2024-02-08 564 瀏覽
早前生日正日被帶到迪士尼夢幻世界, 除了最初開幕時去過幾次外就一直沒去過 🤣 沒想到這晚會突然來慶生, 不過我們並沒有玩任何樂園設施。來到探索家渡假酒店, 門前左右有米奇和唐老鴨等探險家的肖像 🤗 酒店內十分宏偉, 樓底甚高, 以啡色為主, 探險味濃 ⚒️ 餐廳十分寬敞, 有足夠空間讓大家走路, 有兩排水晶燈, 地板有少量花磚階磚, 花花鏡子與開放式廚房, 雖然未至於非常夢幻, 但環境也很好 🫶🏻芊彩沙律 加配價$68用紅菜頭做配料, 沙律醬會沾上紅菜頭味道, 很清新, 除了菜還有合桃, 另外它的菜很特別, 從未吃過, 口感偏硬 🙃大蝦帶子意大利粉 $268意大利粉偏幼身, 但並非天使麵, 雖然未有註明手工麵, 但口感跟一般餐廳有出入, 大蝦和帶子新鮮, 口感爽彈, 還有西班牙辣肉腸, 口感像臘腸, 但比臘腸惹味得多 😬 意粉配煙燻蕃茄辣椒汁, 煙燻過的蕃茄味道與別不同, 朋友以為是甘筍汁 😆 相當特別!香煎盲鰽魚柳 $298魚柳質感不過不失, 可以再滑一點 😅 魚的味道較重, 外皮微脆, 配料有薏米, 藜麥, 墨西哥辣椒莎莎, 非一般會用的配料, 喜歡與否見仁見智, 但絕對新穎! 😬車

芊彩沙律 加配價$68

芊彩沙律

大蝦帶子意大利粉 $268

大蝦帶子意大利粉

香煎盲鰽魚柳 $298

香煎盲鰽魚柳

車尼子撻 $168
本身有另一個甜品米奇梳乎厘, 打卡就最好不過, 又怕這裡未必發揮得好好, 所以最後還是選擇這個車尼子撻, 撻面熱騰騰, 有蘋果金寶的口感 😍 撻內有車尼子醬, 不太甜很美味! 😋

車厘子撻

如果要求一流的食物這𥚃未必符合, 但用餐感覺有別於一般餐廳, 至少進入酒店那刻已經滿載興奮! 😚 而且服務員服務周到, 會主動幫我們拍照, 更為我們送多一份麵包 😛 餐廳連接酒店內庭, 是給大家散步的小徑, 我們待了一陣子就離開了。
2024-01-25
生日
大蝦帶子意大利粉
車厘子撻
2024-01-12 561 瀏覽
好耐無去迪士尼樂園探索家酒店。今日有空行入去,見到芊彩餐廳電子屏幕打出個探索家朱古力火鍋宣傳廣告。入座後才知這個朱古力火鍋,每日只限在下午3:00 至 5:00。打開餐牌後,可以一人食用。每位是$300加一。個火鍋包埋個輕食。可以揀印式烤雞肉薄餅或牛肉意式麵包。我個人唔食牛。所以選擇食印式烤雞肉薄餅加熱朱古力。杯熱朱古力,造型係 Linabell。好可愛。好香濃。天冷飲熱朱,好暖。個朱古力火鍋配料有馬卡龍餅、士多啤梨、餅乾及棉花糖。個雪糕杯係放係冰鎮杯上面。可以保持雪糕新鮮度。因最近剛看完樂高商業冒險之旅一書。明白樂高創辦人在設計玩具上留給後輩的名言。他説所有成人內心都是小孩子。切勿因長大後忘記最初的快樂。今日我將朱古力火鍋反轉傳統食法。由點朱古力醬到入口改成自行創作出精美雪糕杯。將全部配料當作樂高積木方塊。將浸過朱古力醬既餅乾,配搭成DIY創意雪糕杯。打完卡後,再食自家設計雪糕杯,好美味。個自選輕食係印式烤雞肉薄餅加炸薯條。個薯條金黃色,好脆。個印式烤雞肉薄餅好美味。烤雞肉混入沙律,入口爽口。烤雞肉質美味。埋單後發現單據上,有一項可以換取星航圖咖啡廳出售的朱古力火鍋套裝。只要消費滿$

印式烤雞肉薄餅加炸薯條

酒店每日下午3:30及 4:30,米妮會在室內及戶外同大家合照。
題外話/補充資料: 埋單後發現單據上,有一項可以換取星航圖咖啡廳出售的朱古力火鍋套裝。只要消費滿$150,可以用$168換購價去買原價$238火鍋套裝。因為星航圖咖啡廳係芊彩附近,檢查過後發現其實只要配備香薰精油加蠟燭,可以當是香薰燈使用。小蠟燭在紙紮舖都有售。即係只需再加$168,成個迪士尼香薰燈可以帶返屋企。
2024-01-11
  • 探索家朱古力火鍋
2024-04-13 51 瀏覽
復活節假期去了迪士尼探索家度假區酒店,點左一個Duffy and friends tea set,食物我覺得中規中矩,tea set會附送當日特飲,特飲係哈密瓜味飲品,飲落唔係好甜嫌佢比較淡味。我覺得鹹點出色過甜點,特別係煙三文魚紅菜頭配芝士和迷你熱狗,甜點就mouse cake同埋杏仁撻好食。整體環境幾舒服,食完仲可以喺酒店入邊行吓,幾chill,去迪士尼樂園玩嘅朋友可以順便過嚟一試。溫馨提示:過嚟之前最好book定,會安排一啲比較開揚位置。

溫馨提示:過嚟之前最好book定,會安排一啲比較開揚位置。
tea
tea
Cuteness Overload at World of Colour 🥰Presentation of the dessert items was adorable 🤩🍫EXPLORER'S CHOCOLATE FONDUE      🍦Assorted Ice Cream        🍬Explorer Macaroons         🍭Marshmallows          🍪Mickey Cookies          🍓Fresh Strawberries 💭Many of the items were ready to eat so not too many surprisesSAVOURY DISHES🐔Tandoori Chicken Pita Pocket・tomato, lettuce, red onion, cucumber, ranch dressing🐮Grilled Sirloin Steak Ciabatta ・portobello mushroom, caramelised onion, provolone cheese, arugula,

🍫EXPLORER'S CHOCOLATE FONDUE
      🍦Assorted Ice Cream
        🍬Explorer Macaroons
         🍭Marshmallows
         🍪Mickey Cookies
          🍓Fresh Strawberries
Explorer's Chocolate Fondue
SAVOURY DISHES
🐮Grilled Sirloin Steak Ciabatta ・portobello mushroom, caramelised onion, provolone cheese, arugula, horseradish mayo
💭The fillings for both sandwiches were hearty and had nice flavours. A nice touch with the fries on the side. Would be even better if the fries are thick cut.

DRINKS
🍫Hot Chocolate: Cute presentation with LinaBell and Duffy. Chocolate could be a bit richer.

Loved how the Disney elements weaved into the tea set. Service was nice. 👍
Hot Chocolate
用餐優惠
優惠券
2024-02-29 150 瀏覽
每個人身邊總有幾個廸士尼迷,得知探索家芊彩餐廳出左新野~朱古力火煱,就梗係要去試下啦。諗住個朱古力醬會好甜,但沒有,甜度適中。朱古力的濃郁口感搭配新鮮的士多啤梨帶來的酸甜味道,感覺好新鮮。將雪糕球點落熱辣辣既朱古力醬,迅間變成脆皮雪糕,加上為怕雪糕溶化,大家都搶著先食左雪糕先。五顏六色既探索家馬卡龍同棉花糖,絕對是迪士尼迷的最愛!馬卡龍的外觀色彩繽紛,口感香濃綿密。每一口都能品嚐到不同的口味,但我覺得不用點朱古力已經足夠甜。米奇造型既曲奇是另一個不能錯過的點心,曲奇的酥脆口感和甜味絕對能滿足你的甜點渴望。朱古力火鍋餐除左甜點,還提供了咸食,天多利雞口袋餅以新鮮的番茄、生菜、紅洋蔥、青瓜和田園沙律醬作為配料,搭配口感鬆軟的雞口袋餅,好惹味。另一款烤牛脊肉意大利麵包以烤牛脊肉、波特菇、焦糖洋蔥、布旺倫芝士、火箭菜和辣根蛋黃醬組合在一起,很有層次感。這種組合絕對能帶給你豐富的口味和飽足感。我們一行4人,點了4位,如果好似我們食過午飯,當下午茶食,這個餐份量太足夠了。最後,要將曲奇同馬卡龍打包回家享用。

,加上為怕雪糕溶化,大家都搶著先食左雪糕先。

2024-02-25
  • 朱古力火鍋
  • 芊彩西冷牛角漢堡
哎吔,今次行過呢間餐廳,真係打開咗我嘅味蕾之門!俾我話你知啦,佢地嘅炸飯團🍙,外層炸到口感夠晒香脆,入面嘅飯又軟綿但仲保持住啲彈性,每一啖都有驚喜,真係食落過癮!而家講起嚟仲似夢一樣!啲漢堡🍔同薯條🍟都算素,得啖好食,但呢,個Afternoon Tea Set就真係頂級享受!已經有好幾回我夢返去食佢!打邊爐嘅蛋糕仔外面香滑,入口即化嘅口感,簡直係精緻得黎又平民,攪到你心思思想再去!而個慕絲蛋糕,望落好精緻,食落去鬆軟,味道溫和,真係服咗佢。喺呢到食嘢嘅經歷,真係足以喚醒一個食客所有嘅味覺細胞!搵食嘅路上,總會有意想不到嘅驚喜啵,而今次呢度就係其中之一!下次再過嚟,我肯定會再仲點一份飯團,多谢晒啦!👏🏻🍰🍽️

2024-01-04 185 瀏覽
今年同平安夜寶寶細佬👶🏻去咗 芊彩餐廳 食聖誕大餐慶祝生日🎂🎉🔸龍蝦帶子芒果馬賽克沙律(黃金紅菜頭,田園沙律,石榴,熱情果)🔸曼哈頓周打蜆粟米湯主菜二選一🔸火雞卷,金門火腿酥烤新薯,時令蔬菜,火雞燒汁🔸牛肉二重奏炸牛小接丸子,烤牛柳椰菜花泡泡脆薯杯,時令菜,松露燒汁聖誕甜品精選🔸栗子蛋白,士多啤梨朱古力脆脆蛋糕,蜜餞雜莓環境靚就唔使多講,職員服務都好好,知道小朋友生日,為我地嗰甜品插上生日咭
今年同平安夜寶寶細佬👶🏻去咗 芊彩餐廳
食聖誕大餐慶祝生日🎂🎉

🔸龍蝦帶子芒果馬賽克沙律
(黃金紅菜頭,田園沙律,石榴,熱情果)

🔸曼哈頓周打蜆粟米湯

主菜二選一
🔸火雞卷,金門火腿酥
烤新薯,時令蔬菜,火雞燒汁

🔸牛肉二重奏
炸牛小接丸子,烤牛柳
椰菜花泡泡脆薯杯,時令菜,松露燒汁

聖誕甜品精選
🔸栗子蛋白,士多啤梨朱古力脆脆蛋糕,蜜餞雜莓

2023-12-06 191 瀏覽
食物精緻、味道良好,米奇特飲好得意。服務人員態度好好,細心介紹每款菜式,意粉、pizza味道好,甜品是米奇造型,好得意,環境又靚又舒服,餐廳氣氛濃厚,難忘的一餐生日飯。
$2000 (晚餐)
生日
2023-11-08 371 瀏覽
難得去迪士尼探索家酒店staycation,決定去試一試酒店的西餐。我們叫了牛扒和豬扒,牛扒分別叫了三成熟,牛扒上面亦都有清晰嘅標誌,寫明這塊牛扒是三成熟,點不知牛扒切開是10成熟,而且牛排的肉本身非常硬身和粗糙,整塊牛扒都十分難吃,用了六百多元感覺像買了十幾元的cheap牛扒!令我們非常失望!豬扒質素亦很差!又硬又乾!切開一啲汁都冇,豬扒上面既汁亦好似普通平價扒房既蒜蓉汁,想像唔到一間迪士尼嘅餐廳質素會如此差!青口又凍又冇味,旁邊附送嘅炸蝦粒,想像唔到炸蝦粒竟然係由一隻普通size既蝦切開3-4粒!?有沒有這個必要?一間迪士尼酒店竟然如此節儉!最後南瓜湯亦是沒有味道!一點也不濃郁,感覺用了很多水去開稀!非常差!一定唔會再光顧迪士尼的餐廳!
一定唔會再光顧迪士尼的餐廳!
2023-10-28
囡囡正日生日🎂Book咗迪士尼樂園酒店住一晚,專登同小朋友嚟咗呢一間芊彩餐廳食晚飯。之前已經預先book好咗位,服務員好窩心咁問我哋要幾多張BB凳,又專登比張闊落啲嘅枱我哋坐。我哋叫咗個牛肉意粉比小朋友🍝小朋友超鍾意食,意粉好有咬口,而且茄汁同牛肉煮得非常入味🥩🍅呢個意粉超開胃🤤另外大人就叫咗份豬鞍🐷烤得啱啱好,豬肉咁厚真係好難整得好食,但餐廳處理呢個豬鞍煮得好好,每啖肉咬落去都仲係爽嘅👍👍好勁!另外仲叫咗個海鮮炸麵,海鮮料勁多,炸麵配埋佢個泰式汁酸酸甜甜咁超正!跟餐仲有啲小食👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻(青口、炸雞軟骨、三文魚棒)&南瓜湯🎃小食拼盤都還可以,不過不失。但個南瓜湯真係唔好飲😅完全冇味👎🏼👎🏼最後都想讚一讚餐廳同事,服務超好,經常問需唔需要幫我哋影相?又好識氹小朋友開心😻😻大家入開嚟迪士尼玩都建議嚟呢間餐廳食飯👍👍🫶🏼
囡囡正日生日🎂
Book咗迪士尼樂園酒店住一晚,
專登同小朋友嚟咗呢一間芊彩餐廳食晚飯。
之前已經預先book好咗位,
服務員好窩心咁問我哋要幾多張BB凳,
又專登比張闊落啲嘅枱我哋坐。
我哋叫咗個牛肉意粉比小朋友🍝
小朋友超鍾意食,
意粉好有咬口,
而且茄汁同牛肉煮得非常入味🥩🍅
呢個意粉超開胃🤤
另外大人就叫咗份豬鞍🐷
烤得啱啱好,豬肉咁厚真係好難整得好食,
但餐廳處理呢個豬鞍煮得好好,
每啖肉咬落去都仲係爽嘅👍👍好勁!
另外仲叫咗個海鮮炸麵,
海鮮料勁多,炸麵配埋佢個泰式汁酸酸甜甜咁超正!
跟餐仲有啲小食👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
(青口、炸雞軟骨、三文魚棒)&南瓜湯🎃
小食拼盤都還可以,不過不失。
但個南瓜湯真係唔好飲😅
完全冇味👎🏼👎🏼
最後都想讚一讚餐廳同事,
服務超好,經常問需唔需要幫我哋影相?
又好識氹小朋友開心😻😻
大家入開嚟迪士尼玩都建議嚟呢間餐廳食飯👍👍🫶🏼
2023-10-09 384 瀏覽
Duffy & Friends afternoon tea set經渣打開戶做指定定期就送呢個下午茶, 沿途環境優美, 覺得呢度嘅環境比食物更吸引輕食有以下三款:三文魚子蟹肉班戟配龍蟹牛油汁水波蛋配荷蘭汁炸羊肉球迷迭香番茄汁佢嘅輕食味道唔錯, 蟹肉班戟做得精緻又食, 羊肉球食唔到羊嘅騷味,係水波蛋普通咗少少至於甜品有以下六款:青蘋果牛奶朱古力慕缘蓝莓杯子蛋糕朱古力冬甩棉花糖配葡撻朱古力脆脆蛋糕士多啤梨綠茶慕絲蛋糕較為喜歡士多啤梨綠茶慕絲蛋糕, 酸酸甜甜,感覺不錯 chocolate mousse 比較甜但朱古力味濃, donut比較失色。喜歡鹹點多於甜點,若果可以增加輕食定必更加吸引,總括來說是賞心悅目的一個下午茶。

輕食有以下三款:

朱古力冬甩
棉花糖配葡撻
朱古力脆脆蛋糕
士多啤梨綠茶慕絲蛋糕

較為喜歡士多啤梨綠茶慕絲蛋糕, 酸酸甜甜,感覺不錯

2023-09-10
下午茶
用餐優惠
試食活動
Duffy afternoon Tea set
  • DuffyafternoonTeaset
2023-08-30 281 瀏覽
手切西冷牛柳粒肉醬扁意粉牛柳粒口感又嚼勁,很香牛肉味意粉爽滑,裹上厚厚的很濃郁的蕃茄肉醬口感十分豐富火奴魯魯三文魚魚肉鮮甜嫩滑,配上柑橘汁酸酸甜甜的很開胃另外搭配了香蕉和蘋果,增加了整道菜的口感
手切西冷牛柳粒肉醬扁意粉
牛柳粒口感又嚼勁,很香牛肉味
意粉爽滑,裹上厚厚的很濃郁的蕃茄肉醬
口感十分豐富

火奴魯魯三文魚
魚肉鮮甜嫩滑,配上柑橘汁酸酸甜甜的很開胃
另外搭配了香蕉和蘋果,增加了整道菜的口感
2023-08-24 384 瀏覽
同朋友仔食下午茶🤓Linabell 甜品🧁士多啤梨杯子蛋糕牛油杯子蛋糕加icing同花花形狀嘅糖果🤓個牛油味都幾濃🍓石榴慕絲伴士多啤梨係番石榴味嘅慕絲,唔係特別鍾意食番石榴所以嘛嘛哋呢款甜品。面頭嘅士多啤梨唔酸🤓🍫Duffy & ShellieMay 朱古力正常嘅朱古力同士多啤梨味朱古力,個duffy朱古力米通好脆。🍋檸檬撻外表似指南針嘅檸檬撻🧭對我黎講味道有啲太酸。🍵士多啤梨綠茶慕絲蛋糕蛋糕最底層係類似酥皮做嘅餅,但已經唔脆了。然後蛋糕係由綠茶慕絲、蛋糕、士多啤梨啫喱、士多啤梨慕絲組成的,味道唔會太甜,唔錯。🍍菠蘿棉花糖配葡撻葡撻夠酥脆,菠蘿棉花糖都好特別,有淡淡菠蘿味。輕食我哋揀咗:🍔迷你烤雞肉玉米麵包漢堡配薯條係一個大雞肉丸+番茄+菜+醃洋蔥嘅漢堡。🐮炸牛肉壽司卷配日式醃菜幾特別嘅炸壽司,燒汁牛肉+青瓜+醃蘿蔔嘅卷壽司,然後拎去炸。外皮夠脆,亦都夠熱,味道都唔錯👍🏻不過油膩咗啲。其實啲輕食唔輕😂食完啲輕食都差唔多飽了。
同朋友仔食下午茶🤓
Linabell 甜品
🧁士多啤梨杯子蛋糕
牛油杯子蛋糕加icing同花花形狀嘅糖果🤓個牛油味都幾濃

🍓石榴慕絲伴士多啤梨

🍫Duffy & ShellieMay 朱古力

🍋檸檬撻
外表似指南針嘅檸檬撻🧭對我黎講味道有啲太酸。

🍵士多啤梨綠茶慕絲蛋糕

🍍菠蘿棉花糖配葡撻

葡撻夠酥脆,菠蘿棉花糖都好特別,有淡淡菠蘿味。

輕食我哋揀咗:
🍔迷你烤雞肉玉米麵包漢堡配薯條
係一個大雞肉丸+番茄+菜+醃洋蔥嘅漢堡。

🐮炸牛肉壽司卷配日式醃菜

其實啲輕食唔輕😂食完啲輕食都差唔多飽了。
以往去迪士尼Staycation 都係住廸士尼樂園洒後,今次就試吓住探索家酒店,原來都幾唔錯👍🏻今次晚餐book了洒店內既芊彩餐廳我哋無點套餐,散叫咗幾款自己喜歡既dish🐷烤厚切黑毛豬扒拌羊肚菌汁沒有令我失望的一道菜👍🏻名符其實黑毛豬扒真的頗厚身👍🏻烤得好好,肉質做到軟香且內裡充滿肉汁😋配上羊肚菌汁非常滋味🤤配菜我選了薯蓉🥔又香滑又creamy,全個Set 都非常之好好好食吖❤️個人極力推介👍🏻🥩特式肉醬扁意粉其實肉醬意粉一般都比較普通,本身無諗過點的,但芊彩的肉醬意粉有別於其他一般餐廳的,原因是用上大量西冷牛柳切粒做,所以大家都想試一試有幾特別🤔果然亦都無令我失望,出乎意料好食😋大大粒軟綿綿西冷牛柳粒配酸甜蕃茄sauce ,令人好開胃口好好食😋🥣海鮮周打湯配湯的壺賣相好精緻,海鮮湯好滑😋鮮甜美味,海鮮都好新鮮👍🏻呢個湯都係唔可以錯過架❤️🥗探索家沙律一道有點奇怪的沙律🙄又唔算話難食既!但無論在買相和味道方面,都得兩個字🤔《奇怪》🤣而且個檸檬汁做得太過酸& 牛油果🥑唔夠新鮮overall 都非常之滿意呢一餐,感覺良好,下次會再來喔☺️
今次晚餐book了洒店內既芊彩餐廳
我哋無點套餐,散叫咗幾款自己喜歡既dish
🐷烤厚切黑毛豬扒拌羊肚菌汁
🥩特式肉醬扁意粉
🥣海鮮周打湯
配湯的壺賣相好精緻,海鮮湯好滑😋鮮甜美味,海鮮都好新鮮👍🏻
呢個湯都係唔可以錯過架❤️
🥗探索家沙律
一道有點奇怪的沙律🙄
而且個檸檬汁做得太過酸& 牛油果🥑唔夠新鮮
2023-08-02 1389 瀏覽
今次去咗探索家酒店入面間芊彩餐廳食晚餐。我個人點咗晚餐主菜帶子意大利粉。個晚餐包個西餐湯、海鮮拼盤、意大利粉及餐飲。另外我加碟甜品芊彩特色甜品拼盤。個甜品拼盤,兩個人分都好夠食。如果點兩個主菜,三個人分都夠食。晚餐$438加一,甜品$168加一。先上個🥣蘑菇湯,好重蘑菇鮮甜味。個餐包係酒店自家烘焙,入口鬆軟。好美味。之後上個海鮮拼盤。有青口、煙三文魚及炸蝦。青口用芝士去焗。好重芝士味。入口鮮甜。個🐟煙三文魚用麵包棒去捲成。混入海鮮醬,好美味。個炸蝦香脆可口。食得出剛剛炸起。時間控制得好出色。🍝帶子意大利粉放入芝士粉。個廚師將芝士粉刨到雪花狀態。灑在意粉上面,有降雪賣相。意粉入口彈牙。帶子,鮮蝦加埋德國紅腸。全部屬上等食材。美味可口。芊彩特色甜品拼盤有自家制拿破崙蛋糕、凍奶及米奇雪糕。還有草莓、黑莓及紅莓伴碟。賣相滿分。拿破崙蛋糕好重朱古力味。混入水果好美味。三款水果都係最新鮮。食到有新鮮甜味。凍奶入口香夾滑,爽口。美味。個米奇雪糕係芒果味。外皮係朱古力。好食。

餐包
海鮮拼盤
青口

芊彩特色甜品拼盤

題外話/補充資料: 當晚手機無電,可向職員借用充電器。另外晚餐後行出去海濱碼頭,四下無人,漫步欣賞海景,🤟好浪漫💗。
2023-08-01
餐包