2021-10-22 92 瀏覽
夜晚朋友一齊喺尖沙咀厚福街揾野食,見到呢間都有幾多好評,價錢又唔錯所以就試吓啦!一入到去就覺得餐廳既木系裝修唔錯,好warm咁🤣仲有得坐係”草地”度,都係一個幾新奇既setting🤣我哋兩個人嗌咗肉醬薯條,啲芝士同肉醬味好香,一上菜就聞到,份量都唔少,兩三個人share都得,本身有啲驚薯條同肉醬唔係好夾,不過原來都幾好食😋之後嗌咗香煎魚柳菠菜意大利飯,因為見呢道菜係其他餐廳少有所以就試吓,點知居然有驚喜!個risotto好好食,魚都幾大塊,煎得啱啱好,仲有好多菇😍仲有嗌左忌廉汁青口,都好新鮮同埋大粒,唔會有腥味😋仲有忌廉汁都幾香,加埋啲蒜頭仲入味飲品方面兩個人都嗌左抹茶鮮奶,我哋都覺得都幾好飲,唔係好甜同埋完全唔會滯😋奶味同抹茶味好均勻,唔會好重抹茶味🍵,推薦大家試下🤤個人覺得呢間餐廳嘅環境唔差,得閒同朋友聚會都可以試吓呢間,而且價錢喺尖沙咀來講都唔貴,值得再試!

2021-10-21 64 瀏覽
每次去尖沙咀行街諗唔到食咩都會去厚福街,因為有好多餐廳揀🤩今次朋友就話帶我去一間好特別嘅cafe食午餐,本身無期待會有幾特別,但估唔到cafe嘅環境又幾有驚喜,一出電梯就見呢個草民圖案入到去有一邊係普通坐位,另一邊就有兩間好適合打卡嘅小屋仔再坐係假草地食嘢🏠但就算普通座位都有假草地,仲有草民公仔陪你白桃荔枝乳酸梳打🍑味道唔會太甜,有淡淡的白桃香味,而相對荔枝味道無咁突出,但食炸物後再飲真係好解渴~另外,杯墊又再出現草民圖案😆黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜蕃茄油醋🥗香蒜蕃茄油醋嘅酸味配上新鮮沙律菜好開胃,而黑豚火腿嘅咸香又點綴到沙律,唔會感覺只係食沙律菜咁單調炸魚薯條配他他醬🍟 炸魚每塊都好脆又大塊,同埋炸粉都好薄唔會太厚,而且魚肉好嫩滑,另外,薯條亦好香脆配他他醬或茄汁都好夾~同朋友差啲食唔完呢份炸魚薯條,份量都幾大黑松露牛肝菌野菌意大利飯🍄成碟意大利飯都有滿滿嘅野菌,基本上每一啖都會食到,鍾意食菌類嘅朋友可以試吓,而且黑松露味道都好濃Cafe嘅環境好啱打卡,而且可以慢慢一邊食嘢一邊傾偈,如果下次去到厚福街諗唔到食咩都可以試吓~

白桃荔枝乳酸梳打🍑

黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜蕃茄油醋🥗

炸魚薯條配他他醬🍟

黑松露牛肝菌野菌意大利飯🍄

2021-10-20 83 瀏覽
朋友說尖沙咀有間店「草民」,有個打卡位可食飯打卡,是看似在草地上的感覺,而且食物水準都唔錯,好奇心驅使下,就約朋友黎呢度食飯打打卡,食食食😋智利藍青口配刁草忌廉醬(8隻)$88上枱時已經飄來香香的忌廉味,一食就難忘了,係超級~超級~超級~好食,青口肉質軟淋,配上少少洋蔥一齊食,加上湯汁調配得好美味,正到暈😋必食👍🏻(如果配個白飯撈汁一齊食,想必好食😋)香煎魚柳菠菜意大利飯$168魚柳肉質好滑,菠菜意大利飯的菠菜味非常夠,很足料。但我哋因為覺得青口忌廉汁太好味,所以配搭一齊食,竟然係非常之好味,大家可以試吓我呢個食法😋肉醬薯條 $98薯條十分香脆啊!肉醬味道很濃郁但又唔會好咸,味道剛好,配上薯條一齊食味道不錯。抹茶鮮奶 $45除了抹茶和鮮奶味之外,它還有茉莉花味,很是驚喜,味道特別得來又夾到,正😋法國朱古力 $42好味😋圖案是餐廳logo
智利藍青口配刁草忌廉醬(8隻)

智利藍青口配刁草忌廉醬(8隻)$88

香煎魚柳菠菜意大利飯

香煎魚柳菠菜意大利飯$168

抹茶鮮奶

抹茶鮮奶 $45

法國朱古力 $42
好味😋圖案是餐廳logo
2021-10-19
智利藍青口配刁草忌廉醬(8隻)
香煎魚柳菠菜意大利飯
抹茶鮮奶
  • 智利藍青口配刁草忌廉醬
2021-10-18 53 瀏覽
已經是第四次來草民了。記得第一次來,是平日晚上,那時是2020年2月,武漢肺炎剛剛開始,甚少人外出,全晚只得三枱客,甚為冷清。但現在大大不同了,就算是平日晚上,也需要訂位。是次我們在星期日中午來到,有幸坐在草地位置,享受午餐。前菜點了西班牙黑豚火腿青雜菜沙律配香蒜蕃茄油醋,沙律是出乎意料的大碟,沙律菜是新鮮貨式,異常爽脆,吃著發出索索聲,其份量也是出奇的多。沙律醋是下得剛剛好,不會過多,挺不錯。另外,也點了茄汁鮮蝦青口扁意粉,鮮蝦質地紮實兼大大隻,藍青口肉質清爽無沙,而茄汁亦掛滿每一條有咬口的扁意粉,讓人滿意。至於露荀煙三文魚扁意粉,煙三文魚有濃濃的燻香,餘韻令人回味。意粉加上了露荀,感覺清新而不油膩。意粉屬於比較幼身的,口感煙韌有嚼勁,忌廉汁的份量恰到好處。如果煙三文魚份量多一些就更好了。飲品點了熱Mocha,有美麗拉花,有綿滑奶泡,有純香咖啡,有甜度恰當的朱古力味道,是一杯令人回魂的咖啡。

餐廳其中一部份非常有特色有個木色的日系風格小屋頂~~而下面是一小片綠悠悠的草地座位打地氈坐得都算舒服,有花花墊座可以係呢個環境進食晚餐真的別有風味ar^^菜式都偏向西式美食沙拉,小食 意粉等等都有~~重有不同特色的飲品,各有特別夏天時期去 我個人當然比較推介 fresh D 的tea or soda~真係多款口味選擇呀!白桃荔枝乳酸梳打:小小甜得黎又酸酸地,幾開胃熱情果幢頂烏龍茶 :混合烏龍茶的甘香,解渴一流~凱撒沙律大大一份,沙律醬均勻,夠曬2個人食~入口涼涼地,咬落清脆鮮甜蔬菜同蔬果都非常新鮮呀!香辣三色椒帆立貝扁意大利麵加入辣椒同三色椒一起炒香,香味四撲大大粒帆立貝,重要都幾juice^^炸魚薯條本身以爲小食類細細一份,點知出到黎都有成3大塊同朋友share分享食最好不過啦!^^
餐廳其中一部份非常有特色
有個木色的日系風格小屋頂~~
而下面是一小片綠悠悠的草地座位

打地氈坐得都算舒服,有花花墊座
可以係呢個環境進食晚餐真的別有風味ar^^
菜式都偏向西式美食

沙拉,小食 意粉等等都有~~

重有不同特色的飲品,各有特別
真係多款口味選擇呀!

白桃荔枝乳酸梳打:小小甜得黎又酸酸地,幾開胃

熱情果幢頂烏龍茶 :混合烏龍茶的甘香,解渴一流~

凱撒沙律
大大一份,沙律醬均勻,夠曬2個人食~
入口涼涼地,咬落清脆鮮甜

蔬菜同蔬果都非常新鮮呀!

香辣三色椒帆立貝扁意大利麵
加入辣椒同三色椒一起炒香,香味四撲

大大粒帆立貝,重要都幾juice^^

炸魚薯條
本身以爲小食類細細一份,
點知出到黎都有成3大塊

同朋友share分享食最好不過啦!^^
2021-10-13 57 瀏覽
約朋友黎尖沙嘴食飯,就當然係去出名多嘢食既厚福街搵嘢食啦,見到網上話呢間cafe有個室內草地,最適合我地D女仔聚會,可以打吓卡!一入到cafe就見到花花草地佈置,感覺清新,好鍾意呢種日本田園風。 Menu都好多選擇,而且價錢都好okay,我地就叫多D share!三文魚青瓜拼盤 ($68)食材好新鮮,又健康,作為前菜真係無得輸!Nachos ($98)好有驚喜既小食,Nachos 加芝士焗過後,加埋牛油果醬一齊食,味道好夾,推介!明太子蟹肉意大利飯 ($168)好creamy既意大利飯,份量夠曬我地share,好味道!Hazelnut Latte ($45)咖啡味道好香濃,好relaxing~菠蘿柚子梳打 ($48)菠蘿同柚子味道夾埋好refreshing,適合依家呢D咁熱既天氣呀!

三文魚青瓜拼盤 ($68)
食材好新鮮,又健康,作為前菜真係無得輸!

Nachos ($98)

明太子蟹肉意大利飯 ($168)
好creamy既意大利飯,份量夠曬我地share,好味道!

Hazelnut Latte ($45)
咖啡味道好香濃,好relaxing~

菠蘿柚子梳打 ($48)
2021-10-10 45 瀏覽
難得放假便相約朋友行街食飯,揀左呢間Cafe,因為可以同朋友影下相,打下卡,有一片草地小角落,感覺好休閒、舒適。.肉醬薯條 $98薯條新鮮熱辣炸起,口感香脆,而且仲係粗薯條,入邊有滿滿薯蓉,加上香濃芝士和肉醬是非常惹味的配搭,忍不住一條接一條。.墨西哥粟米脆片 $98分量十足,勁大碟,上邊有熱熔三色芝士、蕃茄粒、洋蔥粒,配上牛油果醬和他他醬,係唔錯嘅餐前小食。.香辣三色椒帆立貝扁意粉 $158個扁意粉煮得剛剛好,軟硬度適中,夠彈牙,而且好足料,有好多三色椒絲、煙肉粒、洋蔥粒和帆立貝,幾乎每一啖都食到餡料。味道好香,幾惹味。.菠蘿柚子梳打 $48味道清甜,有菠蘿和柚子香,幾岩夏天飲。.伯爵茶 $42賣相好可愛,有個士多啤梨裝着啲茶葉,而且味道都夠濃。

墨西哥粟米脆片 $98

香辣三色椒帆立貝扁意粉 $158

菠蘿柚子梳打 $48
味道清甜,有菠蘿和柚子香,幾岩夏天飲。
伯爵茶 $42
賣相好可愛,有個士多啤梨裝着啲茶葉,而且味道都夠濃。
上網見到呢間黃店cafe, 當然要懲罰一下啦😊因為早到既關係,入到去,店員為我哋安排左假草地個邊既位置,假草地個邊環境都幾舒服,佈置上都好配合原野特色,吾錯吾錯!沙律🥗𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅▶️經典凱撒沙律$78沙律菜同蕃茄仔非常新鮮,食落口爽甜。再配埋個碎芝士帶出鹹味,做得不錯。小食𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔▶️智利🇨🇱藍青口配刁草忌廉8隻 $88藍青口都幾肥厚,啲忌廉汁夠哂軟滑,滲入哂落啲青口到,忌廉汁裡面仲帶啲刁草同碎洋蔥🧅,連埋一齊食口感好正!超推薦!主食𝑴𝒂𝒊𝒏▶️香辣三色椒帆立貝意粉$158呢個係佢哋呢期推介之選。佢個帆立貝size 都吾算細,份量都足夠,意粉🍝軟硬度適中,夠哂咬口。味道濃郁帶點蒜香味,食到咁上下,啲香辣味開始浮出黎,超級惹味!係必點之選!特飲 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝒅𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔▶️菠蘿柚子梳打 $48▶️白桃荔枝乳酸梳打 $48兩杯特飲甜度都剛好,岩哂宜家炎熱嘅天氣☀️,非常涼透心。整體環境、服務、食物等方面都做得頗不錯,雖然今次無食到甜品🍮,唯有下次再黎試試佢先😋。📍地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓

沙律🥗𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

▶️香辣三色椒帆立貝意粉$158

特飲 𝑺𝒑𝒆𝒄𝒊𝒂𝒍 𝒅𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
▶️菠蘿柚子梳打 $48
▶️白桃荔枝乳酸梳打 $48
兩杯特飲甜度都剛好,岩哂宜家炎熱嘅天氣☀️,非常涼透心。

📍地址:尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓

2021-10-08 87 瀏覽
黑松露牛肝菌野🍄意大利飯:8 x ♥️炸🐟薯條配他他醬:8 x ♥️凍LATTE☕:8 x ♥️熱朱古力🍫:9 x ♥️3號風球加黑雨,上OpenRice搵食發現呢間小店評價不錯,於是上嚟試試。一點幾鐘,客人並不多,可以隨意挑選窗邊位置。午餐價錢唔貴,有沙律、意粉、risotto等等唔同嘅選擇,我哋點咗一份炸魚薯條同一份黑松露牛肝菌野菌risotto,大概10分鐘,炸魚薯條同risotto同時上枱,兩樣都睇得出係即叫即做,新鮮熱辣。個risotto好香好creamy,溫度、口感同味道都非常好。炸魚同薯條都炸得好香脆,唯一係炸魚個炸漿稍為厚咗些少,但都幾鬆脆而且唔太油膩,其實都幾好食。跟餐嘢飲叫咗一杯熱朱古力同一杯凍latte,兩樣嘅賣相都唔錯,而且亦都好好味。午餐價錢唔貴,咁嘅品質實在物有所值,一定會再嚟。
黑松露牛肝菌野🍄意大利飯:8 x ♥️
凍latte
炸魚薯條配他他醬
黑松露牛肝菌野菌意大利飯
2021-10-06 25 瀏覽
因為要去尖沙咀,但中午時段有一個空隙,所以就想想可以在那裏舒服地邊坐邊等🤗想起草民,因為之前已經聽講草民裝修是日系田園氣息,很舒服,而且食物質素👍🏻Set lunch $58~$88 ,跟一杯餐飲。有7款可以選擇!明太子櫻花蝦煙肉扁意粉,忌廉醬汁豐富,但又不會蓋過樱花蝦的香味,扁意粉是厚身但爽口煙韌👍🏻肉醬長通粉,肉醬汁味道豐富,調味適中,長通粉軟硬適中! cappuccino,泡沫豐富,夠滑!波蘿柚子梳打,味道很清新,不會太甜!

肉醬長通粉,肉醬汁味道豐富,調味適中,長通粉軟硬適中!

cappuccino,泡沫豐富,夠滑!

波蘿柚子梳打,味道很清新,不會太甜!
  • 明太子樱花蝦扁意粉
2021-10-05 21 瀏覽
依度行純樸風,打卡來講,坐喺屋仔入面就最靚啦。成個餐廳嘅環境都好有大自然嘅風格,除咗有樹葉裝飾之外,周圍仲有一啲小動物嘅佈置。啱晒我依個港女🤣🤣🤣食物方面叫咗一碟智利藍青口配忌廉汁,肉醬薯條,同埋香辣三色椒帆立貝扁意粉智利藍青口配忌廉汁我好欣賞佢嘅忌廉汁,佢嘅忌廉汁好香濃,又有說頭尾,配上青口嘅鮮味,10分夾。肉醬薯條肉醬薯條雖然$98 ,但係我又覺得物有所值,因為佢嘅用處非常多,而且同出面街嘅肉醬薯條真係有分別,佢係非常之足料,每一啖薯條再配埋肉醬都好滿足。香辣三色椒帆立貝扁意粉呢個雖然係有啲辣,但係食落又超級香,佢嘅帆立貝又有四粒,都新鮮嘅。我鍾意佢扁意粉嘅質地,唔會太軟身。嘢飲方面,一杯柚子菠蘿梳打,一杯和茗茶。入面有玫瑰花瓣,金盞菊,水蜜桃等等,俾大家參考吓,飲落去好舒服。

智利藍青口配忌廉汁

香辣三色椒帆立貝扁意粉

嘢飲方面,一杯柚子菠蘿梳打,
2021-10-04 24 瀏覽
原先因為呢間Cafe有個好靚打卡位,所以吸引咗過嚟。點知食完之後就發現,喺一間真心好食良心Cafe,好用心做每一道菜由前菜到飲品👍🏻👍🏻👍🏻值得黎打卡之餘,食品都值得推薦🥰💁🏻‍♀️是日餐單如下:墨西哥龍尾蝦嗰醬好開胃,蝦都好新鮮🥰🥰肉醬薯條🤩🤩超多肉醬上面有啲芝士粉,薯條好脆,唔會好淋。佢嘅肉醬好足夠可以食到最後一條薯條🍟👍🏻👍🏻抵讚香辣三色椒帆立貝扁意粉呢個意粉上碟嘅時候已經超香,個汁有少少辣,味道好足夠👍🏻👍🏻 真心有啲差唔多價的餐廳都無咁好食知茗 佢地呢個餐味道好特別,放茶葉的用具都好可愛😍😍加埋枱的綠色配置,好有愛麗絲夢遊仙境嘅感覺😂cute📸📸法國朱古力上面有佢哋嘅logo📸📸

💁🏻‍♀️是日餐單如下:

墨西哥龍尾蝦
嗰醬好開胃,蝦都好新鮮🥰🥰

肉醬薯條🤩🤩

香辣三色椒帆立貝扁意粉

知茗

上面有佢哋嘅logo📸📸
2021-10-04 23 瀏覽
識book一定係book草地位🥳 成間餐廳得兩個草地地台位!坐喺仿草同埋花花cushion上面飲咖啡食嘢同好朋友傾解真係勁寫意😍 🌱雞尾蝦$88賣相好吸引🤣啲蝦一隻隻跳晒入去啲辣醬入面,啲醬食落似落咗tabasco酸酸地辣辣地好醒胃!🌱肉醬薯條$98以為係小食估唔到份量都幾多喎!犀利嘅地方係雖然有芝士有肉醬仲有炸薯條但係食落一啲都唔Heavy喎☺️🌱香辣三色椒帆立貝扁意粉$158炒意粉好香口仲色彩繽紛,仲有啲辣辣哋嘅煙肉乾粒喺意粉上面吊味勁吸引!意粉辣得來又夠香唔食開辣嘅朋友都接受到👌🏻 🌱凍榛子咖啡$48本身想飲士多啤梨沙冰但係嗰日冇沙冰,我哋兩個都叫咗凍嘅榛子咖啡,飲落冇失望🤣重點係邊飲邊傾偈,仲要坐喺個咁舒服嘅草地上面,chill到爆🤪🌱🌱PS「記住要book草地位」🥳

🌱雞尾蝦$88

🌱肉醬薯條$98

🌱香辣三色椒帆立貝扁意粉$158

🌱凍榛子咖啡$48

PS「記住要book草地位」🥳
2021-10-04 30 瀏覽
草民係一間尖沙咀樓上cafe,其中一個賣點係兩間迷你木屋加上草地,令客人彷如置身野外草地野餐既感覺,絕對係餐廳嘅打卡位!- 明太子蟹肉蟹棒意大利飯意大利飯好creamy,明太子味道唔會太鹹。飯既上面放上兩條蟹棒,味道幾鮮甜,蟹肉份量多,加上蝦乾,口感豐富。- 香辣三色椒帆立貝扁意大利麵帆立見煎得非常香口,意大利麵軟硬程度適中,辣味後勁幾強,自己有少少招架唔住🥵。入面仲有煙肉碎同三色椒,令菜色既顏色更加繽紛🌈- 肉醬薯條肉醬近乎覆蓋所有薯條。餐廳用左粗薯條,份量幾多好飽肚。不過芝士落得比較少,所以無咩拉絲效果🤔- 麥芽咖啡麥芽咖啡係餐廳新產品,絕對有驚喜!賣相好似黑啤,加上大量泡沫,所以感覺真係好似飲緊啤酒🍻- Ice Mint Mocha加左薄荷有一種種清新嘅感覺,不過整體味道偏甜🧐近排天氣實在太熱,如果大家想體驗野餐但唔想被猛烈嘅陽光曬死,大家可以試下草民嘅「室內野餐」😝

- 明太子蟹肉蟹棒意大利飯
明太子蟹肉蟹棒意大利飯

- 香辣三色椒帆立貝扁意大利麵

- 肉醬薯條

- 麥芽咖啡
麥芽咖啡

- Ice Mint Mocha
加左薄荷有一種種清新嘅感覺,不過整體味道偏甜🧐
Iced  Mint  Mocha

2021-09-26
明太子蟹肉蟹棒意大利飯
麥芽咖啡
Iced  Mint  Mocha
2021-10-03 18 瀏覽
發掘左尖沙咀一間唔錯嘅樓上Cafe,可以坐係草地上進餐,超有特色,不過草地位置不多,想去打卡嘅朋友仔注意避開人多既時候去啦🥰。凱撒沙律🥗 $78新鮮蔬菜,配以番茄、麵包碎,每一啖口感都超級爽脆,酸爽美味,令人胃口大口。肉醬薯條 $98相當特別的肉醬薯條🍟,表面鋪滿肉醬,材料相當豐富,香濃茄醬混合肉碎,完美配搭令人回味無窮!香辣三色椒帆立貝扁意大利麵 $158滿滿的蒜末、洋蔥、三色椒,再迎合香港人口味加上微辣口感,美味可口。

凱撒沙律🥗 $78

香辣三色椒帆立貝扁意大利麵 $158