2020-03-27 90 瀏覽
一齊支持香港本地品牌🇭🇰+黃店推介💛鋪面大量設有支持香港話語嘅Memo🔖+繪馬⛩第一次試 揀咗兩杯精選推薦未知味道如何?😋🖤黑糖珍珠厚鮮奶 $30小編最鍾意飲黑糖珍珠🥰呢間黑糖味重意外發現珍珠亦非常煙韌不會淋bed bed🤭煙靭控媽媽都表示好like👩🏻👍🏻雖然糖和冰係固定 不能調節 但亦不會死甜和超甜 味道剛好🤩另外加分位聽聞用明治牛奶🥛香滑得黎配黑糖超夾🤟🏻。🤍黑糖珍珠烏龍奶茶 $26如果唔好奶味嘅朋友都可以選擇烏龍奶茶☕️烏龍茶底夠香濃 多了一份清新感🌿市面普遍黑糖配鮮奶不妨可以試吓新配搭🤗
一齊支持香港本地品牌🇭🇰+黃店推介💛
鋪面大量設有支持香港話語嘅Memo🔖+繪馬⛩

第一次試 揀咗兩杯精選推薦未知味道如何?😋

🖤黑糖珍珠厚鮮奶 $30

🤍黑糖珍珠烏龍奶茶 $26
2020-03-27 40 瀏覽
放假在家,突然想飲杯廢水。突然諗起之前朋友介紹過既花斑,飲左一啖之後,覺得驚為天人,好耐冇飲過咁好飲既珍奶,茶底配搭得宜,味道遠超其他奶茶店,花斑既其中一個招牌係我既最愛-白桃烏龍加寒天,濃濃既茶味再加上Q彈爽口既寒天,簡直一絕!係奶茶店入面黎講,花斑絕對係口袋清單之一😍😍😍
白桃烏龍加寒天
白桃烏龍加寒天
2020-03-27 45 瀏覽
疫症以來,我最嚮往就是星期六開車四圍去吓。今天有兩大節目,就是到了海旁吃午餐,接着就是等晚上去整蛋糕。中間有兩個多小時空檔,我們又好像「上癮」一樣去了喝茶。花班茶社的茶味道剛好,需要配水果味有水果味,想飲濃茶有濃茶味——濃🐲淡適中!今天我想起起喜茶的爆橙,於是便在這兒買了柳丁綠茶及翠玉大薰花。柳丁綠茶真的有橙粒,喝起來有點像果茶,就是我想要的味道。翠玉大薰花味道則較為淡,適合下午作為醒神的工作夥伴。老公要了黑糖珍珠烏龍茶,這個要推介一下,因為竟然同時可以享受到幾種味道:黑糖、珍珠、烏龍、奶……這個感覺很有趣。

2020-03-23 71 瀏覽
同fd去海皮吹水,順便買杯野飲下先見到呢間花斑茶舍好似新開,買杯試試先夜晚8點幾黎到無乜人,唔洗排隊餐牌有好多選擇左揀右揀之後,我點咗「柳丁綠茶」$26 微糖,走冰台灣柳丁即係橙,柳丁綠茶有清香嘅茶味,一路飲,一路食到有橙絲😝😝自從有次喺台灣飲過柳丁綠茶,對佢嘅清香得黎,又帶fresh嘅感覺印象難忘我朋友點嘅係「大甲芋頭鮮奶」$32少甜少冰,花斑茶社嘅大甲芋頭鮮奶係用芋泥去做,芋泥淺啡色,打入新鮮牛奶,牛奶味道香濃,朋友讚口不絕
同fd去海皮吹水,順便買杯野飲下先

見到呢間花斑茶舍好似新開,買杯試試先

夜晚8點幾黎到無乜人,唔洗排隊

餐牌有好多選擇

左揀右揀之後,我點咗「柳丁綠茶」$26 微糖,走冰

2020-03-22 51 瀏覽
今天又经过北角便想起之前饮过的花斑茶社,想也不想地直接去了。门面好像同上次不一样,更开杨。今次点了黑糖珍珠乌龙奶茶。心里很想知道三样材料加起来有什么化学效果。黑糖珍珠乌龙奶茶做好了,卖相同之前的黑糖奶茶一样漂亮吸引。奶茶中真的有乌龙茶的味道,也有黑糖的特别甜味,够特别。另外也点了另一杯柳丁绿茶,原因是有丰富维他命C,增强抵抗力,柳丁配上绿茶的茶味,感覺清新,與黑糖珍珠乌龙奶茶的濃味完全不一样,柳丁也是我喜愛的味道之一。

2020-03-12 128 瀏覽
北角和富街地下新開了這間新的花斑茶舍,工作累了便到這裏休息一下喝下茶。點了個葡萄柚子四季春(少糖少冰)。葡萄柚子酸酸甜甜,而且非常新鮮,很重果香。四季春茶味也非常濃郁,新鮮的果香把濃郁的茶味淡淡的帶出來帶出一陣陣的aftertaste,一試難忘。牆上貼滿了很多支持香港的字句,作為香港的一份子記得要互免一下。

點了個葡萄柚子四季春(少糖少冰)。

2020-03-10 95 瀏覽
今天放假,正好過來北角吃飯。又來我最愛的花斑茶社!每次經過都一定不會錯過🤓🤓環境很清爽,晚飯後過來,基本上很少人流,不用擔心人擠人~ 今次終於有不一樣的突破,嘗試了一直想要喝的茶底的飲品~白桃烏龍$26 少冰飯後喝一杯清爽的烏龍茶,解膩幫助消化~最重要的是可以調節體內濕氣,聽說喝了的人都會美美的🤣🤣至少,心情是美美的啦!我朋友點了招牌黑糖珍珠厚鮮奶,夠料夠鮮美❤️黑糖珍珠的經典搭配下面,配上北海道牛乳的鮮美,讓人流連忘返。聽說寒天是類似蒟蒻的果凍,加入茶裡面,味道更加清新好味!個人來說,越來越喜歡喝茶🍵整個人會更加精神,而且好像新陳代謝上面,也會比之前好很多。下次可以嘗試一下不同的飲品。

白桃烏龍$26 少冰

聽說寒天是類似蒟蒻的果凍,加入茶裡面,味道更加清新好味!
2020-03-08 114 瀏覽
近排天氣又有啲轉涼,所以又有機會可以去到飲杯珍珠奶茶輕鬆一下。 其實最近都有好多新開嘅茶店,不過今次經過北角呢一間花班茶舍,梗係入去飲番杯啦烏龍黑糖珍珠,🤤🤤🤤🤤香濃嘅烏龍茶配上黑糖嘅珍珠,同出面嘅有少少唔同可能係黑糖嘅珍珠佢唔會好像其他店一般都是偏甜。十勝紅豆綠茶鮮奶,呢杯都幾特別唔係個個地方都有得飲,紅豆粒粒都好肥大,而且鮮奶嘅香味配上香濃嘅綠茶,不過我覺得可以選擇微甜,因為會更有香濃嘅綠茶味道正
烏龍黑糖珍珠,🤤🤤🤤🤤

十勝紅豆綠茶鮮奶,
2020-02-29 179 瀏覽
北角和富新開左呢間飲品店-花斑茶社店面環境夠大夠舒適等侯區非常寬闊如果堂食可以企喺呢度飲呢~不過今日買返公司飲~與同事開心share~都有好多款揀,真係選擇困難不過店員介紹黑糖珍珠厚鮮奶, 咁就試下啦~黑糖珍珠厚鮮奶$30選用新鮮黑糖珍珠,再加上明治鮮奶,香濃黑糖香味又不會太甜,珍珠非常之好食~另一杯叫左- 白桃烏龍 $26 仲可以少糖少冰👍茶味甘香,仲有香濃的白桃味,仲有白桃肉呢~ 好抵飲~外賣非常貼心,有紙盤固定,不擔心倒瀉呢~店舖一面牆壁貼上了為香港市民的打氣memo紙及掛上了木牌,  寫上大家的願望,希望香港一切安好。如果follow 店舖IG ,即可獲木牌一塊呢~誠意推介~花斑茶社北角和富道21-53號和富地下G15C號舖#花斑茶社 @ 花班茶社 Aboutea
北角和富新開左呢間飲品店-花斑茶社
店面環境夠大夠舒適

等侯區非常寬闊
如果堂食可以企喺呢度飲呢~
不過今日買返公司飲~與同事開心share~

都有好多款揀,真係選擇困難

不過店員介紹黑糖珍珠厚鮮奶, 咁就試下啦~

黑糖珍珠厚鮮奶$30

黑糖珍珠厚鮮奶

另一杯叫左- 白桃烏龍 $26
白桃烏龍

外賣非常貼心,有紙盤固定,不擔心倒瀉呢~

如果follow 店舖IG ,即可獲木牌一塊呢~

誠意推介~

花斑茶社北角和富道21-53號和富地下G15C號舖
#花斑茶社
@ 花班茶社 Aboutea
2020-02-27
黑糖珍珠厚鮮奶
白桃烏龍
2020-02-28 84 瀏覽
和富中心商場最近翻新,越嚟越多餐廳進駐,今日就嚟食個晏晝,食完行過見到這間台式飲品店花斑茶社。店鋪門面佈置好清新,望下menu幾多款式,決定買兩杯返屋企慢慢歎。揀咗黑糖珍珠可可鮮奶同埋芒果冰茶四季春茶底。可可鮮奶味道濃郁,朱古力味爆燈,珍珠彈牙,叫咗少甜,所以甜度剛剛好。芒果冰茶好清新,芒果味道香甜,茶底四季春清新香濃,茶味慢慢滲出嚟,好解渴,食完飯飲啱曬。呢度店員都幾有禮貌,同埋入面有一個許願牆,可以寫低自己嘅願望,好得意。

2020-02-22 100 瀏覽
在等阿女放學時,突然想起朋友介紹的花斑茶舍,便去了和富那店,買了葡萄柚子冰茶(四季春)及鳳梨冰茶(紅茶)。可能葡萄冰茶柚子味較濃,蓋過了葡萄味及四季春茶香,但勝在不太甜,解渴!要讚讚鳳梨冰茶!不但滿有茶香味,切成粒粒的鳳梨肉叫你停不了一口再一口喝!若鳯梨粒粒再多一點會更滿足!
2020-02-20 131 瀏覽
花斑茶社係北角第5間分店剛開業,優惠期間醫護人員可以免費到茶社嘆茶,非常有心。雖然最近我同老婆都少出門口,但係點都要黎支持一下。👍花斑茶社位於剛裝修完的和富中心商場入面,空間比一般台飲店大,更設有繪馬同Memo紙貼區俾客人免費掛上自己祝願。😌我地點左茶社招牌嘅黑糖珍珠厚鮮奶同老婆最愛嘅冰茶,外賣返屋企慢慢嘆😊黑糖珍珠厚鮮奶 $30茶社每日都會炒製新鮮黑糖珍珠,配上明治鮮奶,味道鮮甜之餘亦富有濃濃黑糖香味。👍芒果冰茶(四季春) $26用四季香做茶底炮製的芒果冰茶,果味清新自然,四季香茶味清爽帶甜,配上鮮果香味非常合適。😋另外值得一讚的是外賣包裝得好好,攞得好方便。👍

黑糖珍珠厚鮮奶 $30

芒果冰茶(四季春) $26

另外值得一讚的是外賣包裝得好好,攞得好方便。👍

2020-02-18
2020-02-20 56 瀏覽
今日到北角和富探姐妹的bb,順便到和富商場逛逛,商場翻新後感覺新簇,還多了好多食店,經過一間賣手調飲品的花斑茶社,看見有我倆最愛的紅豆抹茶,便決定一試。店鋪面積較一般手調飲品店大,店內沒有座位,以外賣為主,店內裝修簡潔明亮,牆壁貼上香港市民的打氣memo紙和一行行木牌寫上大家的願望,感覺親切。我倆點了凍熱各一的宇治抹茶紅豆鮮奶,店鋪供顧客選擇全脂奶或脫脂奶,就算要減肥嘅姐妹都唔怕有負擔。我點的熱宇治抹茶紅豆鮮奶未飲已經聞到好香嘅抹茶香,全脂奶配撘抹茶入口好幼滑,而抹茶和紅豆呢個組合係絕配,紅豆綿軟起沙,甜甜的紅豆和中和抹茶的澀味,好飲。凍的又是另一翻感受,茶味依然香濃,姐妹非常滿意。

2020-02-19 34 瀏覽
小店以白色為主調,感覺簡潔且舒服,店內有一幅許願牆,可讓客人在等待飲品期間寫下願景在店內提供的繪馬上。飲品以奶茶為主,天氣回暖了,可飲一些清新的冷飲,今次試的是新推出的泰茶。泰式仙草奶茶• 奶茶十分香濃順滑,與普遍泰式奶茶不同的是甜度適中、不會太過於甜膩,而我亦没有要求少甜等等,一切都是原本的份量。• 仙草同樣滑溜,跟奶茶味道很匹配,味度清新有淡淡的仙草味。仙草的份量比例也剛剛好,每一口都可以吸啜到仙草,與奶茶同步飲清光了。

2020-02-10 59 瀏覽
今天约了朋友在北角买运动服,口渴了便在商场找了这间饮品店花班茶社,我们点了,我们分别点了黑糖珍珠厚鲜奶和宇治抹茶红豆鲜奶。黑糖珍珠厚鲜奶,一般接触到的「珍珠」,都是预先做好摆放在一个盘内代用。我拣选这款饮品,是因为他处理珍珠的手法不同。我第一口吃的时候,虽然是冻饮,但珍珠仍然是暖暖的,很特别!浓浓的奶味凝在口腔中,没有一般牛奶的 膻味,也不太甜,正合我意。而宇治抹茶红豆鲜奶,抹茶是我最爱饮品之一,这杯的浓度非常好,不会太苦涩亦不太淡,红豆令这抹茶味道提升。
  • 抹茶红豆鲜奶