2023-08-31 387 瀏覽
好耐之前黎過食佢嘅叉燒通粉常餐今日約咗朋友係附近,就順便過黎食野佢舖頭正門都幾隱蔽,係巷仔行到盡頭佢係茶記cafe crossover有全日早餐,常餐,小食,咖啡,茶,好多選擇我地兩個人叫咗一個飯同一個包share,再一人一杯野飲叉燒炒滑蛋飯小失望,平時唔係食開肥叉,但佢地嘅叉燒太瘦,瘦到柴柴地,食落就好乾叫啲咗汁另上,佢類似甜豉油膏,好杰身,撈埋個飯甜甜地幾好食手打牛肉漢堡芝士菠蘿包將平時牛肉burger嘅麵包改做菠蘿包,中間仲好有霸氣插住把刀佢塊牛肉質實正,少少juice,入面有普通嘅配菜同芝士食落過癮嘅位係牛肉嘅咸同菠蘿包皮嘅甜同時食到 (雖然一定食到周圍都係)伴碟有燒烤味薯片鮮橙紅茶成餐最推介係杯飲品平時督開檸檬,呢杯竟然係督橙茶底香濃唔澀,再加埋少少橙香我冇叫小甜佢都冇額外嘅糖水味飲落係好清新,個橙皮浸得耐都冇苦味佢勝在中西式嘅野都有得食,另外仲有公平貿易嘅茶佢係間好好坐嘅茶記,成餐飯都keep住好多人入黎食Feel到係間好有人情味嘅茶記,下次會再黎試佢其他午餐
好耐之前黎過食佢嘅叉燒通粉常餐
今日約咗朋友係附近,就順便過黎食野

佢舖頭正門都幾隱蔽,係巷仔行到盡頭
佢係茶記cafe crossover

有全日早餐,常餐,小食,咖啡,茶,好多選擇

我地兩個人叫咗一個飯同一個包share,再一人一杯野飲

叉燒炒滑蛋飯
叫啲咗汁另上,佢類似甜豉油膏,好杰身,撈埋個飯甜甜地幾好食

手打牛肉漢堡芝士菠蘿包
佢塊牛肉質實正,少少juice,入面有普通嘅配菜同芝士
伴碟有燒烤味薯片

成餐最推介係杯飲品
平時督開檸檬,呢杯竟然係督橙
茶底香濃唔澀,再加埋少少橙香
我冇叫小甜佢都冇額外嘅糖水
飲落係好清新,個橙皮浸得耐都冇苦味

佢勝在中西式嘅野都有得食,另外仲有公平貿易嘅茶
佢係間好好坐嘅茶記,成餐飯都keep住好多人入黎食
Feel到係間好有人情味嘅茶記,下次會再黎試佢其他午餐
2023-08-29
$71.5 (午餐)
鮮橙紅茶
其實算是不在計畫中的一間店在那個斜坡的路邊 如果不是認真尋找真係都幾容易錯過點佐個叉燒通粉常餐轉出前一丁跟餐佐個火腿炒蛋厚多士同埋鮮橙紅茶味道中規中矩 在附近捻唔到食乜噶話可以選擇
其實算是不在計畫中的一間店
在那個斜坡的路邊
如果不是認真尋找真係都幾容易錯過
點佐個叉燒通粉常餐轉出前一丁
跟餐佐個火腿炒蛋厚多士同埋鮮橙紅茶
味道中規中矩 在附近捻唔到食乜噶話可以選擇
2023-07-20 428 瀏覽
🐄滑牛通粉常餐--$46✨牛較滑同爽✅轉出前一丁(+$4)✅連火腿炒蛋厚多士- 炒蛋幾香- 多士正正常常(女小編覺得可以燶d xdd🍝溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉--$78✅好大片風乾火腿🤣以為好似出面咁係粒粒咁✅多醬汁,唔乾-----個人評評分❤️:7.5/10性價比💸:7.5/10環境📷:8/10 (✨有懷舊特色)回頭🤓:會總結:裝修編懷舊🥰好有5、60年代嘅香港特色,食物就正常水準,普通茶餐廳,鐘意裝修嘅人可去一試👍🏻
🐄滑牛通粉常餐--$46
✨牛較滑同爽
✅轉出前一丁(+$4)
✅連火腿炒蛋厚多士

✅多醬汁,唔乾

-----
個人評評分❤️:7.5/10
性價比💸:7.5/10
環境📷:8/10 (✨有懷舊特色)
回頭🤓:會

溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉

滑牛通粉常餐

溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉
位於西環區HKU附近嘅一間茶餐廳x咖啡店,位置起隱蔽後巷,特別有feel菜單選擇豐富:三文治、全日早餐、常餐、碟頭飯等一排冇食港式嘢,梗係試返個叉燒滑蛋飯▶️ 叉燒炒滑蛋飯 ($48)轉咗煎太陽蛋,煎蛋打孖嚟🍳兩隻蛋黃好流心,完全溶咗落米飯到,蛋白煎得香脆燶邊試咗朋友嘅炒滑蛋,都好食,好水潤eggy叉燒份量慷慨🐷一碗有五至六嚿,肉質扁瘦所以食落較乾柴並非外面食到有光澤嘅蜜汁叉燒,醬汁甜甜地,味道比較簡單「自家製」,可以品嚐到豬肉本身嘅味道,我自己覺得還可以米飯淋咗少少🍚偏細粒幼身,冇咁有咬口,勝在有蛋黃同豉油撈飯,令味道昇華仲有少量椰菜🥬均衡飲食~▶️ 伯爵茶個杯仔好可愛啊😻用個鐵壼仔裝住可以保暖,細細杯倒出來飲更能品嚐到茶香味▶️ 港式奶茶朋友叫嘅,味道幾正統,不過偏甜咗少少,蓋過咗奶茶香味-食物ok,有傳統地道茶餐廳風味,同時混入少少西式元素服務好,啲侍應好風趣又有禮貌☺️室內外座位都有,室內有卡位同bar枱,如果唔係因為夏天熱辣辣,坐出面會好舒服牆上掛有舊式月曆同簡單嘅油畫📅成個環境充滿港式懷舊feel價錢相當親民,唔收加一,平均$50/人,份量啱啱好夠飽想搵間乾淨企理嘅港式茶餐廳,不妨

菜單選擇豐富:三文治、全日早餐、常餐、碟頭飯等
一排冇食港式嘢,梗係試返個叉燒滑蛋飯

▶️ 叉燒炒滑蛋飯 ($48)
轉咗煎太陽蛋,煎蛋打孖嚟🍳
兩隻蛋黃好流心,完全溶咗落米飯到,蛋白煎得香脆燶邊
試咗朋友嘅炒滑蛋,都好食,好水潤eggy

叉燒份量慷慨🐷一碗有五至六嚿,肉質扁瘦所以食落較乾柴

仲有少量椰菜🥬均衡飲食~

▶️ 伯爵茶
個杯仔好可愛啊😻
用個鐵壼仔裝住可以保暖,細細杯倒出來飲更能品嚐到茶香味
伯爵茶

▶️ 港式奶茶
朋友叫嘅,味道幾正統,不過偏甜咗少少,蓋過咗奶茶香味
食物ok,有傳統地道茶餐廳風味,同時混入少少西式元素

服務好,啲侍應好風趣又有禮貌☺️

牆上掛有舊式月曆同簡單嘅油畫📅成個環境充滿港式懷舊feel

價錢相當親民,唔收加一,平均$50/人,份量啱啱好夠飽
想搵間乾淨企理嘅港式茶餐廳,不妨考慮呢間,幾鍾意佢成個氣氛~
伯爵茶
2023-05-23 751 瀏覽
假日有是睡得很晚,隔天遲起物,都會早午餐夾一起做brunch 這裏有個員工叔叔很有禮貌又好笑容,當時在中環店吃時已認識打,變成熟客原來他轉了在西環店工常餐是推介之一,11時前及11時後的有點分別,圖是午餐,會有要碗麵,叫了通粉個湯好creamy 好喝,叉燒水準就時好時壞,因是買來要看來貨水準炒蛋滑,也可以專太陽蛋,用qr 落code 很方便,個toast 厚身加牛油,正呀bread and butter 中午飯餐會轉款式,圖上是紅酒牛尾飯,那個汁唔錯牛尾也很入味重膠原蛋白,雖然午餐價錢是70多元比常餐大約$48左右貴,但岩喜歡吃飯的人

2023-05-08 605 瀏覽
餐廳是位於一條細巷仔, 不顯眼, 都是朋友食開帶我去。店鋪不大, 室內座位不多, 有一半位設於室外, 部份更是露天。好彩, 剛岩室內有一張二人吉位, 一走入餐廳經過水吧, 陣陣紅茶香氣。坐位不大, 摺枱都是細細的。店員個個都好有禮貌, 好好人。▶️全日早餐 -斑尼迪蛋配鬆餅主角斑尼迪蛋上面有一層芝士增加了一份味道層次, 最底層是鬆餅, 但其實就不太鬆, 比較乾 (我還刮傷了上顎)。其他配料還有, 煙肉兩片, 香腸兩條, 茄汁豆, 蘑菇, 蕃茄仔, 沙律菜, 都正常發揮, 不過如果蕃茄仔變成大肉茄會更好。▶️牛油果雞肉芝士菠蘿包第一次食菠蘿包入面夾的不是牛油而是漢堡包的材料,菠蘿包皮脆脆的,入面材料都好多,有芝士, 蕃茄, 生菜雞肉, 其實都夾幾有趣。▶️鮮橙紅茶是加了一片片鮮橙的紅茶, 點了熱的, 茶底香濃, 不過可能橙浸得太久有點苦澀。整體來說,是值得再去食,望見其他食客的意粉/飯都吸引。

▶️全日早餐 -斑尼迪蛋配鬆餅

▶️牛油果雞肉芝士菠蘿包

▶️鮮橙紅茶

整體來說,是值得再去食,望見其他食客的意粉/飯都吸引。
2023-04-15 693 瀏覽
‼️ 懷 舊 茶 餐 廳‼️•① [ 叉 燒 湯 意 粉 // 火腿多士配奄列 // 鮮 橙 紅 茶 🍊 ] |上網見到呢度出名叉燒,不過叉燒肉質偏硬,唔似係半肥瘦。意粉發輝得正正常常。呢度最特別嘅係 「鮮 橙 紅 茶 」☀(▰രꇴര▰)☀呢個真心大推不會過酸或甜,飲落so fresh 💦|𓋪7/10•② [ 溫 泉 蛋 洋 蔥 雞 肉 飯 ]|朋友叫的。正正常常咁。|𓋪6/10#hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #sheungwan #sheungwanfood #sheungwanfoodie #上環 #上環

‼️ 懷 舊 茶 餐 廳‼️

|上網見到呢度出名叉燒,不過叉燒肉質偏硬,唔似係半肥瘦。
意粉發輝得正正常常。
不會過酸或甜,飲落so fresh 💦|
𓋪7/10

② [ 溫 泉 蛋 洋 蔥 雞 肉 飯 ]

|朋友叫的。
正正常常咁。|
𓋪6/10

2023-04-11 404 瀏覽
茶咖里 (西環)📍西環西營盤爹核里4號地舖亂咁搵openrice搵到哩間港式mix西式既茶記🤣叫左叉燒滑蛋飯同溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉!叉燒滑蛋飯必點!好好味😋叉燒半肥瘦,都有好多舊!都幾抵食,個汁甜甜地😋滑蛋都夠滑😆$48卡邦尼意粉相對遜色少少個汁我覺得都幾希令到個意粉掛唔到啲汁🥲$78另外加咗一杯熱$8嘅latte 同凍既$12caramel latte普普通通不過不失!見到好多人叫常餐下次可以試吓!午餐時間都幾多人!喺地鐵站附近,都方便😆
茶咖里 (西環)
📍西環西營盤爹核里4號地舖

亂咁搵openrice搵到哩間港式mix西式既茶記🤣
叫左叉燒滑蛋飯同溫泉蛋風乾火腿卡邦尼意粉!
叉燒滑蛋飯必點!好好味😋
叉燒半肥瘦,都有好多舊!
都幾抵食,個汁甜甜地😋
滑蛋都夠滑😆
卡邦尼意粉相對遜色少少
個汁我覺得都幾希
令到個意粉掛唔到啲汁🥲
另外加咗一杯熱$8嘅latte
同凍既$12caramel latte
普普通通不過不失!
見到好多人叫常餐
下次可以試吓!
午餐時間都幾多人!
喺地鐵站附近,都方便😆
2023-04-05 358 瀏覽
𝓒𝓱𝓲𝓵𝓵 𝓭𝓪𝔂 𝓽𝓸 𝓼𝓹𝓮𝓷𝓭 𝓪𝓽 𝓒𝓸𝓷𝓰𝓽𝓮𝓪𝓴𝓪𝓯𝓮今日去咗搵我朋友食早餐,IG成日都有人介紹呢間,所以試一試。佢位於一條巷 唔太顯眼,所以好容易就行過咗。芝士火腿奄列配pancake 除咗omelet 仲有茄汁豆蘑菇沙律香腸仲要pancake!!!! Omelet 裏面有濃郁芝士同火腿 每一啖都食到榛子咖啡質素比預期中好咖啡口感順滑 又有拉花想消磨一個假日,呢度係一個唔錯啲選擇

除咗omelet 仲有茄汁豆蘑菇沙律香腸
仲要pancake!!!!
Omelet 裏面有濃郁芝士同火腿 每一啖都食到

榛子咖啡
質素比預期中好
咖啡口感順滑 又有拉花

想消磨一個假日,呢度係一個唔錯啲選擇
榛子咖啡
2023-03-25 373 瀏覽
Work Lunch唔想同人逼,搭咗兩個站嚟到西營盤,間嘢唔係朋友介紹都搵唔到🤣喺偏僻嘅小巷,啲枱擺晒出街,幾有港式風味😂最搞笑係都唔少鬼佬嚟食,裝修雖然懷舊,但係衛生環境都唔錯1️⃣ 叉燒通粉配火腿炒蛋厚多士 $44 ⭐️7/10如果唔想食咁肥膩,呢個會係幾舒服嘅餐😂通粉落咗雞湯正常偏上,炒蛋略嫌唔夠鹹,多士有烘係脆嘅😂平食午餐嚟講唔錯-- Food: 7/10Environment: 7/10Service: 5/10Price: 8.5/10Overall: 7/10💸 ~50 pp

1️⃣ 叉燒通粉配火腿炒蛋厚多士 $44 ⭐️7/10

Food: 7/10
Environment: 7/10
Service: 5/10
Price: 8.5/10
Overall: 7/10

💸 ~50 pp
🤗 小編依日去西環打卡,預咗中午會喺附近食,一早搵定一間地道少少嘅茶餐廳,位於一條小巷裏面!😎🍜 叉燒通粉常餐 😋😋😋😋叉燒有好幾舊,有少少厚度。通粉比普通嘅細粒啲,加咗粟米粒喺忌廉湯底,味道好港式!亦頗大碗!🍽 火腿太陽蛋厚多士 😋😋😋😋份量好ok!火腿兩大片、小編將炒蛋轉咗太陽蛋,煎得好靚仔,又有微燶邊 🤩,半塊軟熟厚多士。😉☕️ 港式奶茶 (熱) 😋😋😋😋茶底濃奶味輕身,不會澀!好飲!👍🏻午餐 💵 約港幣$40/人💁🏻‍♀️ 常餐嚟講份量算好唔錯!小巷好乾淨企理,伙計對熟客寧舍招呼周到!Feel到有人情味!佢哋仲提供好多港式小食!大家不妨試下啱唔啱feel!😁🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍜 叉燒通粉常餐 😋😋😋😋

🍽 火腿太陽蛋厚多士 😋😋😋😋

☕️ 港式奶茶 (熱) 😋😋😋😋
茶底濃奶味輕身,不會澀!好飲!👍🏻

午餐 💵 約港幣$40/人

2023-03-12
2023-03-16 265 瀏覽
大大塊炸豬扒、蕃茄和醬汁組成。在吃豬扒包之前,豬扒會先被炸至金黃色,表面酥脆,肉質嫩滑多汁。蕃茄的清爽口感和豬扒的鮮美味道相互輝映,醬汁則提升了整個口感的層次。總體來說,豬扒美味,具有香脆、嫩滑和多汁的特點。牛角包熱狗:牛角包熱狗是一種創新將熱狗放入牛角包中,並添加蕃茄生菜的配料。牛角包的酥脆和熱狗的嫩滑相互融合,口感豐富。整體而言,牛角包熱狗是一種創新和美味的小吃,讓人可以在快節奏的生活中享受到美食的樂趣。

牛角包熱狗:
📍地址: 西環西營盤爹核里4號地舖✿😋味道😋:2/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:5/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:3/5↠⏰時段: Lunch 12:00 ↞ —————————————————————🍽 ❝芝士火腿奄列配班戟❞ $68❀ 配熱香濃咖啡❀ 香腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆、蕃茄仔、沙律☞ 以ADB嚟講,平就幾平嘅,佢嘅奄列都算還好,入面嘅芝士喺流心嘅;不過佢3塊pancake真喺唔好食,雖然佢配埋士多啤梨醬,但係佢地班戟完全唔鬆軟之如,食落猶如乾咗嘅麵團,而且無蛋香味;而其他配料就正正常常。☞ 咖啡就唔係茶餐廳咖啡,苦澀味濃,喺即磨咖啡。
📍地址: 西環西營盤爹核里4號地舖

↠⏰時段: Lunch 12:00 ↞

—————————————————————

🍽 ❝芝士火腿奄列配班戟❞ $68

❀ 配熱香濃咖啡

❀ 香腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆、蕃茄仔、沙律

芝士火腿奄列配班戟

☞ 咖啡就唔係茶餐廳咖啡,苦澀味濃,喺即磨咖啡。

香濃咖啡

2022-12-08 789 瀏覽
🌟茶咖里-西營盤📍西營盤爹核里4號地舖📍G/F, 4 David Lane, Sai Ying Pun, Western District==============================👤人數:2💰埋單:$148一間環境比較舊式的茶餐廳,但有西式的菜品,直接用手機就可以點餐好方便,我喜歡戶外的那個大樹木凳,好自然感覺,有點像排擋的感覺,臨近中午睡醒,慢悠悠走過來坐著,跟朋友享受美食然後聊天,陣陣微風吹過,很愜意🥢叉燒滑蛋炒蛋 $48+8(轉熱咖啡)⭐⭐⭐⭐好好味,叉燒是半肥瘦,好入味,最重要有濃邊,甜豉油分量覺得拌整碗飯剛剛好,喜歡濃味朋友可以選擇多汁,食完好飽,整體這個價格算挺划算🥢榛子咖啡⭐⭐⭐⭐雞公碗咖啡!好有懷舊特色,相對比牛奶咖啡小編更喜歡這個,甜度剛好,有點回甘苦嘅榛子香味🥢煙三文魚牛油果配牛角包全日早餐$88+8(轉熱咖啡)⭐⭐⭐⭐作為一個brunch來吃分量剛剛好,煙三文魚不會很鹹,蔬菜也算比較新鮮,但牛角包遜色了一點,不太脆也不鬆軟,但整理來說還是ok的🥢迷你牛奶咖啡⭐⭐⭐小編覺得有一點偏甜,但咖啡味道很濃香,小小一杯適合不想攝入太多咖啡因的人#sikla
🌟茶咖里-西營盤
📍西營盤爹核里4號地舖

👤人數:2
💰埋單:$148

🥢叉燒滑蛋炒蛋 $48+8(轉熱咖啡)⭐⭐⭐⭐

🥢榛子咖啡⭐⭐⭐⭐

🥢迷你牛奶咖啡⭐⭐⭐

#sikla #sikla港式 #香港茶餐廳 #brunch #sikla中西區 #香港 #香港美食 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #香港美食地圖 #香港美食推薦 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #alldaybreakfast
Bookmark左呢間餐廳一段時間,今日終於抽時間過左黎試下佢地既咖啡,茶咖里位於正街街市對面一條小巷入面,平時去開西營盤都未必會留意到,小巷直去到尾就會見到呢間看似簡陋既茶餐廳,天氣咁熱建議等返室內位置,以自助形式落單,常餐加$8轉鮮奶咖啡或者其他特色咖啡都會有拉花,平時同區其他cafe淨係一杯latte都四五十蚊,呢度五十幾蚊就有埋野食,性價比超高😍😚叉燒通粉常餐 ($44; 拉花咖啡+$8)湯底清甜配埋少少粟米粒,上面有四至五舊半肥瘦叉燒,通粉份量都幾多,聽店員講有時三點幾叉燒就會沽清,所以想食既話就要早啲去啦~🍞火腿炒蛋厚多士常餐仲包左一份火腿炒蛋多士,可以揀太陽蛋、煎熟蛋或者炒蛋,我就揀左煎熟蛋,有兩塊火腿兩隻煎蛋同半塊多士鮮奶咖啡☕️鮮奶咖啡只需要加8蚊就飲到,用上傳統雞公碗裝住,仲要有靚靚拉花,質素拍得住出面cafe既咖啡,推介🥰

叉燒通粉常餐 ($44; 拉花咖啡+$8)

🍞火腿炒蛋厚多士

鮮奶咖啡☕️