2021-07-05 2369 瀏覽
一行三大一小去迪尼staycation, 第一晚黎呢度食dinner。餐廳分2輪,6點或8點,用餐時間90分鐘。15週年套餐$388,南美洲餐$428,相差$40,但係南美餐個頭盤同甜品好似開心好多,所以就試吓。餐湯係正正常常,但係佢哋嘅麵包非常好味😋詞語托盤,包括六款食物,上枱真係有驚喜,擺碟靚之餘亦都好好味,估唔到咁大堆頭,見到都開心。至於 main course,我哋揀咗海鮮帶子闊條麵,煎鱈魚,同埋烤牛柳。Pasta個汁甜甜地,我覺得幾好味,但係我老婆就嫌個汁太過小朋友,佢唔鍾意。至於煎鱈魚,有少少overcook, 但係都係接受到嘅程度。反而牛樓係最差,冇乜特別,肉又唔係特別靚。輪到甜品時間,佢將三個大人餐嘅甜品擺埋一齊,上枱嘅時候真係話一聲,大堆頭,見到好開心。至於兒童餐,都係正常迪士尼兒童餐,冇乜特別。

餐湯係正正常常,但係佢哋嘅麵包非常好味😋

至於兒童餐,都係正常迪士尼兒童餐,冇乜特別。
一人份量既Appetizer
三人份量既甜品
2021-06-25
一人份量既Appetizer
三人份量既甜品
2021-06-23 2419 瀏覽
.又來呢度食啦!都係叫咗二人餐 $528.包前菜、沙律、麵包🥯同埋主菜加埋最尾嘅水果盤同埋士多啤梨🍓芭樂 仲有餐飲不嬲都好鍾意佢嘅前菜白汁青口又好味😋 三文魚柳又正😎不過最最最最鍾意都係佢嗰個炸蝦球🍤🤓.主菜最鍾意都係佢嘅豬柳 ❤️‍🔥厚切烤豬扒——炒油麥菜 牛肝菌 芒果蘋果酸甜汁你睇吓幾厚📏仲要係好林 一擺入口好似就溶咗咁😌佢嘅汁呢係配得好好味 酸酸甜甜又易入口 味道又夾😇.主菜另外仲有羊同埋魚兩款🥸.🔅香草烤羊扒——玉米麵團 燒汁個人唔建議叫羊 一嚟份量比下去😕二來其實真係冇咩特別 正正常常.🔅 香煎海鯛魚——炒時令蔬菜 泰式青咖喱魚柳今次有啲鹹 仲叫咗廚師換過😣佢好快都拎下一碟出嚟新嘅嗰一碟就好啲啦 至少唔會好鹹.🥢芊彩餐廳 (大嶼山)📍大嶼山香港迪士尼樂園迪士尼探索家度假酒店2樓
又來呢度食啦!
都係叫咗二人餐 $528
包前菜、沙律、麵包🥯
同埋主菜加埋最尾嘅水果盤
🔅 香煎海鯛魚——炒時令蔬菜 泰式青咖喱
魚柳今次有啲鹹 仲叫咗廚師換過😣
佢好快都拎下一碟出嚟
新嘅嗰一碟就好啲啦 至少唔會好鹹
🥢芊彩餐廳 (大嶼山)
📍大嶼山香港迪士尼樂園迪士尼探索家度假酒店2樓
2021-06-20 2171 瀏覽
我係一個迪士尼鐵粉,重要‼️至愛係Duffy 點可以唔嚟芊彩餐廳食番個下午茶先!好好彩,我係waiting list 16,不過我都照去買個希望,果然無令我失望😂3.15分開始,3點排隊,我排5個內,被安排座都唔錯,我見排第一個個座梳化位,因為係星期六同預咗好多family 入嚟staycation 所以安排座位唔太噪嘅位都ok。好啦,一座低就即叫左tea set ,熱食叫左牛角漢堡。朋友講食7成牛結果全熟,😒好彩肉質還好好,我就講我朋友攪事!叫咩7成另一個熱食係,越色黃金春卷伴蒙古嫩羊柳串,呢個羊串唔錯好多汁,不過個春卷就一般。講到甜食,我預咗係勁甜因為網上好多人講,綠茶紅豆布丁唔錯好正,唔太甜!鬆餅好特別正常味道朱古力檸檬慕絲蛋糕🍰正,令我諗起食翠樂庭d cake一樣🤪⋯⋯朱古力味濃!藍莓紙杯蛋糕配焦糖忌廉,甜左dDuffy迷你冬甩🍩,面頭個d就唔好攪我!熱情果棉花糖甜到呢。好睇唔好食,配水果好過!包一杯嘢飲🧃⋯⋯服務一流!奇妙處處通會員白金咭有七折,320埋單!都算係咁!我就無狂影相,影完一張狂食就有🤪🤪🤪
我係一個迪士尼鐵粉,重要‼️至愛係Duffy

鬆餅好特別正常味道

藍莓紙杯蛋糕配焦糖忌廉,甜左d

Duffy迷你冬甩🍩,面頭個d就唔好攪我!
熱情果棉花糖甜到呢。好睇唔好食,配水果好過!

包一杯嘢飲🧃⋯⋯

服務一流!

奇妙處處通會員白金咭有七折,320埋單!都算係咁!

我就無狂影相,影完一張狂食就有🤪🤪🤪

2021-06-14 1928 瀏覽
迪士尼酒店下午茶🫖 芊彩為咗食呢個下午茶☕️早係一個月之前已經book咗,食呢個下午茶真係唔容易,打電話都足足打咗好多次,每一次等待半個鐘,終於皇天不負有心人,俾我哋book到位啦😭之後完全係full book,因為佢嘅下午茶轉左好可愛嘅Duffy主題。所以好多人都冇得book啦🥲$378(兩位用)+1服務費由於我哋係全年證會員,所以迪士尼會員有七折優惠💕💛芊彩茶點鬆一鬆新鮮水果串紅豆綠茶奶凍朱古力焦糖慕絲蛋糕葡式麻糬蛋撻金黃迷你雞蛋泡芙即供鬆餅配忌廉果醬💛芊彩輕食主菜(任選兩款)芊彩西冷牛角漢堡現煮海鮮米粉卷伴龍蝦泡泡宮保雞丁意大利扁意粉越式金黃春卷伴蒙古嫩洋柳串咖啡或茶整體上我覺得主菜最好食😋我哋選擇左芊彩西冷牛角漢堡及現煮海鮮米粉卷伴龍蝦泡泡!甜品來講個人覺得有啲真係太過甜啦😵‍💫我係一個好鍾意食甜品嘅人😳💕但係今次我覺得真係好甜呀😂所以食淨左某一啲嘅甜品😂如果用嚟打卡呢一個下午茶真係100分加!但係味道來講就甜得滯!我哋嗰日都算好快到達,所以我哋嘅位置居然係全場最好嘅位置💕好開心🥳我哋坐喺全場中間位置有梳化嘅💕超開心🥳好彩我哋提早入去登記💕上只係個人食評/玩樂感受💕不代表他人感受
迪士尼酒店下午茶🫖 芊彩

$378(兩位用)+1服務費
由於我哋係全年證會員,所以迪士尼會員有七折優惠💕

💛芊彩茶點鬆一鬆
新鮮水果串
紅豆綠茶奶凍
朱古力焦糖慕絲蛋糕
金黃迷你雞蛋泡芙
即供鬆餅配忌廉果醬

💛芊彩輕食主菜(任選兩款)
宮保雞丁意大利扁意粉
越式金黃春卷伴蒙古嫩洋柳串

咖啡或茶

整體上我覺得主菜最好食😋
我哋選擇左芊彩西冷牛角漢堡及現煮海鮮米粉卷伴龍蝦泡泡!

上只係個人食評/玩樂感受💕

環境:🌟🌟🌟🌟

• 現煮海鮮米粉卷伴龍蝦泡泡
  • 芊彩西冷牛角漢堡
2021-06-09 1845 瀏覽
一家人住了探索家酒店,便開始進行酒店的遊戲活動,進行活動之前先填一填飽肚子,所以便選擇了在芊彩餐廳享用午餐🥣小女兒必吃兒童餐,白飯蔬菜生果也造成米奇老鼠的形狀啊,令小朋友見到很高興和開胃❤️我選擇了海鮮兩麵王,足料的海鮮和炸起了的炒麵非常可口,配上了香濃的海鮮醬汁和蔬菜蘆筍,令人食慾大增爸爸選擇了西冷牛扒,牛扒非常厚大分量十足,芊彩餐廳的質素真的令人驚豔,我覺得是三間酒店之中最好的一間餐廳順帶一提,餐廳也有麵包小吃提供不收費,配上意大利醋和牛油, 十分不錯奇妙處處通卡的會員白金/金卡,可享有七五折

奇妙處處通卡的會員白金/金卡,可享有七五折
2021-01-14
紀念日
2021-05-14 2453 瀏覽
因疫情迪士尼探索家酒店沒有營業很久了 近期稍緩和 才開了星期五至日 今天訂了房 12.45 checkin 臨時決定在芊彩餐廳吃午飯 幸好有位 入坐時見客人不多 我們共3大1小 點了3客主菜 每客都可以選擇南瓜湯或烟三文魚沙律 南瓜湯很滑及熱 沙律也不錯特色肉醬扁意粉 牛柳粒不能掛在意粉上 意粉有點軟日式海鮮薄餅 餡料很多 餅底不夠脆泰式海鮮兩面黃 是最滿意的 麵炸得很脆 甜酸汁很惹味 兩隻大蝦燒得很香口值得一讚是採用開放式廚房 衛生程度一目了然 迪士尼樂園所有的工作人員 有禮貌又熱情 個人感覺不及樂園酒店的華特餐廳 幸好我是白金咭會員 所有餐飲都有75折 還可以接受呢
南瓜湯很滑及熱 沙律也不錯
特色肉醬扁意粉 牛柳粒不能掛在意粉上 意粉有點軟
日式海鮮薄餅 餡料很多 餅底不夠脆
2021-05-14
2021-04-28 2635 瀏覽
今日同左閨蜜去咗餐廳食Duffy and family 系列嘅hightea,我哋提早咗一個book位但係都只係喺waiting list ,但係我同閨蜜膽粗粗去到餐廳問有冇位咁就好好彩職員都安排咗兩個位俾我哋,我哋就叫咗一個Duffy and family set high tea ,真係好啱晒港女影相。因為每一件食物都整得好靚好靚令到小編都唔捨得食, high tea來講佢嘅性價比非常之高$400已經有找啦。而且除咗靚靚嘅食物之外仲有熱食我同閨蜜佢揀咗一個漢堡牛肉區個包,呢個都比我哋想像中好食而且好香牛肉味因為1set high tea裏面包含兩個熱食,我哋另外一個就叫咗龍蝦帶子粉皮卷,呢個熱食令到小編同閨蜜覺得係整個tea set 來講嘅最大敗筆但整體來講都係一個好好嘅回憶亦享受好美味嘅食物

漢堡牛肉牛角
但整體來講都係一個好好嘅回憶亦享受好美味嘅食物
漢堡牛肉牛角
                     19/3,我哋入咗迪士尼探索家度假酒店嘅芊彩餐廳歎high tea (afternoon tea)😋😋。由19/3至30/6 推出咗 Duffy and friends 系列下午茶餐😍😍(囝囝同囡囡勁鐘意Duffy and friends)。兔子StellaLou🐰🐰蛋糕配合復活節主題,好可愛😍😍。⭐️環境:3.5(5為滿分)環境不錯,芊彩餐廰以藍綠色和木色為主調,感覺舒服。除普通座位外,另設有梳化位和高櫈位。⭐️食物:3.5 (5為滿分)一人份包括6款甜點、自選2款鹹點和一杯飲品。鹹點可自由配搭,迎合不同的需要。<<餐牌在留言位>>當日我哋點咗漢堡包,西冷牛扒可選擇幾多成熟。我揀咗八成熟,小朋友都食得,而且味道不錯😋。另外,海洋米粉卷伴龍蝦泡泡味道一般,味道不夠濃郁。甜點造型十分精緻,今次以Duffy and friends 卡通人物為主,兔子StellaLou🐰🐰蛋糕配合復活節主題,好可愛😍😍和應節。甜味味道不錯,但不能與其他酒店富層次感嘅蛋糕相比。不過小朋友一定食得特別開心😂😂。咖啡可選擇低脂奶。整體份量足夠,

⭐️環境:3.5(5為滿分)
⭐️食物:3.5 (5為滿分)
另外,海洋米粉卷伴龍蝦泡泡味道一般,味道不夠濃郁。
甜味味道不錯,但不能與其他酒店富層次感嘅蛋糕相比。
不過小朋友一定食得特別開心😂😂。
咖啡可選擇低脂奶。
整體份量足夠,因甜點和鹹點算大份🤩🤩。
⭐️價錢:4 (5為滿分)
兩位378元(另有加一服務費),茶聚二小時。
❤️銀卡會員可享7折優惠,每人俾146元左右,真係好抵呀~❤️
🌟詳情請查看官網🌟:

登入「奇妙處處通」會員專頁,查看 「 你的可享禮遇 / 禮品」🎁。
❣️以下係我自己的「可享禮遇 / 禮品」🎁❣️:
❣️❣️銀卡會員使用其生日禮遇可於迪士尼探索家度假酒店內的芊彩餐廳享用二人下午茶套餐7折優惠。每位會員可以此折扣優惠享用最多兩份二人下午茶套餐。此優惠不得與其他推廣活動或折扣優惠一併使用(包括任何會員餐飲優惠)。加一服務費以芊彩餐廳二人下午茶套餐原價計算。不適用日子為2021年2月14日、5月9日及12月21日至31日。❣️❣️
另外,可以揀兒童餐,可以53元換購價換購米奇🐭15周年餐盒套裝(原價168元)。<<相係留言位>>
⭐️服務:4(5為滿分)
店員有禮,並幫忙放好bb車。店員亦耐心解答我哋嘅提問。
⭐️親子度:4(5⭐為滿分)
酒店所有配套也十分理想,始終迪士尼酒店主打親子,所以一定有high chair 和廁格內有換片枱。
但因疫情關係,未能提供顏色筆俾小朋友畫畫。
另外,地點真係好偏遠,如果唔係住附近,要花好長時間travel。
而且推住bb車 ,搭shuttle bus 也有點麻煩。
當日我推住孖b車由港鐵站行去酒店,幸好平時有做運動,所以不太辛苦。行咗大約15分鐘左右。
🍀後記🍀
☘️Afternoon tea set 真係算抵食,而且卡通人物造型好吸睛😍😍。
☘️要打電話訂位都好困難😅😅。餐廰電話打好耐都冇人聽,最後要打去樂園熱線問和訂位。星期三打去,我哋排後補🙈🙈。到星期五早上都未知有冇位,因為冇人打俾我哋。自己早上再打電話問吓,跟住confirm咗有位喇❤️❤️。
high tea set
tea set 的自選食物:現煮海鮮米粉卷伴龍蝦泡泡
tea set 的自選食物:西冷牛角漢堡
tea set
2021-03-19
high tea set
tea set 的自選食物:西冷牛角漢堡
tea set
【 充滿米奇影子的高質下午茶 】一早book好枱去迪士尼探索家酒店食下午茶慶祝生日,想俾驚喜哥哥。芊彩餐廳的 Tea Set真心覺得勁正!唔簡止有質素而且係充滿迪士尼氣氛的環境下用餐特別開心,而且好啱帶埋小朋友黎食呀,成個 Tea Set都有好多米奇的影子。Book枱時有講到係哥哥生日,所以係甜品的木碟上有寫happy birthday,仲有得吹蠟燭唱生日歌,仔仔一勁開心呀!成個 Tea Set有6款指定甜品,4選2的輕食主菜。甜品拼盤有小朋友最愛的新鮮水果串、口感清新的紅豆綠茶奶凍、朱古力焦糖慕絲蛋糕、葡式麻糬蛋撻、食唔停口的金黃迷你雞蛋泡芙、米奇造型的鬆餅。輕食主菜我哋揀左芊彩西冷牛角漢堡和越式金黃春卷伴蒙古嫩羊柳串,全部都整得好精緻好好味,大人小朋友都好啱食。睇完相係咪覺得好吸引呢!如果你哋有迪士尼樂園年卡,記住book枱時問下有無折扣呀,我地就可以用哥哥的生日優惠,有7折,好抵呀!
【 充滿米奇影子的高質下午茶 】

2021-03-15
下午茶
2021-03-09 2350 瀏覽
芊彩餐廳下午茶,有一個甜品拼盤,包括生果,葡撻,鬆餅,朱古力蛋糕和砂糖冬甩。加上輕食一份。主菜選擇有多款包括有麵食,已經足夠代替了午餐,扁意粉份量十足。特色甜品最欣賞紅豆綠茶杯,綠茶布甸味道清新不太甜。另外砂糖冬甩,十分美味。每粒細細一口咬下,很滿足。米奇鬆餅還是我的最愛,一個原味,一個有提子乾,造型可愛,吃得開心。可惜只限星期五至日供應,並分兩段時間。每段時間九十分鐘。這裏環境很適合一家大小來到慶祝。

2021-02-19
生日
2021-01-30 3155 瀏覽
趁住呢排放閒日,約左朋友出去Hea下食下Tea,友人推薦左入左芊彩餐廳,係迪士尼探索家酒店入面,黎到見到餐廳好Full,好彩之前預訂左 入坐前 職員指示先掃瞄QR code再安排入座(呢個做法值得一讚 可以係非常時期減少接觸)坐低落左單後 食物大概10分鐘就到甜點有6款 份量適中 最吸引係葡式麻糬蛋撻 入面熱辣辣煙煙韌韌 其他甜點不過不失 熱食方面反而有驚喜現煮海鮮米粉卷伴龍蝦泡泡米粉卷即叫即整,米粉卷非常軟滑 入面包住帶子碎,三文魚碎,配埋龍蝦泡泡同三文魚子 Yummy宮保雞丁意大利甫扁意粉個意粉會有小小辣,如果吾食得辣仲可以order走辣 非常貼心而且份量仲岩岩好芊彩西冷牛角漢堡我地點左個5成熟 西冷牛扒成數剛好 肉汁Juice越式金黃春卷伴蒙古嫩羊柳串春卷卜卜脆 羊肉串吾會太so 再配埋泰式汁一齊食 好野味 剛好我地4個人可以一次過試哂4款熱食 埋單都係$378 x 2 再加10% 除返開每人都係$210 好抵食 岩時間一定會返頭

坐低落左單後 食物大概10分鐘就到

春卷卜卜脆 羊肉串吾會太so 再配埋泰式汁一齊食 好野味

2021-01-29
芊彩甜品拼盤
2020-11-17 2064 瀏覽
Staycation 最好就梗係有個豐富早餐啦,如果唔係點樣可以有力氣去玩啊!本身以為佢嘅早餐set好少,但係原來未食到一半我已經飽咗佢有分中式同西式早餐,我就梗係揀西式啦! 份量其實多到我可以同個女分享嚟食!早餐嘅食材都好健康,而且又有水果又有果汁,補充晒所有營養!服務員嘅態度非常好啊,個個都笑面迎人。 下次嚟到一定要試吓佢嘅晚餐,聽講都好好味㗎❤️
本身以為佢嘅早餐set好少,但係原來未食到一半我已經飽咗
服務員嘅態度非常好啊,個個都笑面迎人。
下次嚟到一定要試吓佢嘅晚餐,聽講都好好味㗎❤️
2020-10-23 2983 瀏覽
一早電話預約左芊彩餐廳!去到門口到座底,都係無其他客人,揀直係包曬全間餐廳。座好點好曬食物後,會上餐包。個芝麻包好軟熟。配酸忌廉唔錯。深色既係乾果包。都一樣好食。另有兩條長餅乾,咸咸地脆既,吖仔好欣賞。兒童餐叫左咖哩雞髀,好在預先叫左汁另上。個咖喱汁,唔似日式或港式,無咩味,怪怪的。雞脾好淋,小朋友一手揸住食好享受。個pizza 揀左火腿、粟米同蟹柳。都係小朋友鐘意食既。一上台好大個。芝士有拉絲效果!味道唔錯!係薄批😋跟住到慢煮黑毛豬柳。賣相攞盆都好令,件豬柳真係好好好淋!一啲都唔似切緊扒!一刀切落去有肉汁出嚟。哦,原來係米奇5星大鼠整既🤣
前菜
兒童餐
自選材料薄餅
慢煮黑毛豬
2020-10-05 2104 瀏覽
今次叫了pizza, 斧頭扒,大蝦,pizza可以自選3款材料,加上pizza底又脆, 小朋友好鐘意;斧頭扒好大份,煮得啱啱好, 好好味。最後因為疫情,無左自助生果,有d失望。
2020-07-18 4389 瀏覽
今日入園玩咗大半日,樂團閂門先至走,返到酒店,好彩仲有餐廳, 又攰又肚餓,快啲攞個餐牌睇睇,好快決定到食乜。 瑪格麗特margarita pizza~Size唔細,配料選用芝士、羅勒及蕃茄醬,買相吸引之餘,味道也非常出色,香濃芝士配茄醬,食慾大開。西班牙海鮮飯 Explorers Paella~成個pan上,材料包括:帶子、鮮蝦、藍青口、西班牙辣肉腸、八爪魚、番茄等等,此菜式需預留20分鐘的烹調時間,廚師即叫即做,西班牙炒飯汁多,味道比較香濃,但唔覺油膩,我們四個人食都好足夠。XO醬宮保雞丁~估你唔到,年青人叫咗個中菜,西芹炒雞粒,加香脆腰果,少少辣xo醬,絲苗白飯配中式湯。最後叫多個甜品探索家朱古力布朗尼Explorer chocolate brownie配自家製意大利雪糕~生日買唔切蛋糕,廚師幫忙加個happy birthday,店員唱着歌攞出嚟,主角吹蠟燭,大家開心😃。年青人多點一杯特色飲品~凍雪糕配熱朱古力,米奇出場,主角笑逐顏開。

瑪格麗特margarita pizza~

西班牙海鮮飯 Explorers Paella~

XO醬宮保雞丁~

最後叫多個甜品

年青人多點一杯特色飲品~
凍雪糕配熱朱古力,米奇出場,主角笑逐顏開。
生日