2022-07-19 240 瀏覽
聽唔少朋友食完【芳華絕代】都有啲失望,今次我就親身試吓睇睇有無機會平反。餐廳名本身聽落就有啲個性,加上店舖採用不少霓虹燈裝飾,幾有格調,令人有種神秘、高冷、與別不同嘅感覺,或者係咁令大家對餐廳抱有期望🍽芳華絕代主打經典泰國菜:芒果糯米飯、泰式金邊粉、冬陰功湯珍多冰等🇹🇭啱啱過去嘅週末就同朋友試下,下午時分餐廳人流不多,我們被安排上層,座位寬敞舒適,最緊要係冷氣夠涼👍🏼,大熱天喺室外太熱頂唔順要搵地方抖,不過失望係上層霓虹燈無開,下層位置又有人坐緊,所以無得打卡失望而回 ☹️🍝泰式豬頸肉炒金邊粉賣相一般,食材擺放有點凌亂,份量偏小,味道偏淡,細心位係可以揀辣度🌶️,而且食落唔油膩👍🏼🍛炭燒豬頸肉油飯豬頸肉肉質鬆軟,唔會覺得好乾身,炭燒汁都幾香🥘冬陰功湯同樣可以揀辣度🌶,但味道唔夠香濃,中規中矩小食拼盤係一人午市套餐包埋嘅,有四款小食:蝦餅、春卷、雞翼味道不過不失夏日炎炎梗要飲返啲凍飲🍹珍多冰大啖飲落去會發現椰汁🥥椰香味十分香濃,底下仲加入由班蘭葉和綠豆粉製成的啫喱配料,口感豐富,真心推介!🧋泰式奶茶中規中矩,正常水準📍芳華絕代 (太子) 太子界限街36號1-2樓

🍝泰式豬頸肉炒金邊粉

🍛炭燒豬頸肉油飯
豬頸肉肉質鬆軟,唔會覺得好乾身,炭燒汁都幾香

🥘冬陰功湯
同樣可以揀辣度🌶,但味道唔夠香濃,中規中矩

小食拼盤
係一人午市套餐包埋嘅,有四款小食:蝦餅、春卷、雞翼
味道不過不失

夏日炎炎梗要飲返啲凍飲