2020-02-10 55 瀏覽
今天跟友人到上環吃午餐,吃完後開車送他們回家,但是意猶未盡,於是一齊去了他們家附近新開的茶店喝茶。鳳梨🍍冰綠茶其實我在其他分店也喝過鳳梨冰綠茶,但今次仍然不肯但是其他茶,因為我實在很喜歡喝起來能吃到鳳梨粒的甜甜感覺。可以選擇紅茶或綠茶,但我覺得配上較清淡的綠茶味更能突出鮮甜的鳳梨味。下次會嘗試少甜,因為少甜看起來更滋味。黑糖珍珠抹茶🍵朋友喝這個黑糖珍珠抹茶,其實我真的也想學,但只能學一杯的話我都會選擇鳳梨;所以便飲他的,一飲覺得這杯抹茶🍵的甜度及奶的濃度配合得很好,冰並不多,沒把茶味弄淡了,而且珍珠煙韌柔軟,不錯之作,很享受!

鳳梨🍍冰綠茶

黑糖珍珠抹茶🍵
2020-02-10 34 瀏覽
/花斑茶社💛🇭🇰/#sa北角篇 #sa良心小店篇 #sa飲品篇 ➖➖➖佢地越嚟越多分店🙈去過西環分店有連儂牆、文宣💛北角呢度都有提供木板 寫低想寫嘅野醫護人員仲有優惠Tim✨見荃灣海之戀仲有個幾靚打卡點有機會再去朝聖😂▪️▪️▪️之前飲過幾款 較為推薦黑糖珍珠鮮奶、白桃烏龍同芋頭鮮奶~▪️▪️▪️1️⃣黑糖珍珠鮮奶 $30 珍珠煙韌、Q彈~份量適中 煮得都幾入味而且奶味都夠濃郁😚過左一段時間都無變奶水 飲過幾樣 呢款係最好飲💛➖➖➖分數:8/10 ➖➖➖2️⃣大甲芋頭鮮奶 $32 入面係芋蓉 厚稠質感如果可以有芋粒更能增添口感奶味同樣夠濃郁!感覺無之前飲嘅咁甜💁🏻‍♀️➖➖➖分數:7.6/10 ➖➖➖📍花班茶社
/花斑茶社💛🇭🇰/
#sa北角篇 #sa良心小店篇
#sa飲品篇
佢地越嚟越多分店🙈
去過西環分店有連儂牆、文宣💛
北角呢度都有提供木板 寫低想寫嘅野
醫護人員仲有優惠Tim✨
見荃灣海之戀仲有個幾靚打卡點
有機會再去朝聖😂

▪️▪️▪️
之前飲過幾款 較為推薦黑糖珍珠鮮奶、白桃烏龍同芋頭鮮奶~

▪️▪️▪️
1️⃣黑糖珍珠鮮奶 $30
珍珠煙韌、Q彈~
份量適中 煮得都幾入味

分數:8/10
2️⃣大甲芋頭鮮奶 $32
入面係芋蓉 厚稠質感
如果可以有芋粒更能增添口感
奶味同樣夠濃郁!
感覺無之前飲嘅咁甜💁🏻‍♀️
大甲芋頭鮮奶

分數:7.6/10
📍花班茶社
2020-02-01
黑糖珍珠鮮奶
大甲芋頭鮮奶
2020-02-09 34 瀏覽
呢間我之前係尖沙咀飲過,飲完覺得好好飲就記低咗個名。今次行經北角,竟然比我誤打誤撞見到佢啱啱開張! 一入去就見到好醒目嘅連儂繪馬牆,上面有可愛嘅pepe求包養😂 見大家都好用心畫得咁靚,等小妹又獻醜下。 寫啲願望上去睇下實唔實現到先! 入正題,上一次我飲白桃烏龍覺得好好飲呀!個茶底好濃又好夠自然桃味,又夠大杯。今次我揀咗黑糖珍珠厚鮮奶。仍然係茶底幾好味,黑糖個味都唔太死甜。唯一我嫌珍珠唔夠彈牙,不過總體 so far so good~

見大家都好用心畫得咁靚,等小妹又獻醜下。

寫啲願望上去睇下實唔實現到先!

2020-02-09 46 瀏覽
今日要過海工作,約朋友午餐後覺得口渴,聽聞商場內新開了多間店舖,口渴特別想飲手調飲品,仲要是本土品牌,即刻試試!店內燈光充足,淺色裝修簡潔,遠遠第一眼已見到牆上掛上多個木牌,感覺像日本神社,職員態度親切,介紹了兩款熱賣飲品。黑糖珍珠烏龍奶茶 $26我偏好茶味,這款茶底茶味濃度剛好,微甜感覺剛好,黑糖珍珠煙韌彈牙,多飲不滯。白桃烏龍 $26清新果茶中有粒粒白桃肉,香甜,烏龍味清香細緻。下次可以同朋友試埋其他飲品

黑糖珍珠烏龍奶茶 $26

白桃烏龍 $26
清新果茶中有粒粒白桃肉,香甜,烏龍味清香細緻。

下次可以同朋友試埋其他飲品

2020-02-07
2020-02-07 19 瀏覽
今日去 北角和富薈逛街,商場全新裝,開咗好多新餐廳和商店。行到攰攰哋,就係花斑茶社買杯嘢飲!新開張 裝修和式日系,地方寬敞 有許願牆 🌈,有便利貼供客人留言,係必然嘅打卡位📸!黑糖🍬珍珠厚鮮奶🥤茶味特別香濃,可見茶底用料上乘,採用台灣 及日本黑糖🍬煉製,甜度適中,配合鮮奶絲絲幼滑,厚身稠口,給人一種飽滿覺!葡萄🥤柚子冰茶四季春葡萄柚子 清爽怡人,酸甜解渴,加上台南出品四季春茶葉,突顯荼味甘香,要細意品嚐🍵回味!滿分💯的服務態度❤我在忘形打卡📸之際,不小心倒瀉茶飲在地上。 店員沒有黑面立即清潔,還殷勤遞上廁紙和給我補做一杯🥤,體貼入微!服務態度 值得鼓勵和稱讚👍🏻!

黑糖🍬珍珠厚鮮奶🥤

葡萄🥤柚子冰茶四季春
葡萄柚子冰茶四季春

滿分💯的服務態度❤

葡萄柚子冰茶四季春
2020-02-06 25 瀏覽
☕️☕️☕️花斑茶社北角開新店啦,特意過來買兩杯我的最愛!一開始,沒有找到這個商場,所以繞路了⋯⋯不過,認準門口,下次就不會走迷路啦!新年期間,花斑都有照常營業,真是太開心了🥳祝大家新年快樂,開年大吉!店內裝修也是迎合了新年的主題❤️❤️❤️大吉大利,財源滾滾來丫!.黑糖珍珠厚鮮奶$30我的最愛,黑糖適合女孩子👧補血提高抵抗力。特殊時期,多喝黑糖飲品,整個人,身體都會更健康!.宇治抹茶紅豆鮮奶$34採用北海道牛乳,抹茶味濃,紅豆相思甜❤️❤️❤️
☕️☕️☕️

黑糖珍珠厚鮮奶$30

宇治抹茶紅豆鮮奶$34
採用北海道牛乳,抹茶味濃,紅豆相思甜❤️❤️❤️
2020-01-29 175 瀏覽
再次光顧花斑茶社,而家佢哋擴充得幾勁,北角都新開咗分店,本土出產奶茶加文宣十足嘅黃店又新開,唔係唔去幫襯嘛🤤💛🧡熱黑糖珍珠烏龍奶茶 (Brown Sugar Bubble Oolong Milk Tea) $26🧡凍烏龍鮮奶茶 (Oolong Tea Latte) $26首先佢藍色嘅茶杯幾靚,而烏龍茶味好出,黑糖甜度適中,珍珠又多又有咬口👍。至於同事飲嘅烏龍鮮奶茶,烏龍味都唔錯,不過略嫌鮮奶太多,如果茶更多會更好味,不過口味因人而異👍。呢度環境闊落,可以俾人在店內企下,仲有張迷你bar枱,唔似一般奶茶舖只有櫃枱,店外仲有幾張長椅,看來我終於找到喝奶茶的舒適地方😍。加上整個商場剛翻新,人流亦不多,可以一邊喝一邊打卡。這家店特別之處是除了有日本風味的連儂牆,還掛滿韓星Astro成員文彬的照片,聽店員話同fans club合作,只要會員來光顧就可獲紀念品,雖然對我這門外漢是一臉懵逼🤡,但這主意是不錯的👍。最後大家嚟到和富不妨走一趟,這個新商場加入了一些打卡位和藝術展覽,由本土藝術家製作,值得細味欣賞一下☺️。

黑糖珍珠烏龍奶茶
2020-01-22
黑糖珍珠烏龍奶茶
2020-01-28 73 瀏覽
新裝修的商場,內鋪頭大洗牌,中間有間新茶飲店好想試。Menu 分為原味茶,奶茶,水果茶,鮮奶。 今次揀左兩杯熱飲。宇治紅豆抹茶鮮奶喜歡杯茶熱度夠,抹茶味香濃,茶香沖出紅豆味道,配上奶蓋,入口香滑。黑糖珍珍厚鮮奶黑糖和奶混合,黑糖烤味香濃,甜而不膩,配上熱牛奶,超好飲。兩杯熱飲都好高質,好好飲,下次一定再來!新開張店期間預留左繪馬俾客人寫上祝福語句掛在牆上,好有心思。北角附近茶飲店密度唔高,要飲高質茶飲一定要來飲返杯!
新裝修的商場,內鋪頭大洗牌,中間有間新茶飲店好想試。

宇治紅豆抹茶鮮奶

黑糖珍珍厚鮮奶
黑糖和奶混合,黑糖烤味香濃,甜而不膩,配上熱牛奶,超好飲。

兩杯熱飲都好高質,好好飲,下次一定再來!

北角附近茶飲店密度唔高,要飲高質茶飲一定要來飲返杯!

宇治紅豆抹茶鮮奶,黑糖珍珍厚鮮奶
2020-01-18
宇治紅豆抹茶鮮奶,黑糖珍珍厚鮮奶
  • 黑糖珍珍厚鮮奶
  • 宇治紅豆抹茶鮮奶
2020-01-25 62 瀏覽
買了一杯蜜桃烏龍茶,點了少甜少冰,出來既甜度剛剛好,唔會太甜!入面仲有水蜜桃果肉,烏龍茶茶味夠香。成杯飲料好順口,好快就飲晒一杯!同埋紙杯質料手感唔錯。如果價錢可以再低d就更好!
同埋紙杯質料手感唔錯。如果價錢可以再低d就更好!

好耐都冇去過和富廣場係咁啱要去嗰度探訪朋友屋企先知道個到大裝修完 靚咗好多所以就入咗去商場行一圈睇下有咩嘢見到呢間珍珠奶茶 嗰日做緊八折優惠 又有啲口渴就點左兩杯飲品一杯係黑糖珍珠厚奶甜度剛剛好 奶味夠濃而且珍珠QQ彈牙非常之好𡁻口另一杯係芋頭鮮奶呢杯奶味冇咁濃但係就幼滑好多另外芋頭亦都好香冇諗過兩樣野加埋係咁match 整體兩杯飲品都好有水準最重點呢間係本地local店 要支持下真香港人☺️買完嘢飲仲有塊牌可以寫願望掛係牆上💓
好耐都冇去過和富廣場
最重點呢間係本地local店
要支持下真香港人☺️
買完嘢飲仲有塊牌可以寫願望掛係牆上💓

2020-01-24 36 瀏覽
今日同朋友行街,行行吓覺得好有啲口渴,得知附近有間本地黃店,當然要去幫襯下!地方並唔難搵,喺商場落一條電梯就見到,十分方便。而整體店舖嘅衛生不錯,十分簡潔,而旁邊亦建設左一啲位置俾你寫一啲你想寫嘅嘢上去。我就叫左杯黑糖珍珠厚鮮奶,而朋友就叫咗大甲芋頭鮮奶。黑糖珍珠厚鮮奶,賣相不錯,虎紋做得好好,而係味道方面,個人認為偏甜,珍珠頗為Q彈,黑糖味道突出,整體不俗。大甲芋頭鮮奶,朋友覺得都有啲甜,但係入邊有一粒粒芋頭,口感不錯,而且芋頭味都幾重下,飲之前需要搞下佢,令到佢啲芋頭溶下,如果唔係就難啲用飲管吸食。整體來講,CP值都幾高, 而且係本地黃店,推薦大家嚟試吓。
我就叫左杯黑糖珍珠厚鮮奶,而朋友就叫咗大甲芋頭鮮奶。
整體來講,CP值都幾高, 而且係本地黃店,推薦大家嚟試吓。
2020-01-18
2020-01-23 27 瀏覽
今日在天后學完車,一心諗住找間咖啡店坐低睇文件,沿途俾我見到有間新開嘅花茶店,外型幾特別,因為又可以俾人放心願卡,又有偶像相片,而且店面好光鮮。我決定停下來跟友人喝杯茶。我點了香芋鮮奶,朋友叫的是葡萄🍇四季春茶。香芋鮮奶真的很香,很滑,淡淡感覺都像在吃着又滑又香的芋頭一樣。而葡萄🍇四季春的茶味較淡,葡萄🍇味較突出。如果多加一些果肉就一百分了。他在其他地點也有分店,下次經過尖沙咀可能會試吓他的黑糖茶。

2020-01-21 22 瀏覽
來北角辦年貨,回家前去和富道拍卡,順道去幫襯新開的「花斑茶社」。其實上次經過已經好想去買返杯飲品,可惜當日有事要辦,趁今日得閒,一於過去支持下。據知「花斑茶社」是源自香港的茶飲品牌,由選材以至配料都落足功夫,採用上四種來自台南的茶葉為基底,加上以來自日本及台灣黑糖來煉製,絕對是品質的保證。店舖的茶飲款式不少,而且客人還可以揀少冰、走冰及甜度,選擇夠靈活。點了店員推薦的白桃烏龍和新推出的大甲芋頭鮮奶。兩款飲品都好靚,杯子用上自家 logo,各有特色。白桃烏龍 ($26) 杯果茶好清新芳香,入口茶味突出,香氣在口腔內散發,最正就係杯內有不少清甜的白桃肉,啖啖果肉配上濃郁的烏龍茶香,飲落甜而不膩,層次豐富。大甲芋頭鮮奶 ($32),飲品採用咗大甲的芋頭做原材料,芋泥的質感好綿密,入口芋香四溢,配上香甜滑溜的鮮奶,果然有意外驚喜,兩者非常搭配,好有台式風味,鐘意芋頭的朋友不容錯過。今次飲住兩杯先,反正店舖離屋企不遠,應該仲會有下次。
外賣自取
2020-01-21 15 瀏覽
放工去北角果邊買野,行行下街見到北角原來開左花斑茶社!太好啦!唔使去尖沙咀就買到~~ 北角呢間新開,可能近新年,買野飲,仲可以取一塊繪馬寫上新年願望添!好,講返野飲~平時好愛飲佢地既黑糖珍奶,但今日食飽左想清清地試下唔同既野先:白桃烏龍+寒天好好飲,清甜,有茶味!加寒天好配合~~幾岩食得太飽時飲另外,朋友點左 - 大甲芋頭鮮奶超級香濃芋頭味道,好滑好正,飲飲下仲食到芋頭粒粒添~~可以係北角都飲到有質素既茶飲,好開心呀!仲有得畫繪馬,要再去多轉先得!

好,講返野飲~

白桃烏龍+寒天
好好飲,清甜,有茶味!加寒天好配合~~幾岩食得太飽時飲

另外,朋友點左 - 大甲芋頭鮮奶
超級香濃芋頭味道,好滑好正,飲飲下仲食到芋頭粒粒添~~

可以係北角都飲到有質素既茶飲,好開心呀!
仲有得畫繪馬,要再去多轉先得!
2020-01-20
$30 (其他)
2020-01-19 17 瀏覽
花斑茶社喺北角和富中心開咗新分店😆,真係勁方便我呀🙃.個鋪面好大好闊落,行簡約嘅風格,仲有一大幅願望牆比大家掛願望上去🎏,唔使錢㗎,我都寫咗一個😙.飲品我就叫左鳳梨冰紅茶加寒天,冰茶入邊有一粒粒菠蘿🍍,再加埋寒天,就會有兩種口感,菠蘿粒嘅爽同寒天嘅煙韌🤤.另外仲叫咗杯芒果冰茶四季春加蜂蜜珍珠🥭,四季春茶底好香,蜂蜜珍珠我都係第一次試,比起一般嘅珍珠多咗一層香味😋.唔知點解,我今次兩杯飲品都唔記得叫少甜😣,不過出嚟都唔會太甜,好彩咋🤗
花斑茶社喺北角和富中心開咗新分店😆,真係勁方便我呀🙃