2022-06-01 172 瀏覽
今日同女朋友來試新野 覺得幾好 會介紹俾人試試左個招牌牛肉面 同埋植物肉既飯 幾得意既百幾蚊都ok唔算貴味道都可以 不過份量大點就好其他菜都比較貴 不過位置比較細建議下次兩人世界夠了
今日同女朋友來試新野

其他菜都比較貴

不過位置比較細

建議下次兩人世界夠了

2022-05-26 174 瀏覽
收工約左朋友係中環食飯,以台灣菜嚟講,定價都唔算平,不過係蘇豪一帶難得有台灣菜,當然要試下。招牌牛肉麵牛肉好軟腍入味,蟲草花少少脆口,豆腐既口感幾特別,同平時食既好唔一樣。麵底則可選刀削麵或者寛粉絲。爆蔥牛肉麵同招牌牛肉麵既配料一樣,不過係加左好多好多蔥。寬粉絲既份量好似比刀削麵多,幾煙韌彈牙,食到飽都仲有。溏心蛋魯肉飯溏心蛋既蛋黃呈流心狀,煮既時間控制得啱啱好。魯肉肥瘦均勻,配飯一流。台式肉鬆榨菜蛋餅充滿台灣風味既蛋餅,榨菜同肉鬆既配搭好夾,仲好大件,幾值得一試。

爆蔥牛肉麵
溏心蛋魯肉飯
台式肉鬆榨菜蛋餅
2022-05-25 154 瀏覽
失望至極嘅台灣菜。。。。一直以來都好想試佢嘅蛋餅,見賣相好吸引次次經過都勁多人排隊,應該正啦。有日特登630去,入去見到限住每人至少消費$150已經呆咗,叫白湯點知話無。。。最後叫咗黑蒜面、蟹肉麻婆豆腐撈麵、松露薯泥蛋餅,難食到。。。。。蛋還蛋,皮還皮,又厚。個面湯底太濃就唔係好啱個人口味。隻蛋仲要超熟,蟲草花乾更係敗筆。真係憑乜嘢賣咁貴,一半都無食完就走。真心唔好食。blacklist, will never come or suggest!

2022-05-23 86 瀏覽
蒜香台肠味道好正!一口就爱了。炸鸡配柚子酱也超级赞。咸蛋黄乒乓球的话比我想得要甜和油一点,但是问题不大hhh。装潢也很清新。唯一令人痛苦的就是只收现金,我饥肠辘辘到了门口才知道,然后又跑去找ATM取现金再返回来吃饭😂
  • 手繪雙色鹽酥雞
2022-05-16 114 瀏覽
📍 𝕮𝖊𝖓𝖙𝖗𝖆𝖑 🎡#cynincentral #eatincentral #teaincentral▪OREO 奶奶麻糬 💯💯𝕆ℝ𝔼𝕆 ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝕄𝕚𝕝𝕜 𝕄𝕠𝕔𝕙𝕚台式肉鬆榨菜蛋餅 💯𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔽𝕝𝕠𝕤𝕤 𝔼𝕘𝕘 ℂ𝕣𝕖𝕡𝕖黑蒜牛肉麵 🧄𝔹𝕝𝕒𝕔𝕜 𝔾𝕒𝕣𝕝𝕚𝕔 𝔹𝕖𝕖𝕗 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖𝕤溏心蛋魯肉飯 💯𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕃𝕦 ℝ𝕠𝕦 ℝ𝕚𝕔𝕖蟹肉麻婆豆腐撈麵 🦀ℂ𝕣𝕒𝕓𝕞𝕖𝕒𝕥 𝕄𝕒 ℙ𝕠 𝕋𝕠𝕗𝕦 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖𝕤▪
📍 𝕮𝖊𝖓𝖙𝖗𝖆𝖑 🎡

溏心蛋魯肉飯 💯
𝕋𝕒𝕚𝕨𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 𝕃𝕦 ℝ𝕠𝕦 ℝ𝕚𝕔𝕖

蟹肉麻婆豆腐撈麵 🦀
ℂ𝕣𝕒𝕓𝕞𝕖𝕒𝕥 𝕄𝕒 ℙ𝕠 𝕋𝕠𝕗𝕦 ℕ𝕠𝕠𝕕𝕝𝕖𝕤

❀ 臺北棧 #尖沙咀 ❀❗️人氣fusion台灣餐廳終於開到嚟尖沙咀❗️——————————————————位於中環嘅人氣台灣fusion餐廳終於開到嚟尖沙咀😆餐廳裝修簡約得體,藍色粉紅色配上天燈非常打卡able📸而且有多種特色fusion台灣菜,非常切合現今青少年嘅喜好同口味,難怪開業多年依然人龍不斷!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 擔擔牛肉麵 $148 (4.1/5)同想像中唔同,花生味唔係好出,但係就有香口麻辣味,雖然有啲名不符實,但都唔錯🤣。可以選擇刀削麵或薯粉,今次試咗刀削麵,有驚喜!麵條好彈牙,而且沾滿湯汁🤤。配料方面有四塊牛展、半熟蛋、蟲草花。.☞ 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $178 (4.1/5)手臂咁長嘅鰻魚!勁誇張!肥美濃郁😚。上枱時店員仲會輕輕用火槍燒表面嘅芝士。欣賞佢哋嘅餅皮係微韌,幾有咬口。唯獨係鰻魚燒汁嘅味道有點蓋過蛋香😶。.☞ 伯爵茶凍仙草芋圓 $88 (4.1/5)超級大碗,即刻覺得抵返晒,兩個人都食唔晒😂。芋圓有水準,好煙韌。令我更為驚嘆嘅係仙草,第一次食到咁滑溜而且彈牙嘅仙草,好高質🤩🤩🤩。不過伯爵茶凍就略為失望,口感係爽口,有啲奇怪。.☞ 抹茶奶奶麻薯 $108 (4/
❀ 臺北棧 #尖沙咀 ❀
❗️人氣fusion台灣餐廳終於開到嚟尖沙咀❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 擔擔牛肉麵 $148 (4.1/5)
配料方面有四塊牛展、半熟蛋、蟲草花。
擔擔牛肉麵

☞ 原條鰻魚起司玉米蛋餅 $178 (4.1/5)
手臂咁長嘅鰻魚!勁誇張!肥美濃郁😚。
上枱時店員仲會輕輕用火槍燒表面嘅芝士。
欣賞佢哋嘅餅皮係微韌,幾有咬口。
唯獨係鰻魚燒汁嘅味道有點蓋過蛋香😶。
原條鰻魚起司玉米蛋餅

☞ 伯爵茶凍仙草芋圓 $88 (4.1/5)
超級大碗,即刻覺得抵返晒,兩個人都食唔晒😂。
芋圓有水準,好煙韌。
不過伯爵茶凍就略為失望,口感係爽口,有啲奇怪。
伯爵茶凍仙草芋圓

☞ 抹茶奶奶麻薯 $108 (4/5)
最後一場嚟到梗係要試吓佢哋嘅招牌麻薯💕!
不含糯米、用日本鮮牛乳及木薯粉製作而成,
走拉絲軟糯嘅路線,近乎入口即溶(鍾意有咬口嘅就可能會有點失望)。
麻薯用上靜岡抹茶粉,帶有微微嘅回甘,未算好濃郁但係相信切合一般大眾口味,而且只係海港城分店有。
加埋黃豆粉一齊食就更好味😋。
抹茶奶奶麻薯

——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.8/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
餐廳環境舒適又打卡,而且有多種特色台灣菜式,水準整體不錯,價錢亦唔算非常昂貴,絕對值得一試💕不過暫時開業人潮都算頗多,建議大家預先book位。
擔擔牛肉麵
伯爵茶凍仙草芋圓
抹茶奶奶麻薯
2022-04-29 144 瀏覽
Lunch time開始多人反,唯有行遠啲。check in Taipei 其實係本身常去既餐廳,不過疫情所以好耐冇去。一行4人1:10分左右到,等左一陣間就入得,由於佢準備轉餐牌,所以今日(29/4)無左lunch menu。兩個叫左招牌牛肉麵-$108(3.5/5),兩個叫左鮮蠁肉麻婆豆腐撈麵-$158(3.5)招牌牛肉麵有得選麵底,我地兩個都叫左刀削麵。佢麵質好厚,偏粗,幾有咬口。白色好似豆腐既配菜其實係魚蛋質地,幾好食,仲有蟲草花,牛肉都好淋,一咬就開。美中不足既就係湯底偏喊左啲。鮮蟹肉麻婆豆腐撈麵,好明顯係鮮蟹肉,有一啖食到勁小殼,唔會算好辣,佢既辣唔係平時麻婆豆腐果隻辣,係重香料小辣味。留意反餐廳淨係收現金/Payme。佢無左lunch menu性價比無咁高,遲下佢出反黎黎食過🤭

2022-03-24 147 瀏覽
呢間台灣嘢嗰啲真係幾好食,幾有台灣嘅風味,尤其佢嘅裝修睇落去都非常之舒服,再加上佢呢度嘅嘢食真係有台灣嗰種感覺。我自己覺得佢哋做嘅嘢食非常之有誠意,因為佢哋真係用咗原汁原味嘅做法
呢間人氣店之前日日爆滿,無訂位一般都要等好耐,呢日經過咁啱有一枱空缺,即刻入去試下😆餐廳門口嘅玩味霓虹燈好醒神,裏面裝修都好有格調,難怪吸引到咁多人嚟打卡啦🤣🥚薯泥起司松露蛋餅 ($78)好有飽腹感既蛋餅,個人認為蛋餅應該要有返應有既蛋味,可惜呢款蛋餅嘅用料完全蓋過咗蛋味,🥔薯泥同🧀起司多到爆炸😂會令人有一種食到一半會好膩既感覺,松露醬亦都唔係好夾,而且佢既餅皮比較厚身,過於煙韌,不太推薦🍜豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵 (寬粉絲) ($158)麵底有刀削麵同寬粉絲,經店員推介揀咗寬粉絲,滑溜溜好掛湯,不過湯底🥛豆乳味比較淡,略嫌無味,中意濃湯既朋友未必岩🥲豬軟骨就幾好食,肉質幾好咬,而且食到軟骨個種啫喱感🙈🐖溏心蛋滷肉飯 ($55)呢個滷肉飯令我搵返喺台灣既感覺,滷肉好香好入味,肥瘦均勻🥚溏心蛋亦唔錯,而且有飯香,不過呢個份量略嫌性價比不足總結:嚟之前見到太多好評令我期望太高,搞到有啲失望🥲整體呢度食物定價都比較進取 (😂可能係因為中環啦),但食物質素一般,性價比不高,無想像中咁驚艷…裝修係幾有特色嘅,不過試一次就夠了

🥚薯泥起司松露蛋餅 ($78)
薯泥起司松露蛋餅

🍜豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵 (寬粉絲) ($158)
豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵
豬軟骨鯊魚骨豆乳湯麵

🐖溏心蛋滷肉飯 ($55)
溏心蛋滷肉飯

溏心蛋滷肉飯
  • 溏心蛋魯肉飯
2022-03-06 178 瀏覽
疫情下,都想搵好食的東西。知道過去本店要排隊,很多人而在疫情下就變冷清了-看了餐牌,選了最飽肚的牛肉麵而我也很想一嚐芋泥乒乓球🏓️炸地瓜薯條-炸地瓜薯條炸得很新鮮,營養度好高而外翠內軟,味道好好-芋泥乒乓球🏓️以球拍上碟,極具玩味味道有創意,十分有驚喜芋泥份量良好-牛肉麵 一人一碗麵份量適中牛肉不硬口味精少感覺好健康兩個人食了$452,有加一服務費
疫情下,都想搵好食的東西。
知道過去本店要排隊,很多人
而在疫情下就變冷清了
看了餐牌,選了最飽肚的牛肉麵

而我也很想一嚐芋泥乒乓球🏓️
炸地瓜薯條
炸地瓜薯條

炸得很新鮮,營養度好高
而外翠內軟,味道好好

芋泥乒乓球🏓️
以球拍上碟,極具玩味
味道有創意,十分有驚喜
芋泥份量良好

牛肉麵 一人一碗
麵份量適中
牛肉不硬口
味精少
感覺好健康

兩個人食了$452,有加一服務費
2022-03-02 3190 瀏覽
疫情之下,要珍惜每一次出街食嘢嘅機會,今日就去咗擺花街嘅Check-in Taipei,食吓台灣嘢懷緬下曾經有得去旅行嘅時光。先來係前菜牛汁鹵蘭花干,其實即係豆腐乾,一放低嘅時候就聞到好香椒鹽味,食落有啲似三哥糊辣湯底,作為前菜非常開胃。主菜我哋叫咗招牌牛肉麵同黑蒜牛肉麵,各有特色。招牌牛肉麵本身已經有好濃嘅牛肉湯底,仲有流心蛋、蟲草花乾同好彈牙嘅硬豆腐做配菜。黑蒜牛肉麵則另有一番風味,黑蒜香到隔住兩個口罩都聞到,食落更為惹味,我哋都揀咗刀削麵,麵身偏軟,加埋秘製辣牛油,口感就更加香滑。未食早餐有啲肚餓,所以我哋加咗薯泥起司松露蛋餅,蛋餅加咗薯仔之後,食落去更加厚實飽肚,配合黑松露香味令人非常滿足。飲品方面,我本身想叫杯苦瓜汁排下毒,但係又驚太苦,所以最後揀咗鳳梨果肉苦瓜汁,苦得嚟有少少酸甜鮮果味。朋友就叫咗黑糖薑母茶,薑味好濃好辣,佢哋可以減半糖,令到飲品更加健康。見到餐廳仲有好多特色嘅cocktail,希望開返晚市嘅時候有機會試啦

牛汁鹵蘭花干

黑蒜牛肉麵
鳳梨果肉苦瓜汁
黑糖薑母茶
2022-02-28 129 瀏覽
呢間餐廳開咗好多年我竟然第一次去😝糖心蛋滷肉飯 $55食台灣嘢我每次一定會食滷肉飯呢度嘅滷肉飯都幾大碗!一個女仔食會飽左XD
好鍾意佢嘅滷肉肥瘦比例剛好! 肉質嫩滑, 入味又多汁! 高質!流心糖心蛋好味~撈飯食好正!黑蒜牛肉麵$118可揀刀削麵或者寛粉絲~ 店員話刀削麵比較煙韌,所以我就揀左刀削麵!好喜歡佢的麵質, 軟硬適中,比起平時嘅刀削麵, 更有嚼口同埋Q彈, 幾煙韌!配埋黑蒜油牛骨湯底好香~ 牛腱肉份量唔少~肥熟均勻~好軟腍滑嫩,好入味,牛肉味濃👍 好好食!豆腐是比較彈牙, 仲有炸蟲草花則增添口感鹹蛋黃芋泥乒乓球$72用乒乓球拍形木盤盛載,每粒都灑上紫薯粉和蛋黃醬,顯得幾精緻~外層炸過,入面的芋泥包住少少鹹蛋黃~芋泥口感軟糯,但波波無乜鹹蛋黃味有啲失望~幾飽肚的一個小食~最後叫左最想試的奶奶麻糬(OREO味)$85呢個係同平時食果種煙韌軟糯的唔同~佢係台灣幾年前好hit嘅淡水名物! 係用鮮牛奶做的~比較軟身/稀/一pat野咁~延展度高~口感濕潤棉滑~軟綿綿~麻糬味道唔係好甜~甜味主要來自Oreo碎~攪均後用筷子夾來食~好特別的體驗!
呢間餐廳開咗好多年
我竟然第一次去😝
糖心蛋滷肉飯 $55
食台灣嘢我每次一定會食滷肉飯
呢度嘅滷肉飯都幾大碗!一個女仔食會飽左XD

黑蒜牛肉麵$118
配埋黑蒜油牛骨湯底好香~

豆腐是比較彈牙, 仲有炸蟲草花則增添口感

鹹蛋黃芋泥乒乓球$72

外層炸過,入面的芋泥包住少少鹹蛋黃~
芋泥口感軟糯,但波波無乜鹹蛋黃味有啲失望~
幾飽肚的一個小食~

最後叫左最想試的奶奶麻糬(OREO味)$85

攪均後用筷子夾來食~好特別的體驗!
2022-02-19 106 瀏覽
🐽沙茶豬軟骨大碗飯 $88豬軟骨有5大舊燜得恰到好處 軟腍得嚟仲有少少軟骨沙茶醬鹹鹹甜甜好惹味旁邊有啲玉米 酸菜同埋少少A菜珍珠米每粒都圓碌碌脹卜卜可惜質地偏濕 口感扣咗啲分。🐔招牌鹽酥雞大碗飯+滷肉 $92鹽酥雞比起單點細少少 但都有6舊炸皮唔厚而且好酥脆 帶微微鹹味旁邊配菜同上面嗰款一樣另加嘅魯肉份量撈飯對重口味人士嚟講啱啱好  每條都係半肥膏半肉 朋友覺得肉香同油香好平衡
沙茶豬軟骨大碗飯
🐽沙茶豬軟骨大碗飯 $88
豬軟骨有5大舊
燜得恰到好處 軟腍得嚟仲有少少軟骨
沙茶醬鹹鹹甜甜好惹味
旁邊有啲玉米 酸菜同埋少少A菜
珍珠米每粒都圓碌碌脹卜卜
可惜質地偏濕 口感扣咗啲分。

招牌鹽酥雞大碗飯
每條都係半肥膏半肉 朋友覺得肉香同油香好平衡
沙茶豬軟骨大碗飯
招牌鹽酥雞大碗飯
2022-02-17 143 瀏覽
每次經過門口都見到好多人排隊,今日放假就同朋友一齊去排隊食台灣菜 每次去食台灣菜都一定叫番碟甜不辣,今次呢款【明太子甜不辣 $68】有少少唔同,煎過嘅魚餅更煙韌香脆,再加埋明太子醬,令味道更加惹味 當然要叫番碗【溏心蛋魯肉飯 $55】肥瘦均勻嘅滷肉鋪滿曬喺飯上面,滷肉軟滑多汁,撈埋啲飯一齊食真係好正;配埋3片黃蘿蔔同埋半隻糖心蛋 另外叫咗碟【魯肉伴台灣A菜 $75】鋪滿肥瘦均勻香口滷肉,滷肉汁撈埋啲菜好好食,台灣A菜咬落仲清脆爽口,鮮甜回甘 畀個紫色嘅外表吸引住,靚到要打卡【髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅 $85】蛋餅皮層次豐富,咬落酥脆,蛋餅上面鋪滿鹹蛋黃碎及煉奶,蛋餅內裡塞滿滿滿芋泥蓉,味道唔甜,香芋味好出 冬天飲番杯暖笠笠嘅【鮮薑汁撞奶 $55 (熱)】飲完個胃好舒服,味道仲唔甜, 薑味濃郁,奶又滑,真係又香又好飲;朋友就叫咗杯【冬瓜茶鮮奶 $48 (凍)】味道甜甜,奶味濃郁,冬瓜茶加鮮奶,口感香滑 Check-In Taipei中環蘇豪荷李活道27號地舖

Check-In Taipei
中環蘇豪荷李活道27號地舖
2022-02-15
$212.5 (午餐)
  • 明太子甜不辣
  • 魯肉伴台灣A菜
  • 溏心蛋魯肉飯
  • 髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
有係中環返工的朋友勁推佢哋的台式cocktail, 而家冇左晚市,唯有早少少tea time 黎試。招牌牛肉面-湯頭有藥材味但不會太過,絕對不油膩-刀削麵好Q彈!是姐歡喜的咬口-牛肉係厚厚的,好淋滑髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅-姐是芋泥控!芋泥好甜,唔係死甜係有芋頭味的香甜-大量鹹蛋黃碎夾埋芋泥鹹鹹香香甜甜咁明太子甜不辣-魚糕炸粉不會太厚,口感Q彈-明太子醬大量係面,作為佐酒小食一流奶茶妹妹,醉了-非常有驚喜!見到cocktail menu 已經覺得好吸引-earl grey 再加vodka and Bailey, 茶味不會被酒味cover 哂,仲有bubble, exactly 係飲緊有酒味的bubble tea,女生一定大愛!

招牌牛肉面
-湯頭有藥材味但不會太過,絕對不油膩
-刀削麵好Q彈!是姐歡喜的咬口
-牛肉係厚厚的,好淋滑

髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
-姐是芋泥控!芋泥好甜,唔係死甜係有芋頭味的香甜
-大量鹹蛋黃碎夾埋芋泥鹹鹹香香甜甜咁
髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅

明太子甜不辣
-魚糕炸粉不會太厚,口感Q彈
-明太子醬大量係面,作為佐酒小食一流
明太子甜不辣

奶茶妹妹,醉了