呢間小店最signature就係可以坐喺個草地度飲咖啡食嘢,可惜知道佢即將要結業🥲都想分享吓佢哋精心製作嘅嘢食🥲今次lunch time嚟到,雖然lunch set選擇唔算多,但都揀到我鍾意食嘅嘢😆我叫咗香蒜雜菌黑豚火腿扁意粉 ($78)~呢個意粉係偏向乾身,唔係好creamy嗰款,但扁意粉個質地好有咬口,香蒜味亦都係超濃,黑豚火腿都有唔少👍🏻配搭起上嚟好好食😋最正係呢個set有得跟朱古力,仲要唔洗加錢,冇諗過咁好飲~上面有個佢哋經典嘅公仔,杯朱古力係好香濃,上面奶泡好綿密,相當有驚喜😌愈來愈多出色嘅小店消失,希望呢間草民都會捲土重來啦🥲

香蒜雜菌黑豚火腿扁意粉

熱朱古力

愈來愈多出色嘅小店消失,希望呢間草民都會捲土重來啦🥲
2022-10-12
香蒜雜菌黑豚火腿扁意粉
平日約朋友食生日飯,朋友揀左尖沙咀厚福街12-12A樓上cafe(藍馬商業大廈9樓),因為旺區地點方便,上樓唔會感覺擠迫,又有慢活feel呢間叫草民既cafe,一入到去俾旁邊席地而坐既草地吸引,環境闊落,唔單只適合打卡,都適合小朋友舒展下筋骨裝修佈置猶如置身大自然,向窗口方向有一排座椅,陽光可以透進來,感覺舒適整體感覺唔錯,食物有水準,價錢合理,飲品大杯,甜品高質,環境適合朋友打卡傾計,一家大細食野,旺中帶靜,休閒好去處

卡邦尼蛋汁長通粉

雲呢拿窩夫配movenpick朱古力雪糕
  • 經典卡邦尼意粉
  • 雲呢拿窩夫
2022-09-20 272 瀏覽
呢間cafe環境舒適一入到黎就見到有綠油油嘅座位 感覺令人放鬆有tatami位 適合一大班朋友自成一角嗌左以下幾樣野食👇🏻蟹肉蘆筍扁意粉 意粉煮得夠乾身 好咬口 個汁夠creamy同香😋😋份量亦好足夠藍青口配忌廉汁超大份量🫢🫢🫢兩個人差啲食唔哂 青口新鮮好味 推介👍🏻仲嗌左杯特飲同蛋黃雞翼雞翼粉厚左少少 食落略嫌油膩特飲拉花好可愛 味道都唔太甜 唔錯店內員工服務態度好 有禮貌 值得一讚👍🏻下次會再同三五知己再黎chill下😄
呢間cafe環境舒適

下次會再同三五知己再黎chill下😄
2022-08-27
  • 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉
2022-09-15 250 瀏覽
呢餐飯約咗3次先約到,2次有人確診,1次8號波,終於可以黎到旺中帶靜既「草民」,講下環境先,感覺好清新舒服,幾適合同朋友一齊嚟傾偈食飯,而已餐廳老闆好識貨入咗部Atmosphere Sky™ 空氣清新機,有效過濾99.99%新型病毒,值得一讚。(因為自己都有用XD)整體食物質數都十分好,唯一係意大利飯口感偏硬,不過個個人口味唔同,同行朋友覺得個飯口感不錯,Pizza好味到想叫多次,由於大家早前確診關係,所以無叫薯條,因為想健康啲,唔食炸野住,我地係健康的一群,店員招呼十分好,可以再encore的cafe。
呢餐飯約咗3次先約到
,2次有人確診,1次8號波,
終於可以黎到旺中帶靜既「草民」
,講下環境先,感覺好清新舒服
,幾適合同朋友一齊嚟傾偈食飯

,有效過濾99.99%新型病毒,值得一讚
。(因為自己都有用XD)

整體食物質數都十分好

店員招呼十分好,可以再encore的cafe
智利藍青口配刁草忌簾
鮮蝦汁蟹肉蘆薈扁意粉
香煎帶子菠菜意大利飯
南瓜蘆荀雜菌意大飯
2022-08-17 260 瀏覽
位於尖沙咀樓上嘅Cafe 顧名思義入邊有草地☺️ 幻想自己去咗野餐咁,係草地上享受美味嘅西餐😙 環境好舒適寧靜,幾適合同朋友一齊嚟傾偈食飯.🍝香辣帆立貝雜菌扁意大利粉 $138: 帆立貝鮮甜彈口,配辣椒碎及雜菌好惹味✨ 扁意大利粉煙韌 保持口感!.🦐茄汁鳳尾蝦青口扁意粉 $158: 茄汁酸甜可口,鳳尾蝦係大隻爽口,青口肉飽滿,扁意粉好掛汁👍🏼 意粉份量正常!.🍫凍法國朱古力 $45: 法國朱古力非常香濃,溫度夠凍 配上鮮奶好消暑☺️.💜紫薯鮮奶 $42: 熱紫薯鮮奶好香,味道天然,上面嘅公仔好可愛😆

🍝香辣帆立貝雜菌扁意大利粉 $138

🦐茄汁鳳尾蝦青口扁意粉 $158

🍫凍法國朱古力 $45
: 法國朱古力非常香濃,溫度夠凍 配上鮮奶好消暑☺️

💜紫薯鮮奶 $42
: 熱紫薯鮮奶好香,味道天然,上面嘅公仔好可愛😆
2022-08-11 204 瀏覽
🔎草民 (尖沙咀)💛去開尖沙咀晏晝想搵間cafe食啲嘢坐吓 即刻係Mee到搵到呢間草民 係厚福街相當方便 環境同食物質素都幾好🔹卡邦尼蛋汁長通粉 $128💯好味 鍾意啲汁夠多 全部掛哂汁 長通粉軟硬適中 煙肉碎都幾多 仲有好香蛋味同芝士 食完都唔會好膩 推薦!🔹香脆炸薯條 $68 +黑松露醬 $20💯份量好足!4個人share都夠食 原本跟咗蛋黄醬 已經幾好味 不過薯條我都係鍾意點黑松露醬 加完的確係升華咗 薯條原本已經炸得好好食 長直粗薯is the best! 🔹水牛城辣汁單骨雞翼 $68水牛城愛好者就覺得可以再濃味啲同埋辣啲🤣 單骨雞翼食落方便啲 可惜會無咁juice🥲好難取捨啊🔹法國朱古力 $45(C)好濃朱古力 朱古力愛好者必飲🤤 仲有草民公仔係面😹🔹菠蘿熱情果綠茶 $45酸酸甜甜幾開胃又健康 都幾大杯📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓🍴搵返相關地區👉🏻 #90sfoodieshare_尖沙咀#食在尖沙咀
🔎草民 (尖沙咀)💛

🔹卡邦尼蛋汁長通粉 $128💯

🔹香脆炸薯條 $68 +黑松露醬 $20💯
份量好足!4個人share都夠食

🔹水牛城辣汁單骨雞翼 $68

🔹法國朱古力 $45(C)
好濃朱古力 朱古力愛好者必飲🤤 仲有草民公仔係面😹

🔹菠蘿熱情果綠茶 $45
酸酸甜甜幾開胃又健康 都幾大杯

📍尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
2022-08-06 179 瀏覽
卡邦尼蛋汁長通粉加黑松露醬Carbonara 基本上係小編係逢親去Cafe都必叫嘅野食🤤而呢度仲有得加錢要黑松露醬😍成個 carbonara 一上枱就已經好香,本人比較鍾意食長通粉,因為可以每一啖都充滿着醬汁,而佢個醬好濃郁同creamy,亦唔會太過稀身,食晒成碟都唔會覺得漏 👍🏻👍🏻焦糖單骨雞翼店內有幾款口味嘅雞翼俾人揀,鍾意食比較甜嘅可以選擇焦糖味 🥰 雞翼先係炸到表面焦脆,跟著裹上焦糖,份量控制得啱啱好 👍🏻👍🏻 唔會話太多好黏,而且單骨食落夠哂方便,加加埋埋仲有成10支骨,好抵食 😍焙茶拿鐵焙茶拿鐵用咗兩種唔同嘅茶粉,分別用嚟沖泡同用作裝飾 🍵 聞落好香茶味,但入口又唔會太濃,加埋牛奶之後岩岩好中和咗苦味 😌白桃荔枝乳酸梳打經過老闆多次改良之後,甜度適中,而且仲有少少果肉,增加口感,咁熱嘅天氣就最岩飲返杯夠晒 fresh~
焙茶拿鐵
焙茶拿鐵
2022-07-17
2022-08-04 110 瀏覽
[尖沙咀]草民💛提供室內草地的cafe.卡邦尼蛋汁長通粉 (加黑松露醬)食剩指數:0/100長通粉掛滿醬汁黑松露味道唔會搶哂卡邦尼有蛋香同時又有黑松露味仲唔會好膩.炸魚薯條食剩指數:5/100炸魚都好大份無急凍雪藏味唔會炸得太油外層粉漿酥脆感十足薯條比較粗身口感不錯.脆脆魷魚圈食剩指數:0/100魷魚圈好有彈性但又唔會太韌配他他醬好合適.Iced Matcha Latte食剩指數:0/100抹茶味都幾香濃 唔會太甜.西柚伯爵茶食剩指數:0/100伯爵茶配西柚又幾夾西柚味令個茶更fresh
[尖沙咀]草民💛
提供室內草地的cafe
卡邦尼蛋汁長通粉 (加黑松露醬)
長通粉掛滿醬汁
唔會太甜
西柚伯爵茶
伯爵茶配西柚又幾夾
西柚味令個茶更fresh
簡單舒服嘅尖沙咀樓上cafe草民🫶🏻能夠屹立尖沙咀多年一定有佢嘅過人之處,除了兩間屋仔草地座位夠哂吸睛,呢度嘅嘢食嘢飲都做得唔錯😋而且價錢合理,好過唔少西餐廳啊,尤其是嘢飲🍹物有所值👍🏻👍🏻焦糖單骨雞翼($68+10%)份量都唔少,炸得香脆的單骨雞翼,裹上焦糖醬汁,幾好味。午餐-卡邦尼蛋汁長通粉($68+10%)每條長通粉都很掛汁,soooo creamy! 喜歡汁醬的朋友一定會喜歡。味道都幾好,份量一d都唔少,男仔食也ok!午餐- 黑松露雜菌意大利飯($68+10%)即叫即煮,飯粒唔太硬唔太軟,散出淡淡黑松露香,面頭仲有grated cheese🥹🍹雜莓梳打(餐飲轉,半價後$22.5)睇Openrice 見有人推介,果然沒有讓人失望!用鮮雜莓打成做底,加上梳打水及糖醬,飲落仲有果肉,雖然簡單但有太多餐廳用糖精色素就算,真材實料已經值得一讚!焙茶鮮奶(餐飲轉,半價後$22.5)好大一杯!杯而還有可愛的公仔印花,見著就叫人心歡,生活不就是如此,快樂可以很簡單,尋找小確幸。感謝草民提供了一個舒適空間,在自然光的灑落下,我和朋友吃了一頓悠閒的good lunch🫶🏻
簡單舒服嘅尖沙咀樓上cafe草民🫶🏻
能夠屹立尖沙咀多年一定有佢嘅過人之處,
除了兩間屋仔草地座位夠哂吸睛,
呢度嘅嘢食嘢飲都做得唔錯😋而且價錢合理,

好過唔少西餐廳啊,
尤其是嘢飲🍹物有所值👍🏻👍🏻

焦糖單骨雞翼($68+10%)
份量都唔少,炸得香脆的單骨雞翼,
裹上焦糖醬汁,幾好味。

午餐-卡邦尼蛋汁長通粉($68+10%)
每條長通粉都很掛汁,soooo creamy!
喜歡汁醬的朋友一定會喜歡。
味道都幾好,份量一d都唔少,男仔食也ok!

午餐- 黑松露雜菌意大利飯($68+10%)
即叫即煮,飯粒唔太硬唔太軟,
散出淡淡黑松露香,面頭仲有grated cheese🥹

🍹雜莓梳打(餐飲轉,半價後$22.5)
睇Openrice 見有人推介,果然沒有讓人失望!
用鮮雜莓打成做底,加上梳打水及糖醬,
飲落仲有果肉,
雖然簡單但有太多餐廳用糖精色素就算,
真材實料已經值得一讚!

焙茶鮮奶(餐飲轉,半價後$22.5)
好大一杯!杯而還有可愛的公仔印花,
見著就叫人心歡,
生活不就是如此,快樂可以很簡單,
尋找小確幸。

感謝草民提供了一個舒適空間,
在自然光的灑落下,
我和朋友吃了一頓悠閒的good lunch🫶🏻
食物超有水準既小店💛~Bookmark左好耐 終於有機會試下🤪餐廳有兩枱草地位 可以比大家除鞋坐上去 影相IGable之餘 坐落都好舒適 好有私密感 啱哂食下野傾下計~———❤️肉醬薯條 $98份量超足既肉醬薯條 除左大大份之餘 肉醬仲煮得好惹味 好多肉粒 每條薯條都掛住左肉醬 足料~❤️卡邦尼蛋汁長通粉 (加黑松露醬 $20) $148有驚喜既意粉🤪卡邦尼/黑松露長通粉都食得多 不過兩樣野mix埋就真係等一次食 好欣賞兩種味道都好平衡 既有蛋香 又食到濃郁黑松露味 意外地仲唔算好漏 非常出色~❤️綠茶心太軟 $68好正正既心太軟 綠茶味濃得黎又唔會苦 甜度把握得剛好😍 綠茶控一定要試下🤪❤️焙茶鮮奶 $45偏奶味既焙茶 口感頗滑 仲有好可愛既草民公仔圖案 吸引埋隔離枱既小朋友過黎睇🤣❤️Iced Matcha Latte $48凍Latte黎講 抹茶味都幾香濃 同樣地唔會太甜 欣賞店家既食物同飲品甜度都好適中 可以品嘗番到食材本來既味道😎💫經歷左一波又一波疫情 每間小店一路走過來都唔容易 希望大家都可以一齊幫手支持下小店~
食物超有水準既小店💛~
Bookmark左好耐 終於有機會試下🤪

———

❤️肉醬薯條 $98

❤️卡邦尼蛋汁長通粉 (加黑松露醬 $20) $148

❤️綠茶心太軟 $68

❤️焙茶鮮奶 $45

❤️Iced Matcha Latte $48

💫經歷左一波又一波疫情 每間小店一路走過來都唔容易
希望大家都可以一齊幫手支持下小店~
綠茶心太軟
肉醬薯條
Ice  Matcha  Latte
  • 卡邦尼蛋汁長通粉
2022-07-26 86 瀏覽
厚福街出名多餐廳 識食嘅朋友就知藍馬大廈最多好西今次呢間就係入面嘅其中一間Cafe以青青草原風做主題食物方面都有多款意粉同小食仲要pet friendly 架!網上都見有主人帶埋狗狗去草地打卡📸☼☼☼☼☼☼☼☼ ☼☼☼☼☼☼☼☼📌♒︎♒︎♒︎✈︎ 地區 ✈︎♒︎♒︎♒︎#couple_food💛尖沙咀#couple_fooddiary尖沙咀♒︎♒︎♒︎❀ 食物類別 ❀♒︎♒︎♒︎#couple_fooddiary_cafe✍︎︎ ༄༄ 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 ༄༄套餐包鮮奶咖啡ఌ朱古力ఌ玄米茶主菜❀ 黑豚火腿青雜菜沙律 $58 配莫德納巴薩米克醋沙律四片黑豚火腿 鹹香味好出 加埋好多青瓜片&酸酸甜甜嘅醋 味道清新 份量都足 ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟴/𝟭𝟬 ❀ 明太子櫻花蝦煙肉扁意粉 $88櫻花蝦嘅味道意外地出 有少少蓋過咗明太子不過鍾意佢個忌廉汁唔太漏意粉軟硬度適中 ☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟲.𝟱/𝟭𝟬 小食♡︎ 焦糖單骨雞翼 $68呢樣竟然係最有驚喜 即叫即整每一舊都炸到超級脆口 仲要熱辣辣上香脆之餘入口食到焦糖嘅甜雞翼肉質嫩滑 推介!☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬
厚福街出名多餐廳
識食嘅朋友就知藍馬大廈最多好西
今次呢間就係入面嘅其中一間
Cafe以青青草原風做主題
食物方面都有多款意粉同小食
仲要pet friendly 架!
網上都見有主人帶埋狗狗去草地打卡📸

呢樣竟然係最有驚喜 即叫即整
每一舊都炸到超級脆口
仲要熱辣辣上
香脆之餘入口食到焦糖嘅甜
雞翼肉質嫩滑 推介!

☞ ︎𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴/𝟭𝟬
焦糖單骨雞翼
小編今日來到尖沙咀一間樓上cafe「草民」,餐廳以草系田園為主題,簡直是鬧市裡的小綠洲💚,餐廳角落鋪上大片綠油油的草地🌿,還有和式榻榻米座位,配上不同顏色的花朵坐墊🌼,感覺小清新又悠閒,充滿日系小溫馨風格🏠,脫下鞋子走進小草地,更營造出郊外野餐的感覺🧺 避開35°C烈日高溫暴曬☀️與三五知己聊天chill下,感受一下慢活寫意時光吧!☺️「水牛城辣汁單骨雞翼」超惹味,雞翼單骨方便易吃,而且更能掛汁😍 單骨雞翼有韓國炸雞的脆皮,同時均勻地沾上水牛城辣醬,一次滿足香脆和肉嫩兩種口感,香辣度十足🌶 ,味道也帶點甜酸,作為餐前小吃,邊吃邊喝飲品吃得夠過癮🥤「卡邦尼蛋汁長通粉(加黑松露醬)」醬汁超濃稠,滿滿的芝士和忌廉香,口感creamy,長通粉口感煙韌,筆管型麵條釀入芝士及黑松露,味道別具層次,裡面的洋蔥🧅和野菌蓉更提升松露香,亦亦不會被香濃的忌廉掩蓋☺️ 加上煙肉碎更香口,吃完也不覺得膩🥓 這道菜值得推介,又是另一道小編喜愛的忌廉汁菜式😎「黑松露牛肝菌野菌意大利飯」🍄 上碟時,香氣濃郁的黑松露和菇菌類撲鼻而來😍意大利飯Risotto講究傳統意大利口味,粒粒圓潤分明又結實飽滿,飯粒做到飯中間半生熟的效

「黑松露牛肝菌野菌意大利飯」🍄 上碟時,香氣濃郁的黑松露和菇菌類撲鼻而來😍意大利飯Risotto講究傳統意大利口味,粒粒圓潤分明又結實飽滿,飯粒做到飯中間半生熟的效果,烹調過程中讓米飯充分吸收牛肝菌同上湯的鮮美,並煮出柔軟中帶點彈牙的「Al Dente」口感😋 每啖飯都包著綿滑醬汁和大片牛肝菌😋醬汁濃厚,黑松露味夠突出,充滿一口接著一口的幸福滋味😁

「白桃荔枝乳酸梳打」🍑絕對是清新之選,自家調配的的白核配方,甜度適中,加上清新的薄荷葉香🌿在炎夏來襲之際,最適合喝杯解渴又消暑的梳打😁

「紫薯鮮奶」🥛🍠帶柔和的淡紫色,醇厚的奶香,牛奶甜度剛剛好,表面是綿密的紫薯奶泡🫧 混和在牛奶更帶出紫薯的天然香味🍠 喝一杯溫暖又美味的紫薯牛奶,是種會令人心情愉悅的美妙滋味😍

🍽: 水牛城辣汁單骨雞翼;卡邦尼蛋汁長通粉(加黑松露醬);黑松露牛肝菌野菌意大利飯;白桃荔枝乳酸梳打;紫薯鮮奶
👅好味指數:7.75/10;8.0/10;7.75/10;8.0/10;7.75/10
💰消費:HK$68;HK$128(升級加黑松露+$20);HK$168;HK$42;HK$48
📍 地址:草民 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
🈹推介優惠:N/A
三訪草民! 草民係我大學時期已經開設,因為我好中意綠白配色同室內野餐𝐬𝐞𝐭𝐭𝐢𝐧𝐠🏝,好𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥岩晒同朋友聚會,今次第三次黎食物質素明顯有進步!𝐍𝐨𝐰 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐭𝐡𝐚𝐧 𝐞𝐯𝐞𝐫, 𝐠𝐚𝐭𝐡𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐬 𝐭𝐡𝐞 𝐛𝐞𝐬𝐭 𝐰𝐚𝐲 𝐭𝐨 𝐜𝐨𝐧𝐧𝐞𝐜𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐦𝐲 𝐛𝐞𝐬𝐭𝐢𝐞𝐬. 𝐆𝐫𝐚𝐬𝐬𝐦𝐚𝐧, 𝐚 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐝𝐞𝐜𝐨𝐫𝐚𝐭𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐠𝐫𝐞𝐞𝐧𝐞𝐫𝐲 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐬🌿𝐚𝐧𝐝 𝐬𝐭𝐫𝐚𝐰 𝐟𝐥𝐨𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐭𝐬, 𝐨𝐟𝐟𝐞𝐫𝐬 𝐲𝐨𝐮 𝐜𝐨𝐳𝐲 𝐬𝐩𝐚𝐜𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐲-𝐰𝐨𝐫𝐭𝐡𝐲 𝐰𝐞𝐬𝐭𝐞𝐫𝐧 𝐝𝐢𝐬𝐡𝐞𝐬 𝐭𝐨 𝐬𝐩𝐞𝐧𝐝 𝐚 𝐫𝐞𝐥𝐚𝐱𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐟𝐭𝐞𝐫𝐧𝐨𝐨𝐧.𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗦𝗶𝗻𝗴𝗹𝗲 𝗕𝗼𝗻𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗪𝗶𝗻𝗴𝘀🍗焦糖單骨雞翼$𝟲𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)焦糖均勻沾滿焦脆雞皮,食到粒粒焦糖,甜度同雞翼本身調味好夾,單骨岩晒懶人食!𝙏𝙝𝙚 𝙘𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙨𝙠𝙞𝙣 𝙞𝙨 𝙛𝙪𝙡𝙡𝙮 𝙘𝙤𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙧𝙞𝙘𝙝 𝙘𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚.𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩𝙣𝙚𝙨𝙨 𝙞𝙨 𝙬𝙚𝙡𝙡 𝙗𝙖𝙡𝙖𝙣𝙘𝙚𝙙.𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖

焦糖單骨雞翼
$𝟲𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)

𝗟𝗶𝗻𝗴𝘂𝗶𝗻𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗠𝗲𝗮𝘁, 𝗖𝗵𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 & 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀 𝗶𝗻 𝗦𝗵𝗿𝗶𝗺𝗽 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲🍝
鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉 (推介!)
$𝟭𝟲𝟴 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬)
巨多蟹肉🦀沾滿每條意粉 (睇片!),扁意粉幾彈牙,蝦汁都好鮮味,講真唔比附近高級餐廳遜色喎!
𝙈𝙖𝙨𝙨𝙞𝙫𝙚 𝙖𝙢𝙤𝙪𝙣𝙩 𝙤𝙛 𝙨𝙝𝙧𝙚𝙙𝙙𝙚𝙙 𝙘𝙧𝙖𝙗 𝙢𝙚𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙚𝙫𝙚𝙣𝙡𝙮 𝙘𝙡𝙞𝙣𝙜𝙚𝙙 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙞𝙣𝙜𝙪𝙞𝙣𝙚. 𝙏𝙝𝙚 𝙨𝙝𝙧𝙞𝙢𝙥 𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚 𝙞𝙨 𝙛𝙪𝙡𝙡 𝙤𝙛 𝙪𝙢𝙖𝙢𝙞 𝙩𝙤𝙤. 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙫𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙖𝙩𝙞𝙨𝙛𝙮𝙞𝙣𝙜 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙝𝙚 𝙦𝙪𝙖𝙡𝙞𝙩𝙮 𝙞𝙨𝙣’𝙩 𝙞𝙣𝙛𝙚𝙧𝙞𝙤𝙧 𝙩𝙤 𝙤𝙩𝙝𝙚𝙧 𝙝𝙞𝙜𝙝-𝙚𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𝙨 𝙞𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙫𝙞𝙘𝙞𝙣𝙞𝙩𝙮.

𝗠𝗶𝘅𝗲𝗱 𝗕𝗲𝗿𝗿𝗶𝗲𝘀 𝗦𝗼𝗱𝗮🍒
雜莓梳打
$𝟰𝟱 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
店主推介用新觧雜莓打成,飲落莓味唔假無藥水味,仲食到粒粒雜莓!

𝗣𝗲𝗮𝗰𝗵 & 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗬𝗼𝗴𝗵𝘂𝗿𝘁 𝗦𝗼𝗱𝗮🍑
白桃荔枝乳酸梳打
$𝟰𝟴 (🌟𝟴/𝟭𝟬)
好清新唔會太甜,好適合夏天飲
𝘽𝙤𝙩𝙝 𝙖𝙧𝙚 𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙛𝙚𝙘𝙩 𝙢𝙞𝙭 𝙤𝙛 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖𝙗𝙪𝙣𝙙𝙖𝙣𝙩 𝙡𝙪𝙨𝙘𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙥𝙪𝙡𝙥, 𝙚𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙖𝙥𝙥𝙧𝙤𝙥𝙧𝙞𝙖𝙩𝙚 𝙛𝙤𝙧 𝙨𝙪𝙢𝙢𝙚𝙧.

𝗚𝗿𝗮𝗻𝗱 𝗠𝗮𝗿𝗻𝗶𝗲𝗿 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗟𝗮𝘃𝗮 𝗖𝗮𝗸𝗲🍫
金萬利橙酒🍊朱古力心太軟 (配𝗠𝗼𝘃𝗲𝗻𝗽𝗶𝗰𝗸 雲尼拿雪糕)
$𝟲𝟴 (🌟𝟳/𝟭𝟬)
心太軟外脆內軟,朱古力味好香濃,但橙酒味唔夠同可以再流心啲
𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙨𝙪𝙧𝙥𝙧𝙞𝙨𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙡𝙖𝙫𝙖 𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙛𝙚𝙖𝙩𝙪𝙧𝙚𝙨 𝙂𝙧𝙖𝙣𝙙 𝙈𝙖𝙧𝙣𝙞𝙚𝙧. 𝙄𝙩 𝙞𝙨 𝙗𝙞𝙩𝙩𝙚𝙧𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙖 𝙧𝙞𝙘𝙝 𝙢𝙤𝙡𝙩𝙚𝙣 𝙘𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙘𝙚𝙣𝙩𝙧𝙚.

Follow ig: @shiba.gourmet.eng for more good food and English!
2022-07-16
  • 焦糖單骨雞翼
  • 橙酒朱古力心太軟
  • 金萬利橙酒朱古力心太軟
  • 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉
  • 雜莓梳打
2022-07-19 92 瀏覽
這間位於尖沙咀樓上的良心餐廳,特設有一個別緻的小草地木屋,供食客用餐及打卡,給人休閒慢活感覺,正好帶給繁華鬧市中的一片小清新。🦋焦糖單骨雞翼 $68份量十足好抵食,香甜的蜜糖包住香脆的雞翼,惹味可口,雞翼控推介。🦋智利藍青口配刁草忌廉 $88藍青口煮得不會太靭,配上忌廉汁香滑更添滋味。🦋卡邦尼蛋汁長通粉 $128每條長通粉都均勻沾滿卡邦尼蛋汁,長通粉軟硬適中,幾有口感。🦋黑豚火腿青雜菜沙律配莫德納巴薩米克醋 $68沙律菜夠新鮮,味道正常發揮。🦋焙茶鮮奶 $48焙茶味濃厚回甘,甜度不高,茶味突出,茶控不妨一試。🦋焦糖咖啡 $48

🦋焦糖單骨雞翼 $68

🦋智利藍青口配刁草忌廉 $88
藍青口煮得不會太靭,配上忌廉汁香滑更添滋味。

🦋卡邦尼蛋汁長通粉 $128
每條長通粉都均勻沾滿卡邦尼蛋汁,長通粉軟硬適中,幾有口感。

🦋黑豚火腿青雜菜沙律配莫德納巴薩米克醋 $68
沙律菜夠新鮮,味道正常發揮。

🦋焙茶鮮奶 $48
焙茶味濃厚回甘,甜度不高,茶味突出,茶控不妨一試。

🦋焦糖咖啡 $48
2022-07-16 112 瀏覽
尖沙咀厚福街真係臥虎藏龍🐲,除咗樓下地舖嘅餐廳,樓上都有唔少值得大家一試嘅美食。今日同大家介紹良心小店「草民」🪴,日系小溫馨風格,小屋子加草地嘅特色打卡位,兩小口/朋友們坐係屋仔入面傾計🏡,特別寫意舒閒。聽講遲啲會有全新餐單面世,價錢更優惠,好期待呀😚!————————————————👅 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉👍🏻 嘩!巨量蟹肉,每條意粉都沾滿蟹肉,同鮮蝦汁互相襯托,鮮上加鮮🦀🦐。老闆話呢個招牌菜好重本,但最緊要大家食得開心👅挪威煙燻三文魚青瓜拼盤👍🏻青瓜片同煙三文魚卷成一朵玫瑰花🌹,煙熏三文魚油而不膩,食完口腔會回甘,係賣相吸引嘅沙律🥗👅智利藍青口配刁草忌廉👍🏻忌廉汁好正好Creamy,加上刁草香味🌿,同藍青口襯到絕,如果攞嚟撈飯都一流👅水牛城辣汁單骨雞翼👍🏻一碟有10支單骨,呢到水牛城雞翼做法係將辣椒粉Mix入炸粉🌶,由內辣到外真係好刺激👅焙茶鮮奶👍🏻好濃厚焙茶茶香🍂,又飲到鮮奶味👅紫薯鮮奶👍🏻堅挺又綿密嘅奶泡🫧,香甜紫薯味完全唔假————————————————🚩總結:尖沙咀溫馨嘅樓上Cafe🌸———————————————— 🌟注意:另收加一服務費————————————————

👅 鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉

👅挪威煙燻三文魚青瓜拼盤

👅智利藍青口配刁草忌廉

👅水牛城辣汁單骨雞翼

👅焙茶鮮奶
👍🏻好濃厚焙茶茶香🍂,又飲到鮮奶味

👅紫薯鮮奶
👍🏻堅挺又綿密嘅奶泡🫧,香甜紫薯味完全唔假

🚩總結:尖沙咀溫馨嘅樓上Cafe🌸

🌟注意:另收加一服務費