2024-02-28 238 瀏覽
聚豐燒鵝小廚元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖沙嗲金菇肥牛煲$88。肥美的牛肉和新鮮的金菇作為主要材料,配上香辣的沙嗲醬汁,濃郁的口味,牛肉的口感嫩滑多汁,金菇的鮮香與醬汁的辣味相互輝映,讓人食指大動。豬油渣炒麵$88。這道炒麵的特色在於使用了豬油渣,讓整道菜增添了獨特的香脆口感。麵條煮得剛好,彈牙又有嚼勁,搭配上豬油渣的香氣,香滑不油膩。涼拌海蜇$78。以鮮嫩海蜇為主角,加入了蒜蓉、辣椒和香菜等調料,味道鮮美爽口。海蜇的口感彈牙,加上調料的提味,清爽又開胃。金沙九肚魚$98。這道菜以鮮嫩的九肚魚為主角,裹上金黃酥脆的外皮,口感香脆多汁。魚肉鮮嫩細膩,搭配上蛋黃的香氣和獨特的口感,送白飯食一流。五花解毒茶$23。口感清爽,帶有淡淡的草本香氣。#聚豐燒鵝小廚 #元朗美食 #沙嗲金菇肥牛煲 #豬油渣炒麵 #涼拌海蜇 #金沙九肚魚 #五花解毒茶 #foodie #instafood #foodreview #delicious #hk#yuenlong

聚豐燒鵝小廚
元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖

涼拌海蜇$78。

五花解毒茶$23。口感清爽,帶有淡淡的草本香氣。

2024-02-27
2024-02-03 365 瀏覽
元朗一向給人都可以說是美食滿天下,而且,小店特別多,不少更是卧虎藏龍、出品高質的,而今次所試的「聚豐燒鵝小廚」,也是一家具質素的燒味小廚飯店。店內環境如大多數茶餐廳般,兩邊有四人卡位,中間是一些六人圓枱,很適合一家大小來晚飯,最重要是衛生乾淨。雖然燒味是主力,但亦有很多其他選擇,如湯飯、粉麵、碟頭飯……等等。我們都選了燒味飯,雖然寫明只包餐飲,但侍應非常窩心,更送上是日靚湯給我們,這天的靚湯是「冬瓜蒠米煲豬骨湯」,大大碗夠火喉,天氣涼涼的,有碗熱湯下眶感覺特別舒服。燒味飯可以雙拼,只需多加$5,這個叉燒加沙薑雞的「雙拼燒味飯」($55),叉燒肥瘦剛好,又有少少燶邊位,調味富蜜香,肉質鬆化,實在好味;而沙薑雞亦很不錯,雞肉十分嫩滑,吃得出不是雪藏貨,又充滿沙薑香味,真好吃!另一碟是「燒鵝四寶飯」($68),四寶有燒鵝、油雞、叉燒及鹹蛋,餸料的份量十分之多。名爐古法燒鵝王果然不是浪得虛名,燒鵝皮薄香脆,肉嫩細嫩,且油潤甘香;豉油雞很入味,散發陣陣酥厚的豉油香氣,加上叉燒及鹹蛋,實在是叫人大滿足。餐飲的凍檸茶(+$3)及熱奶茶,對比其他茶餐廳是絕不失禮,重點是茶底出色,令到不論是檸茶,還是奶
,天氣涼涼的,有碗熱湯下眶感覺特別舒服。
冬瓜蒠米煲豬骨湯
雙拼燒味飯
燒鵝四寶飯
餐飲的凍檸茶(+$3)及熱奶茶,對比其他茶餐廳是絕不失禮,重點是茶底出色,令到不論是檸茶,還是奶茶都好喝。
凍檸茶及熱奶茶
下次再來,就要試試他們的小炒,因為之後再細閱他人的食評,其小炒亦是風評不俗,值得再來光顧的小店
雙拼燒味飯
燒鵝四寶飯
2024-02-16 97 瀏覽
豐燒鵝小廚 (元朗)元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖燒鵝下庄鵝皮脆肉嫩,色澤金黃,吃起來口感極佳。肉質鮮嫩多汁,搭配上醬汁更加美味。燒鵝下庄的燒鵝絕對是一道值得推薦的美食。雙層豆腐椒鹽味豆腐層次分明,口感綿密。椒鹽調味使得豆腐更加香脆,吃起來十分開胃。海皇炒粉絲煲粉絲吸收了豐富的湯汁,口感綿密。配料有各種海鮮,如蝦、魷魚🦑味道鮮美。整體而言,這道海皇炒粉絲煲豐富而滿足。紅豆冰非常適合解暑。紅豆煮得軟爛,帶有淡淡的甜味,配上冰涼的冰品,非常清涼可口。
豐燒鵝小廚 (元朗)

雙層豆腐椒鹽味

海皇炒粉絲煲

2024-02-02 107 瀏覽
元朗真係好多好嘢食☺️今日去咗間地道小炒👍🏻地點方便🪄就喺朗屏站附近朗晴邨👥多數都係做街坊生意,所以價錢親民,小炒又有鑊氣🪱金沙白蟮 $148黃金鹹蛋黃流沙白鱔,非常彈牙爽口🍤黑松露香檳脆蝦球 $118呢度菜比較特別,用沙律醬炸脆蝦球,鋪上黑松露,用薯片來承托,一件件很特別🫕魚香茄子煲 $88茄子熱辣辣,魚香噴噴,份量十足🥩黑椒牛仔骨煲 $108食香味俱全,一個煲大概有六至七件牛仔骨日飯$12🌟夜市人多,要等位

🪱金沙白蟮 $148
黃金鹹蛋黃流沙白鱔,非常彈牙爽口

🍤黑松露香檳脆蝦球 $118

🫕魚香茄子煲 $88
茄子熱辣辣,魚香噴噴,份量十足

🥩黑椒牛仔骨煲 $108
食香味俱全,一個煲大概有六至七件牛仔骨

日飯$12
🌟夜市人多,要等位
2024-02-02
講到A爸嘅飯堂,當然係A媽廚房啦!但有啲嘢屋企真係難整啲,例如燒鵝、燒臘同煲仔菜,呢啲花功夫嘅菜式又真係出街食會方便啲,所以元朗嘅聚豐燒鵝小廚就成為A爸嘅名人飯堂,佢嘅推介認證當然係皮香肉嫩嘅燒鵝啦!姬松茸螺片燉老雞湯一餐飯裏面,A爸可以無甜品,但就唔可以無湯。呢個姬松茸螺片燉老雞湯相當足料,所以味道十分清甜,螺片又香又有口感。燒鵝下庄元朗聚豐燒鵝小廚嘅名物,當然係燒鵝啦!燒鵝皮充滿光澤,一咬落會發出咔嚓聲,烤得相當香脆。而鵝肉方面,好多嚿都係連住少少肥膏,皮脆肉嫩又帶有鵝油香,果然係鎮店之寶。豬膶滑雞煲元朗聚豐燒鵝小廚嘅煲仔菜都唔可以忽視,每個煲上枱都夠晒熱辣辣。而呢個豬潤雞煲都做得相當有水準,每嚿雞件都微微走左油,保持肉汁。軟稔豬膶吸收左雞汁同蔥頭芹菜等配菜嘅味道,相當惹味。魚香茄子煲魚香茄子煲算係送飯首選,茄子炆得夠淋之餘,仲非常入味,加上帶有咸香嘅鹹魚碎,嗌多兩碗飯都仲得呀!

姬松茸螺片燉老雞湯

燒鵝下庄

豬膶滑雞煲

魚香茄子煲
2024-01-23
2024-01-28 64 瀏覽
今日天氣凍凍哋唔想煮飯,就去附近行吓順便食埋飯。發現了這間餐廳,佢哋麻雀雖小,但係五臟俱全。有火鍋,燒味同埋小菜食,而且重有好多人食緊👍🏻我哋選擇了坐店舖內,因為鋪外有啲凍。但好多人坐痁外,因為佢哋打邊爐,唔覺凍😂😂見到隔離枱啲小菜都好精美,所以我同屋企人決定食小菜,應該唔會差😊鹹蛋蒸肉餅 - 呢個餸看似簡單,實則好考功夫。要煮到肉餅剛好熟透,保持肉質鮮嫩,好難的。但佢哋做到,加上豉油唔太鹹,真係好好味😋乾煸四季豆 - 四季豆加上辣汁去炒,辣度適中,可以為身體驅走寒氣,越食越開胃。例牌燒鵝 - 好大碟,好抵食。燒鵝外皮香脆多汁,肉質一啲都唔韌,加上酸梅醬,太美味了,呢個價錢,真係超值👍🏻下次如果唔想煮飯,真係可以再去呢到食飯,矲金錢平,質素高,正呀!

2024-01-26
2024-01-26 54 瀏覽
最近天氣開始凍,夜晚想同屋企人食啲熱辣辣嘅鑊氣小菜🥸 近近地去咗朗屏附近食晚餐,小菜份量超級慷慨,價錢合理,最後食唔晒要打包拎走🙈 豉汁蒸䱽魚 $118有大量豆豉撈魚肉同白飯,相當入味!魚肉蒸得啱啱好,口感不錯。蜜盞薯仔牛柳粒 $128甜甜地勁開胃,牛柳粒有嚼勁但完全唔乾柴。薯仔做到外脆內軟,不過略嫌太大件,如果係一口size就更好。鯪魚赤小豆粉葛燉脊骨湯 $45冬天飲老火湯真係好暖胃!冰梅芝麻骨 $108甜甜酸酸嘅梅汁,可以滿足我妹骨既願望。海皇雜菜煲 $88輕口味之味,呢個絕對啱哂屋企人,湯汁以清甜味為主,除咗有大量蔬菜,仲有彈牙蝦肉同索哂味既粉絲🤤

豉汁蒸䱽魚 $118

蜜盞薯仔牛柳粒 $128

鯪魚赤小豆粉葛燉脊骨湯 $45
冬天飲老火湯真係好暖胃!

冰梅芝麻骨 $108
甜甜酸酸嘅梅汁,可以滿足我妹骨既願望。

海皇雜菜煲 $88
朗屏燒鵝王者今晚屋企冇煮飯,同屋企人去咗附近一間聚豐燒鵝小炒,招牌燒鵝、雞煲、羊腩煲。一入到去都見到爆場咁濟,一般都係街坊熟客幫襯,感受到滿滿嘅人情味燒鵝下庄$148一份大大碟燒鵝都係$148,香噴噴燒鵝腿,燒鵝味濃郁 ,肉質鮮嫩多汁,鹹甜味道恰到好處,叫得燒鵝絕對要叫個飯,燒鵝汁非常美味送飯一流黑椒牛仔煲$108一煲有6-7件牛仔骨,牛仔骨肉質嫩滑,爆炒夠鑊氣!枝竹羊腩客飯 配蠔油生菜 $78天氣凍冰冰,叫返一個枝竹羊腩飯嘆吓都係一個唔錯嘅選擇,爸爸見到佢哋個羊腩盒飯配埋油菜都係$78超級抵食✨羊肉相當大件而且厚身,入味之餘沒有羶味,再配上口感爽脆的馬蹄、枝竹、贈送的生菜等配料,非常惹味無花果海底椰雪梨湯$ 45試埋佢地家常靚湯,雪梨清心潤肺、止渴生津;海底椰清燥熱,非常健康有益📍 聚豐燒鵝小廚元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖
朗屏燒鵝王者

燒鵝下庄$148

黑椒牛仔煲$108
一煲有6-7件牛仔骨,牛仔骨肉質嫩滑,爆炒夠鑊氣!

枝竹羊腩客飯 配蠔油生菜 $78

無花果海底椰雪梨湯$ 45

📍 聚豐燒鵝小廚
2024-01-24 41 瀏覽
~📍 聚豐燒鵝小廚 (元朗)🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹燒鵝下庄 $148燒鵝非常出色,咬落啖啖肉又多汁,皮脆肉嫩🤤絕對唔會有柴嘅感覺,亦唔會覺得好肥😋自家製雙層豆腐 $108雙層豆腐做出嚟嘅視覺效果好靚,打卡一流😍食落味道都好好,好似一層玉子豆腐既感覺,都好有蛋香,我哋揀咗椒鹽非常香脆可口👍海皇炒粉絲煲 $88粉絲煲份量超級多🤣👍如果唔鍾意食飯嘅朋友可以叫呢個粉絲煲,仲會有啲魷魚同埋蝦做配料,夠晒香又多乾身🥰🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
~
📍 聚豐燒鵝小廚 (元朗)

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

燒鵝下庄 $148

自家製雙層豆腐 $108

海皇炒粉絲煲 $88

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

2024-01-23 39 瀏覽
可以說吃過最接地氣的燒臘,😙也是最好吃的燒鵝同四寶飯。環境親民,但是真的好好吃!而且量價實惠,🥰價格也是良心來著。四寶飯🍚叉燒,🥚咸蛋,豉油雞拼紅腸,量大豐富,雞很入味,而且香滑,🥬還有配菜真的超好吃,雞肉油潤又下飯。燒鵝 ,分上莊和下莊。🍗上莊較瘦下莊較肥(但有腿),可以根據個人喜好選擇。我要了四分之一下莊,🤩真的好久好久沒吃過那麼香的燒鵝了,汁水四溢脂香濃郁,肉質有嚼頭非常享受那種美味在口中爆開的感覺!🥳不一會兒一份就吃的乾乾淨淨。

元朗抵食下午茶茶餐廳|聚豐燒鵝小廚 與朋友3點3下午茶小聚片刻☕️茶餐廳首選必去吧!!😜呢到嘅下午茶2pm就開始😍仲好抵食添🍗炸雞髀配薯條🍟或沙律🥗即叫即炸🔥外皮香脆😚超香口加上經典波浪紋薯條😈邪惡呢!其中下午茶嘅燒味粉麵有好多選擇😉燒鵝、叉燒、油雞、燒腩、切雞等等…🤗大大碗🤩價錢大概$38-$42仲有一杯熱飲附送🍵聚豐燒鵝小廚 (元朗)📍元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖
元朗抵食下午茶茶餐廳|聚豐燒鵝小廚

與朋友3點3下午茶小聚片刻☕️
茶餐廳首選必去吧!!😜

呢到嘅下午茶2pm就開始😍仲好抵食添
🍗炸雞髀配薯條🍟或沙律🥗
即叫即炸🔥外皮香脆😚超香口
加上經典波浪紋薯條😈邪惡呢!

其中下午茶嘅燒味粉麵有好多選擇😉
燒鵝、叉燒、油雞、燒腩、切雞等等…🤗
大大碗🤩價錢大概$38-$42
仲有一杯熱飲附送🍵

聚豐燒鵝小廚 (元朗)
📍元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖
2024-01-12 56 瀏覽
聚豐惹味鮑魚炆雞煲 $198成煲裡面有四隻鮑魚同半隻清遠鷄,鮑魚大大隻又新鮮,咬落口煙煙韌韌,雞肉幾滑雞皮爽彈,夠晒入味,辣度溫和唔會好刺激,而且辣中帶甜,鮑魚、雞夠晒入味。例牌燒鵝$138望落去燒鵝皮下薄薄一層脂肪,入口食到陣陣鵝油香又唔會好肥膩,外皮燒到微脆,配埋自家調配燒鵝醬,味道層次更多,既令人食唔停口。XO醬炒萵筍 $88萵筍新鮮非常,望落去青翠,咬落口爽口,用惹味辣辣地既XO醬炒,更添加風味,餸白飯一流。
聚豐惹味鮑魚炆雞煲 $198

例牌燒鵝$138

XO醬炒萵筍 $88

2024-01-11 48 瀏覽
元朗抵食性價比高餐廳😳入到去職員已經好好招呼又會主動介紹餐牌嘅食物,非常有禮貌!同屋企人食咗幾個小菜好好食,份量好多食唔晒仲打包左。黑松露滑蛋蝦球非常之推介,因為佢哋嘅蛋真係整得好滑,大約半生熟狀態,用嚟送飯真係正。然後入邊嘅蝦好多好多,令我覺得餐廳好吸引嘅原因,食極都仲有蝦。沙嗲肥牛煲用嚟送飯正☺️沙嗲汁味道香,但係又唔會過分濃味,肥牛未算肥得好誇張,食多幾件都唔驚太肥,個底仲有好多粉絲,吸晒啲汁蒜蓉炒芥蘭叫返個菜平衡吓,芥蘭一向有咬口係我最鍾意嘅菜,佢哋都冇令我失望,蒜蓉味好香,鹽分控制得好好,唔係太鹹。

黑松露滑蛋蝦球

沙嗲肥牛煲

蒜蓉炒芥蘭
  • 黑松露滑蛋蝦球
2024-01-11 42 瀏覽
嘅世宙商場,靠近朗屏站,啲菜式都唔錯,有啲小菜、燒味同老火湯等,唔少人會嚟搵嘢食。椒鹽九肚魚 $98今次試咗佢嘅椒鹽九肚魚,啲魚皮香脆到爆,再加上椒鹽調味,味道真係有驚喜!啲九肚魚入面又鮮嫩,而且啲造型都好吸引。魚香茄子煲 $88最啱夜晚搵嘢食嘅大排檔必點,上嚟已經香氣四溢,啲茄子仲吸晒啲醬汁,食落滑嫩juicy啊!冰震脆脆菠蘿咕嚕肉 $118啱晒啱晒啱晒啲懶人,嚟個冰震脆脆菠蘿咕嚕肉!啲菠蘿咕嚕肉香濃熱辣,再配上冰涼感覺,真係鮮味十足,無啲骨,啱啱啱啱啱啱。姬松茸嫘片燉老雞湯 $48啱啱得48蚊,真係滿足滿足,完全無味精,係味道濃郁嘅老雞湯,係夜晚飲啲啱啱好

椒鹽九肚魚 $98

魚香茄子煲 $88

冰震脆脆菠蘿咕嚕肉 $118

姬松茸嫘片燉老雞湯 $48
2024-01-06 52 瀏覽
有時去d小店都能夠食道好出色既小菜!去探朋友就係佢樓下發現到呢間聚豐小廚!除左小菜都有雞鍋同火鍋!首先就叫左麻辣魚皮做小食,麻香味濃,口感爽脆,佐酒一流!金沙鮮魷都非常出色,首先係佢外皮唔會有一層厚厚既炸粉,全部都係咸蛋黃呀,而且鮮魷仲好嫩滑唔會韌仲發現到呢度有冰鎮咕嚕肉,外脆內軟啖啖肉,有時去酒樓都未必食到呢個質素,個底仲有菠蘿同哈密瓜另外都叫咗個胡椒豬肚雞湯飯,60幾蚊嚟講非常足料整體嚟講價錢唔貴,份量又足,下次真係要嚟試吓雞煲先
有時去d小店都能夠食道好出色既小菜!
去探朋友就係佢樓下發現到呢間聚豐小廚!
除左小菜都有雞鍋同火鍋

首先就叫左麻辣魚皮做小食,麻香味濃,口感爽脆,佐酒一流!

另外都叫咗個胡椒豬肚雞湯飯,60幾蚊嚟講非常足料

整體嚟講價錢唔貴,份量又足,下次真係要嚟試吓雞煲