2021-10-02 20 瀏覽
#草民🥬嘅高質抵食午餐去厚福街 我多數揾地舖食肆 今次跟朋友上樓 果然發現好嘢 呢間小店有打卡位 午餐抵食 意粉做得特別出色-🍝蕃茄肉醬長通粉 $68/午市套餐香草蕃茄醬配絞肉碎 香濃醒胃 長通粉填滿肉碎醬汁 啖啖都食得滿足 套餐包飲品 喺尖沙咀地段嚟講 屬於抵食-🍝香蒜雜菌黑豚火腿扁意大利麵 $78/午市套餐無論長通粉定係扁意粉 小店都可以將al dente口感帶出 意粉加微辛蒜油碎粒 油潤煙韌有嚼勁 黑豚火腿片鹹香夠味 -☕️焦糖咖啡 $45 (或半價追加)焦糖嘅清香甜味 未飲已經聞到 實在吸引😍 甜度夠 咖啡香醇 兩者比例唔錯-🍹熱情果凍頂烏龍茶 $45 (或半價追加)齋食熱情果會太酸 將佢溝烏龍茶 酸酸地又飲到茶鮮 清涼解渴 啱晒夏天飲-📍草民尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓
#草民🥬嘅高質抵食午餐
🍝蕃茄肉醬長通粉 $68/午市套餐

🍝香蒜雜菌黑豚火腿扁意大利麵 $78/午市套餐

☕️焦糖咖啡 $45 (或半價追加)

🍹熱情果凍頂烏龍茶 $45 (或半價追加)

📍草民
2021-10-02 23 瀏覽
最近黎到TST 一間綠草為主題既餐廳~入面好舒服+日系, 同朋友一齊食DINNER 都好RELAX!!我地先黎個凱撒沙律, 一塊塊既羅馬生菜,混和著香濃芝士同惹味煙肉碎,中間仲夾著面包方脆,食落好爽脆,口感豐富,每啖都滋味無窮!之後黎個肉醬薯條,係加芝士和烘焗,每啖都沾滿美味既芝士同肉醬,食到好上癮,不知不覺食完一條又一條~大家仲SHARE 埋個香辣三色椒帆立貝意粉, 中意食辣既朋友一定覺得好滋味!!入面好多三色椒, 而帆立貝都大大粒, 又彈牙, 意粉出奇地滑溜, 唔錯~~最後點左2杯飲品, 綠茶鮮奶同荔枝梳打~綠茶鮮奶味道超濃,唔會太甜,口感頗滑,賣相又OK, 值得一試!荔枝梳打 - 梳打氣泡帶來刺激感,可以解去飯後既飽滿感!OVERALL價錢合理, 坐得都舒服! 下次可以再黎~
最近黎到TST 一間綠草為主題既餐廳~

我地先黎個凱撒沙律,
食落好爽脆,口感豐富,每啖都滋味無窮!

最後點左2杯飲品, 綠茶鮮奶同荔枝梳打~
荔枝梳打 - 梳打氣泡帶來刺激感,可以解去飯後既飽滿感!

OVERALL價錢合理, 坐得都舒服! 下次可以再黎~

2021-09-28
2021-09-28 21 瀏覽
之前上網見到環境好靚想食好耐啦因為可以坐好似草地咁樣覺得呢個設計好特別好舒服所以對餐廳已經有一啲印象今日就約咗朋友同我去食我哋兩個女仔都叫咗同一杯荔枝梳打我覺得呢個好好味唔會太甜 值得一試小食就叫咗呢個孜然雞翼唔知點解覺得有少少似譚仔嘅土匪雞翼但係我又好鍾意食喎個沙律呢就大大份我知道有好多地方沙律 都未必會有麵包乾但係我就好鍾意食麵包乾覺得咁樣食晒先有口感另外呢個蟹棒蟹肉燴飯呢 佢仲有啲好似櫻花蝦喺入邊食落去超香 濃濃嘅蟹肉味 同埋好香嘅忌廉但係食落口又唔會好漏 口感一流餐廳職員又好禮貌下次一定會再嚟食
之前上網見到環境好靚想食好耐啦

但係食落口又唔會好漏 口感一流
餐廳職員又好禮貌
下次一定會再嚟食
2021-09-22 37 瀏覽
今日約咗個朋友喺尖沙咀,然後佢叫我帶佢去可以打卡,食物又好食嘅Cafe,於是我就帶咗佢嚟呢度。其實草民,好似係一年前已經食過一次,印象中好好食,又有影相位,今次果然冇失望。《孜然單骨雞翼》$68我哋等呢個雞翼等咗有啲啲耐,但係一食落去嗰一下真係覺得咩都值得,因為真係好好食,孜然勁香,而且雞翼裏面好多汁,即整燙口嘅感覺非常好。《經典凱撒沙律》$78呢個凱撒沙律都幾高質,啲菜勁爽脆,但又唔覺得有好生嘅味道,皆因佢比嘅巴馬臣芝士粉份量好足夠,麵包粒都好脆,好好食😋《明太子蟹肉蟹棒雜菌意大利飯》$168呢個味道真係一流!同埋係限定款唔係成日有,如果遇到嘅話一定要嗌。首先明太子同蟹肉呢個配搭已經係絕配,值得一讚係佢個飯嘅汁整得好好,好creamy,蟹肉又多,個飯都燴得剛剛好,飯粒好有咬口,整體真係十分正。嘢飲方面嗌咗一杯紫薯鮮奶,同埋一杯雜莓梳打,兩杯都好好飲,紫薯鮮奶仲有好可愛嘅雀仔,應該係呢間舖頭嘅signature logo,然後梳打唔算好甜,莓味好重好香,好飲!

《孜然單骨雞翼》$68

《經典凱撒沙律》$78

《明太子蟹肉蟹棒雜菌意大利飯》$168

餐廳佈置很特別,除了有普通的枱櫈,還有室內草地,猶如塌塌米,感覺清新!❇️凱撒沙律🌀最穩陣的沙律選擇,味道正常😊❇️黑松露牛肝菌野菌意大利飯🌀黑松露的味道非常濃郁,意大利飯質地腍身,還有適量的牛肝菌和野菌,每吃一啖口裡都充滿順滑的黑松露醬汁,好正👍❇️美國西冷牛扒🌀五成熟剛剛好,牛扒的肉味濃,而且有肉汁,好有咬口,不錯喔!❇️紫薯鮮奶(有隻草民cafe 的吉祥物so cute)🌀紫薯味道超香濃,不會太甜,而且還有微微的紫薯蓉,口感頗滑,值得一試!

❇️凱撒沙律
🌀最穩陣的沙律選擇,味道正常😊

❇️黑松露牛肝菌野菌意大利飯

❇️美國西冷牛扒

❇️紫薯鮮奶(有隻草民cafe 的吉祥物so cute)
2021-09-17 36 瀏覽
朋友話想試呢間CAFE網上睇個環境都OK就黎試下呀朋友話想坐仿草地環境係幾舒服既可以影下相打下卡咁點左兩個SET LUNCH~蒜香什菌HAMS意粉炒得好香蒜容味HAMS薄薄的但個咸味好香份量都正常~炸魚薯條薯條係曲果隻(比較鍾意呢隻呀)炸到好脆又唔會好干炸魚一D都唔腥有三大件唔會好油不過個份量一個人食有少少多總括黎講同朋友仔都好滿意呀午餐CP值好高下次可以再黎呀
朋友話想試呢間CAFE

但個咸味好香
份量都正常

~炸魚薯條
薯條係曲果隻
(比較鍾意呢隻呀)
炸到好脆又唔會好干

下次可以再黎呀
2021-09-17
  • 炸魚薯條
2021-09-13 20 瀏覽
今日都係搵左間CAFE食午餐 呢度主打甜品同意粉或意飯一個意粉加一杯咖啡作為午餐吧!午市都多人食飯 落單後意粉即製,約等10分鐘左右,咖啡都係一齊送上可以HEA一陣等上餐 呢度環境都幾放鬆仲可以比大家坐低係仿草地休息下卡邦尼蛋汁意粉 可轉長通粉 $128卡邦尼蛋汁已混入醬汁之中 食到野菌切片同埋煙肉洋蔥碎 意粉每條都吸滿醬汁意粉夠彈牙 個醬汁非常濃香醇厚 食材多入口味道豐富 份量都相當大碟最後係精品咖啡 用自家炒豆烘焙 奶泡打得夠細緻,入口即溶 咖啡底味濃中帶果仁香氣 幾順口好飲尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓評分8/10消費$160
今日都係搵左間CAFE食午餐 呢度主打甜品同意粉或意飯
一個意粉加一杯咖啡作為午餐吧!
卡邦尼蛋汁意粉 可轉長通粉 $128

評分8/10
消費$160
2021-09-12 89 瀏覽
尖沙咀夜晚要搵地方甜品一啲都唔容易...搵到呢間cafe,最後都等咗半個鐘先有位望住個dessert menu 款款都想試...最後揀咗:::#經典雲民拿窩夫 🧇窩夫新鮮出爐充滿蛋香,仲外脆內軟#金萬利橙酒朱古力心太軟 🍰見到有橙酒即嗌,不過食起上嚟唔太食得出但個心太軟都好高質,朱古力好香濃#日本柚子拿破崙 🍰一上枱就聞到清新柚子味,另外拿破崙皮都好鬆脆(佢唔係成件響雪櫃拎出嚟,係order 咗先砌嫁~)既然甜品唔錯,下次嚟試埋正餐先~
尖沙咀夜晚要搵地方甜品一啲都唔容易...
搵到呢間cafe,最後都等咗半個鐘先有位

經典雲民拿窩夫

#經典雲民拿窩夫 🧇
窩夫新鮮出爐充滿蛋香,仲外脆內軟

#金萬利橙酒朱古力心太軟 🍰
見到有橙酒即嗌,不過食起上嚟唔太食得出
但個心太軟都好高質,朱古力好香濃

#日本柚子拿破崙 🍰
一上枱就聞到清新柚子味,另外拿破崙皮都好鬆脆
(佢唔係成件響雪櫃拎出嚟,係order 咗先砌嫁~)

既然甜品唔錯,下次嚟試埋正餐先~
2021-09-03
經典雲民拿窩夫
2021-09-08 112 瀏覽
見咁多 like 今晚一於同朋友走去試試,open kitchen 咁,地方唔係好大,但闊落唔逼;從前菜/小食/主食到飲品, 樣樣都好味喎,食物份量夠大,飲品都大杯,三個人飽到上喉嚨,已約定要再去食過
2021-09-08
2021-09-05 35 瀏覽
草民🥬係談談約座位日式花花嘅佈置好舒服😌感覺好似返咗幼稚園又春田花花嘅感覺「經典凱撒沙律🥗」「炸魚薯條🍟」份量夠多炸魚有三大塊,即叫即整,香脆之餘粉唔會過厚,仲有啲似食緊天婦羅咁酥脆白色他他醬汁先至係靈魂「鮮蝦汁蟹肉蘆筍片意粉🍝」意粉嘅汁勁Queenie好潔身超多蟹肉「法國🇫🇷凍朱古力🍫」🎉新翻🎉法國法國的朱古力味特別香濃加上奶泡暖暖creamy 朱古力🍫喜愛朱古力甜品又豈能錯過! 「玫瑰花瓣金盞菊水蜜桃🍑香熱茶」勁得意😎茶隔,勁香蜜桃味玫瑰花同水蜜桃原來夾到仲好清香好好味添
「經典凱撒沙律🥗」
2021-08-21
2021-09-05 62 瀏覽
野食難食間cafe 又細又殘舊又吾靚而且職員冇禮貌中哂伏!啲食評一定係請打手。第一次食到咁難食嘅cafe ,仲要係尖沙咀。真心好難食,仲有咁嘅價錢吾洗食呢間野。真係食完無下次,比負評!一入到去間cafe就知伏 完全無feel 。叫左2樣嘢食;1.黑醋沙律啲黑醋係醬吾係汁,正常係汁,又苦又怪,啲菜仲要又黃又黑😂2.水牛城雞翼🚨呢個就係伏點🚨未食就已經聞到成浸醋酸味,一食落口,就好似成枝醋倒咗落去😂完全食唔到!叫職員退,佢哋唔比,換都無得換,仲要搵幾個男職員圍住你,話本身水牛城雞翼個味係咁🙄其實係整得難食就係難食🤷🏻‍♀️水牛城雞翼我食過,但個咁吾係咁囉🙄
野食難食
間cafe 又細又殘舊又吾靚
而且職員冇禮貌
中哂伏!啲食評一定係請打手。
第一次食到咁難食嘅cafe ,仲要係尖沙咀。
真心好難食,仲有咁嘅價錢吾洗食呢間野。
真係食完無下次,比負評!

一入到去間cafe就知伏 完全無feel 。
叫左2樣嘢食;

1.黑醋沙律

啲黑醋係醬吾係汁,正常係汁,又苦又怪,啲菜仲要又黃又黑😂

2.水牛城雞翼

🚨呢個就係伏點🚨

未食就已經聞到成浸醋酸味,一食落口,就好似成枝醋倒咗落去😂
完全食唔到!

其實係整得難食就係難食
🤷🏻‍♀️水牛城雞翼我食過,但個咁吾係咁囉🙄
水牛城雞翼
2021-09-04 63 瀏覽
見到黃店去試下 點知咁難食不得止 仲要一肚火 點餐入座都還好 但食物同服務質素十分欠佳環境話一般 相信好評真係搵打手打真喺失望而歸1.黑醋沙律 d菜有枯黃 唔新鮮 沙律菜喺室溫唔爽甜 真係似隻牛食緊草但叫還可以接受但個黑醋醬真心唔好食而巴馬臣火腿 喺最cheap既 都唔望俾咩好野你食但成$70 真係覺得冇誠意可言2.忌廉青口 $88/8隻本身就叫16隻 但佢落單已經落錯 到左唔出聲就照食普普通通 不過不失 但d殼炒到爛哂👏🏻而且我哋2個人食 但佢喺唔會俾碟你叫都冇人應 所以服務十分一般3.水牛城雞翼 $68冇深究喺幾多隻 份量呢個還好 但喺全晚最精彩 超級十分之難食酸到好似飲緊枝白醋咁 成隻雞翼喺食唔到自問本身喺喜歡食水牛城雞翼 但咁既味 真係第一次食 呢個菜發源地喺美國紐約水牛城 而職員就同我講個汁喺英國泥 所以唔怪之得 不倫不類而服務點解話唔好呢 顧客同你反映 你既菜式有問題時 相信喺換或退其他食物 處理事件第一位職員是拿走肯退的 但個位肥既男職員指喺我和友人的口味問題之後又話唔退得而且食左唔會退 唔食又點知咁難食?完全唔係人食到 刺口和刺鼻 簡直係刺激性食物希望各位真係諗清楚喺

環境話一般 相信好評真係搵打手打

唔好話食黃店預左 但真係好難食 冇樣好食

飲品不過不失 名改到好勁
但又喺普通柚子茶

垃圾
估唔到夜晚爆場爆到唔book枱係完全食唔到😳焦糖單骨雞翼$68🍖唔知係咪因為焦糖嘅關係,令到雞翼得個甜字,而且啲肉塊幾痴骨卡邦尼蛋汁長通粉$128🍝長通粉痴埋曬一齊,同埋口咸都麻麻😢橙酒朱古力心太軟$68🍫如果可以再熱少少就好了😌菠蘿熱情果綠茶$45🍍呢個正常菠蘿柚子梳打$48🍍
估唔到夜晚爆場爆到唔book枱係完全食唔到😳

焦糖單骨雞翼$68🍖
唔知係咪因為焦糖嘅關係,令到雞翼得個甜字,而且啲肉塊幾痴骨

卡邦尼蛋汁長通粉$128🍝
長通粉痴埋曬一齊,同埋口咸都麻麻😢

橙酒朱古力心太軟$68🍫
如果可以再熱少少就好了😌

菠蘿熱情果綠茶$45🍍
呢個正常

菠蘿柚子梳打$48🍍
  • 橙酒朱古力心太軟
2021-08-22 44 瀏覽
💛#黃店做社畜真係好辛苦🥲我哋兩個小編趁dayoff就去咗依間尖沙咀樓上Cafe💛環境明顯有一番佈置好適合姊妹們打卡🤘🏻食飽之後過一條街就可以順便去埋anson lo 3層LED螢幕打卡,再行埋去海港城影埋個大型戶外廣告牌😍哎呀哎呀離題添,cafe走草系主題所以主要以綠色為主調,仲有粒咖啡豆卡通人物係佢哋自家招牌公仔🤣.👓鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉 $168聽聞係餐廳招牌,究竟係啲咩要168一個意粉呢😶蟹肉意粉通常價錢都偏貴因為用咗蟹肉,咁依間的確明顯食到好多蟹肉都甜嘅。意向方面就係普通貶意粉質地不過都掛汁,因為成個意粉主要都比較多醬汁少少漏,成個意粉份量相當多。當中有車厘茄粒同少許蘆筍片,蘆筍片反而唔算好多同埋切得比較薄片,可能因為想突出返蟹肉主角掛。整體來講係好食嘅不過依個價錢以cafe有少少貴🤣但佢嘅環境都唔錯適合打卡chill下評分:7.5/10👓焦糖單骨雞翼 $68總共有八條單骨,平時其實我麻麻地食雞翼因為覺得好麻煩要舔骨,咁雖然呢個唔係完全無骨雞翼,但起碼唔使慢慢舔骨之間嘅肉令到食相咁狼狽🤣味道方面做得幾好,甜甜嘅焦糖蜜糖味,香甜好惹味而且又香口,唔算太油膩,會不自覺食埋所以係個
💛#黃店

👓鮮蝦汁蟹肉蘆筍扁意粉 $168
評分:7.5/10
👓焦糖單骨雞翼 $68
味道方面做得幾好,甜甜嘅焦糖蜜糖味,香甜好惹味而且又香口,唔算太油膩,會不自覺食埋所以係個幾好嘅小食
評分:8/10
👓金萬利橙酒朱古力心太軟 配Movenpick雲呢拿/朱古力雪糕 $68
見心太軟都係比較大個闊身,一切開中間都好流心好濃郁朱古力味,唔太甜,如果外皮有啲焗得香脆嘅感覺會仲好,不過配埋雪糕冰火交融感覺唔錯,尤其用上Movenpick靚雪糕😍
心太軟:7/10
👓法國朱古力 $45 C
幾有驚喜,真係非常濃郁嘅朱古力味,完全唔會係鮮奶份量好多溝到好稀好淡,而真係好濃朱古力味。不過一開始飲有少少甜,叫少甜會好少少,後來冰塊溶咗就冇咁甜。朱古力賣相都幾靚,面頭用可可粉沈餐廳吉祥物-咖啡豆🤣
評分:8/10
👓西柚伯爵茶 $45 C
佢冇嗰種西柚酸澀味道,飲落去有微微西柚清香味,同埋飲得出係伯爵茶底。同朱古力對比的話佢就比較清新冇咁甜漏,不過如果同一個價錢的話朱古力會比較特別🤣
評分:7/10
2021-08-22 56 瀏覽
尖沙咀樓上小cafe ,星期日,啱啱開門時到,唔使等位。『水牛城辣汁單骨雞翼』$68係想像中嘅辣味,但就少咗個signature blue cheese 醬,有少少期望錯配。『南瓜露筍雜菌意大利飯』$128清淡嘅選擇:意大利飯粒粒分明,飯粒外軟內乾食;南瓜同洋蔥煮成汁,有微微嘅清甜,同雜菌一齊炒,再放露筍喺面。『美國USDA CHOICE特選牛』$198店員話今日係肉眼扒,5成熟;牛扒比想像中大,肉質算嫩,但無咩肉汁;仲有好多薯條伴碟,好難唔飽。📍 草民 (尖沙咀)尖沙咀厚福街12-12A號藍馬商業大廈9樓。【後記】➡️坐位都算可以,起碼唔重使elbow to elbow 咁坐
尖沙咀樓上小cafe ,星期日,啱啱開門時到,唔使等位

『水牛城辣汁單骨雞翼』$68
水牛城辣汁單骨雞翼

『南瓜露筍雜菌意大利飯』$128
南瓜露筍雜菌意大利飯

『美國USDA CHOICE特選牛』$198
美國USDA CHOICE特選牛

📍 草民 (尖沙咀)

【後記】
2021-08-15