2022-02-15 5855 瀏覽
難得約到好友午餐飯聚,那我就選擇到這間提供台灣美食的地方。 明太子甜不辣 台灣地道小吃,甜不辣炸得金黃,表面有點脆,魚肉彈牙,嚐到魚肉鮮味,配上滋味鹹香的明太子醬更令味道提升。 招牌牛肉麵 可選刀削麵或寬粉絲,我就選了彈性帶嚼勁的刀削麵。香氣飄逸的招牌牛肉麵,湯底濃郁,牛肉厚切入味,烹調得宜,燜煮得香滑軟腍。亦有入味的百頁豆腐,因其多孔的特性,吸收了濃郁的湯汁,十分滋味。還有半只溏心蛋,蛋香十足。 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅擺盤漂亮 香口的蛋餅捲着芋泥和鹹蛋黃,幼滑的芋泥帶來芋頭自然清新的甜味,沾點碟子上的煉奶,味道帶甜而不膩,口感綿密,層次豐富。 奶奶麻糬 今天終於可嚐到每天限量的麻糬 可選粒粒花生或黑芝麻,今次先嚐粒粒花生吧。店員送上時十分貼心的講解怎樣把碟中的麻糬與花生混合。一小團麻糬沾滿花生碎粒,放入口即嚐到口感涼涼而帶奶香味的麻糬及香脆的花生碎粒,味道十分匹配。這裏做的麻糬不含糯米,用日本鮮牛奶製作而成,怪不得可以那麼順滑,入口即溶。
難得約到好友午餐飯聚,那我就選擇到這間提供台灣美食的地方。

招牌牛肉麵

可選刀削麵或寬粉絲,我就選了彈性帶嚼勁的刀削麵。

還有半只溏心蛋,蛋香十足。

擺盤漂亮

今天終於可嚐到每天限量的麻糬
可選粒粒花生或黑芝麻,今次先嚐粒粒花生吧。
奶奶麻糬

店員送上時十分貼心的講解怎樣把碟中的麻糬與花生混合。

2022-02-10
2022-02-11 82 瀏覽
中環Soho區嘅呢一間餐廳真係好正,主打嘅都係食台灣菜,而且非常之濃厚嘅台灣風味!非常推介嘅就係呢一個蒜香三色腸!呢一度嘅三色腸真係好好食,本身都已經好鍾意食台灣腸,估唔到仲可以有三種唔同嘅口味!再加埋呢度嘅蒜蓉片令到成個香腸亦都更加出色!非常值得推介!

2022-02-09 69 瀏覽
今日又同大家分享台灣菜,呢間小編個人覺得係香港嚟講算係數一數二好食😋-👀冇立場資訊-🍜招牌牛肉麵 ($108)牛肉咬落好香,份量多,大件嘅牛肉係有咬口嗰種,細件嘅牛肉就軟熟好多,但一樣入味😙湯底夠濃,仲加咗蟲草花提鮮,淨飲都好飲,餐廳仲有俾辣牛油,唔食得辣都可以照加,因為只係微辣,加完個湯底更加鮮👀至於刀削麵偏粗身,夠彈牙,份量都啱啱好,仲有啲豆腐,口感幾特別,食落有啲彈性而唔係好淋嗰種,整體而言真係值得一試😋-🍚鹽酥雞滷肉飯 ($92)鹽酥雞大嚿得嚟唔油,咬落夠酥脆,雞肉都多汁😚啲滷肉夠入味,肥瘦比例啱啱好,食落軟熟,好送飯😛-🌮薯泥起司黑松露蛋餅 ($78)呢間嘅蛋餅特色就係用鴨蛋整,所以蛋味會再濃啲,上面嘅黑松露醬香而不膩,蛋餅皮食落夠軟熟同幾煙韌,芝士真係可以拉到絲🥳美中不足嘅係入面嘅薯泥偏淡,不過口感都夠綿密😌-🧋珍珠奶茶 ($19)小編嗌咗半糖,不過甜度近乎兩分甜😂如果好鍾意飲甜嘢嘅朋友就未必鍾意喇,不過茶底好香,下次可能會想試其他嘢飲多啲😛-呢間餐廳都有好多好評,環境好精緻,裝修風格好似酒吧咁,同埋係偏新式嘅台灣菜,味道整體而言真係唔錯😋我地平日晏晝兩點去所以唔多人,不過
👀冇立場資訊
🍜招牌牛肉麵 ($108)
🍚鹽酥雞滷肉飯 ($92)
🌮薯泥起司黑松露蛋餅 ($78)
🧋珍珠奶茶 ($19)
呢間餐廳都有好多好評,環境好精緻,裝修風格好似酒吧咁,同埋係偏新式嘅台灣菜,味道整體而言真係唔錯😋我地平日晏晝兩點去所以唔多人,不過如果其他時間去就可能要等位喇😙小編私心會想再encore試埋其他口味嘅牛肉麵、蛋餅同甜品,呢間真係幾推介🥸
2022-02-01 2978 瀏覽
同行友人嚟到中環想試呢間人氣店~我都好想再試吓佢其他小食😀所以要排一陣都排吓啦😉今次我試咗三樣嘢👌🏻💁🏻‍♀️<<台式肉鬆榨菜蛋餅>>($68)呢個正過上次試嘅薯泥起司餡呀!!嗰個真係太飽太膩又味道平淡😅呢個無論肉鬆定榨菜都係惹味嘅配搭🤩咸香味加上甜醬同酸味味嘅沙律醬,好有層次!微韌柔軟嘅鴨蛋皮包住咁多餡真係口感上嘅一大滿足呀👏🏻💁🏻‍♀️<<伯爵茶凍QQ芋圓>>($68)材料比我想像多同豐富!除咗有芋圓同果凍之外…仲有珍珠同綠豆!!不過呢個價錢嚟講….隻碗係細嘅😅想一站食埋甜品就可以試吓!專登嚟食佢嘅話就唔使🤭太多甜品舖有同樣嘅發揮😏而且佢嘅伯爵茶凍都唔係好出,冇乜驚喜~~💁🏻‍♀️<<蒜香三色台腸>>($68)我淨係鍾意食原味同黑椒味嘅台灣腸啫~加上黏埋蜜糖,甜甜哋係唔錯☺️但墨汁腸我就麻麻哋!覺得有少少似潤腸🤔下次未必再叫喇! 有啲貴😬今次我有推介上次食過嘅💁🏻‍♀️<<OREO奶奶麻糬>>($85)可惜朋友們好似唔太欣賞🥲但我就喜歡佢嘅麻糬好軟糯!煙韌控當然喜歡
同行友人嚟到中環想試呢間人氣店~
我都好想再試吓佢其他小食😀
所以要排一陣都排吓啦😉

今次我試咗三樣嘢👌🏻
💁🏻‍♀️<<台式肉鬆榨菜蛋餅>>($68)
呢個正過上次試嘅薯泥起司餡呀!!
嗰個真係太飽太膩又味道平淡😅
呢個無論肉鬆定榨菜都係惹味嘅配搭🤩
咸香味加上甜醬同酸味味嘅沙律醬,好有層次!
微韌柔軟嘅鴨蛋皮包住咁多餡真係口感上嘅一大滿足呀👏🏻
台式肉鬆榨菜蛋餅

💁🏻‍♀️<<伯爵茶凍QQ芋圓>>($68)
材料比我想像多同豐富!
除咗有芋圓同果凍之外…仲有珍珠同綠豆!!
不過呢個價錢嚟講….隻碗係細嘅😅
想一站食埋甜品就可以試吓!
專登嚟食佢嘅話就唔使🤭
太多甜品舖有同樣嘅發揮😏
而且佢嘅伯爵茶凍都唔係好出,冇乜驚喜~~
伯爵茶凍QQ芋圓

💁🏻‍♀️<<蒜香三色台腸>>($68)
我淨係鍾意食原味同黑椒味嘅台灣腸啫~
加上黏埋蜜糖,甜甜哋係唔錯☺️
但墨汁腸我就麻麻哋!
覺得有少少似潤腸🤔
下次未必再叫喇! 有啲貴😬
蒜香三色台腸

可惜朋友們好似唔太欣賞🥲
但我就喜歡佢嘅麻糬好軟糯!
煙韌控當然喜歡煙韌嘅麻糬!
但濕潤軟糯版我都喜歡🥰
係淡水嘅食法呀!!!!
用筷子將麻糬同Oreo碎撈勻! 有得食又有得玩😀
最喜歡係佢嘅麻糬本身奶味超重!
唔撈都夠味! 所以怕甜嘅人🙋🏻‍♀️唔好撈咁多Oreo就得喇~😎
OREO奶奶麻糬
2021-12-18
伯爵茶凍QQ芋圓
OREO奶奶麻糬
  • 奶奶麻糬
2022-01-28 74 瀏覽
成日經過會比芋泥吸引,但係未有機會試!終於嚟試到呢間台式fusion餐廳。 餐廳有bar位同普通餐桌位,調飲品職員聽落係台灣人,令人好似去左轉台灣咁。餐廳入面都有幾個霓虹燈打卡位,裝修都吾錯。😋蒜香三色台腸$68三色腸有原味腸、蒜味腸同墨魚汁腸,仲有炸左既香蒜同蜜糖!一啖炸蒜、一啖蜜糖香腸真係好夾💕 😊豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵$158第一次食豆乳湯麵,感覺都幾有趣。湯底有淡淡的豆乳味,加上煙靭嘅刀削麵,都幾夾,不過愈食唔知點解有啲膩嘅感覺。豬軟骨都夠淋同肉香,湯麵既豆腐係比較實正既口感,整體還好😊綠豆沙牛乳$55綠豆沙質感非常綿滑同豆香,不過綠豆沙份量比較少,加上牛乳令味道沖淡😊髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅$88比個名吸引左! 蛋餅有滿滿既芋泥蓉,唔會太甜。可惜蛋餅面只有好少既鹹蛋黃碎同煉奶,食吾出鹹蛋黃嘅香味。真係吾知呢道算甜品定咸點😂抵食程度:⭐️⭐️⭐️食物質素:⭐️⭐️⭐️員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️環境裝飾:⭐️⭐️⭐️⭐️衛生情況:⭐️⭐️⭐️食過返尋味:⭐️⭐️⭐️(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

😋蒜香三色台腸$68

員工態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境裝飾:⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生情況:⭐️⭐️⭐️
食過返尋味:⭐️⭐️⭐️

(滿分:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)
2022-01-28 54 瀏覽
咁耐冇去旅行, 除咗去唔同嘅酒店staycation放鬆輕鬆下,梗係都要周圍訪尋下唔同國家嘅美食食下當自己去咗旅行!Check in taipei 店內嘅佈置就真係超有台灣特色, 周圍都係好靚嘅霓虹燈,好有台灣夜市嘅感覺。雙色鹽酥脆雞最掛住嘅就係台灣嘅鹽酥雞 ,呢度嘅鹽酥雞配咗兩款特製醬汁:檸檬蛋黃醬同香濃嘅黑松露醬檸檬蛋黃醬開胃清新 配埋炸雞一齊食感覺無咁油膩日式鰻魚起司玉米蛋餅大大塊鰻魚舖上煎得金黃嘅蛋餅上,一切開係流心拉絲嘅芝士,鰻魚口感嫩滑又夠味 睇得又食得!黑蒜香油牛肉麵牛肉麵嘅湯底非常香濃,充滿蟲草花嘅藥材香嘅湯底, 令人感覺食得好健康 😂牛肉煲到好腍好嫩,麵條彈牙, 而且份量幾大份,兩個人食啱啱好!

雙色鹽酥脆雞

日式鰻魚起司玉米蛋餅

黑蒜香油牛肉麵
牛肉麵嘅湯底非常香濃,
2022-01-06
2022-01-23 65 瀏覽
Sweetened with condensed milk, the taro mash and salted egg yolk in the crepe can create a flavour explosion. If this is not enough for you, try its taro milk slush, which serves a generous amount of fresh taro puree. The sweetness is just right, and you can really taste the taro flavour from the drink.• salted egg yolk taro egg crepe $85• fresh taro milk slush $58• signature beef noodles $108

• fresh taro milk slush $58

• signature beef noodles $108

2021-12-07
2022-01-23 52 瀏覽
月頭行開大館見到隔離有間入型入格嘅台式料理【臺北棧】,食完覺得個質素都OK 🇹🇼酸辣牛肉麵湯頭用上50公斤牛骨熬成,建議食之前可以品嚐一口湯,然後加入1-2勻辣牛油,用純牛脂肪及香料辣椒製成嘅辣牛油可以令到湯底更加濃香火焰原條鰻魚玉米蛋餅足足有九吋長嘅原條鰻魚蛋餅,經店員用火槍炙燒後,煙熏味香濃,蛋香味重,不過醬汁偏多,食少少就有啲滯手繪雙色鹽酥雞炸得金黃酥脆,配上柚子醬及松露醬品嚐,令人欲罷不能💡星期六日排隊人數偏多,建議提前訂位

酸辣牛肉麵

火焰原條鰻魚玉米蛋餅

手繪雙色鹽酥雞
炸得金黃酥脆,配上柚子醬及松露醬品嚐,令人欲罷不能

💡星期六日排隊人數偏多,建議提前訂位
  • 招牌牛肉麵
2022-01-19 45 瀏覽
芋蓉蛋餅好似無乜煎過,完全唔係香脆feel,如果有煎香應該會正好多。芋蓉算係綿密,冇乜鹹蛋黃味。紅油抄手冇辣味,好普通。個Mochi 完全唔係台灣Mochi 嗰種,唔Q唔軟糯。佢餐牌話係木薯粉整既,但嗰pat嘢係凍既,同水Nel nel,入口會溶左既。overpriced 同真係唔係嗰樣嘢囉。。。

紅油抄手冇辣味,好普通。

中環創新破格台灣菜 超黑嘅牛肉麵 創意芋泥乒乓球‼️香港人好耐都冇去過旅行,開始懷念台灣嘅美食🥲,但其實香港都有好多台灣菜館。但有時都食悶咗而呢間餐廳就提供多款新派台菜,打破傳統🤔。 Check in Taipei  位於中環扶手電梯下面,據說老闆係加拿大人,可能就因為係外國人,所以先製造到台式fushion料理😅。 餐廳裝修呈玩味風格,門口有大大盞霓虹燈寫著「我愛台妹」😏,亦設有酒吧高枱。坡璃貼有魷魚遊戲嘅logo,仲有魷魚遊戲嘅專屬菜單,好彩冇擺到木頭人公仔喺門口😨。 黑蒜牛肉麵$118 價錢算係偏貴,以正常台灣菜黎講🤑。 湯頭望落就真係超級黑,聞落超重蒜香同藥材味,但撇除面頭黑色嘅點點,佢本身都係清清地。飲落牛骨味濃郁,甜中帶黑蒜甘香,食到係真材實料,風味濃厚😍。 牛腱肉只有3片,期望會有更多,質感非常軟腍,炆得好耐,中間嘅筋位有少少溶化嘅感覺,肉味濃,食材的確唔錯👍。 旁邊有大量蒜蓉,喺黑色嘅湯底顯出白色嘅點點,而佢一D都唔搶,反而非常之creamy,甘甘地嘅,令口氣更臭😂。 百頁豆腐食落一D都唔齌,Q彈爽口,唔似平時超市嗰D。蟲草花事先有炸過,脆脆地,又有少少油香,令我食上隱🤪
中環創新破格台灣菜 超黑嘅牛肉麵 創意芋泥乒乓球‼️

黑蒜牛肉麵$118

黑蒜牛肉麵

價錢算係偏貴,以正常台灣菜黎講🤑。

百頁豆腐食落一D都唔齌,Q彈爽口,唔似平時超市嗰D。蟲草花事先有炸過,脆脆地,又有少少油香,令我食上隱🤪。蛋就係五七成熟嗰隻,只有少少流心。

黑蒜牛肉麵

麵條用上刀削麵,夾落好滑,口感非常Q彈(Q彈x1),煙韌,有少少似水晶粉,掛上黑色嘅點點,幾特別嘅👍👍。

台式肉鬆榨菜蛋餅$68

台式肉鬆榨菜蛋餅

望落幾colourful,而且超級長😂。蛋餅皮係薄嗰隻,食落有劾性,煙韌,唔錯。中間用上鴨蛋,蛋黃嘅比例較少,但佢嘅表面平滑,偏向彈牙,但味道同雞蛋相若😅。

台式肉鬆榨菜蛋餅

榨菜比起咸菜冇咁powerful,質感有少少似橄欖。再配上大量嘅肉鬆,醬油膏同蛋黃醬。如果佢切得細D就可以一啖咬哂,D肉鬆就唔會飛走哂😂

鹹蛋黃芋泥乒乓球$72

鹹蛋黃芋泥乒乓球

佢個木盤真係一個乒乓球拍🏓,呢樣野算係自家創作,但D紫薯粉同蛋黃醬都有少少多餘😅。

外面係一層裹上麵包屑嘅炸皮,但就炸得耐左,已經變到啡色,咬落有少少硬。有少少似酒樓嘅紫心香芋丸🤨。

第二層就係一個類似芋泥麻糬嘅物體,見到入面係起膠嘅,質感軟糯Q彈,黏中帶少少韌性,同想像中嘅芋泥texture有少少分別。味道冇想像中咁甜,但都有芋頭香🧐。

鹹蛋黃芋泥乒乓球

中間就係純咸蛋黃+咸蛋黃醬。咸蛋黃仲係暖暖地,質感就好似沙咁,順滑而高膽固醇😅。咸蛋黃醬同咸蛋黃相若,但顏色較谈,好rich但有少少齋,冇乜甜/咸嘅調味🥲。

黑芝麻麻糬 (不在正餐牌中)

黑芝麻麻糬

呢樣野其實係18年台灣大熱嘅淡水名物,當年喺ig洗版。要將牛奶加熱再加入木薯粉煮至糊身起筋,再加入煉奶雪凍而成🥶。

餐廳就將麻糬同芝麻粉比你自己搞。麻糬一拉就連根拔起,放係度果陣就好似一個人懶到扒左喺張床度,變成一pat 野咁🤣。

黑芝麻麻糬

麻糬入口冰凍,绵滑漿口,入口即化,比起正常麻糬,呢隻更加軟化(半液體固體狀態)。味道方面,香滑奶濃,甜度適中🤩。麻糬會自然痴著D粉,有少少似糖不甩咁。配上幼細/無加糖嘅黑芝麻粉,香口甜美。建議餐廳可以有雙拼粉嘅選擇,始終味道較為單一,隻碟可以再平啲大啲。

• 奶奶麻糬
2021-12-29 66 瀏覽
Check-in Taipei 手繪雙色鹽酥雞:大大嚿外脆內軟嘅炸雞,再配合黑松露沙律醬同埋柚子沙律醬,柚子醬味道清新,消除油膩感,而黑松露醬味道濃郁,香味充斥口腔,齒頰留香。性價比高。台式肉鬆榨菜蛋餅:榨菜同肉鬆嘅配搭,非常創新,喺餐牌上面見到,即刻忍唔住落單,結果並沒有失望,非常立體嘅口感,蛋香、肉鬆、榨菜三個味道非常配合,一嚿接一嚿。爆葱牛肉麵:果然係勁多蔥,我自己都非常鍾意食蔥,因為覺得有蔥嘅面,香氣加強好多架!牛肉麵最重要一定係個湯底,我差唔多飲晒碗湯,你就知道個湯有幾好飲,一啲都唔油膩,亦都唔會好跩,好厚身嘅牛展,而且非常淋,滿足。豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵:食第一啖就已經知道,骨膠原非常充足豐富,亦都食得出豆嘅香味,豬軟骨真係有啫喱骨嘅感覺。巴洛苦瓜汁:一個鮮甜嘅生果,再配合一個出咗命苦嘅蔬果,估唔到,竟然可以有咁清新嘅口感,巴洛嘅清甜直入口腔,淡淡嘅苦瓜味回甘。
Check-in Taipei

位於中環荷李活道27號的Check-In Taipei,地點便利,店內裝飾別具特色就算現在未能到國外旅遊,也令人感受到旅遊氣氛骯髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 $85身為一個芋頭控,看到含有芋頭的菜式,必須一試骯髒芋泥鹹蛋黃蛋餅不是普通的蛋餅,它餅皮層次豐富,吃起來非常酥脆,配上綿密的芋泥及鹹蛋黃實在太邪惡了酸辣牛肉刀削麵 $118刀削麵麵條較厚實,口感Q彈有嚼勁,跟以不同食材熬煮而成的酸辣湯底非常配合牛肉富有嚼勁,非常美味鮮芭樂苦瓜汁 $58鮮芭樂汁中和了苦瓜汁的甘苦味,感覺消滯清涼
就算現在未能到國外旅遊,也令人感受到旅遊氣氛

骯髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 $85
身為一個芋頭控,看到含有芋頭的菜式,必須一試

酸辣牛肉刀削麵 $118
牛肉富有嚼勁,非常美味

鮮芭樂苦瓜汁 $58
鮮芭樂汁中和了苦瓜汁的甘苦味,感覺消滯清涼
2021-12-28 1929 瀏覽
香港呢個美食天堂經常都有好多「過江龍」進駐,之前同朋友試完fusion菜,今次想試返啲地道台灣菜~星期日約左朋友喺中環見面,我地食完tea之後,就傾計直落到夜晚。朋友話想喺「Check-in Taipei」食晚餐,我都即刻舉手讚成!😂仲記得第一次去「Check-in Taipei」係兩年前餐廳岩岩開張嘅時候,當時被店舖既裝修設計吸引而決定試菜。事隔幾年,餐廳嘅設計風格都冇咩改變,依然係播緊台灣歌手嘅音樂。最開心都係聽住周杰倫 Jay Chou嘅歌黎食台灣菜,話曬係台灣演藝圈四大天王最後既光同希望 🤣餐廳設計既餐牌有少少唔同左,不過依然囊括多款精選美食~ 有頭盤、小食、主菜、飲品等,每一道菜都非常吸引。 我同朋友先點左兩個主菜,再點左一道台灣特色小食 😍雙色鹽酥雞 $88鹽酥雞一上枱就已經香氣四溢,再配上手繪既雙色圖案,簡直係色香味俱全。黃色既醬汁係柚子蛋黃醬,而啡綠色既就係松露醬~呢道小菜真係令我地讚不絕口😍👍🏻炸雞表面既脆皮好薄身,入面既雞肉鮮嫩多汁,非常滋味。我地食既時候沾少少雙色醬,甜甜地鹹鹹地好過癮。我好中意點佢既松露醬,醬汁令炸雞更加香口惹味 😋另外,我地分別點左一碗招牌牛肉

我同朋友先點左兩個主菜,再點左一道台灣特色小食 😍

雙色鹽酥雞 $88

另外,我地分別點左一碗招牌牛肉麵同埋一碗蔥爆牛肉麵。牛肉麵都好高質,牛肉湯濃郁得黎又帶點小清新😌每碗都有半隻糖心蛋、三片豆腐、油條、蟲草花同埋白菜。

蔥爆牛肉麵 $118

呢碗蔥爆牛肉麵係我點既,麵條方面我揀左刀削麵。我本身都好中意食刀削麵,因為比較有嚼頭。 呢到既刀削麵十分彈牙,軟硬適中😁 綠油油既香蔥唔單止令牛肉麵變得更香口,仲令到成碗牛肉麵非常吸睛~😍👍🏼

至於牛肉方面🐮,比較多係瘦肉,絕少肥膏,所以食完三塊都唔怕肥 😋 牛肉鮮嫩多汁,入口即化,香滑無比。「Check-in Taipei 」既牛肉好多都係連筋,煙韌爽口,中意食牛筋既朋友一定好滿意。

招牌牛肉麵 $108

朋友點左一碗招牌牛肉麵,呢道菜係Check-in Taipei 既經典菜式,我地見到好多到訪食客都必點呢款牛肉麵。朋友同樣揀左刀削麵,佢非常滿意牛肉既味道同質量,亦話啲豆腐同糖心蛋好正好好味。😋

再次覺得「Check-in Taipei」係一間有誠意既餐廳,每一道菜式都製作用心,一啲都唔馬虎,地道真實嘅台灣風味令食客彷如親臨台北一樣,好味又窩心 ☺️
2021-12-12
  • 手繪雙色鹽酥雞
  • 招牌牛肉麵
  • 爆蔥牛肉麵
2021-12-18 77 瀏覽
夜晚約左朋友去蘭桂坊飲野,飲野之前就諗住去食左晚飯先~見到呢間餐廳竟然幾多人排隊,不過見人流都去得快,就試試佢先!/叫左一個小食:手繪雙色鹽酥雞,分別係黑松露醬同柚子蜜,雞炸得好脆好熱辣辣,個炸漿都整得唔錯,而且雞肉都夠入味。個人比較鍾意點柚子蜜,酸酸甜甜🤤/仲叫左一個前菜:胡麻涼拌秋葵,雪得好夠凍,所以唔會覺得好潺,加埋胡麻醬可以去左部分青味🤣/台式肉鬆榨菜蛋餅,超級推介😂😂本身係好鍾意食肉鬆同榨菜,真係好有去台灣啲民宿食早餐嘅感覺,而且份量都唔算細👍/招牌手肉麵,湯底相對上比較清甜,會食到少少牛肉嘅甜味😋麵係相對闊身,幾有咬口🤣牛肉都幾重牛肉味,夠淋呀😍/最後叫左一杯鮮鳳梨果肉蘇打,超級解渴😋😋有新鮮嘅鳳梨果肉,好清甜,仲好夠汽呀!

2021-12-09
今日來到中環一間高人氣嘅台式餐廳一於嚟一試究竟先!餐廳入面分別有bar枱同普通座位「髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 $85」見到餐牌上面幅相咁吸引實在忍唔住要叫一份試下嚟到亦無令到我哋失望蛋卷面頭鋪上鹹蛋黃碎加煉奶而裡面嘅餡料係滿滿嘅芋泥蓉睇落似甜品,實際係咸點~欣賞佢唔會過份調味,唔太甜,但香芋味好出「黑蒜牛肉麵 $118」個人好喜歡黑蒜嘅味道食拉麵如果有黑蒜湯底幾乎係必嗌今日食台灣牛肉麵都唔例外有數塊好入味而且炆得好腍嘅牛肉彈牙嘅魚蛋?豆腐?刀削麵底(可選寬粉絲)大約七成熟嘅溏心蛋經油炸嘅蟲草花一大羹嘅蒜泥磨得細滑到好似糊仔嘅質地,蒜味極濃成個牛肉麵食起嚟好有台灣嘅風味啊~「綠豆沙豆漿 $55」將綠豆沙磨成沙冰配豆漿除咗飲品,亦可以當係甜品添~總括而言,全程慕名而來都無令人失望食物同環境都屬於中上水平推薦大家一試!
今日來到中環一間高人氣嘅台式餐廳
一於嚟一試究竟先!

餐廳入面分別有bar枱同普通座位

「髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 $85」
見到餐牌上面幅相咁吸引實在忍唔住要叫一份試下
嚟到亦無令到我哋失望
蛋卷面頭鋪上鹹蛋黃碎加煉奶
而裡面嘅餡料係滿滿嘅芋泥蓉
睇落似甜品,實際係咸點~
欣賞佢唔會過份調味,唔太甜,但香芋味好出

「黑蒜牛肉麵 $118」
個人好喜歡黑蒜嘅味道
食拉麵如果有黑蒜湯底幾乎係必嗌
今日食台灣牛肉麵都唔例外
有數塊好入味而且炆得好腍嘅牛肉

彈牙嘅魚蛋?豆腐?

刀削麵底(可選寬粉絲)

大約七成熟嘅溏心蛋

經油炸嘅蟲草花

一大羹嘅蒜泥
磨得細滑到好似糊仔嘅質地,蒜味極濃

成個牛肉麵食起嚟好有台灣嘅風味啊~

「綠豆沙豆漿 $55」
將綠豆沙磨成沙冰配豆漿
除咗飲品,亦可以當係甜品添~

總括而言,
全程慕名而來都無令人失望