想吃台灣夜市美食(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 不用去台灣啦,去🌲茶木𝐓𝐄𝐀𝐖𝐎𝐎𝐃 就可以囉~餐廳與人氣插畫師🧑🏻‍🎨食菇合作,並舉行「黑眼圈小隊 夜市大步走 」主題,不但有全餐餐牌,還有多款聯乘禮品🎁,一定要去試試啦~ 餐廳到處放滿黑眼圈小隊的公仔和裝飾,打卡度一流📸。新餐牌包含小食、主菜、飲品和甜品,全部都要吃吃看哦~ ☆ 台式麻辣半筋半肉手工拌麵🍜$𝟕𝟒 不愧為餐廳的鎮店之寶😍,這個好好吃耶~半筋半肉的牛肉,軟腍可口,非常入味。手工拌麵不但彈牙,加入麻辣醬後,更加惹味~ ☆ 台式烤香腸拼墨魚腸🍖$𝟒𝟖 台灣的香腸向來好吃,鹹香又惹味,一碟有齊香腸和墨魚腸,好滿足呀~ ☆ 四色啵啵黑芝麻芋泥芋圓仙草🟣$𝟔𝟖 大大份的甜品,只需$68,定價好貼地呀😳!! 而且還會送名信片呢~自家製的芋泥混入芋頭粒,好有口感。再加上仙草、珍珠、四色小芋圓、地瓜圓、紫薯圓🍠、紅豆圓🫘及麻糬,煙靭香甜,大滿足~☆ 四色啵啵芝麻豆乳🍼$𝟒𝟐 飲品同樣深得我心🥰,有我愛的芝麻、低糖豆花、四色小芋圓等等,口感好豐富,芝麻香十足呀~ ☆ 草莓香草蜜糖磚塊🧱$𝟕𝟖 每次去茶木,必點蜜糖磚塊🍯。吐司烤得外脆內軟,加上雪糕🍦、草

☆ 台式麻辣半筋半肉手工拌麵🍜$𝟕𝟒

☆ 台式烤香腸拼墨魚腸🍖$𝟒𝟖

☆ 四色啵啵黑芝麻芋泥芋圓仙草🟣$𝟔𝟖

☆ 四色啵啵芝麻豆乳🍼$𝟒𝟐

☆ 草莓香草蜜糖磚塊🧱$𝟕𝟖

每次去茶木,必點蜜糖磚塊🍯。吐司烤得外脆內軟,加上雪糕🍦、草莓醬、草莓,香甜美味,必點呀(≧▽≦)~

現逢惠顧$𝟓𝟎即可獲印花𝟏個,儲滿指定印花,可加錢換購 電話掛繩📞、記事本📔、手提袋👝、卡片桌曆 及 行動電源🔌哦~
2023-10-19
2023-10-18 48 瀏覽
佛手柑水果茶高山金萱烏龍 $46佛手柑獨特香氣和酸甜口感 高山金萱烏龍—— 一種台灣特產烏龍茶清花香 清新 加上紅莓 菠蘿 藍莓 橙幾種水果一杯健康水果茶飲完唔驚肥Teawood鳳梨酥禮盒(6件) $72包裝精美 整得幾靚金黃色,外層酥脆,內部綿軟,入口即化鳳梨餡料的酸甜和細膩 口感平衡櫻花蝦花枝餅 $58金黃色外皮 咬落去有一定嚼勁和鮮味咸香 搭配一些蘸醬甜辣醬金黃鹽酥雞配秘製燒烤辣粉 $68有兩種調味粉揀 自家製燒烤辣粉/ 士林鹽酥粉今次試下燒烤辣粉 濃郁香氣和辣味酥脆、嫩滑、辣味和燒烤風味茶香三文魚湯漬飯 $98新三文魚肉質細膩 橙紅色 鹹香嘅茶底又唔會有苦澀味米飯應該煮得粒粒分明四色啵啵芝麻豆乳 $42四色小芋圓綠茶、芋頭、紫薯及番薯口味底層是濃郁芝麻豆乳
佛手柑水果茶高山金萱烏龍 $46
清花香 清新 加上紅莓 菠蘿 藍莓 橙幾種水果
一杯健康水果茶飲完唔驚肥

Teawood鳳梨酥禮盒(6件) $72
包裝精美 整得幾靚
金黃色,外層酥脆,內部綿軟,入口即化
鳳梨餡料的酸甜和細膩 口感平衡

櫻花蝦花枝餅 $58
金黃色外皮 咬落去有一定嚼勁和鮮味
咸香 搭配一些蘸醬甜辣醬

金黃鹽酥雞配秘製燒烤辣粉 $68
有兩種調味粉揀 自家製燒烤辣粉/ 士林鹽酥粉
今次試下燒烤辣粉 濃郁香氣和辣味
酥脆、嫩滑、辣味和燒烤風味

茶香三文魚湯漬飯 $98
新三文魚肉質細膩 橙紅色
鹹香嘅茶底又唔會有苦澀味
米飯應該煮得粒粒分明

四色啵啵芝麻豆乳 $42
四色小芋圓
綠茶、芋頭、紫薯及番薯口味
底層是濃郁芝麻豆乳
2023-10-16 31 瀏覽
收工去屯門睇戲之前緊係要醫飽個肚先啦。去到戲院對面,見到有間茶木,坐滿晒人。先諗起好似真係好耐冇食過啦😂🌟TeaWood香辣牛肉麵唔知有冇人同我一樣好鍾意食牛肉麵🤭我最鍾意食呢就係啲牛肉好淋,然後好濃味嘅湯底,佢嘅牛肉麵就正正做到啦❤️🌟路邊攤小食望住個menu 樣樣小食都想嗌🙈最後我同朋友仔就揀左一個小食拼盤,有台灣腸、鹽酥雞扒同丸丸。佢嘅台灣腸都幾出色,有油香之餘仲好juicy🌟鳳梨鮮果甜酸肉其實佢有啲似咕嚕肉,係用咗好多唔同嘅水果,意外地都幾夾又開胃🌟冰淇淋拼芒果是可頌窩夫食到最後,朋友仔都係堅持要食多個甜品先滿足🤭🤭咁我哋就叫咗個窩夫,佢都唔算太甜,加埋嘅吉士醬,好好味😍去開屯門睇戲嘅朋友仔,記得去食下啦🍴茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場1期) (屯門)📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖

🌟TeaWood香辣牛肉麵

🌟路邊攤小食

🌟鳳梨鮮果甜酸肉

🌟冰淇淋拼芒果是可頌窩夫

去開屯門睇戲嘅朋友仔,記得去食下啦

🍴茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場1期) (屯門)
📍屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖
今日又黎我最愛既茶木食晚餐,最近出左新主題有貓貓,新登場-揀左 花生🥜豆乳同花生🥜芋泥芋圓仙草,食物質素一如既往既好味道👍🏻雪糕草莓吉士可頌窩夫$58窩夫🧇鬆軟香脆出爐熱辣辣,搭配冰凍既奶茶雪糕、草莓和吉士,非常好味。四色波波花生🥜芋泥芋圓仙草 $68呢個甜品入面有 花生、芋泥、芋圓、仙草、珍珠、豆腐花 、小丸子 ,口感豐富。飲品-脆脆黑糖奶茶 $46 花生🥜豆乳 $42兩款都可以減少甜同埋少冰,黑糖奶茶打卡靚啲,花生豆入邊就有好多配料可以食、四色芋圓、豆腐花! 兩杯都唔錯👍🏻黑醋味醂豬軟骨$82豬軟骨好燘煮得軟同入味,黑醋醬汁 酸酸甜甜 非常開胃🤤古早杏鮑三杯雞$82三杯雞係由 醬油、麻油、米酒再加薑 蒜頭 香蔥 煮成,雞肉鮮嫩,有酒香非常惹味👍🏻培根樹子炒椰菜花$70椰菜花保持住脆度再配香鹹火腿,味道豐富,呢個好味。

脆脆黑糖奶茶 $46 花生🥜豆乳 $42

飲品-脆脆黑糖奶茶 $46
花生🥜豆乳 $42
黑醋味醂豬軟骨$82

培根樹子炒椰菜花$70
椰菜花保持住脆度再配香鹹火腿,味道豐富,呢個好味。

脆脆黑糖奶茶 $46 花生🥜豆乳 $42
黑醋味醂豬軟骨$82
2023-10-09 26 瀏覽
茶木是一家以台灣特色料理為主打的餐廳,提供了多款美味的料理選擇。在我造訪茶木餐廳的體驗中,我品嚐了他們的盬酥雞排肉燥飯、盬酥豬排肉燥飯、烏魚子元貝手作麵、芒果奶蓋冰鐵觀音和綜合水果茶~首先,盬酥雞排肉燥飯和盬酥豬排肉燥飯是茶木餐廳的招牌料理之一。這兩道菜以酥脆的雞排和豬排為主角,搭配濃郁的肉燥飯。雞排和豬排炸得剛剛好,外層酥脆,內部保持著肉汁豐富的口感,咬下去十分美味。肉燥飯則用細緻的碎肉燉煮而成,搭配蓬鬆的白飯,讓整道菜更加豐富,每一口都帶來滿滿的滿足感。接下來是烏魚子元貝手作麵,這道菜展現了茶木餐廳的手工麵技藝。麵條彈牙有嚼勁~茶木的芒果奶蓋冰鐵觀音絕對不容錯過。這款飲品結合了芒果的香甜和鐵觀音茶的濃郁,奶蓋的柔滑口感更是增添了層次。每一口都帶來了清新的滋味,讓人感到愉悅和滿足。最後是綜合水果茶,這款飲品是一個清爽又健康的選擇。它融合了多種新鮮水果的風味,口感清爽宜人。

2023-09-30 25 瀏覽
Have never been to Taiwan before, but the Taiwanese food served there was soooo goodThis is what we ordered1. Sweet and sour pork with fruitThe pork was super tender and so many different types of fruit were served) The sweetness and sourness were well balanced. 2. Braised pork soft bone with black vinegar The pork soft bone was really good and appetising😆 it’s really good to have the noodles with the vinegar sauce!3. Food combo The sausage was definitely the highlight! All food was deep fried b

This is what we ordered

3. Food combo
The sausage was definitely the highlight! All food was deep fried by order! The chicken was super tasty

4. Taro ball
The mashed taro was so smooth

5. Black sesame ice and mashed taro. The boba was so chewy and sweet. Love it

6. Drinks
Pineapple one: they probably served the entire pineapple so it tasted so rich
Fruit tea: so refreshing and came with so many fruit❣️
2023-09-29 51 瀏覽
對茶木總係有一種情意結,耐唔耐就會同男朋友嚟食✨台式滷水拼盤 $86最適合選擇困難症嘅人,裡面有齊哂牛展、雞翼、牛肚、豬耳,豆腐。 每一樣都滷得好入味!台式香腸拼台灣直送墨魚腸$48佐以蒜片及蒜苗,台灣正宗食法極為惹味最鐘意茶木個 晚嚐兩人餐$259,價錢合理,包咗小食,主菜飲品。櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(小份)娃娃菜吸收咗櫻花蝦嘅鹹香同埋微甜嘅湯汁,充滿鮮味金黃鹽酥雞(半份)金黃鹽酥雞外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,滿滿台灣風味台式麻辣半筋半牛拌麵呢個鴨血係我飛佛,麻辣牛筋軟淋,入口即溶😋拌麵索哂麻辣汁配埋半熟溏心蛋好過癮!烏魚子元貝手作麵選用 臺灣直送烏魚子,配以大大顆元貝及西式煮法,煮製奶油手作麵,煙韌彈牙又帶濃濃奶香升級優惠另加$19 木柵鐵觀音草莓青檸茶,來自台灣木柵地區,滋味滑順回甘,加埋草莓🍓草莓酸甜果香好值得一試;另外鳳梨茶非常吸晴,掛住掛掛一片鳳梨🍍最後食埋綜合水果吉士可頌窩夫$18📍茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖

對茶木總係有一種情意結,耐唔耐就會同男朋友嚟食✨

台式滷水拼盤 $86

台式香腸拼台灣直送墨魚腸$48
佐以蒜片及蒜苗,台灣正宗食法極為惹味

櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(小份)
娃娃菜吸收咗櫻花蝦嘅鹹香同埋微甜嘅湯汁,充滿鮮味

金黃鹽酥雞(半份)
金黃鹽酥雞外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,滿滿台灣風味

台式麻辣半筋半牛拌麵

烏魚子元貝手作麵
選用 臺灣直送烏魚子,配以大大顆元貝及西式煮
法,煮製奶油手作麵,煙韌彈牙又帶濃濃奶香

最後食埋綜合水果吉士可頌窩夫$18

📍茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖
2023-09-28 36 瀏覽
鳳梨🍍鮮果甜酸肉 轉肉燥飯 酸味充足,好開胃,鮮果除左有鳳梨,仲有草莓🍓、火龍果等,甜酸肉係酥炸得柔軟,唔會過硬。烏魚子元貝手作麵 擺盤顏色豐富,手作麵質彈牙,軟硬到適中,有好濃郁的芝士,仲有兩粒大大粒的元貝蒜香麻辣豬耳朵(半份)爽口的耳朵上淋上少少的麻辣油,唔算太辣,係一款開胃的小食佛手柑水果茶 茉莉綠茶 一壺水果豐富的水果茶,佛水柑的味道最重,茉莉綠茶🍵味則比較淡有機臺灣高山巨峰烏龍茶 平時鍾意飲茶就一定要試下佢既茶,仲要好貼心有火係茶壺下熱住。烏龍茶的茶香多了一點提子🍇的甜味,新潮得來又有特式香芋奶凍 面層係香芋蓉,亦有香芋味,下面就係奶凍,唔會太甜,不過就好飽肚Teawood 自家鳳梨酥配冰淇淋 雪糕我揀左奶茶味,當然有濃濃的奶茶。鳳梨酥餡料係好足料,不過甜左少少🤏
鳳梨🍍鮮果甜酸肉 轉肉燥飯

烏魚子元貝手作麵

蒜香麻辣豬耳朵(半份)
爽口的耳朵上淋上少少的麻辣油,唔算太辣,係一款開胃的小食

佛手柑水果茶 茉莉綠茶

有機臺灣高山巨峰烏龍茶

香芋奶凍

Teawood 自家鳳梨酥配冰淇淋
餐廳環境以木系裝修,燈光明亮柔和,擺放的沙發座位足夠,感覺舒適,食物價錢合理,高質又性價比高!抹茶鮮果流心歐軟 $88好靚!抹茶雪糕大球,多士烘得微微香脆,內有抹茶脆脆餅粒、麻糬、抹茶流心,再加埋鮮果的果酸香中和返,甜酸度剛剛好!烏魚子元貝手作麵麵條口感煙韌彈牙,麵質好醬汁creamy台式麻辣半筋半肉手工拌麵麵條口感煙韌彈牙,麵質好牛腩半筋半肉,口感剛剛好台式滷味拼盤 $82滷味拼盤有溏心蛋、滷豆腐、牛𦟌、牛肚、雞翼、豬腩片、豬耳絲等,每款2人分量黄金鹽酥雞(半份)一口一件,易入口紅油抄手(半份)辣辣哋,幾惹味(凍)脆脆黑糖奶茶可以揀 鮮奶 / 奶茶配料可以揀 珍珠 / 胚芽 / 紅豆 / 愛玉 / 仙草凍 / 寒天晶球(凍)柚子蜜茶 *~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~💌地址:茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場) (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

抹茶鮮果流心歐軟 $88

麵條口感煙韌彈牙,麵質好
醬汁creamy

台式麻辣半筋半肉手工拌麵
麵條口感煙韌彈牙,麵質好
牛腩半筋半肉,口感剛剛好

台式滷味拼盤 $82

黄金鹽酥雞(半份)
一口一件,易入口

紅油抄手(半份)
辣辣哋,幾惹味

(凍)脆脆黑糖奶茶
可以揀 鮮奶 / 奶茶

(凍)柚子蜜茶

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~

💌地址:
茶木‧台式休閒餐廳 (屯門市廣場) (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3205號舖

*~**~**~*~**~**~*~**~**~*~**~
2023-09-28 34 瀏覽
台式滷味拼盤 轉地瓜米粉拼盤十分豐富,有雞翼、牛肉、溏心蛋、牛展、豆腐、豬耳,每一樣都係十分入味!茶香三文魚湯漬飯三文魚係有煎過,外層脆脆地,仲有配櫻花蝦、爆米花和木魚碎,再倒入茶湯,茶漬飯的獨特茶香味台式烤香腸香腸外皮烤得好脆口,上面有一層蜜糖,好有台灣的風味😋😋😋黃金鹽酥雞(半份)一口一粒,份量充足,半份已經好夠3-4人分享,味道適中。抹茶鮮果流心歐軟見網上大家都大推的甜品,就叫黎試下,拍卡一流!流心的抹茶醬,餡料仲有麻糬係入面,配埋綠茶雪糕食,口感好豐富😍😍😍粒粒紅西柚茶(茉莉綠茶)淡淡的茉莉綠茶加上新鮮的西柚汁檸檬愛玉茶(高山金萱烏龍茶)茶底比起平時飲,更清甜再配埋酸酸地檸檬🍋,好清新的感覺
台式滷味拼盤 轉地瓜米粉

茶香三文魚湯漬飯

台式烤香腸
香腸外皮烤得好脆口,上面有一層蜜糖,好有台灣的風味😋😋😋

黃金鹽酥雞(半份)
一口一粒,份量充足,半份已經好夠3-4人分享,味道適中。

抹茶鮮果流心歐軟

粒粒紅西柚茶(茉莉綠茶)
淡淡的茉莉綠茶加上新鮮的西柚汁

檸檬愛玉茶(高山金萱烏龍茶)
茶底比起平時飲,更清甜再配埋酸酸地檸檬🍋,好清新的感覺
2023-09-20 33 瀏覽
今天來到茶木嘆一嘆下午茶暢快地和朋友吃東西和傾訴一起點了以下食品/🍓 三文魚湯茶漬飯/$99 十分肥美的三文魚 配上熱熱的湯茶 每一口也有香茶味 吃完會十分飽滿 另外亦有3 款配料 當中我最愛脆脆米粒~🍓 草莓香草蜜糖磚塊/$78 久違了的味道 正如久違了的一場談話 就似是回到中學時….. 賣相依然十分打卡able😆 多士是很好吃很脆口 中間有蜜糖浸著 甜甜的🧋凍黑糖珍珠奶茶/$14 跟餐配了~ 至愛🤎 珍珠粒數可以再多一點
今天來到茶木嘆一嘆下午茶
暢快地和朋友吃東西和傾訴
一起點了以下食品/
🍓 三文魚湯茶漬飯/$99
十分肥美的三文魚
配上熱熱的湯茶
每一口也有香茶味
吃完會十分飽滿
另外亦有3 款配料 當中我最愛脆脆米粒~

🍓 草莓香草蜜糖磚塊/$78
久違了的味道
正如久違了的一場談話
就似是回到中學時…..
賣相依然十分打卡able😆

至愛🤎
珍珠粒數可以再多一點
2023-08-20
2023-09-17 24 瀏覽
想去台灣好耐,但可惜一直無假期。唯有食台灣野過下癮,茶木再裝修過之後好有台灣的感覺,四周用了不同台灣茶品主題去佈置,我和朋友安排坐卡位,仲有隻好可愛既公仔陪我們。路邊灘小食$68有幾款不同的特式台灣小食,有台灣腸、鹽酥雞和福州魚丸。台灣腸加蒜片是必搭的組合,所以在下單時,我地特地點多蒜。鹽酥雞鬆脆香口,而魚丸內裡好多汁,就好似醬爆丸般,口感幾得意。熱玫瑰紅棗桂圓茶$46果茶味濃,紅棗、玫瑰味很香很出,果茶最好浸廿分鐘才飲。這款果茶可以補氣養血,安神的作用,所以我二話不說就點了。凍木柵鐵觀音珍珠奶茶$38奶味重、鐵觀音味又好出,珍珠好有口感。烏魚子元貝手作麵$98元貝好大粒,而且煎香兩邊,手作麵的質感好煙韌,烏魚子醬汁一點都不吝嗇,掛滿每條手作麵。紅油抄手$62餃子皮薄,內裡是豬肉餡料,醬汁麻辣得好過癮,而且旁邊的青瓜爽口清新。可以滿足我好想食麻辣而又唔食得辣的人,這碟非常棒。香辣牛肉麵$88牛肉份量幾唔錯,牛肉味濃郁,牛肉煮得好嫩,湯底連同手作麵一齊食,不知不覺就食晒成碗。香辣得黎又唔算十分辣,辣味唔會蓋過香味,香同辣做得平衡,係一個相當吸引的湯底。冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫拼奶茶冰淇淋

路邊灘小食$68

熱玫瑰紅棗桂圓茶$46

凍木柵鐵觀音珍珠奶茶$38
奶味重、鐵觀音味又好出,珍珠好有口感。

烏魚子元貝手作麵$98

紅油抄手$62

香辣牛肉麵$88

冰淇淋拼草莓吉士可頌窩夫拼奶茶冰淇淋$58
飯後甜品都要點番個,見到個賣相好正就叫左黎食。吉土配窩夫真係好正,簡直係絕配,再加埋奶茶雪糕一齊食就好滿足。

2023-09-13
  • 烏魚子元貝手作麵
  • 紅燒牛肉麵
時不時都食下茶木,今次又有新驚喜👍🏻今次試左好多新野,味道好正三文魚茶漬飯﹕三文魚夠大舊,配左三種配菜一齊食,加埋茶香,再有少少紫菜,多重口感,真係好正烏魚子元貝手作面﹕個汁好食,夠濃,又有奶香味,依附係啲面上面,好夾👍🏻元貝好新鮮,又唔會老,熟度適中。重點係有菇、蕃茄仔、豆等等既配菜,味道更多元化。手作面都好有彈牙,真係同一般既面唔同。三杯雞﹕每次我都會點,味道濃郁,啲配料又好香,薑、蒜、酒、雞味道融為一體,仲有吸晒所有味既杏包菇,正👍🏻仲要有火熱住,食到最尾唔會驚凍晒甜品﹕四色波波芝麻芋圓芋泥仙草呢個超正,超足料,多到一個人係食唔晒嫁,起碼要兩人一齊食。芝麻味勁香,底有碎冰,再有唔同配料,每啖都可以有唔同組合,叫一個滿足晒所有願望。重點係啲芋圓、珍珠夠軟淋,又有咬口,好好味😋 小食﹕鹽酥雞,重點皮夠酥脆,而且唔油飲品﹕仙草奶茶,叫左走甜,仲好有奶香味,夠醇厚,唔會一陣奶精味,怕甜吾以放心叫走甜😌😌呢個餐牌一定要試
時不時都食下茶木,今次又有新驚喜👍🏻

今次試左好多新野,味道好正

甜品﹕四色波波芝麻芋圓芋泥仙草

小食﹕鹽酥雞,重點皮夠酥脆,而且唔油

呢個餐牌一定要試
2023-09-12
放假入屯門搵男友,走到屯門市廣場「茶木」找尋久違的台灣味道簡約木系及灰系裝修感覺大氣又柔和,沙發座位寬敞舒適;店員親切友善又有禮==========🔹台式滷味拼盤 $82雞翼、牛腱、腩肉、金錢肚、豆腐、豬耳及溏心蛋食材皆滷得入味,墊底花生香脆可口雞翼肉質軟嫩;帶筋膜的牛腱爽彈口感佳,牛香不俗;腩肉肥瘦比例適中,外皮軟糯;金錢肚爽滑;豆腐嫩滑帶豆香;溏心蛋煮得剛好,蛋香濃郁推介指數:8.5/10==========🔹培根樹子炒椰菜花 $70福花新鮮炒得爽口,鹹香適中;培根肉味香濃又惹味,樹子有獨特的鹹及甘味推介指數:9/10==========🔹晚市二人餐 $259▶櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 (半份)娃娃菜鮮嫩,上湯調味剛好不過鹹推介指數:8/10==========▶紅油抄手 (半份) (辣)皮薄而滑,內餡豬肉鮮味;配合辣椒油及醋,集合鹹酸辣於一身同時取得平衡推介指數:9/10==========▶Teawood 紅燒牛肉麵份量充足,加入胡蘿蔔、蘿蔔、雪菜、芫茜及蔥花牛肉非常厚切帶筋膜;質感軟腍細緻,筋膜像啫喱般的口感,富骨膠原;牛味濃郁甘香胡蘿蔔及蘿蔔香甜鮮嫩;芫茜新鮮香口;闊身手工麵細滑
放假入屯門搵男友,走到屯門市廣場「茶木」找尋久違的台灣味道
🔹台式滷味拼盤 $82
雞翼、牛腱、腩肉、金錢肚、豆腐、豬耳及溏心蛋
食材皆滷得入味,墊底花生香脆可口
🔹培根樹子炒椰菜花 $70
🔹晚市二人餐 $259
▶櫻花蝦魚湯浸娃娃菜 (半份)
娃娃菜鮮嫩,上湯調味剛好不過鹹
推介指數:8/10
==========
▶紅油抄手 (半份) (辣)
▶Teawood 紅燒牛肉麵
份量充足,加入胡蘿蔔、蘿蔔、雪菜、芫茜及蔥花
胡蘿蔔及蘿蔔香甜鮮嫩;芫茜新鮮香口;闊身手工麵細滑彈牙帶點Q感;湯底鮮甜而不膩
▶茶香三文魚湯漬飯
配上櫻花蝦、爆米花及木魚碎
三文魚柳經煎香,外脆內嫩,魚香豐富;加入少量飯素配搭一流
茶漬飯帶獨特的芳香,茶香點到即止,加到米飯裡非常易入口
▶臺式抹茶拿鐵 (凍) +$19
淡淡抹茶清香夠解膩,質感細滑,甜度不高
推介指數:8/10
▶玫瑰紅棗桂圓茶 (熱) +$19
玫瑰清香可人,加入適量蜜糖;玫瑰、紅棗及桂圓三種材料比例平衡,非常喜歡
2023-09-11
  • 紅燒牛肉麵
  • 茶香三文魚湯漬飯
  • 培根樹子炒椰菜花
  • 紅油抄手
2023-09-10 37 瀏覽
星期日中午時段,需要排隊,冇得攞飛,排左半個鐘,比同類型餐廳算耐,希望可有改善。點左1份午餐:香煎沙朗燥飯,肉燥唔算好甜,唔太多肥肉,撈飯啱啱好,沙朗都算腍,有肉味,不過唔重,溏心蛋都幾好食,有整體都係不過不失。跟餐配熱柚子蜜,個杯係雙層隔熱嘅,所以飲嘅時候要小心熱。跟餐都有加1份小食,自家製嘅台式烤香腸,配左幾片蒜片,小小甜,幾香口,夾埋蒜片一齊食,都幾有台式風味。總結:環境、衛生,服務員質素等等都算合格!
點左1份午餐:
跟餐配熱柚子蜜,個杯係雙層隔熱嘅,所以飲嘅時候要小心熱。
總結:環境、衛生,服務員質素等等都算合格!

熱柚子蜜

香煎沙朗肉燥飯

台式烤香腸(自家製)

2023-09-10
熱柚子蜜
香煎沙朗肉燥飯
台式烤香腸(自家製)