2023-12-23 47 瀏覽
今日好凍,去咗老友屋企一齊煲劇,然後去佢屋企附近最常去嘅餐廳食晚飯。一入到去,店員姐姐話:「坐呀,有卡位啊」,招呼亦周到。我哋點咗:🥣姬松茸螺片燉老雞湯$48秋冬梗係要潤一潤飲多啲湯水,呢個湯好足料,除咗有姬松茸、螺片、雞之外,仲有藍棗、淮山及杞子,飲完即刻暖笠笠,好滋潤。🦢燒鵝(下庄)$148一咬落去,真係皮脆肉嫩,啖啖肉香,而且相當入味,朋友真係冇介紹錯😋。🍤醬油小炒皇$108我好鍾意食小炒王,因為入邊有我鍾意嘅蝦乾,每處嘅小炒王都唔同,呢度就除咗有蝦乾,仲有蝦仁、燒肉、菜脯粒、魷魚🦑等,用韭菜炒得香口惹味,然後加上腰果及銀魚乾,增加口感。🥬海皇雜菜煲$88估唔到咁大煲😆,以砂鍋盛上,所以由頭食到落尾都熱辣辣,海皇有魚片、魷魚、蝦仁等;蔬菜同粉絲吸咗啲海皇湯精華,味道好清甜。呢度食物都幾大份,我哋兩個食到好飽飽🤰🤭。

我哋點咗:
🥣姬松茸螺片燉老雞湯$48

🦢燒鵝(下庄)$148

🍤醬油小炒皇$108

🥬海皇雜菜煲$88

呢度食物都幾大份,我哋兩個食到好飽飽🤰🤭。

2023-12-23
2023-12-18 45 瀏覽
聚豐燒鵝小廚@元朗食過翻尋好滋味我最近又到了聚豐燒鵝小廚品嚐了他們的招牌菜和湯品,只因每次過來吃飯,都會留下非常深刻的印象,值得一試再試😚👍🏻首先,我點了他們的海皇雜菜煲。這道菜是一道價格合理的選擇,僅需88元。煲內的新鮮蔬菜和海鮮組合得很好,口感鮮嫩多汁。湯汁濃郁而香氣四溢,給菜餚帶來了豐富的味道。接下來,我們品嚐了豉油王大虎蝦($198)。這道菜以新鮮的大虎蝦為主角,搭配著豉油的香氣,味道非常美味。大虎蝦肉質鮮嫩,口感彈牙,給人一種滿足感,但這道菜絕對值得一試。另一道推薦菜是他們的西芹腰果鮮魷(88元)。這道菜以鮮嫩的魷魚為基礎,搭配脆口的腰果和清爽的西芹。這種組合為菜餚帶來了豐富的口感和風味。然後,我們點了椒鹽九肚魚(98元)。這道菜以新鮮的九肚魚為主料,炸至金黃酥脆,搭配著椒鹽的香氣,非常美味。魚肉鮮嫩多汁,外皮酥脆,每一口都帶來了滿足感。除了這些主菜外,我們還點了鯪魚赤小豆粉葛燉脊骨湯(45元)。這碗湯是我品嚐過的最好喝的湯之一。湯底濃郁而鮮美,脊骨肉質鮮嫩,搭配小豆和粉葛,使湯的口感更豐富。這碗湯非常適合在冷天享用。總的來說,聚豐燒鵝小廚提供了一個出色的用餐體驗。他們的小炒
聚豐燒鵝小廚@元朗
食過翻尋好滋味

總的來說,聚豐燒鵝小廚提供了一個出色的用餐體驗。他們的小炒料理新鮮美味,價格合理,餐廳環境舒適。如果想舒適地吃一頓大排檔小炒菜式,聚豐燒鵝小廚是一個不錯的選擇。

地址:元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖
今日黎聚豐燒鵝小廚食晚飯,餐廳位於元朗市中心世宙隔離,今日叫咗個四人份量嘅晚餐,三餸一湯,人均不到一百蚊。·例牌燒鵝$138呢度招牌菜就係燒味,例牌燒鵝好大份,燒鵝好靚、好香,皮脆肉厚,啖啖肉,夠3-4個人食!相信呢個係招牌菜👍🏻·金沙鮮魷$98呢道係我嘅至愛❤️鹹蛋黃包住鮮嫩嘅魷魚肉,表面流沙顏色金黃、每一啖都沾滿鹹蛋黃嘅香氣,餸飯一流!·乾煸四季豆$88四季豆好新鮮,青綠色上碟,用🌶️辣椒香蔥去炒,咬落爽口、每一條都有香辣味,好惹味😚·姬松茸螺片燉老雞湯$48燉湯味道濃郁鮮甜、非常足料,姬松茸、螺片、雞肉..每一樣湯底裏面都有👍🏻可以考慮入列飯堂之選🤭聚豐燒鵝小廚 (元朗)📍元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖

晚飯小菜👍🏻三餸一湯

可以考慮入列飯堂之選🤭

📍元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖

晚飯小菜👍🏻三餸一湯
2023-12-15 37 瀏覽
喺朗屏站附近,完全唔熟悉呢區,不過肚餓要搵嘢食,咁就梗係諗住簡單快脆食一餐,行返車站途中路過呢度,見到呢間,睇落可以滿足到簡單快脆嘅要求,於是就決定入去開餐🤣呢度有幾款「滋味湯飯」,咁揀咗 $68「紅棗黃酒雞湯飯」,仲包「例湯同埋熱飲」,咁要咗杯「熱奶茶☕️」「紅棗黃酒雞湯飯」:「紅棗黃酒雞湯」同「白飯」分開上,飲啖湯先,少少甜有黃酒香味,有雞件同紅棗,要來撈飯食幾暖胃🤩「例湯」夠熱🤩「熱奶茶☕️」幾滑🤣

「例湯」夠熱🤩

「熱奶茶☕️」幾滑🤣
·聚豐燒鵝小廚 | 元朗今日經過元朗買完野肚仔餓更系去搵下地道美食見到依間都幾多人就入左去😍今次叫左三個餸椒鹽鮮魷 🦑份量好多 炸醬唔會話太厚 岩岩好食落脆口 配搭秘製醬料味道一流如果有飲開酒既 送酒一流😍冰震脆脆菠蘿咕嚕肉咕嚕肉配上冰塊 可以將咕嚕肉爽脆度保持甜酸汁做到岩岩好隔離有菠蘿同哈蜜瓜配搭送飯一流魚香茄子煲凍凍地食返個熱辣辣既煲仔就最岩😍魚香味好夠 茄子食得出係有走過油好惹味既菜式😋😋另外都見佢地有得散叫老火湯下次有機會再試下佢地時既老火湯😍
聚豐燒鵝小廚 | 元朗

另外都見佢地有得散叫老火湯
下次有機會再試下佢地時既老火湯😍
2023-12-09
2023-07-31 173 瀏覽
帶狗狗去診所打針,覆診後再醫肚。食過晚餐,今日食個快午餐。已經到2 點,隨便行入一間食。食個燒味三寶飯 , 叉燒 油雞紅腸咸蛋,好耐冇食紅腸,間中食都好滋味。仲有見到佢哋餐牌有秘製吵嗲牛肉麵 ,用牛肋條,有咬口又有牛肉味,真心正。 特製醬汁湯底,公仔麵吸收晒湯精華,味道剛好。過這個餐配 多士,火腿煎蛋奄列,煎腸仔 ,抵食又大份。屋企人就食咖哩魷魚鬚公仔麵,轉辛辣湯底,好少食到呢個口感又彈牙嘅魷魚,好邪惡,但小食多滋味。
帶狗狗去診所打針,覆診後再醫肚。

食過晚餐,今日食個快午餐。

已經到2 點,隨便行入一間食。

2023-07-05 150 瀏覽
聚豐燒鵝小廚 (元朗)元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖呢一間都算係小編元朗嘅飯堂,非常啱我口味,得閒就要去食呀,諗住試晒成間鋪嘅菜。燒鵝 下庒 $148次次見人地食色水都好靚又肥美,今次黎到終於食到呢度主打,燒鵝下莊都係加10蚊,食到燒鵝脾算抵食啦,出面講緊出名嘅燒鵝店食個鵝脾飯都講緊100蚊,呢個價算係好抵好抵食。講番隻鵝先,外表非常有光澤,咬落脆脆,隻鵝唔算大肥,但非常肥美甘香,肉嫩有汁。個人認為好抵食,平時買下莊番屋企加送,2-3人份夠曬食!豉椒鹹菜鵝腸 $88搵唔到味菜鵝腸,但有豉椒鹹菜鵝腸,就一於試一試!口味上比味菜鵝腸重口味!小編建議配飯食或者便下酒菜就一流,豉椒香鹹味比味菜更入味,而鹹菜切碎口感似菜甫亦非常下酒送飯。冰梅芝麻骨 $108呢個冰梅芝麻骨係一個幾開胃嘅菜式,冰梅醬唔會太酸,個酸酸甜甜。而冰梅醬同咕嚕肉嘅分別係多左dd 陳梅味 ,食落比較香!
元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖

燒鵝 下庒 $148

豉椒鹹菜鵝腸 $88

冰梅芝麻骨 $108
2023-07-02 116 瀏覽
呢日同屋企人黎到元朗食大牌檔,見天氣熱搵左呢間聚豐,可以坐係室內食大牌檔野食,叫左一份例牌叉燒、燒鵝下庄、雞煲、菜、小炒王、同埋冰鎮咕嚕肉。整體不俗,特別是冰鎮咕嚕肉,食落啖啖肉。
2023-07-01
2023-06-24 95 瀏覽
呢晚約左元朗國嘅好友聚餐,來到近朗屏站嘅聚豐燒鵝小廚,茶餐廳格局地道親民,舒適大排檔嘅風味氣氛熱鬧。入座時見到唔少人叫燒鵝,但我地見有唔少招牌菜就決定留肚主打揀小炒試試。冰震脆脆菠蘿咕嚕肉 $118推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌菜必點上枱打卡係指定動作,色香味係酒店級中菜館大師廚傑作👍🏼表面加有冰粒冰鎮住熱辣辣嘅咕嚕肉,保持住咕嚕肉外脆內軟口感。側邊配有菠蘿及哈密瓜肉令成年事好Freah。肉身肥瘦適中,將傳統昇華變成開胃菜岩哂夏天享用。蜜盞薯仔牛柳粒 $128推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌菜要試上檯鑊氣十分特出👍🏼蜜盞薯仔配芝麻炒香,入味非常,送飯真心一流,牛柳粒份量唔算十分多,但咬口肉感新鮮好味,值得一試。蒜蓉炒菜心苗 $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️基本上一律$88 任你配6款調味炒7款菜款,鑊氣同味道都唔錯。陳皮檸檬 & 五花茶推介:⭐️⭐️⭐️⭐️飲品除左平時餐茶還有涼茶系列。令整餐獎得養生健康,推介。

呢晚約左元朗國嘅好友聚餐,
來到近朗屏站嘅聚豐燒鵝小廚,
茶餐廳格局地道親民,舒適大排檔嘅風味氣氛熱鬧。
入座時見到唔少人叫燒鵝,
但我地見有唔少招牌菜就決定留肚主打揀小炒試試。

冰震脆脆菠蘿咕嚕肉 $118
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌菜必點
上枱打卡係指定動作,色香味係酒店級中菜館大師廚傑作👍🏼
表面加有冰粒冰鎮住熱辣辣嘅咕嚕肉,
保持住咕嚕肉外脆內軟口感。
側邊配有菠蘿及哈密瓜肉令成年事好Freah。
肉身肥瘦適中,將傳統昇華變成開胃菜岩哂夏天享用。

蜜盞薯仔牛柳粒 $128
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌菜要試
上檯鑊氣十分特出👍🏼
蜜盞薯仔配芝麻炒香,入味非常,
送飯真心一流,牛柳粒份量唔算十分多,
但咬口肉感新鮮好味,值得一試。

蒜蓉炒菜心苗 $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
基本上一律$88 任你配6款調味炒7款菜款,
鑊氣同味道都唔錯。

陳皮檸檬 & 五花茶
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
飲品除左平時餐茶還有涼茶系列。
令整餐獎得養生健康,推介。
2023-06-17 56 瀏覽
平時真係好鍾意食燒味,🥰所以都會到唔同嘅餐廳,試下尋覓正宗嘅燒味飯。.哩一間真係值得推薦。✨最鍾意食佢哋嘅燒鵝。皮夠薄,香脆之餘,又好甘。唔會太過肥膩,今次咁啱,😋仲要係燒鵝髀。啖啖肉,特別嫩滑。.另外佢哋嘅叉燒都好唔錯,😍焦香嘅外皮,再加上咗軟淋嘅豬肉,食起身,🍯有蜜糖嘅微甜,非常有口感。.豉油雞🐤都唔錯浸得夠入味,所以雞皮都係會有少少啡色。雞肉都會散發住👍豉油香氣。#yuenlong

#yuenlong
2023-06-13 48 瀏覽
自從上次去大棠睇紅葉之後都好耐無入過元朗。對於一個九龍人,入元朗係一件好遙遠嘅事。不過最近有朋友搬入咗元朗住,今日趁放假入去探佢同埋順道揾好嘢食。元朗朋友首先帶咗我去佢新屋附近一間餐廳醫肚仔先。外表睇落去平平無奇嘅一間茶餐廳,入到去竟然係大排檔佈局嘅港式小廚。幾張大圓枱配上幾張卡位,份外親切兼有風味。餐牌上價錢都十分親民,誇張啲講,可以用「抵到爛」嚟形容。餐牌上每個菜式都好有特色,係一般大排檔食唔到嘅。我同我朋友兩個人叫咗三個餸。分別係伙計介紹嘅鎮店燒鵝,冰震脆脆菠蘿咕嚕肉同椒鹽鮮魷。先講講呢度燒鵝先,餐廳名叫得「燒鵝小廚」,唔洗講燒鵝一定係佢哋嘅「撚手」招牌菜,我哋叫咗一份下庄燒鵝($148)。燒鵝賣相好吸引,食落去塊皮燒得啱啱好,脆口同鵝香味融入塊皮。鵝肉同脂肪比例剛好,肉質嫩滑亦不乏鵝油香。食到停唔到口。之後到冰震脆脆菠蘿咕嚕肉($118),上枱嘅外表拍得住五星級酒店中菜廳,薄薄嘅煙霧配以鮮艷嘅咕嚕肉,令到成個菜式昇華。外面冰凍而脆脆嘅外皮,內裏係溫暖嘅咕嚕肉,夏天食就更加開胃。另外仲有一直冰鎮住嘅新鮮菠蘿,真係愈食愈開胃。最後就係椒鹽鮮魷($98),份量好大份,餐廳唔係用魷魚鬚

最後就係椒鹽鮮魷($98),份量好大份,餐廳唔係用魷魚鬚,而係用一塊塊嘅鮮魷魚去泡油,食落非常惹味同爽口。

呢間餐廳好多特色小菜,入到去周圍都係食物相,下次要搵多幾個朋友一齊試多幾款先得。

聚豐燒鵝小廚
地址:元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖
  • 冰震脆脆菠蘿咕嚕肉
2023-06-09 33 瀏覽
聚豐燒鵝小廚 (元朗)元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖午餐和母親一齊到元朗處理銀行事務,在此之前先食燒味作午餐,大快朵頤。餐廳座位寬敞,坐得舒適。雙拼燒味飯燒鵝和燒腩仔的皮脆肉嫩,肥美肉香,燒鵝油脂感豐盈,燒腩仔色澤呈現出濃郁的金黃色,令人垂涎欲滴。再加上香糯的米飯和香蔥的綠色點綴,胃口大開。凍檸茶清涼解渴,夏天消暑必飲口味。香辣魚皮分量充足,花生好味道,辣魚皮充滿了骨膠原,吃起來非常爽脆,是必食之選。
元朗橫洲路9號朗晴邨青朗樓地下1號舖

雙拼燒味飯

凍檸茶清涼解渴,夏天消暑必飲口味。

香辣魚皮

2023-06-06 32 瀏覽
今日探完朋友bb後,佢推介我地食樓下茶餐廳果度啲燒鵝和燉湯好味咁特別?等我去試下先!燒鵝下庄燒鵝油潤,鵝肉唔算肥,岩曬我燒鵝皮香脆,肉質鬆軟,鵝味甘香,好好送飯,份量也很多,食到好滿足!豆醬炒通菜通菜夠曬鑊氣,爽脆好味又係好送飯係屋企一定炒唔到咁香姬松茸螺片燉老雞湯呢個必叫,材料唔少,好夠味我平時冇咩湯水飲,真係好滿足好好飲杏汁白果燉豬肺湯因為我唔食豬肺朋友飲左佢話好飲,如果再多啲杏汁味就更好白飯值得一提,呢度嘅白飯意外地好食粒粒分明有飯香所以我平時好少食飯都自己食曬一碗要讚下呢度有涼茶提供雖然係攞貨,質素正正常常可以解晚餐的油膩感整體黎講茶餐廳格局可以有咁高質素的燒鵝和燉湯燉湯仲要唔駛訂交通又方便下次去開元朗都可以考慮再黎食老闆說我仲未試呢度好出名嘅冰鎮鮑魚和有求必應
今日探完朋友bb後,佢推介我地食樓下茶餐廳
果度啲燒鵝和燉湯好味
咁特別?等我去試下先!

燒鵝下庄
燒鵝油潤,鵝肉唔算肥,岩曬我

豆醬炒通菜
通菜夠曬鑊氣,爽脆好味
又係好送飯
係屋企一定炒唔到咁香

姬松茸螺片燉老雞湯
呢個必叫,材料唔少,好夠味
我平時冇咩湯水飲,真係好滿足
好好飲

因為我唔食豬肺
朋友飲左佢話好飲,如果再多啲杏汁味就更好

白飯
值得一提,呢度嘅白飯意外地好食
粒粒分明有飯香
所以我平時好少食飯
都自己食曬一碗

要讚下呢度有涼茶提供
雖然係攞貨,質素正正常常
可以解晚餐的油膩感

陳皮檸檬飲品
  • 燉湯
  • 燒鵝
2023-06-06 30 瀏覽
餐廳位於在世宙商場,近朗屏站,食物款式夠晒多元化, 有小菜,燒味同老火湯等。閒日黎都幾多人!姬松茸螺片燉老雞湯 $48:呢碗湯仲真係唔錯嘅,湯底飲落去好濃郁,但又唔會太濃口,姬松茸同螺片都好新鮮,令湯嘅味道更加豐富。加埋啲燉老雞,啲肉質鮮嫩,好滋味又健康,值得一試。冰鎮脆脆菠蘿咕嚕肉 $118:如果你鍾意酸甜口味嘅菜式,呢道菠蘿咕嚕肉絕對唔會令你失望。啲肉炸得好脆,放喺冰塊上面,保持爽脆口感,夾埋啲熱騰騰嘅菠蘿,真係好特別魚香茄子煲 $88:呢道菜色嘅魚香味同茄子煲得好豐富,啲茄子煮得好軟綿,啲肉絲都煮得好嫩,味道好好。順德污糟雞 $119:啲雞肉煮得好入味,啲肉質嫩滑,味道好夠,濃郁嘅中國風味

姬松茸螺片燉老雞湯 $48:

冰鎮脆脆菠蘿咕嚕肉 $118:

魚香茄子煲 $88:

順德污糟雞 $119:
啲雞肉煮得好入味,啲肉質嫩滑,味道好夠,濃郁嘅中國風味
朋友住喺依個屋苑,話我遠道而來一定要帶我去試吓👉🏻聚豐燒鵝小廚裝潢係茶餐廳嘅格局,外邊錯咗一啲叔喺度飲啤酒,七點左右已經坐滿人,睇落都係街坊,而且同老闆好熟,大家有傾有講,氣氛相當熱鬧。朋友話呢度嘅燒鵝好出名,所以我哋先嗌咗燒鵝例牌$130例牌嘅份量,其實一啲都唔例牌,差唔多有一個下壯。最給正係一隻大燒鵝髀,鵝皮色澤亮麗,油潤發光。我先進攻鵝肶部,果然入口皮脆肉嫩,鵝肉甘香細嫩,脂肪唔會特別多,也可以點少少酸梅醬減膩,但我還是喜歡原汁原味。燒鵝其他部份無咁啖啖肉,但也應該慢慢細味。無論天氣有幾熱我也喜歡喝湯, 老火湯@$48杏汁白果燉豬肺湯湯係要趁熱飲第一時間打開個蓋,見到奶白色的湯我超鍾意,一口已經飲得出杏仁味,和肉的鮮味形成恊同效應,肯定是順喉潤肺之靚湯。豬肺和白果非常軟稔,一口氣將佢地食埋。同時保留了少許杏仁的沙沙口感,令口感更佳。朋友嘅「茶樹菇棗杞燉老鴨湯」用料足,褐色湯頭清徹,鮮甜火喉十足,老火湯價錢合理,是完整的一餐不能缺少的部份,滋保養生的靚湯,飲多啲都唔怕。黑松露香檳翠蝦球$118 上枱先知咁大碟,共有八大粒,會唔會太抵食呀!粒粒炸蝦球也超飽滿,炸到漲卜卜,吸引度爆燈!

朋友住喺依個屋苑,話我遠道而來一定要帶我去試吓👉🏻
聚豐燒鵝小廚

朋友話呢度嘅燒鵝好出名,所以我哋先嗌咗

燒鵝例牌$130

無論天氣有幾熱我也喜歡喝湯,
老火湯@$48

杏汁白果燉豬肺湯

湯係要趁熱飲第一時間打開個蓋,見到
肯定是順喉潤肺之靚湯。
豬肺和白果非常軟稔,一口氣將佢地食埋。
同時保留了少許杏仁的沙沙口感,令口感更佳。

朋友嘅「茶樹菇棗杞燉老鴨湯」

黑松露香檳翠蝦球$118

上枱先知咁大碟,共有八大粒,
會唔會太抵食呀!
粒粒炸蝦球也超飽滿,炸到漲卜卜,吸引度爆燈!
入口先是黒松露芳香和美奶滋醬的油潤口感。最讚系炸皮用上香檳開粉,超薄超脆,脆皮下是爽口大蝦球,溫馨提示要即食,凍左會令脆皮變得硬左啲。
襯碟上的蜜糖焗腰果,是自家製,鬆化香脆,令我食到停唔到咀。

繼而仲有沙煲咁大嘅
「海皇雜菜煲 」只係 $88

姐姐奉上時也是小心翼翼翼,因為個煲真係太熱,而且載到滿晒。
話名雜菜煲當然以大量雜菜墊底,還有粉絲、金菇、海鮮有蝦仁、魷魚、魚片等。整體味道淡左少少,湯底可以調得濃味啲更好,份量肯定是完勝的。

眼闊肚窄食吾曬,下次拖齊人再黎過。