2024-03-11 376 瀏覽
紅燒牛肉麵,半筋半肉而且軟淋適中嘅口感,加上香濃嘅湯底,入口牛肉味濃,牛肉大大塊,麵條吸收了湯底,而且入口順滑,還有蘿蔔做配菜,入口多汁清甜,真不錯。紅油抄手,眼看很吸引,入口帶一點辣,而且皮薄而潤滑,用上鮮肉餡,柔嫩鮮美,湯汁微辣濃香,有齊辣,麻,鮮,香味道,還加有蒜泥和醋香,如覺得辣,很有心在旁放有青瓜,青瓜清新清甜可中和一下辣感。鳳梨鮮果甜酸肉,選用新鮮菠蘿切粒,和新鮮豬肉,菠蘿入口甜甜酸酸味很開胃,豬肉的鮮嫩加上菠蘿甜酸的味道很夾。沫茶鮮果流心軟,有沫茶雪糕,士多啤梨,芒果,奇異果,厚多士,入口非常濃陏的沫茶味,甜甜的入口透心涼,多士剛剛出爐,非常脆口而且加上自己特製的醬,非常好味。綜合水果茶,味道清香水果味,甜香的茶味很好飲佛手柑水果茶帶有佛手柑甜,柸中放了很多鮮果,很好飲。

綜合水果茶,味道清香水果味,甜香的茶味很好飲

佛手柑水果茶帶有佛手柑甜,柸中放了很多鮮果,很好飲。
2024-02-06 264 瀏覽
前嗰排見佢裝修,終於等到佢裝修完嘅一個星期日。平時逢星期日都好多人排隊,今次都唔例外我哋一家三口都等咗差唔多20分鐘先入到入到去見到佢有好多甜品嘅餐牌。我哋都忍唔住嗌咗個士多啤梨嘅甜品,另外仲有牛肉麵滷肉飯。茶木面的確好唔同。面質彈壓配上湯汁食個不停。最後嚟到士多啤梨甜品真係好大個,非常滿足。今次整體感覺都算唔錯,服務都好好,餐廳亦都會提供畫紙同畫筆比小朋友畫畫添。非常之細心,好適合一家大細食嘅餐廳
最後嚟到士多啤梨甜品真係好大個,非常滿足。
2023-11-06
  • 紅燒牛肉麵
  • 草莓香草蜜糖磚塊
2023-12-09 447 瀏覽
為慶祝朋友生日,我們選擇吃台灣菜,平日中午時段,人流都算多,食物非常好吃又任我們坐,可以一邊傾計,一邊慢慢品嚐美食。:推薦大家吃烏魚子元貝手作麵,味道一流! 紅油抄手,辣味轟炸我的味雷,好味! 餐飲ice Moka,朱古力味濃(配咖啡)yummy! :不建議小食吃鹽酥雞,又乾又無味道!環境方面:清潔,地方寛大,坐位舒適,店員態度尚可
台式麻辣半筋半肉拌麵
紅油抄手
2023-12-05 333 瀏覽
🌷較早前在V Walk的茶木,吃了好味的紅燒半筋半腩牛肚麵,想再吃,所以今日到「屯市」茶木,殊不知每間分店的牛肉麵款式,都可能有所不同🪜裝潢以木系為主,簡約而光亮,最喜歡它裝修後有很多卡位,有2人或4人,坐得又舒服。有某些位的私隱度很好,完全看不到鄰座枱的食客🔰叫了TeaWood紅燒牛肉麵$76,牛肉質感軟腍,其中一件帶筋膜更好吃,紅/白蘿蔔腍而入味,闊條手作麵煙韌滑口,湯底香濃,加上芫荽的獨特香味,又是一碗讓人垂涎的牛肉麵🔰三杯牛肉濃湯新力麵拼福州魚丸紫菜湯$50🔰三杯牛肉濃湯新力麵,其實即是沙爹牛肉麵,牛肉入味嫩滑,湯底香濃,只是油了一些,加埋最佳配搭之一的公仔麵,吃到舔舔脷👅🔰福州魚丸紫菜湯,紫菜湯清甜,魚丸口感偏腍

TeaWood紅燒牛肉麵

🔰三杯牛肉濃湯新力麵拼福州魚丸紫菜湯$50
三杯牛肉濃湯新力麵拼福州魚丸紫菜湯

三杯牛肉濃湯新力麵

🔰福州魚丸紫菜湯,紫菜湯清甜,魚丸口感偏腍
福州魚丸紫菜湯

TeaWood紅燒牛肉麵
三杯牛肉濃湯新力麵
福州魚丸紫菜湯
2023-11-17 308 瀏覽
今日一行二人,去咗一間台式餐廳食晚飯,被安排坐咗一個卡位,好舒適。一睇餐牌見到有好多食物可以選擇,首先揀咗鹽酥雞作為小食頭盤,鹽酥雞整得好好,調味剛剛好,唔會太鹹,細細粒,一口一粒,脆卜卜,好好味。仲有限量供應嘅炸芋頭咸蛋肉鬆波波,外脆內軟,熱辣辣好好味。主菜揀咗黑醋豬軟骨配肉燥飯,豬軟骨係用陶瓷做嘅碗裝住,下面點咗蠟燭保暖,令餸菜唔會冷卻。豬軟骨煮得好夠林,完全吸收晒個濃濃調味汁,好入味,好正。而且份量好夠,好多肉。肉燥飯係喺白飯上面鋪上肉燥,有點偏鹹,不過好惹味。另一份主菜係鳳梨甜酸肉,其實係咕嚕肉,加上好多雜果、包括菠蘿粒、荔枝、火龍果粒、士多啤梨,配上酸甜醬,甜甜酸酸好惹味。小菜套餐包含一碗珍珠飯,飯粒軟滑香甜。揀咗兩杯飲品,一個係黑糖珍珠奶茶,上面有三粒芋圓丸子串埋一齊,珍珠好有趙口,奶茶好香奶味。另一個飲品係四色波波芝麻豆乳,好似食緊芝麻糊拼豆腐花,好香濃嘅芝麻糊味道。甜品叫咗雪糕拼芒果吉士窩夫,曲奇味雪糕好結實,好好味,窩夫即叫即整,好香雞蛋味。

2023-11-16 152 瀏覽
今日一行二人,去咗一間台式餐廳食晚飯。呢間餐廳裝修簡約,而且清新,色調柔和,木紋同埋綠色配搭得好好。小食揀咗紅油炒手,水餃皮好軟滑,好新鮮,配上麻辣汁,真係好辣。仲有小食:鹽酥雞,鹽酥雞整得好好,調味剛剛好,唔會太鹹,一口一粒,脆卜卜,好正。主食係三文魚奶油手作面,三文魚濺到好香脆,奶油醬汁好濃味,配搭軟滑有口感嘅手作面,超正。飲品揀咗粉紅櫻花燕麥拿鐵,奶味好濃,粉紅色好靚,加上櫻花做裝飾,影相打卡一流。今次揀咗兩款甜品,黑芝麻芋泥圓仙草,估唔到係好大碗嘅,兩個人都食唔晒,黑芝麻味好香濃,加入燒仙草同埋芋泥圓,好好味,但係好飽肚。第二款甜品,揀咗台式奶茶布丁,識落口唔係咁甜,淡淡的奶茶味道,幾特別。總結食物好多元化,好豐富,有小食、主食、飲品及甜品,全部都好精緻,好值得推介。

2023-11-10 95 瀏覽
路邊灘小吃:炸雞外脆內嫩,食落幾juicy 。台灣香腸煎得外皮香脆。圓滾滾芋泥球:就算放耐咗,外皮依然香脆。芋泥軟糯,入面有咸蛋黃同肉鬆,味道豐富。紅蔥醬燒豬軟骨米粉:豬軟骨大大嚿,炆得香鬆軟淋,如果有多啲軟骨就更加好😚新竹米粉吸收湯汁,勁入味但唔會糊掉。烏魚子元貝手作麵:兩大粒元貝嫩滑爽口,冇雪味,烏魚子忌廉醬汁香濃帶有咸鮮味,手作麵Q彈。曲奇雪糕拼草莓吉士可頌窩夫:雪糕好大球,有幾種味可以揀:朱古力,草莓,抺茶,曲奇。窩夫熱辣,都算幾鬆脆,吉士唔會太甜,加埋士多啤梨甜甜酸酸,好味。四色啵啵芝麻豆乳:有4色芋圓同埋豆花,黑芝麻味濃郁。唔止係飲品,當佢甜品都得。食物質素穩定,茶水自助,座位唔逼夾,冇限時可以慢慢食,係咁多年都食得幾舒服嘅連鎖餐廳。

新竹米粉吸收湯汁,勁入味但唔會糊掉。

2023-11-04 103 瀏覽
茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場1期) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖Lunch set:蒜香台式自家製香腸配糖心蛋$82呢個台灣菜係我嘅至愛,每次嚟必定會叫😚,香噴噴脆卜卜嘅香腸,配一啖煙煙韌韌嘅白米飯,再咬一啖糖心蛋,簡直係衝擊人嘅味蕾🤤黑糖脆脆朱古力珍珠鮮奶配芋圓🍡跟餐加$19煙煙韌韌嘅珍珠,再加上香濃嘅鮮奶,杯外面嘅脆脆朱古力每次我都會用匙羹潷嚟食😝再飲一啖面頭嘅奶蓋😍超級正🤤Lunch set:微辣半筋半肉手工拌麵🌶️$84半筋半肉嘅牛肉🐮口感好特別再加埋佢特別嘅醬汁少少辣咁樣,令人非常開胃手工拌麵嘅質感煙煙韌韌韌,但容易咬開,非常之好食帶埋豬紅同腐皮一齊食,真係冇得頂👍🏻黑糖珍珠奶茶🧋跟餐加$10奶茶茶底香濃,雖然加咗黑糖,但唔會覺得太甜😻珍珠依然煙煙韌韌保持水準
茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場1期) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖

Lunch set:
蒜香台式自家製香腸配糖心蛋$82

黑糖脆脆朱古力珍珠鮮奶配芋圓🍡跟餐加$19

Lunch set:微辣半筋半肉手工拌麵🌶️$84

黑糖珍珠奶茶🧋跟餐加$10
2023-11-01 187 瀏覽
📝星期五晚飯時間屯門市廣場必然是開飯熱點 到處人頭湧湧 位於3/F的茶木就在戲院對面 位置易找 晚飯時間八點左右等位約三十分鐘🥢order了二人餐$259 小食x2 主食x2 包飲品2杯 仲可以$18追加甜品🍨 非常抵食🍽️推介烏魚子元貝手作麵 👍元貝煎得香口 加入了菇菌和蔬菜手作麵彈牙有口感 配搭香滑的奶油醬很match🧃四季青萱鮮果茶👍酸酸甜甜嘅鮮果帶有茶香 味道濃郁 好飲🍰甜品吉士可頌窩夫窩夫底口感有啲似酥皮牛角包雖然甜品名已經說明是可頌 但與小妹預期的略有出入帶點煙靭又有啲酥脆似係食緊麵包 口感怪怪😅🚩茶木‧台式休閒📍屯門市廣場1期3205舖 #屯門美食📌整體不過不失 食物中規中舉 勝在價錢相宜 坐得舒服 可以一試
📝星期五晚飯時間屯門市廣場必然是開飯熱點

📍屯門市廣場1期3205舖 #屯門美食

📌整體不過不失 食物中規中舉
勝在價錢相宜 坐得舒服 可以一試

2023-11-01 80 瀏覽
巧克力口曲奇蜜糖磚塊歐呢款甜品真係好特別。佢係使用口曲奇同蜜糖磚塊,再配上歐軟口雪糕同巧克力醬,味道濃郁!紅燒牛肉麵係茶木嘅招牌菜之一,佢嘅湯底熬煮得好濃郁,牛肉煮得腍軟入味☺️如果你鍾意鳳梨酥同冰淇淋,就一定要試下Teawood自家鳳梨酥拼冰淇淋。佢將鳳梨酥切成小塊,再同香濃嘅冰淇淋一齊享用,酥脆嘅鳳梨酥同冰涼嘅冰淇淋完美結合!黃金鹽酥雞係另一款非常受歡迎嘅菜式,雞肉炸得金黃酥脆,外皮帶有微微的鹽酥風味!櫻花蝦魚湯漫娃娃菜係一道清爽又美味嘅湯菜。湯底用上鮮甜嘅櫻花蝦同魚湯熬煮而成😛古早牛頰肉麵口係另一款必試嘅招牌菜式,牛頰肉同樣燉得腍軟入味

2023-10-31 100 瀏覽
有日同朋友食個飯,佢想食台灣菜,於是第一間就即刻諗到茶木呢間餐廳餐廳都幾方便,可以自助QR code 點餐,免除叫待應等待的時間,真適合社恐的朋友。晚市有二人套餐,價錢真係十分優惠,258元可以叫2個主菜,2個小食,2杯指定飲品,真心抵到爛,單點都唔止咁既價錢。唔講咁多啦,先介紹個主食先TeaWood 紅燒牛肉面應該是呢間餐廳的招牌菜,牛肉面個湯底好濃郁,仲帶有一種水果的甜味,入口細膩鮮甜。面質比較爽口彈牙,而且上面牛肉塊都好大塊,肉質軟淋,肉絲分明,而且入口即溶。配菜配埋煮軟的紅蘿蔔簡直係味覺的盛宴。套餐的另一個主菜茶香三文魚湯漬飯,佢個擺盤都幾雅緻,偏向日式風格,每樣配菜都以一個小瓦碗裝住,包括炒米,鰹魚薄片和櫻花蝦乾,茶壼裝住玄米茶,呢個主菜口味比較合適喜歡清淡的朋友。煎三文魚使用去皮三文魚柳,肉質煎得略乾身,香脆可口。小食必定叫的台式鹽酥雞,炸雞係炸好岩岩上菜,上菜個陣仲冒緊煙。鹽酥雞調味唔會太鹹所以食完唔需要飲水,口感卜卜脆,肉質嫩口,炸面都唔錯,雖然係小份,但係都幾滿足。另外叫另一份小食櫻花蝦魚湯浸娃娃菜,菜色都偏向清淡,菜都煮得軟淋,鮮味十足。 餐飲叫左杯蜂蜜柚子茶甜甜酸

唔講咁多啦,先介紹個主食先
茶香三文魚湯漬飯
金黃鹽酥雞(半份)
櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(小份)
蜂蜜柚子茶
 餐飲叫左杯蜂蜜柚子茶甜甜酸酸都合適配今晚食物。
黑糖薑母茶
黑糖薑母茶薑的辣味都幾重,飲完之後份外暖胃,有助刺激胃口。
芒果吉士可頌窩夫
突然間想要一客甜品,於是追加一份芒果吉士可頒窩夫,餐廳選擇的芒果沒有額外加糖漿,以自然的芒果甜酸味道增加整個甜品層次,令到甜品達到一個平衡。而且吉士糖份比較少糖,唔會令甜品過份甜膩,窩夫是新鮮整的,所以非常香脆有一陣蛋香味,甜品整體評價高質。

餐廳卡坐都比適多,所以揀到的位置坐得比較舒展,餐廳裝飾富含文青味道,一旁亦有甜品專櫃和手搖奶茶外賣位置,很適合作為打卡食飯之選,出餐速度都在10分鐘內上菜,菜品質素非常高。
茶香三文魚湯漬飯
金黃鹽酥雞(半份)
蜂蜜柚子茶
黑糖薑母茶
芒果吉士可頌窩夫
  • 黑糖冬瓜茶
  • 芒果可頌窩夫
2023-10-30 72 瀏覽
屯門|茶木·台式休閒餐廳🔖🫖香濃三文魚湯漬飯❤️這裡的台式茶漬飯真是充滿風味,三文魚肉塊又大又酥脆,質地鮮嫩😚~ 茶湯濃郁香氣四溢,每口飯搭配配料和茶湯一同入口,帶來獨特的風味,讓人一試難忘,入口處茶香馥郁,清新而不油膩!🤪🤪☁️櫻花蝦魚湯浸娃娃菜新鮮的娃娃菜解膩,搭配豐富的櫻花蝦,使得整碗魚湯都香甜可口😚😜☁️芒果吉士可頌窩夫試了兩種口味的牛角包窩夫🤤咬下去酥脆可口🤤體貼的店員還為我們加熱~口感非常好👍🏻超級推薦大家叫呢一個🤤☁️有機台灣高山巨峰烏龍茶☁️有機台灣高山茉莉龍珠茶唔飲好甜嘅嘢🤣於是點了兩款特色茶,每杯都附上一顆特別的冰球,冰球是用茶底製成的☁️清新而不帶苦澀❤️❤️😍
屯門|茶木·台式休閒餐廳🔖

🫖香濃三文魚湯漬飯❤️

☁️櫻花蝦魚湯浸娃娃菜

☁️芒果吉士可頌窩夫

☁️有機台灣高山巨峰烏龍茶
☁️有機台灣高山茉莉龍珠茶
2023-10-30 61 瀏覽
屯門|茶木·台式休閒餐廳🔖🍗古早杏鮑三杯雞珍珠飯古早杏鮑三杯雞珍珠飯帶返你古早味嘅回憶!杏鮑菇同雞肉燴煮得入味,🍄醬汁濃郁香濃,配上珍珠飯,味道絕對一流。每一口都能品嚐到雞肉同杏鮑菇嘅口感,令人愛不釋手。🍚🍗🍄😍🍛香煎沙朗牛扒肉燥飯煎得香脆多汁嘅沙朗牛扒配上濃郁嘅肉燥醬,再加上飯,組成一碗美味嘅肉燥飯,真係令人食到上癮🥩🍚🍛😋🍤櫻櫻花蝦魚湯浸娃娃菜娃娃菜浸煮得剛剛好,🥬保留住蔬菜嘅嫩脆口感,再配上櫻花蝦同魚湯嘅鮮味😋,一口一口食落去,清爽又開胃。🧄蒜香麻辣豬耳朵呢半份蒜香麻辣豬耳朵真係好正~🐷豬耳朵嘅鮮嫩質感同埋濃郁嘅蒜香麻辣味道立即爆發出嚟🧄😋🍋檸檬心愛玉茶呢杯飲品結合咗清新嘅檸檬味💚同嚼勁十足嘅心愛玉,呢杯茶絕對係我嘅最愛!🌼茉莉綠茶呢杯茶以茉莉花香濃郁為主,💚茶湯清新爽口,一飲即知茶嘅好滋味。😍茉莉綠茶絕對係一個經典又美味嘅選擇💚粒粒紅西柚茶呢杯茶以新鮮嘅紅西柚粒為主,結合茶湯嘅清香,帶俾你一種酸甜嘅口感同心滿意足嘅感覺😍🍚👨‍🍳 茶木·台式休閒餐廳 #hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagram #foodpor
屯門|茶木·台式休閒餐廳🔖

🍋檸檬心愛玉茶

🌼茉莉綠茶

💚粒粒紅西柚茶

🍚👨‍🍳 茶木·台式休閒餐廳
#hkfoodie #hkfood #香港美食 #foodie #hkigfood #hkfoodstagram #foodporn #yummy #美食 #黃埔 #正 #l4l #like #love #相機食先 #food #台式#高質
2023-10-24 57 瀏覽
啱晒時間同朋友過了這句傾偈吃下午茶當然除咗茶漬飯之外,亦都有啲下午茶套餐就叫了這一個甜品賣相是很不錯的而且有士多啤梨同埋朱古力兩個口味於是選了朱古力的口味 ,重點是價錢也很便宜,只係$69夠晒兩至三個人食下午茶時間都唔算話太多人,所以呢都有地方坐。

啱晒時間同朋友過了這句傾偈吃下午茶

下午茶時間都唔算話太多人,所以呢都有地方坐。

想吃台灣夜市美食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 不用去台灣啦,去🌲茶木𝐓𝐄𝐀𝐖𝐎𝐎𝐃 就可以囉~餐廳與人氣插畫師🧑🏻‍🎨食菇合作,並舉行「黑眼圈小隊 夜市大步走 」主題,不但有全餐餐牌,還有多款聯乘禮品🎁,一定要去試試啦~ 餐廳到處放滿黑眼圈小隊的公仔和裝飾,打卡度一流📸。新餐牌包含小食、主菜、飲品和甜品,全部都要吃吃看哦~ ☆ 台式麻辣半筋半肉手工拌麵🍜$𝟕𝟒 不愧為餐廳的鎮店之寶😍,這個好好吃耶~半筋半肉的牛肉,軟腍可口,非常入味。手工拌麵不但彈牙,加入麻辣醬後,更加惹味~ ☆ 台式烤香腸拼墨魚腸🍖$𝟒𝟖 台灣的香腸向來好吃,鹹香又惹味,一碟有齊香腸和墨魚腸,好滿足呀~ ☆ 四色啵啵黑芝麻芋泥芋圓仙草🟣$𝟔𝟖 大大份的甜品,只需$68,定價好貼地呀😳!! 而且還會送名信片呢~自家製的芋泥混入芋頭粒,好有口感。再加上仙草、珍珠、四色小芋圓、地瓜圓、紫薯圓🍠、紅豆圓🫘及麻糬,煙靭香甜,大滿足~☆ 四色啵啵芝麻豆乳🍼$𝟒𝟐 飲品同樣深得我心🥰,有我愛的芝麻、低糖豆花、四色小芋圓等等,口感好豐富,芝麻香十足呀~ ☆ 草莓香草蜜糖磚塊🧱$𝟕𝟖 每次去茶木,必點蜜糖磚塊🍯。吐司烤得外脆內軟,加上雪糕🍦、草

☆ 台式麻辣半筋半肉手工拌麵🍜$𝟕𝟒

☆ 台式烤香腸拼墨魚腸🍖$𝟒𝟖

☆ 四色啵啵黑芝麻芋泥芋圓仙草🟣$𝟔𝟖

☆ 四色啵啵芝麻豆乳🍼$𝟒𝟐

☆ 草莓香草蜜糖磚塊🧱$𝟕𝟖

每次去茶木,必點蜜糖磚塊🍯。吐司烤得外脆內軟,加上雪糕🍦、草莓醬、草莓,香甜美味,必點呀(≧▽≦)~

現逢惠顧$𝟓𝟎即可獲印花𝟏個,儲滿指定印花,可加錢換購 電話掛繩📞、記事本📔、手提袋👝、卡片桌曆 及 行動電源🔌哦~
2023-10-19