位於西環區HKU附近嘅一間茶餐廳x咖啡店,位置起隱蔽後巷,特別有feel菜單選擇豐富:三文治、全日早餐、常餐、碟頭飯等一排冇食港式嘢,梗係試返個叉燒滑蛋飯▶️ 叉燒炒滑蛋飯 ($48)轉咗煎太陽蛋,煎蛋打孖嚟🍳兩隻蛋黃好流心,完全溶咗落米飯到,蛋白煎得香脆燶邊試咗朋友嘅炒滑蛋,都好食,好水潤eggy叉燒份量慷慨🐷一碗有五至六嚿,肉質扁瘦所以食落較乾柴並非外面食到有光澤嘅蜜汁叉燒,醬汁甜甜地,味道比較簡單「自家製」,可以品嚐到豬肉本身嘅味道,我自己覺得還可以米飯淋咗少少🍚偏細粒幼身,冇咁有咬口,勝在有蛋黃同豉油撈飯,令味道昇華仲有少量椰菜🥬均衡飲食~▶️ 伯爵茶個杯仔好可愛啊😻用個鐵壼仔裝住可以保暖,細細杯倒出來飲更能品嚐到茶香味▶️ 港式奶茶朋友叫嘅,味道幾正統,不過偏甜咗少少,蓋過咗奶茶香味-食物ok,有傳統地道茶餐廳風味,同時混入少少西式元素服務好,啲侍應好風趣又有禮貌☺️室內外座位都有,室內有卡位同bar枱,如果唔係因為夏天熱辣辣,坐出面會好舒服牆上掛有舊式月曆同簡單嘅油畫📅成個環境充滿港式懷舊feel價錢相當親民,唔收加一,平均$50/人,份量啱啱好夠飽想搵間乾淨企理嘅港式茶餐廳,不妨

菜單選擇豐富:三文治、全日早餐、常餐、碟頭飯等
一排冇食港式嘢,梗係試返個叉燒滑蛋飯

▶️ 叉燒炒滑蛋飯 ($48)
轉咗煎太陽蛋,煎蛋打孖嚟🍳
兩隻蛋黃好流心,完全溶咗落米飯到,蛋白煎得香脆燶邊
試咗朋友嘅炒滑蛋,都好食,好水潤eggy

叉燒份量慷慨🐷一碗有五至六嚿,肉質扁瘦所以食落較乾柴

仲有少量椰菜🥬均衡飲食~
叉燒炒滑蛋飯

▶️ 伯爵茶
個杯仔好可愛啊😻
用個鐵壼仔裝住可以保暖,細細杯倒出來飲更能品嚐到茶香味
伯爵茶

▶️ 港式奶茶
朋友叫嘅,味道幾正統,不過偏甜咗少少,蓋過咗奶茶香味
食物ok,有傳統地道茶餐廳風味,同時混入少少西式元素

服務好,啲侍應好風趣又有禮貌☺️

牆上掛有舊式月曆同簡單嘅油畫📅成個環境充滿港式懷舊feel

價錢相當親民,唔收加一,平均$50/人,份量啱啱好夠飽
想搵間乾淨企理嘅港式茶餐廳,不妨考慮呢間,幾鍾意佢成個氣氛~
伯爵茶