2023-04-19 64 瀏覽
今日約咗朋友去屯門行街,睇戲食嘢,睇完戲就喺附近搵嘢食,台式食品我很喜歡,這間餐廳地方寬敞,舒適。紅燒牛肉米粉,湯底清濃的牛肉汁,加上米粉一齊食,米粉吸收了湯底超好味,而且紅燒牛肉入口軟淋,有口感,冇得彈。黃金鹽酥雞麵,入口香脆有蛋黃味,酥脆的外層,中間嫩滑的雞肉,食到唔停得口。蒜香麻辣豬耳朵,入口軟軟的耳朵,中間豬耳骨卜卜脆,很有口感,加上麻辣的醬汁蒜香味夠,越食越惹味。龍蝦汁台南蝦蛋卷,包住炸蝦天婦羅,蔬菜。入口多重口感,煙韌的表皮,清甜的蔬菜,卜卜脆的天婦羅,加上龍蝦汁好好味。冰淇淋拼芒果吉士窩夫,窩夫剛剛做起入口香脆,加上吉士一齊食非常好味,而且忌廉曲奇雪糕是我最愛的雪糕之一,正!正!台灣高山巨峰烏龍茶,入口非常香濃的巨𡶶味,令人精神放鬆,這個味道我超級喜歡。
2023-04-19 48 瀏覽
講到茶木都算係香港台灣餐廳既始祖之一🫶🏻仲讀緊書既時候已經幫襯過😂。隔左咁耐,依然屹立不倒,一定有啲實力👍🏻裝修風格仲要靚左好多,坐係度食野已經覺得自己係文青😌餐牌設計都好有心思😙食正餐之前梗係要叫啲小食過下口癮個人認為溏心蛋係必食🔥好香濃既醬油味,流心蛋黃無怪味,送飯送麵都一流😛小食拼盤岩哂三心兩意既我😆咩都可以試啲鹽酥雞、台灣腸、花枝丸都好好味🥹欣賞佢有埋蒜片比我拌香腸食💓唔係度度都咁貼心架~主食1 ~ 叫左紅燒牛肉拌麵😍個拌麵就咁食已經好好食,鐘意佢麵質有咬口👍🏻配埋牛肉同牛筋一齊食仲正🔥另外跟餐既鴨血都好好味OMG, 煮到入哂味好正宗🤪主食2~三杯雞配肉燥飯超好送飯既配搭🥹好開心可以熱住咁食👍🏻鐘意食菇類既朋友一定會鐘意依個!!三杯雞入面有好多雞脾菇😆舊舊都索哂汁,好惹味,食到好滿足可以食多幾碗飯😙如果可以轉用無骨既雞肉仲開心🥹另外跟餐叫左兩杯特飲如果想感受台灣傳統就一定要叫台式奶茶啦😌不過想清新下口腔水果茶都係一個不錯既選擇噢最後最後一定要叫個甜品先完滿🫶🏻一定一定要叫佢地既招牌~士多啤梨蜜糖磚塊每塊麵包都烘到岩岩好,好香蜜糖味!!仲要好貼心切開定一舊舊比你😛一啖雪糕一啖麵包

餐牌設計都好有心思😙

如果想感受台灣傳統就一定要叫台式奶茶啦😌
不過想清新下口腔水果茶都係一個不錯既選擇噢

最後最後一定要叫個甜品先完滿🫶🏻
一定一定要叫佢地既招牌~士多啤梨蜜糖磚塊
每塊麵包都烘到岩岩好,好香蜜糖味!!仲要好貼心切開定一舊舊比你😛一啖雪糕一啖麵包~開心!

2023-04-14 40 瀏覽
味道指數:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐食物推介:紅燒牛肉麵、草莓香草蜜糖磚塊等候時間:20分鐘香港人如果實想吃台灣料理,必定想起茶木,茶木環境舒適、價錢合理、食物質素高。每次我到茶木必定吃紅燒牛肉麵,牛肉香甜美味、麵質爽口彈牙,湯底香醇順口,感覺一流。另一極力推介的甜品是草莓香草蜜糖磚塊,價錢合理,二人分量,士多啤梨清香撲鼻,這甜品也是我每次也必定吃的。其他的還有黃金酥炸排骨、大大塊、香脆又可口。滷肉飯也是值得品嚐的,香港很少地方可以吃到像台灣式的滷肉飯,這裡的魯肉分量多,質量好。
味道指數:⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐
食物推介:紅燒牛肉麵、草莓香草蜜糖磚塊

2023-04-14
  • 紅燒牛肉麵、草莓香草蜜糖磚塊
2023-04-05 48 瀏覽
今日屯門公路塞車,返到屯門已經8點,老公話唔好煮飯啦,所以兩個人就去左市中心搵野食。我地都一段時間無食過台灣野,所以就揀左座落屯門市廣場3樓的茶木。茶木的門口裝修好靚,8點幾都仲係坐滿人,可能大家屯門人都塞車唔想煮,哈哈。點知轉個灣仲要排隊,咁多人食質素應該唔錯。入面的座位好闊落,唔會因為多客而將d座位密度增加去做多d生意,👍座位d餐具同紙巾都擺放得好整齊,感覺好乾淨。而一杯杯的水就要食客就自己需要出去拎,夠晒環保我好似大鄉里咁返睇個menu,老公已經掃描左QR code點餐,哈哈,原來宜家都係自助的系統點餐,幾多錢,點左咩都一目了然,唔使好似以前咁記住要叫d咩。其實menu都幾精美,我都影左d相。老公就點左個招牌的台式牛肉麵。黎到放上檯已經留曬口水,d牛肉好大舊,而且份量唔惹少。d麵好彈牙,好有咬口。個湯都好有牛味,似係煲左好耐的牛肉湯,一啖湯頭一啖面,一啖牛肉,台式牛肉麵的最高境界。D牛腩仲要煲到好淋,一咬就碎,老人家無牙都食到,真系低讚!至於我就點左碗肉燥飯,加個雜果甜酸肉。呢個等的時間相對比較長,前後差不多20mins,原來個甜酸肉係收到order即刻做ga。首先不得不讚係個飯
其實menu都幾精美,我都影左d相。
首先不得不讚係個飯粒粒分明,而且真系有飯香,坊間的一般茶餐廳完全無得比。
之後係個甜酸肉,咬落去係脆口,熱辣辣,仲要舊舊有肉汁,真系無得彈!
下次再去我應該都係繼續食呢個,哈哈哈。
最後再叫多左個茶木最出色的窩夫甜品兩個人share,窩夫好脆,而且唔會好甜,配上上面的鮮果同埋個士多啤梨味的雪糕,窩夫的熱脆加上雪糕的冰涼軟綿綿,再一次衝擊我的味蕾,抵讚!
如果你想食台式料理,茶木確實係一個性價比極高的選擇!
2023-04-03
2023-04-03 53 瀏覽
今日早吃晚餐,六點未夠就係屯門市廣場搵食,行行吓諗起好耐冇食茶木,所以就碰下運氣睇吓有冇位,因為平時晏晝去食都要排好長龍,可能因為我哋早食,所以一入到去就有位。室內嘅環境都好乾淨,坐低冇耐就有侍應過嚟比餐牌我地,依度都係自助落餐。一睇個餐牌啲嘢食都好似好吸引。今次我哋嗌咗兩個麵食,一個台式既豬軟骨麵,一個西式奶油培根手作麵,同埋兩杯台式飲品自助落單唔夠5分鐘就上咗碗麵,真係好有效率。呢個豬軟骨麵,湯底係用咗類似紅燒牛肉嘅紅蔥醬燒湯底,個湯溫度適中,豬軟骨唔會煮得太林,所以都幾有口感,如果個面稍為硬身啲就會比較好。奶油培根手作麵,整體味道都唔錯,但係啲麵煮得太冧,同埋比較碎但味道真係唔錯。木柵鐵觀音奶茶加仙草凍,少甜味道啱啱好,茶味都算濃。另外嗰杯係紅豆鮮奶綠走甜,因為本身紅豆已經有甜味說走甜係好啱我口味。真係好耐冇食茶木,佢嘅食物質素都算幾好,價錢同一般西餐廳差唔多,食物嘅份量都比較多,選擇亦都多,希望下次可以去食到佢嘅午餐。

木柵鐵觀音奶茶加仙草凍,少甜味道啱啱好,茶味都算濃。

2023-04-02
2023-04-02 60 瀏覽
茶木一路愈開愈多間,終於開到黎屯門。今日約左朋友黎屯門市中心行街,二話不說就同佢黎茶木食晚飯。餐牌選擇都幾多,二人餐都幾抵,當然係點佢。餐廳用qr code自助落單,好快就上到菜。前菜點左黑麻油雞翼同麻辣豬耳,二款都約開胃,黑麻油雞翼非常入味。主菜點左招牌紅燒牛肉麵,湯底夠濃又唔會太咸,牛肉好淋身,濃厚既牛味。另一款主菜係鹽酥雞扒肉燥飯,雞扒上碟熱辣辣,雞肉唔會太鞋,肉燥夠晒香,撈飯食一流!黎茶木點會唔叫甜品?試左綠茶多士磚,中意佢個綠茶唔會太苦,而且多士磚入面仲有cream呀,真係好邪惡好好食!

這間餐廳我之前沒有來吃過但是永遠也會看見門口大排長龍今次用餐後覺得非常讚的是沒想到他們的座位非常舒適有一種不想離開的感覺〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 310溏心蛋$38蛋黃溏心 不會過熟口感濃郁 配上醬汁更美味是不可錯過的小食推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎自家製台式烤香腸$48香腸的肉汁豐富 口感香甜烤得恰到好處 搭配甜甜的醬汁 非常惹味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎黃金鹽酥雞$48外皮非常酥脆 名字真的沒有改錯金黃色的雞肉非常鮮嫩推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎櫻花蝦魚湯浸娃娃菜肉燥飯 $80 櫻花蝦鮮香 跟魚湯很搭肉燥醬汁美味 飯粒有些少像珍珠米 飽腹感滿滿魚湯清甜又鮮美 搭配的娃娃菜爽脆可口推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎古早杏鮑三杯雞地瓜米粉$82想不到會用燭台保温 非常貼心杏鮑菇超級入味三杯雞香氣十足 配菜十分豐富炸地瓜很香甜 米粉口感獨特推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡✎紅蔥醬燒豬軟骨麵 $82 紅蔥醬香辣且微甜豬軟骨炆煮至軟嫩狀態 份量很多麵條Q彈帶有嚼勁推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎Teawood香辣牛肉麵$88湯頭濃郁 辣味很突出 牛肉鮮嫩 當中加入白蘿蔔和紅蘿蔔也是很吸湯的

這間餐廳我之前沒有來吃過

奶香十足 珍珠Q彈有嚼勁
想不到熱飲也會令我們讚口不絕
2023-03-30
2023-03-29 44 瀏覽
💖 茶木‧台式休閒餐廳 (屯門)✨屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️最近我都有計劃去台灣嘅打算😌台灣開返關機票好貴之餘仲要好多人😖所以諗過讀過之後都係決定食住台灣菜頂住檔先🤣所以今日就嚟咗呢間餐廳😍我真係好耐冇食過茶木了😋-Teawood香辣牛肉麵🍜 $88你都茶木一定要食嘢肯定係佢哋招牌嘅牛肉麵😋今次同幾個朋友都係好辣之人,所以一定要叫辣🌶️我最鍾意係佢哋嘅紅蘿蔔同埋白蘿蔔🤭可以完全吸晒佢哋香香辣辣嘅湯汁,好惹味😆增加食慾!-櫻花蝦魚湯浸娃娃菜肉燥飯🍛 $80加$10就可以轉成肉燥飯梗係要試吓啦😌魚湯當中加入埋櫻花蝦鮮味更加突出🥰娃娃菜煮到好腍好人味,好快就清哂👍🏻-紅蔥醬燒豬軟骨麵🐖 $82紅蔥醬帶有微辣同微甜,味道層次豐富😚豬軟骨經過醃製,但不會太鹹,味道剛好🤩麵條軟硬適中,十分Q彈。-古早杏鮑三杯雞地瓜米粉🐥 $82三杯雞都一定係台灣菜必點嘅食物,估唔到佢哋呢度咁有熱誠竟然用一個火爐仔去維持溫度。佢哋嘅雞件份量都幾多!而且非常惹味!我最估唔到嘅係佢哋個米粉,有炸地瓜粒😎-310溏心蛋🥚 $38310係我生日所以一定要捧場🤣呢個溏心

💖 茶木‧台式休閒餐廳 (屯門)
✨屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖

-Teawood香辣牛肉麵🍜 $88

-櫻花蝦魚湯浸娃娃菜肉燥飯🍛 $80

-紅蔥醬燒豬軟骨麵🐖 $82

-古早杏鮑三杯雞地瓜米粉🐥 $82

-310溏心蛋🥚 $38
310係我生日所以一定要捧場🤣呢個溏心蛋都係經過醃製,中間嘅蛋黃呈現半熟狀態,一咬落去仲有少少蛋汁🤩邪惡感滿分😋

-自家製台式烤香腸🐷 $48
我自己本身唔係咁鍾意食台灣腸🥲但係朋友話一定要叫呢個試吓🧐點知最後食得最多嘅竟然係我自己😂佢嘅外貌有少少似大片嘅臘腸,外皮有少少香脆,食落去甜甜地😆

-黃金鹽酥雞🍗 $48
再過幾日喺Cafe食完炸雞之後真係念念不忘😩好想食炸雞所以就叫咗呢個鹽酥雞試吓,全部炸到金黃色香脆又可口🤤唔會話好鹹。最緊要係份量好多好抵食👍🏻

-草莓香草蜜糖歐軟磗塊🍞 $78
一定一定一定要叫茶木嘅signature,嚟到呢間店一定要食嘅就係佢哋嘅多士磚😻係我最鍾意嘅士多啤梨味🍓好耐冇食過啦,原來而家會加埋少少吉士醬👏🏻相對上識落會冇咁甜😽雪糕嘅份量好大,直到我哋個個人都超級飽😳

-珍寶茶凍雙重鐵觀音奶茶🧊 $44
上面有多粒大茶凍 😍賣相真係好掂,一上到枱個個都嘩嘩聲😎飲落去好重鐵觀音嘅茶香同埋少少奶香味,口感幼滑。

-脆脆黑糖珍珠愛玉奶茶🧋 $51
呢杯飲品我睇到Menu咁浮誇就知道我一定要叫😆個邊邊竟然沾滿左朱古力脆脆🍫免頭有芋圓串串,煙煙韌韌我自己好鍾意❤️另外我仲加咗珍珠同埋愛玉,令到成杯奶茶好足料✌🏻

-熱黑糖奶茶加珍珠☕️ $38
冇諗過熱飲嘅賣相都可以咁靚🫡全部珍珠都勁大粒粒粒都係波霸😱甜度剛好🤙🏻

-四季青萱鮮果茶🍹 $46
成杯飲品好清甜,因為茶底用咗四季青,好清新,有少少解膩嘅效果,另外仲加入咗好多新鮮嘅果肉,最令我驚喜嘅係入邊竟然有藍莓😄好甜好好味

2023-03-29
生日
2023-03-27 29 瀏覽
今日放假約咗朋友去屯門行街睇戲,睇完戲諗住喺附近食啲嘢,一出戲院就見到一間台式餐廳,感覺好舒適,所以就入咗去試下。茶木台式休閒餐廳 餐廳喺屯門市廣場一期3樓對住戲院,入到去餐廳見到裝修得好整潔,喺度食嘢感覺真係好舒適。軟殼蟹龍蝦汁手作麵套餐,配可頌窩夫 138元,炸軟殼蟹有三件,size都好大,軟殼蟹炸到金黃色外皮鬆脆,入面嘅蟹肉仲係好鮮甜好香口,手作麵感覺煙煙靭靭食落去好有口感,每一條麵都掛滿龍蝦汁,真係好好味。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜配地瓜米粉 70元,娃娃菜用魚湯煮成,加上上面嘅櫻花蝦令到個鮮味更加突出,每一條菜都食到魚湯嘅鮮味,櫻花蝦帶少少鹹香,增添口感,另外米粉出奇地幼滑,整體嘅配搭得啱啱好。紅燒牛肉麵 74元,個人覺得呢個係必食嘅推介,牛肉煮到好軟淋好入味,食落去滿口牛肉香味,加上湯底味道鮮甜,配上蘿蔔白蘿蔔增加口感。成碗湯都係牛肉嘅精華,成碗湯畀我飲曬。蒜香麻辣豬耳朵 48元,麻辣香味好重食落去唔會太辣,豬耳煙煙靭靭又爽又脆,配埋啲青瓜食真係冇得頂。溏心蛋 38元,未試過食咁好味嘅糖心蛋,入面嘅蛋黃直情做到流心嘅感覺,又香又好味。有機台灣高山巨峰烏龍茶,茶壺用明火保溫,入口甘香
有機台灣高山巨峰烏龍茶,茶壺用明火保溫,入口甘香醇厚,巨峰甜香回甘。
2023-03-24 36 瀏覽
茶木係香港有多間分店,實力有一定保證~今次嚟到屯門分店,依然有驚喜~1️⃣羅氏大頭蝦意大利麵⭐️⭐️⭐️⭐️大頭蝦超級好食!蝦頭好多膏,好甘香鮮甜;大蝦蝦啖啖肉又彈牙又實肉😋配合秘製醬汁同埋淥得好有口感嘅意大利麵,有兩百幾蚊一碗嘅西餐廳質素~最抵係可以再追加小食,好似一個set咁再叫珍珠奶茶粟米溏心蛋,好豐富好飽肚!2️⃣溏心蛋&麻辣豬耳⭐️⭐️⭐️⭐️溏心蛋熟度剛剛好,保持到蛋白嘅嫩滑,內裏嘅蛋黃金黃通透,食到停唔到口,前後忍唔住叫咗兩隻!麻辣豬耳唔會太辣,恰到好處,惹味得嚟豬耳好煙韌有嚼勁~3️⃣珍珠奶茶&鐵觀音雪糕⭐️⭐️⭐️最後就係茶木最主打嘅台式珍珠奶茶~所有茶類製品都好香茶味,烘焙技巧一流,製作出嚟嘅鐵觀音雪糕亦都好香濃,感覺好特別,好少食呢一種自家製嘅雪糕。唔係淨係好似坊間一般嘅雪糕一味得個甜字,而係有層次,既有茶香,甘中帶甜,又有少少澀嘅後勁。總括而言,如果大家喜歡台灣菜,或者鍾意茶/珍珠奶茶,一定要試吓茶木!

1️⃣羅氏大頭蝦意大利麵⭐️⭐️⭐️⭐️

2️⃣溏心蛋&麻辣豬耳⭐️⭐️⭐️⭐️

3️⃣珍珠奶茶&鐵觀音雪糕⭐️⭐️⭐️

2023-03-22 35 瀏覽
茶木‧台式休閒餐廳除咗主打台灣風味嘅菜式,例如鹽酥雞、肉燥飯、地瓜米粉,花枝餅等等肉燥飯同滷肉飯都好有飯店風味,肉醬同滷肉味道濃郁,滷汁入味,食落去好滿足除咗台灣茶之外,仲有特色茶品,例如四季青萱茶、桂花綠茶、木柵鐵觀音、水果茶等等,各有特色 味道清新怡人係一個適合約會同埋小聚餐嘅地方,菜式多野揀,環境舒適餐廳嘅環境整潔舒適,桌椅排列得算整齊餐廳內嘅音樂都係輕柔嘅台灣歌曲金黃鹽酥雞$48晚市二人餐$3450.0 鹽酥雞排肉肉燥米粉紅豆抹茶冰淇淋 +$150.0 黑醋味冧豬軟骨地瓜米粉木柵鐵觀音草莓青檸茶 配四季青萱茶+$17木柵鐵觀音奶茶💕 +$13 +奶蓋Salted Cream+$5茶木‧台式休閒餐廳 屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖
各有特色 味道清新怡人
係一個適合約會同埋小聚餐嘅地方,菜式多野揀,環境舒適
餐廳嘅環境整潔舒適,桌椅排列得算整齊
餐廳內嘅音樂都係輕柔嘅台灣歌曲

木柵鐵觀音草莓青檸茶 配四季青萱茶+$17

茶木‧台式休閒餐廳
屯門屯隆街3號屯門市廣場一期3樓3205號舖

2023-03-22 39 瀏覽
好耐冇食茶木 就近去左屯市依間叫左兩個餐 窩夫中規中矩拌麵加分既 軟硬適中 好食既但鹽酥雞扒肉少粉夠厚 咬落去層次感都好足食落好似食左堆粉到最差係杯木柵鐵觀音奶茶茶味好少少到冇咁濟奶味都係  飲落淨係得水同糖水味有問過個光頭佬侍應佢答我係咁正常既 鐵觀音都係淡茶味仲問我要唔要加啲糖水落去我心諗 係咪傻架😂 作為一杯奶茶 冇茶冇奶味真係好失敗!
好耐冇食茶木 就近去左屯市依間

有問過個光頭佬侍應
佢答我係咁正常既 鐵觀音都係淡茶味
仲問我要唔要加啲糖水落去

我心諗 係咪傻架😂
作為一杯奶茶 冇茶冇奶味真係好失敗!
木柵鐵觀音奶茶
2023-03-22
2023-03-21 45 瀏覽
今日收工女朋友話好攰唔想煮飯,所以就出左去食,近近地搵左間茶木,估唔到原來大有驚喜!環境相當唔錯,成間餐廳都用左木系,好舒服好溫暖既感覺晚市有二人餐,有主食小食野飲,幾抵食,一於就揀呢個!小食紅油抄手同鹽酥雞,賣相相當唔錯,抄手唔會太辣岩岩好,鹽酥雞炸到脆卜卜,好食!飲品方面都係偏向台式飲品,估唔到有奶蓋飲相當於出面買個啲手搖飲品,但呢到整得好靚,同埋套餐包埋勁抵!女朋友叫左個三文魚茶漬飯,三文魚勁大條,但重點係個茶漬,飲落好有層次,先係高湯既味道,後勁仲有啲茶香,加埋啲飯到配料食勁好味,推薦!香煎沙朗肉燥飯,肉味好出,食落好軟身唔會好硬,肉燥又夠咸餸飯一流!套餐仲可以加個甜品窩夫,脆身窩夫配埋忌廉食好好味食完個細甜品有啲唔夠喉,再追加多個流心歐歐,估唔到勁出色!首先賣相已經媲美出面啲甜品專門店,色彩繽紛睇見已經食指大動,打開個包原來入面fill滿晒類似奶蓋既準,少少杰身食落甜甜地。麵包亦烘到完完全全脆身,點埋個醬食真係停唔到口,無諗到個甜品會咁大份,但又真係好食到唔捨得浪費,最後我地都頂住個肚走!

環境相當唔錯,成間餐廳都用左木系,好舒服好溫暖既感覺

晚市有二人餐,有主食小食野飲,幾抵食,一於就揀呢個!

飲品方面都係偏向台式飲品,估唔到有奶蓋飲

套餐仲可以加個甜品窩夫,脆身窩夫配埋忌廉食好好味

食完個細甜品有啲唔夠喉,再追加多個流心歐歐,估唔到勁出色!

2023-03-19 47 瀏覽
weekend約咗朋友喺屯門睇戲 睇完戲出嚟就去咗茶木食晚餐本Menu都好文青!茶香三文魚湯積飯好美味!將茶同三文魚融合在一起的獨特菜餚味道鮮美而且營養豐富配埋櫻花蝦、木魚同米通口感層次豐富茶湯好香濃 係成個茶包喺入面 同三文魚好夾烏魚子元貝手作麵識落有少少似carbonara不過用台灣傳統嘅手麵食落口感細膩 每條面都滋味濃郁帶子鮮甜可口黑麻油雞翼味道濃郁且香氣四溢帶有濃嘅的麻油香味雞翅肉質鮮嫩多汁同黑麻油的香味相得益彰口感豐富而不膩紅油抄手集麻、辣、鮮、香、酸、甜各種味道於一身特別係紅油 帶有微辣而不燥 香氣濃郁餡料同皮嘅比例控制得當 皮嘅質地綿密 餡料幾豐富青瓜都好入味路邊攤小食有鹽酥雞扒 台式香腸 福州魚蛋 都係台灣必食嘅小食鹽酥雞扒口感酥脆 滋味鹹香 炸完都仲好juicy台式香腸帶有甜味 同蒜片夾埋一齊食有另一番風味福州魚蛋炸到外皮金黃 內裏好彈牙高山茉莉龍珠茶 配上原茶整嘅冰球非常清新同香茉莉味 高山御露紅茶 入口甘香有淡淡的玉桂味完全唔會苦澀草莓蜜糖磚塊歐軟呢個係朋友最愛嘅甜品之一賣相打卡一流仲好好味蜜糖多士配士多啤梨雪糕Perfect match呢餐飯係一個圓滿嘅endi

本Menu都好文青!

茶香三文魚湯積飯好美味!
將茶同三文魚融合在一起的獨特菜餚
味道鮮美而且營養豐富
配埋櫻花蝦、木魚同米通口感層次豐富
茶湯好香濃 係成個茶包喺入面 同三文魚好夾

帶有濃嘅的麻油香味
雞翅肉質鮮嫩多汁同黑麻油的香味相得益彰
口感豐富而不膩

紅油抄手
集麻、辣、鮮、香、酸、甜各種味道於一身
特別係紅油 帶有微辣而不燥 香氣濃郁

賣相打卡一流仲好好味
蜜糖多士配士多啤梨雪糕Perfect match
呢餐飯係一個圓滿嘅ending
2023-03-16 35 瀏覽
前幾日經過茶木見好耐無食過就約左個朋友去咗茶木食嘢,屯門茶木依加裝修過哂,變得好光鮮,門口仲有台式飲品買坐低叫野食先發覺個menu吾同哂,依加多左好多fusion菜烏魚子元貝手作麵味道好獨特惹味,加埋牛油帶子煎得好香口,而且啲手工麵條口感好好,伴奶油炒香,食落好過癮啊!台灣麻辣半筋半肉手工拌麵係我最鍾意嘅菜啦,佢係台式麻辣味偏養身既感覺,吾係好辣,啲筋肉同麵條嘅配搭又好啱夾,真係一定要試下啊!櫻花蝦花枝餅都好味,啲櫻花蝦同花枝嘅組合好好食,不過同路邊攤小食比較下就吾係好抵食路邊攤小食入邊有三種吾同小食,分別係台灣香腸-油脂豐富,好惹味,配埋蒜頭不得了,次後有炸雞-炸得非常鬆軟,同埋炸包心肉丸-味道正常,好啱街頭小食嘅愛好者。最後係巧克力花果流手歐軟,呢款甜品真係好吸引人,啲巧克力同水果嘅配搭好正,開左個面包入邊係有cream cheese 醬比你點個麵包黎食,之後一面仲有一大舊麻糬,好軟糯,令人一試難忘。