兩個人一個人叫咗1.蔥爆牛肉麵 ⭐️⭐️2.黑蒜牛肉麵⭐️3.芋泥紫薯卷⭐️⭐️⭐️4.芋圓控⭐️個麵兩個都勁難食,試咗刀削麵、寬粉。個黑蒜牛肉麵咸到癲咗,一大羹白蒜再落多一大堆黑蒜油陪個寬粉個質地好似粉絲,終於咸到咩都feel唔到 好咸🤢🤢🤢另一個麵正常,個牛有啲騷味但刀削麵好食好多。紫薯卷小小暖 咸度適中 可以一試 打卡正第一次食到芋圓可以咁難食 無咬口 太軟 下面個冰粉酸酸地 唯獨值得一提有個桂花啫喱不錯吃 幾香 🌚我唔知自己食左咩 失望 佢點解咁高分🤦🏼‍♀️
兩個人一個人叫咗
1.蔥爆牛肉麵 ⭐️⭐️
2.黑蒜牛肉麵⭐️
3.芋泥紫薯卷⭐️⭐️⭐️
4.芋圓控⭐️

個麵兩個都勁難食,試咗刀削麵、寬粉。

另一個麵正常,個牛有啲騷味但刀削麵好食好多。

紫薯卷小小暖 咸度適中 可以一試 打卡正

🌚我唔知自己食左咩 失望 佢點解咁高分🤦🏼‍♀️

2022-09-19 707 瀏覽
試過坊間唔少台灣牛肉麵,呢間人氣餐廳成日大排長龍,一於去試下佢地既牛肉麵😳🔸黑蒜牛肉麵🔸湯底比一般牛肉麵深色,入口好香濃既黑蒜味~超正🤤刀削麵條好有咬口,煙韌度保持得好好,食到尾都唔會淋晒👍🔸招牌牛肉麵🔸純牛骨熬製既湯底,係未加入店舖特製既辣牛油前,個湯係清而帶甜味😋半筋半肉既厚切牛肉好冧好入味,其他配料如蟲草花等,雖然唔係正宗台灣牛肉麵常見既,但創新既配搭都幾夾個湯底😳🔸珍珠奶茶、蜂蜜綠茶🔸店內設有人均最低消費$150,怕再叫小食會食唔晒,所以每人加左杯野飲🧋珍珠奶茶既茶底有驚喜,飲得出茶白,可惜珍珠煮既時間爭左d,口感略硬左少少~🍯蜂蜜綠茶唔錯,食完濃味既牛肉麵換個清爽感~算係價格幾進取既台灣牛肉麵,性價比爭少少,不過勝在質素都唔錯😋

🔸黑蒜牛肉麵🔸

🔸招牌牛肉麵🔸

🔸珍珠奶茶、蜂蜜綠茶🔸

🍯蜂蜜綠茶唔錯,食完濃味既牛肉麵換個清爽感~

2022-09-17 536 瀏覽
這一間台北棧的食物味道極之一般,收費昂貴,兩碗普麵收$300. 店內裝修非常普通,毫無特色,茶餐廳格局,bar 櫈款式非常笨拙,從未見過咁醜樣嘅巴櫈,絕對唔會再幫襯。唯一可取之處就係地點,餐廳位於荷李活道與奧卑利街交界。
2022-09-17
2022-08-18 1609 瀏覽
📸 @checkintaipeihk lunchtime經過見到無人即刻衝去試原來checkin Taipei係無lunch set餐廳位置比較少而逼直頭可以聽到隔離枱講咩🤣🍴招牌牛肉麵 $108💛7.5/10湯頭幾清 食完唔會話好口渴枱面仲放咗秘製辣牛油可以用黎提鮮麵底可選刀削麵/寬粉絲今次朋友揀咗刀削麵都叫做入味不過個人覺得份量偏少🍴薯泥起司松露蛋餅 $78💛7/10份量超多🤩 仲飽過食碗麵平時食蛋餅多數係夾肉鬆今次夾薯泥 口感麻麻 食落一pat咁而且調味好淡完全只靠淋上面既松露醬食頭兩件都仲覺得好好食越食越覺得麻麻地🍴Oreo奶奶麻糬 $85💛8/10初嘗鮮奶麻糬原來真係好好食麻糬煙煙韌韌又雪凍咗再撈上oreo碎唔會太甜太膩呢款真係Must Try😍地址:中環蘇豪荷李活道27號地鋪尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖#wwh食勻中環#wwh食勻尖沙咀#wwh_台灣菜
📸 @checkintaipeihk

#wwh食勻尖沙咀
#wwh_台灣菜
  • 奶奶麻糬
2022-07-11 2135 瀏覽
收工經過soho見到呢間之前好多人介紹嘅餐廳就入去試試。原來呢度係scan QR code落單, 環境比較幾舒服, 氣氛唔錯~⭐️爆蔥牛肉麵有刀削麵or粉絲可以選擇, 我就揀左刀削麵湯底超超超濃郁,  仲有陣濃濃藥材味道, 啱晒我"濃味人"~ 我覺得個湯底好似永X牛肉麵, 好有台灣風味, 搞到我好鬼掛住, 好想去台灣呀!!!!而牛肉應該都係選用牛𦟌,好入味同埋好淋, 配埋魚片, 糖心蛋, 蟲草花, 爆多蔥~ 一個字 '正'⭐️糖心蛋滷肉飯個個都話, 滷肉肥瘦適中........ 我想講, 又真係喎 XD 醬汁份量一般, 而飯嘅份量都OK 喇, 整體不過不失. 唔太突出⭐️髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅試伏專員, 完全比個名吸引左!蛋餅入面有超多芋泥, 超飽肚好在芋泥唔算太甜, 但就冇乜煉奶味& 鹹蛋黃. 都係果句.. 呢D 其實最好就係落多多多煉奶味& 鹹蛋黃先至好味最終想講一句, 個蛋餅真係唔知算甜定咸點... 整體係好味呀~ 不過一分錢, 一分貨, 未去到高CP值下次再來好希望試埋 "OREO 奶奶麻糬" 同 “Tea-ramisu"

⭐️爆蔥牛肉麵
有刀削麵or粉絲可以選擇, 我就揀左刀削麵
一個字 '正'

⭐️糖心蛋滷肉飯

⭐️髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
試伏專員, 完全比個名吸引左!蛋餅入面有超多芋泥, 超飽肚
最終想講一句, 個蛋餅真係唔知算甜定咸點...

整體係好味呀~ 不過一分錢, 一分貨, 未去到高CP值
爆蔥牛肉麵
溏心蛋滷肉飯
髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅
2022-07-05
爆蔥牛肉麵
溏心蛋滷肉飯
  • 招牌牛肉麵
2022-07-08 1252 瀏覽
次次同朋友去中環,諗食咩時都會推介依間人氣打卡台式料理,主打新派台灣菜,創意台式蛋餅、仿照台北「林東芳」嘅牛肉麵等都係必試推介,掛住台灣嘅味道就要去試試喇!黑蒜牛肉麵牛肉麵上有一大羹蒜泥,湯底蒜香極濃,啱晒鍾意食蒜味嘅人。麵底可選粉絲、寬粉等,吸收咗香濃湯頭非常入味。薯泥起司松露蛋餅軟糯蛋餅包裹上香滑薯泥同濃郁芝士內餡,擠上松露醬調味,味道鹹香帶甜,層次豐富。Oreo奶奶麻糬鮮奶麻糬採用木薯粉、牛奶同煉奶製作,口感煙韌軟糯,Oreo控必食!

黑蒜牛肉麵

薯泥起司松露蛋餅

Oreo奶奶麻糬
2022-07-08 858 瀏覽
經過左呢間餐廳好多次,加左入想試既列表好耐,終於有時間去試,特登揀2點冇乜人先去。叫左個酸辣牛肉麵,酸味就食唔出,辣味都係得少少,可能我食開濃味,所以覺得唔夠味,不過佢加入左蟲草花,增加左口感幾好,牛肉相當稔入味,飲左好多湯都冇覺得口喝。另外再叫左明太子甜不辣,好味,不過其實我唔係好知咩係甜不辣😅外賣左個伯爵茶芋圓,試左一粒伯爵茶啫喱粒,唔識欣賞,揀曬出嚟淨係食其他,下次唔會再嗌。提提大家佢地只收現金

提提大家佢地只收現金

酸辣牛肉麵
明太子甜不辣
2022-07-07
酸辣牛肉麵
明太子甜不辣
2022-07-08 432 瀏覽
呢一間台式餐廳嘅菜式真係非常之吸引🤩個人最鍾意係佢哋個髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅❣️芋泥清甜綿密~加埋外層嘅鹹蛋黃同紫薯粉 味道層次感好豐富🤤🤤最特別係個蛋餅皮係用咗鴨蛋嚟做!!
2022-06-28 329 瀏覽
牛肉麵十分美味👍🏻👍🏻芋圓有創意,很喜歡伯爵茶Jelly 的味道!雖然帶點苦味,但又清香撲鼻😋,實在難忘!服務員很细心,態度親切👍🏻👍🏻可惜這兩次去冷氣壞了,要等維修好再去吧!
牛肉麵十分美味👍🏻👍🏻
芋圓有創意,很喜歡伯爵茶Jelly 的味道!
雖然帶點苦味,但又清香撲鼻😋,實在難忘!
服務員很细心,態度親切👍🏻👍🏻
可惜這兩次去冷氣壞了,要等維修好再去吧!
2022-06-27
2022-06-27 305 瀏覽
呢間台灣餐廳🍴最吸引到我就係佢哋一系列嘅fusion台式甜品🍮最鍾意就係手工鳳梨酥麻薯蛋撻💕完美地將港式蛋撻同台式嘅鳳梨酥結合🥧🍍食落酸酸甜甜 再加埋軟糯嘅麻薯 口感味道都好豐富!
2022-06-27 313 瀏覽
舖頭入面嘅霓虹燈一直都深受歡迎但食物就真係中大伏見近期開咗新分店再次俾人吹捧 忍唔住出個負評po略盡綿力 警惕大家🤧🍴黑蒜牛肉麵 HKD $118刀削麵幾好咬彈牙 牛肉都幾厚 不過就比較嚡同韌湯底較水但勁重味精 似公仔麵湯包feel 鹹到逼你叫飲品隻蛋熟到可以叫佢做烚蛋重點係!!!等咗半個鐘 但係竟然得到碗唔熱嘅麵🫠推薦度:2/10🍴薯泥起司黑松露蛋餅 HKD $78薯泥令到蛋餅皮軟patpat 比較難完整夾起所有材料係各自放喺度 完全無融合嘅感覺成嚿嘢得原味薯泥嘅味道 仲要唔係特別綿淡到懷疑味覺😑 說好的芝士呢?黑松露呢?推薦度:3/10🍴明太子甜不辣 HKD $68MENU聲稱係推介 但仍然係一個伏!甜不辣偏近熊井日式魚餅味道 口感淋 唔煙韌又唔彈牙喺面頭唧咗現成嘅明太子醬 叫做無咁dry 但味道上就無太大提升喇😕推薦度:3/10🍴黑芝麻奶奶麻糬 HKD $75餐廳招牌 可以揀芝麻 花生或者oreo沾粉麻糬強調只用鮮奶製作 唔加糯米粉同奶精所以麻糬甜味自然 做到拉絲效度麻糬相對軟身 容易攤開沾粉 無糯米糍咁實心彈牙算係為今餐加番少少分🫠推薦度:7/10註:-設加一服務費-人
舖頭入面嘅霓虹燈一直都深受歡迎

🍴薯泥起司黑松露蛋餅 HKD $78
薯泥令到蛋餅皮軟patpat 比較難完整夾起
所有材料係各自放喺度 完全無融合嘅感覺
成嚿嘢得原味薯泥嘅味道 仲要唔係特別綿
淡到懷疑味覺😑 說好的芝士呢?黑松露呢?
薯泥起司黑松露蛋餅

推薦度:3/10

🍴明太子甜不辣 HKD $68
MENU聲稱係推介 但仍然係一個伏!
甜不辣偏近熊井日式魚餅味道 口感淋 唔煙韌又唔彈牙

-設加一服務費
-人均最低消費$150
📍CHECK IN TAIPEI 臺北棧
地址:中環蘇豪荷李活道27號地舖
交通:香港站C出口/中環站D2出口(較遠)
分店:尖沙咀海港城
2022-06-17 316 瀏覽
芭樂苦瓜汁 $58好fresh呀!唔洗驚太苦,飲落去啱啱好!主要係芭樂味,帶淡淡苦瓜味。招牌牛肉麵 $108聞落好香,仲放左啲炸蟲草花鋪面。刀削麵煙煙刃刃,唔會太淋。粒蛋都煮得剛剛好,牛肉又煮得好淋好入味,超讃!薯泥芝士松露蛋餅 $78呢個有啲膩呀。。本身好食嘅,但感覺薯泥太多啦,又有薯泥又有薯仔粒,塞滿成個口。。
2022-06-15 219 瀏覽
之前見過好多人介紹呢間餐廳 所以就一於去試吓 唔知好唔好食呢😚👅招牌牛肉麵 $108呢個味道都唔錯 湯底有少少藥材味 牛肉幾軟腍😋佢亦都用咗粗麵 咬落煙韌有彈性 不過份量就比較少 男人食應該唔係好夠飽🙈👅糖心蛋滷肉飯 $55佢嘅滷肉肥瘦適中 同埋都幾多醬汁 亦都唔會偏鹹😛飯嘅份量都充足嘅 整體不過不失🤓👅手繪雙色鹽酥雞 $88佢嘅鹽酥雞都幾大粒 雞唔乾 仲有少少肉汁🥰佢配左柚子醬同埋黑松露醬 黑松露味都算突出 整體唔錯😝不過如果鹽酥雞再香脆一啲會更好總括嚟講 呢間餐廳嘅食物味道都唔錯😗不過價錢偏貴 性價比唔高 中環嘅台灣菜可能有更好嘅選擇🤔😋 好味:7.68/10🤑 價錢:6.30/10🤗 服務:7.56/10😝 環境:7.65/10😚 衞生:7.87/10🤩 整體:7.01/10

👅招牌牛肉麵 $108

😝 環境:7.65/10
😚 衞生:7.87/10
🤩 整體:7.01/10
2022-06-13 163 瀏覽
呢間台式餐廳嘅甜品真係超吸引!最鍾意就係佢哋個手工鳳梨酥麻薯蛋撻😍係將台灣嘅鳳梨酥🍍再配埋港式蛋撻!又真係幾夾喎💕清甜嘅鳳梨 再加埋埋軟滑嘅蛋漿同煙韌麻糬 配埋個牛油酥皮🧈口感一流!
因為都知呢間餐廳好出名,所以星期六特登好早就出去,未到12點已經去到😂喺附近兜個圈夠鐘就入去,好彩唔洗排隊👍🏻·1️⃣手繪雙色鹽酥雞($88)鹽酥雞大大件,炸粉唔會太厚,肉質唔乾唔鞋,想味道特別啲可以點下伴碟嘅醬😂我都幾鍾意點黑松露醬😆·2️⃣髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅($85)薄薄嘅蛋餅包住軟綿綿嘅芋泥,芋泥係超級香同軟滑😍紫色嘅應該係紫薯粉,上面仲灑左唔少鹹蛋黃碎,幾特別嘅配搭🤤·3️⃣招牌牛肉麵($108)牛肉其實係牛𦟌,切得都幾厚,好入味好淋,刀削麵底,麵質好彈牙,不過份量有啲少,兩個人share食嘅話每人都係得幾條🙂·4️⃣伯爵茶凍QQ芋圓($68)比海港城店少左仙草底,但呢度平$20😂份量都算多,芋圓同珍珠同煙煙韌韌,伯爵茶凍好濃茶味😗·5️⃣經典珍珠奶茶($48)茶味夠,唔會太甜,我同A先生一人叫左一杯,好大杯我飲唔晒😂·本身想叫奶奶麻糬,但竟然職員話咁早未有住,要兩點半先有😭😭😭我就係衝住呢碟麻糬而黎😢仲要特登早咁多出去🥺價錢黎講,中環店比海港誠店會貼地少少,不過麵類都係偏貴~
1️⃣手繪雙色鹽酥雞($88)
2️⃣髒髒芋泥鹹蛋黃蛋餅($85)
3️⃣招牌牛肉麵($108)
4️⃣伯爵茶凍QQ芋圓($68)
5️⃣經典珍珠奶茶($48)
茶味夠,唔會太甜,我同A先生一人叫左一杯,好大杯我飲唔晒😂