2020-05-05 182 瀏覽
[花斑茶社]係香港好多分店今次再來北角依間,想喝上次朋友話超好喝的的大甲芋頭鮮奶,果然一喝愛上,朋友無介紹錯💯。大大杯灰紫色的芋頭鮮奶,選用台灣大甲產區的的大甲芋頭塊製成,濃濃的芋頭香,非常有咬口,我一邊啜下去仍吃得到粒粒芋頭,可以邊喝邊嚼,好啱芋頭愛好者一試❤️。另外點了杯宇治抹茶紅豆鮮奶給媽媽喝。抹茶沉澱非常漂亮,喝的時候可以攪拌均勻。媽媽大讚鮮奶不會太甜。不管是奶味還是茶味都非常濃郁😋。

[花斑茶社]係香港好多分店

媽媽大讚鮮奶不會太甜。不管是奶味還是茶味都非常濃郁😋。
2020-05-04 167 瀏覽
之前都買過好幾次黑糖珍珠厚鮮奶嚟飲,今次飲落發覺明顯同平時唔同味,淡而無味,兼且唔凍,細心望下個label,下面原來仲有個label,希望只係我多疑......不過足以令我唔再幫襯
黑糖珍珠厚鮮奶
2020-05-04
1 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2020-05-03 104 瀏覽
去北角食完飯,當然要繼續支持黃店! 花斑茶社有支持醫護既poster,又有pepe 公仔喺鋪入面,支持黃店又點可以唔幫襯佢呢?另外又日式既祈福牌可以寫低願望飲品選擇都幾多仲有益力多系列全新系列又有寄賣小corner , 佢既product 都好有香港特色架Order 左兩杯飲品,朋友要左白桃烏龍,我就要左杯烏龍鮮奶茶。白桃烏龍($26)茶味夠濃,白桃清甜,同烏龍好夾。$26大大杯,抵飲。烏龍鮮奶茶($26)係佢地既推薦飲品,茶香奶濃,口感順滑。
去北角食完飯,當然要繼續支持黃店!

另外又日式既祈福牌可以寫低願望

飲品選擇都幾多
仲有益力多系列

全新系列

白桃烏龍($26)
茶味夠濃,白桃清甜,同烏龍好夾。$26大大杯,抵飲。

烏龍鮮奶茶($26)
係佢地既推薦飲品,茶香奶濃,口感順滑。

2020-05-03 80 瀏覽
難得一連4日放假,我約咗朋友去行街,行到攰攰地,每人買左一杯嘢飲、朋友嗌左個鳳梨紅茶、我嗌左個蜜桃烏龍,兩杯嘅茶香都好夠,並且唔太甜,好啱飲。最令我驚喜嘅係蜜🍑烏龍,打開個杯入面竟然有一塊塊嘅新鮮蜜桃,果然係真材實料。
有時生活感到壓抑或者唔如意既時侯,我都會盡量放空一下自己,等自己好好領會一下呢個世界係幾咁美好。唔好比自己既負面情緒影響,因為無論環境幾困難,面對幾艱巨既障礙,我相信香港人一定可以迎刃而解。為表示呢種精神能夠稟承開去,今次已經第三次探訪人氣高企既茶店「花斑茶社」,好好運用呢份正能量,緊守這片天!👇📌芝士奶蓋名間四季春 - $26👉又到我重拾兩杯經典招牌茶,第一杯走唔甩既一定係四季春,加埋芝士奶蓋係面頭,呢個絕配你一定要嗌。首先表面鹹香又粘口既奶蓋為我打開岩岩訓醒既味蕾,然後茶底帶出淡淡既四季春茶香,一啖茶一啖芝士,兩種層次昇華,可以話係一種享受。📌芝士奶蓋白桃烏龍 - $34👉輪到第二杯白桃烏龍亦係我更加要點既,基本上入口果陣,茶香已經好突出,加上芝士既質感,順滑到不得了。而底部仲有一粒粒桃肉絲,加強成杯野飲既口感,如果你無嗌過呢杯,唔好同我講你去過花斑茶社,我會鄙視你,嘿!
有時生活感到壓抑或者唔如意既時侯,我都會盡量放空一下自己,

好好運用呢份正能量,緊守這片天!👇

📌芝士奶蓋名間四季春 - $26

📌芝士奶蓋白桃烏龍 - $34
👉輪到第二杯白桃烏龍亦係我更加要點既,基本上入口果陣,

2020-04-28
$30 (其他)
  • 芝士奶蓋名間四季春
  • 芝士奶蓋白桃烏龍
Blessing Hong Kong🇭🇰 Let's support A Boutea❣️..食完飯,比我發現左一間好靚靚既飲品店‼️店舖佈置到好靚🌸,仲有一幅特色牆,好有心思💕,牆上掛滿木牌,全部都係祝願香港既字句💮㊗️,感覺好窩心呢。-如果你都想寫點祝福字句,店舖仲提供木牌比你,表達心意,真係好貼心,一齊佈置一個更好既許願牆。咁有心思 當然要飲杯野支持吧。-.ll $35Taro Fresh Milk w/ Honey Bubble一杯熱飲,感覺更窩心💜。大甲芋頭香,加上鮮奶香🥛,就構成一杯香甜既熱飲了。另外加左珍珠,令口感更加豐富,煙煙韌韌。ll $32Brown Sugar Bubble Cocoa Milk另一杯凍可可鮮奶,濃濃既可可味🖤。飲出好純既可可香,配上黑糖珍珠,更顯黑糖香。而且成杯凍杯造型,好似花斑一樣,更貼切。..一間有心思時飲品店,另外佢仲有物品寄賣架💛。如果你經過 不妨支持一下吧💕。原來佢港九都有分店架。Support❣️..

l[大甲芋頭鮮奶 加珍珠]l $35

l[黑糖珍珠可可鮮奶]l $32
Brown Sugar Bubble Cocoa Milk

2020-04-17 163 瀏覽
Happened to walk around in north point and found this bubble tea place inside the mall. This owner must be a true believer of true democracy Ordered two drinks. I picked the Brown Sugar Bubble Oolong Tea. I’m surprised that I can pick the amount of ice and sugar for this drink unlike other shop that they have mixed the amount of ice and sugar in it!! I ordered less ice and less sugar. I HIGHLY HIGHLY recommend this drink as the oolong tea is soooooooo nice as it is full of aromatic with a very

I HIGHLY HIGHLY recommend this drink as the oolong tea is soooooooo nice as it is full of aromatic with a very nice floral taste. The taste of the oolong tea stayed in my mouth for awhile!

My hubby picked the Pineapple Iced Black Tea. I ordered less sugar for him but it turned out to be pretty sweet. It’s very refreshing tho and it’s definitely for those who love their drink SWEET ❤️
2020-04-15 158 瀏覽
食完飯就係呢個商場出口見到有花斑茶社,買番兩杯飲品。呢度係開放式裝修,有一大幅牆,上面掛滿木牌,寫住祝福香港嘅字句。今日揀咗呢度嘅招牌飲品,黑糖珍珠厚鮮奶( $30 ),冰涼同甜度都冇得揀,不過就可以揀脫脂奶,雖然係脫脂奶,但係依然係好重奶味,而且係鮮奶,口感特別順口,配合黑糖簡直完美。呢度嘅珍珠亦都好夠彈牙,黑糖味夠重。抹茶紅豆鮮奶( $34),呢個可以揀無糖,就係固定嘅。雖然揀咗無糖,但係本身紅豆有少許甜味,令總括嚟講抹茶嘅完美夠晒出,但又未至於有苦澀味,果然係呢度嘅招牌飲品。另外發現呢度係有泰茶,下次有機會一定要黎試吓啦。
食完飯就係呢個商場出口見到有花斑茶社,買番兩杯飲品。

另外發現呢度係有泰茶,下次有機會一定要黎試吓啦。
2020-04-15
下午茶
去開北角, 見到和富地下有香港本地品牌「花斑茶社」, 即刻衝入去買返2️⃣杯飲先☺️-台式飲品自己第一時間會諗起黑糖系列飲品🙉🖤黑糖珍珠烏龍奶茶好少地方飲到⚠️有驚喜⚠️ 除左飲到黑糖香甜味, 烏龍奶茶底茶味都好出🤩 飲落滑而不"溜"之餘, 仲多一份清香嘅感覺👍🏻 -另外試左新出嘅多多系列🙆🏻‍♀️🥤益力多特飲同🍵香醇茶底 crossover, 有唔同果味選擇🍊🍍🍓我揀左柳丁多多 (綠茶底), 益力多我就由細飲到大, 而家先知▫️果味✖️茶味✖️多多味▫️走埋一齊原來係咁match‼️ (唔信❓你自己黎試下就知🙌🏻)自己本身唔特別鐘意橙類飲品, 但依杯柳丁多多我係真心好鐘意, 又fresh又清香果甜味又岩岩好💛💛💛-
台式飲品自己第一時間會諗起黑糖系列飲品🙉
🖤黑糖珍珠烏龍奶茶好少地方飲到

另外試左新出嘅多多系列🙆🏻‍♀️
(唔信❓你自己黎試下就知🙌🏻)

2020-04-11 101 瀏覽
很久沒有喝過一杯值得讚許的珍珠奶茶——花研茶社 黑糖珍珠烏龍奶茶。 =||  黑糖珍珠烏龍奶茶 ||= 不少店家的黑糖珍珠奶茶都不能調甜度,這家有為怕甜的客人調整❣茶包點了一杯半糖少冰的黑糖珍珠烏龍奶茶。 🐅🐆琥珀色的黑糖糖漿掛在杯上,顏值真的很高,茶包外帶回去的路途,都小心翼翼,想保留美的一刻——再喝。花研茶社的珍珠軟QQ的,越嚼越香,黑糖的焦香味在口腔散發,每一口都是有獨有的煙薰過的香味,下一次要加多一份黑珍呢! 💕重點:黑糖的焦香沒有蓋過烏龍的茶香,雖然有奶茶的存在,但確確實實可以嚐到烏龍的幽香。就是這一點茶包就不能自拔了💕⠀⠀🔆食物分數率:8分(10分為滿分)💖comfort food:黑糖珍珠烏龍奶茶,白桃烏龍🔖黑糖珍珠口感軟QQ,越嚼越香,獨特既滋味⠀⠀⠀⠀=|| 花斑茶社 ||=地址:北角和富道21-53號和富地下G15C號舖⠀⠀⠀⠀#HK茶包日記 #茶包泡港島 #hkfoodie #852girl #lovehk #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄 #hkig #hkg #NorthPoint #HKFood #NP #港式 #hongkongfood #the

=||  黑糖珍珠烏龍奶茶 ||=

⠀⠀
🔆食物分數率:8分(10分為滿分)
💖comfort food:黑糖珍珠烏龍奶茶,白桃烏龍
🔖黑糖珍珠口感軟QQ,越嚼越香,獨特既滋味
=|| 花斑茶社 ||=
地址:北角和富道21-53號和富地下G15C號舖
⠀⠀
#HK茶包日記 #茶包泡港島 #hkfoodie #852girl #lovehk #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄 #hkig #hkg #NorthPoint #HKFood #NP #港式 #hongkongfood #thefeedfeed #instafood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #foodstyling #tea #teatasting #teatime
黑糖珍珠烏龍奶茶
2020-04-03
黑糖珍珠烏龍奶茶
2020-04-10 99 瀏覽
茶飲店嚟講環境算幾闊落,而且like page 可以攞繪馬寫,幾有心絲。🤣 小插曲: 落單有寫走甜,但佢應該係唔記得咗走甜,所以有落糖,真係超超超甜。不過好彩職員都肯我換過杯比我。--👉👉 餐廳環境 & 餐牌可以睇後面! 👉👉--🥛 芝士奶蓋名間四季春 HK$26.芝士奶蓋份量都不少,有大概三分一。💋 芝士味都幾有, 偏向鹹味嗰一種。正常口感, 唔算特別厚身,又唔會話好稀咁。 茶底揀咗四季春,走甜走冰。 四季春茶味都幾濃,少少茶甘香。
👉👉 餐廳環境 & 餐牌可以睇後面! 👉👉
🥛 芝士奶蓋名間四季春 HK$26
芝士奶蓋名間四季春

2020-04-08 68 瀏覽
昨晚在和富中心吃過晚飯,經過發現新開張的花斑茶舍, 店鋪裝修得好清新,心旭旭決定買返兩杯做飯後甜品。我和朋友都是抹茶控,喜歡抹茶的味道,所以點了宇治紅豆抹茶鮮奶和黑糖珍珠抹茶鮮奶 。 宇治紅豆抹茶鮮奶: 茶香淡雅,墨綠色與鮮奶的漸層,認真看都覺得療癒。 紅豆口感綿密咀,嚼後紅豆特有甜度在舌尖釋放,層次感十足。黑糖珍珠抹茶鮮奶:奶味香醇濃厚配上Q彈煙韌嘅黑糖珍珠,每一口都係享受~ 抹茶鮮奶漂亮的漸層色絕對是拍照必備的飲料之一,岩哂朋友仔打卡,而且喝下的都係天然食材。

宇治紅豆抹茶鮮奶:

黑糖珍珠抹茶鮮奶:

2020-04-07 63 瀏覽
今日同屋企人去左北角和富食晚飯,食完見到隔離嘅花斑茶社門面好靚,仲有一個許願牆,吸引落嚟睇下有咩飲。👀見到飲品款式好豐富👍,有唔少人幫襯👩‍👩‍👧‍👧,店員都幾有禮貌。點咗黑糖珍珠厚鮮奶,仲加咗清新嘅仙草。黑糖珍珠好彈牙,黑糖味好濃沃,仙草夠滑,非常好飲。另外叫左杯大甲芋頭鮮奶,加咗蜂蜜珍珠,芋頭蓉非常又幼滑,混入鮮奶好好飲。蜂蜜珍珠彈牙 ,加埋落芋頭鮮奶,層次感豐富。下次再試下其他款式先😍😋

2020-04-02 72 瀏覽
花斑茶舍 Ally OR今天又到北角工作,突然想休息一下,所以便到附近商場坐一坐,之前都已經見識過花斑茶舍的四季春了了,但見到有新攪作所以還是忍不住再試多次。今次來了一點新意思,有泰茶系列,結果我點了個泰式仙草奶茶☕️。除了茶味濃郁外還混合了港式奶茶的順滑,再配合啫喱般的仙草,簡直就是畫龍點睛, 結果不經不覺不消2,3分鐘便把整杯泰式仙草奶茶喝光。而且商場內的擺設相當有心思,非常有藝術性,適合一眾想休息,chill一下的上班一族歇腳,而且價錢不貴只是$27。
花斑茶舍 Ally OR

所有茶葉由台中茶園直送,以四款茶葉為基底,分別四季春、烏龍、紅茶及翠玉綠茶,店舖出名純茶,茶底濃厚,泡茶一絲不苟🥰------1. 奶蓋芝士四季春 4/5第一啖飲到芝士既咸香,濃厚既芝士奶蓋,相當之順滑🤤四季春茶味清香,唔會苦澀,而且可以自己選擇甜度同冰度,唔會太有罪惡感2. 黑糖珍珠抹茶鮮奶 3.8/5珍珠微温帶點煙韌,但黑糖味唔突出同埋未夠濃郁,不過就岩哂d唔鍾意太甜既人🤣飲之前搖勻,鮮奶可以中和抹茶既濃澀味👍🏻

------
1. 奶蓋芝士四季春 4/5