夠晒開胃

3. 🐟汁煮白鱈魚

4. 🦪櫻花蝦配廣島蠔
有兩大粒蠔!火力掌控得剛剛好 好考功夫!

4. 美國牛肉厚燒 🥩
肉類自選一款 美國牛肉薄燒/ 厚燒/ 日木黑豚肉
我就食開厚燒🐮 永冇甩拖~
真係好高質既牛肉 冇upgrade到食A5都唔差!好滿足🤠

5. 🌸櫻花蝦炒飯 + 漬物
呢個炒飯都真係冇得輸😆金黃色飯粒係鐵板上彈彈下😍

6. 🍲麵豉湯
7. 🍨甜品(雪糕)/☕咖啡
去到尾聲 飲完麵豉湯就可以自選雪糕/咖啡
因為真係清晒成碗飯太飽 今次飲咖啡☕
一邊飲再同師傅傾下計 仲飲埋sake放題🍶
價錢合理 環境舒服 可以encore🔈!

P.S. 點完餐等緊師傅準備菜式 店員拎左部iPad比我🤪
原來係用黎寫自己心願!可以有電子天燈許願🏮😆 即時係大screen見到!
都幾好玩 大家可以黎我ig @couplefoodiediary 睇下我寫左咩⬅️🥳

P.P.S. 「11月螢火清酒祭」

1)全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)

2)凡顧客惠顧任何鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐可獲贈二份日本生蠔,如此類推。(每日限量供應,送完即止)

3)凡惠顧午市套餐,均可以優惠價$160換領日本生蠔一份二隻。

星期一至日,所有假期適用 不可與其他優惠或折扣同時使用🤭
2023-11-16 1806 瀏覽
今日午餐一於食好啲,去左一間可以現場天燈許願,主打鐵板燒/Omakase餐廳,品嚐商務特選午餐($640/位 + 10%),咁岩係「11月螢火清酒祭」,全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)。商務特選午餐包括多道精緻既菜式,仲可以一路食一路欣賞師傅嘅功架,牆上投映仲有靚靚既櫻花,餐廳有3間VIP房,私隱度更高。另外亦可以揀午市定食套餐,價錢$118起。沙律首先上枱係一份清新既沙律,搭配左新鮮既蔬菜,色彩繽紛既車厘茄,口感清爽。澳洲龍蝦賣相非常精緻,食用花裝飾增添視覺上既受,龍蝦肉質鮮甜,質地彈牙,用左龍蝦頭膏一齊炒,帶來一種濃郁而豐潤既口感。帆立貝帆立貝好大粒,質地順滑,肉質鮮甜,帶著海洋既鮮味,搭配魚子醬,帶來一種奢華既口感,讓味蕾得到多重享受。清酒煮蜆蜆肉大大隻,非常新鮮,口感鮮嫩,有輕微既咬勁,清酒湯汁清爽,鮮味十足。美國牛肉厚燒牛肉質地柔軟,肉質豐潤,帶有少許油脂,搭配 Wasabi醬汁食帶來微辣既風味,增加層次感,配菜仲有羽衣甘藍,口感脆嫩。櫻花蝦炒飯炒香左既櫻花蝦外皮香脆,每一口炒飯都品味到櫻花蝦既香氣,炒飯粒粒分明,搭配太陽蛋,十分美味。漬物牛蒡酸酸甜甜,

沙律

漬物
牛蒡酸酸甜甜,咬落去爽脆,增添一絲清爽和平衡感。

甜品
綠茶雪糕口感滑順,質地綿密,帶有濃郁綠茶既香氣。

清酒
任飲清酒係白雪特撰本釀造,味道清爽淡口,口感圓潤,非常適合配搭鐵板燒料理。

————————————————————————
而家仲做緊優惠:
1)惠顧任何鐵板燒晚市套餐2份,即送日本生蠔1份(2隻)。4份晚市套餐即送2份日本生蠔,如此類推。(每日限量供應,送完即止)

2)惠顧午市套餐,均可以優惠價$160享用日本生蠔1份(2隻)。

3)晚市廚師發板十六品2人同行、1人免費

4)係Dining City App 或官網預約指定午餐(商務特選午餐)及晚餐(螢火廚師特選)係11月有85折優惠。
2023-11-15
櫻花蝦炒飯
一直都想試下呢間鐵板燒,同事推薦,今次自己一個人行街無野做就黎試下。原來餐廳做緊好多優惠⭐️11月螢火清酒祭,全日指定免費清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)⭐️如果食任何鐵板燒晚市套餐兩份,就送日本生蠔一份二隻。四份晚市套餐就送兩份日本生蠔,限量供應😎⭐️如果食午市套餐,就可以優惠價$160換日本生蠔一份兩隻。星期一至日,所有假期適用,但係唔可以同其他優惠或折扣同時使用一去到就覺得環境好特別,原來可以用ipad 寫祝福語,然後就會投射到餐廳個天燈屏幕度,啱曬同人慶祝生日🎂、週年紀念等🥰🥰如果一大班朋友慶祝仲可以book 房,因為有三間房都可以book 黎食,餐廳環境真係好大好靚😌我今次一個人就叫左個lunch set 食,係午市套餐(星)一人前💰3801️⃣沙律🥗新鮮爽脆,加埋醋,好開胃2️⃣大蝦🍤師傅手勢好好,燒得好彈牙,蝦味濃郁😻3️⃣汁煮白鱈魚呢個好好食,見住師傅整,湯底係法國洋蔥湯,好鮮甜,加埋煎到好脆嘅魚皮,同埋滑溜魚肉,成道菜好好味🤤記得要食魚皮先,唔係就會唔脆4️⃣帆立貝大大粒帶子加埋魚子一齊食,好濃郁海鮮味5️⃣美國牛肉薄燒揀咗七成熟,燒得啱啱好,肉味濃厚,加埋炸蒜同埋蔥花一齊食,超正😎

原來餐廳做緊好多優惠

1️⃣沙律🥗
新鮮爽脆,加埋醋,好開胃

2️⃣大蝦🍤
師傅手勢好好,燒得好彈牙,蝦味濃郁😻

3️⃣汁煮白鱈魚

4️⃣帆立貝
大大粒帶子加埋魚子一齊食,好濃郁海鮮味

5️⃣美國牛肉薄燒
揀咗七成熟,燒得啱啱好,肉味濃厚,加埋炸蒜同埋蔥花一齊食,超正😎仲可以點主廚特調嘅wasabi 醬,同牛肉好夾

6️⃣櫻花蝦炒飯
櫻花蝦炒飯落左好多櫻花蝦,米飯粒粒分明,蛋液包裹住每一粒米飯,仲有一隻煎得好香嘅太陽蛋擺喺上面,流心嘅蛋液撈埋飯一齊食,一流🤩🤩

7️⃣漬物、吸物,甜品🍧
甜品係抹茶雪糕,茶味香濃,唔會過甜,呢餐好完美

雖然我一個人去食,但完全無感受到悶,全程師傅都係咁同我吹水,餐飯食得好開心😎下次要帶埋男友一齊黎食,因為師傅推介有個16道菜omakase 買一送一,二人同行一人免費😍,好想再去食

消費價錢:1人💰418

結論:
(10分為滿分)

味道:9/10
性價比:9/10
回頭指數:9/10

餐廳名稱:螢火
餐廳地址:尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
2023-11-08 65 瀏覽
出咗糧梗係要去食返餐好!今次嚟到尖沙咀的「螢火」食鐵板燒😆😆餐廳而家進行緊「11月螢火清酒祭🍶」,可以全日任飲指定清酒(午餐90分鐘,晚餐120分鐘)!!另外,凡惠顧鐵板燒晚市套餐兩份,即送日本生蠔一份🦪!惠顧午市套餐仲可以優惠價$160換領日本生蠔,超多優惠呢🤩🤩-🍽螢火廚師特選(二人前) $1490/位✨-🔅沙律.蒸蛋沙律新鮮爽脆,配上黑醋汁、酸酸地好開胃~~蒸蛋口感滑捋捋🥚,裡面加入了黑魚子同鵝肝,味道層次豐富😋😋🔅鵝肝多士鵝肝入口即溶,啖啖油脂香!連埋脆卜卜的多士🍞一齊食超邪惡!!食完仲可以咬一啖焦糖青檸,可以中和返鵝肝的油膩感❤️❤️🔅澳洲龍蝦擺盤好靚!龍蝦肉質爽彈🦞,味道好鮮甜~~外層裹滿用蝦膏同牛油製成的醬汁,十分惹味!師傅之後仲會拎蝦頭蝦尾去煲湯👍🏻👍🏻🔅南非鮑魚鮑魚大大隻,咬落好彈牙!面層放上三文魚籽,可以增加口感~~我就鍾意蘸旁邊的黑松露醬食,食落更加香口🤤🤤🔅甘鯛魚配海膽忌廉汁甘鯛外皮炸得酥脆,肉質鮮嫩可口!配海膽忌廉汁食都唔錯❤️❤️🔅日本A5和牛薄燒 或 厚燒 或 日本黑豚肉我揀咗要和牛薄燒🐮,叫咗7成熟~~和牛肉質軟腍,中間包住大量的蔥花、蒜片,一啖擺落口好滿足🤩🤩

🍽螢火廚師特選(二人前) $1490/位✨
🔅沙律.蒸蛋
沙律新鮮爽脆,配上黑醋汁、酸酸地好開胃~~

蒸蛋口感滑捋捋🥚,裡面加入了黑魚子同鵝肝,味道層次豐富😋😋

🔅鵝肝多士
食完仲可以咬一啖焦糖青檸,可以中和返鵝肝的油膩感❤️❤️

🔅澳洲龍蝦
擺盤好靚!龍蝦肉質爽彈🦞,味道好鮮甜~~

🔅南非鮑魚
鮑魚大大隻,咬落好彈牙!面層放上三文魚籽,可以增加口感~~
我就鍾意蘸旁邊的黑松露醬食,食落更加香口🤤🤤

🔅甘鯛魚配海膽忌廉汁

🔅日本A5和牛薄燒 或 厚燒 或 日本黑豚肉
我揀咗要和牛薄燒🐮,叫咗7成熟~~

🔅櫻花蝦炒飯
飯粒炒得乾身、有鑊氣🔥,裡面有櫻花蝦、紅蘿蔔粒、香蔥等配料~~
面層仲有隻半熟的蘭王蛋,將蛋汁撈勻後好送飯!!

🔅漬物.吸物
食完漬物清清口腔後,就可以飲返碗熱辣辣的味噌湯~~
味噌湯用龍蝦頭熬製🦞,味道濃郁、帶點龍蝦的鮮味!!

🔅甜品
是日甜品係黑芝麻雪糕🍨,作為今餐完結啱啱好🥰🥰
🌟P.S. 餐廳仲係香港美酒佳餚巡禮的「品味香港」的參與餐廳之一🥂~~
由即日起至11月30日,凡惠顧指定午餐 (商務特選午餐)同晚餐(螢火廚師特選)可享原價85折優惠‼️‼️
一直都想試呢間既鐵板燒,今日終於黎左,叫左個午市套餐(月)一人前,咁岩做緊午市清酒任飲優優🍶 lunch都有清酒飲太幸福😆😆除左套餐原來仲有午市定食,選擇都唔少😍 晚市仲做緊二人同行,一人免費優惠!!!仲有唔少房for一班朋友包房食鐵板燒或者Omakasea,有一間房仲可以自己寫字放大燈,夠曬特別🤣.💙沙律開胃新鮮沙律菜🥗.💙鵝肝焦糖多士,配超大塊鵝肝,見到個厚度已經好期待🤤🤤 一咬,個油脂感配脆卜卜又甜甜地既焦糖多士,完美💯 最後食埋個柚子啫喱,清一清鵝肝味,真係一流🥹.💙汁煮白鱈魚用左高湯上,廚師當場係鐵板上慢慢烹調個湯~ 魚皮煎到好脆!魚肉多汁又夠滑,好食🤫.💙廣島蠔櫻花蝦伴廣島蠔,蠔厚肉多汁,櫻花蝦煎完脆口略帶鹹味,幾夾~.💙美國牛肉厚燒揀左5成熟,煎得岩岩好☺️.💙櫻花蝦炒飯,吸物,漬物呢到既炒飯最後仲會加隻燶邊太陽蛋係面😍 太吸引!.💙甜品焙茶雪糕,完全唔會甜~ 茶味幾香🤓螢火

💙沙律
開胃新鮮沙律菜🥗
💙鵝肝
💙汁煮白鱈魚
💙廣島蠔
櫻花蝦伴廣島蠔,蠔厚肉多汁,櫻花蝦煎完脆口略帶鹹味,幾夾~
💙美國牛肉厚燒
揀左5成熟,煎得岩岩好☺️
💙櫻花蝦炒飯,吸物,漬物
呢到既炒飯最後仲會加隻燶邊太陽蛋係面😍 太吸引!
💙甜品
焙茶雪糕,完全唔會甜~ 茶味幾香🤓螢火
位置超隱蔽😮‍💨😮‍💨差啲搵唔到門口呢到可以放電子天燈🤣一班朋友去食可以book間房添-Lunch Set (星&月) $380 [👅8.3/10]我地一人嗌一個餐 所以兩個餐嘅嘢都食到🫢擺盤超級精緻✨最鍾意嘅係洋蔥湯洋蔥由我地入座開始就開始煮除去咗辛辣味 只有非常鮮甜嘅味道❤️‍🔥放上嫩滑嘅白鱈魚同煎到超級脆口嘅魚皮 口感超豐富鵝肝多士真係口腔爆炸 外皮焦脆 入面軟嫩 油脂直衝大腦 加上脆卜卜嘅多士 無得彈🦢🍞💥食完咬返舊焦糖檸檬超解膩🍋薄燒牛肉包住炸蒜&蔥花 好重口味dess 厚燒完全唔鞋唔韌 好味!第一次食炒熟嘅羽衣甘藍!🥬其餘仲有大蝦 帶子 廣島蠔都鮮味十足 又彈又嫩 材料超新鮮!甜品係好好味嘅豆腐雪糕 雪葩質地 豆味頗濃🥹🍨-沙律帆立貝(星)|鵝肝多士*(月)汁煮白鱈魚*大蝦*(星)|廣島蠔(月)美國牛肉薄燒*/厚燒*櫻花蝦炒飯漬物 — 漬牛蒡&青瓜吸物 — 麵豉湯-全日任飲清酒唔係唔食啊嘛🥹(雖然好弱雞地 我同朋友淨係飲咗一支..)嗌兩個dinner set仲送一份拖羅!或者可以用 $199 加購🍣-📍 #螢火 尖沙咀加連威老道96號希爾頓大廈LG樓1號舖
位置超隱蔽😮‍💨😮‍💨差啲搵唔到門口

鵝肝多士真係口腔爆炸 外皮焦脆 入面軟嫩 油脂直衝大腦
加上脆卜卜嘅多士 無得彈🦢🍞💥
食完咬返舊焦糖檸檬超解膩🍋

薄燒牛肉包住炸蒜&蔥花 好重口味dess
厚燒完全唔鞋唔韌 好味!
第一次食炒熟嘅羽衣甘藍!🥬

甜品係好好味嘅豆腐雪糕 雪葩質地 豆味頗濃🥹🍨
沙律

帆立貝(星)|鵝肝多士*(月)

汁煮白鱈魚*

大蝦*(星)|廣島蠔(月)

美國牛肉薄燒*/厚燒*

• 鵝肝多士
  • 美國牛肉薄燒
  • 鵝肝
  • 白鱈魚
上網見到呢間鐵板燒唔係太貴lunch三百幾蚊一個人就決定去試吓佢🤤~ 去到發現竟然可以清酒任飲🍶•沙律·鮮蝦沙律好開胃🥗·大蝦/廣島蠔•大蝦好彈牙🦐廣島蠔配埋脆脆嘅櫻花蝦口感仲jenggg·汁煮白鱈湯·個洋蔥湯真係好甜🧅將白鱈魚皮同肉分開煎魚肉好實淨·魚皮煎到好似薄脆咁•鵝肝多士/帶子·會話鵝肝多士係最好食嘅🤤一咬落去啲油脂爆出嚟·焦糖青檸解膩一流大大粒嘅帶子配埋魚子都唔錯•美國牛肉(薄燒/厚燒)薄燒牛肉入邊超多蔥同蒜蓉·食落去好夠味🧄厚燒牛肉牛味就重啲·五成熟啱啱好•櫻花蝦炒飯·煎蛋加櫻花蝦炒飯冇得輸師傅炒到勁香·每粒飯都有蛋汁包住🍳·漬物吸物·麵豉湯同牛蒡解一解渴同膩·甜品·豆腐味雪糕有驚喜!超級重豆腐味·好似食緊好凍嘅豆腐花咁🍨
上網見到呢間鐵板燒唔係太貴
lunch三百幾蚊一個人就決定去試吓佢🤤~
去到發現竟然可以清酒任飲🍶

•鵝肝多士/帶子·
會話鵝肝多士係最好食嘅🤤
一咬落去啲油脂爆出嚟·焦糖青檸解膩一流
大大粒嘅帶子配埋魚子都唔錯

•美國牛肉(薄燒/厚燒)
薄燒牛肉入邊超多蔥同蒜蓉·食落去好夠味🧄
厚燒牛肉牛味就重啲·五成熟啱啱好

•櫻花蝦炒飯·
煎蛋加櫻花蝦炒飯冇得輸
師傅炒到勁香·每粒飯都有蛋汁包住🍳

·漬物吸物·
麵豉湯同牛蒡解一解渴同膩

·甜品·
豆腐味雪糕有驚喜!
超級重豆腐味·好似食緊好凍嘅豆腐花咁🍨
朋友介紹話呢道前酒店員工出嚟開嘅,有一定水準,今次一於過嚟試下。佢嘅lunch除咗有omakasae同鐵板燒揀之外,仲有啲定食同丼飯咁,唔同價位任你揀。餐廳位於尖東,係地庫,對於以前係呢頭番學嘅我都易搵。門口仲見到晚市omakasae做緊買一送一,早知過嚟食晚市🫠 最後揀咗食鐵板燒,呢度都有幾間包房,六人或者12人都可以包箱,而大包箱入面有個好大好靚嘅天燈牆,客人可以喺iPad上面寫上許願字句,再投射上天燈,效果係咪好靚呢🤣揀咗$380 lunch set 先上前菜沙律原來舖頭做緊清酒祭,全日清酒都任飲,雖然得一種,但係都好開心了,今日呢款白雪酒味唔算好重,fruity d,女仔都好易入口👍🏻蠔燒得啱啱好,入面仲生生地,外面好脆好香,加上煎香過嘅櫻花蝦嘅口感,非常夾👍🏻煎魚配洋蔥湯魚皮煎到好脆,食薯片咁😍 魚肉鮮甜嫩滑洋蔥湯好好好鮮甜,令我記番起日本旅行嘅味道鵝肝多士配焦糖醬鵝肝好大嚿非常肥美,加埋甜甜地嘅焦糖醬,人口即溶,升天嘅感覺😍 師傅問我做乜食得咁快,因為真係好好食!最後仲有焦糖青檸解膩牛肉薄燒燒過嘅蔥同埋蒜加上靚牛肉係無得輸嘅組合,最欣賞佢加埋炒過嘅羽衣甘藍一齊上。本身有啲抗

揀咗$380 lunch set 先上前菜沙律

煎魚配洋蔥湯
魚皮煎到好脆,食薯片咁😍 魚肉鮮甜嫩滑
洋蔥湯好好好鮮甜,令我記番起日本旅行嘅味道

鵝肝多士配焦糖醬

牛肉薄燒
燒過嘅蔥同埋蒜加上靚牛肉係無得輸嘅組合,最欣賞佢加埋炒過嘅羽衣甘藍一齊上。本身有啲抗拒,但炒過嘅羽衣甘藍冇咗苦澀味,又可以解下油膩感

炒飯
食鐵板燒重頭戲一定係個炒飯,要炒得夠乾身、粒粒分明,香而唔油👍🏻仲加咗隻太陽蛋落去撈飯,幾正,不過隻蛋就唔夠蛋味了

仲有湯同漬物

最後仲有個海鹽雪糕
係我食過最好食嘅海鹽雪糕,唔會太甜

lunch埋單400幾,環境、氣氛都好得,會再嚟!
一踏入螢火,簡約優雅的用餐環境就讓人感到放鬆。餐廳分開兩部份,一邊係omakase,另一邊係鐵板燒,仲有三間private房可以book,細至4-5人,大至8-12人一間房,所以如果係同成班friend嚟就可以book間房,食得開心啲~.近期餐廳推出《螢火清酒祭優惠》,包括全日指定清酒任飲 (午餐90分鐘,晚餐120分鐘)🍶另外夜晚2個人食鐵板燒set,即送日本拖羅一份。4個人食就送二份,如此類推,咁着數嘅嘢當然係有限&先到先得啦~lunch time set都可以加$199換領日本拖羅一份。.而家omakase晚市仲做緊二人同行一人免費,咁抵,緊係要試喇~今次食咗嘅晚餐set $1380.👅凍食牛脷,牛脷厚切,連埋洋蔥絲、蘿蔔絲撈埋一齊食,酸酸maymay,好開胃.🥢鱈魚白子11月係鱈魚白子當造期,正所謂不時不食,鮮嫩鱈魚白子,綿密滑嫩的白子入口即化,鮟鱇魚肝夠幼滑creamy,連埋辣椒,洋蔥一齊食,可鮮膩🐟刺身五點寄貝-鮮甜,肉質肥厚深海池魚-,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩 火炙銀鱈魚同火炙拖羅-火炙刺身將魚油完全滲出黎,拖羅慢慢在口中融化北海道海膽-色澤為淺橙黃色,

🐟刺身五點
寄貝-鮮甜,肉質肥厚
深海池魚-,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩
北海道海膽-色澤為淺橙黃色,味道濃厚甘甜
🍣壽司五點
帶子-帶子非常厚肉,肉質晶凝通透,超鮮甜
銀鱈魚-肉質帶有豐富油分但都唔會油膩嘅感覺 經過火炙處理,表面燒焦,帶出魚脂香味
赤海老-蝦肉鮮甜美味,飽滿爽口
火炙北寄貝-彈牙貝肉炙燒後裙邊更煙韌
赤龍魚-魚肉新鮮粉嫩,紋理好清晰,好厚切
壽司之間可以食紅菜頭汁葉嘅蘿蔔、生薑、牛蒡解膩😌
👨🏻‍🍳師傅喺度準備緊秋刀魚,先用到喺魚邊將魚背骨分離,再用鉗一條一條條骨掹走,真係超晒好晒功夫一味菜,見我望咗佢咁耐佢請咗我食秋刀魚🤣簡單配秋刀魚配醬油、蔥花,油潤鮮香,真係好鮮甜
🍗燒物-明太子雞翼
雞翼脹卜卜😍裏面包住啲明太子既餃子雞翼,燒到外皮香脆,勁juice
🍙手卷
吞拿魚蓉明太子海膽壽司卷,勁好食!餡料爆多😍
🥣魚湯奶白色,勁鮮甜,入邊有烏冬,但係太飽了🤣師傅幫我走烏冬
🍨開心果雪糕
粒粒開心果仁,口感層次更豐富,飽哂~
2023-10-18