快大半年前就一直抽不到時間去 終於~試到了叉燒通粉常餐 配火腿炒蛋厚多士 $44湯味道剛好 也不會有種討厭的味精感 通粉都是微Q彈的~叉燒軟身不柴 兩的火腿也來得太大塊了吧~~炒蛋微滑流一切和微脆的厚多士都好搭 是家標準的茶記常餐吧💗凍奶茶 +$4這家的茶味也滿出的 偏澀 整體喝下去沒到厚身 但也算順口的是個獨特少喝到的茶底 奶茶🧋控可以一試😌牛油果🥑醬魚柳芝士菠蘿包 $68真讓人感意外 明明這份不是傳統茶記會有的選項不過整體而言都令人吃得很開心😚 菠蘿包上面那層真的有像餅乾的脆內餡的料真的炸多 連牛油果🥑也是直接半顆來!!魚柳吃來易咬 軟身 加上芝士和醬汁~好搭!大家不知道🤷‍♀️吃啥 可以來一顆 是個大人小孩🧒都會喜歡💕 的一份檸檬茶+$4檸檬也給太多了吧😆本來大杯就己經被嚇到 還要大量檸檬茶微微香 大家記得檸檬不要用太大力 (檸檬也太新鮮了 所以要小心 哈哈🤣除了露天户外茶記吃飯體驗 價格和質素亦很值得給一個讚👍大家下次放假就來逛逛西環試一下 「茶咖里」吧~
快大半年前就一直抽不到時間去 終於~試到了
叉燒通粉常餐
叉燒通粉常餐 配火腿炒蛋厚多士 $44
湯味道剛好 也不會有種討厭的味精感 通粉都是微Q彈的~
火腿炒蛋厚多士
是個獨特少喝到的茶底 奶茶🧋控可以一試😌
牛油果🥑醬魚柳芝士菠蘿包
牛油果🥑醬魚柳芝士菠蘿包 $68
真讓人感意外 明明這份不是傳統茶記會有的選項
內餡的料真的炸多 連牛油果🥑也是直接半顆來!!
魚柳吃來易咬 軟身 加上芝士和醬汁~好搭!

檸檬茶+$4
檸檬也給太多了吧😆本來大杯就己經被嚇到 還要大量檸檬

除了露天户外茶記吃飯體驗 價格和質素亦很值得給一個讚👍
大家下次放假就來逛逛西環試一下 「茶咖里」吧~
2024-04-03
叉燒通粉常餐
火腿炒蛋厚多士
牛油果🥑醬魚柳芝士菠蘿包
  • 叉燒通粉
2024-04-17 0 瀏覽
同朋友一試呢排西環好Hit既一間茶記,特別在佢有戶外位置,成個環境帶有舊式香港茶餐廳既氣氛,我地都係坐係戶外位置𖡼 叉燒常餐 (轉公仔麵)好鍾意食常餐,叫咗個叉燒一丁,個餐亦包括炒蛋同火腿,仲有多士&餐飲~ 基本上呢個組合係一定好食,,多士有烘得夠香脆叫咗佢既奶茶都好好飲,茶底夠哂香濃𖡼 All Day Breakfast朋友話一般般,其實可以叫返佢既招牌滑蛋叉燒飯主要都係食個環境同Vibe,亦見唔少外國遊客到訪。

𖡼 叉燒常餐 (轉公仔麵)

𖡼 All Day Breakfast
朋友話一般般,其實可以叫返佢既招牌滑蛋叉燒飯

主要都係食個環境同Vibe,亦見唔少外國遊客到訪。
2024-04-16 0 瀏覽
星期日同朋友去咗堅尼地城個運動場打波,打咗一陣覺得好肚餓,就睇吓附近有咩食(。・ω・。)ノ朋友住依度附近,就介紹咗我哋試吓呢間餐廳,未入去之前已經有好多人排隊!基本上佢嘅位已經係滿晒,不過因為佢識嘅差唔多比較茶餐廳,所以好快啲人食完都就冇再坐喺度~我叫咗個叉燒炒蛋飯,佢飯嘅份量可以揀多或者少,我就揀咗小凡。佢嘅叉燒偏瘦,唔會有太多肥膏,所以食落去有少少柴嘅感覺,滑蛋都OK滑溜~~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)仲送杯飲品,我揀咗熱檸蜜,甜度適中👍佢嘅價錢唔算好貴,但係食落嘅質素又未去到好經驗,所以佢係值呢個價嘅👍

仲送杯飲品,我揀咗熱檸蜜,甜度適中👍

2024-03-27 240 瀏覽
今日晏就收工就去食一間好多遊客都會去既茶餐廳加Cafe既餐廳🍴餐廳係巷仔轉角的位置,比較隱蔽🫣叉燒煎蛋飯叫左個好港式既叉燒煎蛋飯,份量啱啱好夠一個女仔食,而且仲要有兩隻蛋同埋6-7塊叉燒,都好足料,再加埋鼓油超級有風味👍🏻紅豆冰紅豆冰有三分一都有紅豆而且係有濃濃椰汁味既紅豆冰,係熱辣辣既天氣飲紅豆冰就啱啱好啦🧊環境方面店舖唔算太大所以都坐左啲人係出面,如果天氣熱既話坐出面就會比較熱🥵不過如果六日去有機會會比較多人,因為都比較多遊客會去食,但待應既服務態度都好好👍🏻,整體黎講係一間好唔錯又抵食既餐廳

叉燒煎蛋飯

紅豆冰

其實唔太想分享呢間小店⋯⋯我怕之後冇位坐!喺爹核里嘅巷仔盡頭有間小店,主打港式茶餐廳美食🍽當中最出名嘅就係叉燒炒滑蛋飯!食幾多次都唔會厭😋 ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ 1️⃣ 叉燒炒滑蛋飯 ($48) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 啲叉燒大大塊又厚肉,非常大方!但我哋呢日嘅叉燒有啲老同乾,冇之前嗰幾次咁好食🥺🥺希望下次去到可以食到爆汁叉燒! 2️⃣ 鮮牛肉炒滑蛋飯 ($58) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎ 呢邊嘅鮮牛肉有驚喜!十分滑溜溜💓見唔見到佢幾多汁!太誇張喇!💦💦下次再去都唔知食叉蛋飯定牛肉飯好啦😫 ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ 我幾鍾意坐出面啲位,尤其天氣好嘅時候,曬住太陽食叉蛋飯真係好嘆😎等天氣回暖,再去食過!
其實唔太想分享呢間小店⋯⋯我怕之後冇位坐!
喺爹核里嘅巷仔盡頭有間小店,
主打港式茶餐廳美食🍽
當中最出名嘅就係叉燒炒滑蛋飯!
食幾多次都唔會厭😋

1️⃣ 叉燒炒滑蛋飯 ($48) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

啲叉燒大大塊又厚肉,非常大方!
但我哋呢日嘅叉燒有啲老同乾,
冇之前嗰幾次咁好食🥺🥺
希望下次去到可以食到爆汁叉燒!

2️⃣ 鮮牛肉炒滑蛋飯 ($58) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

呢邊嘅鮮牛肉有驚喜!十分滑溜溜💓
見唔見到佢幾多汁!太誇張喇!💦💦
下次再去都唔知食叉蛋飯定牛肉飯好啦😫

我幾鍾意坐出面啲位,尤其天氣好嘅時候,
曬住太陽食叉蛋飯真係好嘆😎
等天氣回暖,再去食過!
2024-01-18
2024-02-01 706 瀏覽
今日去開華爾登餅店攞餅,咁梗係要去附近嘅茶咖里食餐好嘅,坐正喺bar枱前面嘅卡位,牆上有港式懷舊大日曆,有幾幅油畫,舊式燈泡燈,成件事中西合璧,打卡一流!因為未食早餐,當然要叫個港式沙嗲牛肉公仔麵😋麵彈牙,湯底沙嗲味濃,牛肉都有咬口,我哋仲習慣落幾滴辣椒仔,提升辣味仲正!必飲:茶走、鴦走🤤口感滑捋捋,唔澀喉,茶香啡香,飲過番尋味!另外點咗個西式餐:三文魚牛角包三文魚肉質鮮嫩,牛肉包層次分明,粟米香甜。小食:炸牛餐肉配蜜糖芥末醬皮脆肉香。店員好好笑容,送餐速度快

因為未食早餐,當然要叫個港式沙嗲牛肉公仔麵😋

必飲:茶走、鴦走🤤
口感滑捋捋,唔澀喉,茶香啡香,飲過番尋味!

另外點咗個西式餐:三文魚牛角包
三文魚肉質鮮嫩,牛肉包層次分明,粟米香甜。

小食:炸牛餐肉配蜜糖芥末醬
皮脆肉香。

店員好好笑容,送餐速度快
2024-01-28
  • 沙嗲牛肉麵
2024-01-24 470 瀏覽
原來西環都唔少野食見呢間貌似茶記好似幾多like即管試吓老實講有啲隱蔽其實同地鐵站好近但我都兜咗幾個圈先搵到.坐得唔算好迫比起中環算係咁叫左招牌叉燒炒蛋飯加左少少特製醬汁甜甜地幾惹味但老實講不過不失啦啲叉燒唔算好高質如果再”Lum”啲再juicy啲會更好份量黎講係幾ok既 (for女仔)唔知男仔會唔會覺得太細碗但$48呢個價真係好抵唔可以要求啲乜加$8仲可以有咖啡咖啡係用碗裝好特別🤍🤍有懷舊的感覺.Total $56 for lunch?! 唔駛加一抵!!!只係一定收cash大家要帶夠cash 去支持小店ah ☺️☺️
原來西環都唔少野食
甜甜地幾惹味
但老實講不過不失啦
啲叉燒唔算好高質
如果再”Lum”啲再juicy啲會更好
份量黎講係幾ok既 (for女仔)
唔知男仔會唔會覺得太細碗
但$48呢個價真係好抵
唔可以要求啲乜
加$8仲可以有咖啡
咖啡係用碗裝
好特別🤍🤍
有懷舊的感覺
Total $56 for lunch?!
唔駛加一
抵!!!
只係一定收cash
大家要帶夠cash 去支持小店ah
☺️☺️
2024-01-11 441 瀏覽
西環周圍搵野食,鑽窿鑽隙,搵到哩間隱世茶餐廳,滑蛋蝦仁飯,蝦大大只,適當地煎過,無過火,蛋是真的滑的,豉油汁,叫了多汁,以甜味為主,好啱我口味,有驚喜!跟餐鴛鴦,香濃,正!價錢,公道。聽日再去試常餐。
2024-01-11
啲嘢食真係好正!我黎到這家餐廳,一試就愛上。首先,嚟份香滑既滑蛋蝦仁飯,滑蛋做得啱啱好,蝦仁新鮮,個醬汁鹹甜適中,簡直係口口滑溜,飄香四溢😋!飯仔炒得粒粒分明,蝦仁又爽口,食落真心滿足。跟住,個芝士火腿奄列相當吸引,佢個芝士拉絲拉到好過癮,火腿咸香得嚟唔會太重,同埋個pancake鬆軟,每一啖都係幸福感爆棚🥳。來到飲品,必須讚下佢地個鮮奶咖啡,嚴選咖啡豆泡出黎嘅香濃味道,確實係撲鼻而來,搞到我呢個唔係特別鍾意飲咖啡嘅人,都唔自覺嗌多一杯!拉花仲好靚,簡直係視覺同味覺嘅雙重享受😍。總括嚟講,這家餐廳嘅食物同飲品質素都算高,下次有機會一定要再嚟試其他招牌。兩個字形容 — 正啊!👍

喺西環咁耐,因為呢到所有茶餐廳都好難食,特別係電車路果幾間,所以呢一間就係冇得揀嘅情況之下大拋離對手勝出。另外,佢贏起地段,係一條好舊嘅街入邊搭咗個帳篷,好地道!我每次去都係食同一個飯,雞肉溫泉蛋飯。其實成日都好想幫襯佢啲all day Breakfast,但係幫襯左兩次,都真係唔好食。。。條腸不了,菇不了,豆都不了,菜得啲最唔好食果隻。我叫呢個為左個cheese omelet乍,pancake硬,成日都好想問點解唔可以用心啲整???同埋食親太陽蛋、炒蛋都有殼!!!!點解All day breakfast無薯餅點解All day breakfast無薯餅點解? 旺角紅豆冰室$60既all day有碎蛋牛角包、薯餅、炸魚柳、菜有唔同種,人地有heart整,又平茶咖里可以參考下嗎?我都想幫襯你多啲架~~

另外,佢贏起地段,係一條好舊嘅街入邊搭咗個帳篷,好地道!

點解All day breakfast無薯餅
點解All day breakfast無薯餅
茶咖里可以參考下嗎?我都想幫襯你多啲架~~
2023-11-21 381 瀏覽
今日同同事吃lunch~ 同事建議去吃這間在後巷geh茶記,位於西營盤第三街geh一條巷子裏,如果lunchtime時間到,你會見到有條長長的隊伍,所以離遠你已經會知是邊間! 中西Fusion茶餐廳「茶咖里」開業超過 3 年加,餐廳有室外及室內既坐位,預zor 室外geh位是會比較熱同san;而裝修以懷舊香港茶餐廳為主題。今次我order左「滑牛公仔面常餐」,飲品配奶茶,為港幣 46 蚊!響港島呢個價錢真是叫五話得,是窮人美食!最重要「滑牛」吃落並五是好”鞋“,配公仔麵是世一,在喝熱辣辣既奶茶,是lunch治愈時間~ 同同事吹下水~ 喝個茶~

2023-11-09 338 瀏覽
📍茶咖里🇭🇰 西環西營盤爹核里4號地舖最近係附近做嘢大家都知西環餐廳好貴 食貴嘢食到好窮好彩比我揾到呢間復古茶記🥹🥹佢係一個好隱蔽嘅巷仔 好有特色好唔錯!! 難怪都見到好多上班族/學生幫襯!!*只收現金*😋 叉燒炒滑蛋飯 $48凍檸茶 +$4份量唔算好多 啱啱好叉燒係半肥瘦 幾淋 蛋好滑 仲有啲生菜唯獨係個茶底唔算好濃😋 瑞士雞翼通粉常餐 $48凍奶茶 +$4雞翼超級入味 嫩滑!通粉係濃雞湯 幾好奶茶都係茶底唔算濃
📍茶咖里
🇭🇰 西環西營盤爹核里4號地舖

最近係附近做嘢
大家都知西環餐廳好貴 食貴嘢食到好窮
好彩比我揾到呢間復古茶記🥹🥹
佢係一個好隱蔽嘅巷仔 好有特色
好唔錯!! 難怪都見到好多上班族/學生幫襯!!
*只收現金*

😋 叉燒炒滑蛋飯 $48
凍檸茶 +$4
份量唔算好多 啱啱好
叉燒係半肥瘦 幾淋 蛋好滑 仲有啲生菜
唯獨係個茶底唔算好濃

😋 瑞士雞翼通粉常餐 $48
凍奶茶 +$4
雞翼超級入味 嫩滑!
通粉係濃雞湯 幾好
奶茶都係茶底唔算濃
2023-11-08
  • 叉燒炒滑蛋飯
  • 常餐
2023-10-29 304 瀏覽
茶咖里 (西環)西環西營盤爹核里4號地舖✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿星期日。休息日。同朋友一齊過左黎西環食好嘢。終於可以早啲嚟到就可以試到呢間餐廳。呢間中西合璧嘅餐廳有全日早餐供應。亦都有一般嘅茶餐廳常餐。味道亦非常之好味道。天氣涼涼哋坐外面都唔會好熱。😋😋😋😋😋😋😋😋叉燒通粉瑞士雞中翼米粉😋😋😋😋😋😋😋😋總結🤓其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。
茶咖里 (西環)
西環西營盤爹核里4號地舖
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
😋😋😋😋😋😋😋😋
叉燒通粉
瑞士雞中翼米粉
😋😋😋😋😋😋😋😋

總結🤓
其實都算好有水準嘅餐廳。總算幾好食呀👍大家可以值得一試。

2023-10-29
$50 (早餐)
2023-09-24 418 瀏覽
𖠱 茶 咖 里#simpuru西環 ⋯小 巷 里西營盤正街一側的爹核里這裡是茶記,是Cafe港式茶餐|頹飯 與 意式咖啡傳統雞公碗 與 西洋Latte Art 是陀地式生活態度~P.s 因為愛吃流心蛋拌飯,所以把叉燒炒滑蛋飯轉配了太陽蛋⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*叉燒太陽蛋飯⁵⁶^𝘗𝘪𝘤𝘤𝘰𝘭𝘰 (迷你咖啡)⋯ @simpuru@congteakafe 🪧西環西營盤爹核里4號地舖#茶咖里 #congteakafe
𖠱 茶 咖 里
#simpuru西環

小 巷 里
西營盤正街一側的爹核里
這裡是茶記,是Cafe
港式茶餐|頹飯 與 意式咖啡
傳統雞公碗 與 西洋Latte Art
是陀地式生活態度~

P.s 因為愛吃流心蛋拌飯,所以把叉燒炒滑蛋飯轉配了太陽蛋

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
*叉燒太陽蛋飯⁵⁶
^𝘗𝘪𝘤𝘤𝘰𝘭𝘰 (迷你咖啡)

@simpuru

Piccolo
叉燒太陽蛋飯
Piccolo
2023-09-01 455 瀏覽
上環超抵食All Day Breakfast,唔使百幾蚊就可以食到😋🔻芝士火腿奄列配班戟💰68 ➡️7.5/10份All Day Breakfast有超多料,有腸仔、班戟、培根、茄汁焗豆、蘑菇、沙律、番茄仔同超大嘅奄列😍奄列大概有三隻蛋,入面有濃香芝士同火腿,其他食材都正常常常,冇因為好平而質素差,食完一份真係好飽,想平平地食個All Day Breakfast可以黎👍🏻餐廳仲有其他港式野食,例如叉燒滑蛋飯同米粉等🙈👅味道:7.5/10💡性價:8/10📌環境:7/10

🔻芝士火腿奄列配班戟💰68 ➡️7.5/10

餐廳仲有其他港式野食,例如叉燒滑蛋飯同米粉等🙈

👅味道:7.5/10
💡性價:8/10